Jump to content

blogging @ myphone.gr: Smartphones, η αρχή του τέλους;


vlachaquito
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μια λέξη που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα έκαναν τα απολύτως απαραίτητα. Τηλεφωνήματα, μηνύματα, άντε να έπαιζαν και κανένα τραγούδι. Η τεχνολογία όμως είναι απίστευτα γρήγορη. Ένα τρένο που παρασέρνει στο διάβα του ότι βρει μπροστά του. Παρασέρνει συνήθειες (όχι, οι πατεράδες μας δεν τσεκάρανε το Facebook από το smartphone πριν ακόμα σηκωθούν από το κρεβάτι), εταιρίες και οτιδήποτε προσπαθεί να εναντιωθεί στην ξέφρενη πορεία της. Έτσι και με τα κινητά. Περάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε από το Nokia 3210 στο Samsung Galaxy S4 με ένα απλό ανοιγόκλεισμα των ματιών μας. Αυτό το τρένο λοιπόν της φορητής τεχνολογίας, θα σταματήσει πουθενά; Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνει. Δεν το πιστεύετε; Πάμε να δούμε λίγο τα σημάδια από τα φρένα στην άσφαλτο και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

 

Μια στάση εδώ

 

Έχει λοιπόν τέλος η ξέφρενη πορεία του τομέα της τεχνολογίας των smartphones; Όχι μόνο έχει, αλλά το 2013 είναι ίσως η χρονιά που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη της αντίστροφης πορείας. Τα σημάδια πολλά:

 

 

  • Η Apple με το iPhone 5 παρουσίασε στασιμότητα στην άνοδο των πωλήσεων. Το ίδιο και η Samsung με το Galaxy S4. Δεν συμφωνείτε; Τα χρηματιστήρια πάλι, συμφωνούν. Έτσι οι μετοχές των εν λόγω κυρίαρχων του τομέα γνώρισαν πτώση. Η Samsung έχασε μέσα στον Ιούνιο 17%, ενώ η Apple βούτηξε από τα 700 δολάρια στα 417 μέσα σε ένα μήνα.
     
  • Η Apple για πρώτη φορά ετοιμάζει «φτηνό» iPhone. Η Samsung πάλι κατακερματίζει το S4 προσπαθώντας να πιάσει όσους περισσότερους αγοραστές μπορεί. Ταυτόχρονα, σταματάει να παράγει το S3 μιας και κόβει πωλήσεις από το S4.
     
  • H Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει το iWatch. Και η Google παρουσίασε τα Google Glasses. Η στροφή προς smart gadgets έχει ήδη αρχίσει. Πως, δεν σας πείσαμε ακόμα;
     
  • Σωστά κανείς θα υποθέσει ότι η στασιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες πιάσανε το ταβάνι τους, ενώ άλλες επωφελούμενες αυτού του φαινόμενου αξιώνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα. H HTC πάντως με τις ζημιές σίγουρα όχι. Η Nokia είναι πονεμένη ιστορία. H LG προσπαθεί με τα βίας να βγει τέταρτη, η Sony το ίδιο, ενώ η Huawei που είναι ισχυρότατη στην ασιατική, φθηνή αγορά, παλεύει να κάνει το όνομα της γνωστό στις υπόλοιπες αγορές.
     
  • Οι εταιρίες ψάχνουν για κάτι καινούργιο, ειδικά στον τομέα των λειτουργικών. Firefox OS, Tizen, Ubuntu, BB10 προσπαθούν να προσφέρουν κάτι το καινούργιο στον καταναλωτή. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, τουλάχιστον στα «πάνω ράφια» των μαγαζιών.
     
  • Και η Microsoft; Θριαμβολογεί όταν πουλάει.. 4 εκ συσκευές, ενώ την πιάνει κρύος ιδρώτας όταν σκέφτεται την Huawei να αγοράζει την Nokia. Εκείνο το φως στο τούνελ θα το ανοίξει κανείς;
     
  • Θα πει κανείς, ρε vlachaquito, τι γίνεται τότε, ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ακριβά smartphone; Ναι, ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ακριβά smartphones. Στις HΠΑ, πάνω από το 50% των χρηστών κινητού τηλεφώνου, έχουν πλέον ακριβό smartphone, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση των πωλήσεων smartphones έφτασε στο 12%, το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 9 χρόνια.

