Jump to content

Blogging @ myphone.gr: Καινούργιο ή μεταχειρισμένο smartphone;


Homer_GR
 Κοινοποίηση

Τι προτιμάτε;  

313 members have voted

  1. 1. Τι προτιμάτε;

    • Πάντα καινούριο smartphone (να έχω το κεφάλι μου ήσυχο)
      173
    • Πάντα μεταχειρισμένο smartphone, είναι πιο οικονομικό αν και ρίσκο
      20
    • Επιλέγω ανάλογα με την περίπτωση
      117
    • Δεν ξέρω / δεν απαντώ
      3


Recommended Posts

Η μέρα που περίμενες, έχει επιτέλους φτάσει! Έχεις τον απαραίτητο οικονομικό αέρα, έχεις κάνει εις βάθος την έρευνα σου, έχεις συγκρίνει specs, έχεις διαβάσει 25 σελίδες με σχόλια κατόχων στο myphone και πλέον έχεις καταλήξει στην συσκευή που θα αποτελεί την προέκταση των χεριών σου για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η μεγάλη στιγμή έχει έρθει και είσαι έτοιμος να πατήσεις στο laptop σου το μικρό κόκκινο κουμπάκι που λέει «Ολοκλήρωση Παραγγελίας». Και εκεί που όλα πάνε μια χαρά, έρχεται για ακόμα μια φορά το σύμπαν να συνωμοτήσει εναντίον σου, αποκαλύπτοντας μια αγγελία όπου η συσκευή που ήθελες πωλείται αρκετά φθηνότερα σε «σχεδόν τέλεια κατάσταση». Αυτό ήταν! Όλη η έρευνα που έκανες, πλέον δεν σημαίνει τίποτα και ένα νέο, εξίσου σημαντικό, δίλημμα ξεδιπλώνεται μπροστά σου απαιτώντας απάντηση εδώ και τώρα… Καινούργιο ή μεταχειρισμένο smartphone;

 

Όσοι από τα 200.000+ μέλη του φόρουμ έχετε αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα, παρακαλώ να σηκώσετε τώρα τα χέρια σας. Το κάνατε; Ωραία, ας μετρηθούμε… Με ένα πρόχειρο μέτρημα που έκανα, βλέπω ότι και εσείς μοιράζεστε μαζί μου αυτό τον προβληματισμό και δικαίως θα προσθέσω εγώ, μιας και δεν είναι παίξε-γέλασε απόφαση. Πάρτε λοιπόν αναπνευστήρες, μπρατσάκια και ετοιμαστείτε να βουτήξετε στις σκέψεις μου όσο εγώ θα αναλύω το συγκεκριμένο θέμα.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/57028/keep-calm-and-buy-new-smartphone.jpg

 

Smartphone του κουτιού και με τις ζελατίνες του

 

Αναμφίβολα η αγορά μιας νέας συσκευής, κάνει εμάς τους σμαρτφονομανιακούς (δικιά μου λέξη, να μην ξεχάσω να την κάνω copyright) να αισθανόμαστε κομματάκι σαν μικρά παιδιά. Τότε που κάθε νέο παιχνίδι που παίρναμε, μας προκαλούσε ένα μοναδικό αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Σκίζαμε βιαστικά τις ζελατίνες του παιχνιδιού και δεν βλέπαμε την ώρα να πιάσουμε το παιχνίδι στα χέρια μας και να αρχίσουμε να το σκαλίζουμε. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε, απλά το νέο μας παιχνίδι είναι πλέον το νέο μας smartphone και το βιαστικό σκίσιμο της συσκευασίας έχει αντικατασταθεί από μια ιεροτελεστία που ονομάζεται «unboxing».

 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα το πρώτο άνοιγμα της συσκευασίας αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή, συνοδευόμενη από ησυχία στο σπίτι, καφεδάκι ή ποτάκι αναλόγως της ώρας και κανέναν άλλον δίπλα μου. Ίσως στην τελική να χρήζω ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά σας το λέω ευθέως, το unboxing εκτοξεύει τις ενδορφίνες μου γρηγορότερα και από ότι έτρεξε ο Γιουσείν Μπολτ τα 100 μέτρα στον τελικό των ολυμπιακών αγώνων. Άλλωστε είναι η μία και μοναδική φορά που θα δω την συσκευή χωρίς σκόνες, χωρίς γρατσουνιές, χωρίς ιδρώτες και χωρίς ίχνος χρήσης. Το δικαίωμα αυτό, μου το εξασφάλισαν τα εκατοντάδες ευρώ που πλήρωσα και δεν είμαι διατεθειμένος να το παραχωρήσω σε κάποιον άλλον για να μου παραδώσει ύστερα μια συσκευή χρησιμοποιημένη, με ή χωρίς το κουτί της.

