Jump to content

blogging @ myphone: Nokia, το «κύκνειο άσμα» ενός γίγαντα...

plankton69
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Στο πρόσφατο παρελθόν η Nokia, έχει αποτελέσει «μήλο της έριδος» για σχόλια και αντιπαραθέσεις, τα οποία πάντα (σχεδόν) προκαλούνται από ένα και μόνο γεγονός: Τη συνεργασία της με τη Microsoft. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που μια απλή αφορμή, ακόμα και η μικρότερη, έδινε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς φανατικούς (και μη) της φιλανδικής εταιρίας να σχολιάσουν την κατάσταση, δίνοντας παράλληλα και την πρόβλεψη τους για το μέλλον. Όλες σχεδόν κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα, αυτό της εξαγοράς από τη Microsoft που στις 3 του Σεπτέμβρη, έγινε πραγματικότητα...

Η εξαγορά του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της Nokia από τη Microsoft, ήδη από την αρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών το 2011, ήταν λίγο-πολύ δεδομένη και, φυσικά, αναμενόμενη. Κύριοι λόγοι της κίνησης, η σχεδόν αποκλειστική διάθεση του λειτουργικού από τους Φινλανδούς, η κατάργηση κάθε άλλης αυτόνομης λύσης σε επίπεδο software, η άρνηση αναζήτησης εναλλακτικής λύσης και φυσικά, ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρίας, ο Stephen Elop. Παρότι προκάλεσε θλίψη, θυμό και πολλά ακόμα συναισθήματα, η «ξαφνική» ανακοίνωση ήρθε να «παγώσει» κάθε φανατικό Nokia fan με το καλημέρα, αν θέλουμε να μιλήσουμε με δεδομένα Ελλάδος. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ο πρωινός μου καφές ήταν σαν αυτόν «της παρηγοριάς», μιας και -δυστυχώς για εμένα - ξύπνησα με την είδηση να γεννιέται...

Κάπου εδώ ξεκινά και η «αποστολή» μου, σαν ορκισμένος φίλος της Nokia. Το συγκεκριμένο blogging έχει ως απώτερο στόχο την ανάλυση όσων γνωστών παραμέτρων αφορούν την εξαγορά αυτήν, μαζί φυσικά με τον απαραίτητο σχολιασμό από κάποιον που ασχολείται καθημερινά με τον «γίγαντα της Σκανδιναβίας», αλλά και τον επιτρεπτό συναισθηματισμό του ως fan. Όπως και στις προηγούμενες μου αναλύσεις, έτσι και σε αυτήν, δεν χωράνε παραποιήσεις ή ημίμετρα. Η αλήθεια άλλωστε, έχει «σταμπάρει» κάθε φράση μου σχετική με την πάλαι πότε βασίλισσα. Ας δούμε λοιπόν, τι μας οδήγησε εδώ...

The days before 03/09/2013...

Από την αρχή της συνεργασίας των δυο πλευρών στις 11/02/2011, τα σύννεφα ήταν αρκετά. Ο φόβος της εξαγοράς φυσικά δεν υπήρχε ακόμα, όμως, πέρα από τις ελπίδες για κάτι καλύτερο, υπήρχε και ο φόβος της αποτυχίας. Λόγος; Τα ίδια τα Windows Phone 7 (τότε), τα οποία όντας φρέσκα στην αγορά, είχαν κάθε πιθανότητα να πετύχουν, αλλά και κάθε πιθανότητα να... αποτύχουν! Δυο μέρες πριν ωστόσο, το υπόμνημα της «καιόμενης πλατφόρμας» που συνέταξε ο Stephen Elop, άφηνε έντονες υποψίες συνεργασίας, αλλά και του τι θα επακολουθούσε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως MeeGo και Symbian «κάηκαν» από τον Καναδό CEO, θέτοντας έτσι τα Windows Phones ως κύρια πλατφόρμα της εταιρείας.

Όλα αυτά φυσικά έγιναν ορατά σχεδόν με το «καλημέρα», μιας και τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πάντα η τέλεια απόδειξη για μια σωστή ή λάθος κίνηση. Μη θέλοντας «οπαδικά» δεδομένα αλλά αλήθεια, στα ακόλουθα links μπορείτε να δείτε τι κατάφερε στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 (με τη συνεργασία στην αρχή της), που βρέθηκε ένα χρόνο αργότερα (πρώτο τρίμηνο 2012) και τέλος, που οδηγήθηκε στο το πρώτο τρίμηνο του 2013, μήνες πριν την εξαγορά.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τώρα, ήρθε για ακόμα μια φορά να αποδείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται η Nokia: Απόλυτο χάλι. Τεράστιες απώλειες σε κάθε επίπεδο (χρήματα, έμψυχο δυναμικό και περιουσιακά στοιχεία), μια συνεργασία που πλέον δείχνει την -αναμφίβολη - πορεία της και, φυσικά, καθυστέρηση σε κάθε μεριά. Συσκευές που ανακοινώνονται και μέχρι να διατεθούν υπάρχει ο αντικαταστάτης τους (παράδειγμα, Lumia 925 - Lumia 1020), αργή κάλυψη των οικονομικών στρωμάτων, ελλείψεις σε in-build εφαρμογές και άλλα, είναι μόνο λίγα (αλλά τρανταχτά) παραδείγματα μιας Nokia που υποφέρει και ψάχνει διέξοδο.

Όλα αυτά όμως, μέχρι τις 19/06/2013. Η Huawei, εκείνη τη μέρα, παρουσιάζοντας το Ascend P6, κάνει το «λάθος» να δηλώσει πως μελετά εξαγορές και να θέσει υποψήφια τη Nokia. Σε «αλυσιδωτή» αντίδραση η Microsoft φαίνεται πως ήταν ένα βήμα πιο μπροστά, μιας και ήδη είχε προτείνει τιμή εξαγοράς της εταιρίας (σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει ποσό από τα 66 δις που είχε για επενδύσεις εκτός Η.Π.Α.), χωρίς όμως να υπάρχει τελική συμφωνία. Ακολούθησε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρία, το οποίο - κατά πάσα πιθανότητα - είχε κύριο θέμα την οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξαγορά, το οποίο όμως δεν μάθαμε ποτέ σε τι συμπέρασμα κατέληξε. Το κλίμα, αλλά και οι συνθήκες, πλέον ήταν σχεδόν ιδανικές. Έμεναν τα τελικά «ok» από τη μεριά των Φιλανδών, έτσι ώστε να «πέσουν» οι υπογραφές. Οι μάσκες άλλωστε, είχαν ήδη πέσει κι ας ναυάγησε η πρώτη απόπειρα...

