Jump to content

4G LTE

georgemv
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το google carrier services δημοσίευσε προχθές νέα έκδοση (2.2.067), ακόμη όμως μόνο RCS.

Δε νομίζω ότι έχουν requirement οι συσκευές να υλοποιούν το Carrier configuration API ακόμα, όποτε υποθέτω από android O και μετά να περνάει radio configuration από το app.

• Απαντήσεις 14,2χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

• mixtri

1494

• georgemv

736

• cmvr

1014

• georgebad

1099

Δε νομίζω ότι έχουν requirement οι συσκευές να υλοποιούν το Carrier configuration API ακόμα, όποτε υποθέτω από android O και μετά να περνάει radio configuration από το app.

Πάντως πλέον υπαρχει συμβατότητα μεταξυ Cosmote και Vodafone συνδρομητών στο RCS . Το δοκίμασα και δουλεύει πλέον cross-network, παραδίδει τα μηνύματα μέσω net αντί για sms. Αρκεί βέβαια και οι 2συνδρομητες να έχουν ενεργοποιησει το RCS.

*Έκανε και η Cosmote update το RCS app της.

Edited by stefanos1999

Πάντως πλέον υπαρχει συμβατότητα μεταξυ Cosmote και Vodafone συνδρομητών στο RCS . Το δοκίμασα και δουλεύει πλέον cross-network, παραδίδει τα μηνύματα μέσω net αντί για sms. Αρκεί βέβαια και οι 2συνδρομητες να έχουν ενεργοποιησει το RCS.

*Έκανε και η Cosmote update το RCS app της.

Αυτός ήταν ο σκοπός. Το public interface των operators πλέον είναι SIP trunk.

Παρατηρώ πολύ χάλι κάλυψη μέσα στην πόλη της Λάρισας καθώς και στα περίχωρα. Σε LTE πάντα. Σε αρκετά σημεία έχει band 7 το οποίο σε εσωτερικούς χώρους το ξεχνάς αν δεν είσαι από 2ο όροφο και πάνω. Αλλά και γενικά έχει και band 3,το οποίο όμως έχει επίσης ασθενές σήμα. Τι στο καλό, σε 10σταθμούς το ενεργοποίησαν μόνο;; Το band 20 πουθενά με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυνεχής κάλυψη και προφανώς μειωμένη εμπειρία χρήστη.

Αυτό το ελάχιστο b20 στον αστικό ιστό όντως χρήζει αξιολόγησης. Και στην Αθήνα ετσι ειναι ακόμα, λιγο b20.

Σπίτι μου βλέπω 4xb3, 1xb7 και δυο πολυ μακρινές 2xb20.

Η μία b3 (όπως και η b7) βέβαια είναι πολύ κοντινή (οπτική από το μπαλκονι-200μετρα Max.) και εντός σπιτιου μου δίνει κοντα 40mbps down/10mbps up η b3 σε όλα τα δωματια. Εντός σπιτιου (α'οροφος) η b7 είναι σχεδον άχρηστη, ενώ στο μπαλκόνι ή στον δρόμο κάνει πάντα ca (4g+).

Αλλά γενικότερα χρειάζεται ενίσχυση το indoor.

Edited by stefanos1999

Παρατηρώ πολύ χάλι κάλυψη μέσα στην πόλη της Λάρισας καθώς και στα περίχωρα. Σε LTE πάντα. Σε αρκετά σημεία έχει band 7 το οποίο σε εσωτερικούς χώρους το ξεχνάς αν δεν είσαι από 2ο όροφο και πάνω. Αλλά και γενικά έχει και band 3,το οποίο όμως έχει επίσης ασθενές σήμα. Τι στο καλό, σε 10σταθμούς το ενεργοποίησαν μόνο;; Το band 20 πουθενά με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυνεχής κάλυψη και προφανώς μειωμένη εμπειρία χρήστη.

Ακόμα και στην Αθήνα υπάρχει 800. Ίσως μπει αργότερα στη Λάρισα, να κλείσει όσες "τρύπες" υπάρχουν...

----- προσθήκη μηνύματος 2 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Αυτό το ελάχιστο b20 στον αστικό ιστό όντως χρήζει αξιολόγησης. Και στην Αθήνα ετσι ειναι ακόμα, λιγο b20.

Σπίτι μου βλέπω 4xb3, 1xb7 και δυο πολυ μακρινές 2xb20.

Η μία b3 (όπως και η b7) βέβαια είναι πολύ κοντινή (οπτική από το μπαλκονι-200μετρα Max.) και εντός σπιτιου μου δίνει κοντα 40mbps down/10mbps up η b3 σε όλα τα δωματια. Εντός σπιτιου (α'οροφος) η b7 είναι σχεδον άχρηστη, ενώ στο μπαλκόνι ή στον δρόμο κάνει πάντα ca (4g+).

Αλλά γενικότερα χρειάζεται ενίσχυση το indoor.

Εγώ πάλι στο σπίτι μου (Αθήνα), βλέπω φουλ 800, φουλ 1800 και 4/5 σκάλες 2600. Από τον ίδιο σταθμό. :)

Αλλά με οπτική επαφή στην κεραία, ποτέ δεν έχω δει πάνω από 85 Mbps, επειδή η συσκευή μου δεν υποστηρίζεται από την Cosmote (από καμία ίσως) για 4G+... :( Στο σπίτι μέχρι 65 έχω δει.

Εγώ πάλι στο σπίτι μου (Αθήνα), βλέπω φουλ 800, φουλ 1800 και 4/5 σκάλες 2600. Από τον ίδιο σταθμό. :)

Αλλά με οπτική επαφή στην κεραία, ποτέ δεν έχω δει πάνω από 85 Mbps, επειδή η συσκευή μου δεν υποστηρίζεται από την Cosmote (από καμία ίσως) για 4G+... :( Στο σπίτι μέχρι 65 έχω δει.

Πλην κέντρου λίγοι σταθμοί είναι και με b20 στην Αθήνα., οι περισσότεροι είναι με b3+b7 ακομα.

Πρέπει να είσαι εξαιρετικά κοντά (~100μετρα) στον σταθμό για να έχεις 65mbps μέσα στο σπίτι.

Edited by stefanos1999

Πλην κέντρου λίγοι σταθμοί είναι και με b20 στην Αθήνα., οι περισσότεροι είναι με b3+b7 ακομα.

Πρέπει να είσαι εξαιρετικά κοντά (~100μετρα) στον σταθμό για να έχεις 65mbps μέσα στο σπίτι.

Παντού το ίδιο είναι με Cosmote.

Σχεδόν διακοσμητικό το B20, παντού 1800άρι με αρκετές τρύπες εκτός πόλεων και αρκετό 2600 στο κέντρο πόλεων.

Δεν βοηθάει αυτό την κατάσταση όμως. Ερχόμενος από Vodafone, στην Λάρισα τουλάχιστον είναι η μέρα με τη νύχτα. Και το θέμα είναι πως ούτε η Vodafone έχει band 20 μέσα στην πόλη και στα περίχωρα. Μόνο band 3. Αλλά πιάνει καλά. Μάλλον έχει πιο πυκνό δίκτυο, τι να πω; απογοήτευση πάντως η Cosmote σε Λάρισα και περίχωρα.

Ένα ακόμη μειονέκτημα, πέραν της κάλυψης με 1 γραμμή στα πιο πολλά σημεία, είναι και η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας γιατί σε κρατάει σε LTE ακόμη και με μισή γραμμή σήματος το οποίο συνήθως το γυρνάει σε UMTS όταν πας να κάνεις χρήση

Υπαρχει καποιο πλανο ή προβλεψη για χρηση της εν λογο μπαντας ανα τη χωρα?:lol:... συγκεκριμενα περισσοτερο με ενδιαφερει για επαρχια (Μυτιληνη). οχι μονο ομως για COSMOTE αλλα και για vodafone.... για wind ξερω οτι ηδη παιζει στην επαρχια.

Στην Αθήνα μια χαρά βλέπω b.20 πάντως. Λογικά θα μπει και αλλού.

