Jump to content

Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από 1η Ιουλίου

aimilios
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

ποιος πιστευει οτι θα εφαρμοστει ο νομος να σηκωσει το χερι...:p

το σαββατο παντος στο πλουταρχο καπνιζαμε χωρις προβλημα....

Το μαγαζί που τραγουδούσε ο πλούταρχος ήταν μικρότερο απο 300τμ. ;;;;;;;;

:X

:blink:

:confused:

:wacko:

So this is how liberty dies, with thunderous applause

• Απαντήσεις 1,2χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Εγώ δεν μπορω να καταλάβω το πώς σε κάποια επαρχιακή πόλη θα πάει κάποιος να δώσει πρόστιμο σε κάποιο κέντρο διασκέδασης/καφετέρια/εστιατόριο, όταν οι ελεγκτές με τους ελεγχόμενους κάθε μέρα τα πίνουν μαζί ή τρώνε στο ίδιο τραπέζι, αφού όλοι είναι γνωστοί...
http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg

Εγω σαν πρωην καπνιστης,που περασα περιπου τη μιση μου ζωη καπνιζοντας φανατικοτατα,συνειδητοποιημενα και μανιωδως,θα σας πω οτι μονο αν σταματησει καποιος το καπνισμα θα καταλαβει ποσο κοροιδο ειναι που πληρωνει για αυτο το πραγμα.

Οποιος μου ελεγε να το κοψω τον εκραζα,"εισαι τρελος?το μονο πραγμα που γουσταρω θα κοψω?αμα ειναι ετσι να κοψουμε και τα λιπη,τα τηγανητα και τα ξυδια".

Ειμαι πολυ ευτυχης που απο ενα στοιχημα με τον εαυτο μου,ανακαλυψα πως ειναι να μην υπαρχει αυτη η εξαρτηση.

Ηταν λιγο λουκι στην αρχη,αρχισα να τρωω και λιγο παραπανω,αλλα ηταν το πιο σωστο πραγμα που εκανα στη ζωη μου.

Δεν προκειται να το ξανααρχισω γιατι ειδα πως ειναι η ζωη μου χωρις τσιγαρο.

Μπορει να μην εχω την να κανω με τα χερια μου καμια φορα,μπορει να τσιμπαω τπτ φαγωσιμο παραπανω που και που,αλλα επιτελους πηρα ανασα,αρχισα στα 31 να παιζω μπαλιτσα που δεν μπορουσα με τα 2.5 πακετα πριν και μπορω να πω με περηφανια πια οτι μου βρωμαει πια ο καπνος του marlboro που τοσο λατρευα.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Motorola m3688,nokia 6110, nokia 6150, nokia 3410, ericsson w700, ericsson w610, samsung g810,nokia n73 m.e., Samsung omnia hd,iphone 3gs,nokia n79, motorola milestone,motorola defy,Motorola Atrix, samsung galaxy note,Samsung Galaxy note 2

Το μαγαζί που τραγουδούσε ο πλούταρχος ήταν μικρότερο απο 300τμ. ;;;;;;;;

:X

:blink:

:confused:

:wacko:

θες να πεις οτι ο νομος δεν ισχυει σε μαγαζια μεγαλυτερα απο 300τμ?

[sIGPIC][/sIGPIC]

Follow me on Twitter

θες να πεις οτι ο νομος δεν ισχυει σε μαγαζια μεγαλυτερα απο 300τμ?

Ναι.Τους έχουνε δώσει κάποια περίοδο χάριτος,δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο καιρό.

:respect:

Νομιζω οτι δεν παει αναλογα με τα τετραγωνικα αλλα ως κατηγοριες....τα μπουζουκια,κλαμπ κλπ νομιζω οτι θα αρχισει να ισχυει απτο Σεπτεμβρη του 2011....
:w00t:

Απο το in.gr

• Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα ταξί, όπου επίσης θα ισχύουν τα πρόστιμα.
  • Aπαγορεύεται επίσης το κάπνισμα και σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και σε όσους είχαν ειδικά διαμορφωμένα καπνιστήρια.
  • Κατ’εξαίρεση θα επιτρέπεται μέχρι την 1η Ιουνίου 2011 το κάπνισμα σε καζίνο και σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg

όπως βλέπεις parafron4 , τζάμπα χαρήκατε στον Πλούταρχο. Κανονικά και με τον νόμο καπνίζατε . Δεν ήσασταν ΜΑΓΚΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ που ήσασταν πάνω απο τον νόμο...

