Jump to content

COSMOTE 5G WiFi

MIKU
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

4 ώρες πριν, dasnowy said:

Κοίτα στις ρυθμίσεις του 5G στη λειτουργία σύνδεσης. 

Κλείδωσε σε SA και ανέβηκε το ping από 24ms στα 50ms και ειναι λίγο ασταθής η ταχύτητα με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και το download latency. Τώρα το κλείδωσα σε NSA και όλα είναι μια χαρά. Δεν έχω slicing όμως. Να το αφήσω NSA που γενικά παίζει καλύτερα ή SA; Θα το κοιτάξω και καλύτερα αύριο. 

edit: κλείδωσα ξανά σε sa και τώρα όλα καλά

Οπότε έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά αν η ipv6 είναι routable αν ηταν public η ipv6 καλό θα ήταν δεν εχω ιδέα από 6 λένε είναι πολύ μπέρδεμα να στήσεις το δίκτυο με 6 δεν ξέρω και ποιες συσκευές του δικτύου μου υποστηρίζουν 6 καλά είχαμε βολευτει με την public ipx4 αλλά δυστυχώς μας τελείωσε.

6 ώρες πριν, dasnowy said:

Κοίτα στις ρυθμίσεις του 5G στη λειτουργία σύνδεσης. 

Κλείδωσε σε SA και ανέβηκε το ping από 24ms στα 50ms και ειναι λίγο ασταθής η ταχύτητα με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και το download latency. Τώρα το κλείδωσα σε NSA και όλα είναι μια χαρά. Δεν έχω slicing όμως. Να το αφήσω NSA που γενικά παίζει καλύτερα ή SA; Θα το κοιτάξω και καλύτερα αύριο. 

edit: κλείδωσα ξανά σε sa και τώρα όλα καλά

Εγώ το έχω αφήσει σε SA μιας και Ν78 δεν παίζει στην κεραία. Μόνο Ν1 αλλά και πάλι μια χαρά είναι από θέμα ταχύτητας

14 ώρες πριν, dasnowy said:

Έτοιμο το 5G wifi. Μόλις έβαλα το odu κόπηκε το τηλέφωνο από την adsl και ενεργοποιήθηκε η σύνδεση. Το odu το έχω βάλει μέσα ξαπλωμένο για αυτό είναι χαμηλό το σήμα αλλά για την 50άρα μια χαρά είναι και για αυτό το άφησα έτσι. Στην αρχή ήταν σε SA και μετά άλλαξε σε NSA, λογικά λόγω του χαμηλού σήματος μιας και το 5G αλλάζει μεταξύ της κεραίας στον ΟΤΕ και της κεραίας στο βουνό. Το 4G σταθερά στην κεραία του ΟΤΕ. Τα speedtest ξεκινάνε από 250/20 και μετά πέφτει στα 50/5. Με SA το up ξεκινάει από 10 και το ping είναι αυξημένο. Αν βάλω την κεραία έξω θεωρώ πιάνω άνετα και 300αρα. Όλα παίζουν με ξεχωριστό apn (του internet είναι fwa-internet). Δίνει κανονικά διαφορετικές ipv6 στην κάθε συσκευή, μένει να δω αν είναι routable. Η ipv4 είναι με NAT64. Το τηλέφωνο μια χαρά, δεν ρίχνει το CA και το NSA. Γενικά ικανοποιημένος προς το παρόν.

1304599619_Screenshot2025-08-22184153.thumb.png.4b38d204bb3e9777a6291b7ab030483d.png

363714522_Screenshot2025-08-22184142.thumb.png.10f1ef3fab915296bb5650ec5b3f405f.png

1633167221_Screenshot2025-08-22184208.thumb.png.cc00f141574ae8a62ea0e41c7a636b3b.png

https://www.speedtest.net/result/18131418456

Την εξωτερική "κεραία" (το CPE) μην το βάζετε σε εσωτερικό χώρο και για λόγους επιδόσεων και για λόγους ισχύος. Στο uplink βαράει αρκετά.