 

Γιατί το τραγούδι να΄ναι λυπητερό;

 

Η αγορά των smartphones, το 2013, αρχίζει λοιπόν να βλέπει τα πρώτα σημάδια κόπωσης, με τους λόγους να είναι πολλούς.

 

 

  • Παγκόσμια κρίση. Είναι λογικό η παγκόσμια οικονομική κρίση να αρχίσει να χτυπά και την αγορά των smartphones. Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για την χώρα μας, αλλά στις περισσότερες χώρες το καταναλωτικό κοινό δυσκολεύεται να ξοδέψει τόσο μεγάλα ποσά για smartphone.
     
  • Η ισχύς των smartphone αναγκάζει τους χρήστες να μην χρειάζονται αλλαγή συσκευής κάθε λίγο και λιγάκι. Κακά τα ψέματα, αλλά είναι λίγα τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ένα Samsung Galaxy S3 σε σχέση με το Galaxy S4 ή το iPhone 4S σε σχέση με το 5.
     
  • Η παύση της εξέλιξης. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κάτι το πραγματικά πρωτοποριακό στα smartphones; Προσωπικά, από την εισαγωγή της οθόνης touch. Από εκεί και πέρα, μιλάμε πάντα για εξέλιξη των ίδιων τεχνολογιών, ξαναζεσταμενο φαγητό. Που είναι οι εύκαμπτες οθόνες, οι μπαταρίες που θα κρατούσαν μια εβδομάδα, οι 3D οθόνες;
     
  • Ομοιομορφία. τα smartphone όλο και περισσότερο μοιάζουν μεταξύ τους, ενώ και τα δύο κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα έχουν αρχίσει να αντιγράφουν το ένα το άλλο. Windows Phone και λοιπά προσπαθούν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία έως τώρα.
     
  • Υπηρεσίες. Το πολυπόθητο 4G δυσκολεύεται να κατακτήσει τα πλήθη, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η χαμηλή εμβέλεια σε συνδυασμό με τις λίγες συσκευές που το υποστηρίζουν αλλά και το κόστος σύνδεσης, το έχουν αναγάγει σε πολυτέλεια. Προοπτικές να φτάσει σε κάλυψη αντίστοιχη του 3G υπάρχουν (σαν το GSM είναι πρακτικά αδύνατον), αλλά μέχρι τότε η ανάγκη αναβάθμισης σε smartphone με 4G είναι ανούσια.

 

And now what

 

Και τώρα τι κάνουμε; ποιες είναι οι λύσεις για να ξεπεράσει η βιομηχανία των smartphones αυτήν την στασιμότητα που την διακρίνει το 2013; Πάμε να δούμε μερικές ιδέες πάνω σε πιθανές λύσεις, αλλά και τις κινήσεις που κάνουν οι εταιρείες ώστε να ανταπεξέλθουν στα φετινά δεδομένα.

 

 

  • Software. Όταν το hardware κολλάει, η λύση είναι το software. Η Samsung έχει καταλάβει ότι πλέον εκεί πρέπει να δώσει το μεγαλύτερο βάρος, προσφέροντας πολλές μοναδικές εφαρμογές στα κορυφαία της smartphones. Η αρχή έγινε με την σειρά Note, με τα S3 και S4 να ακολουθούν. Η Samsung όμως δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει την εξέλιξη του Tizen, φτιάχνοντας από το μηδέν ένα καινούργιο λειτουργικό. Σκοπός της είναι άραγε να προσφέρει μια ακόμη λύση, ή να αντικαταστήσει το Android; Ο χρόνος θα δείξει.
     
  • Υπηρεσίες. Εδώ πρέπει να βάλουν το χεράκι τους και άλλοι παράγοντες, οι πάροχοι. Δεν γίνεται να κρατάμε στην παλάμη μας έναν υπολογιστή πιο ισχυρό από laptop προηγούμενης γενιάς και να ψάχνουμε σήμα με το κιάλι. Καλύτερο σήμα, καλύτερες υπηρεσίες, περισσότερα έσοδα. Το μέλλον είναι στο mobile internet, ακριβώς όπως ήταν και το internet στα PC όταν αυτά πέρασαν τη δική τους κρίση στα μέσα των 90's.
     
