Jump to content

5G NR

mixtri
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

3 minutes ago, georgemv said:

Κάτι φαίνεται να έχουν κάνει στην ισχύ του LTE/5G

Και εγώ το έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημεία με φουλ σήμα βλέπω 2 η 3 γραμμές πλέον. Οι ταχύτητες περίπου 100-150mbps έχουν πέσει όχι κάτι φοβερό,πάλι σφαίρα πάει σε πολλά σημεία.

5 minutes ago, georgemv said:

είδα πτώσεις σε Edge σε iPhone σε σημεία που παλιά κράταγε 4G. Ίσως άλλαξε η Apple τίποτα, δεν ξέρω, αλλά η εικόνα είναι χειρότερη.

Εμάς ξεκίνησε όταν το iPhone 13 πήρε iOS 18 έπεφτε σε Ε και ήθελε airplane mode να φύγει ενώ τα Android έπιαναν κανονοικά ,το έχουμε στην επιλογή 5G ενεργό αντί 5G αυτόματο, πιο σταθερό το 5G έχω παρατηρήσει. Εννοείται εάν πέσει EDGE δε ξεκολλάει άμα δεν αλλάξεις σημείο ή βάλεις πτήση. Δεν ξέρω εάν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία προβλήματος. 

7 minutes ago, georgemv said:

Στην κάλυψη φαίνεται να έχουν πετάξει την πετσέτα στο πάτωμα στα Δερβενοχώρια εδώ και χρόνια. Από Άγιο Θωμά μέχρι Μάνδρα (30km απόσταση σε δύσκολο βουνό), εντελώς εκτός δικτύου ή σπάνια Edge. Απαράδεκτο.

Γενικά πρέπει να δει λίγο το θέμα με τη κάλυψη και με την ισχύ πανελλαδικά, βλέπουν κυρίως ταχύτητες αυτοί. Χρόνια είναι έτσι εκεί το 2017 έτσι το θυμάμαι. 

• Απαντήσεις 18,7χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

• mixtri

1616

• cmvr

1168

• georgebad

1522

• elkons

1422

Δημοφιλείς μέρες

10 minutes ago, georgemv said:

VoNR και πτώση σε VoLTE άψογο. Κάτι φαίνεται να έχουν κάνει στην ισχύ του LTE/5G, είδα πτώσεις σε Edge σε iPhone σε σημεία που παλιά κράταγε 4G. Ίσως άλλαξε η Apple τίποτα, δεν ξέρω, αλλά η εικόνα είναι χειρότερη. Από ταχύτητες έχουν πέσει γενικώς, μιας και ο κόσμος περνάει στο 5G σταδιακά, αλλά και πάλι πάει τάπα το δίκτυο.

Καλησπέρα πού έχει οτε vonr ? ίσως κάποιο από τα ακριβά κινητά πού υποστηρίζουν SA ?

Edited by babis3g

1 minute ago, Chrischal1908 said:

Η τεχνολογία της ///.

Και της Samsung, έχει πολύ σωστή διαχείριση δικτύου από μεριάς UI και παρόχου. 

Στις τουαλέτες δίπλα στην πύλη 4 του αεροδρομίου 

IMG_9805.thumb.png.31e1d10df3c5ec0b57340db57c17f0e2.png

Στην πύλη 4 του αεροδρομίου 

IMG_9806.png

1 hour ago, georgemv said:

