Jump to content

Τελωνείο και εκτελωνισμοί

alfa 156
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ρε παιδιά θέλω να φέρω 1 ποδήλατο από κίνα αξίας περίπου 300 - 500 $. Ξέρει κανείς πόσο θα πληρώσω τελωνείο; Επίσης όποιος ξέρει μπορεί να μου πει τι να προσέξω;

Ευχαριστώ.

• Απαντήσεις 10,5χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Τρόποι αποστολής, βάρος, μοντέλο...

Αν σπάει κομμάτι - κομμάτι, τη θεωρώ την καλύτερη λύση, και ας πληρώσεις παραπάνω σε μεταφορικά.

Πάνω από 2 κιλά, πάει με EMS.

Τρόποι αποστολής, βάρος, μοντέλο...

Αν σπάει κομμάτι - κομμάτι, τη θεωρώ την καλύτερη λύση, και ας πληρώσεις παραπάνω σε μεταφορικά.

Πάνω από 2 κιλά, πάει με EMS.

Συνολικό βάρος 25 - 30 κιλά σε κιβώτιο...:worry:

• 1 month later...
αν ένα δέμα μείνει στο τελωνείο, και αρνηθείς να πληρώσεις για να το παραλάβεις, τι γίνεται; επιστρέφει απλώς στον παραλήπτη, ή πρέπει και αυτός να πληρώσει τα τέλη εκτελωνισμού για να το πάρει πίσω;

αν ένα δέμα μείνει στο τελωνείο, και αρνηθείς να πληρώσεις για να το παραλάβεις, τι γίνεται; επιστρέφει απλώς στον παραλήπτη, ή πρέπει και αυτός να πληρώσει τα τέλη εκτελωνισμού για να το πάρει πίσω;

Το δέμα το έχεις πληρώσει ήδη εσύ. Πως αλλιώς θα το στείλει ο πωλητής ? Με αντικαταβολή δεν νομίζω να στέλνει κανείς...

Εκτός και αν μιλάς απλά για αποστολή δέματος από δικό σου άτομο απ'το εξωτερικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις το δέμα κρατείται ένα συγκεκριμένο διάστημα στο τελώνιο και μετά... ξέχνα το !

Το δέμα το έχεις πληρώσει ήδη εσύ. Πως αλλιώς θα το στείλει ο πωλητής ? Με αντικαταβολή δεν νομίζω να στέλνει κανείς...

Εκτός και αν μιλάς απλά για αποστολή δέματος από δικό σου άτομο απ'το εξωτερικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις το δέμα κρατείται ένα συγκεκριμένο διάστημα στο τελώνιο και μετά... ξέχνα το !

Καλό είναι να μην λέμε o,τι ναναι.

Το πακέτο αν δεν το παραλάβει κάποιος, θα επιστραφεί στον αποστολέα μετά από κάποιο διάστημα.Δεν χάνεται έτσι απλά.

Το θέμα είναι μόνο να ενημερωθεί o αποστολέας ότι δεν θα γίνει παραλαβή, για να κανονίσουν τα χρήματα.

ONEPLUS 12 16/512gb: rooted

Blackview Tab 11 tablet 8/128gb

Amazon Fire stick 4k max

Καλό είναι να μην λέμε o,τι ναναι.

Το πακέτο αν δεν το παραλάβει κάποιος, θα επιστραφεί στον αποστολέα μετά από κάποιο διάστημα.Δεν χάνεται έτσι απλά.

Το θέμα είναι μόνο να ενημερωθεί o αποστολέας ότι δεν θα γίνει παραλαβή, για να κανονίσουν τα χρήματα.

Ακριβώς, καλό είναι να μη λέμε ότι θέλουμε. Δεν ξέρω καμία απολύτως περίπτωση που το δέμα να επιστράφηκε στον αποστολέα. Το δέμα παραμένει στο τελωνείο για κάποιο διάστημα και μετά "καταστρέφεται". Αν θες να επιστραφεί πρέπει να πληρώσεις το τελωνείο. Μετά αν θες μπορείς να μην το παραλάβεις και να το επιστρέψεις πίσω. Το τελωνείο είναι "φυλακή", δεν είναι τμήμα της αποστολής.

Ακριβώς, καλό είναι να μη λέμε ότι θέλουμε. Δεν ξέρω καμία απολύτως περίπτωση που το δέμα να επιστράφηκε στον αποστολέα. Το δέμα παραμένει στο τελωνείο για κάποιο διάστημα και μετά "καταστρέφεται". Αν θες να επιστραφεί πρέπει να πληρώσεις το τελωνείο. Μετά αν θες μπορείς να μην το παραλάβεις και να το επιστρέψεις πίσω. Το τελωνείο είναι "φυλακή", δεν είναι τμήμα της αποστολής.

Πληρώνεις το τελωνείο για να το παραλαβεις.

Αν δεν παραλαβεις, τίποτα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταστρέψει το πακέτο.

Επίσης, αν το ζητήσει ο αποστολέας, το πακέτο μπορεί να επιστρέψει πίσω, αλλά πάλι πρέπει να πληρώσει κάποια χρήματα για την αποθήκευση, κλπ. Αν το πακέτο δεν το ζητήσει κανείς, μετά από 2-3 μήνες περνάει στα αζήτητα, και με τον καιρό καταλήγει στις δημοπρασίες του τελωνείο

Edited by junglist

Amazon Fire stick 4k max

Δεν είναι ανάγκη να διαφωνούμε. Ας κάνει ο φίλος μια αναζήτηση στο google με τους όρους "δεμα στο τελωνείο επιστρέφεται" να δει τι λέει όλος ο κόσμος. Η για ακόμη πιο καλά μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο στο τελωνείο να του πουν. Πάντως έχουν φυσικά το δικαίωμα να καταστρέψουν το πακέτο. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μετά από το οποίο περνάει στα αζήτητα. Για τις δημοπρασίες επίσης αμφιβάλλω... "Καταστροφή" σημαίνει, "το κρατάμε για την πάρτη μας". Edited by BabylonX

• 2 weeks later...
Χρονια πολλα και καλη Σαρακοστη σε ολους!! Θελω να ρωτησω το εξης.. εχω κολλησει με ενα ωραιο καπελακι των Los Angeles Kings αλλα το συγκεκριμενο το βρισκω μονο απο καταστημα αμερικης και απο ebay (αμερικη) η συνολικη αξια μαζι με τα μεταφορικα παει λεει στο ebay γυρω στα 35-40 $ γνωριζει κανεις να μου πει αν θα πληρωσω τιποτα στο τελωνειο δασμους κτλ? Ευχαριστω πολυ!!

Χρονια πολλα και καλη Σαρακοστη σε ολους!! Θελω να ρωτησω το εξης.. εχω κολλησει με ενα ωραιο καπελακι των Los Angeles Kings αλλα το συγκεκριμενο το βρισκω μονο απο καταστημα αμερικης και απο ebay (αμερικη) η συνολικη αξια μαζι με τα μεταφορικα παει λεει στο ebay γυρω στα 35-40 $ γνωριζει κανεις να μου πει αν θα πληρωσω τιποτα στο τελωνειο δασμους κτλ? Ευχαριστω πολυ!!

Για αυτή την αξία και λόγω μικρού μεγέθους λογικά τίποτα.

Amazon Fire stick 4k max

οχι μεχρι 40$ δεν βαζουν φορο.

Edited by impreza_sti

Σας ευχαριστω πολυ για την πληροφορια.. εν τω μεταξυ προεκυψε ενα προβλημα στο ebay οσον αφορα με το καπελο, ενω εβαλα το στοιχειο στην λιστα μου (ισως και να πατησα το buy in) απλα ηθελα να σιγουρευτω το τελικο ποσο που θα πληρωσω και τιποτα παραπανω (χωρις βεβαια να θελω να το αγορασω την ταδε χρονικη στιγμη, οπου αργοτερα διαβασα καποια αρνητικα σχολια για τον πωλητη) και ετσι δεν πατησα το checkout ωστε να προχωρησει η αγορα και να με βγαλει στην σελιδα paypal.. (επισης δεν ξερω για ποιο λογο μου ηρθαν τα email για invoice for eBay purchases, και μετα απο δυο μερες μου ερχεται email Thanks for your recent purchase on eBay! Please remember to pay for your item so that the seller can ship it to you as soon as possible.

Note: If you've already made payment arrangements with your seller, you can disregard this reminder with our thanks. Thanks again for shopping on eBay!) τα αγνοω αυτα τα email και σημερα μου ερχεται αυτο.. ( Unpaid item case opened, If payment isn't received by Mar-03-12, the seller may withdraw from the contract and you would no longer be entitled to receive this item. Additionally, an unpaid item may be recorded on your account, which could lead to your account being suspended.

Και εννοω τωρα οταν μπαινω στο ebay.. μου εχει στο καλαθι ακομα το item και μου γραφει απο πανω Congratulations You won this item. Check out now, προσπαθω να το διαγραψω και δεν μπορω μονο να το βαλω στο saved items. Σας εχει τυχει κατι παρομοιο? Πρωτη φορα μου συμβαινει.. δηλαδη με αναγκαζουν τωρα να πληρωσω με το ετσι θελω τον πωλητη.. ειδαλλως θα υπαρχει προβλημα δεν ξερω τι αλλα και οπως λενε μπορουν ακομα να μου κλεισουν και τον λογαριασμο? Εστειλα email στο ebay και τους εξησησα πανω κατω αυτα που αναφερω και σε εσας.. και περιμενω.. μου προτεινεται να κανω κατι παραπανω? Ευχαριστω πολυ για την υπομονη σας!!

Edited by Chris_MG

Από την στιγμή που πάτησες την αγορά, το έχεις κλείσει.

Αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να στείλεις ένα ευγενικό μήνυμα στον πωλητή και να του εξηγήσεις ότι έκανες λάθος για να ακυρώσει την συναλλαγή.

Amazon Fire stick 4k max

Σας ευχαριστω πολυ παιδες.. ολα καλα, μετα απο το μηνυμα που εστειλα στον πωλητη.. μου εστειλε αιτηση για να γινει ακυρωση της συναλλαγης!!

• 1 month later...

θελω να μεταφερω την εμπειρια ενος φιλου μου αλλα και την δικη μου σχετικα με την διαδικασια που ακολουθειται οταν δεν παραλαβουμε.δεν ξερω τι παραδειγματα εχετε εσεις αλλα βλεπω μερικα ποστ πριν οτι υπαρχουν διαφωνιες

.ο φιλος μου ειχε παραγγειλλει ενα ζευγαρι αθλητικα κοστους 130 ευρω με μεταφορικα απο αμερικη.οταν εφτασε εδω το περασαν τελωνειο τελικα.μαλωσε μαζι τους γιατι ηταν μικρο το ποσο σχετικα.νομιζω απο 100-120 δολλαρια και πανω δεν περνανε ελευθερα.ατυπα αυτο.οτι θελουνε οποτε θελουνε χρεωνουν.γιατι κανονικα οπως ξερετε οτι ερχεται πανω απο 30-40 δολ φορολογειται απο τον νομο.