Edited by mixtri

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

48 minutes ago, AlexM2 said:

Εγώ το έχω αφήσει σε SA μιας και Ν78 δεν παίζει στην κεραία. Μόνο Ν1 αλλά και πάλι μια χαρά είναι από θέμα ταχύτητας

Νόμιζα ότι είχες Ν78 από την κεραία στα Μάρμαρα

2 ώρες πριν, johnny_htc said:

Νόμιζα ότι είχες Ν78 από την κεραία στα Μάρμαρα

Όχι μόνο Ν1 έρχεται. Θα δοκιμάσω να το κλειδώσω σε Ν78

Edited by AlexM2

3 minutes ago, AlexM2 said:

Όχι μόνο Ν1 έρχεται. Θα δοκιμάσω να το κλειδώσω σε Ν78

OK. 50αρα γραμμή, έτσι; 

2 ώρες πριν, mixtri said:

Την εξωτερική "κεραία" (το CPE) μην το βάζετε σε εσωτερικό χώρο και για λόγους επιδόσεων και για λόγους ισχύος. Στο uplink βαράει αρκετά.

Θα δοκιμάσω να την βγάλω έξω σήμερα. Απλά τα κάγκελα είναι λεπτά για να μπει η βάση. Μια λύση θα ήταν να μπει στη βάση του δορυφορικού πιάτου αλλά είναι πιο μακριά. 

44 minutes ago, dasnowy said:

Θα δοκιμάσω να την βγάλω έξω σήμερα. Απλά τα κάγκελα είναι λεπτά για να μπει η βάση. Μια λύση θα ήταν να μπει στη βάση του δορυφορικού πιάτου αλλά είναι πιο μακριά. 

Χμμ. Τοίχος δεν παίζει; Πόσο καλώδιο έχει η εξωτερική μέχρι το ρουτερ περίπου; Εκτός και αν δεν σε νοιάζει να έχεις καλώδιο κάτω στο πάτωμα του μπαλκονιού. Εκτός αν το πας από ταβάνι προς τα κάτω, γενικά εγώ τοίχο θα την έβαζα, να την χτύπαγε και όσο λιγότερο γίνεται ο ήλιος (τα κάγκελα σε επαφή μπορεί να τηνμ θερμαινουν και παραπάνω, αλλά δε πιστεύω να έχει τρελή επίδραση, ούτε η βροχή θα την επηρεάζει) αλλά ο, τι βολεύει προφανώς τον καθένα 

1 hour ago, AlexM2 said:

Όχι 300

Ν1 και 300αρα, μια χαρά 

31 minutes ago, johnny_htc said:

Χμμ. Τοίχος δεν παίζει; Πόσο καλώδιο έχει η εξωτερική μέχρι το ρουτερ περίπου; Εκτός και αν δεν σε νοιάζει να έχεις καλώδιο κάτω στο πάτωμα του μπαλκονιού. Εκτός αν το πας από ταβάνι προς τα κάτω, γενικά εγώ τοίχο θα την έβαζα, να την χτύπαγε και όσο λιγότερο γίνεται ο ήλιος (τα κάγκελα σε επαφή μπορεί να τηνμ θερμαινουν και παραπάνω, αλλά δε πιστεύω να έχει τρελή επίδραση, ούτε η βροχή θα την επηρεάζει) αλλά ο, τι βολεύει προφανώς τον καθένα 

Δεν είχα τελικά αρκετό καλώδιο για να κάνω καλή εγκατάσταση. Στο rsrp δεν είδα διαφορά, όμως το sinr από εκεί που ήταν συνήθως στα 2-4db και έφτανε μέχρι και 0db, τώρα είναι συνήθως στα 6-8db και κάτω από 5db δεν έχω δει. Ακόμα poor λέει η εφαρμογή. Στα κάγκελα που το κράταγα με το καλώδιο χύμα είδα medium.

image.thumb.png.c909246ba5ee895a2d2897df40539089.png

https://www.speedtest.net/result/18134103442

Πολύ καλό το bufferbloat πάντως. 

