Jump to content

Directx

Members
  • Δημοσιεύσεις

    1.937
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

Everything posted by Directx

  1. Εν μέρει μπορεί να ορίσεις μια Ρουτίνα που όταν ενεργοποιείς τα Δεδομένα της συσκευής , να γυρίζουν αυτόματα σε 4G/3G/2G κλπ. Φαίνεται όμως πως σε One UI 6.0 (S21) δεν υπάρχει κάποιος τρόπος οι Ρουτίνες να ανιχνεύσουν την εναλλαγή των δεδομένων μεταξύ των SIMs ώστε στην περίπτωση αυτή , δηλαδή αλλαγή της SIM δεδομένων ενώ είναι ήδη ενεργά, να εκτελούν αλλαγή μπάντας (πχ. σε 4G κλπ) οπότε θα πρέπει να θυμάσαι να τα ανοιγοκλείνεις μόλις κάνεις την εναλλαγή ώστε να το ανιχνεύσει η Ρουτίνα και να τα γυρίσει αυτόματα σε 4G γλυτώνοντας την ταλαιπωρία να το κάνεις πλήρως χειροκίνητα...
  2. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά το ερώτημα σου, τότε σε One UI 6 (και S21) για να δεις την μπάντα (πχ. 2.4GHz) και την ταχύτητα σύνδεσης (Link speed) στο τοπικό WiFi σου (όχι ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων από και προς το Internet) θα πρέπει να ενεργοποιήσεις (ξεκλειδώσεις) το μενού "Connectivity labs" από το μενού "Intelligent Wi-Fi" της συσκευής σου πατώντας συνεχόμενα μερικές φορές πάνω στην έκδοση του "Intelligent Wi-Fi" και ακολούθως επιλέγοντας "Connectivity labs" -> "Customize Wi-Fi list settings" -> "Show band information". Για να δεις το "Link speed" του Wi-Fi σου πας "Intelligent Wi-Fi" -> "Connectivity labs" -> "Wi-Fi developer options" -> "Connection information". * Στο δίκτυο μπορείς να βρεις διάφορα videos που υποδεικνύουν (την ανωτέρω διαδικασία, δηλαδή..) πως να ξεκλειδώσεις το "Connectivity labs" του "Intelligent Wi-Fi" Φυσικά όλα αυτά με δικιά σου ευθύνη και προσοχή αφού είναι πειραματικές / κρυφές ρυθμίσεις της συσκευής!
  3. Έχω παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά στα Samsung Mail & Gmail , τελικά έκλεισα εντελώς το "Τοποθέτηση μη χρησιμοποιούμενων εφαρμογών σε αδράνεια" από την Φροντίδα Συσκευής->Μπαταρία->"Όριο χρήσης στο παρασκήνιο" και το πρόβλημα σχεδόν εξαφανίστηκε - πλήρης επίλυση έχω όταν αφήνω στο background τις επίμαχες εφαρμογές (ενεργές ή μη δεν έχει σημασία). Κάθε άλλη ρύθμιση στην περίπτωση μου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
  4. Λόγο αλλαγής των ToS του Photobucket, οι σύνδεσμοι των εικόνων του 3110 που είχα επισυνάψει πριν μερικά χρόνια (εδώ) δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, για την ιστορία λοιπόν επισυνάπτω ορισμένες από τις εικόνες αυτές υποχρεωτικά εδώ σε χαμηλή ανάλυση ώστε να συμπεριληφθούν ως τμήμα της παρούσας ανάρτησης (post) ευελπιστώ στο διηνεκές.
  5. Σήμερα δοκίμασα το HD7 ερχόμενος πρώτη φορά σε επαφή με τα WP7. Η εντύπωση που μου άφησε η συσκευή ήταν εξαιρετική τόσο όσον αφορά το UI τους όσο και την απόκριση της. Κρίμα που δεν έρχεται με ελληνικό πληκτρολόγιο, μάλιστα παρά τις αμφιβολίες που είχα για την μορφή του η πληκτρολόγηση μαζί του ήταν εξαιρετική ακόμα και όταν κρατούσα την συσκευή με το ένα χέρι! Γενικά και ανεξαρτήτως τι λέγεται για τα WP7, τα βρήκα πολύ όμορφα και το UI τους μου φαίνεται πολύ εύχρηστο σε σχέση με άλλα που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς (S^3, Android, iOS), μόλις "μεγαλώσουν λίγο" (updates) θα τους δώσω οπωσδήποτε μια ευκαιρία! Νομίζω ότι η Nokia έκανε καλά που τα προτίμησε (όσο και αν αυτό ακούγεται ιερόσυλο για ορισμένους) :)
  6. Επ' ευκαιρία, σου φαίνεται στιβαρό; Διότι δείχνει στα βίντεο που έχω δει ότι είναι. Επίσης βλέπεις η οθόνη του και ο αρμός που συγκρατεί το πληκτρολόγιο να αντέχει πτώσεις; Ρωτώ καθώς συμβαίνει καμία φορά και στους πιο προσεκτικούς. Επίσης γνωρίζει κανείς αν υπάρχει θήκη / clip ζώνης για την συσκευή; Υ.Γ. Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με τα WP - πλέον οφείλει να ασχοληθεί με αυτά και να παρουσιάσει κάτι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπές.