λοιπον ο φιλος μου δεν το παρελαβε και περιμενε.τον πηραν τηλεφωνο απο το τελωνειο αλλα ελλειπε.πηρα αυτος μετα μαλωσε και του ειπαν οτι πρεπει να πληρωσει + 80 ευρω διαφορες χρεωσεις.130+80 =210 ευρω.220 εκανε και στην ευρωπη -ελλαδα αν το αγοραζε.οποτε δεν το πηρε αφου δεν κερδιζε απο την συναλλαγη και οντας πρωτη του φορα εκτελωνισμος το αφησε να δει τι θα γινει.

παρακολουθουσε μεσα απο το τρακινκ του μαγαζιου απο αμερικη τις κινησεις του δικου μας τελωνειου.μετα απο 1 μηνα τελικα του ζητησαν απο αμερικη να το στειλουν πισω.τοστειλαν,το παρελαβαν μετα απο 1 μηνα .μετα μιλησαν μαζι του απο το μαγαζι και τον ρωτησαν γιατι δεν το παρελαβε.τους ειπε οτι δεν γινοταν και τον ρωτησαν αν ηθελε να το ξαναστειλουν.απαντησε αρνητικα και του εδωσαν τα χρηματα πισω μετα απο 1 μηνα εκτος των μεταφορικων.

συνολο μηνων ολη αυτη η διαδικασια απο την ημερα παραγγελλιας 4 μηνες μεχρι να του επιστραφουν τα χρηματα.

ρωτωντας τωρα τον ταχυδρομο εγω για δικια μου παρομοια περιπτωση μου ειπαν τα ιδια ,για το ιδιο ποσο.αλλα μου εξηγησαν την διαδικασια επειδη εγω δεν ηξερα τι ισχυει και γιατι εβλεπα και διαβαζα διαφορετικες γνωμες στο νετ.μου ειπε λοιπον οτι...

δεν υπαρχουν εξοδα αποθηκευσης μεχρι να σε ειδοποιησουν να το παραλαβεις,δεν υπαρχουν τοκοι υπερημεριας για το διαστημα που δεν πας να το παρεις.αν δεν το παρεις τοτε μενει 30 μερες στο ταχυδρομειο και μετα μπαινει στα αζητητα και επιστρεφεται αυτοματα στον αποστολεα.

αυτα βεβαια ειναι τα τυπικα.επειδη ομως ζουμε στην ελλαδα ,ξερουμε οτι οι κανονες δεν ισχυουν παντα.γιαυτο σιγουρα υπαρχουν εξαιρεσεις και λαμογιες.

θελω να μεταφερω την εμπειρια ενος φιλου μου αλλα και την δικη μου σχετικα με την διαδικασια που ακολουθειται οταν δεν παραλαβουμε.δεν ξερω τι παραδειγματα εχετε εσεις αλλα βλεπω μερικα ποστ πριν οτι υπαρχουν διαφωνιες

.ο φιλος μου ειχε παραγγειλλει ενα ζευγαρι αθλητικα κοστους 130 ευρω με μεταφορικα απο αμερικη.οταν εφτασε εδω το περασαν τελωνειο τελικα.μαλωσε μαζι τους γιατι ηταν μικρο το ποσο σχετικα.νομιζω απο 100-120 δολλαρια και πανω δεν περνανε ελευθερα.ατυπα αυτο.οτι θελουνε οποτε θελουνε χρεωνουν.γιατι κανονικα οπως ξερετε οτι ερχεται πανω απο 30-40 δολ φορολογειται απο τον νομο.

λοιπον ο φιλος μου δεν το παρελαβε και περιμενε.τον πηραν τηλεφωνο απο το τελωνειο αλλα ελλειπε.πηρα αυτος μετα μαλωσε και του ειπαν οτι πρεπει να πληρωσει + 80 ευρω διαφορες χρεωσεις.130+80 =210 ευρω.220 εκανε και στην ευρωπη -ελλαδα αν το αγοραζε.οποτε δεν το πηρε αφου δεν κερδιζε απο την συναλλαγη και οντας πρωτη του φορα εκτελωνισμος το αφησε να δει τι θα γινει.

παρακολουθουσε μεσα απο το τρακινκ του μαγαζιου απο αμερικη τις κινησεις του δικου μας τελωνειου.μετα απο 1 μηνα τελικα του ζητησαν απο αμερικη να το στειλουν πισω.τοστειλαν,το παρελαβαν μετα απο 1 μηνα .μετα μιλησαν μαζι του απο το μαγαζι και τον ρωτησαν γιατι δεν το παρελαβε.τους ειπε οτι δεν γινοταν και τον ρωτησαν αν ηθελε να το ξαναστειλουν.απαντησε αρνητικα και του εδωσαν τα χρηματα πισω μετα απο 1 μηνα εκτος των μεταφορικων.

συνολο μηνων ολη αυτη η διαδικασια απο την ημερα παραγγελλιας 4 μηνες μεχρι να του επιστραφουν τα χρηματα.

ρωτωντας τωρα τον ταχυδρομο εγω για δικια μου παρομοια περιπτωση μου ειπαν τα ιδια ,για το ιδιο ποσο.αλλα μου εξηγησαν την διαδικασια επειδη εγω δεν ηξερα τι ισχυει και γιατι εβλεπα και διαβαζα διαφορετικες γνωμες στο νετ.μου ειπε λοιπον οτι...