:p

So this is how liberty dies, with thunderous applause

όπως βλέπεις parafron4 , τζάμπα χαρήκατε στον Πλούταρχο. Κανονικά και με τον νόμο καπνίζατε . Δεν ήσασταν ΜΑΓΚΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ που ήσασταν πάνω απο τον νόμο...

:p

εγω πηγα με το σκεπτικο οτι δεν επιτρεπετε γιατι δεν ηξερα αυτο για τα 300τμ απο εκει και περα ειδα οτι καπνιζουν κανονικα οποτε ολα οκ.....

παντος η αληθεια ειναι οτι θα χαρω αν για ακομα μια φορα δεν ισχύσει ο νομος και

μπορω να καπνιζω οποτε και οπου θελω...αν παλι ισχυσει ο νομος ε ενταξει δεν θα

πεθανουμε κιολας...κατι θα γινει....

[sIGPIC][/sIGPIC]

Follow me on Twitter

Εγώ έχω μια απορία για την εφαρμογή του μέτρου αυτού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα σε πανεπιστημιακές σχολές. Με την πρόφαση του ασύλου κανένα όργανο, είτε πρόκειται για δημοτική αστυνομία ή όχι δεν θα μπορεί να επέμβει εσωτερικά για να κάνει έλεγχο ή να εφαρμόσει πρόστιμο. Η απόδειξη, σήμερα ημέρα εξεταστικής όλοι κάπνιζαν μέσα στις αίθουσες (πλην ορισμένων καθηγητών που προσπάθησαν να δείξουν "διαγωγή") και μάλιστα με τον κλιματισμό ανοιχτό και φυσικά τα παράθυρα ερμητικά κλειστά.

Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις?

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε

"Ποτάμι: Διολίσθηση ύδατος εντός χάντακος ούτινος διαμορφούνται δύο όχθε εκατέρωθεν"

Εγώ έχω μια απορία για την εφαρμογή του μέτρου αυτού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα σε πανεπιστημιακές σχολές. Με την πρόφαση του ασύλου κανένα όργανο, είτε πρόκειται για δημοτική αστυνομία ή όχι δεν θα μπορεί να επέμβει εσωτερικά για να κάνει έλεγχο ή να εφαρμόσει πρόστιμο. Η απόδειξη, σήμερα ημέρα εξεταστικής όλοι κάπνιζαν μέσα στις αίθουσες (πλην ορισμένων καθηγητών που προσπάθησαν να δείξουν "διαγωγή") και μάλιστα με τον κλιματισμό ανοιχτό και φυσικά τα παράθυρα ερμητικά κλειστά.

Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις?

Σε αυτή τη περίπτωση θα πας στον άλλο και θα του πεις:Κοίταξε να δεις μάγκα.Δεν είμαι υποχρεωμένος να ρουφάω τον καρκίνο σου.Βγες έξω να καπνίσεις.

Αν δεν θες θες όμως να μπλέξεις σε καυγά τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.Γεμάτος τρύπες είναι για άλλη μια φορά ο νόμος.

Σε αυτή τη περίπτωση θα πας στον άλλο και θα του πεις:Κοίταξε να δεις μάγκα.Δεν είμαι υποχρεωμένος να ρουφάω τον καρκίνο σου.Βγες έξω να καπνίσεις.

Αν δεν θες θες όμως να μπλέξεις σε καυγά τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.Γεμάτος τρύπες είναι για άλλη μια φορά ο νόμος.

Αν κρίνω από το κράξιμο που έφαγα όταν ευγενικά ζήτησα να τελειώσει το τσιγάρο του πιο πέρα γιατί με ενοχλεί λόγω του ότι ήμουν άρρωστος δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κανείς που θα τηρήσει το νόμο, ειδικά σε ένα χώρο που νομίζουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο.:X:X. Εδώ καλά καλά δεν τηρείται ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε

"Ποτάμι: Διολίσθηση ύδατος εντός χάντακος ούτινος διαμορφούνται δύο όχθε εκατέρωθεν"

Εγώ δεν μπορω να καταλάβω το πώς σε κάποια επαρχιακή πόλη θα πάει κάποιος να δώσει πρόστιμο σε κάποιο κέντρο διασκέδασης/καφετέρια/εστιατόριο, όταν οι ελεγκτές με τους ελεγχόμενους κάθε μέρα τα πίνουν μαζί ή τρώνε στο ίδιο τραπέζι, αφού όλοι είναι γνωστοί...

