Jump to content

Το τέλος του Symbian;


 Κοινοποίηση

Πιστεύεται ότι το Symbian έχει μέλλον μετά την παρουσίαση του Maemo;  

96 members have voted

  1. 1. Πιστεύεται ότι το Symbian έχει μέλλον μετά την παρουσίαση του Maemo;



Recommended Posts

http://www.trickcyclists.co.uk/images/epoc_logo.gif

 

http://bp0.blogger.com/_snjctQ1thHQ/SGJtBzLV0sI/AAAAAAAAEZQ/RL-ZSIRXbX4/s400/symbian-logo.jpg

 

http://www.cashflowec.com/images1/symbian-love.jpg

 

http://www.dreamstime.com/skull-and-bones-thumb428395.jpg

 

Είμαι φανατικός οπαδός και υποστηρικτής της πλατφόρμας Symbian την οποία χρησιμοποιώ ανελειπώς από το 2002.

 

Nokia 9210i, Nokia 7650, Siemens SX1, Nokia N93 και Nokia N78 είναι τα κινητά που χρησιμοποίησα και χρησιμοποιώ ακόμα. Το Symbian το αγάπησα όλα αυτά τα χρόνια γιατί σου προσφέρει κάτι το διαφορετικό κάτι το μαγευτικό κατάλοιπο της μακρινής εποχής της Psion.

 

To Symbian όσες ανακατατάξεις και αν συνέβαιναν στην αγορά πάντα έβρισκε τρόπο να τα καταφέρνει, να βρίσκει λόγο ύπαρξης σε ένα δραστικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να καλύπτει ανάγκες διαφορετικών χρηστών με διαφορετικές ανάγκες.

 

Φέτος όμως δέχτηκε πιστεύω ένα καίριο πλήγμα από τον μέχρι τώρα κηδεμόνα και προστάτη του τη μάνα Nokia. H Nokia με την παρουσίαση του Μaemo βάζει ουσιαστικά το Symbian στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με αυτήν της την κίνηση. Το Symbian θα εξαφανιστεί σταδιακά σε 2-3 χρόνια το πολύ.

 

Το Μaemo είναι ένα λειτουργικό διαφορετικό από το Symbian. Linux monolithic kernel σε αντιθεση με το ταπεινό και συμπαθητικό microkernel του Symbian το κάνουν να φαντάζει και να είναι (?) ανώτερο τεχνικά από το Symbian. Η Nokia όπως ξέρετε θα χρησιμοποιεί το Maemo πλέον στις top συσκευές της που απευθύνονται στους power users παραδοσιακούς πελάτες του Symbian. Οπότε το Symbian θα μείνει μόνο (δεν ξέρω για πόσο καιρό) στην έτσι κι αλλιώς παραγκωνισμένη και alternative σειρά Ε. Η Samsung έχει ετοιμάσει δική της πλατφόρμα οπότε δε ξέρω για πόσο ακόμα θα στηρίζει το Symbian και αν θα παρουσιάσει άλλη Symbian συσκευή και η Sony Ericsson καθώς και άλλες εταιρίες κάνουν στροφή προς το Android το οποίο έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα.

 

Τι μένει λοιπόν για το Symbian?

 

Σε λίγα χρόνια, κατά τη γνώμη μου πάντα, θα ολοκληρωθεί ο επίλογος του Symbian που τόσο καλά μας συντρόφευσε τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Ελπίζω το Maemo να παρουσιαστεί άξιο των προσδοκιών και να συνεχίσει το έργο και την αποστολή του προκατόχου του, την εξυπυρέτηση και ευκολία του χρήστη, κάθε ώρα και στιγμή.

 

Περιμένω και τις δικές απόψεις πάνω στο θέμα.

 

 

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν έχει ξανανοίξει παρόμοιο θέμα ή αν είναι το κατάλληλο μέρος εδώ οπότε οι μόντς δράστε ανάλογα.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω... οσο αναβαθμιζεται με νεες εκδοσεις το symbian δεν βλεπω το λογο που θα "πεθανει"

Itchy. Tasty. - YouTube

^Το gaming κανάλι μου 🙂

Link to comment
Share on other sites

Και γω δεν νομίζω μιας και η νόκια προτίθεται να αναβαθμίσει το Symbian βγάζοντας νέα έκδοση.

Επίσης απο στοιχεία που προκείπτουν απο το Capital Markets Day της νόκια, φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση σαν hogh-end μοντέλα να λανσάρονται οι συσκευές που θα φέρουν Μaemo και σαν midrange κατηγορία θα είναι τα Symbian.

Aυτό βέβαια δεν είναι επίσημο αλλά δεν είναι και απίθανο.;)

Link to comment
Share on other sites

H Nokia συνεχώς προχωρά σε αναβαθμίσεις του λειτουργικού symbian, γιατί πολύ απλά δεν καταργείς κάτι τόσο επιτυχημένο.

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω... οσο αναβαθμιζεται με νεες εκδοσεις το symbian δεν βλεπω το λογο που θα "πεθανει"

 

συμφωνω απολυτα. εχει πολυ δρομο μπροστα του ακομα το symbian

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Linux monolithic kernel σε αντιθεση με το ταπεινό και συμπαθητικό microkernel του Symbian το κάνουν να φαντάζει και να είναι (?) ανώτερο τεχνικά από το Symbian.

Μία σημείωση μόνο: Οι microkernels θεωρούνται τεχνολογικά ανώτεροι των monolithic. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει από μόνο του πως το ένα λειτουργικό είναι χειρότερο ή καλύτερο από το άλλο, καθώς η καταλληλότητα έχει να κάνει με το σε ποιον απευθύνεσαι. Επίσης, αυτό που βλέπει τελικά ο χρήστης είναι οι εφαρμογές, η αποκρισιμότητα, κ.α.

Link to comment
Share on other sites

H Nokia συνεχώς προχωρά σε αναβαθμίσεις του λειτουργικού symbian, γιατί πολύ απλά δεν καταργείς κάτι τόσο επιτυχημένο.

 

Το καταργείς, όμως, όταν πάψει να είναι επιτυχημένο. ;)

Και η κατακόρυφη άνοδος της δημοτικότητας άλλων λειτουργικών, ειδικά στις συσκευές με οθόνες αφής, κάνει το μέλλον του Symbian επισφαλές.

http://media.rockstargames.com/rockstargames/img/global/downloads/buddyiconsconavatars/v_franklin_chop2_80x80.jpg

Automagic * Automation @ Google Play

Link to comment
Share on other sites

Το Symbian πάντα έπαιζε τον ρόλο της ναυαρχίδας της ΝΟΚΙΑ ήταν το λειτουργικό που συνόδευε τα κορυφαία μοντέλα της και εκεί εφαρμόζονταν πρώτα όλες οι καινοτομίες. Τώρα που τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει το ΜΑΕΜΟ πιστεύω θέλωντας και μη αναγκαστικά θα παραγκωνιστεί κάπως είτε θα γίνει δευτεροκλασσάτο, θα αλλάξει δηλαδή η αρχική φιλοσοφία του και θα γίνει entry level λειτουργικό
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Παραθέτω από άλλο φόρουμ:

(σχετικά με το ότι έγινε Open Source το Symbian)

 

Το Symbian OS είναι γραμμένο σε C++ απο άτομα που νομίζουν ότι ΟΟ σημαίνει να γράφεις όσο γίνεται περισσότερες classes χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα λειτουργίας αφού και μια απλή διαδικασία περνάει απο ένα ατελείωτο αριθμό απο classes για να την εκτελέσει. Επειδή είναι φοβερά κακογραμμένο, οι περισσότεροι προγραμματιστές στην εταιρία όταν ξεκινούν να δουλεύουν σε μια νεα δυνατότητα για το σύστημα φτιάχνουν το δικό τους interface API πάνω στο σύστημα έτσι ώστε να βγάζουν νόημα. Έτσι, ο κώδικας είναι γεμάτος απο APIs που κρύβουν άλλα APIs κλπ. Πρόκειτε για ολικό χάος που έγινε ακόμα χειρότερο όταν οι φωστήρες της εταιρίας αποφάσισαν να κάνουν outsourcing κάποια projects στην Ινδία οπότε ο κώδικας να γίνει ακόμα χειρότερος αφού άρχισαν να γράφουν άτομα με καθόλου εμπειρία στο σύατημα και τις ιδιοτροπίες του.

 

Απο τη στιγμή που υπάρχουν άλλα open source OSes όπως το Linux και Android κάθε προσπάθεια για το Symbian OS είναι χαμένος κόπος. H Nokia θέλει να το αντικαταστήσει με το Linux αλλά θα το κάνει σταδιακά ώστε να μπορέσει να κρατήσει συμβατότητα με τις εφαρμογές που κυκλοφορούν στην αγορά. Το Symbian OS έχει πεθάνει πια.

 

 

 

(άλλος)η Symbian C++ (το native δηλαδή API του SymbianOS) είναι τραγική από κάθε άποψη. Απαρχαιωμένες τεχνικές (απ'τον καιρό των πρώτων EPOC16 - όσοι θυμούνται, ξέρουν) συγγραφής εφαρμογών, δύσχρηστο API (μόνο το overhead που έχει η κλήση των τάξεων είναι overkill για μια συσκευή με τόση λίγη μνήμη και υπολογιστική ισχύ, στην οποία απευθύνεται το SymbianOS) και ανύπαρκτο developer documentation (σε σύγκριση με MSDN). Η εμπειρία μου ήταν από S60 πλατφόρμα.

 

Προγραμματιστικά σε επίπεδο native API, το καλύτερο (με την έννοια του 'lean and mean') API είναι το Win32 API των Windows Mobile. Το iPhoneOS με την Objective-C είναι λίγο καλύτερο από Symbian αλλά με πολλά προβλήματα και αυτό (τα οποία κρύβει επιμελώς το Cocoa), ενώ μέχρι πρόσφατα το Android είχε ελλειπέστατο native API.