Λοιπόν, έτοιμος για αναχώρηση και πάλι. Είδα αρκετές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη φορά που συνδέθηκα Cosmote πριν 6 μήνες. Το SA δίκτυο είναι αρκετά πιο σταθερο. Η συσκευή αλλάζει από NSA σε SA και αντίστροφα αξιόπιστα 100%. VoNR και πτώση σε VoLTE άψογο. Κάτι φαίνεται να έχουν κάνει στην ισχύ του LTE/5G, είδα πτώσεις σε Edge σε iPhone σε σημεία που παλιά κράταγε 4G. Ίσως άλλαξε η Apple τίποτα, δεν ξέρω, αλλά η εικόνα είναι χειρότερη. Από ταχύτητες έχουν πέσει γενικώς, μιας και ο κόσμος περνάει στο 5G σταδιακά, αλλά και πάλι πάει τάπα το δίκτυο. Στην Ηγουμενίτσα κάναμε κίνηση οικογενειακώς καμία 50GB για να φουλάρουν ταινίες κινητά και tablet, πήγαινε σαν κυνηγημένο. Πραγματικά κατέβαζε τις ταινίες σε δευτερόλεπτα… 

Στην κάλυψη φαίνεται να έχουν πετάξει την πετσέτα στο πάτωμα στα Δερβενοχώρια εδώ και χρόνια. Από Άγιο Θωμά μέχρι Μάνδρα (30km απόσταση σε δύσκολο βουνό), εντελώς εκτός δικτύου ή σπάνια Edge. Απαράδεκτο.

Αν δεν αυξηθεί το EIRP στην Ελλάδα η κοσμοτε θα έχει πρόβλημα. Η ισχύς υπολογίζεται στην έξοδο ενώ οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ είναι στο έδαφος. Η Nova φαίνεται να μετράει στο έδαφος τη μέγιστη ισχύ και μπορεί έτσι να κλέψει από tilt. Δηλαδή να παίζει 10dB πάνω και να φαίνεται οκ. Η κοσμοτε είτε πρέπει να προσαρμοστεί είτε θα γεμίσει την Ελλάδα με κεραίες.

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

Σήμερα είπαμε να συνδεθούμε λίγο με την φύση μιας και είχε και πολύ καλό καιρό πηγαίνοντας στα Πλατανάκια στο Πανόραμα και στο φράγμα της Θέρμης. Αναρωτιέμαι βέβαια που είναι η κάλυψη έστω για τα βασικά δεν απαιτώ Ν78 μέσα στις χαράδρες αλλά δεν περνούσε ούτε lte. Gsm είχε ανά φάσεις αλλά το έχανε.

ΥΓ: η κόκκινη στα Πλατανάκια είχε κανονικά 4g+ από ένα παλιό ποκο που είχε ένα άτομο της παρέας. Στο φράγμα ούτε καν ασχοληθηκαμε δεν ξέρω. 

Screenshot_20250422_013235_CellMapper.jpg

Screenshot_20250422_013218_CellMapper.jpg

Screenshot_20250422_013654_Gallery.jpg

1 ώρα πριν, VasilisSam said:

Σήμερα είπαμε να συνδεθούμε λίγο με την φύση μιας και είχε και πολύ καλό καιρό πηγαίνοντας στα Πλατανάκια στο Πανόραμα και στο φράγμα της Θέρμης. Αναρωτιέμαι βέβαια που είναι η κάλυψη έστω για τα βασικά δεν απαιτώ Ν78 μέσα στις χαράδρες αλλά δεν περνούσε ούτε lte. Gsm είχε ανά φάσεις αλλά το έχανε.

ΥΓ: η κόκκινη στα Πλατανάκια είχε κανονικά 4g+ από ένα παλιό ποκο που είχε ένα άτομο της παρέας. Στο φράγμα ούτε καν ασχοληθηκαμε δεν ξέρω. 

Παρομοίως στο Ακριτοχώρι Σερρών.

Δεν λειτουργούσαν δεδομένα με την πράσινη, σε όσους/ες από τη μεγάλη παρέα είχαν.

Ευτυχώς κάποιοι με δικαρτο επέλεξαν την κόκκινη εταιρεία και έκαναν δουλειά.

Η τρίτη εταιρεία επίσης έπαιζε κανονικά. Σε μία περίπτωση γύρισε στιγμιαία σε Ε, αλλά επανήλθε.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα Πλατανάκια είναι δύσκολο μέρος.

Το Φράγμα πάλι, όχι και τόσο. Είναι δημοφιλής προορισμός και χώρος συναυλιών επίσης.

Edited by p_k

Η ποίηση δεν θα εξαφανιστεί.

Παύλος Παυλίδης 

5 ώρες πριν, VasilisSam said:

Σήμερα είπαμε να συνδεθούμε λίγο με την φύση

Με ανοικτά δεδομένα είπατε να συνδεθείτε; 😂😂

3 ώρες πριν, p_k said:

Ευτυχώς κάποιοι με δικαρτο επέλεξαν την κόκκινη εταιρεία και έκαναν δουλειά.

Συνδέθηκαν και αυτοί με τη φύση..

🙂

10 ώρες πριν, elkons said:

Καρτοκινητο δε φοβάσαι και για χρεώσεις μια χαρά. FREE2GO Promo νομίζω τα δεδομένα αυτά δεν είναι για εξωτερικό μόνο εάν πάρεις πακέτο εάν έχει για Τουρκία. Υγεία τώρα καρτοκινητή είναι όχι συμβόλαιο. 

Vodafone όμως θα έρχονται λογαριασμοί εάν δε το χρησιμοποιείς ίσως καταφέρετε κάτι να κάνετε ατελώς..είναι μερικοί που καταλαβαίνουν.

Έχεις pm:)

Υπάρχουν πολυ φθηνές λύσεις για Ευρώπη πχ cm link κλπ εγω Είχα αγοράσει για Ιταλία απεριόριστο ίντερνετ 13 ευρώ 

IMG_6953.jpeg

6 ώρες πριν, VasilisSam said:

Ο σταθμός βάσης της Κοσμοτε και της Vodafone ήταν στο ίδιο σημείο;

Γενικά η εμπειρία μου λέει ότι στα πολύ κουλά σημεία η Κοσμοτε δεν είναι και η καλύτερη. Στα Άγραφα για παράδειγμα η Telestet είχε σήμα σε σημεία που οι άλλες δύο δεν έπιαναν ούτε για πλάκα. Η Κοσμοτε πάντα πήγαινε για πληθυσμιακή κάλυψη. 

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

3 ώρες πριν, mixtri said:

Γενικά η εμπειρία μου λέει ότι στα πολύ κουλά σημεία η Κοσμοτε δεν είναι και η καλύτερη. Στα Άγραφα για παράδειγμα η Telestet είχε σήμα σε σημεία που οι άλλες δύο δεν έπιαναν ούτε για πλάκα. Η Κοσμοτε πάντα πήγαινε για πληθυσμιακή κάλυψη. 

Πολύ ενδιαφέρον αυτό.

Παύλος Παυλίδης 

5 ώρες πριν, cu2goup said:

Με ανοικτά δεδομένα είπατε να συνδεθείτε; 😂😂

Συνδέθηκαν και αυτοί με τη φύση..

🙂

Χαχα νταξει ένα σελμαπερ θα το δω! Καταλλα μόνο ως φωτογραφική μηχανή μου χρειάστηκε το κινητό. Όπως είπε και ο Παντελής στο φράγμα γίνονται και συναυλίες. Θέατρο γης τα ίδια, θέατρο δάσους έτσι και έτσι.. θέατρο Συκεών θυμάμαι ζοριζοταν πολύ.

17 ώρες πριν, babis3g said:

Καλησπέρα πού έχει οτε vonr ? ίσως κάποιο από τα ακριβά κινητά πού υποστηρίζουν SA ?

Εξ ορισμού έχει VoNR στα τηλέφωνα που υποστηρίζουν NR σύνδεση, δηλαδή στα 5G SA

17 ώρες πριν, elkons said:

Και εγώ το έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημεία με φουλ σήμα βλέπω 2 η 3 γραμμές πλέον. Οι ταχύτητες περίπου 100-150mbps έχουν πέσει όχι κάτι φοβερό,πάλι σφαίρα πάει σε πολλά σημεία.

Εμάς ξεκίνησε όταν το iPhone 13 πήρε iOS 18 έπεφτε σε Ε και ήθελε airplane mode να φύγει ενώ τα Android έπιαναν κανονοικά ,το έχουμε στην επιλογή 5G ενεργό αντί 5G αυτόματο, πιο σταθερό το 5G έχω παρατηρήσει. Εννοείται εάν πέσει EDGE δε ξεκολλάει άμα δεν αλλάξεις σημείο ή βάλεις πτήση. Δεν ξέρω εάν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία προβλήματος. 

Γενικά πρέπει να δει λίγο το θέμα με τη κάλυψη και με την ισχύ πανελλαδικά, βλέπουν κυρίως ταχύτητες αυτοί. Χρόνια είναι έτσι εκεί το 2017 έτσι το θυμάμαι. 

Εμένα μια χαρά ξεκολλάει από το Edge, απλά παλιά δεν έπεφτε σε Edge για πλάκα, τώρα μάλλον έχουν μειώσει ισχύ στο LTE και πληρούνται τα κριτήρια πιο εύκολα, ή άλλαξε η Apple τα κριτήρια 

Πως γίνεται στη μελέτη ραδ/πομπών να φαίνεται ότι μια κεραία έχει Ν78 ενώ στη πραγματικότητα δεν έχει άλλα έχει βγει αδεια αναβάθμισης; εδώ τι εννοούν στη μελέτη ότι εχει όντως; ή να περιμένω αναβάθμιση; το ίδιο είδα και στη κεραία ΟΤΕ Ψαχνών ενώ δε ισχύει η μελέτη.

Screenshot_20250422_155318_Drive.thumb.jpg.6ebe841e5e45ea1082cad344bc27f288.jpg

13 minutes ago, elkons said:

Πως γίνεται στη μελέτη ραδ/πομπών να φαίνεται ότι μια κεραία έχει Ν78 ενώ στη πραγματικότητα δεν έχει άλλα έχει βγει αδεια αναβάθμισης; εδώ τι εννοούν στη μελέτη ότι εχει όντως; ή να περιμένω αναβάθμιση; το ίδιο είδα και στη κεραία ΟΤΕ Ψαχνών ενώ δε ισχύει η μελέτη.

Screenshot_20250422_155318_Drive.thumb.jpg.6ebe841e5e45ea1082cad344bc27f288.jpg

Βάζουν στη μελέτη n78 ώστε να μπορούν όποτε θέλουν μελλοντικά να την εγκαταστήσουν χωρίς να χρειάζεται κάποια μεταβολή στην άδεια. Δεν έχει σημασία αν δεν εκπέμπει κάποια συχνότητα για τη μελέτη. Προβληματικό θα ήταν να μήν είχαν δηλώσει κάτι.

Vodafone FTTH 300mbps + Giga unlimited ultra / Cosmote What's up / Nova FREE2GO

Συσκευή: POCO X7 Pro

1 minute ago, marios239 said:

Βάζουν στη μελέτη n78 ώστε να μπορούν όποτε θέλουν μελλοντικά να την εγκαταστήσουν χωρίς να χρειάζεται κάποια μεταβολή στην άδεια. Δεν έχει σημασία αν δεν εκπέμπει κάποια συχνότητα για τη μελέτη. Προβληματικό θα ήταν να μήν είχαν δηλώσει κάτι.

Α ωραία σε αυτή περιμένω N78 στην Οκτωνιά, θα βοηθήσει πολύ,είχε βγάλει και άδεια για την αναβάθμιση στη διαύγεια πριν μήνες. Καλό αυτό.

Ψαχνά είναι χάλια εάν δεν είσαι σε οπτική επαφή και έχει μελέτη από το 2023 με πολύ τούμπανο εξοπλισμό, οπότε να περιμένουμε αναβάθμιση; οπότε τη χρωστάνε. Μακάρι λόγω πανεπιστημιακής μονάδας κοντά να εχει πιο αξιοπρεπές κάλυψη όπως η Vodafone. 