Edited by dasnowy

12 ώρες πριν, leotzian said:

Οπότε έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά αν η ipv6 είναι routable αν ηταν public η ipv6 καλό θα ήταν δεν εχω ιδέα από 6 λένε είναι πολύ μπέρδεμα να στήσεις το δίκτυο με 6 δεν ξέρω και ποιες συσκευές του δικτύου μου υποστηρίζουν 6 καλά είχαμε βολευτει με την public ipx4 αλλά δυστυχώς μας τελείωσε.

Προσπάθησα και δεν τα κατάφερα να έχω εισερχόμενη κίνηση στην ipv6. Σε adsl cosmote που δοκίμασα δούλεψε οπότε δεν είναι δικό μου θέμα, εκτός αν ξέχασα να κάνω κάποιο βήμα. Όμως είδα πως το t5400+ έχει δυνατότητα pptp/l2tp vpn client. Οπότε, έστησα σε ένα δωρεάν vps της oracle που έχω για δοκιμές έναν l2tp vpn server και ρύθμισα έναν nginx reverse proxy στην local ip που παίρνει το router από τον vpn server. Έπειτα, έκανα port forward την port στην ip του υπολογιστή στο router και έβαλα το firewall στο medium. Έτσι, παρακάμπτεις το cgnat στην ipv4 αλλά με υψηλότερο latency καθώς τα πακέτα πάνε πρώτα στον vpn server και μετά στο router και στο pc. Η εξερχόμενη κίνηση γίνεται κανονικά, δεν πάνε τα πακέτα μέσω του vpn server. Οι οδηγοί που χρησιμοποίησα είναι αυτοί: για τον vpn server και για το reverse proxy.

Ξέρει κανείς πως βάζουμε την εξωτερική κεραία μόνο σε Ν78;

advanced settings > others > developer options > network debug

5 minutes ago, dasnowy said:

Προσπάθησα και δεν τα κατάφερα να έχω εισερχόμενη κίνηση στην ipv6. Σε adsl cosmote που δοκίμασα δούλεψε οπότε δεν είναι δικό μου θέμα, εκτός αν ξέχασα να κάνω κάποιο βήμα. Όμως είδα πως το t5400+ έχει δυνατότητα pptp/l2tp vpn client. Οπότε, έστησα σε ένα δωρεάν vps της oracle που έχω για δοκιμές έναν l2tp vpn server και ρύθμισα έναν nginx reverse proxy στην local ip που παίρνει το router από τον vpn server. Έπειτα, έκανα port forward την port στην ip του υπολογιστή στο router και έβαλα το firewall στο medium. Έτσι, παρακάμπτεις το cgnat στην ipv4 αλλά με υψηλότερο latency καθώς τα πακέτα πάνε πρώτα στον vpn server και μετά στο router και στο pc. Η εξερχόμενη κίνηση γίνεται κανονικά, δεν πάνε τα πακέτα μέσω του vpn server. Οι οδηγοί που χρησιμοποίησα είναι αυτοί: για τον vpn server και για το reverse proxy.

advanced settings > others > developer options > network debug

Ναι το προσπάθησα αλλά με συνδέει σε NSA

4 minutes ago, AlexM2 said:

Ναι το προσπάθησα αλλά με συνδέει σε NSA

Δοκίμασε να κλείσεις όλες τις 4G και τις NSA. 

Πάντως όσοι έχετε υψηλότερο ping με SA σε σχέση με NSA, δοκιμάστε να κλείσετε τη n1. Με n78+n28+n78 έχω λιγότερο ping από NSA.

4 minutes ago, dasnowy said:

Δοκίμασε να κλείσεις όλες τις 4G και τις NSA. 

Πάντως όσοι έχετε υψηλότερο ping με SA σε σχέση με NSA, δοκιμάστε να κλείσετε τη n1. Με n78+n28+n78 έχω λιγότερο ping από NSA.