Link to comment
Share on other sites

Παντως εγω παροτι εχω 3 συσκευες symbian Πιστευω πως εχει καταντησειβαρετο και δεν εχει αναβαθμιστει οσο θα επρεπε. Αναφερομαι σε ουσιαστικες αναβαθμισεις και οχι σε ονομαστικες, να πηγαινει δηλαδη απο την 9.1 στην 9.2 στην 9.2.a στην 9.2.a.1 κτλ....

 

Απο την στιγμη που βγαινουν πλατφορμες τυπου android και iphone, οι υπολοιπες αν δεν αλλαξουν δρασρικα απλως αναβαλουν την ημερομηνια ληξης τους.

 

Προσωπικα αποψη βεβαια, οπως παντα.

Ήρθε η ώρα για ένα νέο Σπίτι

http://www.aeginahomes.gr/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Δεν πιστεύω οτι το symbian θα πεθάνει τόσο εύκολα, αν και προσωπικά δεν μου πολυαρέσει και δεν με βολεύει, υπάρχει ένα ευρύ κοινό που το προτιμάει...
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Μπορεί να είναι αρκετά πίσω και οπτικά και το GUI του και η αίσθησή του (το έχουμε βαρεθεί σχεδόν όλοι), αλλά αυτό είναι το νο1 και η βάση της Nokia. Μπορεί να το εγκαταλείψει σε 5-10 χρόνια, αλλά όχι ακόμη πιστεύω. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα είτε μεγάλης ηλικίας είτε άσχετα (με την καλή έννοια) με την τεχνολογία που δεν τους ενδιαφέρει τίποτα στο κινητό πέραν του να κάνουν κλήσεις.
What u take is what u give...
Link to comment
Share on other sites

Κάποιος που δεν θέλει να έχει touchscreen στο κινητό του δεν επιτρέπεται να έχει High end λειτουργίες δηλαδή σύμφωνα με τη Nokia;
Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν έχουν high end λειτουργίες οι σειρές Ε & Ν;

Φυσικά, αλλά το θέμα του thread είναι ότι το Symbian (που φοράνε οι σειρές αυτές) φθάνει στο τέλος του.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

παιδια μην τρελαθουμε το σιμπιαν δεν προκειτε να παιθανει (συντομα τουλαχιστον)

Ποσο μαλλον τωρα που βγαινει το sympian 3 που θα ειναι πιο ευαισθητο στην αφη ....

απλα η νοκια θα εχει το meego για τις πιο hi tech συσκευες και το σιμπιαν για φθηνες μετριες αλλα και καλες-ακριβες το σιμπιαν ειναι αθανατο :p

That is Mahogany!
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
προσωπικα το εχω βαρεθει,δεν ξερω αν θα φτασει στο τελος του,παντως τωρα που ειναι στο προσκηνιο κι αλλα λειτουργικα???δυσκολα τα πραγματα για το symbian.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θελω να ερθει το τελος του Symbian θα ειναι κριμα :( χαρης το Symbian εχω τοσο καλα προγραμματα ενω στα αλλα λειτουργικα δεν υπαρχουν συγκεκριμενα προγραμματα που θελω, τωρα στα Windows Mobile,Android κλπ δεν θα υπαρξει πχ το Alon MP3 Dictaphone που ηχογραφει με 48khz σε WAV ή MP3 ενω τα αλλα προγραμματα για Windows Mobile, Android κλπ θα ηχογραφουν με 44khz και απο οσο βλεπω υπαρχουν περιορισμοι στο φασμα συχνοτητων που ειναι σπαστικο. Edited by KnightRider1
Link to comment
Share on other sites

Το κυρίως καλό του symbian είναι οι χαμηλές -σε σχέση με τον ανταγωνισμό- ενεργειακές απαιτήσεις του σε cpu.
Sent neither from iphone nor android phone
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Και για μενα πια το τελος πλησιαζει.

 

Βλεπω οτι κοσμος ζηταει android για αυτο το ZTE Blade πουλαει σαν τρελο.

images?q=tbn:ANd9GcT8OsGmBG7mQ2xUUvI02EsZ1r7MeL6ek1Prw_emqW7zVQoTOtp0
Link to comment
Share on other sites

Και για μενα πια το τελος πλησιαζει.

 

Βλεπω οτι κοσμος ζηταει android για αυτο το ZTE Blade πουλαει σαν τρελο.

 

Το θεμα ειναι οτι ολοι συνηθησαμε την ΝΟΚΙΑ με symbian και οκ σαν εταιρεια ειναι σιγουρα αξιοπιστη αλλα με αλλο λειτουργικο θα κανει αυτες τις πωλησεις χωρις symbian? Και σιγουρα πολλες εφαρμογες που υπηρχουν δεν υπαρχουν σε αλλα λειτουργικα.Απλα σε πολλες εμεινε ομως πισω

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...