PropheT Δημ. November 27, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 27, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Exposed_Bone (23 Νοέ. 2004 , 23:35) βασικα ειμαι αναμεσα σε ata και sata και δεν ξερω τι να κανω . να προτιμησω μια νεα τεχνολογια ή να γλητωσω καποια ταλαιπωρια ? SATA Rulz... Στα χαρτιά δεν φαίνεται η διαφορά ταχύτητας, στην πράξη όμως τουλάχιστον από όσο έχω δει εγώ η διαφορά είναι μεγάλη! Παράθεση Linux~ized | [Στείλε μου ΠΜ] Εορτολόγιο (http://apergia.gr) for Google Calendar Alex | wired@gentoo.org Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
eLeKtriK EyE Δημ. November 29, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2004 Οι linuxάδες έχουν ακόμα τη SCO στη μπούκα! Hackers deface SCO site Screenshot Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
VaradeRo Δημ. November 29, 2004 Author Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE (29 Νοέ. 2004 , 20:06) Οι linuxάδες έχουν ακόμα τη SCO στη μπούκα! Hackers deface SCO site Screenshot Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσύρει τις γελοίες διεκδικήσεις τους. Βέβαια, το deface θα μπορούσε να γίνει από οποιονδήποτε διαφωνεί με αυτό που διακυρήσει η SCO (το οποίο δεν έχει και μεγάλη διαφορά από το σλόγκαν που μπήκε στο site της εταιρείας). Όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προτιμήσεως επί λειτουργικού συστήματος, μαζί με κάποιους κομμουνιστές, αναρχικούς, ΑΕΚτζήδες και κάποιους υπαλλήλους της IBM είναι δυνητικά ύποπτοι. :whistle: Σε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν τι ακριβώς είναι η συνωμοσία της SCO, προτείνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσουν ως βιβλιογραφική πηγή το http://www.linux.org/news/sco/index.html και την αναλυτική timeline που παραθέτει. Παράθεση Γράφουμε όσα ζούμε: www.pella24.gr Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Spyros86 Δημ. November 29, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2004 Με το νέο έτος θα κυκλοφορήσει και περιοδικό για linux. Επιτέλους θα υπάρχει και ένα μιας και αυτό που κυκλοφορούσε δεν βγαίνει πια αν δεν κάνω λάθος. Linux Format θα λέγεται. Παράθεση http://www.myphone.gr/gallery/data/500/24376flag.gif Καφενείο Φοιτητών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
jimpanourgias Δημ. November 30, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 30, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Spyros86 (30 Νοέ. 2004 , 00:50) Με το νέο έτος θα κυκλοφορήσει και περιοδικό για linux. Επιτέλους θα υπάρχει και ένα μιας και αυτό που κυκλοφορούσε δεν βγαίνει πια αν δεν κάνω λάθος. Linux Format θα λέγεται. Που το έμαθες αυτο Σπύρο? Το διάβασες κάπου? Για να μην αρχίσουμε να χαιρόμαστε άδικα... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alexx Δημ. November 30, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 30, 2004 Οπως ειπε και ο Σπυρος πιο πανω το περιοδικο θα λεγεται Linux Format και το 1ο τευχος θα κυκλοφορησει τον Δεκεμβριο. Υπαρχει σχετικη διαφημηση στο τρεχων τευχος του Computer για ολους . :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Exposed_Bone Δημ. November 30, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 30, 2004 χμ αρκετα ενδιαφερον :) ισως θα το αγοραζω :) μιας και ειμαι αρχαριος . πιστευεται οτι σαν αρχαιος θα με βοηθησει ή θα με μπερδεψει χειροτερα ? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alexx Δημ. November 30, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 30, 2004 Και γω αρχαριος ειμαι. Αν και εχω ψιλοαπογοητευτεί στην αρχη (Δυσκολη η καλογερικη!) λεω να το παρω μηπως και μαθω τιποτα. :o Για να δουμε. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Spyros86 Δημ. November 30, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 30, 2004 Δεν το διάβασα σε περιοδικό. Στην comdex σε ένα περίπτερο που είχε για περιοδικά και τέτοια βρήκα ένα ενημερωτικό έντυπο γι' αυτό το περιοδικό (το ίδιο κάνει :p). Θα έχει λέει updates μαζί.... :) Παράθεση http://www.myphone.gr/gallery/data/500/24376flag.gif Καφενείο Φοιτητών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Exposed_Bone Δημ. December 1, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 1, 2004 ποτε ακριβως θα κυκλοφορησει ? αρχες ή τελους? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Spyros86 Δημ. December 1, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 1, 2004 Απ' ότι βλέπω το πρώτο τεύχος λέει απάνω Ιανουάριο Φεβρουάριος. Τιμή 8 ευρώ. Περιέχει το Mandrake 10.1. Οδηγός εγκατάστασης… Παράθεση http://www.myphone.gr/gallery/data/500/24376flag.gif Καφενείο Φοιτητών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hsigma Δημ. December 1, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 1, 2004 Prin liges meres egkatesthsa telika to Mandrake 10.1, kai prwtou kala-kala arxisw na to synithizw, na sou to settarisma gia Dial-up syndesh...ante vres an to modem sou einai winmodem h' linmodem (!) kai mporei na doulepsei se Linux, ante vres tous drivers, ante egkatesthse tous... De lew, endiaferousa h diadikasia ths anazhthshs, alla meta anarwtiomaste giati ta Windows exoun tetoia perash... Παράθεση A clever person solves a problem. A wise person avoids it. -- Einstein Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hsigma Δημ. December 2, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 2, 2004 Sthn prospatheia gia swsth egkatastash kai leitourgia tou modem mou (Motorola SM56, me perasmenous tous Drivers gia Linux), otan paw na kalesw to Internet Provider mou, h' otan epilegw "Query Modem...", mou bgazei to mhnyma "Modem is Busy". Thelw na pisteyw oti exw kanei swstes rythmiseis, alla, an kai egkatesthsa xwris problhma tous drivers, exakolouthei kai blepei to modem sthn kathgoria "Uknown/Others" sto Detected Hardware, me ena erwthmatiko dipla. Exei kapoios kammia idea ti mporei na ftaiei kai ti mporw na kanw? A, kai kati akoma, pws mporw na trexw ena Shell Script apo thn konsola? Den grafw apla to onoma tou, opws ta .bat arxeia sto DOS? Otan paw na to ektelesw etsi (san root), grafei "Command not found". Exw brei ena scriptaki pou elegxei tis seiriakes gia na dei an briskei modem, kai de mporw na to trexw to rhmadi...! Παράθεση A clever person solves a problem. A wise person avoids it. -- Einstein Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PropheT Δημ. December 2, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 2, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος hsigma ( 2 Δεκ. 2004 , 15:37) Sthn prospatheia gia swsth egkatastash kai leitourgia tou modem mou (Motorola SM56, me perasmenous tous Drivers gia Linux), otan paw na kalesw to Internet Provider mou, h' otan epilegw "Query Modem...", mou bgazei to mhnyma "Modem is Busy". Thelw na pisteyw oti exw kanei swstes rythmiseis, alla, an kai egkatesthsa xwris problhma tous drivers, exakolouthei kai blepei to modem sthn kathgoria "Uknown/Others" sto Detected Hardware, me ena erwthmatiko dipla. Exei kapoios kammia idea ti mporei na ftaiei kai ti mporw na kanw? A, kai kati akoma, pws mporw na trexw ena Shell Script apo thn konsola? Den grafw apla to onoma tou, opws ta .bat arxeia sto DOS? Otan paw na to ektelesw etsi (san root), grafei "Command not found". Exw