Jump to content

5G NR

mixtri
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Είμαι από χθες στη χώρα για μια εβδομάδα. Έχει ανοίξει γενικά το NR-CA με όλους τους συνδιασμούς.
Επίσης έχει ανοίξει γενικά η δεύτερη μπάντα N78, στα σημεία με κίνηση +50MHz, στα σημεία χωρίς θέμα χωρητικότητας +30MHz. Λογικά η διαφορά υπάρχει για οικονομία στα licenses των σταθμών βάσης.
Το ξαναλέω και έχω καταντήσει γραφικός, αλλά έχει πέσει η ισχύς εκπομπής στο band 20 κατά περίπου 6 dBm, σημεία που είχα -112 dBm πλέον έχω -120 dBm, το οποίο φέρνει και τη B20 στα επίπεδα εκπομπής της N28, οπότε δουλεύει καλά και το combo B20_N28 για τις ελάχιστες συσκευές που το υποστηρίζουν.

Edited by georgemv

2 ώρες πριν, mixtri said:

Ο χρυσός κανόνας είναι 2CC SA. Αν δεν υποστηρίζει aggregation τρως φόλα. iPhone 13 και πάνω.

Υποστηρίζουν τα 13αρια SA κανονικά; Δεν το περίμενα. 2+ ετων μοντέλα.

Ξέρετε ποια μοντέλα από Galaxy series A υποστηρίζουν 5G SA ?

50 minutes ago, georgemv said:

Είμαι από χθες στη χώρα για μια εβδομάδα. Έχει ανοίξει γενικά το NR-CA με όλους τους συνδιασμούς.
Επίσης έχει ανοίξει γενικά η δεύτερη μπάντα N78, στα σημεία με κίνηση +50MHz, στα σημεία χωρίς θέμα χωρητικότητας +30MHz. Λογικά η διαφορά υπάρχει για οικονομία στα licenses των σταθμών βάσης.
Το ξαναλέω και έχω καταντήσει γραφικός, αλλά έχει πέσει η ισχύς εκπομπής στο band 20 κατά περίπου 6 dBm, σημεία που είχα -112 dBm πλέον έχω -120 dBm, το οποίο φέρνει και τη B20 στα επίπεδα εκπομπής της N28, οπότε δουλεύει καλά και το combo B20_N28 για τις ελάχιστες συσκευές που το υποστηρίζουν.

Το έδωσαν σε Β3 ή Ν78; 6dB

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

6 minutes ago, mixtri said:

Νομίζω στη Ν78 λόγω επιπλέον bandwidth, ίσως κάνω και λάθος

18 minutes ago, panos.k2 said:

Υποστηρίζουν τα 13αρια SA κανονικά; Δεν το περίμενα. 2+ ετων μοντέλα.

Και τα 12 υποστηρίζουν SA, αλλά χωρίς NR-CA. Στην Αμερική και την Ιαπωνία με μεγάλα συνεχόμενα μπλοκ Ν41 πάνε πολύ καλά. Σε εμάς όταν πέφτουν σε N1 ή Ν28 θα σέρνονται.

1 hour ago, mixtri said:

B3 προσωπικά δεν έχω δει αλλαγή στην ισχύ. Ίδια κάλυψη εκεί που κινουμαι, ίδια db απ όσα μπορώ να θυμάμαι ο άνθρωπος πάνω κάτω 😏. Οπότε αν υποθέσουμε ότι προικισαν μια από αυτές τις δύο, μάλλον πάμε στην N78. Επιπλέον φαίνεται να μην είναι τόσο "επιθετική" η band 20 πλέον και τα κινητά ξεκολλάνε από αυτήν. Το δικό μου τουλάχιστον έχω καιρό να το παρατηρήσω αυτό 😏. Πάντως μια ενδιάμεση μπάντα όπως η N41 όπως αναφέρει ο @georgemv, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές πιο πυκνής δόμησης με μέτριο πληθυσμό, θα ήταν ταμάμ πιστεύω. Θα μπορούσε να γίνει και η "νέα b3" της Cosmote μελλοντικά, για να ισοβαθμιζεται κάπως το κενό ανάμεσα σε N78 και N1, αλλά αυτά τα ξέρετε καλύτερα εσείς 😛

Δόθηκε η άδεια για N78 και ένα πάνελ στην 1112 στην καλαμάρια . Η μοναδική ακόμα κεραία (μεγάλου ιστού) με 4G only . Έχουν μηνει αλλά 1-2 micro 

7 minutes ago, georgebad said:

Δόθηκε η άδεια για N78 και ένα πάνελ στην 1112 στην καλαμάρια . Η μοναδική ακόμα κεραία (μεγάλου ιστού) με 4G only . Έχουν μηνει αλλά 1-2 micro 

Ναι εδώ και κάποιες μέρες έχει αναρτηθεί στο διαύγεια έχω δει. Καιρός ήταν 

12 minutes ago, csmt said:

Δεν είναι μια. Είναι και τα Κύμινα 1001 όπως και η 1015 στη Νεάπολη.