Τα απενεργοποιώ όλα και πατάω εφαρμογή. Και μου βγάζει ότι δεν έχω επιλέξει τιμη

Τα απενεργοποιώ όλα και πατάω εφαρμογή. Και μου βγάζει ότι δεν έχω επιλέξει τιμη

Ίσως με το 5G cell lock να γίνεται. Δεν ξέρω όμως τι είναι το SCS που λέει. Εμένα όταν τυχαίνει να συνδεθεί σε nsa μετά από reboot, γυρνάει σε sa μόνο του. Δωσ' του λίγη ώρα μήπως γυρίσει. 

Ή βάλε μόνο την band 38 στο 4g που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. 

29 minutes ago, dasnowy said:

Ίσως με το 5G cell lock να γίνεται. Δεν ξέρω όμως τι είναι το SCS που λέει. Εμένα όταν τυχαίνει να συνδεθεί σε nsa μετά από reboot, γυρνάει σε sa μόνο του. Δωσ' του λίγη ώρα μήπως γυρίσει. 

Μάλλον δεν έχει η περιοχή μου Ν78 και SA. To κινητό επίσης δεν κλειδώνει σε SA

On 22/8/2025 at 7:06 ΜΜ, dasnowy said:

Και οι δύο έχουν n78, στα 130mhz. Τώρα βλέπω έχει σταθεροποιηθεί σε αυτήν που είναι στον ΟΤΕ.

Όσοι το πάρετε με odu, η default ρύθμιση είναι να κλείνει η σύνδεση μετά από αδράνεια 5 λεπτών. Εγώ το έβαλα να είναι αναμμένο μόνιμα.

Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το κατάφερες; Εγώ βλέπω σαν επιλογή max 1 ωρα .

Απο τις 06/08 που παρέλαβα τον εξοπλισμό η ενεργοποίηση της υπηρεσίας έγινε σήμερα....

Με out of the box ρυθμίσεις:

Screenshot-2025-08-24-135452.png

Screenshot-2025-08-24-135728.png

Δεν νομίζω να ασχοληθώ περαιτέρω, μετά τα 4 mbps της ADSL αυτό είναι άλμα χιλιετιών. 😆

13 minutes ago, g8777 said:

Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το κατάφερες; Εγώ βλέπω σαν επιλογή max 1 ωρα .

Άλλαξε το από το on demand σε automatic. 

20 minutes ago, g8777 said:

Δεν νομίζω να ασχοληθώ περαιτέρω, μετά τα 4 mbps της ADSL αυτό είναι άλμα χιλιετιών. 😆

Αν έχεις SA, δοκίμασε να κλειδώσεις σε SA αφαιρώντας όλες τις 4g bands εκτός από την b38. 

Δυστυχως η κεραία παίζει μόνο  NSA .  Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η αναβάθμιση.

Μεγάλο άλμα πάντως, το ξαναλέω. Άπειρος κόσμος εκτός αστικού ιστού  ( και αυτό σε μεγάλες πόλεις) θα σωθεί. 

1 hour ago, g8777 said:

Απο τις 06/08 που παρέλαβα τον εξοπλισμό η ενεργοποίηση της υπηρεσίας έγινε σήμερα....

Με out of the box ρυθμίσεις:

Screenshot-2025-08-24-135452.png

Screenshot-2025-08-24-135728.png

Ο εξοπλισμός είναι ο εσωτερικός ή ο εξωτερικός; Σε ποια περιοχή είσαι;

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

53 minutes ago, g8777 said:

Δυστυχως η κεραία παίζει μόνο  NSA .  Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η αναβάθμιση.

Μεγάλο άλμα πάντως, το ξαναλέω. Άπειρος κόσμος εκτός αστικού ιστού  ( και αυτό σε μεγάλες πόλεις) θα σωθεί. 