brei ena scriptaki pou elegxei tis seiriakes gia na dei an briskei modem, kai de mporw na to trexw to rhmadi...! Εφόσον ο κατάλογος στον οποιο βρίσκεται το scriptaki δεν είναι στο PATH, πρέπει να δώσεις όλο το path μαζί, ή άμα βρίσκεσαι στον ίδιο κατάλογο με αυτό να βάλεις μπροστά από το όνομά του ./ Κολλητά. Για το modem δεν μπορώ να σε βοηθήσω, δεν έχω ασχοληθεί με soft modems (I hate them). Παράθεση Linux~ized | [Στείλε μου ΠΜ] Εορτολόγιο (http://apergia.gr) for Google Calendar Alex | wired@gentoo.org Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hsigma Δημ. December 2, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 2, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος PropheT ( 2 Δεκ. 2004 , 19:35) Εφόσον ο κατάλογος στον οποιο βρίσκεται το scriptaki δεν είναι στο PATH, πρέπει να δώσεις όλο το path μαζί, ή άμα βρίσκεσαι στον ίδιο κατάλογο με αυτό να βάλεις μπροστά από το όνομά του ./ Κολλητά. Thanx, nai men etrexe, alla kati paei straba sto scriptaki... :mad: :mad: Για το modem δεν μπορώ να σε βοηθήσω, δεν έχω ασχοληθεί με soft modems (I hate them). Ok, de lew, alla afou ayto eixe to mhxanhma mesa...ti na kanw??? kapws den eprepe na to kanw na paixei? :confused: Παράθεση A clever person solves a problem. A wise person avoids it. -- Einstein Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
jimpanourgias Δημ. December 7, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 7, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gtsar (16 Νοέ. 2004 , 13:16) To apt kai to synaptic paizei polu eukola se suse (kai se alles rpm based dianomes opws fedora). Egw (kai polloi alloi apoti diabazw se newsgroups) to xrhsimopoiw polu kairo twra xwris kanena problhma. Pros jimpanourgia: Gia perissoteres plhrofories diabase tis parakatw selides: http://linux01.gwdg.de/apt4rpm/ http://www.thewholeclan.com/will/archives/000017.html Sunoptika kaneis ta eksis: 1. katebazeis apt, apt-libs,lua apo ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.1-i386/RPMS.suser-rbos/ (an exeis suse 9.2 apla antikatesthse to 9.1 me 9.2) kai ta swzeis se ena directory. Anoigeis terminal, ginesai root kai afou pas sto directory pou ta exeis swsei ta egka8istas dinontas thn entolh rpm -Uvh * 2. Gia na mhn exeis problhma me ta gpg singatures pas sto http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/apt4rpm/rpmkeys/ katebazeis ola ta arxeia ta swzeis se ena neo directory kai ws root ta egka8istas me thn entolh rpm --import * 3. Anoigeis ws root to arxeio /etc/apt/sources.list kai antika8istas ta periexomena tou me auta pou 8a breis edw: http://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.1-i386/examples/sources.list.FTP 4. Anoigeis terminal kai ws root dineis thn entolh "apt-get update" 5. Gia na baleis to synaptic (h opoiodhpote allo programma) dineis ws root thn entolh apt install synaptic 8a sou pei oti to synaptic exei kapoia dependencies kai an 8es na sta egkatasthsei. Apantas nai kai 8a katebasei kai 8a egkatasthsei to synaptic ka8ws kai ola ta dependencies pou mporei na exei. Sthn sunexeia mporeis na kaneis egkatastaseis programmatwn mesa apo to synaptic gia megaluterh eukolia. Σχετικά με το Synaptic... χρειάζετε να εγκαταστήσουμε όλα τα πακέτα στην σελίδα : ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.2-i386/RPMS.suser-rbos/ Στο 9.1 δυστυχώς δεν μου δούλεψε... ούτε αυτό ούτε τα rpmkeys!!! :-( Μου έβγαζαν πρόβλημα κάπου :-( Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gtsar Δημ. December 7, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 7, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος jimpanourgias ( 7 Δεκ. 2004 , 09:38) Σχετικά με το Synaptic... χρειάζετε να εγκαταστήσουμε όλα τα πακέτα στην σελίδα : ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.2-i386/RPMS.suser-rbos/ Στο 9.1 δυστυχώς δεν μου δούλεψε... ούτε αυτό ούτε τα rpmkeys!!! :-( Μου έβγαζαν πρόβλημα κάπου :-( απο αυτή την σελίδα κατέβασε μόνο το apt kai to apt-libs kai afou ta egkatasthseis kane edit to arxeio /etc/apt/apt.conf.d/gpg-checker.conf kai bale GPG::Check no; etsi den 8a sou zhtaei signatures opote mporeis na paraleipseis to bhma me ta rpmkeys Παράθεση Faith is the great cop-out, the great excuse to evade the need to think and evaluate evidence. Faith is belief in spite of, even perhaps because of, the lack of evidence. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
jimpanourgias Δημ. December 9, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 9, 2004 Σε μία μικρή έρευνά μου στο ιντερνετ, παρατήρησα πως έχουν βγει αρκετοί αναγνωρισμένοι τίτλοι παιχνιδιών για Linux, όπως το SimCity 3000, Quake 3 Arena, Soldier of Fortune.... Η ερώτησή μου είναι αν έχει κάποιος απο εσάς εγκαταστήσει αυτά τα παιχνίδια, και αν ναι, αν είναι εύκολη η εγκατάσταση!!! Π.χ. στο amsn ή στο skype, απλώς τρέχουμε ένα εικονιδιο > next > next > finish. Windows Style!!! Στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι με τον ίδιο τρόπο η εγκατάσταση? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PropheT Δημ. December 9, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 9, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος jimpanourgias ( 9 Δεκ. 2004 , 11:26) Σε μία μικρή έρευνά μου στο ιντερνετ, παρατήρησα πως έχουν βγει αρκετοί αναγνωρισμένοι τίτλοι παιχνιδιών για Linux, όπως το SimCity 3000, Quake 3 Arena, Soldier of Fortune.... Η ερώτησή μου είναι αν έχει κάποιος απο εσάς εγκαταστήσει αυτά τα παιχνίδια, και αν ναι, αν είναι εύκολη η εγκατάσταση!!! Π.χ. στο amsn ή στο skype, απλώς τρέχουμε ένα εικονιδιο > next > next > finish. Windows Style!!! Στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι με τον ίδιο τρόπο η εγκατάσταση? Το Quake 3 που έχω βάλει εγώ είναι γελείο στην εγκατάσταση.. Γραφικό installation, next και τέτοια. Απλά στο τέλος πρέπει να κάνεις copy το pak0.pk3 από το CD στο base φάκελο του παιχνιδιού :) Παράθεση Linux~ized | [Στείλε μου ΠΜ] Εορτολόγιο (http://apergia.gr) for Google Calendar Alex | wired@gentoo.org Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
jimpanourgias Δημ. December 10, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 10, 2004 Τι ακριβώς είναι το 3D/OpenGL? Προφανώς κάτι σαν το DirectX των Windows, σωστά? Προσπαθώ να παίξω το Soldier of Fortune, παιχνίδι του 2000 (αν θυμάμαι καλά), και κολλάει απίστευτα σε εναν P4-2.4, με ATI9700 !!!! Πάω να δώ το configuration της κάρτας γραφικών μου, και αντί για την 9700 μου βράφει ενα μοντέλο ΑΤΙ R300 NE, και μου βγάζει αυτό το μήνυμα για το OpenGL... Ξέρετε τι μπορει να φταίει? Πως μπορώ να δώ τι έκδοση ΧFree86 έχω? Χρησιμοποιώ Suse 9.2 Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Spyros86 Δημ. December 11, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 11, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος jimpanourgias (11 Δεκ. 2004 , 00:13) Τι ακριβώς είναι το 3D/OpenGL? Προφανώς κάτι σαν το DirectX των Windows, σωστά? Προσπαθώ να παίξω το Soldier of Fortune, παιχνίδι του 2000 (αν θυμάμαι καλά), και κολλάει απίστευτα σε εναν P4-2.4, με ATI9700 !!!! Πάω να δώ το configuration της κάρτας γραφικών μου, και αντί για την 9700 μου βράφει ενα μοντέλο ΑΤΙ R300 NE, και μου βγάζει αυτό το μήνυμα για