  7. Εδώ ο Mark Wilcox, προγραμματιστής και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με την ανάπτυξη και μεταφορά εφαρμογών σε Symbian C++, αναλύει το τι πήγε στραβά και η Nokia οδηγήθηκε στην αγκαλιά της Microsoft. Το κείμενο θεωρώ ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον. Η αγάπη του Wilcox για το Symbian (λογικό..) δεν κρύβεται και νομίζω ότι τον οδηγεί σε διάφορες στρεβλώσεις παρόλα αυτά η ανάγνωση νομίζω ότι θα σας αρέσει πολύ.
  8. Ευτυχώς για το QT βρέθηκε ανάδοχος τουλάχιστον στο εμπορικό του σκέλος. Κάποια πράγματα στην Πληροφορική γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο (το είχα υποπτευθεί από νωρίς ως εξέλιξη) και διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές λέω ότι η κίνηση αυτή (κατά την γνώμη μου) σηματοδοτεί την έναρξη απεμπλοκής της Nokia από το QT σε πρώτη φάση από τους εμπορικούς πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν το προϊόν οπότε δεν μπορεί να παίζει μαζί τους, και αργότερα συνολικά από την πλατφόρμα καθώς δεν είναι πλέον στρατηγικής σημασίας η χρήση της. Άλλωστε η Digia θα αναλάβει ρόλο και στην ενεργή εξέλιξη της πλατφόρμας οπότε δεν είναι απλά ένας διαχειριστής αδειών (αδειοδότης) ή ένας "χαμάλης" τεχνικής υποστήριξης κλπ.
  9. Σύμφωνα με μια εικόνα που αναρτήθηκε στο ESATO forum χθες (5/3) φαίνεται ότι η SE εργάζεται ( ή εργαζότανε; ) πάνω σε μια WP συσκευή με QWERTY: http://www.lizhecome.com/image.axd?picture=2011%2F3%2Fp_large_cU4b_4548c016061.jpg Αλήθεια, ψέμα ή ακυρωμένο μοντέλο; Θα φανεί. Η εικόνα μαζί με μερικές ακόμα, τελικά προέρχεται από εδώ και ύστερα αναδημοσιεύτηκε στο ESATO forum. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ και εδώ.
  10. Directx

    Sony Xperia Play

    Τα στοιχεία της συσκευής ανέβηκαν στην βάση δεδομένων του FCC με κωδικό PY7 A3880088. Οι 3 πρώτοι χαρακτήρες είναι το Grantee Code ενώ οι υπόλοιποι το Product Code. Συνεπώς η κυκλοφορία της πρέπει να πλησιάζει.
  11. Με λίγα λόγια, επειδή το Bubbles χρησιμοποιεί μια δοκιμαστική έκδοση του QT η οποία φαίνεται ότι δημιούργησε κάποιες ασυμβατότητες σε ορισμένους χρήστες με άλλες εφαρμογές που βασίζονται στην QT που φοράει το N8 από την μάνα του, η Nokia αποφάσισε να ανακαλέσει την εφαρμογή μέχρι να λυθούν τα όποια προβλήματα. Αυτό καταλαβαίνω από τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα betaLabs είναι άρα αναμενόμενα τέτοια προβλήματα.
  12. Πάντως διαβάζοντας το mega-review του E7 στο AAS, αρκετά σχόλια πιθανών αγοραστών και παρακολουθώντας την συνοπτική του παρουσίαση από τον Litchfield καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνον, ότι τελικά το E90 παραμένει ανώτερο του E7 σε διάφορα σημεία (βλ. 9:00+ στο βίντεο) ή όπως σωστά παρατήρησε ένας σχολιαστής / αναγνώστης του AAS, μάλλον το E7 θα έπρεπε να λεγόταν C8 παρά Ex ή Communicator. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι κακιά συσκευή αλλά ότι απλά η Nokia είχε την "ατυχία" να κυκλοφορήσει ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο προϊόν μερικά χρόνια πριν (E90) και είναι πλέον δύσκολο να υπερνικήσει σήμερα τον παλιό καλό εαυτό της.