Για αυτο υπαρχουν τα λεγομενα μεικτα κλιμακια που πανε για ελεγχους σε διπλανους νομους!

Αυτο ισχυει για ολες τις υπηρεσιες οπως αστυνομια, τροχαια, εφορεια, υγειονομικό, πολεοδομία κλπ.

Αυτο που εχω παρατηρησει εδω και 2 εβδομαδες ειναι πως οι απατεωνες ιδιοκτητες στις καφετεριες εχουν ανοιχτα ολα τα τζαμια και το παιζουν ανοιχτος χωρος κλπ κι αμα πεις οτι δεν καπνιζεις σε βαζουν στα μεσα τραπεζια!

τα πηρα λοιπον χτες γραμμη και λεω πως περιμενουμε κι αλλη παρεα που καπνιζει... φυσικα δεν ειρθε ποτε αλλο ατομο στην παρεα, κι ετσι και σε μεγαλυτερο και πιο ανετο τραπεζι κατσαμε και εξω ειμασταν!:p

Ετσι θελουν καποιοι "πονηροι" για να βαλουν μυαλο!:lol:

Κι οσο καποιοι ιδιοκτητες μας γραφουν τοσο θα περνουν τις απαντησεις τους μεχρι που θα χανουν και πελατεια!

Edited by MAD 13

Για αυτο υπαρχουν τα λεγομενα μεικτα κλιμακια που πανε για ελεγχους σε διπλανους νομους!

Αυτο ισχυει για ολες τις υπηρεσιες οπως αστυνομια, τροχαια, εφορεια, υγειονομικό, πολεοδομία κλπ.

Αυτο που εχω παρατηρησει εδω και 2 εβδομαδες ειναι πως οι απατεωνες ιδιοκτητες στις καφετεριες εχουν ανοιχτα ολα τα τζαμια και το παιζουν ανοιχτος χωρος κλπ κι αμα πεις οτι δεν καπνιζεις σε βαζουν στα μεσα τραπεζια!

τα πηρα λοιπον χτες γραμμη και λεω πως περιμενουμε κι αλλη παρεα που καπνιζει... φυσικα δεν ειρθε ποτε αλλο ατομο στην παρεα, κι ετσι και σε μεγαλυτερο και πιο ανετο τραπεζι κατσαμε και εξω ειμασταν!:p

Κι οσο καποιοι ιδιοκτητες μας γραφουν τοσο θα περνουν τις απαντησεις τους μεχρι που θα χανουν και πελατεια!

Καλά, πελατεία θα χάσουν σίγουρα, αλλά δεν θα είναι μη καπνιστές....

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S9 ~ Asus ZenBook 14

Το θέμα πως θα εφαρμοστεί αφορά και τα οικονομικά του σχεδίου Καλλικράτη.

Αν θέλουν έσοδα, η δημοτική αστυνομία θα γράφει συνεχώς όπως γίνεται με το παρκάρισμα

Oπότε, αν κατάλαβα καλά, "ξεγέλασες" τον ιδιοκτήτη να σας βάλει σε τραπέζι όπου κανονικά θα καθόταν μια παρέα καπνιστών.

Ή για να το θέσω καλύτερα, θεωρείς πως ενώ ένας "περίεργος" νόμος λέει "οι καπνιστές έξω, οι μη καπνιστές όπου θέλουν", ήταν σωστό, τίμιο και δίκαιο (και φυσικά, λόγος να περηφανεύεσαι) να πάρεις τη θέση ενός καπνιστή/μιας παρέας καπνιστών που δεν έχουν την επιλογή που έχεις εσύ ανάμεσα σε μέσα-εξω.