Ενώ η Cosmote εχει ... Ericsson basebands ..... ΑΠΟΦΆΣΙΣΕ να ακολουθήσει τις προτάσεις που ΕΚΑΝΕ  η Huawei στους περισσότερους Ευρωπαϊκούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας στο παρελθόν. 

Τι εννοώ ,:

Παλαιότερα, στην Cosmote , όταν ενας σταθμός βάσης είχε κίνηση και κατα συνέπεια ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ τα Bands ( B1 B3 B3 B7 B7  B20 ) ΚΑΙ Η ΣΥΣΚΕΥΉ ΤΑ ΖΗΤΟΎΣΕ....

ΤΑ ΈΔΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΉ.

ΠΛΕΟΝ άλλαξαν αυτή την πολιτική και ΔΕΝ ΔΊΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ carrier aggregation B Bands ίσως για να σώσουν την μπαταρία στις συσκευές.

Κατα τη γνώμη μου, λάθος. Πλέον στο εξωτερικό και στην Ελλάδα οι υπόλοιποι πάροχοι αφήνουν τη συσκευή του συνδρομητή να αποφασίσει και δεν αλλάζουν δυναμικά αυτή την παράμετρο. 

Αλλάζουν δυναμικά και πολυ σωστά άλλες παραμέτρους ( Primary B Band και Cells )

Το έκανε παλαιότερα η O2 ( Δυναμικά  " κόψιμο " σε B Bands Carrier Aggregation ) στην Γερμανία και το μετάνιωσε. Πλεον ολοι δίνουν ελεύθερα οτι ζητά η συσκευή με βαση τα capabilities της συσκευής.

Δεν εχει λογική να περιορίζουν μια τεχνολογία ( carrier aggregation στις B Bands)  και να την ενεργοποιούν μονο κάποιες στιγμές με λάθος κριτήρια.

Κόβουμε μία τεχνολογία κάποιες στιγμές μεσα στη μέρα δηλαδή? Απίστευτοι .

Οσο για το 5G και την Band N78 , πλεον γίνεται attached πολύ όμορφα και γρήγορα οταν οι συνθήκες σε ενα σημείο κάλυψης το επιτρέπουν.

Φτιάχνουν το ένα , χαλανε το άλλο.

Σχετικά με τα Drops σε 2G οταν η συσκευή δεν κάνει κίνηση συμβαίνει γιατι τα έχουν κανει π@@@@α με τα thresholds και τα κριτήρια τους, ...έχουν ....ξεχασει πως οταν η συσκευή κανει κίνηση εφαρμόζει το attenuation των 10 dBm σε RSSI / RSRP 

ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΊΝΗΣΗ φυσικά δείχνει την πραγματικότητα που .... είναι ΠΑΝΤΑ 10dBm λιγότερα.

Ε , τοτε η συσκευή ακολουθεί τους ... αριθμούς που εθεσε η Cosmote και ξαφνικά βρίσκει " κακό σήμα".

Edited by HORGRAP

Life appreciation Guru - Cosmos entropy Analyst -  Gravitational Lensing in SPACE will always be there and  quantum coherence in Photosynthesis always makes my mind blown with viroids and obelisks creating ... Viruses .🙂

- Consciousness happens on the quantum state of our neurons  -

...but what MAKES given COMPUTATION.... CONSCIOUS ??

Consciousness IS A MASSIVE "META" COMPRESSION STATE. ( our experiences and knowledge/ senses COMPRESSED 😉

( COMPRESSION means when you learn THE MODEL OF REALITY and you JUST HAVE TO REMEMBER where are the ... mistakes / gaps to correct and develop AND THEN ...YOU ...compress yourself 😉

9 ώρες πριν, mixtri said:

Λίγο που κοίταξα μετά την εφαρμογή η βοντα πρέπει μάλλον να έχει σήμα από Χορτιάτη κέντρο κεραιών. Η κοσμοτε μόνο από την κεραία πάνω από το νοσοκομείο Παπανικολάου οπότε δεν έφτανε εκεί μέσα τίποτα. Η κοσμοτε δεν έχει καθόλου κεραία στον Χορτιάτη (χωριό) ή στο κέντρο κεραιών? Περίεργο μου φαίνεται αυτό.