Ο καιρός περνούσε ήρεμα, ήσυχα και τυπικά θα μπορούσε να πει κανείς. Όπως κάθε άλλη εταιρία, η Nokia παρουσίαζε συσκευές, διέθετε νέες υπηρεσίες στους καταναλωτές της και γενικότερα η συμπεριφορά της δεν προδιέθετε για κάποια επενδυτική κίνηση. Μεγαλύτερος φόβος όμως, είναι η σιωπή...

03/09/2013: The end of a legend and the days after...

http://content.myphone.gr/photo/full/17043/kn2l.jpg

Ξημέρωμα Τρίτης (τοπική ώρα Ελλάδος), όλος ο τεχνολογικός Τύπος παγκόσμια έχει πάρει φωτιά: Σε μια κίνηση - «αστραπή», η Microsoft αποκτά το τμήμα συσκευών της Nokia και δικαίωμα 10 ετών χρήσης των πατεντών της προς 3,79 και 1,65 δις ευρώ αντίστοιχα. Τι σημαίνει όμως αυτό για την εταιρία;

Μέσω αντιτίμου ύψους 5 δις ευρώ, η Microsoft έχει κάθε δικαίωμα πάνω στις πατέντες, τα smartphones, τα ονόματα Asha/Lumia και πιθανότατα, στο όνομα Nokia. Όλα αυτά, σύμφωνα με τα δελτία Τύπου, για 10 χρόνια, αλλά με τόσο μπερδεμένους όρους που δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Από την πρώτη στιγμή ωστόσο, απανταχού φανατικοί χρήστες, developers, απλός κόσμος που προτίμησε τη Nokia αλλά και παλιότερα στελέχη της έχουν μια λέξη να πουν: Γιατί;

Ένα από τα ίσως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι ο Jan Ole Suhr, δημιουργός του Gravity social application για Symbian, ο οποίος μάλιστα είχε αποχωρήσει από την ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών της Nokia επειδή αρνήθηκε να προγραμματίσει πάνω στον κώδικα των Windows Phone:

[tweet https://twitter.com/janole/status/375519538848075776]

Οι μέρες αυτές λοιπόν, «βάζουν φωτιά» σε πληκτρολόγια, συναισθήματα και φυσικά... ευκαιρίες! Μεταξύ άλλων και η Newkia που μέσω του Android υπόσχεται να γίνει η νέα Jolla, χωρίς όμως να διαθέτει το κατάλληλο δυναμικό ακόμα για να το πετύχει. Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά μεταξύ τους: Η Jolla ξεκίνησε από ενεργούς developers του MeeGo που συνέχισαν πάνω στο Nokia N9 για να φτάσουν στο Jolla phone, ενώ η Newkia ξεκινά από έναν πρώην CEO της Nokia Asia-Pacific που την εγκατέλειψε πριν... 17 χρόνια!

Περισσότερες ευκαιρίες λοιπόν θα μπορούσε να δώσει κάποιος στη Jolla, την οποία είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στο myphone.gr, παρά σε μια εταιρία που απλά στηρίζεται σε θεωρίες και όχι δεδομένα. Για όσους δεν θυμούνται άλλωστε, το Nokia N9 ήταν η συσκευή που ο Stephen Elop περιόρισε σε ελάχιστες αγορές, ποτέ δεν θεώρησε σωστό να μας πει πόσο πούλησε (συγκριτικά με το Lumia 800 τότε), που ποτέ δεν πίστεψε δηλώνοντας πως είναι το τελευταίο MeeGo smartphone κι ας ξεπερνούσε τα φυσιολογικά η ζήτηση, αλλά και που «άδειασε» κανονικά διώχνοντας developers, δίνοντας έτσι κάθε δικαίωμα στη Jolla να δημιουργηθεί και μέσα από μια έμπειρη ομάδα προγραμματιστών να στήσει «από το μηδέν» το SailFish OS.

Φυσικά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τόνους φημών, χρηματιστηριακών αναλύσεων και φυσικά, δηλώσεων κάθε μεριάς. Όμως είναι καλύτερο να μείνουμε σε βασικά, ουσιαστικά και επιβεβαιωμένα δεδομένα, παρά σε λόγια τρίτων ή φήμες. Η ουσία άλλωστε οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα, χωρίς αποκρύψεις και παραποιήσεις. Πάνω σε τέτοια δεδομένα βασίστηκε και η δική μου προσέγγιση για την στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσει η Nokia το 2010, αλλά και στο πότε περίπου θα γινόταν το «μπαμ». Στην δεύτερη περίπτωση, τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν...

Δεδομένα που μιλούσαν...

Όλα τα δεδομένα φυσικά, από την αρχή «μιλούσαν». Άλλοι από άγνοια, άλλοι από υπερβολική αγάπη προς τα Windows Phone, άλλοι για δικούς τους λόγους, ποτέ δεν κατάλαβαν το νόημα κάθε κίνησης που γινόταν στη Nokia. Κάπου εδώ, είναι καιρός να μπει ενεργά και η προσωπική μου άποψη, που τόσες φορές βρέθηκε στο στόχαστρο της κοινότητας μας...

Στο ζουμί τώρα, τι γίνεται μετά. Ξέρουμε πως η MS δεν θέλει να χάσει τα λεφτά της, οπότε και θα την εξαγοράσει αμέσως. Ο λόγος; Τεχνογνωσία και πατέντες που η MS ΔΕΝ έχει. Όπως έκανε και η Google τη Motorola, απλά σε στάδιο full χρήσης της. Αν έχει το χρονικό περιθώριο και απεριόριστο budget, ακόμα και σε 5 χρόνια να πιάσει, θα μπορεί να περιμένει. Η Nokia ως αυτόνομη δεν μπορεί, της λείπει το budget. [...]