 

Πέρα όμως από τον συναισθηματικό ή και ψυχολογικό τομέα αν θέλετε, η αγορά μιας καινούργιας συσκευής προσφέρει και κάποια επιπλέον οφέλη. Ποια είναι αυτά;

 

Πρώτον, προσφέρει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας που ακούει στο όνομα DOA. Βρήκες κάποιο ελάττωμα στην συσκευή τις πρώτες ημέρες; Κανένα πρόβλημα, την επιστρέφεις και παίρνεις μία καινούργια σε σφραγισμένο κουτί. Προσωπικά έχω αγοράσει συσκευή όπου μέσα σε 2 ημέρες, την έχω επιστρέψει πίσω 3 φορές λόγω μικρών ή λιγότερο μικρών θεμάτων που είχε. Δεύτερον, έχεις μια εγγύηση που ξεκινάει day one και όχι μια συσκευή με υπόλοιπο εγγύησης 6 μήνες ή 1 χρόνο. Για εμένα είναι σημαντικό να ξέρω ότι η συσκευή μου θα καλύπτεται από εγγύηση μέχρι την στιγμή που θα την αλλάξω μετά από 2 χρόνια και όχι για 6 μήνες μόνο, συνοδευόμενη από μια λεκτική υπόσχεση του πωλητή-ιδιώτη ότι «έχει χρησιμοποιήσει προσεκτικά την συσκευή και δεν του έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα».

 

Τρίτον, η αξία πώλησης της συσκευής. Εσείς θα δίνατε τα ίδια χρήματα για να πάρετε ένα smartphone από κάποιον που και αυτός το είχε αγοράσει μεταχειρισμένο; Προφανώς όχι, το ίδιο και εγώ. Έτσι όταν έρθει η ώρα να αναβαθμίσω την συσκευή μου, ξέρω ότι θα μπορέσω να πετύχω μια καλύτερη τιμή πώλησης, σε σύγκριση με το να προσπαθούσα να την πουλήσω αναγράφοντας στην αγγελία «την πήρα πριν 2 χρόνια μεταχειρισμένη αλλά σε άψογη κατάσταση». Αν υπάρχει μια φορά ο κίνδυνος να αγοράσω μια κακομεταχειρισμένη συσκευή που έχει περάσει από έναν κάτοχο, φανταστείτε πόσο αυξάνεται αυτός ο κίνδυνος όταν αγοράζω συσκευή που έχει περάσει από δύο κατόχους.

 

Τέταρτον, η εξασφάλιση που σου παρέχει. Κανόνας στο παιχνίδι μεταχειρισμένων συσκευών είναι το δίπολο, αγοραστής με πολλές πωλήσεις και ακόμα περισσότερες θετικές αξιολογήσεις. Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου η αγορά από έναν πωλητή που πληροί τα παραπάνω κριτήρια, θα συνοδευτεί από μια συσκευή όπου δεν είναι και τόσο αψεγάδιαστη όσο μας είχε υποσχεθεί. Εκεί θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία να τον πείσουμε ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για το πρόβλημα και φυσικά να ελπίζουμε στην τιμιότητα εκ μέρους του να δεχτεί πίσω την συσκευή και να μας επιστρέψει τα χρήματα. Η αγορά μιας καινούργιας συσκευής προστατεύεται μέσω της απόδειξης αγοράς και του υπάρχοντος νομικού πλαισίου σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. Η αγορά μια αντίστοιχης μεταχειρισμένης συσκευής από ιδιώτη, όχι και τόσο.

 

Πέμπτον, είναι το γεγονός ότι δεν παίρνουμε μία συσκευή «αγνώστου προελεύσεως». Ξέρουμε δηλαδή ότι ο πωλητής είναι και ο νόμιμος κάτοχος της συσκευής και δεν έφτασε σε αυτόν με άλλα μέσα (νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοώ). Βέβαια με υπηρεσίες όπως το iCloud lock πλέον αυτές οι περιπτώσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί, αλλά και πάλι αποτελούν έναν ακόμη βραχνά που θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Εδώ να προσθέσω ότι από τα παραπάνω δεν ξεφεύγουν ούτε οι σφραγισμένες συσκευές για τις οποίες ο πωλητής «δεν έχει επειδή ήταν δώρο» την απόδειξη αγοράς τους.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/57029/hqdefault.jpg

 

Smartphone σαν, αλλά όχι, καινούργιο

 

Φυσικά η αγορά μιας μεταχειρισμένης συσκευής δεν έχει μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά σημεία σε σύγκριση με την αγορά καινούργιας. Ας πάμε να τα δούμε ένα προς ένα.