Επίσης, θεωρείς "πονηριά" το γεγονός πως ένας καταστηματάρχης που βλέπει την πελατεία του να μειώνεται επειδή πλέον δεν μπορεί να καπνίσει σε όποιο σημείο του καταστήματος θέλει, έχει ουσιαστικά "χωρίσει" τον χώρο σε καπνιστές-μέσα και μη-καπνιστές έξω (όπως δηλαδή του υπαγορεύει ουσιαστικά ο νόμος).

Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε το τι ακριβώς κατάφερες εσύ (εκτός από το να πάρεις τη θέση κάποιας άλλης, μεγαλύτερης παρέας που θα χρειαζόταν και μεγαλύτερο τραπέζι, ώστε να κάτσεις εσύ και η δική σου παρέα πιο άνετα) ούτε που ακριβώς την έκανε την πονηριά.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Αν κρίνω από το κράξιμο που έφαγα όταν ευγενικά ζήτησα να τελειώσει το τσιγάρο του πιο πέρα γιατί με ενοχλεί λόγω του ότι ήμουν άρρωστος δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κανείς που θα τηρήσει το νόμο, ειδικά σε ένα χώρο που νομίζουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο.:X:X. Εδώ καλά καλά δεν τηρείται ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μην περιμένεις τίποτα καλύτερο, νοοτροπία ζώου.

Κάθε μέρα καταλαβαίνω ότι μπορούμε να πάμε και πιο κάτω σαν κοινωνία.

مفاجأة

Η πονηριά και το θέμα γενικά που ξεκινάει να προκύπτει τώρα που χαλάει ο καιρός είναι ότι πολλοί χώροι μαγαζιών που μέχρι πέρυσι τον χειμώνα ήταν κλειστοί, ως δια μαγίας φέτος θεωρούνται ανοιχτοί. Και οι θέσεις για τους μη καπνιστές είναι μειονεκτικές ή περνάει καπνός από τους "ανοιχτούς" χώρους.

[imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign]

rigasnic :: The ex-night shift ::

...Θεωρώ όμως πως το μέτρο δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Τη στιγμή που το ένα μαγαζί μετά το άλλο ή ετοιμάζεται ή έχει ήδη κλείσει, το τελευταίο που χρειάζονταν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι η απαγόρευση αυτή...

Η δημόσια υγεία είναι ανεκτίμητη. Θεωρώ λανθασμένο τον συσχετισμό της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην οικονομία. Είναι σα να λέμε "Επιτρέψτε τη διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων, γιατί η εισροή "μαύρου" χρήματος στην αγορά δίνει ώθηση στην οικονομία".

Αλλά, αν θες να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ της απαγόρευσης. Καταρχάς, πολλές κατηγορίες πολιτών που δε θέλουν ή δε μπορούν να υποστούν το παθητικό κάπνισμα θα επισκέπτονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα "άκαπνα" καταστήματα. Η διακοπή ή ο περιορισμός του καπνίσματος από κάποιους καπνιστές θα επιφέρει ενδεχομένως μείωση των εισαγωγών προϊόντων καπνού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την εγχώρια οικονομία. Τέλος, η διακοπή του παθητικού ή μη καπνίσματος θα απαλλάξει τα ασφαλιστικά ταμεία από τα έξοδα νοσηλείας των θυμάτων του καπνού, έξοδα τα οποία συγκριτικά είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα του κράτους από την φορολόγηση του καπνού.

http://media.rockstargames.com/rockstargames/img/global/downloads/buddyiconsconavatars/v_franklin_chop2_80x80.jpg

Automagic * Automation @ Google Play

Εκτός από το θέμα της υγείας και πόσο αυτη κοστίζει....ενα δίκαιο σύστημα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τους καπνιστές και τους μη καπνιστές:)

Αυτό πήγε να γίνει με τον διαχωρισμό των αιθουσών σε μη και καπνίζοντες,όπως ισχύει σε αρκετές χώρες.Όμως όταν δεν εφαρμόστηκε, είτε υπήρχε αδυναμία ελέγχου, είτε πως να εφαρμοστεί, είτε γενικά από νοοτροπία δεν υπάρχει σεβασμός των άλλων....αποτέλεσμα ήταν η ολική απαγόρευση.

Δεν μπορεί πχ όπως έχω δει να πηγαίνει σε ΙΚΑ ή στην ΔΕΗ και όλοι να καπνίζουν στους διαδρόμους, και να τα ακούει ο φουκαράς ο security που κάνει στην δουλειά του.

Ενδεικτικό είναι ότι με τον νέο νόμο είναι πλεον πολλαπλάσιο το πρόστιμο και με ποινική δίωξη, αν καπνίζεις σε χώρους υγείας δηλ. έμμεσα παραδοχή ότι υπήρχε πρόβλημα εκεί :!:

Ευτυχως υπαρχουν και καπνιστες που εχουν συνειδηση.Στην Παρο που ημουνα διακοπες,δυο φορες,παροτι βρισκομασταν σε εξωτερικο χωρο μας ρωτησαν οι διπλανοι αν μας πειραζει να αναψουν τσιγαρο.Μακαρι οσοι καπνιζαν να εδειχναν τετοιο σεβασμο

ΥΓ Εννοειται οτι τους ειπα οτι δεν υπαρχει προβλημα να καπνισουν αφου ειμαστε εξω

Μετεωρολογικός σταθμός Αμαρουσίου

http://users.otenet.gr/~oyxbc3/myweather/index.html

Η δημόσια υγεία είναι ανεκτίμητη. Θεωρώ λανθασμένο τον συσχετισμό της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην οικονομία. Είναι σα να λέμε "Επιτρέψτε τη διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων, γιατί η εισροή "μαύρου" χρήματος στην αγορά δίνει ώθηση στην οικονομία".

Μα όλα έχουν να κάνουν με την οικονομία, αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το "καλό των πολιτών", ψάχνουν απλά τρόπους να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τα έσοδά τους, όπως άλλωστε είναι και οικονομικά ορθό για την επιβίωσή τους.

Η δημόσια υγεία είναι ανεκτίμητη, εκεί συμφωνούμε. Διαφωνούμε στο συσχετισμό της απαγόρευσης του καπνίσματος με την διακίνηση όπλων/ναρκωτικών, όπου εκεί οι επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία δεν είναι μόνο ασύγκριτα μεγαλύτερες, αλλά και πολύ βραχυπρόθεσμες. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας (αν θέλεις να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, άνοιξε ένα θέμα για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών και μπορούμε να το αναλύσουμε όσο θέλεις).

Αλλά, αν θες να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ της απαγόρευσης. Καταρχάς, πολλές κατηγορίες πολιτών που δε θέλουν ή δε μπορούν να υποστούν το παθητικό κάπνισμα θα επισκέπτονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα "άκαπνα" καταστήματα.

Αυτό νομίζω πως ξέρουμε όλοι πως δεν είναι και το πιο δυνατό επιχείρημα. Νομίζω πως μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως το ποσοστό των ανθρώπων που ΔΕΝ πήγαιναν για καφέ επειδή μπορεί εκεί που πήγαιναν κάποιοι να κάπνιζαν είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των ανθρώπων που ΔΕ θα πάνε για καφέ σε ένα μαγαζί που ξέρουν πως απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ωστόσο, όπως είπα και στο post από το οποίο έχεις κάνει quote τα λόγια μου, πιστεύω πως μακροπρόθεσμα, θα υπήρχε αύξηση του ποσοστού των καπνιστών που θα θυσίαζαν την ευχαρίστηση του καπνίσματος για την ευχαρίστηση του να πιουν έναν καφέ με την παρέα (αυτό στην οικονομία λέγεται "κόστος ευκαιρίας")

Η λέξη κλειδί όμως είναι το "μακροπρόθεσμα". Απλά το κράτος, δεν έχει την "υπομονή" να εξελιχθούν τα πράγματα φυσιολογικά και απαγορεύει δια ροπάλου κάτι αντι να λειτουργεί συμβουλευτικά και με σωστή διαπαιδαγώγηση των πολιτών του και πολύ φοβάμαι πως τα αποτελέσματα δε θα είναι αυτά που επιθυμεί (ΠΑΝΤΑ πρέπει να εξετάζονται οι παράπλευρες απώλειες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την οικονομία).

Η διακοπή ή ο περιορισμός του καπνίσματος από κάποιους καπνιστές θα επιφέρει ενδεχομένως μείωση των εισαγωγών προϊόντων καπνού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την εγχώρια οικονομία.

Αυτό που λες είναι τελείως αβάσιμο και πρόχειρο.

Αν δεν έχεις κάποια οικονομικά στοιχεία (όπως π.χ. το πόσα κερδίζει το κράτος από τη φορολογία των τσιγάρων) αυτό που λες είναι μια ασαφής γενίκευση που μπορεί να μοιάζει λογική, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και ορθή.

Επίσης, μην ξεχνάς πως σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες (π.χ. αυτοκινήτων) στην Ελλάδα η βιομηχανία τσιγάρων είναι "ζωντανή". Όπως, π.χ. η Παπαστράτος που έχει στο δυναμικό της περίπου 800 εργαζόμενους. Μπορείς να φανταστεις ποιοί θα είναι οι πρώτοι από όλους που θα νιώσουν τα αποτελέσματα των μέτρων, αν μειωθούν τα κέρδη της βιομηχανίας αυτής;; ;)

Τέλος, η διακοπή του παθητικού ή μη καπνίσματος θα απαλλάξει τα ασφαλιστικά ταμεία από τα έξοδα νοσηλείας των θυμάτων του καπνού, έξοδα τα οποία συγκριτικά είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα του κράτους από την φορολόγηση του καπνού.

Εδώ συμφωνώ. Μακροπρόθεσμα το κράτος θα κερδίσει έτσι περισσότερα απ'ότι κερδίζει με τη φορολογία του καπνού. Ασχέτως που πρακτικά (με μια τόσο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και διατροφή), δε νομίζω πως θα γλιτώσουν και τόσα όσα νομίζουν.

Το θέμα όμως -όχι για εμένα ή εσένα που μας νοιάζει η υγείας μας, αλλά για το κράτος - θα έπρεπε να είναι κατά πόσο αυτό το κέρδος φτάνει να καλύψει τις παράπλευρες απώλεις από την φορολογία/κοινωνική ευημερία των επιχειρήσεων που επηρεάζονται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από αυτά τα μέτρα. Υπάρχει μάλιστα και άσκηση στην μελέτη της Οικονομίας, που μετρά "πόσο" κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή - ναι ξέρω, είναι κυνικό, αλλά και η ζωή είναι κυνική.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς πως το "λάδι" στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Τι σημαίνει αυτό; πώς (ιδιαίτερα στην επαρχία) ο νόμος θα ισχύσει για αυτούς που δεν θα έχουν ή δε θα θέλουν να πληρώσουν το απαραίτητο λάδι στον ελεγκτή. Έτσι αυξάνονται τα έσοδα της παραοικονομίας και μειώνονται ταυτόχρονα τα έσοδα της οικονομίας (αν μπορούμε να μετρήσουμε τα έσοδα από τις ποινές ως σημαντικά - που δεν είναι). Και όσο θα περνάει ο καιρός, αυτό το όλο θέμα της "ποινής" θα ισχύει όλο και λιγότερο - όπως τώρα έχει ο Χ,Ψ έναν μπατζανάκη και του σβήνει την κλήση :P

Ή με πιο απλά λόγια, συμφέρει τελικά και συνολικά το να μειωθεί τόσο πολύ το κέρδος των επιχειρήσεων/κυβέρνησης από τη φορολογία καπνιστών/καφετεριών-μπαρ/βιομηχανιών;;

Το όλο μέτρο εμένα ξέρεις τι μου θυμίζει;

Τις φυλακές.

Το να τιμωρείς δηλαδή κάποιον για κάτι που έκανε, αντί να φροντίζεις να τον μάθεις πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό πριν το κάνει.

Δε θα ήταν καλυτερο να υπάρχει σωστή και οργανωμένη ενημέρωση για το τι προκαλεί το κάπνισμα; Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου που "πλάθουν" το μυαλό τους;

Επίσης, δε θα ήταν πιο έξυπνο να δίνονται οικονομικά κίνητρα (φοροαπαλλαγή κτλ) σε επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους;

Για εμένα τέτοιοι "απαγορευτικοί" νόμοι (σε πράγματα που έχουν να κάνουν με προϊόντα που μπορείς να βρεις στο περίπτερο της γειτονίας σου) είναι ξεκάθαρα δείγματα του πόσο αποτυχημένη είναι η κοινωνία μας.

Edited by DesertSMisSRaiN

Το όλο μέτρο εμένα ξέρεις τι μου θυμίζει;

Τις φυλακές.

Το να τιμωρείς δηλαδή κάποιον για κάτι που έκανε, αντί να φροντίζεις να τον μάθεις πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό πριν το κάνει.

Δε θα ήταν καλυτερο να υπάρχει σωστή και οργανωμένη ενημέρωση για το τι προκαλεί το κάπνισμα; Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου που "πλάθουν" το μυαλό τους;

Επίσης, δε θα ήταν πιο έξυπνο να δίνονται οικονομικά κίνητρα (φοροαπαλλαγή κτλ) σε επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους;

Δεν νομίζω στα σχολεία να διδάσκουν το αντίθετο. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν πάνε στις καφετέριες. Πάνε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν χάσει ήδη το τρένο της διαπαιδαγώγησης (μέχρι βέβαια να τους το "κόψει" ο γιατρός το κάπνισμα που θα'ναι αργά).

Επίσης, το σχολείο από μόνο του δεν αρκεί. Η οικογένεια έχει πολύ βασικό ρόλο. Η οικογένεια, λοιπόν, είναι "αλλού". Πόσοι γονείς καπνίζουν μπροστά στα μικρά παιδιά τους; Αίσχος.

Για να γίνει, λοιπόν, η αλλαγή αυτή σωστά μέσω της παιδείας (που είναι πολύ σωστό) χρειάζεται δεκαετίες για να φύγει η 'παλιά' γενιά με το 'κουσούρι' αλλά και τότε είναι αμφίβολο γιατί το σχολείο δεν είναι η μόνη πηγή παιδείας.

με βάση αυτό και μόνο αυτό συμφωνώ για τη δια ροπάλου απαγόρευση.

Δεν νομίζω στα σχολεία να διδάσκουν το αντίθετο. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν πάνε στις καφετέριες. Πάνε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν χάσει ήδη το τρένο της διαπαιδαγώγησης (μέχρι βέβαια να τους το "κόψει" ο γιατρός το κάπνισμα που θα'ναι αργά).

Επίσης, το σχολείο από μόνο του δεν αρκεί. Η οικογένεια έχει πολύ βασικό ρόλο. Η οικογένεια, λοιπόν, είναι "αλλού". Πόσοι γονείς καπνίζουν μπροστά στα μικρά παιδιά τους; Αίσχος.

Για να γίνει, λοιπόν, η αλλαγή αυτή σωστά μέσω της παιδείας (που είναι πολύ σωστό) χρειάζεται δεκαετίες για να φύγει η 'παλιά' γενιά με το 'κουσούρι' αλλά και τότε είναι αμφίβολο γιατί το σχολείο δεν είναι η μόνη πηγή παιδείας.

με βάση αυτό και μόνο αυτό συμφωνώ για τη δια ροπάλου απαγόρευση.

Οι οικογένειες είναι παντού έτσι. Στην Ελλάδα μάλιστα υποτίθεται πως ο θεσμός της "οικογένειας" είναι πιο ζεστός από ότι στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά στο εξωτερικό το ποσοστό των καπνιστών είναι μικρότερο από την Ελλάδα. Πού οφείλεται αυτό; ;)

Στο σχολείο (όταν πήγαινα εγώ) δε διδασκόταν ΤΙΠΟΤΑ για το κάπνισμα. Και δεν έχουμε μεγάλη διαφορά ηλικίας οι δυο μας: εσείς κάνατε μαθήματα πάνω στο κακό του καπνίσματος; είχαν έρθει ποτέ να σας μιλήσουν για τις επιπτώσεις; Είχε έρθει ποτέ εθελοντής πρώην-καπνιστής να σας εξηγήσει το ότι είναι "εξάρτηση και όχι διασκέδαση" το κάπνισμα;

Δεν κατηγορώ για όλα το σχολείο, εννοείται πως κάποια πράγματα τα ξέρεις και χωρις να στα πούνε. Απλά όπως μας έλεγαν "η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης". Και άλλωστε, αυτό μας έβαζαν να κάνουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια σε Δημοτικά/Γυμνάσια/Λύκεια. Επανάληψη. Στα κατά του καπνίσματος κόλλησαν; :)

Και στις υπόλοιπες χώρες η διαπαιδαγώγηση δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Αφορά και τους μεγάλους.