Εγώ εδώ θα είμαι, μέχρι 31/12/2013 και θα περιμένω. Θα στεναχωρηθώ αν διαβάσω ή γράψω για εξαγορά, αλλά θα ξέρω πως επιβεβαιώθηκα, δεν πήγαν χαμένες ώρες και μέρες ψαξίματος και ανάλυσης.

Το ημερολόγιο τότε, έγραφε 22/02/2013. Μέσα από ένα απλό post, κατάφερα - ίσως - να πω με απόλυτη ακρίβεια, όσα ακριβώς περίμενα μέχρι το τέλος της χρονιάς: εξαγορά πατεντών και ο,τι άλλο θα αφορούσε τη Microsoft με ημερομηνία. Τα ίδια μάλιστα είχα πει και το Δεκέμβρη του 2012 στο 5ο podcast του myphone, με την ίδια σχεδόν ακρίβεια...

«Εξαγορά σε τιμή - ξεφτίλα... Θα κινηθεί αστραπιαία να την κάνει δική της... Θέλει να το κάνει για να γίνει εφάμιλλη της Apple, όπως και η Google με τη Motorola...»

Πράγματα που φυσικά επιβεβαιώθηκαν με τον καιρό, μέσα από γεγονότα: 5 δις για smart devices και δικαίωμα σε ονόματα/πατέντες, κινήσεις-αστραπή και φυσικά, δοκιμές πρωτότυπων Surface phones την ώρα που η Nokia δοκίμαζε το Android ως εναλλακτική που δεν επιλέχθηκε ποτέ... Κάπου στα μέσα Μάρτη λοιπόν, καταφέρνω για πρώτη φορά να συνδέσω τα κομμάτια της θεωρίας μου και οδηγούμαι - για πρώτη φορά - σε συμπέρασμα.

Τα δυο μέρη του blogging @ myphone.gr: Nokia, παρελθόν παρόν και μέλλον (μέρος 1, μέρος 2) είναι η πρώτη φορά που λέω όσα σκέφτομαι συγκεντρωμένα σε ένα κείμενο, καταλήγοντας φυσικά σε συμπεράσματα που βγήκαν στην επιφάνεια μερικούς μήνες μετά. Τα «πυρά» φυσικά είναι πολλά, μιας και είναι αδιανόητο κάποιος τυχαίος συντάκτης άρθρων να μιλά με δεδομένα (που σημειωτέον ποτέ δεν «δημιούργησε», αλλά έψαξε...), την ώρα που τόσα στελέχη εντός Nokia ξέρουν τι κάνουν και έχουν επιλέξει το σωστό. Αν κρίνουμε σύμφωνα με τα οικονομικά τους δεδομένα φυσικά, δεν αποκλείεται να ισχύει όλο αυτό. Αν το δούμε όμως από μια ουδέτερη σκοπιά, θα ήθελα να δανειστώ τα λόγια του Jan Ole Suhr...

«Η Nokia είχε μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης σαν κατασκευαστής, ακολουθώντας τη στρατηγική "μονάχα Windows Phone". Είναι τρελό που κάποιοι το πιστεύουν ακόμα...»

Η τρίτη του Σεπτέμβρη με βρήκε νωρίς το πρωί έκπληκτο. Ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία δεν θα πίστευα πως η εξαγορά της αγαπημένης μου εταιρίας θα μου ερχόταν την επομένη των 20ων γενεθλίων μου, ως... δώρο! Πρώτη μου αντίδραση (όπως και πολλών εντός myphone, είμαι σίγουρος), ήταν να τσεκάρω πως δεν είναι σίγουρα 1η Απριλίου. Η κουβέντα "τα 'λεγα" δεν μπορεί να δώσει ικανοποίηση μπροστά σε αυτή την είδηση. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα, να έχεις συνδεθεί από μικρός με τη Nokia και ξαφνικά (κι ενώ το έχεις προβλέψει), να βλέπεις μπροστά σου όσα είπες σαν δεδομένες πράξεις...

Αν με ρωτήσετε σήμερα, αρκετές ημέρες μετά την εξαγορά, θα σας πω το ίδιο πράγμα: δεν το περίμενα απότομα. Άσχετα με τα όσα έχω πει, άσχετα με τις προβλέψεις μου, ποτέ δεν περίμενα ούτε εγώ αλλά ούτε και οι χιλιάδες φαν της εταιρίας την αμεσότητα αυτή. Ίσως αυτό με κάνει να αδυνατώ να το πιστέψω, η ταχύτητα που όλα αυτά συνέβησαν. Δυστυχώς όμως, οι μεγάλοι «καταρρέουν» σε δευτερόλεπτα, εκεί που δεν το περιμένεις. Αν έλαβα ένα μάθημα ζωής από το παράδειγμα της Nokia, τότε αυτό ήταν πως και ο πανίσχυρος, ο γίγαντας, λυγίζει...

Θέλοντας να κλείσω κάπου εδώ, θα ήθελα να αναφέρω το εξής: Η Nokia ποτέ δεν ήταν η «μεγάλη Nokia» που ήθελε να βλέπουμε. Οι συγκυρίες την μεγαλοποίησαν, φέρνοντας την σε αυτή την κατάσταση σήμερα.

Hyvästi Nokia ... Tämä oli viimeinen tanssi... (Goodbye Nokia... This was the last dance...)

*** Σημείωση: Το κείμενο δεν αποτελεί προσωπικό «ντελίριο νίκης» ή πεδίο πανηγυρισμού. Όπως κάθε άλλη φορά, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας όσα είχα στο μυαλό μου, ειδικά τώρα που έφθασαν στο τέρμα. Παρά τα λυπηρά γεγονότα και τη «διάλυση», σαν Nokia fan δεν θα πάψω ποτέ να «φωνάζω» την προτίμηση μου, ο,τι κι αν επιλέξω στην πορεία. Σκόπιμα δεν αναφέρομαι στο μέλλον της εταιρίας, μιας και για τη Nokia που όλοι γνωρίσαμε δεν υπάρχει μέλλον... Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά ενεργά και μη μέλη της Ομάδας Σύνταξης του myphone.gr για όσα κείμενα βοήθησαν στη συγγραφή αυτού του «κύκνειου άσματος», τον αγαπητό MemphisX για τα στοιχεία που (για ακόμα μια φορά) δανείστηκα από παλιότερο άρθρο του, όσα μέλη πίστεψαν στα λεγόμενα μου μέχρι το τέλος, όσους μέσα από τις αντιπαραθέσεις μας βοήθησαν στο να ψάξω πιο βαθιά κάποια πράγματα (μιας και η αντιπαράθεση - σε λογικά πλαίσια - βοηθάει υπερβολικά στην έρευνα της αλήθειας) και τέλος, όλους εσάς που αφιερώσατε λίγο από το χρόνο σας για την ανάγνωση του κειμένου αυτού. Σας ευχαριστώ

