pcm Δημ. July 17, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 17, 2017 Κάποιες στιγμές το πληκτρολόγιο κλειδώνεται στα κεφαλαία. Δεν αναφέρομαι στην sms εφαρμογή, αλλά σε άλλες που τα πεζά δουλεύουν κανονικά (πχ. σύνταξη email). Δεν έχω καταλάβει ούτε πώς κλειδώνεται το πληκτρολόγιο, αν δηλ. εγώ πατώ κάτι κατά λάθος, ούτε έχω βρει τρόπο να το ξεκλειδώσω (πλην του να κάνω επανεκκίνηση του κινητού). Σας έχει συμβεί; Πέτα το έξω, βάλε ένα εναλλακτικό πληκτρολόγιο και καθάρισες. ----- προσθήκη μηνύματος 5 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου ----- Σε οποια γλώσσα και αν είσαι (Ελληνικά/Λατινικά) αν πατήσεις 2 φορές το πλήκτρο για τα κεφαλαία τότε "κλειδώνει" και γράφεις μόνο κεφαλαία. Αυτό ισχύει σε όλα τα Android Αυτό λέγεται "Shift lock" κι ο τρόπος που είναι υλοποιημένο εξαρτάται όχι ακριβώς από το ίδιο το android όσο από τον κατασκευαστή της συσκευής (π.χ. η samsung δίνει το δικό της). Η samsung έχει ένα πληκτρολόγιο που είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο, δε το τρέχω αλλά θυμάμαι ότι ήταν αρκετά παραμετροποιήσιμο. Μήπως υπάρχει κάτι κρυμένο στις ρυθμίσεις του αναφορικά με το κλείδωμα του shift (π.χ. disable); ----- προσθήκη μηνύματος 4 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου ----- Υπαρχει τροπος να εχουμε ενεργοποιηση και απενεργοποιηση με διπλο χτυπημα της οθονης? Δεν είναι τόσο απλό δυστυχώς. Ούτε γω έχω βρει πλήρη λύση. Κι είναι κρίμα γιατί το κινητό έχει oled κι είναι ωραίο (δυνητικά) να μη χρειάζεται να το ανάβεις κάθε λίγο για να δεις αν έχεις κλήση ή σμσ. Αλλά δυστυχώς οι εφαρμογές που κάνου τέτοια δε τα πάνε τόσο καλά όσο το αναμενόμενο. Π.χ. μου'χει τύχει να λοκάρει και να μη μπορώ να ξελοκάρω ούτε με double tap ούτε με το power key, ούτε με το power key πατημένο επί ώρα. Εν αναμονή λοιπόν.. ----- προσθήκη μηνύματος 6 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου ----- Φίλος μου έχει την συγκεκριμένη συσκευή μονοκαρτη. Εδώ και μερικές ημέρες του χάνει όλες τις επαφές. Κάνει επανεκκίνηση, επανέρχονται και στην συνέχεια ξανα χάνονται. Επικοινώνησε με την εταιρία και του είπαν να κατεβάσει τημ εφαρμογή "smartroot" απο ότι κατάλαβε για να του το φτιάξουν μέσω ίντερνετ την ερχόμενη εβδομάδα. Το έχει κάνει και σε άλλους αυτό? Μάλλον χτυπημένη η βάση των επαφών. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
aplos73 Δημ. July 17, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 17, 2017 Καλησπέρα παιδιά.Στο δίκαρτο μπορείς να έχεις μέσα 2 sim και μια micro sd ταυτόχρονα; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aifel_tower Δημ. July 17, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 17, 2017 Καλησπέρα παιδιά.Στο δίκαρτο μπορείς να έχεις μέσα 2 sim και μια micro sd ταυτόχρονα; Ναι φίλε μου.Ακριβως όπως το λες. 3 slots έχει. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pasgr Δημ. July 25, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 25, 2017 Ξέρουμε κάτι για το αν θα πάρει Nougat? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. July 27, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 27, 2017 Ξέρουμε κάτι για το αν θα πάρει Nougat? Έχει βγει επόμενο μοντέλο αλλά μπορεί και να'ναι "τυχερό" και τούτο. Ψάχνεις κάποια συγκεκριμένη δυνατότητα που τη παρέχει το 7 ή απλά και μόνο για να μην είσαι σε 6; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. July 29, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 29, 2017 Φωνητική πληκτρολόγηση: Μπορούμε να κατεβάσουμε την ελληνική γλώσσα, ώστε να δουλεύει εκτός σύνδεσης και να μην καταναλώνει και δεδομένα; Δεν βρίσκω ότι υπάρχει η δυνατότητα. Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 Φωνητική πληκτρολόγηση: Μπορούμε να κατεβάσουμε την ελληνική γλώσσα, ώστε να δουλεύει εκτός σύνδεσης και να μην καταναλώνει και δεδομένα; Δεν βρίσκω ότι υπάρχει η δυνατότητα. Το κάνει με επιτυχία ή χρειάζεται να μιλάς με κάποιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα; Τα σύμβολα πώς τα περνάς; Π.χ. αν θες να πεις ¨κάτω παύλα" πώς το λες; Για το αν μπορεί να λειτουργήσει offline θα σου πρότεινα απερίφραστα να μιλήσεις με κάποιον υπάλληλο της samsung στο live chat που έχουν. Είναι άμεση η επικοινωνία και προσπαθούν αληθινά να εξυπηρετήσουν. Το έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
vasilimertzani Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 Φωνητική πληκτρολόγηση: Μπορούμε να κατεβάσουμε την ελληνική γλώσσα, ώστε να δουλεύει εκτός σύνδεσης και να μην καταναλώνει και δεδομένα; Δεν βρίσκω ότι υπάρχει η δυνατότητα.δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα Παράθεση Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
AlienTechGR Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 Παίδες, η συγκεκριμένη θήκη θα δουλέψει στο κινητό μας; Εννοώ τις λειτουργίες με το παράθυρο κτλ. http://www.mobilefun.co.uk/nillkin-qin-real-leather-samsung-galaxy-j5-2016-window-case-black-60233 Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
vasilimertzani Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 σε j5 2015 μια nilkin που έφερα απεξω δεν δουλευε Παράθεση Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
vastegial_74 Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 Παίδες, η συγκεκριμένη θήκη θα δουλέψει στο κινητό μας; Εννοώ τις λειτουργίες με το παράθυρο κτλ. http://www.mobilefun.co.uk/nillkin-qin-real-leather-samsung-galaxy-j5-2016-window-case-black-60233 Όχι, δεν θα δουλέψει. Απ' όσο έχω δει, το software δεν υποστηρίζει τέτοια λειτουργία. Παράθεση ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. July 31, 2017 Κοινοποίηση Δημ. July 31, 2017 (ελληνική φωνητική): Κρίμα γιατί την αγγλική γλώσσα γίνεται να την κατεβάσεις. Δεν έχω βρει πώς γίνεται η είσοδος σημείων στίξεως. Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. August 1, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 1, 2017 Όταν είμαι σπίτι μου, όπου το ρούτερ πιάνει παντού, το κινητό άλλοτε συνδέεται αυτόματα, άλλοτε όχι. Πρόβλημα αυτό, γιατί συνήθως νομίζεις ότι είσαι συνδεδεμένος, στέλνεις ή λαμβάνεις ένα μεγάλο αρχείο και πριν προλάβεις να συνειδητοποιήσεις τι τρέχει έχεις χαλάσει ΜΒ από το 4G. Σας συμβαίνει; Έχω διατ. wifi στην αδράνεια «πάντα» και έξυπνη εναλλαγή δικτύου «ανενεργή». Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. August 1, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 1, 2017 (ελληνική φωνητική): Κρίμα γιατί την αγγλική γλώσσα γίνεται να την κατεβάσεις. Δεν έχω βρει πώς γίνεται η είσοδος σημείων στίξεως. Άρα υπάρχει η δυνατότητα. Πού να παράπεσαν άραγε τα ελληνικά; :confused: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. August 1, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 1, 2017 Ναι, γίνεται να κατεβάσεις αγγλικά και μερικές ακόμα κύριες γλώσσες όπως γαλλικά, ρωσικά, κινεζικά κλπ. Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. August 2, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 2, 2017 Είδα μια δυο φωτογραφίες από το κινητάκι και μου φάνηκαν συμπαθητικές, δε το περίμενα. Ψάχνοντας περισσότερο χτες, ανακάλυψα ότι κάποια κινητά τραβούν όχι σε jpeg αλλά σε "raw" (?) το οποίο είναι ανώτερο φορμά εικόνας. Μπορεί το κινητό μας να τραβήξει "raw" κι αν ναι, με ποια (δωρεάν) προγράμματα τραβάμε και επεξεργαζόμαστε αυτά τα αρχεία; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. August 2, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 2, 2017 Το raw δεν είναι ακριβώς «ανώτερο φορμά» με την έννοια ότι δεν είναι ούτε ενιαίο (όπως πχ. το .jpg) ούτε συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα. Όταν χρησιμοποιούμε μια καλή κάμερα (πχ. μια dslr) τότε έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε σε κάθε λήψη, ταυτόχρονα, δύο αρχεία. Ένα αρχείο που θα δούμε στην οθόνη της κάμερας ή σε έναν κοινό υπολογιστή (συνήθως .jpg) και ένα αρχείο με διαφορετική κατάληξη, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που καταγράφηκαν μέσω του φακού στον αισθητήρα της κάμερας. Αυτό το δεύτερο είναι το σημαντικότερο αρχείο, αφού το πρώτο (το .jpg) προέρχεται από το δεύτερο με σμίκρυνση και επεξεργασία αυτού, που είναι μη αντιστρεπτές. Η επεξεργασία γίνεται από τον εσωτερικό υπολογιστή της κάμερας και είναι (ας την ονομάσουμε έτσι) universal, δηλ. γίνεται χονδρικά, ώστε να πάρουμε μια εικόνα που θα δει ο χρήστης αμέσως και εύκολα. Δεν λαμβάνει δηλ. η επεξεργασία υπόψη της τις προτιμήσεις του χρήστη, τι αυτός θέλει να τονίσει κλπ. Για αυτό πολλοί φωτογράφοι βασίζονται στο raw αρχείο και σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα, όπως είναι πχ. το raw therapee για να διακινήσουν / εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους. Ένας φωτογράφος πχ. που θέλει να τυπώσει για μια έκθεση ή να στείλει ψηφιακό αρχείο στο national geographic δεν θα στηριχτεί ποτέ στο αυτοματοποιημένο .jpg αρχείο. Για να κάνει βέβαια κανείς επιτυχημένα αυτή την επεξεργασία χρειάζεται εκπαίδευση, δεν είναι απλή υπόθεση. Σαφώς όμως θα πάρει καλύτερη φωτογραφία, κυρίως «όπως τη θέλει», από την αυτόματη .jpg που παρέχεται σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από τον περιορισμένων δυνατοτήτων επεξεργαστή της κάμερας και το ενσωματωμένο λογισμικό. Η διατήρηση του raw αρχείου είναι για το σημερινό φωτογράφο ισοδύναμη με τη διατήρηση του αρνητικού στα παλιότερα χρόνια, πριν γίνουν οι φωτογραφικές μηχανές ψηφιακές. Έχεις το raw αρχείο σε διπλό backup και έχεις για πάντα τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια νέα φωτογραφία όπως την θέλεις, στις νέες σου ανάγκες (πχ. να αλλάξεις το χρωματισμό, το contrast, οτιδήποτε). Αντίθετα, αν διατηρείς μόνο τα .jpg αρχεία σου, χάνεις αυτόματα αυτή τη δυνατότητα. Τα .jpg αρχεία είναι απλουστευμένα, μικρότερα και κατά την επεξεργασία τους χάνουν την αρχική πληροφόρηση που καταγράφηκε στην κάμερα. Να εξηγήσω και τι σημαίνει «δεν είναι ενιαίο φορμά». Δυστυχώς κάθε εταιρία δημιουργεί διαφορετικό τύπο raw αρχείου (πχ. η παλιότερη Olympus μου .orf και η νεότερη Nikon μου .nef) που περικλείουν «κλειστό» (proprietary) κώδικα. Για την ώρα ο κώδικας αυτός διαβάζεται από προγράμματα ανοιχτού λογισμικού όπως αυτό που ανέφερα παραπάνω, αλλά κανείς δεν ξέρει αν μετά από 50 χρόνια ένα αρχείο raw θα είναι ακόμα προσπελάσιμο και επεξεργάσιμο, από το software της εποχής. Ειδικά αν έχουν κλείσει οι εταιρίες κλπ. Για το λόγο αυτό, όπως ισχύει σε κάθε τι, είναι σκόπιμο να επιδιώκουμε ή να απαιτούμε τη χρήση «ανοιχτών» αρχείων. Τώρα: Αν πράγματι κάποιο κινητό διαθέτει στο χρήστη και αρχεία raw, αυτά θα χρησιμεύσουν, όπως εξήγησα παραπάνω, σε τυχόν διαφορετική επεξεργασία τους από κάποιο κατάλληλο λογισμικό. Μην περιμένει όμως κανείς θαύματα από τον πολύ μικρών διαστάσεων αισθητήρα της κάμερας του κινητού και φυσικά -όπως εξάλλου είναι γνωστό- ας μην παρασύρεται από τα ΜΡ που υπόσχονται οι εταιρίες, καθώς περισσότερα ΜΡ στους μικρούς αισθητήρες των κινητών, προκαλούν υποβάθμιση της φωτογραφίας. Συγκριτικά, ένας αισθητήρας ψηφιακής κάμερας full frame είναι 36Χ24 χιλιοστά... Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
memostrikas Δημ. August 2, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 2, 2017 Το raw δεν είναι ακριβώς «ανώτερο φορμά» με την έννοια ότι δεν είναι ούτε ενιαίο (όπως πχ. το .jpg) ούτε συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα. Όταν χρησιμοποιούμε μια καλή κάμερα (πχ. μια dslr) τότε έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε σε κάθε λήψη, ταυτόχρονα, δύο αρχεία. Ένα αρχείο που θα δούμε στην οθόνη της κάμερας ή σε έναν κοινό υπολογιστή (συνήθως .jpg) και ένα αρχείο με διαφορετική κατάληξη, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που καταγράφηκαν μέσω του φακού στον αισθητήρα της κάμερας. Αυτό το δεύτερο είναι το σημαντικότερο αρχείο, αφού το πρώτο (το .jpg) προέρχεται από το δεύτερο με σμίκρυνση και επεξεργασία αυτού, που είναι μη αντιστρεπτές. Η επεξεργασία γίνεται από τον εσωτερικό υπολογιστή της κάμερας και είναι (ας την ονομάσουμε έτσι) universal, δηλ. γίνεται χονδρικά, ώστε να πάρουμε μια εικόνα που θα δει ο χρήστης αμέσως και εύκολα. Δεν λαμβάνει δηλ. η επεξεργασία υπόψη της τις προτιμήσεις του χρήστη, τι αυτός θέλει να τονίσει κλπ. Για αυτό πολλοί φωτογράφοι βασίζονται στο raw αρχείο και σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα, όπως είναι πχ. το raw therapee για να διακινήσουν / εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους. Ένας φωτογράφος πχ. που θέλει να τυπώσει για μια έκθεση ή να στείλει ψηφιακό αρχείο στο national geographic δεν θα στηριχτεί ποτέ στο αυτοματοποιημένο .jpg αρχείο. Για να κάνει βέβαια κανείς επιτυχημένα αυτή την επεξεργασία χρειάζεται εκπαίδευση, δεν είναι απλή υπόθεση. Σαφώς όμως θα πάρει καλύτερη φωτογραφία, κυρίως «όπως τη θέλει», από την αυτόματη .jpg που παρέχεται σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από τον περιορισμένων δυνατοτήτων επεξεργαστή της κάμερας και το ενσωματωμένο λογισμικό. Η διατήρηση του raw αρχείου είναι για το σημερινό φωτογράφο ισοδύναμη με τη διατήρηση του αρνητικού στα παλιότερα χρόνια, πριν γίνουν οι φωτογραφικές μηχανές ψηφιακές. Έχεις το raw αρχείο σε διπλό backup και έχεις για πάντα τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια νέα φωτογραφία όπως την θέλεις, στις νέες σου ανάγκες (πχ. να αλλάξεις το χρωματισμό, το contrast, οτιδήποτε). Αντίθετα, αν διατηρείς μόνο τα .jpg αρχεία σου, χάνεις αυτόματα αυτή τη δυνατότητα. Τα .jpg αρχεία είναι απλουστευμένα, μικρότερα και κατά την επεξεργασία τους χάνουν την αρχική πληροφόρηση που καταγράφηκε στην κάμερα. Να εξηγήσω και τι σημαίνει «δεν είναι ενιαίο φορμά». Δυστυχώς κάθε εταιρία δημιουργεί διαφορετικό τύπο raw αρχείου (πχ. η παλιότερη Olympus μου .orf και η νεότερη Nikon μου .nef) που περικλείουν «κλειστό» (proprietary) κώδικα. Για την ώρα ο κώδικας αυτός διαβάζεται από προγράμματα ανοιχτού λογισμικού όπως αυτό που ανέφερα παραπάνω, αλλά κανείς δεν ξέρει αν μετά από 50 χρόνια ένα αρχείο raw θα είναι ακόμα προσπελάσιμο και επεξεργάσιμο, από το software της εποχής. Ειδικά αν έχουν κλείσει οι εταιρίες κλπ. Για το λόγο αυτό, όπως ισχύει σε κάθε τι, είναι σκόπιμο να επιδιώκουμε ή να απαιτούμε τη χρήση «ανοιχτών» αρχείων. Τώρα: Αν πράγματι κάποιο κινητό διαθέτει στο χρήστη και αρχεία raw, αυτά θα χρησιμεύσουν, όπως εξήγησα παραπάνω, σε τυχόν διαφορετική επεξεργασία τους από κάποιο κατάλληλο λογισμικό. Μην περιμένει όμως κανείς θαύματα από τον πολύ μικρών διαστάσεων αισθητήρα της κάμερας του κινητού και φυσικά -όπως εξάλλου είναι γνωστό- ας μην παρασύρεται από τα ΜΡ που υπόσχονται οι εταιρίες, καθώς περισσότερα ΜΡ στους μικρούς αισθητήρες των κινητών, προκαλούν υποβάθμιση της φωτογραφίας. Συγκριτικά, ένας αισθητήρας ψηφιακής κάμερας full frame είναι 36Χ24 χιλιοστά... Αν και δεν έκανα εγώ την ερώτηση, προσωπικά ένα τεράστιο μπράβο για την καταπληκτική απάντηση σου, και για το χρόνο που διέθεσες να την γράψεις!! Σε ευχαριστώ προσωπικά που έμαθα κάτι καινούργιο σήμερα! :thanks::bow: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikosal Δημ. August 2, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 2, 2017 Αν και δεν έκανα εγώ την ερώτηση, προσωπικά ένα τεράστιο μπράβο για την καταπληκτική απάντηση σου, και για το χρόνο που διέθεσες να την γράψεις!! Σε ευχαριστώ προσωπικά που έμαθα κάτι καινούργιο σήμερα! Ευχαριστώ! Χαρά μου ήταν που την έγραψα. Παράθεση Samsung Galaxy A52s Samsung Tab S2 9.7 LTE Samsung Watch4 Classic PCs & laptop ubuntu 22.10 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PARA2 Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 Το raw δεν είναι ακριβώς «ανώτερο φορμά» με την έννοια ότι δεν είναι ούτε ενιαίο (όπως πχ. το .jpg) ούτε συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα. Όταν χρησιμοποιούμε μια καλή κάμερα (πχ. μια dslr) τότε έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε σε κάθε λήψη, ταυτόχρονα, δύο αρχεία. Ένα αρχείο που θα δούμε στην οθόνη της κάμερας ή σε έναν κοινό υπολογιστή (συνήθως .jpg) και ένα αρχείο με διαφορετική κατάληξη, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που καταγράφηκαν μέσω του φακού στον αισθητήρα της κάμερας. Αυτό το δεύτερο είναι το σημαντικότερο αρχείο, αφού το πρώτο (το .jpg) προέρχεται από το δεύτερο με σμίκρυνση και επεξεργασία αυτού, που είναι μη αντιστρεπτές. Η επεξεργασία γίνεται από τον εσωτερικό υπολογιστή της κάμερας και είναι (ας την ονομάσουμε έτσι) universal, δηλ. γίνεται χονδρικά, ώστε να πάρουμε μια εικόνα που θα δει ο χρήστης αμέσως και εύκολα. Δεν λαμβάνει δηλ. η επεξεργασία υπόψη της τις προτιμήσεις του χρήστη, τι αυτός θέλει να τονίσει κλπ. Για αυτό πολλοί φωτογράφοι βασίζονται στο raw αρχείο και σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα, όπως είναι πχ. το raw therapee για να διακινήσουν / εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους. Ένας φωτογράφος πχ. που θέλει να τυπώσει για μια έκθεση ή να στείλει ψηφιακό αρχείο στο national geographic δεν θα στηριχτεί ποτέ στο αυτοματοποιημένο .jpg αρχείο. Για να κάνει βέβαια κανείς επιτυχημένα αυτή την επεξεργασία χρειάζεται εκπαίδευση, δεν είναι απλή υπόθεση. Σαφώς όμως θα πάρει καλύτερη φωτογραφία, κυρίως «όπως τη θέλει», από την αυτόματη .jpg που παρέχεται σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από τον περιορισμένων δυνατοτήτων επεξεργαστή της κάμερας και το ενσωματωμένο λογισμικό. Η διατήρηση του raw αρχείου είναι για το σημερινό φωτογράφο ισοδύναμη με τη διατήρηση του αρνητικού στα παλιότερα χρόνια, πριν γίνουν οι φωτογραφικές μηχανές ψηφιακές. Έχεις το raw αρχείο σε διπλό backup και έχεις για πάντα τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια νέα φωτογραφία όπως την θέλεις, στις νέες σου ανάγκες (πχ. να αλλάξεις το χρωματισμό, το contrast, οτιδήποτε). Αντίθετα, αν διατηρείς μόνο τα .jpg αρχεία σου, χάνεις αυτόματα αυτή τη δυνατότητα. Τα .jpg αρχεία είναι απλουστευμένα, μικρότερα και κατά την επεξεργασία τους χάνουν την αρχική πληροφόρηση που καταγράφηκε στην κάμερα. Να εξηγήσω και τι σημαίνει «δεν είναι ενιαίο φορμά». Δυστυχώς κάθε εταιρία δημιουργεί διαφορετικό τύπο raw αρχείου (πχ. η παλιότερη Olympus μου .orf και η νεότερη Nikon μου .nef) που περικλείουν «κλειστό» (proprietary) κώδικα. Για την ώρα ο κώδικας αυτός διαβάζεται από προγράμματα ανοιχτού λογισμικού όπως αυτό που ανέφερα παραπάνω, αλλά κανείς δεν ξέρει αν μετά από 50 χρόνια ένα αρχείο raw θα είναι ακόμα προσπελάσιμο και επεξεργάσιμο, από το software της εποχής. Ειδικά αν έχουν κλείσει οι εταιρίες κλπ. Για το λόγο αυτό, όπως ισχύει σε κάθε τι, είναι σκόπιμο να επιδιώκουμε ή να απαιτούμε τη χρήση «ανοιχτών» αρχείων. Τώρα: Αν πράγματι κάποιο κινητό διαθέτει στο χρήστη και αρχεία raw, αυτά θα χρησιμεύσουν, όπως εξήγησα παραπάνω, σε τυχόν διαφορετική επεξεργασία τους από κάποιο κατάλληλο λογισμικό. Μην περιμένει όμως κανείς θαύματα από τον πολύ μικρών διαστάσεων αισθητήρα της κάμερας του κινητού και φυσικά -όπως εξάλλου είναι γνωστό- ας μην παρασύρεται από τα ΜΡ που υπόσχονται οι εταιρίες, καθώς περισσότερα ΜΡ στους μικρούς αισθητήρες των κινητών, προκαλούν υποβάθμιση της φωτογραφίας. Συγκριτικά, ένας αισθητήρας ψηφιακής κάμερας full frame είναι 36Χ24 χιλιοστά... Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε!! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 Καλημέρα κι από εμένα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επεξήγηση αυτού του "raw". Όπως καταλαβαίνω, οι "κάμερες" των κινητών μάλλον υπολείπονται αρκετά ακόμη σε σύγριση με τις φωτογραφικές μηχανές. Όμως άλλες διαστάσεις έχει μια φωτογραφική, άλλες το κινητό, συν το ότι ήδη το κινητό το'χουμε πάντα μαζί. Δηλαδή σκεφτόμουν πως μέχρι να κοντέψει το κινητό τη φωτογραφική, ας δοκίμαζα εκείνο το raw μήπως και γεφυρώσω λίγο την απόσταση. Μπορεί να μου κερδίσει λίγη ποιότητα εικόνας ώστε να μπορέσω να εκτυπώσω λίγο πιο μεγάλη τη φωτογραφία ας πούμε. Ψάχνοντας στα φόρουμ χτες είχα βρει μια property που την έχουν ενεργοποιημένη τα κινητά που υποστηρίζουν raw (κάποια επώνυμα αλλά και κινέζικα). Είδα και σε φωτογραφία ανταλλακτικό τον αισθητήρα της κάμερας του κινητού μας και τον έψαξα με τον κωδικό του. Τίποτα. Μπορεί κάποιος χακεράς που θα πειράξει το android να πετύχει το raw αλλά μου φαίνεται ότι εμένα οι δυνάμεις εξαντλούνται εδώ. Κρίμα. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dantspet Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 (edited) Καλημέρα, σήμερα πήρα μια ενημέρωση 180κατι mb, ξέρει κανείς τι περιέχει ή τι αλλάζει ? Ευχαριστώ. Edited August 3, 2017 by dantspet Παράθεση Htc wilfire,samsung galaxy ace s5839i,galaxy core i8260, lumia 640 ds 8gb,samsung galaxy j5(2016) Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 Καλημέρα, σήμερα πήρα μια ενημέρωση 180κατι mb, ξέρει κανείς τι περιέχει ή τι αλλάζει ? Ευχαριστώ. Η /system σου είναι 3000Mb ακριβώς, τα 180 αν είναι όλα binaries ξεσυμπιέζονται κάπου στα 220 κι ακόμα και να πηγαίνουν όλα στη /system, πάλι μονοψήφιο ποσοστό της αλλάζει. Αυτό για τα ποσοτικά, ποιοτικά κανείς δε ξέρει τι μπορεί να είναι. Τα περνάς από το wifi μιας καφετέριας πίνοντας το καφέ σου μαζί και τελειώνεις. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dantspet Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 (edited) Η /system σου είναι 3000Mb ακριβώς, τα 180 αν είναι όλα binaries ξεσυμπιέζονται κάπου στα 220 κι ακόμα και να πηγαίνουν όλα στη /system, πάλι μονοψήφιο ποσοστό της αλλάζει. Αυτό για τα ποσοτικά, ποιοτικά κανείς δε ξέρει τι μπορεί να είναι. Τα περνάς από το wifi μιας καφετέριας πίνοντας το καφέ σου μαζί και τελειώνεις. Την έκανε το πρωί στο σπίτι. Μνήμη συστήματος 4,91gb. Στην cache έχει 1,56gb δεδομένα, αυτά μπορώ να τα σβήσω?ή χρειάζονται. Ευχαριστώ. Edited August 3, 2017 by dantspet Παράθεση Htc wilfire,samsung galaxy ace s5839i,galaxy core i8260, lumia 640 ds 8gb,samsung galaxy j5(2016) Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pcm Δημ. August 3, 2017 Κοινοποίηση Δημ. August 3, 2017 Με την cache δεν αξίζει νομίζω να ασχοληθείς. Αν έπρεπε να σβήσει είναι άνετα στις δυνατότητες του προγράμματος που πραγματοποιεί τα update. Για τα 4.91 που αυτός αναφέρει ως "μνήμη συστήματος", μάλλον διαφέρουν από τη /system partition (partition #25) που δε μπορεί να μεγαλώσει τόσο γιατί έχει κολλητά μπρος και πίσω της άλλες κατατμήσεις. Υποθέτω προσμετρά μαζί και κάτι άλλο ή απλά σου δίνει τα ελεύθερα στη /userdata (partition #28). Αλλά αφού σου πέρασε η αναβάθμιση, όλα οκ. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts