Jump to content

Τελωνείο και εκτελωνισμοί

alfa 156
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Υπάρχει μια παροιμία που λέει "Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα" και εφαρμόζεται τέλεια στην περίπτωσή σου.

Δεν αγοράζουμε από τρίτες χώρες με μεταφορά μέσω courier γιατί το δέμα θα κάνει οπωσδήποτε στάση στο τελωνείο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Διάβασε, αν θέλεις, το κεφάλαιο 8 του οδηγού της υπογραφής μου και στην τελευταία παρ. θα βρεις το link για τη διαδικασία εκτελωνισμού που είναι εύκολη και σε διευκολύνουν και οι τελωνειακοί. Πάντως, αν δεν θέλεις να πας, μπορείς να τους παζαρέψεις στην αμοιβή του εκτελωνιστή. Τα υπόλοιπα (αποθήκευτρα, ΦΠΑ, τέλη κλπ) δεν συμπιέζονται.

Ο υπολογισμός των εξόδων εκτελωνισμού γίνεται πάνω στην αξία CIF (κόστος+μεταφορικά+τυχόν ασφάλεια) είτε τη δηλωμένη πάνω στο αυτοκόλλητο είτε (στις περισσότερες περιπτώσεις που αμφιβάλουν για τη δηλωμένη) στην πραγματική, με βάση την απόδειξη είτε PayPal είτε κάρτας.

• Απαντήσεις 10,5χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Καλησπερα! ενας πωλητης εκανε το λαθος και εστειλε με DHL -ενω του ειπα με απλο ταχυδρομειο- ενα πακετο απο κινα.αν δεν παρουσιαστω στο τελωνειο εχω ακουσει οτι το πακετο γυρναει πισω στον πωλητη...Ισχύει?Υπαρχει καποια διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω ομως?πχ να παρω τηλ το τελωνειο να τους πω οτι δε θα παω να το παρω η κατι τετοιο ωστε να το στειλουν πισω?

Λίγα μηνύματα παραπάνω υπάρχει ανάλογη περίπτωση και δεν έχει καταγραφεί στο διαδίκτυο περίπτωση επιστροφής του δέματος στον πωλητή, πολύ περισσότερο από εταιρεία courier.

Μόλις φτάσει το δέμα στην Ελλάδα θα σου τηλεφωνήσει η DHL για να σου πει το ποσό της αμοιβής του εκτελωνιστή και τα έξοδα εκτελωνισμού. Πρέπει αν γνωρίζεις ότι τα δέματα που έρχονται στην Ελλάδα με courier, αποθηκεύονται σε άλλη εταιρεία/αποθήκη και πληρώνεις αποθήκευτρα για κάθε μέρα. Επομένως, πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου γρήγορα. Στον οδηγό της υπογραφής μου (τελευταίο κεφάλαιο) υπάρχει link για τη διαδικασία εκτελωνισμού, στην περίπτωση που αποφασίσεις να την ακολουθήσεις.

Λίγα μηνύματα παραπάνω υπάρχει ανάλογη περίπτωση και δεν έχει καταγραφεί στο διαδίκτυο περίπτωση επιστροφής του δέματος στον πωλητή, πολύ περισσότερο από εταιρεία courier.

Μόλις φτάσει το δέμα στην Ελλάδα θα σου τηλεφωνήσει η DHL για να σου πει το ποσό της αμοιβής του εκτελωνιστή και τα έξοδα εκτελωνισμού. Πρέπει αν γνωρίζεις ότι τα δέματα που έρχονται στην Ελλάδα με courier, αποθηκεύονται σε άλλη εταιρεία/αποθήκη και πληρώνεις αποθήκευτρα για κάθε μέρα. Επομένως, πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου γρήγορα. Στον οδηγό της υπογραφής μου (τελευταίο κεφάλαιο) υπάρχει link για τη διαδικασία εκτελωνισμού, στην περίπτωση που αποφασίσεις να την ακολουθήσεις.