  13. Η Intel δια στώματος Otellini δηλώνει μεν απογοητευμένη αλλά και ότι κατανοεί πλήρως τους λόγος που η Nokia έλαβε αυτή την απόφαση συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αν και εκείνος ήταν στην ίδια θέση με την Nokia.. θα έπραττε το ίδιο! (παραδοχή σοκ!). Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για παραδοχή πως το MeeGo θα χρειαζόταν πολύ χρόνο ώστε να καλύψει τις ανάγκες της Nokia οπότε δεν μπορούσε πια να το περιμένει. Το τοπίο σιγά, σιγά καθαρίζει.. Υ.Γ. Εδώ ενδεχομένος κολλάνε ορισμένες φήμες που είχε μεταφέρει ο Eldar του MR πριν μερικούς μήνες, σχετικά με προβλήματα στην συνεργασία των δυο εταιριών σχετικά με την ανάπτυξη του MeeGo. Οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις.
  14. Πιστεύω ότι όσο περνάνε οι μέρες και θα μαθαίνουμε λεπτομέρειες τόσο λιγότερο θα μας ξενίζει η αλλαγή βλέποντας τις νέες προοπτικές αλλά και "το που θέλει να το πάει η Nokia". Επίσης εδώ το περίφημο χθεσινό Plan-B διακόπτεται λόγο αδιαφορίας από τους μεγάλους επενδύτες (funds).
  15. Σήμερα κυκλοφόρησαν και οι πληροφορίες στο γιατί η Nokia τελικά κατέληξε στην συνεργασία της με την Microsoft και όχι με την Google ή την RIM διότι τελικά είχε επαφές και με την τελευταία. Σε γενικές γραμμές συζητήσεις υπήρξαν και με την RIM αλλά δεν τελεσφόρησαν. Η δε Google, ΔΕΝ επέτρεπε στην Nokia να μεταφέρει διάφορες υπηρεσίες της αλλά και την εμπειρία χρήσης που επιθυμούσε στο UI του λειτουργικού της, πάντα υπό την προϋπόθεση (και εδώ είναι το κλειδί) ότι θα αναλάμβανε την προσαρμογή του λειτουργικού στις επιθυμίες της Nokia δίχως εκείνη να αναλαμβάνει το κόστος υποστήριξης των αλλαγών σε επίπεδο πλατφόρμας. Είναι σημαντικό στοιχείο διότι διαφορετικά θα αρχίσετε να λέτε, μα είναι Open Source το Android άρα μπορεί να το κάνει μόνη της --Πράγματι! Αλλα΄δεν θέλει να το κάνει μόνη της πλέον εκεί είναι η διαφορά και η διένεξη της υπόθεσης. Για παράδειγμα, η Google της αρνήθηκε σύμφωνα με το άρθρο, την μεταφορά των OVI MAPS στο Android διότι φοβότανε για την τύχη του Google Maps! Επίσης δεν της επέτρεπε να κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας διαφόρων λογισμικών του Android (πχ. Τηλεφωνικός Κατάλογος, e-mail client, OTA ανανεώσεις) ώστε να εξακολουθήσει ως Nokia να έχει κάποια πλεονεκτήματα προς τον ανταγωνισμό. Αν έκανε κάτι τέτοιο, τότε η Google δεν την υποστήριζε σύμφωνα με την πηγή οπότε το κόστος ανάπτυξης για άλλη μια φορά μεταφέρονταν στην ίδια την Nokia που θα έπρεπε να διατηρεί το δικό της κώδικα Android, πράμα που θέλει να αποφύγει. Αντίθετα η MS της υποσχέθηκε (από ότι φαίνεται) ότι θα λάβει ενεργό μέρος στην διαμόρφωση των WP7 ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της και να την διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό με την ανάπτυξη του OS και της πλατφόρμας κατά κύριο λόγο από την MS σεβόμενη τις επιθυμίες της Nokia. Εν το μεταξύ η Google παραδέχθηκε ότι θα ήθελε την Nokia για συνεργάτη της αλλά τελικά στράβωσε το deal καθώς η MS ήταν πιο ελκυστική. Με όλα αυτά φαίνεται ότι πράγματι η εταιρία διερεύνησε και άλλες εναλλακτικές λύσεις πριν τα WP7 αλλά μόνο η MS συμφώνησε να της κάνει όλα τα χατίρια όσον αφορά την μορφή των υπηρεσιών της και των WP7 (όπως είχα γράψει πριν το Nokia-MS deal "η Microsoft θέλει πολύ μια τέτοια συνεργασία"). Τελικά υπάρχει μέθοδος πίσω από την φαινομενική παράνοια της αρχικής πράξης ;) - δεν κατέληξαν τυχαία στα WP7 λοιπόν, ούτε από βλακεία απλά προσπαθούν να έχουν ως Nokia λόγο στο λειτουργικό & υπηρεσίες ώστε να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Η Google δεν τους έκανε την χάρη να γίνουν συνέταιροι στην ανάπτυξη της πλατφόρμας (με την Google να υλοποιεί σε κώδικα τις διαφορές). Υ.