Και 1534 Καλαμαριά.

Αυτήν την 1001 είναι από αρχαιοτάτων χρόνων βγαλμένη η άδεια της και ακόμα δεν πέρασε η αρχαιολογική υπηρεσία να την αναστήσει και να βγάλει στο φως τις δυνατότητές της 🤣🤣🤣

Κοντά στην πλατεία Χατζη-Αμπελοκήποι Ιωαννινα. IMG_2632.thumb.jpeg.188b6101a7d59dc5e966c022bd79ca6f.jpegIMG_2633.thumb.png.b636e8324c2ce92845a4139e08a6713a.png
Σημα καμπάνα από Λιγκιαδες 4052 λόγω οπτικής επαφής. Φανταστείτε τι γίνεται όταν δεν ειναι καμπάνα…

Edited by panos.k2

16 minutes ago, panos.k2 said:

Κοντά στην πλατεία Χατζη-Αμπελοκήποι Ιωαννινα. IMG_2632.thumb.jpeg.188b6101a7d59dc5e966c022bd79ca6f.jpegIMG_2633.thumb.png.b636e8324c2ce92845a4139e08a6713a.png
Σημα καμπάνα από Λιγκιαδες 4052 λόγω οπτικής επαφής. Φανταστείτε τι γίνεται όταν δεν ειναι καμπάνα…

Μπανάνα... Το ξεχεσαν εκεί το θέμα με την κολοκεραια 🫣

20 minutes ago, johnny_htc said:

Μπανάνα... Το ξεχεσαν εκεί το θέμα με την κολοκεραια 🫣

Να τι γίνεται όταν δεν είναι καμπάνα. IMG_2634.thumb.png.13c24e225fd22532d3539691954cf718.png

3 μπαρες με κυρια Β3. Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, με πιο περιορισμένη οπτική επαφή με το Πάρκο Κεραιων.

Εννοείται και πριν και τώρα μιλάω για περιοχή εντός αστικού ιστού. 

Edited by panos.k2

2 minutes ago, panos.k2 said:

Να τι γίνεται όταν δεν είναι καμπάνα. IMG_2634.thumb.png.13c24e225fd22532d3539691954cf718.png

3 μπαρες με κυρια Β3. Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, με πιο περιορισμένη οπτική επαφή με το Πάρκο Κεραιων.

Εννοείται και πριν και τώρα μιλάω για περιοχή εντός αστικού ιστού. 

Δεν πιστεύω πάντως πως είναι θέμα Cosmote αυτό το δράμα. Πρέπει να είναι το νούμερο ένα μαύρο χάλι πανελλαδικώς αυτή τη στιγμή σε κεραία. Αλλού κολλάει το ζήτημα, αλλά δεν πιέζουν και αυτοί να προχωρήσει προς την επίλυση του ζητήματος. 😏

8 minutes ago, johnny_htc said:

Δεν πιστεύω πάντως πως είναι θέμα Cosmote αυτό το δράμα. Πρέπει να είναι το νούμερο ένα μαύρο χάλι πανελλαδικώς αυτή τη στιγμή σε κεραία. Αλλού κολλάει το ζήτημα, αλλά δεν πιέζουν και αυτοί να προχωρήσει προς την επίλυση του ζητήματος. 😏

Κατα τις 6 τα ξημερώματα το 4g+ (cat 10) στην Χαλκίδα πετάει στα 150 mbps (σε σημείο με σήμα καμπάνα στην βεράντα)το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σέρνεται στα 10-12 mbps  ,στο 5G δεν υπάρχει τόσο χάλι (όπου υπάρχει βέβαια). Από το σπίτι γενικά είμαι 2 μπάρες συνήθως σε απόσταση 3,8 χλμ από την κεραία. Μίλησα μαζί τους μέσω τσατ με πήραν τηλ πως η περιοχή εξετάστηκε και υπάρχει θέμα σχεδιασμού και θα το φτιάξουν.... Πέρασαν 3 μήνες τίποτα.. κάνω αίτημα εκ νέου πάλι το ίδια. Η κεριά αυτή εκπέμπει σε φύλλα, Αφράτι, βασιλικό, Μύτικα Εύβοιας κάθε είναι σχετικά μικρή σαν αυτές στην Αθήνα που κάθε λίγα μέτρα βλέπεις Κ άλλη 

Edited by elkons

13 minutes ago, johnny_htc said:

Καταλαβαίνω απόλυτα τι θες να πεις, αλλα πρόκειται για οργανωμένο πάρκο κεραιων, από το οποίο εκπέμπουν Digea, ΕΡΤ, Ραδιόφωνα…

Οι Λιγκιαδες στα Ιωαννινα είναι ο,τι ακριβως είναι ο Υμηττός στην Αττική ή ο Χορτιατης στη Θεσσαλονίκη

Η Vodafone και η Nova έχουν αναβαθμίσει τους σταθμους τους κανονικά στο πάρκο, και φανταστείτε δεν είναι συνεγκατασταση. Δεν ξέρω κατά ποσό είναι θέμα άδειας όταν οι άλλοι δυο έχουν αναβαθμίσει κανονικά τις κεραίες τους. 

4 minutes ago, elkons said:

Κατα τις 6 τα ξημερώματα το 4g+ (cat 10) στην Χαλκίδα πετάει στα 150 mbps, το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σέρνεται στα 10-12 mbps ,στο 5G δεν υπάρχει τόσο χάλι (όπου υπάρχει βέβαια)

Η κεραια που λέω Εγώ είναι Β3+Β20. 5G όχι. Δηλαδή η κατάσταση δεν σωζεται. Ειδικά αν πιάσεις από τη συγκεκριμένη σε εσωτερικό χώρο την έχεις βάψει. 

Edited by panos.k2

11 minutes ago, elkons said:

Κατα τις 6 τα ξημερώματα το 4g+ (cat 10) στην Χαλκίδα πετάει στα 150 mbps (σε σημείο με σήμα καμπάνα στην βεράντα)το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σέρνεται στα 10-12 mbps  ,στο 5G δεν υπάρχει τόσο χάλι (όπου υπάρχει βέβαια). Από το σπίτι γενικά είμαι 2 μπάρες συνήθως σε απόσταση 3,8 χλμ από την κεραία. Μίλησα μαζί τους μέσω τσατ με πήραν τηλ πως η περιοχή εξετάστηκε και υπάρχει θέμα σχεδιασμού και θα το φτιάξουν.... Πέρασαν 3 μήνες τίποτα.. κάνω αίτημα εκ νέου πάλι το ίδια. Η κεριά αυτή εκπέμπει σε φύλλα, Αφράτι, βασιλικό, Μύτικα Εύβοιας κάθε είναι σχετικά μικρή σαν αυτές στην Αθήνα που κάθε λίγα μέτρα βλέπεις Κ άλλη 

Κλασσικό πιταρισμενο 4G από μακρινή κεραία σε λόφο.. Ποιο enb είναι αυτή; 

10 minutes ago, panos.k2 said:

Καταλαβαίνω απόλυτα τι θες να πεις, αλλα πρόκειται για οργανωμένο πάρκο κεραιων, από το οποίο εκπέμπουν Digea, ΕΡΤ, Ραδιόφωνα…

Οι Λιγκιαδες στα Ιωαννινα είναι ο,τι ακριβως είναι ο Υμηττός στην Αττική ή ο Χορτιατης στη Θεσσαλονίκη

Η Vodafone και η Nova έχουν αναβαθμίσει τους σταθμους τους κανονικά στο πάρκο, και φανταστείτε δεν είναι συνεγκατασταση. Δεν ξέρω κατά ποσό είναι θέμα άδειας όταν οι άλλοι δυο έχουν αναβαθμίσει κανονικά τις κεραίες τους. 

Η κεραια που λέω Εγώ είναι Β3+Β20. 5G όχι. Δηλαδή η κατάσταση δεν σωζεται. Ειδικά αν πιάσεις από τη συγκεκριμένη σε εσωτερικό χώρο την έχεις βάψει. 

Ναι, κατάλαβα τι λες. Νταξει Χορτιάτης και Υμηττός, δύσκολα να πιάσεις πχ κέντρο Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Με τίποτα σίγουρα, εσείς είστε λίγο διαφορετικά εκεί. Τουλάχιστον μπροστά στη λίμνη με τα μαγαζάκια που είναι τα θαλάσσια ταξί που σε πάνε στο νησάκι, μάλλον από κει πιάνεις όπως και στα παραέξω πχ προς το τζαμί του Αλη Πασα όπως τουλάχιστον έχω στο μυαλό μου την ακτή εκεί μπροστά. Κατ άλλα, αν υποθέσουμε ότι φταίει η Cosmote για το χάλι εκεί πάνω, το μόνο που σκέφτομαι είναι αν θέλουν να ανεβάσουν οπτική εκεί στο βουνό. Αλλά από την άλλη, άμα εκπέμπει ασυρματικά σε άλλες κεραίες στα γύρω γύρω βουνά σαν κέντρο εκπομπής που είναι, αυτό πρέπει να έχει γίνει εδώ και καιρό. Μετά από αυτό, δεν βρίσκω κάτι άλλο 😏

44 minutes ago, panos.k2 said:

Edited by elkons

22 minutes ago, johnny_htc said:

Ναι, κατάλαβα τι λες. Νταξει Χορτιάτης και Υμηττός, δύσκολα να πιάσεις πχ κέντρο Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Με τίποτα σίγουρα, εσείς είστε λίγο διαφορετικά εκεί. Τουλάχιστον μπροστά στη λίμνη με τα μαγαζάκια που είναι τα θαλάσσια ταξί που σε πάνε στο νησάκι, μάλλον από κει πιάνεις όπως και στα παραέξω πχ προς το τζαμί του Αλη Πασα όπως τουλάχιστον έχω στο μυαλό μου την ακτή εκεί μπροστά. Κατ άλλα, αν υποθέσουμε ότι φταίει η Cosmote για το χάλι εκεί πάνω, το μόνο που σκέφτομαι είναι αν θέλουν να ανεβάσουν οπτική εκεί στο βουνό. Αλλά από την άλλη, άμα εκπέμπει ασυρματικά σε άλλες κεραίες στα γύρω γύρω βουνά σαν κέντρο εκπομπής που είναι, αυτό πρέπει να έχει γίνει εδώ και καιρό. Μετά από αυτό, δεν βρίσκω κάτι άλλο 😏

Παραλιμνια η συγκεκριμένη κεραια δίνει στην καλύτερη 5mbps. 

Εκεί στα ταξί για το νησάκι έχει micro 5G με EN-DC Ν78 και βαράει 800αρια. 

Προς Γαριβάλδι που είναι τα κουτούκια, απλά ξεχνάς το κινητό. Δεν φορτωνει τίποτα. Ούτε σε εξωτερικούς χωρους. Σε εσωτερικους δυσκολεύονται λίγο πολυ όλες, η COSMOTE βγαίνει εκτός δικτύου, οι άλλες δυο οριακό 5G

Στο τάφο και του τζαμι του Αλί Πασσά πιάνει Ν78, νομίζω από τον Πύργο του ΟΤΕ. Ταχύτητες 500-1000. 
Στα πολυ στενά δρομάκια του κάστρου και μέσα σε κάποια μαγαζια γυρνάει σε 4052. Με ένα fight mode επανέρχεται σε 5G από άλλη κεραια με πολυ καλές ταχύτητες. 

Edited by panos.k2

36 minutes ago, johnny_htc said:

Β20 είναι στον λόφο,με φουλ από Β20 λόφου μένει για λίγα δευτερόλεπτα και πάει σε Β3 κυρίως από την κεραία που είναι πάνω από το παλιό κτίριο ΟΤΕ του Βασιλικού Εύβοιας,η οποία κεραία έχει και 5G. Σε απόσταση 3,8 χλμ από το σπίτι μου και από αυτή μέσα στο σπίτι 1-2 μπάρες το πολύ με το ζόρι. Αυτή η κεραία φιλοξενεί Βασιλικό Μύτικα, Φύλλα, Αφράτι. eNB στην <μικρή κεραία> στο Βασιλικό είναι 102041:4 στο cell mapper,ενώ η τεράστια στον λόφο Β1 ή Β20 έχει eNB 102039:42. ΥΓ στην νέα Λάμψακο κανένας δεν είναι κομπλέ είναι χειρότερο.

Κεραία Βασιλικού:

Screenshot_2024-04-08-15-11-06-242.thumb.jpg.49a4b4f3f371d1c1bce6ce9cc3b86169.jpg

Edited by elkons

11 minutes ago, elkons said:

Β20 είναι στον λόφο,με φουλ από Β20 λόφου μένει για λίγα δευτερόλεπτα και πάει σε Β3 κυρίως από την κεραία που είναι πάνω από το παλιό κτίριο ΟΤΕ του Βασιλικού Εύβοιας,η οποία κεραία έχει και 5G. Σε απόσταση 3,8 χλμ από το σπίτι μου και από αυτή μέσα στο σπίτι 1-2 μπάρες το πολύ με το ζόρι. Αυτή η κεραία φιλοξενεί Βασιλικό Μύτικα, Φύλλα, Αφράτι. eNB στην <μικρή κεραία> στο Βασιλικό είναι 102041:4 στο cell mapper,ενώ η τεράστια στον λόφο Β1 ή Β20 έχει eNB 102039:42. ΥΓ στην νέα Λάμψακο κανένας δεν είναι κομπλέ είναι χειρότερο.

Κεραία Βασιλικού:

Screenshot_2024-04-08-15-11-06-242.thumb.jpg.49a4b4f3f371d1c1bce6ce9cc3b86169.jpg

Ωπ, είσαι ωραίος. Έχουμε και φώτο και για cellmapper λοιπόν τώρα. Τουμπανος σταθμός, τετραπλό sector αν διακρίνω καλά 💪🏻. 1-2 γραμμές πάντως σήμα σε εσωτερικό χώρο για b3 signalling είναι εντάξει για cosmote, να ξέρεις. Πάνω κάτω έτσι δείχνει σε όλους όταν ο σταθμός είναι σχετικά μακριά. Άμα τις τσιτωναν λιγάκι,θα έβλεπες παραπάνω μπάρες αλλά αυτό θα το θέλαμε για τα δύσκολα σημεία κυρίως , χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα του σήματος φυσικά. Πάντως λίγο που κοιτούσα εκεί στις περιοχές σου, κάπου ενδιάμεσα στις περιοχές, θέλει να πετάξουν έναν σταθμό σίγουρα και θα κλείσει τρύπες 😏

2 ώρες πριν, johnny_htc said:

Ωπ, είσαι ωραίος. Έχουμε και φώτο και για cellmapper λοιπόν τώρα. Τουμπανος σταθμός, τετραπλό sector αν διακρίνω καλά 💪🏻. 1-2 γραμμές πάντως σήμα σε εσωτερικό χώρο για b3 signalling είναι εντάξει για cosmote, να ξέρεις. Πάνω κάτω έτσι δείχνει σε όλους όταν ο σταθμός είναι σχετικά μακριά. Άμα τις τσιτωναν λιγάκι,θα έβλεπες παραπάνω μπάρες αλλά αυτό θα το θέλαμε για τα δύσκολα σημεία κυρίως , χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα του σήματος φυσικά. Πάντως λίγο που κοιτούσα εκεί στις περιοχές σου, κάπου ενδιάμεσα στις περιοχές, θέλει να πετάξουν έναν σταθμό σίγουρα και θα κλείσει τρύπες 😏

Για ποιόν σταθμό λες ; Δηλαδή ίσως μερικά θέματα τα προκαλεί ένας άλλος; (Εάν γίνεται να βάλεις αυτή την φωτογραφία στο cell mapper καθώς αυτή που έχει είναι παλιά πριν αναβαθμιστεί). Στην εικονιζόμενη κεραία το 5G ειδικά στο σήμα καμπάνα πάει άνετα 1Gbps αλλά σε 4g μόνο το πρωί τρέχει, ίσως<μπουκωνει> .

Θέμα σχεδιασμού τι εννοούσαν όταν τους είπα δεν έχει πολύ καλό σήμα σπίτι μου (1-2 μπάρες μέσα στο σπίτι από τον εικονιζόμενο σταθμό) ; Δεν θα ήταν καλύτερα να μπει μια τέτοια να καλύψει Κ νέα Λάμψακο Κ γενικά τις περιοχές ανάμεσα;

Edited by elkons

2 ώρες πριν, Arinos said:

Είσαι θεός, ήλιος καλοκαιρινός! Έχω αναφέρει πολλάκις την χαώδη διαφορά μεταξύ της Cosmote και των συνεταίρων! Βέβαια είναι η έδρα της εδώ, έχει κεραίες και στο Μέγαρο περιμετρικά! 

Αυτά εδώ είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο στην Ακρόπολη.

Πώς λέγονται; Επίσης δεν έχουν μαζί τους τις μεγάλες sector που έχω συνηθίσει να βλέπω

20240401_121756.jpg

Galaxy A54 5G - COSMOTE Gigamax Unlimited