Οποτε στην ουσια ειτε το εκτελωνιζω ειτε χανω τα χρηματα; Το θεμα ειναι οτι ειναι για φιλη που βρισκεται στη λαρισσα....βεβαια πληρωσα με το δικο μου Paypal... οποτε δεν εχω ιδεα τι γινεται

Εάν η δηλωμένη αξία στο αυτοκόλλητο αμφισβητηθεί, θα σου ζητήσουν απόδειξη του Paypal για να υπολογίσουν όλα τα έξοδα.

το πακετο ειναι στο ονομα φιλης,,το πληρωσα εγω ομως με paypal...η κοπελα ειναι λαρισα..μπορει να εκτελωισει απο κει;να υποθεσω οτι για το δεμα 60 ευρω θα πρεπει να πληρωσω 150αρι... ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις

Πάνω στην πραγματική αξία θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ και άλλα τέλη και μικροέξοδα καθώς και η αμοιβή του εκτελωνιστή, η οποία μπορεί να παζαρευτεί αν πεις ότι θα το εκτελωνίσεις ο ίδιος.

Εάν το δέμα έρχεται στο όνομα (και διεύθυνση) της φίλης σου, θα ειδοποιηθεί εκείνη.

Ευχαριστω για ολα φιλε μου..με εσωσες! Και κατι τελευταιο,,,refund να μου κανει ο πωλητης επειδη ηταν δικο του λαθος?

Από ποιο στοιχείο προκύπτει ότι είναι δικό του λάθος;

Εν πάση περιπτώσει, εάν αποδεικνύεται ότι είναι δικό του λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις και να του ζητήσεις την επιστροφή αυτών των χρημάτων.

γιατι του ζητησα απλο ταχυδρομειο για να μην εχω τρεχαματα...αλλα εστειλε με DHL...οπως κ να χει ευχαριστω φιλε μου!

γιατι του ζητησα απλο ταχυδρομειο για να μην εχω τρεχαματα...αλλα εστειλε με DHL...οπως κ να χει ευχαριστω φιλε μου!

Αν έκανε εκείνος το λάθος, πρέπει οπωσδήποτε να προτείνει να μοιραστείτε τα έξοδα ή να βγει τρόπο να το ζητήσει πίσω και να στο στείλει με απλό ταχυδρομείο.

ONEPLUS 12 16/512gb: rooted

Blackview Tab 11 tablet 8/128gb

Amazon Fire stick 4k max

• 1 month later...

Καλησπέρα , είμαι νέο μέλος και έχω την εξής ερώτηση,

έχω παραγγείλει ένα κινητό από κίνα , το track number βγάζει ότι έρχεται από Ολλανδία από τις 24/04, θα πάει πρώτα Αθήνα στη διαλογή και αν κάτσει στραβά περνάει και από τελωνείο εκεί ή θα πάει Αθήνα στο κέντρο διαλογής μετά θα σταλεί Κρήτη όπου μένω και θα περάσει τελωνείο από Κρήτη.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by Ant23

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη ΥΕΔ στα ΕΛΤΑ εκτός από τη Θεσ/νίκη και τον Πειραιά, αν θυμάμαι καλά, το δέμα σου θα εκτελωνιστεί στο αεροδρόμιο Αθηνών και από εκεί θα προωθηθεί στο ΚΔ της περιοχής σου.

• 1 month later...
Καλημερα σε ολους! Διαβαζοντας πολλα απο τα προηγουμενα αλλα οχι ολα, εχω νσ κανω κ εγω μια ερωτηση. Θελω να φερω 10 κρυσταλλινα τροπαια απο Κινα με βαρος περιπου 20 κιλα ολα μαζι, πραγματικη σξια με εξοδα αποστολης με Dhl 550 ευρω. Δηλωθεισα αξια 150 ευρω. Ποσο θα πληρωσω στο τελωνειο; Υπαρχει ανωτερο οριο ποσου; Επιδης με Ems θα πληρωσω σιγουρα λιγοτερα; Ευχαριστω

Καλώς όρισες στο forum και καλές δημοσιεύσεις.