Γ. Αυτό που ζητά η Nokia ουσιαστικά το ζητούσε και από το Symbian για αυτό και η εξαγορά του. Δηλαδή πάντα έβλεπε το Symbian, όπως είχα διαβάσει προ καιρού, σαν ένα Οίκο Λογισμικού που είχε αγοράσει και ότι του ζητούσε εκείνος θα έπρεπε να το υλοποιεί. Η MS μάλλον της υποσχέθηκε κάτι ανάλογο ενώ οι άλλοι παίκτες αρνήθηκαν αφήνοντας την να το κάνει μόνη της. Και καθώς το δοκίμασε με το Symbian και απέτυχε ΔΕΝ θέλει να το ξανά επαναλάβει.
  16. Το ερώτημα σου είναι πολύ λογικό και έχει προβληματίσει και εμένα οπότε κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εκεί που το Symbian απέτυχε είναι στην συνολική εμπειρία χρήσης η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από το UI του και ύστερα από θέματα hardware (αργές CPU) και απόδοσης του Συστήματος. Το Symbian που έχουμε σήμερα είναι οργανωμένο πάνω στο S60 δηλαδή σε ένα UI που δεν σχεδιάστηκε για οθόνες αφής αλλά για κινητά με numpad. Δες για παράδειγμα και το S90 το οποίο ήταν σχεδιασμένο για οθόνες αφής με πενάκι. Νομίζω ότι το UI του αν και εποχής 2004 είναι πολύ όμορφο ακόμα και από το S^3. Γιατί; Διότι σχεδιάστηκε εξ αρχής για αφή. Δες πόσο Eye-Candy είναι (πάντα με βάση την εποχή του) και πόσο καλά αποδίδει παρά την ηλικία του στις εντολές του χρήστη. Τι κρίμα που το σκότωσαν τότε.. Θα σου δώσω ένα άλλο απλό παράδειγμα από το E60 μου το οποίο είναι παλιό (και έχει αργή CPU -220Mhz νομίζω) αλλά αρκετό για να δεις τι εννοώ. Όταν θέλω να μπω στο κεντρικό μενού η συσκευή παύει να αποκρίνεται για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει την εικόνα, διαθέτω ένα K800i ίδιας (+/-) περιόδου, το μενού του ανταποκρίνεται ακαριαία και με μικρά εφφεδάκια ενώ τρέχει με μια CPU στα 190Mhz +/-. Αυτή η μικρή καθυστέρηση καταστρέφει αυτόματα την «εμπειρία χρήσης». Οι μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν την μεγάλη διαφορά, αυτό το έπιασε η Apple που ήταν μάστορας στα GUI και είχε ήδη και μια αποτυχία σε PDA αφής (βλ. ) και έφτιαξε το iOS UI το οποίο συνολικά, καθώς φίλοι έχουν iPhones οπότε το δουλεύω, σε κερδίζει (οκ, όχι όλους αλλά αρκετούς) με τα σκέρτσα του. Αυτή την συνολική (ολιστική) αίσθηση δεν μπόρεσε ως τώρα να την φτάσει το Symbian και επειδή είναι «αίσθηση» (feeling) δεν μπορούν ως τώρα να την κοπιάρουν ή το έχεις που λένε ή δεν το έχεις (σωστή η παρατήρηση του φίλου marvin ότι όλα τα OS εποχής Symbian έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ξανά σχεδιαστεί από το μηδέν). Το μόνο που την προσεγγίζει είναι το S90 το οποίο φτιάχτηκε εξ αρχής για οθόνες αφής και τούτο δεν είναι τυχαίο. Δεν μπορείς να μετατρέψεις το S60 σε 5th Ed. και ύστερα σε S^3 έτσι απλά, είναι άλλη λογική το κάθε ένα. Υ.Γ. Όσον αφορά τα εσωτερικά της ο προγραμματισμός του Symbian είναι δύσκολος και επιρρεπής σε σφάλματα και η ταλαιπωρία που σε υποβάλλει δεν έχει αντίκρυσμα καθώς μια κακογραμμένη εφαρμογή θα πάρει μαζί της το Σύστημα.
  17. Συμφωνώ υπό το πρίσμα ότι τον παρακολουθώ πολλά χρόνια και ήταν ο πρώτος ή από τους πρώτους που διέβλεψε που πάει η εταιρία σε καιρούς που όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες θεωρούνταν αδύνατα από όλους τους αναλυτές. Πλήρωσε μάλιστα το θάρρος του να «τσαλακωθεί» ακριβά με λοιδορίες από διάφορα fan-boys που τον έβριζαν ανοιχτά στο forum που διατηρούσε το site του αλλά και αλλού (γιουχάρισμα κανονικό). Παρόλα αυτά (εδώ πες το προαίσθημα και τίποτε περισσότερο) νιώθω ότι τα WP7 μπορεί να πάνε καλά ή να μην είναι η απόλυτη καταστροφή για την εταιρία. Αλλά όπως έχω γράψει και παλαιότερα θα χρειασθεί να αλλάξουν σε κάποια σημεία (copy & paste, multi-task –εδώ ένα btw -πειραματικό) και εδώ ποντάρω πολύ στην τεχνογνωσία της Nokia όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία (το θεωρώ ΒΑΣΙΚΟ βήμα αυτό), επίσης θεωρώ ότι η MS έχει πάρει το μάθημα της από τα WM και θα εκμεταλλευτεί το know-how της Nokia. Αν δεν το κάνει θα είναι ένα τεράστιο λάθος! Εκεί βασίζω τις ελπίδες μου, σε μια συνεργασία με ανταλλαγή γνώσης κατά την ανάπτυξη των WP7 για τα Nokia. Οπτικά έχουν ένα φρέσκο UI, είναι γρήγορα και διαφορετικά από τον ανταγωνισμό (δεν τα λες κόπια άσχετα αν δεν αρέσουν κλπ –το Android UI είναι πολύ περισσότερο κόπια του iOS). Θέλουν ίσιωμα στην τηλεφωνία τους (πχ. ένα ισχυρό Μητρώο αλά Symbian) και σε ορισμένα Smartphone χαρακτηριστικά τους, εκεί πρέπει να εστιάσει η Nokia καταρχήν. Στα θετικά η υποστήριξη MS-Office, ύστερα ο IE9 ο οποίος από ότι βλέπω τα πάει καλύτερα σε HTML5 από ότι το Safari κλπ. Όσον αφορά στα τεχνικά, τα WP7 από φίλο μου που ήταν στην επίσημη παρουσίαση τους στους έλληνες Developers, ok δεν είχε ενθουσιαστεί (λόγο του «κλειδώματος της πλατφόρμας») αλλά σαφέστατα προτιμούσε να γράψει κώδικα για αυτά από ότι για το Symbian (ούτε με σφαίρες) ή για το Android (αν και διαθέτει τέτοιο κινητό)! Θέλουν δουλίτσα αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο το MeeGo ή το Symbian για να γίνουν πλήρως ανταγωνιστικά.
  18. Εξ αφορμής των λεγομένων σας θα ήθελα να γράψω μερικές ακόμα σκέψεις μου, διότι παρόμοια πράματα διαβάζω σε διάφορα εγχώρια και ξένα forums καθώς οι προβληματισμοί σας είναι φυσικά 100% δικαιολογημένοι. Καταρχήν, @ 7020029 Δεν ανήκεις στα «κοροΐδα», αγόρασες μια συσκευή (δεν ξέρω ποία) η οποία υποθέτω ότι σε καλύπτει και σίγουρα θα υποστηριχθεί για ένα μεταβατικό διάστημα. Από εκεί και πέρα τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν επένδυση ούτε φυσικά είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς την τεχνολογία αν δεις ότι σε εξυπηρετεί αυτό που έχεις και κάνεις την δουλειά σου (εγώ δουλεύω αρκετές φορές με ένα E60, μοντέλο του 2006!). Συνεπώς δεν αποκλείω ακόμα και την πιθανότητα αγοράς του E7 (!) αν διαπιστώσω ότι με εξυπηρετεί αν και αναγνωρίζω ότι είναι λιγότερο ελκυστικό σε βάθος χρόνου πλέον (φλερτάρω και με το HTC Desire Z ή το επερχόμενο SE Xperia Pro δεν θα δίσταζα και σε ένα Nokia WP7 με QWERTY αλλά δεν υπάρχει ακόμα!). Αλλά κρίνω με βάση το τώρα αυτά τα πράματα. @ Teo010 Νομίζω ότι θα σας δώσουν τα περισσότερα από όσα σας υποσχέθηκαν. Από εκεί και πέρα έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει αθόρυβα (ή φυσιολογικά αν θες) πριν μερικά χρόνια, η μετάβαση στην μετά Symbian εποχή. Απλά γίνεται τώρα και σε δύσκολες εποχές όπου δεν υπάρχει χρόνος «ήπιας προσαρμογής» του user-base εικάζω όμως ότι είναι σε δύσκολη θέση για αυτό το κάνανε έτσι, επαναλαμβάνω δεν είναι βλάκες!