δεν υπαρχουν εξοδα αποθηκευσης μεχρι να σε ειδοποιησουν να το παραλαβεις,δεν υπαρχουν τοκοι υπερημεριας για το διαστημα που δεν πας να το παρεις.αν δεν το παρεις τοτε μενει 30 μερες στο ταχυδρομειο και μετα μπαινει στα αζητητα και επιστρεφεται αυτοματα στον αποστολεα.

αυτα βεβαια ειναι τα τυπικα.επειδη ομως ζουμε στην ελλαδα ,ξερουμε οτι οι κανονες δεν ισχυουν παντα.γιαυτο σιγουρα υπαρχουν εξαιρεσεις και λαμογιες.

Καταρχήν έπρεπε να ρωτήσει ο φίλος σου για το τι ισχύει με το τελωνείο.

Το ποσό που περνάει χωρίς φόρους είναι στα 45-50 $.Όπως καταλαβαίνεις, στα 130€ και με μεγάλο πακέτο όπως θα έχουν τα παπούτσια, δεν είχε καμιά τύχη να την γλυτώσει.

Αφού επιστράφηκε πίσω, πάλι καλά.

Amazon Fire stick 4k max

ενα ζευγαρι παππουτσια δεν ειναι μεγαλο πακετο.ο φιλος μου εχει ψωνισει 170 ζευγαρια αθλητικα,καθοτι συλλεκτης.οποτε ξερει τον νομο.επισης αυτο που και αυτος και μεις ξερουμε ειναι οτι τον εφαρμοζουν οποτε θελουν.αρα δεν βρισκεις ακρη ποτε θα σε σταματησουν.170 ελευθερα 1 τελωνειο.δεν το λες τυχη αυτο.

οταν ρωτησα ενα τελωνη στο τηλεφωνο μια φορα γιατι αλλες φορες τα περνατε ελευθερα και αλλες οχι,ακουσα χιλιες δυο βλακειες.δεν υπαρχει καποιος να τους ελεγξει και κανουν οτι θελουν.καινομικα να τρεξεις δεν θα βρεις ακρη η' θα αργησεις πολυ.

Να αναφέρω οτι με usps(οχι ups)και ems οταν έρχεται ενα δέμα δεν περνά τελωνείο εύκολα ,σε σχέση με άλλες εταιρίες,οπότε να τις προτιμάτε
mobile fan user

Εχει παραγγείλει τίποτα κανείς απο Ισραήλ?προσφατα πήρα μια θήκη για ένα psp. Και είμαι στην 20 μέρα αναμονής,περνάει τελωνείο?εχει καθυστερήσεις?ειναι μικρής αξίας.

"κρειττον τοις ποσιν ολισθειν ή τη γλώσση"

Ειναι προτιμότερο το στραβοπάτημα με τα ποδια παρά με τη γλώσσα.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΛΑΕΡΤΙΟΣ

66 π.Χ

Εχει παραγγείλει τίποτα κανείς απο Ισραήλ?προσφατα πήρα μια θήκη για ένα psp. Και είμαι στην 20 μέρα αναμονής,περνάει τελωνείο?εχει καθυστερήσεις?ειναι μικρής αξίας.

Είχα παραγγείλει πριν από 5 χρόνια περίπου κάτι από Ισραήλ, μικρής αξίας όμως (25 € περίπου) και δεν είχε περάσει τελωνείο.

.κουριερ μονο απο ευρωπη.φιλε σωστα ειναι αυτα που λες,τα ιδια μου ειπε και εμενα .εγω μονο με usps ψωνιζω χρονια τωρα απο αμερικη.αλλα παντα ερχονται σε 10-15 μερες στο ταχυδρομειο μου ελευθερα,με χρεωση 3 ευρω.δεν καλεσα ποτε,γιατι δεν χρειαστηκε.ουτε εψαξα σε φορουμ ποτε για τον ιδιο λογο.

αυτην την φορα καλεσα γιατι εκτος του οτι εκανε να μου ερθει απο αμερικη 3 εβδομαδες,το βλεπω στημενο πρωτη φορα στο τελωνειο-κεντρικο ταχυδρομειο (μαζι ειναι αυτα) επι 10 μερες .αυτο εχει να γινει σε μενα απο το 2005,που τελικα δεν παρελαβα ποτε.

• 4 weeks later...

Επειδη πολλα ακουγονται γενικα σε πολλα sites, εδω θα βρειτε τις απαραιτητες πληροφοριες σχετικα με εισαγωγες απο τριτες χωρες που περνανε τελωνειο.

Πλεον, με την οικονομικη κριση, οτιδηποτε και να περναγε «ελευθερο» απο το Τελωνειο ειτε λογω του πολυ μικρου βαρους ή της πολυ χαμηλης αξιας, πλεον κρατειται υποκειμενο στο Τελωνειο (ΦΕΡΤΕ ΛΕΦΤΑ λεει το κρατος) και απαιτει εκτελωνισμο, ειτε απο σας ως κυριος του εμπορευματος ειτε απο καποιον εξουσιοδοτημενο εκτελωνιστη.