Αρχικά, θέλω να σου πω ότι η αποστολή δέματος με εταιρεία courier συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα εκτελωνισμού όπως πχ αμοιβή εκτελωνιστή που ξεκινάει από τα 70 και ανεβαίνει ανάλογα με την αξία του αντικειμένου, αποθήκευτρα και άλλα μικροέξοδα, που ανεβάζουν σημαντικά τα συνολικά έξοδα της αγοράς. Επίσης, επειδή αναφέρεις διαφορετική δηλωμένη αξία από την πραγματική, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα σου ζητήσουν αποδεικτικά της αγοράς πριν από τον εκτελωνισμό.

Τα έξοδα εκτελωνισμού, χωρίς τη μεσολάβηση εταιρείας courier, υπολογίζονται σε ΦΠΑ για αξίες CIF (κόστος και μεταφορικά) από 22 έως 150 ευρώ και πάνω από τ 150 και δασμός ανάλογα με τη δασμοφορολογική κλάση του αντικειμένου.

Η EMS είναι εταιρεία courier που εξυπηρετείται, όμως, στην Ελλάδα από τα ΕΛΤΑ, στα οποία η διαδικασία εκτελωνισμού είναι διαφορετική.

Περισσότερα, μπορείς να διαβάσεις στον οδηγό της υπογραφής μου.

Απ οτι εχω καταλαβει δεν μπορω καπως να δω ποσα θα πληρωσω. Εσεις απο την εμπειρια σας θεωρειτε οτι θα πληρωσω περισσοτερα απο 150ευρω; (ακομα και αν κανω τον κετελωνισμο εγω ο ιδιος;) Επισης σκεφτομαι να ζητησω απο τον πωλητη να πληρωσω σε δυο δοσεις ετσι ωστε να εκτυπωσω ως αποδειξη το ποσό που θα δηλωθει. Απλα η dhl που μου προτεινει ο πωλητης εχει χαμηλοτερα εξοδα αποστολης απο την ems. Αλλα αν ειναι να πληρωσω περισσοτερους δασμους με την dhl δεν ξερω ποια ειναι καλυτερα να επιλεξω.. Δε με πειραζει να πληρωσω 100-150 ευρω... αλλα δε θελω παραπανω..!!

Με DHL πρέπει να υπολογίζεις πάνω από 130€ ενώ με EMS αρκετά φτηνότερα.

Αν οι επιλογές σου είναι αυτές οι 2, τότε ασυζητητί EMS.

Βασικα μπορει να ξεπερασει και τα 200 με dhl? Γιατι στην ems πληρωνεις λιγοτερα; Παιζει ρολο αν αυτα που αγορασες ειναι για εμπορικη χρηση ;

1. Δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει στα 200€ αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να δώσεις τα έξτρα χρήματα για εκτελωνισμό από την DHL, εκτός αν έχεις στόχο να εκτελωνίσεις ο ίδιος το δέμα σου.

2. Δεν πληρώνεις λιγότερα στην EMS αλλά, όπως εξήγησα παραπάνω, η διαδικασία εκτελωνισμού στα ΕΛΤΑ (που εξυπηρετούν την EMS) είναι διαφορετική και, ενδεχομένως, να μην επιβληθεί ΦΠΑ και, φυσικά, όλα τα άλλα έξοδα που χρεώνει η DHL.

3. Η νομοθεσία θεωρεί τα δέματα ως εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα και οι συνηθισμένες αγορές μας από το εξωτερικό, για τις οποίες πληρώνουμε για να αγοράσουμε, θεωρούνται ως εμπορικού χαρακτήρα.

