Jump to content

300 - 300: Rise of an Empire (2006 - 2013)

TN97
 Κοινοποίηση

Η γνώμη σας για την ταινία  

313 members have voted

1. 1. Η γνώμη σας για την ταινία

• Πάρα πολύ καλή
      198
    • Καλή
      72
    • Μέτρια
      25
    • Κακή
      18

Recommended Posts

Όχι ότι μου άρεσε ιδιαίτερα ο "Αλέξανδρος" του Ο.Στόουν! Βασικά, έχασε ΣΠΟΥΔΑΙΑ ευκαιρία να φτιάξει μια ταινία που θ' άφηνε εποχή στον κινηματογράφο, όπως έκανε ο "Άρχοντας..." ας πούμε. Αντί να σκιαγραφίσει τον στρατηλάτη, σκιαγράφισε τον... "άνθρωπο". όπως έλεγε! ΜΑ**ΚΙΕΣ! Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Και ΣΙΓΟΥΡΑ είχε αδυναμίες... Αλλά, ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΔΑΥΤΕΣ! Το ΤΙ ΕΚΑΝΕ, το ΤΙ ΑΦΗΣΕ, το ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ με το πέρασμά του στην Ιστορία ήθελα να δω!

ΑΛΛΑ!...

Έκατσε ο κόπανος ο Στόουν και έφτιαξε ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΕΣ στολές και... γύρισε ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΧΗ ("Γαυγάμυλα") στην αρχή της ταινίας και μια... "αψιμαχία" στο τέλος, στην εισβολή του Αλέξανδρου στην Ινδία!

Ετσι ακριβως, συμφωνω σ'ολα.

Καλά για το "Troy"... Ίσως η ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ταινία, "EVER"! Ο Πήτερσεν (τον οποίο ΛΑΤΡΕΥΑ, μετά το "Das Boot" του!), γύρισε την ΠΙΟ ΕΛΕΕΙΝΗ ταινία για την Αρχαία Ελλάδα! ΤΟ ΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ έχει η ταινία, δεν μπορείτε να φανταστείτε! Βασικά... ψάχνω να σκεφτώ εάν ΠΛΗΝ των... ονομάτων των ηρώων, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι άλλο που να στέκει στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΥΘΟ/ΙΣΤΟΡΙΑ!... Οι αναπαράσταση των στολών/στρατών; "Κουκουρούκου" τελείως! Η... "Xenia" η τηλεοπτική, ΠΙΟ... ιστορικά ακριβής θα ήταν! Οι τακτικές μάχης; Αίσχος! Οι μονομαχίες; Στη σφαίρα της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ! Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΙΔΙΑ; Μάλλον... μεθυσμένος ήταν ο σεναριογράφος! Απαράδεκτο σενάριο!...

Γιατί έκανε επιτυχία (κάποια) το λοιπόν;...

Απάντηση: ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ, ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΠΛΟΥΜ, ΜΠΡΑΝΑ!!!

Άμα έχεις σε τρεις βασικούς ρόλους, τους σύγχρονους... γκόμενους που γουστάρουν τα κοριτσάκια, και τη... "Πίπη τη φακιδομύτη" να γυρίσεις,... BLOCKBASTER θα γίνει η ταινία σου!

Καπου σ'αυτα που γραφεις αναφερεις τη λεξη "μυθος", και αυτο δικαιολογει εν μερει τις ιστορικες ανακριβειες ή μαλλον καλυτερα δινει στον σεναριογραφο τη δυνατοτητα για δικες του προσθηκες και τροποποιησεις.

Δεν εχουμε δηλαδη μια πιστη αναπαρασταση ενος ιστορικου γεγονοτος(ντοκιμαντερ θα γυριζαμε ετσι οπως σωστα εγραψε και ο trobocop).

Εκτος και αν επιμενεις τοσο πολυ στα κουστουμια, στα σπαθια, και στους σχηματισμους των μαχων οποτε θα πρεπει να βραβευσουμε τον κατα τα αλλα φιλοτιμο Scott για την μετριοκαλη αποπειρα(που τελικα εμεινε "αποπειρα" αν και ειχε ενα ενδιαφερον) να γυρισει επικη ταινια -Kingdom of Heaven- με πρωταγωνιστη τον ανυπαρκτο Bloom !

Ο οποιος ανυπαρκτος και αταλαντος Bloom ηταν και στο TROY μια απογοητευση οπως γενικα σε οτι ταινια εχει παιξει (εκτος και αν εχει γυρισει κανενα παιδικο), ομως το συγκεκριμενο film δεν "καταστραφηκε" λογω της ανικανοτητας του Bloom ουτε "σωθηκε" λογω του Pitt.

Απλα η Τροια ειχε σκηνοθετικα κατι που πολλοι αλλοι (οπως ο Στοουν που αναφεραμε παραπανω) αγνοησαν ή το θεωρησαν ασημαντο. Στρωτη πλοκη/σεναριο!

Εδω διαφωνω με σενα. Γιατι μεσα στις δεκαδες ανακριβειες και στα λαθος κουστουμια εβλεπες μια πλοκη(για μενα μια καλη και ενδιαφερουσα πλοκη) να διαδραματιζεται και οχι τον Φαρελ (αλλος εντελως ακαταλληλος πρωταγωνιστης για τετοια ταινια) να δινει φιλια στον Ηφαιστιωνα και σε οποιον αλλον εκανε κεφι ο Στοουν.

Οσο για τις μαχες, παντα υπαρχει το υποκειμενικο στοιχειο αλλα προσωπικα εμενα η Τροια μου αρεσε και σ'αυτον τον τομεα. Οπως για παραδειγμα η "αποβιβαση" και η εισβολη των Ελληνων στη Τροια, ή πρωτη προσπαθεια πολιορκιας ή το man-to-man Αχιλλεα-Εκτορα. Προτιμοτερα ολα αυτα απο το να δεις μια και μονο ΜΙΑ εντυπωσιακη μαχη στα Γαυγαμηλα χωρις μαλιστα να αναγκαστεις να φας στη μαπα τρυφερα φιλακια μεταξυ Αχιλλεα-Πατροκλου.

Τελος περι ιστορικων ανακριβειων, θυμιζω οτι πολλοι κριτικοι βγηκαν απο τα ρουχα τους κραζωντας τον Πητερσεν για το σεναριο της Τροιας, λεγωντας οτι παρουσιαζει τους Ελληνες βαρβαρους και απολιτιστους, οτι λεηλατησαν ναους κλπ.

Κανενα δεν ειδα να κραζει ομως τον Πητερσεν, για τη σκηνη του Αχιλλεα να σερνει νεκρο τον Εκτορα (ενα παραδειγμα αναφερω μιας που ηταν και η πιο σκληρη σκηνη της ταινιας). Γιατι; Προφανως γιατι το ειχε γραψει ο Ομηρος. Αρα να κατηγορησουμε και τον Ομηρο ως διαστρεβλωτη των αρχαιων ελληνικων ηθων...

Anyway, ξεφυγαμε αρκετα off-topic αλλα ΟΚ στην αναμονη για το "300" ειμαστε οποτε δεν ειναι και τελειως ακυρα ολα αυτα περι προηγουμενων επικων ταινιων.

Απλα νομιζω οτι καποιες φορες ειμαστε και εμεις οι ιδιοι υπερβολικοι, περισσοτερο ή λιγοτερο απο τους σκηνοθετες και τους σεναριογραφους. ;)

• Απαντήσεις 842
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

egw pali pisteyw oti otan 8eloume na bazoume se kaloupia tin 7mi texni einai san na krazoume ton picasso oti den zwgrafizei kala giati to peristeri etsi opws to zwgrafizei den einai! 8a dexomouna antidraseis se istorikis fysis 8emata senariou mono otan ti8otan 8ema propagandas i politikis skopimotitas kai eskemenis lan8asmenis apodosis gegonotwn!

alla kata ta alla otan blepete mia tainia , skefteite oti einai san na blepete enan pinaka , alles fores 8a deite pistes anaparastaseis tis zwis opws einai san fotografia , kai alles fores 8a deite kai afirimeni texni basizomeni se kapio vasiko 8ema! VASIZOMENI! opws eipe stin tainia TROY o skino8etis (BASISMENI STIN ILIADA) den pisteyw oti prosvalei kanenan i diaforetiki apodosi kapiwn istorikwn gegonwn , poly perisotero kai otan to DILONEI stin arxi kai sto telos tis tainias!

o skino8etis apla i8ele na dwsei to diko tou xroma sto senario , dekto!

alla to brisko kapws eparxiotiko na ka8omaste na leme gia mia tainia aaaa koita mas dixnei tin sparti me limani i alles "istorikes anakrivies" . eparxiotiko tou stil na koita enas eparxiotis enan pinaka tou picasso kai leei kala ti aidies zografizei aytos ;) elpizw na pianete tin logiki mou

{den exw tipota me tous eparxeiotes(ki egw eparxeiotis eimai) paradeigma fernw gia na ginw pio katanoitos. Eksalou telikws oi athinaioi perisotero eparxiotes einai ap'oti protebousianoi-filika panta}

ps. eksalou tainia paw na dw , an i8ela istoriki akrivia, exei to History channel kati paragoges gia arxaia ellada, me i8opious kai anaparastaseis tyfla na exoun tainies! ;)

So this is how liberty dies, with thunderous applause

Ελεος.Καταρχην στο θεμα της Τροιας δε χωραει συζητηση.Οποιος ειδε τους τιτλους τελους θα ειδε φανταζομαι να γραφει INSPIRED BY OMER'S ILIAD.

Που σημαινει οτι ειναι εμπνευσμενο απο εκει και σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν κανει ιστορικη αναπαρασταση με ακριβεια στα οσα γραφτηκαν/εγιναν.

Οσο για το οτι παρουσιασε τους Ελληνες ως βαρβαρους και λεηλατες κλπ μη ΧΕΣΩ.Πολεμος εγινε,πως θελαμε να μας παρουσιασει?Πηγαμε εκει και καναμε αυτο που εδειξε η ταινια.Καταστρεψαμε,βιασαμε,λεηλατησαμε.Εκτος κι αν μερικοι νομιζουν πως μπηκε μεσα ο Δουρειος Ιππος,και πεταχτηκαν ξαφνου οι Ελληνες και ειπαν "Τζα!Σας κοροιδεψαμε.Καθιστε τωρα να σας κυριεψουμε ηρεμα και ωραια.Δεν θα καταστρεψουμε τιποτα.Θα παρουμε το Λενακι και θα φυγουμε ησυχα ησυχα"...

From the dawn of our species, Man has been blessed with curiosity. Our most precious gift, without exception, is the desire to know more - to look beyond what is accepted as the truth and to imagine what is possible.

--Alvar Hanso--

Ελεος.Καταρχην στο θεμα της Τροιας δε χωραει συζητηση.Οποιος ειδε τους τιτλους τελους θα ειδε φανταζομαι να γραφει INSPIRED BY OMER'S ILIAD.

Που σημαινει οτι ειναι εμπνευσμενο απο εκει και σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν κανει ιστορικη αναπαρασταση με ακριβεια στα οσα γραφτηκαν/εγιναν.

Οσο για το οτι παρουσιασε τους Ελληνες ως βαρβαρους και λεηλατες κλπ μη ΧΕΣΩ.Πολεμος εγινε,πως θελαμε να μας παρουσιασει?Πηγαμε εκει και καναμε αυτο που εδειξε η ταινια.Καταστρεψαμε,βιασαμε,λεηλατησαμε.Εκτος κι αν μερικοι νομιζουν πως μπηκε μεσα ο Δουρειος Ιππος,και πεταχτηκαν ξαφνου οι Ελληνες και ειπαν "Τζα!Σας κοροιδεψαμε.Καθιστε τωρα να σας κυριεψουμε ηρεμα και ωραια.Δεν θα καταστρεψουμε τιποτα.Θα παρουμε το Λενακι και θα φυγουμε ησυχα ησυχα"...

:lol: :lol: :lol:

Καλό!

...

ΜΙΒ λίγο ατυχής ο παραλληλισμός σου με τους πίνακες...

Γιατί, δυστυχώς κάποιοι νομίζουν ότι μαθαίνουν ιστορία από τις ταινίες... Δικό τους πρόβλημα θα μου πεις. Σωστό. Αλλά μερικές φορές τα προβλήματα των άλλων γίνονται και δικά σου...

kiomws , an paraliliseis tin apoliti prosilosi me ta istorika gegonota me tin prosilosi se enan pinaka stin oso to dynaton realistikoteri kai pistoteri apodosi tou 8ematos , 8a katalaveis ton paralilismo mou ;)

kai ta 2 8emata pou paralilizw , einai texnes, kai sta 2 8emata , amfisvitounte ana periodous oi tropoi apodosewn tis ekastote texnis! kai stis 2 texnes , yparxoun oi syntiritikoi kai oi proodeytikoi , me tous "kolimenous" na lene stous pio fileley8erous kai "anoixtous" stis nees optikes gonies tis ka8e texnis oti o tathe tropos prosegisis den einai o swstos! milw genika alla apef8inomai kai stis 2 texnes! ara o parallilismos mou itan epitixis! ;)

Eίδα χθες το τρέιλερ στο σινεμά. Για DVD το πολύ μου φάνηκε. Αυτό το Lord of the Rings έχει καταστρέψει όλες τις επικές ταινίες ρε παιδί μου :lol:

Μπορεί να έχει την πλάκα του πάντως, δε λέω μεγάλη κουβέντα.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Eίδα χθες το τρέιλερ στο σινεμά. Για DVD το πολύ μου φάνηκε. Αυτό το Lord of the Rings έχει καταστρέψει όλες τις επικές ταινίες ρε παιδί μου :lol:

Μπορεί να έχει την πλάκα του πάντως, δε λέω μεγάλη κουβέντα.

:X :blink: WHAT?!!?!?!?!?!? :wacko: :wacko:

πλακα κανεις ετσι....? :ninja:

:X :blink: WHAT?!!?!?!?!?!? :wacko: :wacko:

πλακα κανεις ετσι....? :ninja:

Όχι, καθόλου. Δεν είναι του στυλ μου, ούτε ασχολούμαι με comics. Προς τί η έκπληξη;

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

ok sorry tote, ka8e enas me mia diaforetiki apopsi!

8a fanei sto xeiroktrotima to ergo....

(oso gia to lord of the rings pou aneferes den blepw kamia omoiotita ektws apo maxes. alla tespa . twra an eprepe na min exei maxes i MAXI twn 8ermopylwn gia na min moiazei antigrafi (opws les) tou arxonta tote nomizw agizeis poly epidermika ton kinimatografo :( )

kiomws , an paraliliseis tin apoliti prosilosi me ta istorika gegonota me tin prosilosi se enan pinaka stin oso to dynaton realistikoteri kai pistoteri apodosi tou 8ematos , 8a katalaveis ton paralilismo mou ;)

kai ta 2 8emata pou paralilizw , einai texnes, kai sta 2 8emata , amfisvitounte ana periodous oi tropoi apodosewn tis ekastote texnis! kai stis 2 texnes , yparxoun oi syntiritikoi kai oi proodeytikoi , me tous "kolimenous" na lene stous pio fileley8erous kai "anoixtous" stis nees optikes gonies tis ka8e texnis oti o tathe tropos prosegisis den einai o swstos! milw genika alla apef8inomai kai stis 2 texnes! ara o parallilismos mou itan epitixis! ;)

Nαι στα γενικά χαρακτηριστικά τους είναι επιτυχημένος ο παραλληλισμός.

Εγώ όμως ανέφερα ενα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για τις επικές/«ιστορικές» ταινίες, που δεν το συναντάς τους πίνακες ζωγραφικής.

Τέλος πάντων. Αρκετά ασχολήθηκα με τον παραλληλισμό. :p

(oso gia to lord of the rings pou aneferes den blepw kamia omoiotita ektws apo maxes. alla tespa . twra an eprepe na min exei maxes i MAXI twn 8ermopylwn gia na min moiazei antigrafi (opws les) tou arxonta tote nomizw agizeis poly epidermika ton kinimatografo :( )

Ευχαριστω για το μάθημα καταρχάς.

Εγώ κρίνω με βάση αυτό το τρέιλερ που είδα. Το οποίο ήταν γεμάτο μυθολογικά στοιχεία, gollum-like όντα και κινήσεις στη μάχη που θύμιζαν πάρα πολύ το LOTR.

Αυτό παρατήρησα και τιποτα παραπάνω.

-Candygram.

Ούτως ή άλλως η ταινία είναι βασισμένη στο κομικ του Μίλλερ και παραπέμπει στη μάχη των Θεμοπυλών. Δεν είναι βασισμένη στην καθευτό μάχη.

Αν και προσωπικά είμαι κάπως προκατειλημμένη για τις χολιγουντιανές αποδόσεις σε οτιδήποτε το ελληνικό για τους 300 έχω εντυπωσιαστεί μέσω του trailer.Θεωρώ πως αυτό που θα δούμε θα είναι πολύ καλό!

off topic: Και μιας και αναφέρθηκε και η Τροία, ήταν γεμάτη ανακρίβειες οπότε ας λένε οτι βασίστηκε στην Ιλιάδα απέχει μίλια μακριά. Εδώ εμφανίστηκαν παπάδες με λιβανιστήρια στο σπίτι του Έκτορα :lol: :lol: :lol:

@ lupus_Hegemonia: Έχετε κάνει καλή δουλειά...μπράβο! Αλλά θα μου επιτρέψεις να μην δώσω τα εύσημα στους Σπαρτιάτες (βάσει ερευνών και προσωπικών συμπερασμάτων):)

"Ακόμα κι όταν θα νομίζεις

πως μου πήρες την ψυχή, θα σε καίω.

Κι όταν ακόμη θα νομίζεις

πως για πάντα έχω χαθεί, θα ανατέλλω..."

pliroforiaka , oi thibaioi eixan pio dinatous epilektos apo tous spartiates!

(eksalou exasan se maxi oi spartiates apo tous thibaious)

pliroforiaka , oi thibaioi eixan pio dinatous epilektos apo tous spartiates!

(eksalou exasan se maxi oi spartiates apo tous thibaious)

Να συμπληρώσω και τη συμμαχία των Σπαρτιατών με τους Πέρσες κατά των Αθηναίων.

"Ακόμα κι όταν θα νομίζεις

πως μου πήρες την ψυχή, θα σε καίω.

Κι όταν ακόμη θα νομίζεις

πως για πάντα έχω χαθεί, θα ανατέλλω..."

Ούτως ή άλλως η ταινία είναι βασισμένη στο κομικ του Μίλλερ και παραπέμπει στη μάχη των Θεμοπυλών. Δεν είναι βασισμένη στην καθευτό μάχη.

Αν και προσωπικά είμαι κάπως προκατειλημμένη για τις χολιγουντιανές αποδόσεις σε οτιδήποτε το ελληνικό για τους 300 έχω εντυπωσιαστεί μέσω του trailer.Θεωρώ πως αυτό που θα δούμε θα είναι πολύ καλό!

off topic: Και μιας και αναφέρθηκε και η Τροία, ήταν γεμάτη ανακρίβειες οπότε ας λένε οτι βασίστηκε στην Ιλιάδα απέχει μίλια μακριά. Εδώ εμφανίστηκαν παπάδες με λιβανιστήρια στο σπίτι του Έκτορα :lol: :lol: :lol:

@ lupus_Hegemonia: Έχετε κάνει καλή δουλειά...μπράβο! Αλλά θα μου επιτρέψεις να μην δώσω τα εύσημα στους Σπαρτιάτες (βάσει ερευνών και προσωπικών συμπερασμάτων):)

συμφωνω μαζι σου και για να πω την αληθεια δεν με ενδιαφερει και το να δω την αληθινη ιστορια,εχω δει τοσες παλιες ταινιες οποτε μου φτανει.

αυτο που μου δινει το trailer ειναι κατι το κορυφαιο και μου φτανει ωστε να εξτασιαστω.μακαρι ολη η ταινια να ειναι ετσι.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Στο κάτω κάτω μην το σκέφτεστε έτσι.

Κάντε σαν να πηγαίνετε να δείτε μία οποιαδήποτε ταινία με ένα σενάριο δικό της.Μην το βλέπετε σαν να μας αλλάζουν το δικό μας...

no sig...

ΥΠΕΡΟΧΑ!

Φαίνεται ότι "ταρακούνησα τα νερά" του συγκεκριμένου topic για τα καλά!

Ας τα πάρω όλα, σιγά-σιγά να τα απαντώ (αν και είναι ΠΑΡΑ πολλά, χεχεχε):

Πρώτον, ναι μεν είμαστε "ολίγον" off-topic μιλώντας για ΑΛΛΕΣ παρεμφερής ταινίες, αλλά ταινίες επικές-ιστορικές είναι κι αυτές, οπότε κάποιος παραλληλισμός μπορεί να γίνει...

Λοιπόν... ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ με το επιχείρημα "αυτό είναι ταινία, όχι ντοκυμαντέρ"!

Παραδείγματα του κινηματογράφου που ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ (αυτό που υποστηρίζω δηλ., να υπάρχει ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ κι ΑΝΑΚΡΙΕΙΑ) υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ... Και ΠΑΝΤΟΤΕ, παραδείγματα που αφορούν ΑΛΛΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ και ΛΑΟΥΣ! Όταν οι κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής ασχολούντε με ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ, τα "ΠΗΔΟΥΝ" όλα κανονικά!

Θέλετε ν' αναφέρω παραδείγματα;

1. ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ!

(Το σενάρειο βασίστηκε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ love story, που έλαβε χώρα πάνω στον "Τιτανικό" και το ΠΩΣ έγινε το τραγικό ναυάγιο, όπως γράφτηκε από ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ κρητικούς, γυρίστηκε ΣΧΕΔΟΝ σαν να... το τραβούσαν τηλεοπτικές κάμερες ΟΤΑΝ έγινε!)

2. ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

(95% σχεδόν ΠΛΗΡΩΣ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟ με τη πραγματική ιστορία αυτής της καταπληκτικής φυσιογνωμίας/προσωπικότητας!)

3. ΑΛΑΜΟ

(ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ αναπαράσταση της δραματικής αντίστασης των Τεξανών επαναστατών εναντίων του Μεξικανικού τακτικού στρατού!)

4. ΒΑΤΕΡΛΩ

(ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της θρυλικής εκείνης μάχης, ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΚΡΙΒΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που λαμβάνουν μέρος στη ταινία... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝ στρατιωτών/υπαξιωματικών, που παρουσιάζοντε πιο αναλυτικά!)

5. ΖΟΥΛΟΥ

(ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της θρυλικής αντίστασης του 24ου Συντάγματος Πεζικού του Βασιλικού Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου στις χιλιάδες των πολεμιστών Ζουλού, στη μάχη του "Rorke's Drift" - 23 Ιανουαρίου 1879!)

ΘΕΛΕΤΕ κι άλλα "παραδείγματα"; Μήπως αντιληφθήκατε ότι ΠΟΛΛΑ έργα που αφορούν ΑΝΔΡΑΓΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ & ΑΓΓΛΩΝ έχουν μεταφερθεί ΣΧΕΔΩΝ με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ;;;

...

Αγαπητοί φίλοι (και φίλες! - μιας και πρόσεξα μια!). ΟΤΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ κάποιος να καταπιαστεί με έναν ΜΥΘΟ ή με ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να το δουλέψει ΟΣΟ το δυνατόν πιο ΤΕΛΕΙΑ και με όσο το δυνατόν ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Όπως η τηλεόραση έχει ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ στις "μάζες" και τις επηρεάζει, ΕΤΣΙ κι ο κινηματογράφος ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ και ΔΥΣΤΥΧΩΣ "μορφώνει" τις "μάζες"!

Παραδείγματα ΚΑΙ γιαυτό... ΑΠΕΙΡΑ!

Π.χ. "Τα πράσινα Μπερέ", μια ΕΛΛΕΕΙΝΗ ταινία με τον ΓΗΡΑΙΩΤΑΤΟ Τζον Γουέιν, να το "παίζει" ο σούπερ "μαμάω" πρασινοσκούφης που τσακίζει τους... μπάσταρδους Κόκκινους Χμεν και Βιεντκόγκ! Και ΜΕΤΑ τη ταινία αυτή, αυξήθηκαν κατά 25% οι εθελοντές για το Βιετνάμ!

Άλλο παράδειγμα; Οι ΑΠΕΙΡΕΣ ταινίες (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ - ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!) που παρουσιάζουν τους... "μπάσταρδους"/καθάρματα Σέρβους να βιάζουν και να σκοτώνουν τους... "άκακους" Βόσνιους - που ΓΙΑΥΤΟ πήγαν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ!

Και ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ παραδείγματα...

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να γυρίσει ταινία ιστορική/μυθική, ΠΡΕΠΕΙ/ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να στηριχθεί ΠΑΝΩ στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μύθο/ιστορία!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ; Έτσι είναι!

Δυλαδή, ΑΝ εγώ γύριζα μια ταινία με θέμα την Μάχη της Αγγλίας (η φοβερή αερομαχία που δόθηκε για μέρες το 1941) και έβαζα τους Γερμανούς να πετάνε τα... τζετ και τους πυραύλους που ΕΙΧΑΝ ΜΕΝ σχεδιάσει να φτιάξουν αλλά ΔΕΝ πρόλαβαν ΟΥΤΕ το 1945 να τα έχουν επιχειρησιακά, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΙΧΑΝ "ΚΡΑΞΕΙ" οι κρητικοί ταινιών;;;

Ή εάν έφτιαχνα μια ταινία με θέμα τον εκατονταετή πόλεμο στο Μεσαίωνα κι έβαζα τους Βυζαντινούς να βοηθούν τους Γάλλους με... "Υγρό Πυρ", ΔΕΝ ΘΑ με κατακεραύνωναν - και με το ΔΙΚΙΟ τους;;;

ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Ο φίλος ο "Stephen" (με έδρα την Αργεντινή όπως λέει κάτω από το avatar του), ας μου απαντήσει σ' αυτό:

Θα του άρεσε η επερχόμενη ταινία "CHE" με τον Ντελ Τόρρο ως "Κομμαντάτε Γκεβάρα", να παρουσιάζει τον ΜΕΓΙΣΤΟ "CHE" ως... γκόμενο αλά Λεονάρντο Ντι Κάπριο, με κύριό του γνώρισμα να την... "πέφτει" στις θυλικού γέννους αντάρτισες του τάγματός του;;;

Και απαντώ στον φίλο "Stephen".