  19. Το πρόβλημα με το Symbian δεν είναι πόσο πούλησε μια συσκευή αλλά πόσο πουλά συνολικά η πλατφόρμα σε μια αγορά που συνεχώς αυξάνει τις πωλήσεις της και εκεί είναι που παρουσιάζεται το πρόβλημα (για αυτό από το 2010 η Nokia δεν μιλά πια για πωλήσεις Smartphone αλλά converge-devices συνυπολογίζοντας σε αυτές και συσκευές S40) και για αυτό τον λόγο οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν εδώ και λίγο καιρό να βαθμολογούν αρνητικά τις μετοχές της εταιρίας πράγμα που θορύβησε τους μεγάλους επενδυτές και για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλώ για την τρέχουσα αξία της μετοχής εδώ αλλά για την μακροπρόθεσμη προοπτική της συνολικής επένδυσης. Η πλατφόρμα από το 2007 παρουσιάζει συνεχώς σημάδια κόπωσης και ενώ η Nokia είχε όλο το χρόνο να το εξελίξει ρίχνοντας πολλά εκατομμύρια στο R&D του, περισσότερα από όσο το συνολικό R&D του Android & iOS, δεν έλαβε εδώ και μια 4ετία τα ανάλογα αποτελέσματα. Αντίθετα το Symbian εξακολουθεί να είναι τόσο αδιάφορο για τον ανταγωνισμό όσο ήταν το 2008, 2009 ενώ ταυτόχρονα το μερίδιο του μειώνεται σε σχέση με των υπολοίπων ενώ η εταιρία πληρώνει συνεχώς τεράστια ποσά για την ανάπτυξη του. Λυπηρό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα (δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό συμβαίνει -λεφτά δίχως αντίκρυσμα). Θα μου πεις τι θα γίνει με τα WP7; Δεν ξέρω! Μπορεί να πάνε καλά, μπορεί όχι αλλά και η υπόθεση Symbian δεν προχωρά πια παρόλα τα λεφτά που έριξαν οπότε κάποια στιγμή σταματάς. Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο; Ναι.. το Maemo. Και εδώ είναι ένα μεγάλο σφάλμα, όχι του Elop της παλιάς διοίκησης. Μπλόκαραν το Maemo και το γύρισαν σε MeeGo, ξανά χειρόφρενο στην εμπορική εκμετάλλευση του. Άλλο ένα λάθος, τι κρίμα για το N900.. Και γιατί αυτό; Διότι πίστεψε η παλιά διοίκηση ότι θα μπορούσε να καταστήσει το Symbian ανταγωνιστικό μέχρι να έχει έτοιμο το MeeGo οπότε έκανε scrap το Maemo αντί να συνεχίσει μαζί του . Μεταξύ μας όλη η κακοδαιμονία της Nokia (γνώμη μου πάντα) προέρχεται από την ψύχωση της με το Symbian S60. Σκότωσε ότι καλό είχε (Symbian S90, Maemo, MeeGo, πιθανή εξαγορά του WebOS -κάποτε) εξαιτίας αυτής της επιμονής στο Symbian S60, πάντα με την ελπίδα ότι στην επόμενη έκδοση θα πιάσει με αυτό τον ανταγωνισμό. Δεν είχε ποτέ σοβαρά το θάρρος να το εγκαταλείψει μέχρι που την «κατέστρεψε». Είναι σαν τον παθολογικό τζογαδόρο που εξακολουθέι να ποντάρει σε μια παρτίδα που χάνει πιστεύοντας ότι την επόμενη φορά θα ρεφάρει δίχως να έχει το θάρρος να σηκωθεί από το τραπέζι αποδεχόμενος την ήττα του, κοιτάζοντας να δει τι θα κάνει από εδώ και μπρος. Υ.Γ. Όλα αυτά δίχως διάθεση αντιδικίας με κανέναν (διότι τέτοιες συζητήσεις οδηγούν συχνά πυκνά σε flames κα)
  20. Περί Plan-B διαβάστε εδώ (σε γενικές γραμμές μπούρδες). Μάλιστα αν αρχίσουν να τρώγονται μεταξύ τους οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι κλπ και έχουμε καμία ενδοεταιρική σύρραξη τότε το τέλος της Nokia είναι δεδομένο ειδικά με τον ανταγωνισμό να καλπάζει και να έχει μεταφέρει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο πια. Το μόνο ευχάριστο και ρεαλιστικό είναι ότι τα concept Nokia WP7 επιβεβαιώθηκαν ως υπαρκτές συσκευές από την εταιρία. Άρα σε αντίθεση με την παλιά Nokia η νέα Nokia φαίνεται ότι δεν χρονοτριβεί (άρα το ότι θα πάρει 2-3 ή 103 χρόνια να βγουν τα Nokia WP7 μάλλον δεν ισχύει -αν ήταν μόνη της η Nokia δίχως την MS σίγουρα θα τα έβγαζαν σε καμία 10ετία με τους γνωστούς Φιλανδικούς ρυθμούς). Όσον αφορά το τι θα γίνει σχετικά με το Symbian κλπ. διαβάστε εδώ τις απόψεις του Eldar (..πέφτει μέσα όπως αποδείχθηκε από τα πράματα!). Προσέξτε ειδικά ότι η εταιρία ΔΕΝ επιθυμεί να ξοδεύει χρήματα σε Software R&D και ύστερα ότι τα WP7 θα καλύψουν όλες τις κατηγορίες συσκευών (φθηνές, μεσαίες, ακριβές) ακόμα και εκείνων δίχως οθόνη αφής συνεπώς καμία ανάγκη για το Symbian. Φυσικά όπως είπα, αν αρχίσουν οι *φαγωμάρες στου μετόχους.. τότε κλάψτα. 1. *Ενδεχομένως και με ξένο δάχτυλο ανταγωνιστών που δεν θέλουν την Nokia ανταγωνιστική -και με το Symbian ΔΕΝ είναι ούτε πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ ανταγωνιστική και τούτο συμφέρει "άλλους" (βλ. Android, iOS, WebOS κλπ).. σκεφτείτε το δίχως συναισθηματισμούς το θέμα. Τα Nokia WP7 ενοχλούν τον ανταγωνισμό πολύ περισσότερο από ότι το Symbian (το οποίο το έχουν όλοι οι ανταγωνιστές "γραμμένο") ;) 2. Αυτό που καταλαβαίνω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Nokia (διότι οι περίφημοι επενδυτές του Plan B τέτοιοι δηλώνουν) είναι ότι λόγο μεγέθους απέκτησαν νοοτροπία "δημόσιου υπάλληλου". Πληρώνονται και δεν αποδίδουν, κατά Eldar η εταιρία έχει 5000 άτομα για την ανάπτυξη UI και.. 4 χρόνια μετά ακόμα το περιμένετε (5000 εργαζόμενοι στο UI.. ε! και δίχως QT θα έπρεπε να είχαν κάνει "παπάδες"!). Αυτό τα λέει όλα! Φυσικά και έχουν αναστατωθεί όμως, ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις στην δουλειά σου, να πληρώνεσαι, να μην παράγεις τίποτα ουσιαστικό και τώρα να σου λένε "ΟΥΣΤ"; -και εγώ μαζί τους αν δούλευα εκεί, φωτιά και τσεκούρι στον Elop.. αντί να μας αφήσει άλλα 5 χρόνια να αναπτύσσουμε το Symbian με τους ρυθμούς μας! Βρε το καλό πράμα αργεί!! :p
  21. Καταρχήν καλή επιτυχία! Εξαρτάται από που έρχεσαι. Η εμπειρία μου με την J2ME (Java για PC προγράμματα δεν γράφω) με δίδαξε ότι αν προέρχεσαι από την C θα δυσκολευτείς αρκετά με την Java καθώς είναι πλήρως αντικειμενοστραφής ενώ ούσα Managed διάφορες τυπικές λειτουργίες I/O που γίνονται με μια εντολή στην C (πχ. fread/fwrite κλπ) στην Java ακολουθούν διαφορετικό μοτίβο (DataInputStream/DataOutputStream κλπ) οπότε στην αρχή θα νιώσεις άβολα μαζί της. Αν προέρχεσαι από την C++ τότε το OOP μοντέλο της Java δεν θα σε δυσκολέψει καθώς είναι σχετικά απλοποιημένο και σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα μαζί της εκτός και αν είσαι die-hard C++ programmer όποτε μάλλον θα ξενερώσεις. Αν προέρχεσαι από την C# θα νιώσεις πολύ καλά μαζί της καθώς έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και μερικές διαφορές. Το I/O τους μοιάζει αρκετά, το μοντέλο OOP τους επίσης. Αν έρχεσαι από το QT θα νιώσεις ότι περιορίζεσαι διότι προσφέρει πολλούς αυτοματισμούς. Γενικά δοκιμάζεις και βλέπεις πόσο σε εξυπηρετεί η φιλοσοφία της. Υ.Γ. Επίσης μεγάλη σημασία παίζει το περιβάλλον (IDE) ανάπτυξης - εγώ για J2ME έχω το NetBeans και είμαι πολύ ικανοποιημένος - αντίθετα το Eclipse (προτεινόμενο IDE του Android SDK) δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα (γούστα..)