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

το πρωτο και μεγαλο λαθος της nokia, ηταν να μη βγαλει πρωτη οθονες αφης, παροτι ειχε την τεχνολογια. την προσπερασε η apple. το δευτερο λαθος, αφου ολα εδειχναν προς αυτη την κατευθυνση, ηταν να μην εξελιξει το symbian ετσι ωστε να υποστηριζει μεγαλες αναλυσεις οθονων και ταχυτερους επεξεργαστες, ενω και παλι διεθεται την τεχνολογια, επειμενωντας σε συσκευες οπως το n85. την προσπερασε η samsung. οταν αποφασισε να ανεβει στο τρενο, -nokia 5800, n97, n8, nokia 808,- ηταν αργα. ο πολεμος google-microsoft ηταν στο απογειο του και ζητουσε θυματα. η κατασταση της nokia προσφεροταν για κατι τετοιο! ετσι λοιπον με μοχλο τον elop η nokia οδηγηθηκε σε θανατο, ωστε μονη λυση να φαινεται η εξαγορα της ms. και αυτο ειναι μεγαλο κριμα, γιατι λειτουργικο, αποδοτικο, προς ολες τις δυνατοτητες κινητο σαν το nokia 808, δυστηχως δεν θα ξαναυπαρξει.... ας ελπισουμε οτι καποια στιγμη η nokia θα μπορεσει να μας προσφερει κινητα ανταξια του 808.
NOKIA 808 PUREVIEW THE MOBILE KING - XIAOMI MI 10 PRO 5G USER.

Πραγματικα μεγαλη εταιρεια ειδικα δεκαετια 90 και αρχες 2000.Τοτε που τα κινητα δεν ηταν ιδια μεταξυ τους.Τοτε που καθε χρονο βλεπαμε διαφορετικες συσκευες και με διαφορετικες δυνατοτητες.

Κατα τη γνωμη μου ηταν σχεδιασμενο να γινει ετσι απ τη μερα που πηγε ο Elop.

Δεν νομιζω ουτε η jolla ουτε καμμια αλλη θα ειναι nokia.

Νταξει στην τελικη μια εταιρεια ειναι δεν θα σκασουμε κιολας.Επιλογη τους ηταν....

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα, είναι το αν θα εξακολουθήσει η ΝΟΚΙΑ να βγάζει feature συσκευές (στις οποίες και έχει μεγάλη ποικιλία και μερίδιο αγοράς) για καιρό. Γιατί αν συμβεί αυτό, και με ενδεχόμενη μια στροφή σε λιγότερο "έξυπνες" συσκευές όπως πολύ ωραία είχε αναλύσει άλλο άρθρο μιλώντας για "θάνατο" των smartphone, μπορεί να μην την δούμε να τελειώνει μα να συνεχίζει σαν εταιρία παραγωγής αποκλειστικά κινητών τηλεφώνων (και στα άγρια όνειρα κάποιων, ίσως κάποτε επιστρέψει πάλι στα "έξυπνα" με άλλο λογισμικό).

Πάντως όπως και να έχει, η Microsoft έκανε εξαιρετική δουλειά, εξαγοράζοντας (έστω ένα κομμάτι από) έναν από τους καλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει πως τα τηλέφωνα της θα ξεχωρίζουν.

Η ΝΟΚΙΑ δεν ήταν Motorola...

Το κακό με όσους είναι λάθος, είναι πως είναι απόλυτα σίγουροι για όσα λένε.

Το μέγα λάθος της ήταν ότι δεν έπιασε τον παλμό των εξελίξεων (δηλ. το Android)...

Αν τολμούσε να βγάλει τηλέφωνα με android τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά...

Η ποίηση δεν θα εξαφανιστεί.

Παύλος Παυλίδης 

πολυ ωραιο το αρθρο και τα λες ολα πολυ ωραια. Μια ερωτηση ομως. Οι μετοχοι της Νοκια δεν εχουν δωσει το τελικο οκ της εξαγορας και τις τελευταιες μερες σκεφτομαι μηπως ολες αυτες οι φημες περι των 10.000 συσκευων που ειχε παραγγειλει στην foxconn μηπως ειναι διαφημηση για να επιστρεψει με την πωληση Nokia android smartphones? Ισως λεω και βλακειες αλλα αν ημουν μετοχος μετα την τοση διαφημηση που εχει πεσει με την εξαγορα και την αφυπνηση των παλιων της fan που την ειχαν ξεχασει, μηπως τελικα το ξανα σκεφτουν? Μηπως τελικα δεν παραδωθηκε αλλα επαιξε παιχνιδι στην Μicrosoft ωστε να επιστρεψει ως νικητης μεσα απο τα χαλασματα της εξαγορας? Ισως να ειναι και επιστημονικη φαντασια αυτο που σκεφτομαι τις τελευταιες μερες επειδη δεν ξερουμε αν οντως δεν εδωσαν το οκ οι μετοχοι αλλα λετε? Να επιστρεψει με αυτο τον τροπο και να αναγεννηθει?

Νταξει στην τελικη μια εταιρεια ειναι δεν θα σκασουμε κιολας.

Φιλε μου δεν εχεις αδικο, αλλα για μας τους πιο παλιους (30+) η NOKIA ηταν η "πρωτη μας αγαπη"...

Nokia 5110 -> Nokia 6110 -> Ericsson T28s -> Nokia 6510 -> Nokia 6600 -> Sony Ericsson K750i -> Nokia 5800 XpressMusic + Nokia 6310 -> SG 2 + SG Y -> LG G2 32GB -> Samsung S7

HP rx1950 -> Samsung Galaxy Tab -> LG G Pad 8.3

Το μέγα λάθος της ήταν ότι δεν έπιασε τον παλμό των εξελίξεων (δηλ. το Android)...