το OpenGL... Ξέρετε τι μπορει να φταίει? Πως μπορώ να δώ τι έκδοση ΧFree86 έχω? Χρησιμοποιώ Suse 9.2 Το OpenGl είναι σαν το directX αλλά όχι μόνο τον linux. Κάποια παιχνίδια θέλουν opengl και κάποια directX. Η ένδειξη R300 είναι σωστή. Γιατί δεν σου εμφανίζει ποια κάρτα έχεις, αλλά τι chiset είναι. To R300 NE είναι chipset της ATi. Για παράδειγμα η 9800 XT αν θυμάμαι καλά έχει το R350. ;) Παράθεση http://www.myphone.gr/gallery/data/500/24376flag.gif Καφενείο Φοιτητών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PropheT Δημ. December 11, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 11, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος jimpanourgias (11 Δεκ. 2004 , 00:13) Τι ακριβώς είναι το 3D/OpenGL? Προφανώς κάτι σαν το DirectX των Windows, σωστά? Προσπαθώ να παίξω το Soldier of Fortune, παιχνίδι του 2000 (αν θυμάμαι καλά), και κολλάει απίστευτα σε εναν P4-2.4, με ATI9700 !!!! Πάω να δώ το configuration της κάρτας γραφικών μου, και αντί για την 9700 μου βράφει ενα μοντέλο ΑΤΙ R300 NE, και μου βγάζει αυτό το μήνυμα για το OpenGL... Ξέρετε τι μπορει να φταίει? Πως μπορώ να δώ τι έκδοση ΧFree86 έχω? Χρησιμοποιώ Suse 9.2 Πρέπει να εγκαταστήσεις τους drivers της ATI για linux/xfree86. Θα τους βρεις στο Site της ATI. Θα χρειαστείς τον gcc & τα headers & configuration του πυρήνα σου [λογικά πρέπει να τα παρέχει το suse]. Το πακέτο έχει οδηγίες, άμα συναντήσεις προβλήματα εδώ είμαστε :) Νυστάζω λιγάκι, πάω για νάνι :p Παράθεση Linux~ized | [Στείλε μου ΠΜ] Εορτολόγιο (http://apergia.gr) for Google Calendar Alex | wired@gentoo.org Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Bayern7 Δημ. December 11, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 11, 2004 Mια απλή ερώτηση. Έχω στο pc στο έναν δίσκο windows XP και στον άλλο Suse Linus 9.1 personal. Θέλω να κάνω format στο σκληρό με τα XP και να τα ξαναπεράσω. Κάνω την κλασσίκη διαδικασία boot από το cd και κανονικό install όπως πάντα, και μετά ρυθμίζω το Lilo; Ή πρέπει να κάνω κάποια ιδιαίτερη διεργασία; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
jimpanourgias Δημ. December 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 13, 2004 Για όσους χρησιμοποιούν Suse και Gnome, θα ήθελα κάποιες μικρές επεξηγήσεις!!! Πρόβλημα 1 : Με ποιον τρόπο μπορώ να μπώ σαν SuperUser? Υπάρχει μια επιλογή Programs > System > Configuration > Gnome SuperUser, αλλα όταν την πατάω μου βγάζει 2 πεδία (σε αντίθεση με το KDE που ήθελε μόνο το password). Tα πεδία είναι Command & Password. Στο Pass βάζω αυτό που έχω δηλώσει σαν Root, αλλα δεν κάνει τίποτα!!!! Χρειάζετε να γράψω κάτι και στο Command? Πρόβλημα 2 : Με ποιον τρόπο μπορώ να εγκαταστήσω rpm αρχεία μέσω του Yast? Στο KDE ήταν όλα εύκολα... πάταγα επάνω στο αρχείο, άνοιγε ο Conqueror οπου έβλεπα το κουμπί "Install with YAST" και τελείωνε η υπόθεση. Στο GNOME αρνήται πεισματικά να μου εμφανίσει κάποια τέτοια επιλογή!!! Οταν πατάω το rpm ανοίγει ο Epiphany (o αντίστοιχος Conqueror) αλλα μόνο αυτό!!! Εχει βέβαια κάποια επιλογή για extract, αλλα πουθενά για Yast!!! Γενικότερα θεωρώ αρκετά πιο όμορφο και πιο "κλασσικό" στο στύλ του το Gnome, αλλα αρκετά πιο... "στριμένο"!! Οσοι χρησιμοποιούν Gnome, έχουν δει κάποια πλεονεκτίματα σε σχέση με το KDE? Η το KDE υπερτερεί σε όλα τα επιπεδα σε σχέση με το Gnome? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Bayern7 Δημ. December 14, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 14, 2004 apo terminal grafeis su patas enter, sou zhtaei to pass tou root, to vazeis kai dineis entoles san root Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts