Jump to content

5G NR

mixtri
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το θέμα είναι ότι με το δίκτυο κινητής πάντα θα έχεις τις πιο αναβαθμισμένες ταχύτητες στην ίδια τιμή. Στις σταθερές γραμμές για να πας σε μεγαλύτερη ταχύτητα πληρώνεις περισσότερα. Μέχρι τώρα πληρώναμε το "έως" και ποτέ δεν το βλέπαμε.

Από την άλλη, σκαψίματα γίνονται μια φορά στα 5-10 χρόνια, ενώ οι κεραίες μπαίνουν πιο εύκολα. Ίσως και οι ίδιοι θέλουν να αποσυμφορηθεί το σταθερό δίκτυο που σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει καν η δυνατότητα νέων συνδέσεων. Ούτως ή άλλως η απόσβεση του 5G θα γίνει μέσω 5G όχι μέσω άλλων προϊόντων.

Και μόνο που έχει μπει η σκέψη για κατάργηση του σταθερού με 5G, θα έρθει και η στιγμή που θα γίνει. Ήδη εγώ βρίσκομαι σε πιλοτικό στάδιο για την όλη φάση. Δοκιμάζω και βλέπω. Το πρόγραμμα της Cosmote με τα 55 ευρώ συν 2 extra sim είναι καλή λύση. Οι τιμές όλο και περισσότερο θα πέφτουν.

Ερώτηση. Αυτη την στιγμή εχω Cosmote 200, που με συνδεει στα 199. Εχω Cosmote απεριοριστα data οπου με τεστ μεσα στο σπιτι πιανει 65. Αν υποθεσουμε οτι αυριο το πρωι βαζουν μια κεραια εξω απο το σπιτι μου και πιανω ξερω γω 700. Μπορώ να δινω 3 ευρω παραπανω για μια sim data απο την cosmote, να παρω και ενα αναλογο modem και να καταργησω την 200αρα και να συνδεομαι και στο σπιτι με το 5G;
Ναι, μπορείς.

Βέβαια έχετε κατά νου πως τη σταθερή σύνδεση την έχεις όλη δική σου και τη χρησιμοποιείς όπως επιθυμείς, η σύνδεση κινητής έχει βαρβάτα QoS policies.

Το ότι κατεβάζει με 700Mbit κάποια στιγμή, αφενός δεν σημαίνει πως θα κατεβάζει με τόσο όλη μέρα, ούτε πως θα κατεβάζει τα πάντα με τόσο.

Βέβαια έχετε κατά νου πως τη σταθερή σύνδεση την έχεις όλη δική σου και τη χρησιμοποιείς όπως επιθυμείς, η σύνδεση κινητής έχει βαρβάτα QoS policies.

Το ότι κατεβάζει με 700Mbit κάποια στιγμή, αφενός δεν σημαίνει πως θα κατεβάζει με τόσο όλη μέρα, ούτε πως θα κατεβάζει τα πάντα με τόσο.

Όχι ακριβώς όλη δική σου, τα οικιακά πακέτα έχουν Contention Ratio 1:50, αλλά σίγουρα μπουκώνουν πολύ πιο δύσκολα από ότι μια κεραία.

Δύσκολα να καταργηθούν τα σταθερά. Ειδικά όταν κάνεις διεθνές κλήση, νομίζω είναι πιο καλά και πιο φθηνά σε σχέση με το κινητό.

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Δύσκολα να καταργηθούν τα σταθερά. Ειδικά όταν κάνεις διεθνές κλήση, νομίζω είναι πιο καλά και πιο φθηνά σε σχέση με το κινητό.

Στον πάροχο δεν έχει ουσιαστική διαφορά το κόστος τερματισμού κλήσης με εξωτερικό μεταξύ κινητού και σταθερού. Στον πελάτη έχει ;).

Όχι ακριβώς όλη δική σου, τα οικιακά πακέτα έχουν Contention Ratio 1:50, αλλά σίγουρα μπουκώνουν πολύ πιο δύσκολα από ότι μια κεραία.