Δεν μπορεί να μην έχει.

Παύλος Παυλίδης 

Αυτή βρήκα μόνο μετά 3,4 Vodafone και 1 NOVA (λογικά συνεγκατασταση) και ένα σωρό για ραδιοφωνικούς σταθμούς, DIGEA,ΕΡΤ.

Screenshot_20250422_174935_Chrome.thumb.jpg.186c149fcdfbd6f989819e0987bb2181.jpg

Στο CellMapper βλέπω έχουν vf nova στον Χορτιάτη μια τεράστια με πάρα πολλές ζεύξεις γεμάτος και καλύπτει τεράστια έκταση εάν δείτε. Cosmote δεν την εντόπισα να υπάρχει στο CellMapper οπότε δεν θα είναι συνεγκατασταση (μάλλον) εκτός και αν κοιτάει αλλού.

43 minutes ago, VasilisSam said:

Λίγο που κοίταξα μετά την εφαρμογή η βοντα πρέπει μάλλον να έχει σήμα από Χορτιάτη κέντρο κεραιών. Η κοσμοτε μόνο από την κεραία πάνω από το νοσοκομείο Παπανικολάου οπότε δεν έφτανε εκεί μέσα τίποτα. Η κοσμοτε δεν έχει καθόλου κεραία στον Χορτιάτη (χωριό) ή στο κέντρο κεραιών? Περίεργο μου φαίνεται αυτό.

Δεν μπορεί να μην έχει έστω πυλώνα για ζεύξεις και να περνάει ασυρματικά γενικότερα. Γαμώ τα κέντρα εκπομπής είναι εκεί, πρέπει να περνάνε τα πάντα για Βόρεια Ελλάδα, Θράκη και γενικότερα προς εξωτερικό. Καλύπτουν μεν με εκτεταμένες οπτικές θα μου πεις, αλλά και πάλι κάτι θα έχει μείνει από παλιά, δε μπορεί 😏

Edited by johnny_htc

Check out my Speedtest result! How fast is your internet? https://www.speedtest.net/my-result/a/10833448192

Αχ...Nova θα λέω και θα κλαίω!!

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η φορητότητα από Nova σε Cosmote μετά από ένα μήνα σχεδόν που είχα κάνει την αίτηση(λόγω τεχνικού θέματος).

Η Nova κάτω από 200 δεν έπεφτε..

Τέσσερις γραμμές σήμα η Nova, μία η Cosmote.Σε εσωτερικό χώρο.

Περιοχή Σίνδου.

16 minutes ago, sonakiasfun said:

Check out my Speedtest result! How fast is your internet? https://www.speedtest.net/my-result/a/10833448192

Αχ...Nova θα λέω και θα κλαίω!!

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η φορητότητα από Nova σε Cosmote μετά από ένα μήνα σχεδόν που είχα κάνει την αίτηση(λόγω τεχνικού θέματος).

Η Nova κάτω από 200 δεν έπεφτε..

Τέσσερις γραμμές σήμα η Nova, μία η Cosmote.Σε εσωτερικό χώρο.

Περιοχή Σίνδου.

Γιατί δεν τη δοκίμασες πρώτα;

Ήταν συνδυαστική προσφορά μαζί με το σταθερό+τηλεόραση.

Πάνω κάτω γνώριζα ότι είναι ψιλό χάλια στην περιοχή η Cosmote (μέχρι το 2020 είχα Cosmote)αλλά θεώρησα ότι θα είχε αναβαθμιστεί κάπως μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια.

Από περιέργεια, παρατηρείς μεγαλύτερη κατανάλωση στην συσκευή σου; Ρωτάω λόγω της διαφοράς σήματος.