Επίσης, θα έπρεπε να δείχνουμε μεγαλύτερη "εμπιστοσύνη" στο μυαλό της νέας γενιάς - μην ξεχνάς πως και εμείς πριν λίγα χρόνια ήμασταν τα 13-14χρονα που πηγαίναμε στις καφετέριες και νομίζαμε πως ήμασταν σε όλα σωστοί.

Τα παιδιά δεν είναι "χαζά" ούτε "καταδικασμένα" ούτε έχουν "κουσούρια", αμα ξεκινάς έτσι το έχεις χάσει το παιχνίδι. Χρειάζονται απλά λόγους για να μην κάνουν κάτι κακό, όχι (μόνο) τιμωρίες για την περίπτωση που το κάνουν, γιατί τότε γίνεται πιο "προκλητικό" στα μάτια τους και το βλέπουν σαν επανάσταση.

Aν έκαναν το κάπνισμα να φαίνεται "ηλίθιο" και όχι εξυπνάδα ή μαγκιά, ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιστών (αυτοί που καπνίζουν για τους δύο παραπάνω ηλίθιους λόγους) θα το έκοβαν για να είναι...cool και μέσα στα πράγματα :)

:lol:

Oπότε, αν κατάλαβα καλά, "ξεγέλασες" τον ιδιοκτήτη να σας βάλει σε τραπέζι όπου κανονικά θα καθόταν μια παρέα καπνιστών.

Ή για να το θέσω καλύτερα, θεωρείς πως ενώ ένας "περίεργος" νόμος λέει "οι καπνιστές έξω, οι μη καπνιστές όπου θέλουν", ήταν σωστό, τίμιο και δίκαιο (και φυσικά, λόγος να περηφανεύεσαι) να πάρεις τη θέση ενός καπνιστή/μιας παρέας καπνιστών που δεν έχουν την επιλογή που έχεις εσύ ανάμεσα σε μέσα-εξω.

Επίσης, θεωρείς "πονηριά" το γεγονός πως ένας καταστηματάρχης που βλέπει την πελατεία του να μειώνεται επειδή πλέον δεν μπορεί να καπνίσει σε όποιο σημείο του καταστήματος θέλει, έχει ουσιαστικά "χωρίσει" τον χώρο σε καπνιστές-μέσα και μη-καπνιστές έξω (όπως δηλαδή του υπαγορεύει ουσιαστικά ο νόμος).

Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε το τι ακριβώς κατάφερες εσύ (εκτός από το να πάρεις τη θέση κάποιας άλλης, μεγαλύτερης παρέας που θα χρειαζόταν και μεγαλύτερο τραπέζι, ώστε να κάτσεις εσύ και η δική σου παρέα πιο άνετα) ούτε που ακριβώς την έκανε την πονηριά.

Οπως εγραψα ηδη ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ανοιγουν τις τζαμαρίες και εντελως ΠΑΡΑΝΟΜΑ και αυθαιρετα θεωρουν το κλειστο χωρο, ανοιχτό!

Κι εχουν αφεισει κατι ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΡΑΧΩΜΕΝΑ τραπεζια στο βαθος τους μαγαζιου διπλα σε τουαλετες, κουζινες κλπ για μη καπνιστες!

Αν εσυ ολα αυτα εσυ τα θεωρεις λογικα και νομιμα...:X

και ο νομος δεν λεει πουθενα οι μη καπνιστες παραπεταμενοι στη γωνια σε τραπεζια 2ης διαλογης!

Επισης θα σε παρακαλεσω στο μελλον να διαβαζεις ΚΑΛΑ τι γραφει καποιος!:cool:

Η πονηρια και η απατη ειναι 1000% του ιδοκτητη!

και ναι τετοιοι "πονηροι" ισως θα ηταν πολυ καλυτερο να μην ειχαν μαγαζια καθως οπως αποδικνυεται μονο παρανομα ξερουν να δουλευουν, οποτε ποιος μου εγκυαται εμενα οτι σε ολα τα αλλα δουλεουν τα μαγαζια τους ρολοι (πχ καθαριοτητα στην κουζινα που κανενας μας δεν εχει προσβαση ή ποιοτητα υλικων που πολυ δυσκολα μπορει καποιος να διακρινει!)

Edited by MAD 13