  22. Το Maemo είναι παράδεισος μπροστά στην Symbian C++ :D Δεν κάνανε επίτηδες δύσκολη την Symbian C++ .. αλλά για να μην τα ξανά γράφω αντιγράφω από παλαιότερο post μου επί του θέματος: Υ.Γ. Για Android πας καταρχήν σε Java και ύστερα αφιερώνεις χρόνο στην εκμάθηση του Android Framework (Java). Επίσης από την έκδοση 2.3 και μετά μπορείς να γράψεις ολοκληρωμένες native εφαρμογές σε C & C++ αλλά δεν το έχω ψάξει τόσο για να γίνω πιο συγκεκριμένος.
  23. Ο κώδικας ήταν μέχρι πέρσι, που έκλεισε το Symbian Foundation, διαθέσιμος για οποιονδήποτε ήθελε να ασχοληθεί!! Δυστυχώς όμως λόγο ότι πρόκειται για μια πολύ ιδιόρρυθμη εκδοχή της C++ (δεν θα ανάλυσω το γιατί, για να μην χαθούμε σε βαρετές τεχνικές λεπτομέρειες) υπήρξε μικρό ως ανύπαρκτο contribition από τρίτους προγραμματιστές (για να μην αναφερθώ στο τι cross-compiler χρειαζόσουν για να παράγεις τα τελικά ROM images με όλο το Σύστημα εκ νέου compiled). Και όπου αυτό υπήρξε, αφορούσε νέο κώδικα σε QT C++ για ορισμένα προγράμματα του UI και οπωσδήποτε όχι για τον πυρήνα του (Kernel) ή τους οδηγούς του (Drivers) κλπ. Κανείς δεν τόλμαγε να βάλει χέρι τόσο βαθιά (και όχι άδικα). Με απλά λόγια, ακόμα και αν έχεις ολόκληρο τον κώδικα του Symbian (που ήταν διαθέσιμος για πολύ καιρό έτσι και αλλιώς) δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν αφιερώσεις ένα τεράστιο χρονικό διάστημα για να μάθεις τους ιδιωματισμούς του και αν αντέχεις να ασχοληθείς περαιτέρω με αυτό. Εκτός ίσως από ορισμένα modάκια που πείραζαν αρχεία ρυθμίσεων του (τις περισσότερες φορές) ή τροποποιούσαν την ροή του κώδικα (patch/hack) αφαιρώντας διάφορους περιορισμούς σε διάφορα αρχεία του Συστήματος (..ας είναι καλά ο IDA και τα ARM modules του :D) Αυτός είναι και ο λόγος που καμία κοινότητα δεν προέκυψε γύρο από τον κώδικα του S^3 ούτε υπήρξε καμία οργανωμένη κίνηση όταν το SF έκλεισε και ο κώδικας κατέβηκε από το Δίκτυο - κανείς δεν μπορούσε να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του (να τον διαβάσει που λέμε) και κανένας δεν "έκλαψε" (ως τώρα) για αυτόν. Υ.Γ. Για να βάλετε χέρι στο Symbian, δεν φτάνει να μάθετε C++ (πράγμα που συνιστώ διότι πρόκειται για μια υπέροχη γλώσσα), πρέπει να μάθετε Symbian C++ ..
  24. Από ότι βλέπω απαιτεί S60 5th Edition συσκευές οπότε ενδεχομένως να είναι ασύμβατο με το S^3.. Δοκίμασε αν παίζει τούτο εδώ το demo site της Microsoft το οποίο παρουσιάζει μια μικρή εφαρμογή (μεγεθυντικό φακό) Silverlight στο Browser.
×
×
  • Create New...