Φυσικά και υπάρχει παντού contention ratio. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στο access στη σταθερή έχεις dedicated γραμμή (εκτός G.PON) ενώ στη κινητή είναι shared το μέσο. Για τον πάροχο είναι πολύ πιο εύκολο να αναβαθμίσει μια κάρτα σε minidslam ή να φυσήξει μια ακόμη ίνα στις 10 αναμονές ανά καμπίνα παρά να αναβαθμίσει το RAN στη κινητή.

Η διαφορά είναι χαώδης. Η κινητή, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σταθερή.

Φυσικά και υπάρχει παντού contention ratio. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στο access στη σταθερή έχεις dedicated γραμμή (εκτός G.PON) ενώ στη κινητή είναι shared το μέσο. Για τον πάροχο είναι πολύ πιο εύκολο να αναβαθμίσει μια κάρτα σε minidslam ή να φυσήξει μια ακόμη ίνα στις 10 αναμονές ανά καμπίνα παρά να αναβαθμίσει το RAN στη κινητή.

Η διαφορά είναι χαώδης. Η κινητή, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σταθερή.

Μα στο 5g έχεις spectrum reuse όταν χρησιμοποιείται massive MIMO. Εκτός μιας κυψέλης αναλόγως με τα ποσά virtual cells έχεις μπορείς να πας και 8x της αρχικής χωρητικότητας αν οι χρήστες έχουν μια καλή απόσταση μεταξύ τους.

Ναι, η σταθερή έχει άλλο scaling αλλά σε rural και suburban κινητή >>>> σταθερη

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

Μπορεί κάποιος να παραθέσει τις μπάντες 5G που χρησιμοποιούνται και που θα χρησιμοποιηθούν μέσω refarming (από όποια γενιά κι αν προέλθει);;; Θα είναι χρήσιμο για όποιους ψάχνουν συσκευή τώρα ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τα επόμενα χρόνια. Να παρατεθούν οι κωδικές ονομασίες των μπαντών (πχ Ν78), όχι οι συχνότητες.

Ν78 N1 αυτες μεχρι τωρα..Τωρα αν βρεις N258 κινητο (που ελπιζω να εχει η νεα σειρα κινητων) τοτε θα ειναι ποιο feature proof πεθαινεις

Στον πάροχο δεν έχει ουσιαστική διαφορά το κόστος τερματισμού κλήσης με εξωτερικό μεταξύ κινητού και σταθερού. Στον πελάτη έχει ;).

Ε για τον πελάτη εννοώ κι εγώ. Σιγά μη καταργήσει ο πελάτης τη σταθερή. Για εξωτερικό πιο φθηνό του έρχεται. Οπότε δύσκολη η κατάργηση του σταθερού. Από τον πελάτη τουλάχιστον.

Αλλά και από τους παρόχους, δεν νομίζω να την καταργήσουν, για πολύ καιρό ακόμα.

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Ναι αλλά ρώτησα και ποιές ΘΑ χρησιμοποιηθουν. ΔΕΝ θα μείνουμε σε αυτές τις δύο. Θα δοθούν και συχνότητες από άλλες γενιές κινητής, πχ το 3G, πχ. τα 2100 MHz. Refarming αποκαλείται η διαδικασία. Mόνον έτσι θα είναι μιά συσκευή future-proof.

Ν28 , Ν1 (το ρεφαρμ απο 3G), N78 , N258

Ν28 , Ν1 (το ρεφαρμ απο 3G), N78 , N258

Ν1 (2100), Ν3 (1800), Ν28 (700), N78 (3500TDD) κατ' ελάχιστον. Για high end devices προσθέστε και Ν258 (26GHz). Ιδανικά και N7 (2600), N20 (800), N38 (2600 TDD)

Edited by georgemv

Ν1 (2100), Ν3 (1800), Ν28 (700), N78 (3500TDD) κατ' ελάχιστον. Για high end devices προσθέστε και Ν258 (26GHz). Ιδανικά και N7 (2600), N20 (800), N38 (2600 TDD)