Σημερα που επικοινωνησα με τον πωλητη μου δινει τις παρακατω τιμες ως εξοδα μεταφορας.

dhl: 160$

Fedex: 170$

Ems: 270$

ειναι μεγαλη η διαφορα κ δεν ξερω αν συμφερει με το τελωνειο. Μπορω να ρωτησω στα ελτα και στη dhl κ να μου πουν μια αυγκεκριμενη τιμη για να δω τι συμφερει;

Επισης αν κανω μονος μου τον εκτελωνισμο γλιτωνω καποια χρηματα στη dhl?

Τα έξοδα αποστολής είναι μεγάλα και μάλιστα αναντίστοιχα υπερβολικά για την EMS.

Προσωπικά, θα με προβλημάτιζε πολύ αυτή η αγορά και ίσως δεν θα την έκανα, αλλά αυτό είναι εντελώς προσωπικό θέμα.

Σαφώς θα γλυτώσεις χρήματα με οποιαδήποτε από τις άλλες 2, εάν κάνεις εσύ τον εκτελωνισμό, τουλάχιστον την αμοιβή του εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα μικροέξοδα. Οδηγίες θα βρεις στην τελευταία παρ. του τελευταίου κεφαλαίου του οδηγού της υπογραφής μου.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να μελετήσεις αρκετά αν αξίζει να δώσεις αυτά τα χρήματα της αποστολής.

Καλησπερα και απο εμενα. Η δικη μου περιπτωση ειναι λιγο διαφορετικη. Η εταιρεια MLAIS μου εστειλε ενα κινητο για παρουσιαση μεσω DHL και με ενημερωσε αφου το εστειλε. Το κινητο αναμενεται την δευτερα, ΟΜΩΣ, ηδη εμφανιστηκε μηνυμα ΠΡΙΝ ερθει στο site της DHL οτι υπαρχει θεμα τελωνειου. Μαλιστα μου εστειλαν και SMS να επικοινωνησω μαζι τους οπως και επραξα. Μου ειπαν οτι ολα τα δεματα ανω των 22€ χρειαζονται εκτελωνισμο (πως το ξερουν αφου ακομα δεν μπηκε το δεμα στην χωρα) και για να το κανω εγω ο ιδιος πρεπει πρωτα να παω απο τα γραφεια τους στο αεροδρομιο, να τους πληρωσω 47 ευρω για κατι εργασιακα και μετα οτι αποφασισει ο εκτελωνιστης. Τα 47 ευρω γιατι να τους τα δωσω αφου ουσιαστικα δεν θα κανουνε τιποτα;

1. Τα δέματα αξίας CIF (κόστος + μεταφορικά) από 22 έως 150 ευρώ επιβαρύνονται με ΦΠΑ και πάνω από 150 και με δασμό.

2. Το δέμα που εισάγεται στην Ελλάδα, από τρίτες χώρες, με courier επιβαρύνεται με την αμοιβή του εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα μικροέξοδα. Εάν το εκτελωνίσει ο παραλήπτης, γλυτώνει την αμοιβή του εκτελωνιστή.

Η DHL μου ζηταει κοντα 50 ευρω για αρχη για να κανω εγω τον εκτελωνισμο, συν απο οτι καταλαβα θα πληρωσω και φπα και εκτελωνιστη δηλαδη κοντα στο 100αρικο για ενα review phone που δεν πληρωσα. Θα το στειλω πισω. Ετσι και αλλιωςψκοντα στα 160 εχει αγορα απο GB.

Πριν πάρεις την τελική σου απόφαση, και με δεδομένο ότι η αποστολή με DHL δεν έγινε με δική σου επιλογή, επικοινώνησε με την εταιρεία και εξήγησέ τους το θέμα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις που επιστρέφεται το δέμα στον αποστολέα και εκείνος επιστρέφει τα χρήματα όταν το παραλάβει.