Αν τολμούσε να βγάλει τηλέφωνα με android τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά...

Και όλοι εμείς μετά θα είχαμε μόνο 2 επιλογές. Android και IOS. Ευχτυχώς που μέ ό,τι έγινε πλέον έχουμε και ένα τρίτο δρόμο ο οποίος χωρίς τη συμβολή της Νόκια δε θα υπήρχε. Αν δεν είσαι fanboy και απλά βλέπεις το συμφέρον σου, είναι πολύ θετικό που η MS μέσω της Nokia το καταφέρνει.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Δεν υπάρχει νόγμα στον ανταγωνισμό του hardware. Είναι άνευ ουσίας από ένα σημείο και μετά για τον καταναλωτή που δεν αλλάζει κινητό κάθε 6 μήνες. Το software πρέπει να εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός εκεί. 3 σοβαρά λειτουργικά είναι μια καλή αρχή για όλους εμάς.

- There is no place like 127.0.0.1 -

Η MS εδωσε 7.2 δις $ για να αποκτησει μια εταιρια που μπαινει μεσα περιπου 1.5-2 δις $ τον χρονο αλλα τωρα χρησιμοποιοντας καποιο μαγικο ραβδακι θα κανει τα WP ποθητα σε ολο τον κοσμο και θα βγαζει κερδος.

Οσον αφορα το μοντελο Apple τα εγραψα και στο αλλο θεμα με τον Cook. Οποιος θελει να ακολουθησει το μοντελο Apple το μονο που εχει να κανει θα ειναι: α) Να κλεισει εντελως ενα λειτουργικο και οχι να το χαριζει (οπως η Google) ή να το πουλαει (οπως η MS) β) Να πιασει ενα Κινεζο για να του συναρμολογει τις συσκευες και οχι να περιμενει ποτε θα φαληρισει ενας hardware κατασκευαστης (Google-Motorola) ή να στησει καποιο μοχθηρο πλανο και να περιμενει 3 χρονια για την εξαγορα (MS-Nokia). Καμια σχεση λοιπον το μοντελο Apple με των αλλων δυο.

Η Nokia (πολυ κακως) επαιξε το μελλον της σε μια ζαρια και εχασε. Αυτο ειναι ενα γεγονος το οποιο δεν μπορει να αμφισβητησει κανεις. Τα υπολοιπα σεναρια περι προγραμματισμενης αγορας δημιουργουν περισσοτερα ερωτηματα απο αυτα που υποτιθεται πως εξηγουν.

Edited by g1orgos

- Xiaomi Redmi Note 3

- Asus Vivotab Note 8

Τα υπολοιπα σεναρια περι προγραμματισμενης αγορας δημιουργουν περισσοτερα ερωτηματα απο αυτα που υποτιθεται πως εξηγουν.

Ωραίο σκεπτικό ... Ας τα παρατήσουμε όλα λοιπόν !!!!

Φυσικές και αστρονομίες ?? Πριτς, ο θεός μας έφτιαξε, οι επιστήμες δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα λοιπόν ...

Nokia N9 & S.E.X. Play User x )

Απελπισμένες ρητορικές διαστρεβλώσεις !

Και όλοι εμείς μετά θα είχαμε μόνο 2 επιλογές. Android και IOS.

Θα μπορούσε να κυκλοφορεί παράλληλα συκευές με android και WP, όπως κάνουν και άλλες εταιρίες (πχ. HTC, Samsung, LG). Δεν αντιλέγω ότι ο ανταγωνισμός λειτουργικών είναι προς το συμφέρον όλων μας, αυτό που επισημαίνω είναι ότι δεν μπορείς να είσαι μια εταιρία - κολοσσός και να υποτιμάς τόσο το πιο διαδεδομένο ( τυχαία; ) λειτουργικό κινητών σήμερα.

Παύλος Παυλίδης 

μηπως ειναι διαφημηση για να επιστρεψει με την πωληση Nokia android smartphones?

1. Η ΝΟΚΙΑ έχει χάσει όλο το έμψυχο δυναμικό της και όλη την τεχνογνωσία που είχε. Δεν ειναι καθόλου εύκολο να ξανάβγάλει κινητά τηλέφωνα.

2. Το θέμα δεν ειναι να βγει ένα ΝΟΚΙΑ με Android. Εγώ που δεν είμαι φαν της εταιρείας, ελάχιστα με απασχολεί τι θα γίνει με το όνομα της. Ένας άλλος που ειναι φαν απο τους παλιούς, δεν θα του κάνει αίσθηση μια τέτοια κίνηση. Οι φάνς της εταιρείας δεν θέλουν να δουν την ΝΟΚΙΑ να γίνεται η εκατομμυριοστη πρώτη εταιρεία με Android, αλλά να βγάζει τα δικά της λογισμικα, όπως έκανε πάντοτε. Εκεί ήρθαν η μαγεία της εταιρείας και όχι μόνο στο Hardware. Δεν λέω οτι μια ΝΟΚΙΑ με Android δεν θα είχε επιτυχία, αλλά η γεύση θα ειναι γλυκόπικρή για όσους λατρεψαν το Symbian.

Και κατι σχετικά με το άρθρο. Γινεται αναφορά στα λάθη μετά την συμφωνία και στο πόσο λάθος επιλογή ήταν τα WP. Για το πριν όμως δεν αναφέρεται τίποτα. Εγώ θεωρώ οτι μπορεί τα WP να σκότωσαν την ΝΟΚΙΑ, όμως το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν την χαριστική βολή σε κατι που ξεψυχουσε.

1. Το Maemo/Meego το σκότωσε ο Ελοπ, αλλά και πριν είχε πολέμιους μέσα στην ίδια την ΝΟΚΙΑ. Οι Φινλανδοι το αντιμετώπιζαν σαν ειναι πείραμα και ποτέ δεν του έδωσαν όση σημασία άξιζε. Και όλοι μιλάμε για το άψογο Ν9, αλλά ποιος βάζει το χέρι του στην φωτιά να πει οτι και χωρίς Ελοπ, το Ν9 δεν θα ήταν και πάλι μια και μοναδική συσκευή χαμένη ανάμεσα στις δεκάδες Symbian της ΝΟΚΙΑ;

2. Η ΝΟΚΙΑ άργησε να ακολουθήσει την εξέλιξη στις οθόνες. Έπρεπε να περάσει πολύ καιρός μέχρι να αποφασίσει να καταργήσει τα κουμπιά και τις resistive οθόνες, σε σημείο όπου ο κόσμος άρχισε να νομίζει οτι η ΝΟΚΙΑ δεν βγάζει smartphones. Διότι ο κόσμος δεν ξέρει, και απο το 2007 και μετά, νόμιζε οτι smartphone ειναι ένα κινητο χωρίς κουμπιά. Και δυστυχώς, για να πετύχει μια εταιρεία δεν πρέπει να έχει δίκιο, αλλά να ακολουθεί την έστω λανθασμένη γνώμη του κοινού.

3. Κακά τα ψέματα το Symbian είχε επαναπαυτεί. Ναι, τα είχε όλα και ήταν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό. Αυτό όμως που μου έδωσε την εντύπωση οτι κατι δεν πήγαινε καλά, ήταν τα σχόλια των ίδιων των χρηστών όλα αυτά τα χρόνια. Και συγκεκριμένα όταν κυκλοφόρησε η Anna και ο Belle :D . Και ας μην γελιόμαστε, το Symbian έγινε ένα σύγχρονο λειτουργικό με την Belle έκδοση, δηλαδη αρκετά αργά όταν ήδη η μόδα του IPhone τα είχε παρασύρει όλα στο μυαλό των καταναλωτών.

Ειναι πολύ εύκολο να αποποιουμαστε ευθυνών, και αυτό γινεται στην περίπτωση των διοικούντων της Nokia. Αυτοί ειναι όμως οι ίδιοι οι οποίοι δεν πολυγουσταραν το Maemo/Meego, αυτοί ειναι οι ίδιοι οι οποίοι πριν την συμφωνία με την MS κοιτούσαν το Android (για να παίζουν σε τριπλό ταμπλό ή για να σκοτώσουν οι ίδιοι τα Symbian-Meego;;; ) , αυτοί ειναι οι ίδιοι οι οποίοι άνοιξαν την πόρτα σε μια εταιρεία η οποία ήταν δεδομένο οτι λόγο μεγέθους θα μπορούσε να την κατασπαραξει με χίλιους δυο τρόπους.

Ναι, τα WP σκότωσαν την ΝΟΚΙΑ, αλλά ποιος τα έφερε μέσα στην ΝΟΚΙΑ; Σίγουρα πάντως δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα, ούτε με τις απειλές όπλων.

Edited by stewe
Τα Windows Phone ήταν αποτυχία!!!

το πρωτο και μεγαλο λαθος της nokia, ηταν να μη βγαλει πρωτη οθονες αφης, παροτι ειχε την τεχνολογια. την προσπερασε η apple.

Ακριβώς αυτό πιστεύω κι εγώ. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι και μετά άρχισαν τα (μοιραία όπως αποδείχθηκε) λάθη.

Φιλε μου δεν εχεις αδικο, αλλα για μας τους πιο παλιους (30+) η NOKIA ηταν η "πρωτη μας αγαπη"...

Και παντοτινή......;)

Edited by montoya_42

SEX is like NOKIA (connecting people)

http://i.imgur.com/zWrMLZe.jpg

Εντάξει όλοι θέλουν κλικ αλλά εσείς το έχετε ξεφτιλίσει ειδικά με αυτή τη nokia:mad:

Ισως δεν καταλαβες το μεγεθος της ειδησης. Ειναι σαν να αγορασει η Ford την Mercedes και σε μια νυχτα να την κλεισει... ;)

Προσωπικά, ποτέ δεν ήμουν ΝΟΚΙΑ φαν, η είδηση όμως είναι σημαντική διότι δείχνει πού μπορούν να οδηγήσουν λάθος επιλογές και στρατηγικές. Δε νομίζω να είναι θέμα κλικ...

Παύλος Παυλίδης 

Προσωπικά, σήμερα και μετά απο 20 μέρες περίπου απο την ανακοίνωση, βλέπω τα πράγματα πιο αισιοδοξα.

Εδω και δύο χρόνια συζητάμε για φήμες πάνω απο την ΝΟΚΙΑ (θα πουληθεί; Θα διαλυθεί; Θα αναστηθεί; ) σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας.

Τώρα τουλάχιστον φαίνεται να έχει ένα πλάνο. Μπορεί να μην αρέσει στους σκληροπυρηνικούς φάν της Νοκια, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή είμαι πολύ πιο κοντά στο να αγοράσω ένα wp8 απο κάθε άλλη φορά.

Ισως δεν καταλαβες το μεγεθος της ειδησης. Ειναι σαν να αγορασει η Ford την Mercedes και σε μια νυχτα να την κλεισει... ;)

Ότι υπάρχει μια γενική επιδίωξη περισσοτερων "κλικ" είναι γεγονός αλλά όχι και απαραιτήτως κακό. Την δουλειά του κάνει ο καθένας.

Σωστό το παράδειγμά σου αλλά έβαλες ανάποδα τους αγοραστές και εξαγορασμένους (λόγω οικονομικών μεγεθών).

SEX is like NOKIA (connecting people)

http://i.imgur.com/zWrMLZe.jpg

Ωραίο σκεπτικό ... Ας τα παρατήσουμε όλα λοιπόν !!!!

Φυσικές και αστρονομίες ?? Πριτς, ο θεός μας έφτιαξε, οι επιστήμες δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα λοιπόν ...

Οι επιστημες πριν να δημιουργησουν νεα ερωτηματα σε ανωτερο επιπεδο λυνουν/εξηγουν καποια αλλα τα οποια βρισκονται ενα επιπεδο πιο κατω. Εδω εχει διατυπωθει ενα σεναριο χωρις να εξηγει κανεις με πειστικο τροπο εστω τα βασικα πραγματα και δημιουργωντας ενα σωρο νεες αντιφασεις.

Οποιος λοιπον υποστηριζει το σεναριο πως η MS φυτεψε τον Elop προ 3τιας με απωτερο σκοπο την εξαγορα της Nokia το λιγοτερο που θα πρεπει να κανει, θα ειναι να μας εξηγησει με πειστικο τροπο το ΓΙΑΤΙ ηθελε να πετυχει κατι τετοιο η MS, το ΠΩΣ το πετυχε και ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ της. Γιατι αυτο που βλεπω εγω ειναι πως μετα την αγορα η MS απλα θα επιβαρυνεται περισσοτερο οικονομικα

Η πιπιλα "η MS ηθελε να γινει Apple" δεν εχει βαση και εξηγησα το γιατι σε προηγουμενο μηνυμα. Τα περι πατεντων επισης δεν εχουν βαση αφου οι πατεντες εξακολουθουν να ανηκουν στην Nokia. Το γεγονος πως ο μονος τροπος να φτασει η τιμη τοσο χαμηλα ωστε να γινει η εξαγορα ηταν η αποτυχια του λειτουργικου επισης οδηγει στο συμπερασμα πως η MS εδω και 3 xρονια αυτοκτονει σκοτωνοντας το λειτουργικο της και χαριζοντας μεριδια αγορας.

- Xiaomi Redmi Note 3

- Asus Vivotab Note 8

Κριμα για αυτη την εταιρεια που μας προσφερε τοσα τηλεφωνα εδω και δεκαετιες να καταληξει ετσι... Αυτο που με χαλαει δεν ειναι η αλλαγη ιδιοκτησιας αφου ετσι και αλλιως δεν εχω να κερδισω η να χασω κατι, αλλα με ξενερωνει ασχημα να χαθει το λογοτυπο nokia απο τις ποιοτικες υλοποιησεις που προσφερει ολα αυτα τα χρονια!

Και επισης η αβεβαιοτητα των feature phones που κανεις δεν ξερει τι θα απογινουν... Οκ, καλα τα windows phones, μου αρεσουν, αλλα τα featurephones ειναι το 50% της παγκοσμιας αγορας και η nokia δεν εχει αντιπαλο. Τι θα παιρνει ο λαος, ή smartphone ή τιποτα;

Οι επιστημες πριν να δημιουργησουν νεα ερωτηματα σε ανωτερο επιπεδο λυνουν/εξηγουν καποια αλλα τα οποια βρισκονται ενα επιπεδο πιο κατω. Εδω εχει διατυπωθει ενα σεναριο χωρις να εξηγει κανεις με πειστικο τροπο εστω τα βασικα πραγματα και δημιουργωντας ενα σωρο νεες αντιφασεις.

Οποιος λοιπον υποστηριζει το σεναριο πως η MS φυτεψε τον Elop προ 3τιας με απωτερο σκοπο την εξαγορα της Nokia το λιγοτερο που θα πρεπει να κανει, θα ειναι να μας εξηγησει με πειστικο τροπο το ΓΙΑΤΙ ηθελε να πετυχει κατι τετοιο η MS, το ΠΩΣ το πετυχε και ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ της. Γιατι αυτο που βλεπω εγω ειναι πως μετα την αγορα η MS απλα θα επιβαρυνεται περισσοτερο οικονομικα

Η πιπιλα "η MS ηθελε να γινει Apple" δεν εχει βαση και εξηγησα το γιατι σε προηγουμενο μηνυμα. Τα περι πατεντων επισης δεν εχουν βαση αφου οι πατεντες εξακολουθουν να ανηκουν στην Nokia. Το γεγονος πως ο μονος τροπος να φτασει η τιμη τοσο χαμηλα ωστε να γινει η εξαγορα ηταν η αποτυχια του λειτουργικου επισης οδηγει στο συμπερασμα πως η MS εδω και 3 xρονια αυτοκτονει σκοτωνοντας το λειτουργικο της και χαριζοντας μεριδια αγορας.

Όχι στην τέτοια τετοιανιές τώρα, δεν θα τα ξαναλέμε περί Elop & MS, τα βασικά πράγματα έχουν διατυπωθεί και συμφώνησες στο παλαιότερο θέμα, δεν θα τα ξαναλέμε για ακόμη μία φορά ... :blink:

Η MS είναι γνωστό ότι θέλει να γίνει Apple στην θέση της Apple ... Η ίδια το χει δηλώσει με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων ένα ιβέντ που προκάλεσε αλλά συνεχίζει να προκαλεί ακατάπαυστο γέλωτα στους "παλιούς" και μη της τεχνολογίας :D

http://www.engadget.com/2010/09/10/microsoft-celebrates-windows-phone-7-rtm-with-funeral-parade-for/

Όποιος έχει διαβάσει και λιγάκι ιστορία των δύο εταιριών γνωρίζει και κάτι παραπάνω ...

@ kaluas

Αυτό που θέλει να πει ο Γιώργος ειναι αλλο. Δεν αμφισβητεί την πρόθεση εξαγοράς, αλλά τον τροπο με τον οποίο έγινε. Το ερώτημα ειναι αν η MS ηθελημένα προκάλεσε υποτίμηση της ΝΟΚΙΑ ή αν το σχέδιο της ήταν άλλο. Και απάντηση σε αυτό δεν μπορεί κανείς να δώσει διότι κανείς δεν ειναι στο ΔΣ της MS ώστε να γνωρίζει τι αποφασίζουν.

Τα Windows Phone ήταν αποτυχία!!!

Όχι στην τέτοια τετοιανιές τώρα, δεν θα τα ξαναλέμε περί Elop & MS, τα βασικά πράγματα έχουν διατυπωθεί και συμφώνησες στο παλαιότερο θέμα, δεν θα τα ξαναλέμε για ακόμη μία φορά ... :blink:

Η MS είναι γνωστό ότι θέλει να γίνει Apple στην θέση της Apple ... Η ίδια το χει δηλώσει με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων ένα ιβέντ που προκάλεσε αλλά συνεχίζει να προκαλεί ακατάπαυστο γέλωτα στους "παλιούς" και μη της τεχνολογίας :D

http://www.engadget.com/2010/09/10/microsoft-celebrates-windows-phone-7-rtm-with-funeral-parade-for/

Όποιος έχει διαβάσει και λιγάκι ιστορία των δύο εταιριών γνωρίζει και κάτι παραπάνω ...

Είχα συμφωνήσει για τα λάθη που έκανε η Nokia και που είχες αναλύσει διεξοδικά. Όσον αφορά τους σκοπούς της MS είχα διαχωρίσει την θέση μου.

" Η MS αυτο που ηθελε το πετυχε το 2010, τοτε που εκανε "συνεταιρο" την Nokia και την επεισε/αναγκασε/εξαπατησε (ο καθενας ας διαλεξει οποιο ρημα θελει) στο να ταυτισει το μελλον της με αυτο των WP. Ολα αυτα που αναφερεις αφορουν κυριως εκεινη την περιοδο. Προσωπικα ομως δεν πιστευω πως ο απωτερος σκοπος της MS ηταν η εξαγορα της Nokia. Μαλιστα πιστευω πως αν θα μπορουσαν να ανανεωσουν την υπαρχουσα συμφωνια και για μετα το 2014 που εληγε θα το προτιμουσαν. Δεν νομιζω να ενοχλουσε την MS που τοσα χρονια μοιραζεται τις απωλειες του αποτυχημενου (απο αποψη πωλησεων/κερδοφοριας) λειτουργικου με την Nokia. Μια νεα ανανεωση ομως δεν θα γινοταν αποδεκτη απο την Nokia οποτε οι επιλογες της MS ηταν ή η εξαγορα ή κινδυνος να αναγκαστει να εγκαταλειψει το ολο project αν η Nokia ασχολουταν με το Android."

Όσον αφορά την Apple καμία σχέση ο δρόμος που ακολουθεί η μια εταιρία με την άλλη. Εννοείται πως οι δύο εταιρίες (όπως και η Google) παλεύουν για κομμάτια από την ίδια πίτα αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο η κάθε μία.

Edited by g1orgos

- Xiaomi Redmi Note 3

- Asus Vivotab Note 8

Ωραιο αρθρο Χρηστο!!

Τωρα αν δουμε το θεμα χωρις ρομαντισμους θα δουμε εναν κολλοσο να επενδυσε στην Νοκια και να εσωσε τους υπαλληλους της! Χωρις την ΜΣ στην παρουσα φαση μαλλον ου εκατονταδες χιλιαδες θα ταν ολοι ανεργοι....

Τα λαθη ξεκινησαν στην προ-iPhone εποχη που η Νοκια εβγαζε αναμασημενη τροφη, ιδια κινητα με λιγο διαφορετικο σχεδιο

Καινοτομιες υπηρχαν, πχ 7710, αλλα ο κοσμος ποτε δεν το υιοθετησε...

@ kaluas

Αυτό που θέλει να πει ο Γιώργος ειναι αλλο. Δεν αμφισβητεί την πρόθεση εξαγοράς, αλλά τον τροπο με τον οποίο έγινε. Το ερώτημα ειναι αν η MS ηθελημένα προκάλεσε υποτίμηση της ΝΟΚΙΑ ή αν το σχέδιο της ήταν άλλο. Και απάντηση σε αυτό δεν μπορεί κανείς να δώσει διότι κανείς δεν ειναι στο ΔΣ της MS ώστε να γνωρίζει τι αποφασίζουν.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ... Προφανώς και η MS είχε ως συμφέρον την υποτίμηση (εκ του "συρρίκνωση") της Nokia ..

Υποτίμηση με τον λογιστικό όρο ... Και σαφέστατα έγινε, δουλευόμαστε ???

Η MS αυτο που ηθελε το πετυχε το 2010, τοτε που εκανε "συνεταιρο" την Nokia και την επεισε/αναγκασε/εξαπατησε (ο καθενας ας διαλεξει οποιο ρημα θελει) στο να ταυτισει το μελλον της με αυτο των WP. Ολα αυτα που αναφερεις αφορουν κυριως εκεινη την περιοδο. Προσωπικα ομως δεν πιστευω πως ο απωτερος σκοπος της MS ηταν η εξαγορα της Nokia. Μαλιστα πιστευω πως αν θα μπορουσαν να ανανεωσουν την υπαρχουσα συμφωνια και για μετα το 2014 που εληγε θα το προτιμουσαν. Δεν νομιζω να ενοχλουσε την MS που τοσα χρονια μοιραζεται τις απωλειες του αποτυχημενου (απο αποψη πωλησεων/κερδοφοριας) λειτουργικου με την Nokia. Μια νεα ανανεωση ομως δεν θα γινοταν αποδεκτη απο την Nokia οποτε οι επιλογες της MS ηταν ή η εξαγορα ή κινδυνος να αναγκαστει να εγκαταλειψει το ολο project αν η Nokia ασχολουταν με το Android.

Όσον αφορά την Apple καμία σχέση ο δρόμος που ακολουθεί η μια εταιρία με την άλλη. Εννοείται πως οι δύο εταιρίες (όπως και η Google) παλεύουν για κομμάτια από την ίδια πίτα αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο η κάθε μία.

Η Nokia είναι κατασκευαστής και η MS ήθελε έναν προκειμένου να προσφέρει ότι μόνο η Apple έχει προσφέρει σήμερα, το οποίο δεν θα εξηγήσω, αν δεν κατέχεις βασικές έννοιες οικονομικών δεν μπορώ να σου πω γιατί η MS κυνηγάει το πελατολόγιο της Apple ... Ας εστιάσουμε αλλού, εντάξει η συμφωνία, αλλά οι συμφωνίες σπάνε και η MS μπορούσε να είχε μείνει ξεβράκωτη σε χρόνο dt γιατί δεκάρα δεν έδιναν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές για τα WP ... Συν και ότι με την αγορά επιπλέον τεχνογνωσία και πατέντες έπεσαν στα μπατζάκια της ..

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι άλλο ... Γιατί εστιάζουμε στο πόσο την σύμφερε ή δεν την σύμφερε την MS η όλη ιστορία ???? Γιατί δεν εστιάζουμε στο πως ήταν η Nokia αρχές του 2011 και στο πως είναι τώρα, τέλη του 2013 ???? Η MS έχει τεράστια απορροφητικότητα για επενδύσεις, σκασίλα μας και αν δεν την βγήκε μία ...

Γιατί η Nokia όμως, έκανε λίγα αλλά τρανταχτά λάθη, όλα για να προστατέψει τα WP λες και ήταν δικό της παιδί ????

Ας μου απαντήσει κάποιος σε αυτό, θα χαρώ πολύ να μάθω ... Κάθομαι οκλαδόν με ένα σακί ποπ κορν και περιμένω ..