To s20 ultra υποστηρίζει αυτές τις μπάντες. Είναι κάποια που δεν έχει για αργότερα;

D2BfjQj.jpg

Φαντάζομαι οτι και το iPhone 12 τις έχει όλες σωστά;

Φαντάζομαι οτι και το iPhone 12 τις έχει όλες σωστά;

Δεν έχει mmWave (N258), για τα επόμενα 2 χρόνια δεν είναι τόσο σημαντικό, μετά ίσως λείψει

To s20 ultra υποστηρίζει αυτές τις μπάντες. Είναι κάποια που δεν έχει για αργότερα;

D2BfjQj.jpg

Δεν έχει σημασία μόνο τι συχνότητες έχει, αλλά και σε ποιες από αυτές υποστηρίζει NSA. Οι κατασκευαστές γενικά κρύβουν αυτή την πληροφορία.

Μια καλή πηγή είναι το cacombos.com για όσους καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, θέλει προσοχή να κατανοήσεις την πληροφορία που δίνει.

Θα δούμε τι combos θα έχουν και τα νέα mediatek αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Πάλι με Qualcomm με βλέπω :lol:

[sIGPIC][/sIGPIC]

Θα δούμε τι combos θα έχουν και τα νέα mediatek αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Πάλι με Qualcomm με βλέπω :lol:

Ξερουμε μηπως τα combos που θα κανει ο exynos 2100

Ξερουμε μηπως τα combos που θα κανει ο exynos 2100

Όχι ακόμα, αλλά μιλάμε για τον Έξυνος, κάτι θα κάνουν μαντάρα πάλι :lol::lol::lol:

Όχι ακόμα, αλλά μιλάμε για τον Έξυνος, κάτι θα κάνουν μαντάρα πάλι :lol::lol::lol:

Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κάνουν πάντα μαντάρα. Αν δε μπορείτε βάλτε τουλάχιστον ένα QC να ησυχάσετε.:lol:

[sIGPIC][/sIGPIC]

Δεν έχει mmWave (N258), για τα επόμενα 2 χρόνια δεν είναι τόσο σημαντικό, μετά ίσως λείψει

Δεν έχει σημασία μόνο τι συχνότητες έχει, αλλά και σε ποιες από αυτές υποστηρίζει NSA. Οι κατασκευαστές γενικά κρύβουν αυτή την πληροφορία.

Μια καλή πηγή είναι το cacombos.com για όσους καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, θέλει προσοχή να κατανοήσεις την πληροφορία που δίνει.

Σε κάποιο βαθμό βγάζουν νόημα οι πίνακες, αλλά έχω κενά :)

Έχεις διάθεση να γράψεις 2 γραμμές για το πώς διαβάζονται ή να προτείνεις υλικό για διάβασμα;

Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κάνουν πάντα μαντάρα. Αν δε μπορείτε βάλτε τουλάχιστον ένα QC να ησυχάσετε.:lol:

Αξιολατρευτη samsung .

Σε κάποιο βαθμό βγάζουν νόημα οι πίνακες, αλλά έχω κενά :)

Έχεις διάθεση να γράψεις 2 γραμμές για το πώς διαβάζονται ή να προτείνεις υλικό για διάβασμα;

Ρώτα άφοβα στο αυτό το νήμα

Αξιολατρευτη samsung .

Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Κορέα δίνουν qualcomm και στην Ευρώπη exynos.

Να λέμε και στραβού το δίκιο, δεν είναι κακά τα exynos. Κάτοχος Note 9 είμαι και μάλιστα πολύ ευχαριστημένος. Κολλαω στο modem configuration που είναι αλλόκοτο.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Κορέα δίνουν qualcomm και στην Ευρώπη exynos.

Να λέμε και στραβού το δίκιο, δεν είναι κακά τα exynos. Κάτοχος Note 9 είμαι και μάλιστα πολύ ευχαριστημένος. Κολλαω στο modem configuration που είναι αλλόκοτο.

Τα S20 series με Android 11 είναι πια πολύ καλά. Λίγο χειρότερο από τα Qualcomm αλλά η ψαλίδα έχει κλείσει.