 

Το πρώτο θετικό είναι αναμφίβολα η ελκυστικότερη τιμή. Μπορείς να πάρεις την συσκευή που επιθυμείς με σαφώς λιγότερα χρήματα ή ακόμα να πάρεις μια καλύτερη συσκευή με τα ίδια χρήματα που θα έδινες για μια υποδεέστερη καινούργια. Αν κάνεις μάλιστα και μια καλή έρευνα αγοράς, μπορείς να εξασφαλίσεις αρκετά χρήματα για να συνοδεύσεις την συσκευή σου με ένα bluetooth που αλλιώς δεν θα αγόραζες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα χρήματα που θα δώσεις, πλησιάζουν περισσότερο το ποσό που «αξίζει» και θα έπρεπε να τιμολογηθεί η συσκευή και όχι τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι εταιρείες για να βγάλουν 500% κέρδος.

 

Ύστερα έρχονται τα αξεσουάρ που πολλές φορές συνοδεύουν την πώληση μιας μεταχειρισμένης συσκευής. Παράδειγμα παίρνω τον εαυτό μου, μιας και όταν πουλάω μια συσκευή, στην ουσία όλες οι θήκες και tempered glass που είχα πάρει μαζί της και μου είναι πλέον άχρηστες, δίνονται μαζί με την συσκευή είτε ως δώρο, είτε σε μια πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Αυτή είναι «προίκα» που δεν πρόκειται να βρεις σε αγορά μιας καινούργιας συσκευής και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αξίζει ένα σημαντικό ποσό σε σχέση με την συσκευή. Οι 2 αυθεντικές Apple θήκες μου και πολλά άλλα ας πούμε, θα δοθούν δώρο όταν έρθει η ώρα πώλησης του iPhone 6 μου.

 

Στην συνέχεια έχουμε το γεγονός ότι αγοράζοντας μια μεταχειρισμένη συσκευή, εξασφαλίζεις και την καλή κατάσταση αυτής υπό μία έννοια. Και όταν αναφέρομαι στην καλή κατάσταση αυτής, εννοώ ότι παίρνεις μιας συσκευή όπου κάποιος άλλος πριν από εσένα την έχει δοκιμάσει και σου εγγυάται ότι δεν έχει εργοστασιακά ελαττώματα. Δεν είναι λίγες οι συσκευές όπου παρουσιάζουν προβλήματα οι αρχικές εκδόσεις τους ή κάποιες συγκεκριμένες παρτίδες τους που έγιναν σε κάποιο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Έτσι μπορείς να ελέγξεις ποια παρτίδα πρόκειται να αγοράσεις και να μην χρειαστείς εκ των υστέρων να μπλέκεις με καταστήματα που ψάχνουν αφορμή να μην εφαρμόσουν το DOA και πρέπει να μαλώνεις ή με τεχνικούς που θα ανοίξουν το κινητό και δεν ξέρεις πόση καλή δουλειά θα κάνουν.

 

Τελευταίες άφησα τις λεγόμενες «χρυσές ευκαιρίες», τις οποίες και θεωρώ τις καλύτερες περιπτώσεις. Αφορά άτομα που αγοράζουν για το γούστο τους μια συσκευή, την επεξεργάζονται για λίγη ώρα και μετά την πουλάνε με σφραγισμένα ακουστικά, φορτιστές κλπ. Εκεί μπορείς πραγματικά να αγοράσεις μια συσκευή που είναι στην ουσία καινούργια, με μικρότερο κόστος. Βέβαια όσο πιο «φρέσκια» η συσκευή, τόσο η τιμή της θα πλησιάζει αυτήν της καινούργιας, αλλά εκεί παίζει ρόλο και το timing με τις τιμές να διαφέρουν αν πρόκειται για μοντέλο που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, αν πρόκειται για μοντέλο που μόλις έχει κυκλοφορήσει, ενώ εξαρτάται και από την πορεία της τιμής στο skroutz.