Και επαρχία έχω δει εγώ. Θεσσαλονίκη :shifty:, ιωαννινα, βολος, βέροια 100% τσεκαρισμένο.

ποιες εταιριες παιδες?? μονο wind?

Για Cosmote μιλάμε. Για άλλες εταιρείες καλό θα ήταν να ρωτήσεις στα αντίστοιχα θέματα.

ποιες εταιριες παιδες?? μονο wind?

Η Cosmote σε Θεσσαλονικη,Βεροια και Κατερινη εως Νεους Πορους εχει αρκετα σημεια με B20/800αρα.Για Vodafone/Wind Θεσσαλονικη και περιχωρα σιγουρα παιζει 800αρα.

Ρωτα στα αντιστοιχα θεματα ομως για να μαθεις.

My list of Devices: 2012 ZTE Blade 2, 2014: ZTE Blade 3, Galaxy S Duos 2 2015: Switch to Windows Phone Lumia 535, 2016: Moving to iOS with iPhone 5s, 2018: Back to Android Redmi 5 Plus, 2019: Xiaomi Redmi Note 7, 2020: iPhone SE 2020 , 2022: iPhone 13, 2023: iPhone 14 Pro 

Tablets: iPad 9th Gen 64GB WiFi 

Mobile: What’s Up+ Nova Unlimited All

Σταθερή: Cosmote 100/10 FTTH, Nova 200/20 FTTH, Cosmote Adsl 24

Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει b20 στην Αθήνα, απλά είναι με το σταγονόμετρο στην Cosmote.

Indoor δεν είναι ρόδινα τα πράγματα.

Edited by stefanos1999

Όλες τη χρησιμοποιούν. Άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο προς το παρόν. Αλλά ούτως ή άλλως δεν έχουν τελειώσει οι παροχοι με το LTE. Χοντρικά, σε περίπου 1.5 χρόνο θα μπορούμε να πούμε ότι έχουν LTE στο μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου. Οπότε οι συχνότητες θα μεταβάλλονται συνεχώς όσο το δίκτυο αλλάζει. Σε 2 χρόνια περίπου θα δούμε την (ας πούμε) σχεδόν "τελική" μορφή, με CA, διαμόρφωση 256 QAM όπου απαιτείται κλπ και φυσικά κάλυψη.

Το κακό που κάνουν και οι 3 τους είναι οι πολύ υψηλές προσδοκίες που δημιουργούν μέσω των διαφημίσεων, εξ'ου και η γκρίνια

Ούτε καν οι μισοι σταθμοι στην Αττική δεν έχουν b20 ακόμα. Αντιθέτως βρέχει πυκνότατο b3 Edited by stefanos1999

Σε πόλεις και γενικά μέρη με υψηλή κίνηση δύσκολα θα δεις κάτι άλλο, εκτός band 3 σε Cosmote/Vodafone. Αλλά είπαμε, προς το παρόν.

Βασικά, αν το δίκτυο είναι πυκνό, μια χαρά αποδίδει το band 3 σε εσωτερικούς χώρους.

Απλά αυτό που κάνει η Cosmote σε πολλές περιπτώσεις είναι να τσιτώνει στα τέρματα την ισχύ, ιδίως σε band 7,αντί να βάλει πχ και band 20 και band 7 σε κάποιους σταθμούς. Αποτέλεσμα: μέτριες ταχύτητες, πολύ πολύ κακή κάλυψη και μπαταρία που αποφορτίζεται αμέσως.

Και ένα speedtest αυτήν την ώρα από Αλμυρό, ν. Μαγνησίας με band 3:

Ping:48 ms, download: 67 mbps, upload: 5 mbps

Edited by kotsianis7

Στην περιοχή μου βλέπω σε καλό επίπεδο σήματος band 3 και 20. Ανάλογα με το σημείο πιάνει και τις 2. Εσωτερικά ναι, μάλλον πιο πολύ την 3.

Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, πρέπει να είχε και 7 παλιότερα εδώ κοντά αλλά πλέον όχι. Εμπειρικά μιας και δεν είχα κοιτάξει μπάντα πριν κανένα χρόνο που είχα δει μέχρι 134mbps, τα οποία δεν τα φτάνω πλέον με τίποτα. Πλέον σε κάποια σημεία έχω δει χαμηλό σήμα από b. 7, που αν πιστέψουμε το net monitor προέρχεται από τουλάχιστον 2χλμ μακριά σε ευθεία γραμμή, και έδειχνε περί τα 20mbps.

Πάντως ακόμα και αν(τονίζω το υποθετικό του πράγματος γιατί δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα) αλλάξανε την 7 με 20 εδώ πέρα, αν εξαιρέσει κανείς την απόλυτη ταχύτητα που δεν έχει και τόση χρησιμότητα, γενικά πιάνει πάρα πολύ καλά με το μίνιμουμ να είναι τα 50mbps στα περισσότερα σημεία.

Βασικά, αν το δίκτυο είναι πυκνό, μια χαρά αποδίδει το band 3 σε εσωτερικούς χώρους.

Εμένα μεσα στο σπίτι από σταθμό (με b3 και b7) στα ~200-220μετρα, η b3 μου δίνει σταθερά σε όλα τα δωματια περίπου 40mbps download, 10mbps upload και ping σταθερά πάντα κατω από 15ms.

Όταν ομως κλειδώσω ένα ρουταρισμενο LG σε band7 only ούτε τις μισες ταχύτητες δεν δίνει μέσα στο σπίτι (σε σύγκριση με την b3 με την ίδια συσκευη). Παρότι είναι και αυτή (η b7) στα 200-220 μέτρα, σε α'οροφο βέβαια είναι το διαμέρισμα.

Στο μπαλκονι βέβαια και στο δρόμο αλλάζει άρδην η κατάσταση, η b7 μόνη της μου δίνει περίπου 135-140mbps και σε ca ~220-225mbps, το upload εκτοξεύετε στα~50mbps.

Edited by stefanos1999

Με band 7 στην επαρχία δεν είδα ποτέ πάνω από 35 mbps. Ενδεχομένως δεν κάνει CA το modem του Snapdragon 800 που έχει η συσκευή;:confused:

Edit: κάνει CA,αλλά έχει LTE cat. 4 και κάνει 2 × 10 MHz CA

Edited by kotsianis7

Η Cosmote σε Θεσσαλονικη,Βεροια και Κατερινη εως Νεους Πορους εχει αρκετα σημεια με B20/800αρα.Για Vodafone/Wind Θεσσαλονικη και περιχωρα σιγουρα παιζει 800αρα.

Ρωτα στα αντιστοιχα θεματα ομως για να μαθεις.

τι εννοεις? που επρεπε να ρωτησω?

Περίπου στα 200 μέτρα είμαι από το σταθμό της Cosmote. Έχει χτίσει ολόκληρο πύργο. :p

----- προσθήκη μηνύματος 5 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Υπαρχει καποιο πλανο ή προβλεψη για χρηση της εν λογο μπαντας ανα τη χωρα?:lol:... συγκεκριμενα περισσοτερο με ενδιαφερει για επαρχια (Μυτιληνη). οχι μονο ομως για COSMOTE αλλα και για vodafone.... για wind ξερω οτι ηδη παιζει στην επαρχια.

Στη Μυτιλήνη σπουδάζει ο αδερφός μου και έχει Cosmote, αλλά δυστυχώς η συσκευή του είναι μόνο έως 3G... Όταν πάω ξανά εκεί του Ιούλιο, θα σας πω τι παίζει η Cosmote εκεί.

Υ.Γ. Τον Οκτώβριο που πήγα τελευταία φορά στο νησί, η "μπλε" εταιρία είχε μόνο 800 και η "κόκκινη" 800-1800 και οι δύο με αρκετά καλή κάλυψη, με εξαίρεση κάποια στενά δίπλα στην οδό Ερμού, που είχαν οριακά 2G (ειδικά η "μπλε"). Τότε δεν είχα ακόμα Cosmote για να δω πως τα πάει και αυτή εκεί... :)