Το "Troy" ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Όχι ΜΟΝΟ διότι ΔΕΝ ανταποκρίνετω στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ/ΜΥΘΙΚΗ πραγματικότητα. (ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι η "Ιλιάς" κι η "Οδύσσεια" ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ μυθικά ποιήματα - παραμύθια δηλαδή! - αλλά ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΕ σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ, που ΛΥΣΤΑΡΧΟΙ-"αρχεολόγοι" σαν τον Σλίμαν ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υπήρχαν... και βούτηξαν και ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ "στηχεία" και τα πήραν σπίτια τους!).

Ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι στο "Troy" δείχνει τον Αγαμέμνωνα να είναι ΚΥΡΙΟΣ ΟΛΩΝ των Δαναών/Αχαιών (Ελλαδίται Έλληνες) - ΝΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ, αλλά ΟΧΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ... κατάκτησε τους άλλους όπως δείχνει η ταινία!

Ας ξεχάσουμε ότι ο Μενέλαος ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ από τον Έκτορα ή ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ Τρώα, αλλά άρπαξε από το μαλλί τη "κάρια" την Ελένη και την γύρισε στη Σπάρτη!

Ας ξεχάσουμε ότι ο Αχιλλεύς ΠΟΤΕ ΔΕΝ πάτησε το πόδι του στη Τρία - αντιθέτως, ο ΥΙΟΣ του ο ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ ηγήθηκε μαζί με τον Οδυσσέα την "καταδρομική" επιχείρηση "Δούριος Ίππος"!

Ας ξεχάσουμε ότι ΔΕΝ είδαμε ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΟ να παίζει ρόλο (να ΜΗΝ ΚΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!) στη ταινία - πράγμα ΠΛΗΡΩΣ αντίθετο με τον μύθο!

Ας ξεχάσουμε ότι δεν είδαμε ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ σαν π.χ. τον ΑΙΑΝΤΑ, ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ και τον ΔΙΟΜΗΔΗ!

Ας ξεχάσουμε ότι ΑΚΟΜΑ ΚΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΟΜΑ στην αρχή του έργου - στα ΠΡΩΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ δηλαδή - είχε ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ!

... Αλλά, να βλέπω και... αλά "Matrix" μονομαχίες όπως του Αχιλλέα με τον Έκτορα ή ΜΙΑ ΒΑΡΚΟΥΛΑ με 20 Μυρμυδόνες και τον Αχιλλέα να "μαμάει" ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΡΩΪΚΟ απόσπασμα στρατού (ενώ ΑΠΛΑ ο μύθος λέει - και θα ήταν ΚΑΙ ΠΙΟ "ΠΙΑΣΙΑΡΙΚΟΣ" για ταινία! - ότι ο ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ δέχτηκε να πατήσει πρώτος το χώμα της Τροίας και να πεθάνει, όπως έλεγε η προφητεία!), να βλέπω υβριδικά ΚΕΛΤΙΚΑ κράνη/θώρακες/σπαθιά αντί των ΥΠΕΡΟΧΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ που έχουν ανασκαφεί, να βλέπω "ΓΙΟΥΡΟΥΣΙΑ" αλά... ΟΥΡΟΥΚ-ΧΑΪ του "Άρχοντα" αντί να βλέπω τακτικές μαχών της Εποχής του Χαλκού... Ε, ΠΑΡΑΠΑΕΙ!

Ειδικά, φίλτατε "Stephan", η απόβαση... ήταν ΜΕΓΙΣΤΗ "πατάτα"! ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ περίπτωση να τα κατάφερνε ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ πολεμικός λαός να κάνει ένα "beachhead" (προγεφύρωμα), με ΤΕΤΟΙΑ "κουκουρούκου" στρατηγική... "ορμάτε μάγκες"!

Άσε δε η... "φοβερή" μονομαχία Έκτορος-Αχιλλέως! Μμμμμ...! "ΣΠΟΥΔΑΙΑ"! Στριφογύριζε ο μπαρμπα-Πιτ το δόρυ σαν... ΣΑΟΛΙΝ μοναχός, με την ασπίδα ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ, διότι του... έκαιγε ο ήλιος τον δερμάτινο θώρακά του! "ΚΑΙ ΜΑΜΩ" τις μονομαχίες! Μα καλά, ΕΝΑ ΚΩΛΟ-ΞΕΦΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ αν είχε κάνει ο Πήτερσεν, θα ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΩΣ ΓΑΜΩ-ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ οι ήρωες-βασιλείς της τότε εποχής!

Και... ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ, να βλέπεις ΤΕΤΟΙΕΣ "πίπες" μάχες αλά "Xenia"/"Ηρακλής - TV serial", από το να δεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΧΗΣ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ που έγιναν στα Γαυγάμυλα!

Γιαυτό και ενώ το "Troy" ήταν ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΑ από δράση και μάχες σε σχέση με τον "Αλέξανδρο", είναι ένα κινηματογραφικό "σκουπίδι" - μια ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΕΛΕΙΑ... "Αμερικανιά"!

...

Φίλε "ΜΙΒ", ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ να συγκρίνεις την 7η τέχνη με τη ζωγραφική! ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ζωγραφική και ομιλώ από πείρα! ΝΑΙ ΜΕΝ, ο ζωγράφος αλά Πικασό θα φτιάξει κάτι σουρεαλιστικό ή εξπρεσιονιστικό θέμα κι ο απλός κοσμάκης θα το δει και θα πει "τι λέει μ' αυτό ο ποιητής", αλλά αφ' ενός ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι λεγόμενοι ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ζωγράφοι όπως ο Μικελάντζελο ή ο Ρέμπραντ ή ο Ντα Βίντσι που "ΜΑΜΑΝΕ" με την ΤΕΛΕΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ που έχουν τα έργα τους, εφ' εταίρου ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ γυρίζει ταινία ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ/ΓΕΓΟΝΟΣ/ΙΣΤΟΡΙΑ!

Αν είναι... Τζορτζ Λούκας και ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΣ έναν φανταστικό κόσμο ή αν είναι Πήτερ Τζάκσον και ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ έναν φανταστικό κόσμο κάποιου άλλου (ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ μας τον παρουσίασε ο Τόλκιν!), τότε ΝΑΙ μπορεί να κάνει τα "δικά" του!

Α... και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ φίλε "ΜΙΒ"... ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ με τους Σπαρτιάτες! "Η βούρτσα με την...", καταλαβαίνεις τι εννοώ!

Σ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ, ισχύει ΜΕΝ, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΤΟΠΟ δε, μιας κι ομιλείς για κάτι που έλαβε χώρα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την "εποχή" της παντοδύναμης Σπάρτης, όταν αυτή πλέον ΠΑΡΑΠΕΑΙ λόγο "λειψανδρίας" (μετά ΤΟΣΟΥΣ αιώνες πολέμων, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΛΕΟΝ άνδρες να παρατάξουν!) και λόγο ΤΟΣΩΝ πολλών εξεγέρσεων Ειλώτων! Οι Θηβαίοι ήταν ΜΙΑ ΖΩΗ, "σκυλιά των Περσών" και ΚΑΘΕ Κράτους ισχυρού... "Όπου φυσά ο άνεμος πάω...", κάτι τέτοιο!

Και ΓΙΑΥΤΟ και ήταν κι οι ΜΟΝΟΙ που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ο Μέγας Αλέξανδρος - πλην του σπιτιού του ποιητού Πινδάρου!

...

Αγαπητή... ΑΦΡΟΔΙΤΗ - "astarti" - πολύ θα ήθελα να μου αναπτύξεις τα επιχειρήματά σου, που δεν δήνεις εύσημα στους Σπαρτιάτες! Μελετώ τους Λακεδαιμώνιους εδώ και 20 χρόνια περίπου! Διαθέτω άνω των 100 βιβλίων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ για την Αρχαία Σπάρτη - κάμια μάλιστα, ιδιαίτερα σπάνια βιβλία.

Αναμένω με χαρά να διαβάσω τα όσα έχεις να πεις για εκείνους. Είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι θα σε καταπλήξω και θα σε κάνω ίσως ν' αλλάξεις γνώμη για εκείνους - ΟΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑ ΕΓΩ, μόλις άρχισα σιγά-σιγά να τους "ανακαλύπτω"!

Και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ και σε σένα αγαπητή φίλη... ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ πόλις-κράτος ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΠΗΡΕ "ΦΡΑΓΚΑ" ΠΕΡΣΙΚΑ, για να τσακήσει τον αντίπαλο ΟΜΟΦΥΛΛΟ κράτος που πολεμούσε! Η Σπάρτη ΔΕΝ ΣΥΜΑΧΗΣΕ με τους Πέρσες, απλά δέχτηκε ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ της τους "Χρυσούς Δαρικούς" για να φτιάξει στόλο και να τσακίσει τους Αθηναίους! Κι οι Πέρσες, ανίκανοι να καταστρέψουν εκείνοι τους πονηρούς Αθηναίους, ΤΙ ΠΙΟ έξυπνο να χρηματοδοτήσουν τον ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ/ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ στρατό του τότε κόσμου, για να νικήσει τους μισητούς Αθηναίους...

...

Διαφωνώ φίλε "ταξιδιώτη22"... Κι εγώ έχω δει ΑΠΕΙΡΕΣ ταινίες από τις παλαιές, ΚΑΜΙΑ τους δεν άξιζε! Αν εξαιρέσεις τον "Σπάρτακο"...

...

Εγώ φίλε "Τοτο", έχω τοποθετηθεί! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΑΝ ΠΑΛΑΒΟΣ να τη δω τη ταινία "300"!

Θα με ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ, είμαι σίγουρος! Απλά... εάν ήταν ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΚΡΙΒΗΣ, θα με "έστελνε"! Θα "έχανα τη μπάλα"! Θα κατέστρεφα καμιά 10ρια DVDs από τις ΑΠΕΙΡΕΣ φορές που θα την έβλεπα! Εδώ έχω δει ΤΟΣΕΣ φορές την "ΑΡΧΑΙΑ" ταινία "The 300 Spartans" του 1967!

Αλλά, είπαμε... Περίμενα να δω τις "ΠΥΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΙΑΣ"! ΑΥΤΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑΙΝΙΑΡΑ!... Αλλά το project, "πάγωσε"...

Ούτε η Δομή νάσουνα lupus_Hegemonia!

Τις "ΠΥΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΙΑΣ" καιγώ θα ήθελα να τις δώ αλλα δεν με πείθει (ούτε τους παραγωγούς υποθέτω) οτι θα είχε μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία απο το 300, γιατι όπως σε μενα έτσι και σε πολλούς αλλοπαρμένους του είδους μου, αρέσει η φαντασία και η υπερβολή στον κινηματογράφο...

...

Αγαπητέ lupus_Hegemonia, νομίζω την μπάλα την έχεις ήδη χάσει. Μπερδέυεις τις δικές σου - και του οποιουδήποτε άλλου - μελέτες με τον κινηματογράφο, που δεν είναι τίποτα άλλο από διασκέδαση.

Ελάχιστα σημασία έχει για μένα εάν οι στρατηγικές και τα όπλα ήταν ίδια με αυτά που είχαν πράγματι χρησιμοποιηθεί στην Τροία λ.χ., από τη στιγμή που η ίδια η ταινία δεν με διασκέδασε. Αν είχε δηλαδή όλα τα ιστορικά στοιχεία θα ήταν καλύτερη; Δεν νομίζω.

This blessed plot, this earth, this realm, this England...

William Shakespeare: King Richard II Act 2, Sc 1

London is a state of mind

ΥΠΕΡΟΧΑ!

Φαίνεται ότι "ταρακούνησα τα νερά" του συγκεκριμένου topic για τα καλά!

:confused: :worry:

Λοιπόν... ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ με το επιχείρημα "αυτό είναι ταινία, όχι ντοκυμαντέρ"!

Παραδείγματα του κινηματογράφου που ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ (αυτό που υποστηρίζω δηλ., να υπάρχει ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ κι ΑΝΑΚΡΙΕΙΑ) υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ... Και ΠΑΝΤΟΤΕ, παραδείγματα που αφορούν ΑΛΛΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ και ΛΑΟΥΣ! Όταν οι κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής ασχολούντε με ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ, τα "ΠΗΔΟΥΝ" όλα κανονικά!

Koίταξε να δεις, ουσιαστικά δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Απλά λέω ότι για ταινία θεωρώ φυσιολογικό να δω αρκετές μετατροπές βάσει «ποιητικής αδείας». Ένα έποςή ένα βιβλίο ή ένα θεατρικό έργο ή μια τηλεοπτική σειρά όταν πρόκειται να γίνει ταινία, αναγκαστικά θα πρέπει να υποστεί αλλαγές, τόσο στο σενάριο, στην δομή, στην πλοκή κτλ προκειμένου να «βλέπεται» και να μην είναι βαρετή του θανατά. Στην τελική με άλλο σκοπό διαβάζω ένα βιβλίο, με άλλο σκοπό βλέπω μια ταινία.

Θέλετε ν' αναφέρω παραδείγματα;

1. ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ!

(Το σενάρειο βασίστηκε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ love story, που έλαβε χώρα πάνω στον "Τιτανικό" και το ΠΩΣ έγινε το τραγικό ναυάγιο, όπως γράφτηκε από ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ κρητικούς, γυρίστηκε ΣΧΕΔΟΝ σαν να... το τραβούσαν τηλεοπτικές κάμερες ΟΤΑΝ έγινε!)

Βέβαια, ο Τιτανικός ήταν μια πρωτοφανώς πανάκριβη παραγωγή, με τους καλύτερους δυνατούς συντελεστές που σάρωσε και όλα τα όσκαρ... Και εδώ που τα λέμε η υπόθεσή του ήταν πολύ πιο απλοϊκή. Μια ιστορία αγάπης που έλαβε χώρα σε ένα υπό βύθιση καράβι. Ούτε ιστορικές προσωπικότητες πραγματευόταν, ούτε μάχες που επηρέασαν τον ρου της ιστορίας ούτε τίποτα. Πού ξέρω εγώ για πράδειγμα ότι ήταν όντως αληθινή η Love story; Που ξέρω ότι έγιναν όντως έτσι τα πράγματα; Και στην τελική ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ;

3. ΑΛΑΜΟ

(ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ αναπαράσταση της δραματικής αντίστασης των Τεξανών επαναστατών εναντίων του Μεξικανικού τακτικού στρατού!)

Είσαι σίγουρος για αυτό; Φίλος μου ελληνομεξικάνος μου είπε ότι πρόκειται για... αγνή παρθένα αηδιαστική αμερικάνικη προπαγάνδα και ότι απείχε παρασάγας από τα πραγματικά γεγονότα. Και εδώ που τα λέμε, ούτε εμένα με έπεισε σαν ταινία. Ειδικά ο τρόπος που γελοιοποιεί τους Μεξικάνους.

ΘΕΛΕΤΕ κι άλλα "παραδείγματα"; Μήπως αντιληφθήκατε ότι ΠΟΛΛΑ έργα που αφορούν ΑΝΔΡΑΓΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ & ΑΓΓΛΩΝ έχουν μεταφερθεί ΣΧΕΔΩΝ με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ;;;

Καλά, αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να εξηγηθεί. Το αμερικάνικό και αγγλοσαξονικό κοινό είναι αυτό στο οποίο κατεξοχήν απευθύνονται αυτές οι ταινίες. Αν οι «Τροία» για παράδειγμα είχε ανακρίβειες, πολύ που τον νοιάζει τον Αμερικάνο. :p Το σόου του ήθελε ο άνθρωπος, το πήρε.

Δυλαδή, ΑΝ εγώ γύριζα μια ταινία με θέμα την Μάχη της Αγγλίας (η φοβερή αερομαχία που δόθηκε για μέρες το 1941) και έβαζα τους Γερμανούς να πετάνε τα... τζετ και τους πυραύλους που ΕΙΧΑΝ ΜΕΝ σχεδιάσει να φτιάξουν αλλά ΔΕΝ πρόλαβαν ΟΥΤΕ το 1945 να τα έχουν επιχειρησιακά, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΙΧΑΝ "ΚΡΑΞΕΙ" οι κρητικοί ταινιών;;;

Οι κρητικοί θα σε είχαν κράξει σίγουρα, οι κριτικοί δεν ξέρω :p

Το παράδειγμά σου πάντως δεν είναι υποθετικό. Δες την ταινία Skycaptain and the world of tomorrow. Προσωπικά την απόλαυσα γιατί μου αρέσει το theme της προηγμένης τεχνολογίας πριν την εποχή της (μικρός λάτρευα τον Βερν), αλλά ομολογώ ότι αν ο σκηνοθέτης ισχυριζόταν ότι εμπνεύστηκε από πραγματικά γεγονότα μάλλον θα με ξενέρωνε. Τώρα το θα σε έκραζαν οι κριτικοί, εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Τι ταινία θα ήταν, με ποιους πρωταγωνιστές, με ποιο στούντιο από πίσω κτλ...Στην τελική δεν μπορείς να προδικάσεις το αποτέλσμα. Αν το τελικό εικαστικό αποτέλσμα ήταν αξιοπρεπές και αποδεκτό (δεν παρουσίαζε δλδ τους γερμανούς να ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ την μάχη της αγγλίας ή κάτι τέτοιο) εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.

Θα του άρεσε η επερχόμενη ταινία "CHE" με τον Ντελ Τόρρο ως "Κομμαντάτε Γκεβάρα", να παρουσιάζει τον ΜΕΓΙΣΤΟ "CHE" ως... γκόμενο αλά Λεονάρντο Ντι Κάπριο, με κύριό του γνώρισμα να την... "πέφτει" στις θυλικού γέννους αντάρτισες του τάγματός του;;;

Και απαντώ στον φίλο "Stephen".

Α, αυτό είναι εύκολο δίλλημα. Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα. Θα ήταν καλύτερα δλδ αν την έπεφτε στους αρσενικού γένους αντάρτες του τάγματός του; :lol:

Π.χ. "Τα πράσινα Μπερέ", μια ΕΛΛΕΕΙΝΗ ταινία με τον ΓΗΡΑΙΩΤΑΤΟ Τζον Γουέιν, να το "παίζει" ο σούπερ "μαμάω" πρασινοσκούφης που τσακίζει τους... μπάσταρδους Κόκκινους Χμεν και Βιεντκόγκ! Και ΜΕΤΑ τη ταινία αυτή, αυξήθηκαν κατά 25% οι εθελοντές για το Βιετνάμ!

Άλλο παράδειγμα; Οι ΑΠΕΙΡΕΣ ταινίες (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ - ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!) που παρουσιάζουν τους... "μπάσταρδους"/καθάρματα Σέρβους να βιάζουν και να σκοτώνουν τους... "άκακους" Βόσνιους - που ΓΙΑΥΤΟ πήγαν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ!

Σωστή παρατήρηση. Αλλά... αλλά αυτό δεν είναι πατέντα των αμερικάνων. Η προπαγάνδα όπως εννοείται σήμερα υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ιστορίας. Παράδειγμα η Αινείαδα του Βιργίλιου, ένα έπος «σίκουελ» όπως θα λέγαμε σήμερα της Ιλιάδας, η οποία παρουσιάζει τους διωγμένους πρόγονους των Ρωμαίων να βρίσκουν νέα μετά από περιπλανήσει σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο πατρίδα και να ζουν με την ελπίδα του επαναπατρισμού. Πάντα μια μεγάλη (ή μικρή) δύναμη όταν θέλει να κάνει επιθετικό πόλεμο χρειάζεται άλλοθι. ΟΙ μεν είχαν τις αλύτρωτες πατρίδες, (ο αινείας όπου πήγαινε έσπερνε παιδιά :p ) είτε προστασία των αδυνάτων (@USA). Και αυτού του είδους η προπαγάνδα δεν είναι μονοπώλιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμενων. Ο μέγας αλέξανδρος είχε σαν άλλοθι την εκδίκηση για τα δεινά που προξένησαν οι Πέρσες στις εισβολές τους στην Ελλάδα. Ο βυζαντινοί μετά την πτώση της Πόλης έφτιαξαν τον μύθο του μαρμαρωμένου Βασιλιά. ΟΙ έλληνες στους Βαλκανικούς πολέμους είχαν τις αλυτρωτες πατρίδες και την «Μεγάλη Ιδέα». Θέλω να καταλήξω στο ότι το άλλοθι για ένα πόλεμο πρέπει απλά να υπάρχει, μικρή σημασία έχει πόσο πετυχημένο φαίνεται στους απέξω. Που ξέρεις; Μπορεί η ταινία 300 να είναι προπαγάνδα κατά του σημερινού καθεστώτος του Ιράν. Εγώ δεν θα εκπλαγώ καθόλου.

Μαρβιν

Εγώ κρίνω με βάση αυτό το τρέιλερ που είδα. Το οποίο ήταν γεμάτο μυθολογικά στοιχεία, gollum-like όντα και κινήσεις στη μάχη που θύμιζαν πάρα πολύ το LOTR.

Αυτό παρατήρησα και τιποτα παραπάνω.

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσεις, χωρίς να σε αφορά φυσικά, ότι ο άρχοντας ήταν ορόσημο στις επικού περιεχομένου ταινίες και θα επηρεάζει για πολύ καιρό τέτοιες προσπάθειες, ποικιλοτρόπως.

Υ.Γ. Η συζήτηση έχει πολύ ενδιαφέρον, αρκεί να μη εκφυλιστεί και ξεφύγει από το θέμα που δεν είναι άλλο από την ταινία 300. Οπότε, ότιδήποτε λέμε καλό είναι να είναι σε σχέση με την ταινία.

.

Εγώ να ρωτήσω κάτι ρε παιδιά. Επειδή δεν τα έχω διαβάσει ποτέ, τα graphic novels του Frank Miller είναι ιστορικά ακριβή;;

Γιατί αν δεν είναι, δεν είναι παράλογο να απαιτούμε από μια ταινία που ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ σε μια σειρά graphic novels η οποία με τη σειρά της ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ σε ένα ιστορικό γεγονός, να είναι ιστορικά ακριβής;; Εξ άλλου, οι άνθρωποι δεν μας "κοροϊδεύουν"... Όπως γράφει και πάνω στο poster της ταινίας, είναι "βασισμένο στο graphic novel" του Frank Miller... δε λέει πουθενά "η πραγματική ιστορία, όπως συνέβη" ή κάτι τέτοιο...

Ας μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν

Και ναι, τα αμερικανικά studios, ενδιαφέρονται να αποδόσουν σωστά τις δικές τους "ιστορίες και μύθους" για δυο λόγους:

1)Γιατί όταν ξέρεις έναν μύθο/ένα ιστορικό γεγονός/μια ιστορία πολύ καλά (και ιδιαίτερα όταν είναι δικό σου) είναι πολύ δύσκολο να δεχτείς οποιαδήποτε αλλαγή στην υπόθεση...όπως άλλωστε φαίνεται και από τις αντιδράσεις κάποιων. Με λίγα λόγια, το κοινό που ξέρει μέχρι και την τελευταία λέξη της εν λόγω ιστορίας, δεν θα δεχτεί τόσο εύκολα καμία αλλαγή σε αυτήν.

2)Στις αμερικανικές ιστορίες οι τροποποιήσεις δεν γίνονται και για τον λόγω που αναφέρω παραπάνω, αλλά και για να "τονίζεται" το θάρρος και η ανδρεία των αμερικανών. Π.χ. στην Τροία, ο Αμερικάνος πήγε να δει μια επική ταινία, χωρίς να τον νοιάζει ποιός θα είναι ο γενναίος και ποιός όχι...απλά γιατί δεν έχει σχέση με εκείνον. Με αυτό δε θέλω να "την πω" στους Αμερικάνους. Είμαι 1000% σίγουρος πως αν και εμείς είχαμε μια τέτοιου μεγέθους κινηματογραφική βιομηχανία (όπως είναι το Hollywood) θα κάναμε ακριβώς το ίδιο: θα προμοτάραμε τους εαυτούς μας (όπως και κάθε άλλο έθνος) - και είναι απόλυτα φυσιολογικό...

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Θα σου αναφέρω απλά την ταινία U-571 (ταινία του 2000), που δείχνει ότι τη μηχανη Enigma την πήραν από τους Γερμανούς Αμερικάνοι και όχι Άγγλοι όπως έγινε στην πραγματικότητα, και τη Γέφυρα του ποταμού Κβάι, όπου, αν είδες το ντοκυμαντέρ του ΜΕGA, παραποιήθηκαν ιστορικά στοιχεία. Αυτό γίνεται παντού και πάντα, δεν μπορεί καμία ταινία να είναι απολύτως ακριβής ιστορικά. Και νομίζω ότι όταν κάποιος πάει σινεμά έχει τη στοιχειώδη ευφυία να ξέρει ότι δεν βλέπει ντοκυμαντέρ.

Το "Troy" ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Όχι ΜΟΝΟ διότι ΔΕΝ ανταποκρίνετω στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ/ΜΥΘΙΚΗ πραγματικότητα. (ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι η "Ιλιάς" κι η "Οδύσσεια" ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ μυθικά ποιήματα - παραμύθια δηλαδή! - αλλά ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΕ σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ, που ΛΥΣΤΑΡΧΟΙ-"αρχεολόγοι" σαν τον Σλίμαν ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υπήρχαν... και βούτηξαν και ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ "στηχεία" και τα πήραν σπίτια τους!).

Φαντάζομαι θα ήταν πιο ρεαλιστικό αν εμφανίζονταν οι θεοί και πολεμούσαν δίπλα στον Αχιλλέα, όπως γίνεται στην Ιλλιάδα;

Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be RUNNING AROUND IN DARKENED ROOMS, MUNCHING MAGIC PILLS and listening to REPETITIVE ELECTRONIC MUSIC." Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989