Καλά σίγουρα είναι μεγάλο άλμα, είναι και η σταθερότητα που η adsl απλά δεν είχε. NSA-SA δεν έχουν διαφορές στην ταχύτητα, αλλά το SA βοηθάει στη σταθερότητα και σου δίνει προτεραιότητα στο δίκτυο. Όμως τα 300 θεωρώ θα έπρεπε να τα πιάνεις. Το έχεις βάλει έξω το odu; Εγώ με αντίστοιχο σήμα στη n78 και όχι καλή εγκατάσταση πιάνω πάνω από 300mbps στα speedtest πριν μπει ο κόφτης στα 50. Με SA βέβαια, αλλά η n78+n78 δίνει όλη την ταχύτητα, η n28 που συνδυάζει το SA πιάνει 10mbps από μόνη της αλλά ρίχνει το ping στα 20ms από τα 40ms. Με NSA, πάλι ξεκινάει πάνω από 300.

Edited by dasnowy

38 minutes ago, mixtri said:

Ο εξοπλισμός είναι ο εσωτερικός ή ο εξωτερικός; Σε ποια περιοχή είσαι;

Εξωτερικός, αλλά προς το παρόν τον έχω αφήσει χύμα μέσα στο σπίτι μέχρι να σκεφτώ αν θα καταφέρω να τον τοποθετήσω έξω.  Η κεραία πάντως είναι στα 4; 5; χλμ με ανεμπόδιστη θέα. 

Επέλεξα το 300αρι  και μάλλον καλά έκανα ( αρχικά μου είπαν ότι θα πιάνει μεταξύ 50 έως 100 mbps ). 

10 minutes ago, dasnowy said:

Καλά σίγουρα είναι μεγάλο άλμα, είναι και η σταθερότητα που η adsl απλά δεν είχε. NSA-SA δεν έχουν διαφορές στην ταχύτητα, αλλά το SA βοηθάει στη σταθερότητα και σου δίνει προτεραιότητα στο δίκτυο. Όμως τα 300 θεωρώ θα έπρεπε να τα πιάνεις. Το έχεις βάλει έξω το odu; Εγώ με αντίστοιχο σήμα στη n78 και όχι καλή εγκατάσταση πιάνω πάνω από 300mbps στα speedtest πριν μπει ο κόφτης στα 50. Με SA βέβαια, αλλά η n78+n78 δίνει όλη την ταχύτητα, η n28 που συνδυάζει το SA πιάνει 10mbps από μόνη της αλλά ρίχνει το ping στα 20ms από τα 40ms. Με NSA, πάλι ξεκινάει πάνω από 300.

300 δεν απαιτείται να πιάνει αφού δεν έχει Ν78 η κεραία της περιοχής του άμα δεις.

Α άκυρο, έχει. 

2 minutes ago, g8777 said:

Εξωτερικός, αλλά προς το παρόν τον έχω αφήσει χύμα μέσα στο σπίτι μέχρι να σκεφτώ αν θα καταφέρω να τον τοποθετήσω έξω.  Η κεραία πάντως είναι στα 4; 5; χλμ με ανεμπόδιστη θέα. 

Επέλεξα το 300αρι  και μάλλον καλά έκανα ( αρχικά μου είπαν ότι θα πιάνει μεταξύ 50 έως 100 mbps ). 

Πες μας τη περιοχή που βρίσκεται η κεραία να ψάξω στις άδειες άμα έχει δηλώσει Ν78, τότε θα έχει σύντομα εγγυημένο 300αρι.

Λίγο υποτονική η Ν78 θα μπορούσε 300 άνετα. 

Edited by elkons

Hlias.

7 minutes ago, g8777 said:

Βαλ' το έξω. Εύκολο είναι. Εγώ να φανταστείς το έχω αφήσει ψιλοπρόχειρα κάπου χαμηλά και οριζόντια κιόλας επειδή δεν είχα αρκετό καλώδιο για να το περάσω καλά, και είναι πολύ καλύτερα από όταν το είχα μέσα. Το σημαντικό όμως είναι να κοιτάει προς την κεραία.