 

Κάπου εδώ, μαζί με το τέλος του φετινού καλοκαιριού, φτάσαμε και στο τέλος ενός ακόμη blogging @ myphone.gr. Περιμένουμε φυσικά να διαβάσουμε και τα δικά σας σχόλια σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, να τα συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε και στο τέλος να δημιουργήσουμε ένα μωσαϊκό απόψεων που μόνο οι χρήστες του myphone μπορούν να διαμορφώσουν.

Edited by Mythozz
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Συνήθως καινούργιο από Κίνα.

Κάπου κάπου και μεταχειρισμένο.

Φιλικά.Γιώργος.
Link to comment
Share on other sites

ωραιο αρθρο. Η ερωτηση ειναι γιατι το myphone δεν εχει συμπεριλαβει τμημα με αγγελίες; :)

 

To ερώτημα είναι γιατί δεν έψαξες .Γιατί άν έψαχνες θα έβρισκες το http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=55736

Link to comment
Share on other sites

ωραιο αρθρο. Η ερωτηση ειναι γιατι το myphone δεν εχει συμπεριλαβει τμημα με αγγελίες; :)

 

Φυσικά και υπάρχει χώρος για αγγελίες. Για λόγους ασφαλείας όμως δεν έχουν πρόσβαση όλοι. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο παρακάτω link:

 

Συχνές απορίες για το Buy and Sell

Powerd by OnePlus 7 Pro
Link to comment
Share on other sites

Είμαι στη φάση που θα αλλάξω το κινητό μου... Πάντα για καινούργιο πάω γιατί θα είναι καινούργιο!!! Βέβαια πριν την αγορά ενημερώνομαι για τα τυχόν θέματα της νέας συσκευής πολύ καιρό πριν μέσα απ το φόρουμ... Για αυτό είναι τα φόρουμ άλλωστε έτσι;;; αλλά πάντα καινούργια συσκευή...
είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό...
Link to comment
Share on other sites

Ελαφρώς μεταχειρισμένο.

Ας "πληρώσει" κάποιος άλλος τη σαρωτική απαξίωση της πρώτης μέρας...

Link to comment
Share on other sites

ανάλογα

 

αν απλός θέλω να πάρω να δω μια συσκευη δεν με νοιάζει τι είναι αρκεί να έχει καλή τιμή και μπορώ να το πουλήσω αμεσα

 

αν θα πάρω συσκευη να την κρατήσω κάνα 2 χρόνια (δλδ κύρια συσκευη) ναι εκει μονο καινούργια

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής πάντα καινούργια χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο ενός μεταχειρισμένου,αλλιώς είναι το μεταχειρισμενο του μισού χρόνου και αλλιώς αν έχει περάσει τα δυο χρονιά,υπάρχουν πολλοί παράμετροι,νομίζω ότι αυτοί που ασχολούνται δύσκολα θα πάρουν παλιά συσκευή
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα πουλησα το S5 μου μαζί με μία spigen tough armour και tempered glass ,που φόραγε από την πρώτη μέρα 200€,με το κουτί απόδειξη αγοράς και ακόμα ένα χρόνο εγγύηση και ακουστικά και φορτιστή σφραγισμένα όπως όταν τα είχα πάρει...

Επειδή έχω πάρει και εγώ μεταχειρισμένο κινητό είμαι από τις περιπτώσεις που μου έχει τυχει 50-50.

Στο 1520 που είχα πάρει ο πωλητής είχε κρύψει ότι είχε θέμα ή οθόνη και συγκεκριμένα το digitizer στο 920 ήταν πραγματικά καινούργιο,το nexus 5x ήταν άψογο αλλά δεν βρήκα ποτέ την ακιδα για να ανοίγω την θέση της sim, και γενικά λίγες ήταν οι φορές που πήρα συσκευές καθόταν τις ανοιξα έμεινα ικανοποιημένος.... Τελευταίο περιστατικό ςνω ψάχνω S7 επικοινωνησα με τρεις πωλητές και ενώ ή αγγελία έγραφε άψογη συσκευή τελικά όλες κάτι είχαν....Ένα σημαδακι ή μία,λιγο χτυπημένη ή άλλη τελικά δεν βρήκα συσκευή όπως την ήθελα και σκέφτομαι για.καινουργια αφού και μεταχειρισμένο το βρήκα από 400-440....

...

