Jump to content

Πρωταγωνιστές (Mega)


jog
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

γιατι πολυ απλα δεν την βλεπουν παρα πολλα ατομα...μονο για κουτσομπολιστικα ειναι ο ελληνικος λαος...

κ εμενα π μαρεσει η εκπομπη δεν την βλεπω στην tv...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Ο κόσμος του «διαφορετικού»

 

Της Πόπης Διαμαντάκου diaman@dolnet.gr

Στο Δρομοκαΐτειο βρέθηκαν οι «Πρωταγωνιστές», στον τόπο όπου περιφέρονται σκιές για την υπόλοιπη κοινωνία, άνθρωποι ξεχασμένοι

Ό,τι δεν έχει εικόνα δεν υπάρχει, είναι ο χρυσός κανόνας του πολιτισμού μας και επομένως ό,τι δεν θέλουμε να υπάρχει, απλώς εξαφανίζουμε την εικόνα του

Η κάμερα βρίσκεται σε έναν χώρο ταμπού, στο Δρομοκαΐτειο. Είναι η εκπομπή των «Πρωταγωνιστών» της περασμένης Τρίτης που ανοίγει τις πόρτες ενός αθέατου χώρου, όχι για να καταργήσει την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα του καθενός στη διαχείριση της εικόνας του αλλά, αντίθετα, για να τα προστατέψει. Είναι και αυτό ρόλος της κάμερας. Να δίνει εικόνα σε ό,τι η κοινωνία αποστρέφει την κεφαλή, σε ό,τι προτιμά να κρατά στη σκιά, στο περιθώριο. Αρκεί η εικόνα να σέβεται τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αποκαλύπτει. Και αυτό έκαναν οι «Πρωταγωνιστές». Έδωσαν βλέμμα, χαρακτηριστικά, όνομα και ιστορίες, προσωπικές ιστορίες στην τρέλα, στη διαφορετικότητα της ψυχής και του μυαλού. Παρουσίασαν ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο- μερικοί πρόσφατοι, άλλοι έχουν ξεχαστεί μέσα- ο καθένας και ένας κόσμος, ο δικός του κόσμος, ο κόσμος πίσω από τον φράχτη.

Ο κόσμος του «διαφορετικού», που μέχρι χθες οδηγούνταν ακόμη και στην εξορία προκειμένου να εξαιρεθεί από τη θέα της κοινωνίας των «υγιών». Στη Γερμανία του ναζισμού οι τρελοί θανατώνονταν. Στους δημοκρατικούς καιρούς μας η ύπαρξη του «διαφορετικού» εξακολουθεί να τρομάζει. Ενίοτε περιβάλλεται με συστήματα δικαιωμάτων, που αποδεικνύονται κάτι σαν δημοκρατικά φετίχ, υποτίθεται προστατεύουν το «διαφορετικό» φροντίζοντας παραλλήλως να παραμείνει σε ένα «καθαρό» και ελεγχόμενο περιθώριο. Σε ένα τέτοιο βρέθηκαν οι «Πρωταγωνιστές», στον τόπο όπου περιφέρονται σκιές για την υπόλοιπη κοινωνία, άνθρωποι ξεχασμένοι, ορισμένοι να δίνουν μάχη με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανενταχθούν, ή έστω να ανοιχτούν στον κόσμο, να δουλέψουν, να αποκτήσουν «πρόσωπο». Χωρίς αυτό όσα «δικαιώματα» και «θεραπείες» και αν εφευρεθούν, το «τρελάδικο» παραμένει τόπος εξορίας. Ο φακός των «Πρωταγωνιστών» αναζήτησε πρόσωπα. Για να τους δώσει εικόνα, χαρακτηριστικά. Για να τα εντάξει στη θέα του τηλεθεατή. Όχι για να του προσφέρει μικρά «γαστριμαργικά» σκάνδαλα τρέλας αλλά ένα μεγάλο, αληθινό σκάνδαλο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας, το σκάνδαλο της άγνοιας και της σιωπής που περιβάλλει τους ψυχικά ασθενείς. Ένα προσωπικό βίωμα του Σταύρου Θεοδωράκη, τότε που σχολιαρόπαιδο στις εκδρομές κοντά στο Δρομοκαΐτειο ο δάσκαλος τους έλεγε «να προσέχουν τους τρελούς γιατί είναι επικίνδυνοι».

«Η τρέλα μπορεί να παρασύρει τον καθένα στον χαμό μιας τύφλωσης, αντίθετα, όμως, ο τρελός υπενθυμίζει στον καθένα την αλήθεια του», γράφει ο Μισέλ Φουκό στο εξαντλητικό του πόνημα για την ιστορία της τρέλας.

Πέρα από κάθε μυθοποίηση της τρέλας, αυτή την ξεχωριστή αλήθεια ξεδίπλωσαν τα πρόσωπα που επέλεξαν οι «Πρωταγωνιστές». Πρόσωπα όπως του Θοδωρή και της Μαρίας, οι ερωτευμένοι, που είναι τρία χρόνια μαζί και ας νομίζει η Μαρία ότι είναι μαζί από παιδιά.«Ναι, εντάξει, τρία χρόνια είμαστε μαζί, αλλά όταν ερωτεύεσαι κάποιον δεν είναι σαν να τον γνωρίζεις από όταν ήσουν παιδί;», μας αφοπλίζει η Μαρία. Και ο Θοδωρής δίπλα της ονειρεύεται να γυρίσει στην κανονική ζωή, χωρίς φάρμακα που θα τον κοιμίζουν όλη μέρα, «έχει τόσα πράγματα η ζωή, ακόμη και να την περπατάς μόνο... Να, έτσι!».

Ο Μανώλης πρωτονοσηλεύτηκε το ΄61, «γιατί είχε στενοχώριες». Τα έζησε όλα, ηλεκτροσόκ, ζουρλομανδύα, όλα. «Τα φοβόμουν τα ηλεκτροσόκ, τα φοβόμουν τόσο πολύ». Γυναίκα; Πώς να έχω, χωρίς σπίτι, δουλειά...Και τώρα δουλεύω κλητήρας στα γραφεία, αλλά έχουν 13 μήνες να μας δώσουν τα λεφτά μας».

Είναι στο ειδικό πρόγραμμα επανένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγα τα χρήματα και τα κάνουν λιγότερα η γραφειοκρατία και η ολιγωρία. Για εκατό ευρώ τον μήνα δουλεύει ο Μανώλης, αλλά ήδη έχουν περάσει 13 χωρίς να πληρωθεί.

 

Τίνος αρμοδιότητα είναι η τρέλα;

 

Ανοίγει πόρτες δωματίων η τηλεοπτική κάμερα, συναντά πρόσωπα με χαρακτηριστικά, με βλέμμα, με ιστορίες, δικές τους ή που τις έκαναν δικές τους και που μας επιβάλλονται, όχι με το δικό τους δήθεν σκάνδαλο, της τρέλας, αλλά με το δικό μας, το αληθινό, του αποκλεισμού τους από τη θέα της κοινωνίας. «Ποιος αποφασίζει, άραγε, τίνος αρμοδιότητα είναι η τρέλα;», αναρωτιέται στο φινάλε η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ενώ πίσω της τέσσερις αστυνομικοί κουβαλούν έναν τρελό σαν να είναι εγκληματίας, συμπληρώνοντας την εικόνα της αμηχανίας μας.

Ήταν μια πολύ τολμηρή εκπομπή. Όχι γιατί ανέτρεψε κατ΄ αρχήν τους καθιερωμένους κανόνες της διασκεδαστικής θέας στο ακατανόητο, αλλά γιατί άνοιξε μαζί με τις πόρτες του θεραπευτηρίου και έναν δρόμο στη σκέψη, τη δική μας σκέψη για το «διαφορετικό» και το δικαίωμά του να έχει εικόνα και να τη διαχειρίζεται.

Link to comment
Share on other sites

http://nikoslagadinos.blogspot.com/

 

http://xasodikis.blogspot.com/2008/02/blog-post_13.html

 

http://troktiko.blogspot.com/2008/02/blog-post_1961.html

 

Τα παραπάνω links μου τα έστειλε η ομάδα των Πρωταγωνιστών ως 2η απάντηση σε e-mail που είχα στείλει.Σίγουρα αξίζουν μια ανάγνωση.Ας ασχοληθούμε και με κάτι σοβαρό :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παιδιά σήμερα είχε κανονικά εκπομπή?Αν ναι,τι θεματολογία είχε?

 

Δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω.

 

thnx

Link to comment
Share on other sites

Μια λεσβία που έλεγε την ιστορία της και τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Μπορεί να είχε κι άλλα, δεν το πρόλαβα από την αρχή.

 

Κατέβασέ την, άξιζε.

Link to comment
Share on other sites

Πριν από τη λεσβία και τον Χριστιανόπουλο, είχε και τον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη με τη σύζυγό του.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

+1 και από εμένα! Η εκπομπή είναι φοβερή! Επίσης για όποιον

θέλει να δει σοβαρές εκπομπές (και καθόλου βαρετές) παραθέτω

τις εξής :

 

1) Τρίτη στις 24:00 --> Εμπόλεμη Ζώνη (όταν δεν έχει πρωταγωνιστές) mega

2) Σάββατο στις 2:30 --> Μηχανή του Χρόνου alpha

3) Πέμπτη στις 22:00 --> Θεματική Βραδιά ΕΤ1

4) ότι μέρα να'ναι ότι ώρα να'ναι (δυστυχώς) αλλά συνήθως

Τετάρτη στις 22:00 --> Εξάντας ΝΕΤ (η συγκεκριμένη εκπομπή

έχει πάρει πάμπολλα βραβεία παγκοσμίως)

Link to comment
Share on other sites

που υπαρχουν οι εκπομπες?δεν εχω account σε tracker κ δεν μπορω να τις κατεβασω.

 

Είπαμε σε trackers :p

 

Βασικά έχεις ψάξει σε sites (greek fun νομίζω το 1) και ένα άλλο που ανεβάζει πολλές εκπομπές/επεισόδια για streaming?

Link to comment
Share on other sites

Shmfwnw me osa exoun lexthei parapanw gia authn thn ekpomph apolhta.Einai h agaphmenh mou ekpomph.

 

Shgnwmh gia ta greeklish,grafw apo wap.

 

e.g: Thn ekpomph me to agio oros mporeite na thn deite online edw: http://www.veoh.com/videos/v16901032B5WyECt

Ιστορικό: Ericsson T28s, Nokia 3330, Sony ericsson T630,K750i, K800i, Motorola V3x, Sony ericsson w950i, Nokia n95 8gb, Sony ericsson vivaz , Nokia Ν8 , iphone 4 , Samsung Galaxy SIII , Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S7 και τώρα Samsung Galaxy Νοte10 Plus + Samsung galaxy tab s2 8" 4G 2016
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

http://www.megatv.com/article.asp?catid=14693

Μπραβο για την εκπομπη

“Μαγκια, κλανια και εξατμιση”: αυτη ειναι η εφηβικη νεολαια.(Φυσικα και οχι ολοι οι εφηβοι δεν ειναι ηλιθιοι)

Συμβαινει σε καθε περιοχη και σε καθε σχολειο. Παντου βλεπεις τους πιτσιρικαδες που περνουν το αυτοκινητο του μπαμπα και το λενε με καμαρι στους φιλους τους. Οπως εχουν και το μηχανακι(με τα λεφτα των γονιων βεβαιως-βεβαιως) και το μοστραρουν στην πιτσιρικα και φυσικα για κοντριτσες με πιτσιρικαδες.

Αλλα οταν γινονται ατυχηματα εχουν ενθυμιο τα σημαδια απο τα ατυχηματα, ομως οταν ειναι θανατηφορα κλαινε γονεις, συμμαθητες κλπ.

Φυσικα και δε την ειδα την εκπομπη. Αλλοι χρειαζεται να την δουν. Να την βαλουν στα σχολεια να την δουνε γονεις και μαθητες και ας μη κανουν μια μερα μαθημα.

Edited by Bayern4
Link to comment
Share on other sites

Εγώ την είδα την εκπομπή.Ήταν αρκετά καλή και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες εκπομπές.Για ενημέρωση και κινητοποίηση για τέτοια σοβαρά θέματα.Οι νέοι βλέπουν-με τηλεόραση.Αν υπήρχαν περισσότερα τέτοια σποτάκια ή εκπομπές θα υπήρχε περισσότερη προφύλαξη.

Θυμάμαι ένας γνωστός Έλληνας στη Γερμανία μας έλεγε για τα μέτρα που παίρνουν εκεί για τα ατυχήματα.Στους αυτοκινητόδρομους έχουν βάλει μεγάλες αφίσες με τις φωτογραφίες των οικογενειών που σκοτώθηκαν σε τροχαία. Εκεί που τρέχεις λοιπόν με 160km - 180km βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες με την μαμά τον μπαμπά και τα παιδιά να χαμογελούν γνωρίζοντας ότι τώρα δεν βρίσκονται στη ζωή και σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα?Κόβεις ταχύτητα, και περνάς στην δεξιά λωρίδα.

Link to comment
Share on other sites

και καλο ειναι να τις βαζουν νωριτερα. να τις βλεπει ο κοσμος.

αλλα βεβαια να μην βαλουν την μαμακια του αρναουτογλου στις 9.00?

Link to comment
Share on other sites

Η εκπομπή ήτανε πραγματικό μάθημα και παράδειγμα προς αποφυγή. Βλέποντας όλους αυτούς και πως έχουν γίνει τώρα μετά από τα ατυχήματα είναι το ζήτημα. Να πάρεις όλους τους πιτσιρικάδες(όχι ότι εγώ είμαι πολύ μεγαλύτερος τους) και να τους πας στα νοσοκομεία/κλινικές αποκατάστασης κτλ για να δούνε όλα αυτά που μπορεί να πάθουνε. Φυσικά κάποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν μ@λ@κίες στους δρόμους αλλά ίσως κάποιοι να καταλάβουν κάτι. Πάρτους μια μέρα απ το σχολείο και κάντε μια επίσκεψη. Έτσι να νιώσουν την ατμόσφαιρα, τον πόνο, την δυστυχία και όλα αυτά που δεν έχουν φανταστεί ποτέ γιατί ζούνε στην "πολυτέλεια" τους.
My name was Maemo, then it became Meego and now I'm getting a third one. I am Sailfish.
Link to comment
Share on other sites

Μια εκπομπή που πιστεύω να συγκλόνισε αρκετούς νέους. Θέλει να προσέχουμε συνεχώς, δεν συγχωρούνται τα λάθη στο δρόμο.

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

και καλο ειναι να τις βαζουν νωριτερα. να τις βλεπει ο κοσμος.

αλλα βεβαια να μην βαλουν την μαμακια του αρναουτογλου στις 9.00?

 

+1 αλλα ειναι πολλα τα λεφτα.... gsa1967!! ;)

Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου, ή βγες ξανά στο δρόμο της φωτιάς!!

Link to comment
Share on other sites

Οντως ηταν πολυ καλη η προχτεσινη εκπομπη

και καλο ειναι να τις βαζουν νωριτερα. να τις βλεπει ο κοσμος.

αλλα βεβαια να μην βαλουν την μαμακια του αρναουτογλου στις 9.00?

Υπαρχει και το web tv για οσους δεν το ειδαν επειδη επαιζε αργα.

Link to comment
Share on other sites

Οντως ηταν πολυ καλη η προχτεσινη εκπομπη

 

Υπαρχει και το web tv για οσους δεν το ειδαν επειδη επαιζε αργα.

 

To web tv ειναι γι αυτούς που ενδιαφερονται ετσι κι αλλιώς και θα μπουν στο σάιτ με συγκεκριμένο σκοπό να δουν την εκπομπή. Το νοημα του να παιζεται στην τηλεοραση σε πιο mainstream ωρα ειναι να το δουν και αυτοι που δε θα το έβλεπαν με άλλο τρόπο.

 

Η εκπομπη με τα τροχαια ηταν απ τις πιο συγκλονιστικές. Κι οπως ειπαν κι οι αλλοι παραπανω χρειαζεται να παιζει σε επαναληψη ανα διαστήματα να τη βλέπουν οι απανταχού ανεγκέφαλοι που βγαινουν στους δρόμους αδιαφορώντας για την ασφάλεια τη δικιά τους και των άλλων.

 

Γενικά έχει κάνει πολλές εξαιρετικες εκπομπές...ενδεικτικά μου ρχονται στο μυαλό αυτές με τις φυλακές, με το δρομοκαΐτειο , με τα παιδικά χωρια sos και με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Απ' την άλλη κάνει και μερικές λιγότερο καλές (με "τα τακούνια στη βουλή", μ' έναν αρχι-παπά - αρχιμανδρίτη, αρχιεπίσκοπο whatever δε θυμάμαι και με διάφορους διάσημους) που ειναι πιο lifestyle και ρίχνουν λίγο το συνολικό επίπεδο...αλλά και πάλι είναι απο τις λίγες εκπομπές που αξίζουν πραγματικά στην τηλεόραση. Κι αυτό το στυλακι που έχει το τελείως απλό, με τις τελείως ευθείες ερωτήσεις πολύ το συμπαθώ... είναι απο τους λίγους "συνεντευξιαστές" που ξέρουν ν' ακούν (μαζί με τη Λενα Αρώνη απο τα "Ημερολόγια" της Ετ1)

Link to comment
Share on other sites

Οντως ηταν πολυ καλη η προχτεσινη εκπομπη

 

Υπαρχει και το web tv για οσους δεν το ειδαν επειδη επαιζε αργα.

 

επειδη πολλοι δεν ασχολουνται με το ιντερνετ, καλο θα ηταν να την εβαζε λιγο νωριτερα.

Link to comment
Share on other sites

επειδη πολλοι δεν ασχολουνται με το ιντερνετ, καλο θα ηταν να την εβαζε λιγο νωριτερα.

 

Την Κυριακή θα παίξει σε επανάληψη στις 16.50!

Link to comment
Share on other sites

Την Κυριακή θα παίξει σε επανάληψη στις 16.50!

 

οκ πολυ καλη φαση. θα την δω ολοκληρη μια και την κυριακη δεν την ειδα ολη.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...