Το οριο οριζεται στα 44 δολλαρια για να περνανε ελευθερα εμπορευματα που ερχονται απο τριτες χωρες. Τα παντα μεσω Ευρωπαικης Ενωσης νοουνται ως κοινοτικα εμπορευματα και δεν οφειλουν κανενα απολυτως δασμο και φορο (σαν να τα αγοραζουμε απο τη Θεσσαλονικη π.χ), πλην καπνικων, αλκοολουχων, αυτοκινητων οχηματων και μοτοσυκλετων που εντασσονται στον ειδικο φορο καταναλωσης τα πρωτα 2, στον ειδικο τελος ταξινομησης τα 2 τελευταια. Για αυτους που ρωτησουν και θα πουν, «οι 2 προηγουμενες αγορες που εκανα, δεν περασαν τελωνειο και ειχαν αξια 100 ή 200 δολλαρια!». Το οτι κατι περασε ελευθερο για τον οποιοδηποτε λογο ενω δεν επρεπε, δε χρειαζεται να το διατυμπανιζετε, οι λογοι ειναι προφανεις.

Το οριο συνηθως για ιδιωτες ειθεισται να ειναι μεγαλυτερο (κοντα στα 150 ευρω νομιζω) αλλα επισημως, μονο απο ταξιδιωτες, δηλαδη για επιβατες που ερχονται απο τριτες χωρες και εχουν μαζι τους εμπορευματα. Δεν νομιζω πως ισχυει κατα την εισαγωγη εμπορευματων απο τριτη χωρα στην χωρα μας, αν εχει αλλαξει η διαταγη δεν το ξερω προσωπικα.

Ας παμε στα πιο ουσιωδη.

Οι δασμολογικες κλασεις των ανωτερω προιοντων αλλα και των δασμολογικων επιβαρυνσεων, οριζονται βασει του ευρωπαικου δασμολογιου. Το ΦΠΑ ειναι το ιδιο για ολα τα παραπανω καθοτι δεν εντασσονται σε κατηγοριες χαμηλου ή χαμηλοτατου συντελεστη ΦΠΑ (οπως πχ κρασια, ψαρια, ζωντανα, μοσχευματα, οποτε δεν ειμαστε σε αυτη την κατηγορια)

Οι δασμολογικες κλασεις απο οσο καταλαβαινω δεν σας ενδιαφερουν, οσο το τι θα πληρωσετε.

Παραδειγμα λοιπον του ποσο θα πληρωσει καποιος που εχει παραγγειλει ενα κινητο αξιας 500 δολλαριων. Εδω να σημειωσουμε πως το ελληνικο τελωνειο εχει μια λιστα με ισοτιμιες που αλλαζουν καθε μηνα και ΟΧΙ καθε μερα. Ειναι standard λοιπον η μηνιαια ισοτιμια και αλλαζει μονο αν εχει μεγαλη αποκλιση απο την πραγματικη (συν/πλην 5%). Την Τελωνειακη μηνιαια ισοτιμια, μπορειτε να την βλεπετε στο site του Συλλογου Εκτελωνιστων Πειραιως Αθηνων στην κατηγορια «Ισοτιμια Συναλλαγματος»

Εδω πρεπει να καταλαβουμε πως δασμοφορολογειται ενα εμπορευμα. Ενα εμπορευμα, πληρωνει δασμους και φορους στη στατιστικη αξια του και οχι στην τιμολογιακη. Οποτε εχουμε και λεμε:

Αξια $500 : 1.3506 (ισοτιμια Φεβρουαριου 2011) = € 370,20

+ Ναυλος μεταφορας - αν ειναι μεσα στο τιμολογιο αγορας σας δεν συνυπολογιζεται extra, που συνηθως ειναι. (αν δεν ειναι, υπολογιζεται ως 9-10 € / kg μεικτου βαρους ή σηνυθως στην περιπτωση των ΕΛΤΑ αναγραφεται εξω απο την συσκευασια στο κολλημενο voucher)

+ Ασφαλιστρα € 3,70 (το 1% της καθαρης αξιας του εμπορευματος)

Αυτη λοιπον ειναι η στατιστικη αξια του εμπορευματος, πανω σε αυτην την αξια θα πληρωσουμε τους αναλογουντες δασμους και φορους.

Οποτε εχουμε ενα συνολο € 373,90

Μιας και μιλαμε για κινητο τηλεφωνο, ο δασμολογικη επιβαρυνση ειναι 0%, αρα εχουμε

(Οταν ενα εμπορευμα εχει δασμο, οπως πχ τα MP3 η και τα MP4 players, συνυπολογιζονται καποια μικρα ποσοστα στην τελικη αξια, οπως το 0.50% το οποιο ειναι εισφορα Τραπεζης Ελλαδος και το 0.15% το οποιο ειναι εισφορα Πανεπιστημιου Θεσ/νικης.Στην προκειμενη, που ειναι και η πιο διαδεδομενη κατηγορια, δηλαδη κινητα τηλεφωνα και ενιοτε tablets, εκτος του ΦΠΑ 23%, συνυπολογιζεται και το 0,15%)

Αρα: 373.90 x 0.15% = 0,56

******* Το συνολο, συν την στατιστικη αξια του εμπορευματος, πολλαπλασιαζονται επι 23% για να βγαλουμε το ΦΠΑ***********

374,46 x 23% = 86,13

--------------------------------

Συνολο € 86.69

+ ΔΕΤΕ € 2,00 (0,50% επι της στατιστικης αξιας / ελαχιστο €2)

----------------------------------------------------------------------------

88,69

Οποτε, στο Τελωνειο θα πληρωσει καποιος (ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ) για μια κιθαρα αξιας $500 (στην τιμη ειπαμε πως περιεχεται και ο ναυλος), περιπου 89 ευρω.

Απο κει και περα, θα πρεπει να λαβετε υπ'οψιν πως εχετε κι αλλα εξοδα, οπως τα πρακτορειακα δικαιωματα διατακτικης, (δηλαδη ολη η χαρτοδουλεια που γινεται απο το εκαστοτε courier) και τα εργατικα της εκαστοτε αποθηκης που κανει το handling του καθε courier (ξεφορτωμα, διαλογη, κατανομη, παραδοση). [Πρακτορειακα 15,50 εως 33.20 €, ενω εργατικα απο 15,98 € (ελαχιστο) μεχρι οσο το αφησετε μεσα και ΟΛΑ ΑΥΤΑ, αναλογως του courrier και της τελωνειακης αποθηκης]

Επιπροσθετως, οταν σας καλουνε απο καποιο courier και σας λενε πως τα εξοδα για να εκτελωνιστει το εμπορευμα σας ειναι το ταδε ποσο, μεσα σε αυτο περιλαμβανονται ολα τα προαναφερομενα, συν την αμοιβη του εκτελωνιστη και την μεταφορα στο σπιτι σας.

Τωρα που ελπιζω να καταλαβατε κατι απο ολα αυτα , να σας πω και ενα πιο ευκολο τροπο επι ποσοστου για να βρισκετε τα εξοδα που θα πληρωνετε στο τελωνειο ως συνολικο ποσοστο:

Tα κινητα και τα tablets, δεν εχουν προσθετους εισαγωγικους δασμους, οποτε οφειλουν 23,18% ως δασμοφορολογικη επιβαρυνση κατα την εισοδο τους στη χωρα μας απο τριτη χωρα (εκτος EU). Οτι παραγγελνετε απο ΕU, δηλαδη απο χωρες της ευρωπαικης κοινοτητας, ειναι σαν τα παραγγελνετε απο το μαγαζι της γειτονιας σας, δεν περνανε απο τελωνειο και οποιος σας πει το αντιθετο, σας προτρεπω να τον χτυπησετε.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ειναι αυστηρα για εισαγωγες μεσω courier. Οσοι δε θελουν να τα στειλουν με καποιο απο τα 4 courier (ΤΝΤ, UPS, DHL or FedEx) μιας και το κοστος ανεβαινει, μπορουν να ζητησουν να σταλουν εφοσον ο αποστολεας εχει τη δυνατοτητα αυτη με ταχυδρομιο (USPS απο Αμερικη, EMS απο Κινα, κλπ κλπ).

Ας πουμε και λιγα λογια για τα ΕΛΤΑ ομως. Λογικα οι συσκευες που αγοραζουμε εχουν αξιες που ξεπερνουν το οριο ελευθερης διακινησης, οποτε μενουν Τελωνειο μιας και τα ΕΛΤΑ εχουν τελωνειακο κομματι, απλα θα πληρωσετε μονο αυτα που αναλογουν στο τελωνειο και αφου το δεμα σταλει στα ΕΛΤΑ της περιοχης σας, θα πληρωσετε με αντικαταβολη τους δασμους και τους φορους. Να τονιστει πως τα ΕΛΤΑ καθυστερουν υπερβολικα αρκετα λογω υπερβολικου φορτου εργασιας και ελλειψης προσωπικου, οποτε μην περιμενετε να τα παρετε οπως απο τα courier. Μεχρι να σταλει ενα εμπορευμα απο τον παραληπτη, μεχρι να τελωνιστει, να σταλει στο ΕΛΤΑ της περιοχης σας και να σας ερθει ειδοποιηση για παραλαβη, το χασαμε το κορμι πατριωτη. Βεβαια, για οσους δεν εχουν προβλημα αναμονης για να γλιτωσουν καποια εως καμποσα ευρω, ειναι μια καλη λυση. Για τους ανυπομονους, δεν συνισταται. Βεβαια, για αυτους που θα πουν πως εχουν λαβει δεματα αρκετα μεγαλυτερης αξιας απο τα ΕΛΤΑ χωρις να πληρωσουν τελωνειο, καλο θα ειναι να μη το διατυμπανιζουν :P

Και κατι τελευταιο, μην νομιζετε πως οι τελωνειακοι ειναι γιδια ή αγραμματοι ή ασχετοι. Μπορει να μην ειναι μεσα στο edge of technology οπως εμεις αλλα κανουν αυτη τη δουλεια 20 χρονια, οποτε gift και αλλα τετοια χαριτωμενα δεν παιζουν. Επισης το Τελωνειο εχει τη δυνατοτητα να μην πιστεψει ολους εσας που θα βαλετε καποιο χαμηλο τιμολογιο και να σας προσαυξησει την τιμη τιμολογιου . Για αυτους που θα πουνε «ΜΠΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝΟΤΙ ΕΙΝΑΙ?», θα σας πω πολυ απλα πως εχουν το δικαιωμα να το κανουν (υπαρχει Υπηρεσια Αξιων αλλα ασχολειται με αξιες ανω των 20.000 € και με αλλα διαδικαστικα εισαγωγων που δεν αφορουν εσας, οποτε οι Τελωνειακοι Εποπτες ειναι επιφορτισμενοι με αυτο). Μπορει καλλιστα, να σας ζητησει αποδειξη PayPal ή εμβασματος, οποτε εκει θα καειτε. Για αυτο το λογο, μην το παιζετε μαγκες ή θιγμενοι ή ξερολες. Ολη η διαδικασια που κανει ενας τελωνειακος υπαλληλος για να εκτελωνισετε το εμπορευμα σας μονοι σας, δεν ειναι δουλεια του - ειναι σαν να πηγαινετε στην εφορια και να ζητατε απο τον Εφορο ή τον εφοριακο ελεγκτη να σας συμπληρωσει την δηλωση. Καπως ετσι γινεται και η χαρτουρα στο τελωνειο. Τελωνειακος δεν ειμαι, αλλα ειμαι πολλα χρονια στο χωρο για να βλεπω πολλους ιδιωτες σαν τους περισσοτερους απο μας, ξερω ποτε χαντακονονται μονοι τους απο τις "υστερικες" αντιδρασεις τους. Αν εχετε παει σε Εφορια, Πολεοδομια, Νομαρχια κλπ κλπ, θα ξερετε πως η γραφειοκρατια κυβερνα παντου και παντα σε αυτη τη ρημαδα τη χωρα, γιατι να διαφερει η Τελωνειακη Υπηρεσια? Think About it.

Το παρων αρθρο ειναι τροποποιημενο απο παρομοιο που ειχα κανει στο noiz.gr

Εκει τα πραγματα ειναι καπως πιο δυσκολα με τα τελωνεια, καθως τα μουσικα οργανα και ολα τα περιφερειακα τους που ειναι το ειδος του noiz.gr, ειναι κατα βαση αρκετα πιο ακριβα και το τελωνειο ειναι αρκετα πιο επιπονο. Οποτε να ξερετε πως υπαρχουν και χειροτερα :P

Οποιος εχει απορια, μπορει να μου στειλει στο mail μου για να του απαντησω μιας και δεν ειμαι συχνα πυκνα online.

Edited by R3b3L
Justice for All...

Για τα ρολόγια πόσο % είναι παραπάνω τα έξοδα; Είχα ακούσει ότι επειδή θεωρούνται κοσμήματα έχουν υψηλό συντελεστή.

λοιπον σωστα τα λεει ο παραπανω και τα επιβεβαιωνω και εγω.οπως εχω ηδη πει εχω παραγγειλει απο τριτη χωρα πολλες φορες.ψωνιζω ομως μονο ρουχα αναγκαια καθε εξαμηνο που εδω δεν μπορω να τα αγορασω γιατι ειναι διπλασια τιμη ακομα και στις εκπτωσεις..μεχρι τωρα γνωριζοντας για το ατυπο οριο των 100 ε μαζι με τα μεταφορικα,δεν πληρωσα ποτε τελωνειο εκτος το 3ευρω.παντα με ελτα.τωρα ομως πρωτη φορα βλεπω αυτο

Πλεον, με την οικονομικη κριση, οτιδηποτε και να περναγε «ελευθερο» απο το Τελωνειο ειτε λογω του πολυ μικρου βαρους ή της πολυ χαμηλης αξιας, πλεον κρατειται υποκειμενο στο Τελωνειο (ΦΕΡΤΕ ΛΕΦΤΑ λεει το κρατος)
.μου ετυχε δεμα που κολλησε,οποτε ειναι αληθεια.μου το ειπε και η τελωνειακος που επικοινωνησα.μου ειπε ακριβως τα εξης.για ενα πραγμα μικρης αξιας(μεχρι 100ε) συνηθως αφηνεται ελευθερο(3ευρω).το συνηθως παιζει αναλογα με την δουλεια και την διαθεση.αλλα τωρα που δεν εχουν υπαλληλους δεν ισχυει τιποτα αλλο απο ελεγχο.αρα παιζει μονο η τυχη σου.επισης ο διευθυντης του ταχυδρομειου μου ειπε οτι εχουν αλλαξει τα πραγματα και εχουν παρει εντολη για ''εσοδα''.

Να τονιστει πως τα ΕΛΤΑ καθυστερουν υπερβολικα αρκετα λογω υπερβολικου φορτου εργασιας και ελλειψης προσωπικου, οποτε μην περιμενετε να τα παρετε οπως απο τα courier.
3 εβδομαδες απο αμερικη(εχουν και αυτοι θεμα γιατι η USPS κλεινει αυτο τον μηνα τα μισα κεντρα εξυπηρετησης) και 2 εβδομαδες για να εκτελωνιστει.επειδη στην αναγραφομενη αξια οι αμερικανοι εξω απο το κουτι βαζουν μονο την αρχικη αξια και οχι τα μεταφορικα η' καποια μεγαλη εκπτωση που γινεται το εστειλα για επανελεγχο.περιμενω 2 εδβομαδες επιπλεον εως τωρα και βλεπουμε.συνολο αναμονης 7 εβδομαδες μαζι με επανελεγχο και βλεπουμε....

Βεβαια, για αυτους που θα πουν πως εχουν λαβει δεματα αρκετα μεγαλυτερης αξιας απο τα ΕΛΤΑ χωρις να πληρωσουν τελωνειο, καλο θα ειναι να μη το διατυμπανιζουν :P
εγω δεν εχω παραγγειλει για να ξερω αν την γλυτωσα.αλλα αυτη η αποψη να ην το διατυμπανιζουμε και σχετικα που την ακουω συνεχεια εδω μεσα....ο κοσμος τοχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι!!! αφου σου λεω οτι μουτοπε ο ιδιος ο τελωνης.αναλογα την δουλεια και την διαθεση.οποτε αν γουσταρουν αφηνουν οτι θελουν να περασει.αλλος φιλος μου εφερε ρολοι 300 ε και δεν πληρωσε και αλλος με 120 ε πληρωνει.αφου το ξερουν και οι ιδιοι και το διατυμπανιζουν ρε παιδια!!!

Επισης το Τελωνειο εχει τη δυνατοτητα να μην πιστεψει ολους εσας που θα βαλετε καποιο χαμηλο τιμολογιο και να σας προσαυξησει την τιμη τιμολογιου
εχω ψωνισει κατι 200 $ μαζι με τα μεταφορικα.+ 45 $ δλδ =245 $ συνολο.εχω εκπτωση ομως στην αρχικη αξια 20% δλδ 40 $= 160$ = 45 $ =205 τελικη με τα μεταφορικα.ξερεις απο εξω τι γραφει η USPS στο βαουτσερ?την αρχικη τιμη χωρις εκπτωση δλδ 200$ .και λενε σωστα οι τελωνειακοι αλλα 45 =245$ γιατι αυτοι δεν εχουν το αναλυτικο τιμολογιο στα χερια τους και δεν ξερουν για την εκπτωση.και εγω τι φταιω να με φορολογησουν για παρπανω αποτι πληρωσα?.και τους στελνω το τιμολογιο-αποδειξη για επανελεγχο,ωστε να επιβεβαιωσω την εκπτωση.αυτο γινεται για πολλους πολιτες συνεχεια.οποτε ξερουν αφου ξερουν τι παιζει με τα βαουτσερ της USPS.γιατι αφου ξερουν και εχουν το δικαιωμα αντι να παιζουν το ''σε πιστευω ,δεν σε πιστευω'' να μην ανοιγουν το πακετο να βλεπουν την συνολικη αποδειξη?και να γινεται σωστη δουλεια και οχι μαντεψιες και πρασινα αλογα?και μην πειτε για υπαλληλους γιατι το ιδιο γινοταν και οταν ειχαν.βεβαια για να πουμε και την αλλη αποψη φταιει και η USPS.τους ρωτησα αν μπορουν να βαζουν μια φωτοτυπια αναλυτικη αξια-αποδειξη μαζι με το κοστος των μεταφορικων απεξω απο το κουτι στο βαουτσερ και μου ειπαν οτι απαγορευεται απο τον νομο τους.δλδ η USPS δεν κανει τιποτα,οι τελωνες δεν τους νοιαζει και την πληρωνουμε εμεις και σε χρημα και σε ταλαιπωρια!!!

Ολη η διαδικασια που κανει ενας τελωνειακος υπαλληλος για να εκτελωνισετε το εμπορευμα σας μονοι σας, δεν ειναι δουλεια του - ειναι σαν να πηγαινετε στην εφορια και να ζητατε απο τον Εφορο ή τον εφοριακο ελεγκτη να σας συμπληρωσει την δηλωση.

και ποια ειναι η δουλεια του τελωνη?να κοιταει μονο αν περναει κατι απαγορευμενο?αν ειναι ετσι φταιει το κρατος που δεν εχει υπαλληλους γιαυτην την δουλεια γιατι υπαρχει μεγαλη κινηση.θα μπορουσαν να φορολογουν λιγοτερο και να βγαζουν περισοτερα απο την μεγαλυτερη ποσοτητα των παραγγελιων.για την εφορια που λες υπαρχουν οδηγιες και μπορεις και να ρωτησεις και ενα γνωστο σου λογιστη η' οικονομολογο.εδω ουτε οδηγιες υπαρχουν εξω απο το τελωνειο,ουτε ξερεις ποτε θα εφτασε,ουτε μπορεις να τους βρεις στο τηλεφωνο για ξερεις ποτε να πας,ουτε γνωστο για οδηγιες χρησης μπορεις να βρεις.αλλο προιον.ασε την γραφειοκρατια που πρεπει να αντιμετωπισεις αποτι εχω ακουσει.αυτην πληρωνεις εξτρα γιατι αυτοι το κανουν σε 5' ενω εσυ σε 2 μερες.οπως παντου στο δημοσιο.

Τελωνειακος δεν ειμαι, αλλα ειμαι πολλα χρονια στο χωρο για να βλεπω πολλους ιδιωτες σαν τους περισσοτερους απο μας, ξερω ποτε χαντακονονται μονοι τους απο τις "υστερικες" αντιδρασεις τους

σε ποιο χωρο εισαι δλδ και εχεις δει τοσους απο εμας?αν θες να πεις κατι πες το ανοικτα .αφου μπηκες εδω ,να πεις που και τι εισαι,οχι σε μειλ,αλλιως να μην το ελεγες.και τι εννοεις χαντακωνονται με υστερικες αντιδρασεις?δλδ αν εχουμε δικιοαν μην το λεμε για να μην τους νευριασουμε?γιατι αλλιως θα μας εκαναν την δουλεια?δλδ αυτοι να φωναζουν και εμεις να καθομαστε να ακουμε σαν χαζοι?το τελωνειο φιλε ειναι υπηρεσια του κρατους οπως πολλες που δεν δουλευουν παντα σωστα.και στο υφος που μιλανε θα τους μιλαμε και εμεις.μην νομιζεις και μην διαδιδεις αυτην την χαζη αποψη ,αν αυτο ενοεις οτι πρεπει να τα εχουμε καλα μαζι τους για να γινεται δουλεια.αυτα δεν ισχυουν και αν ισχυαν καποτε να αλλαξουν επιτελους.ειναι εργαζομενοι σε μια υπηρεσια δεν ειναι πρωθυπουργοι,ουτε θεοι!!!