Για μένα

Link to comment
Share on other sites

Καινουριο, αλλά 6+ μηνες απο τοτε που πρώτο βγήκε...να έχει φαει άλλος τις παιδικές ασθένειες
In the down down of the writing we became robes...
Link to comment
Share on other sites

Μόνο καινούργιο. Για κανένα λόγο μεταχειρισμένο. Για αυτό ψωνίζω από Κίνα, που έχουν φοβερές συσκευές στο 1/3 της τιμής που έχουν τα επώνυμα, με τα ίδια χαρακτηριστικά.

 

Φυσικά πρέπει πρώτα να περιμένετε λίγους μήνες από την κυκλοφορία της συσκευής, να διαβάσετε αν τελικά βγήκε καλή, τι προβλήματα βγάζει και αν βγήκαν ενημερώσεις που τα διορθώνουν. Ακόμα και για τα επώνυμα ισχύει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Παντα καινουργιο και το παλιο στο κουτι με τις αναμνησεις

https://twitter.com/ogiwrgos<>

Nokia 3330 , Nokia N73ME , NOKIA N8 , JOLLA PHONE, HTC 10, ONE PLUS 7 PRO NEBULA BLUE

The Microsoft & Nokia Motto: "We're the leaders, wait for us!"

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα παιδια προσωπικα εγω παντοτε αγοραζω καινουργιο κινητο του κουτιου οσα και να ειναι για να χω το κεφαλι μ ησυχω απο τυχες ζημιες των μεταχειρισμενων κλπ.

Samsung Galaxy S24 ULTRA 512GB Yellow - iPhone 15 Pro 256GB Titanim Blue

Quote

 

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι από γνωστό μου που ξέρω πως το έχει αγοράσει και τι χρήση κάνει... δεν έχω πρόβλημα να το αγοράσω...
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον αρθράκι, αλλά προσωπικά θα αγόραζα μεταχειρισμένο, μόνο όταν συνοδεύεται από εγγύηση τουλ. 6 μηνών. Δυστυχώς είναι πολλοί οι επιτήδειοι και πρέπει να προσέχουμε (αναφέρομαι συνολικά, όχι για την εδώ ενότητα αγγελιών). Με την εγγύηση έχεις κατά μια έννοια το κεφάλι σου ήσυχο, ότι ο άλλος δε ξεφορτώνεται απλά μια συσκευή...
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Έχω πάρει και καινούριες και Μεταχειρισμένες συσκευές.

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι αγγελίες μου φαίνονται λιγότερο ελκυστικές, διοτι

Τα εγχώρια γνωστά κινητά τα βρίσκεις 100 ευρώ μόλις κάτω και όχι σε τέλεια κατάσταση.

Τα κινέζικα πολλές φορές ακόμα και μήνες χρησιμοποιημενα τα πουλάνε ίδια τιμή με καινούρια. Η δικαιολογία είναι ότι μπορεί να περάσει τελωνείο, η να έρθει χαλασμένο και λοιπά κουραφεξαλα.

 

Οι τελευταίες μου αγορές λοιπόν ήταν όλα καινουρια

Link to comment
Share on other sites

Μεταχειρισμένο σε κατάσταση κουτιού, από αρρωστάκι του Myphone που αλλάζει τακτικά.

 

Βάζουν κάτω Alibbaba και σία, με το ένα χέρι. Τους αγαπάμε και τους ευχαριστούμε, θερμά κι ειλικρινά.

Google, Microsoft, Apple... Choοse a color for your chains.
Link to comment
Share on other sites

Μεταχειρισμένο μόνο με υπόλοιπο εγγύησης και Face to face για έλεγχο ειδικά εάν μιλάμε για ακριβό μεταχειρισμένο . Εδώ μέσα σίγουρα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη αλλά σε λοιπά forum η χαρά της απάτης.
Link to comment
Share on other sites

Καινούριο μόνο από κάνα έμπιστο site πχ banggood για κινητό Xiaomi, meizu, leeco κλπ κλπ για επώνυμα τύπου Samsung, Lumia, Sony κλπ κλπ δύσκολα βρίσκονται τα λεφτά για καινούρια οπότε ψάχνουμε κάνα μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση ;)

 

Ο καθένας ό,τι έχει στο budget του

w 395 --> Nokia 6303i classic --> Nokia 3720 classic --> Nokia c2-01 --> Nokia c5-00 --> Nokia Lumia 735 τώρα: Nokia Lumia 930
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...