  • Εμπειρία χρήσης. Πρακτικά υποκατηγορία του 1ου. Η εμπειρία χρήσης πρέπει πλέον να είναι ίδια με αυτή ενός pc. Είναι αδιανόητο τόση ισχύ να μην μπορεί να αναπαράγει την εμπειρία χρήσης ενός PC, κουβαλώντας ασθένειες κινητού τηλεφώνου. Εδώ σίγουρα το iOS έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ και τα Windows Phone προσφέρουν μια εμπειρία που πλησιάζει αυτή των Windows 8. Το Android κατά την ταπεινή μου γνώμη έχει τόσες παιδικές ασθένειες που απλά δεν θα τα καταφέρει ποτέ.
     
  • Τιμή. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Καμία συσκευή δεν μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ. Αν δεν βάλουν νερό στο κρασί τους οι εταιρείες, σύντομα θα βρεθούν με πολλά κομμάτια στα ράφια τους.
     
  • Εξέλιξη. OK, καταλαβαίνουμε ότι στο να ζητάμε είμαστε όλοι καλοί, είναι όμως δυνατόν να στείλουμε άνθρωπο στον Άρη και να μην μπορούμε να φτιάξουμε smartphone που να κρατάει η μπαταρία τους 3 μέρες;
     
  • Αντίπαλοι. Οι δύο κολοσσοί της αγοράς σίγουρα προκαλούν δέος, όμως με το να χαζεύουν οι υπόλοιποι δεν βγάζει πουθενά. Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για τους υπόλοιπους παίχτες να σηκώσουν ανάστημα. Η Sony φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο, η HTC παρουσιάζει μικρά σημάδια ανάκαμψης, ενώ η Nokia δείχνει ότι με αργούς ρυθμούς ίσως μπορέσει να παρουσιάσει θετική πορεία. Ειδική μνεία στην Huawei που έχει παρουσιάσει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.

 

Εν κατακλείδι

 

Το 2013 είναι μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη της αντίστροφης μέτρησης. Το αν θα είναι η τελευταία χρονιά στασιμότητας ή η έναρξη μιας καινούργιας τάξης πραγμάτων στα smartphones, δεν το ξέρουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία των φορητών συσκευών.

Edited by DJDB
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 160
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Πραγματικα, απο το 2010 με το iPhone 4 και το Galaxy S τρωμε ξαναζεσταμενο φαγητο! Καμια καινοτομια! Καμια αλλαγη ουτε στην εμπειρια χρησης...

 

Λογικο.. Φτασαμε στην κορυφη! Ελαχιστα πραγματα μπορουν να τελειοποιηθουν πλεον! Τετοιος τομεας θα μπορουσε να πει κανεις πως ειναι η καμερα... Ολο κ περισσοτερα μοντελα εχουν βαρβατους αισθητηρες με φακους κομψοτεχνηματα... Ως εκει ομως! Τα smartphones του 2014 θα ειναι αρτιες κ αψογες συσκευες .-

 

Απο το 2015-16; Μαλλον θα μιλαμε για post-smartphone εποχη...

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια! Πολύ καλό άρθρο, με αρκετές σωστές διαπιστώσεις. Είναι αναγκαίο οι εταιρείες να στραφούν σε υπηρεσίες, λογισμικό, καινοτομία και σε online ή cloud για να επιβιώσουν. Αρκετά με την εξέλιξη του υλικού, δεν είναι το μόνο που έχει σημασία! Ειδικά στο Android (του οποίου είμαι χρήστης εδώ και αρκετά χρόνια), η ισχύς των συσκευών δεν συμβαδίζει καθόλου με την εξέλιξη του λογισμικού και η εμπειρία χρήσης αν και έχει βελτιωθεί αισθητά, νομίζω μπορεί να γίνει αρκετά καλύτερη. Επίσης, το θέμα της μπαταρίας πρέπει να απασχολήσει περισσότερο το R & D των κολοσσών του χώρου - τουλάχιστον. Συμφωνώ μαζί σου και πιστεύω ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις μέσα στη επόμενη χρονιά σε πολλά από τα ζητήματα που θίγεις.
Ericsson PF 768 -> Sony Ericsson T200 -> Sony Ericsson T300 -> Sony Ericsson T610 -> Motorola V1050 -> Sony Ericsson K550 -> LG KC910 Renoir -> Sony Ericsson J230 -> HTC Wildfire -> Sony Ericsson Xperia neo V -> THL W100 -> LG Optimus G :cool:
Link to comment
Share on other sites

να συνυπολογισουμε πως μετα το χαιπ των νεων σμαρτφοουν,

καποιοι χρηστες σκεπτομενοι πια στραφηκαν σε κινεζικα,χωρις

φορους και

συχνα με κορυφαια περιφερειακα σε καλες τιμες ομως..

 

αληθεια τι ζηλευει ενα ζτε v987 απο ενα gs3?

μιση τιμη μονο τα χωριζει,στα υπολοιπα σχεδον ιδια χρηση..

οποτε να γιατι εν μερει μειωνονται πωλησεις στους υπολοιπους......

 

fail απο κει και περα η συγκριση

 

σωστο το οτι πια δεν εξελισσονται τα κινητα..

 

μετα το χαιπ απο τα htc ως τα 2009,βαρετα κ ιδια ολα τα νεα κινητα..

 

μονο η 600αρα+ μας εμεινε.,.,,,

 

acid δοκιμασε κινητο με τκ6589,να δεις πως με οικονομικο επεξεργαστη

δεν περιμενεις πια να ανακαλυψουνε μπαταριες οι χαζοι με τους α9 κ τους α15

να πάρου samsung λέου,να σώσ την κεφαλή μ!!,

μα δε μ' αφήνει η htc που έχω στο..ε:Xε..στη ψχ μ!

Link to comment
Share on other sites

Ποσο πιο πανω να φτασουν? Το 2009 εγινα κατοχος του πρωτου μου smartphone (με Symbian). Τοτε, απο τους γνωστους μου, ΚΑΝΕΙΣ δεν ειχε smartphone.

Πλεον το 90% εχει και οσοι δεν εχουν ειναι επειδη δεν αλλαξαν κινητο απο τοτε...

 

Η μεταβαση του δεν εχω --> εχω smartphone ειναι πολυ ευκολοτερη απο το να μας πεισουν να αλλαξουμε τα smartphone μας με αλλα που ουσιαστικα δεν προσφερουν κατι παραπανω στην καθημερινοτητα μας.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που βλέπω, είναι οτι πλέον οι καταναλωτές δε δίνουν τα 500+ € ή $ που κοστίζει μια συσκευή τη στιγμή που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με ένα smartphone των 250 €. Το οτι το Galaxy S4 είναι πιο γρήγορο στα τρισδιάστατα γραφικά απο ένα HUAWEI Honor 2 δε νομίζω να ενδιαφέρει και πολλούς απο τη στιγμή που τα βασικότερα που τους ενδιαφέρουν είναι το Facebook και ο έλεγχος των e-mail. Αυτό εξηγεί και την άνοδο των πωλήσεων των ZTE και HUAWEI που δίνουν εξαιρετικές συσκευές σε δελεαστικότατες τιμές. Άρα, πιθανότατα πλησιάζει το τέλος των συσκευών με τιμές 600...700 €, αφού οι κινέζοι μπαίνουν πολύ γερά στο παιχνίδι και θα παρασύρουν και τους υπόλοιπους να ρίξουν τις τιμές. Με άλλα λόγια, οι κινέζοι καταλαβαίνουν οτι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι "κινεζάκια"...
...everything can happen...
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όλα αλλα δεν μπορώ να καταλάβω ποιες είναι οι "παιδικές ασθένειες" του android σε οτι έχει να κάνει με την εμπειρία χρήσης του κινητού. Προσωπικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι (κατ εμε) πολύ πιο μπροστά σε ότι έχει να κάνει με εμπειρία χρήσης σαν pc. Ναι μεν pc δεν είναι αλλα στα κύρια σημεία δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Got to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, ACT NORMAL

OBEY THE LAW

and repeat after me

I AM FREE

Link to comment
Share on other sites

Με ένα market share των smartphones να μεγαλώνει εναντι των υπολοίπων συσκευών , το να συζητάμε για "the beginning of the end" μάλλον το θεωρώ λάθος.

Για να αναπτύξω τη προσωπική μου άποψη, εγώ θεωρώ ότι απο την εποχή του Symbian (Nokia Communicator, SonyEricsson P800 κλπ) ξεκίνησε μια αγορά που έκανε ένα πρώτο boom με τα iPhones και ένα πολύ μεγαλύτερο boom με το Android. Αυτή τη στιγμή εν έτει 2013 και με το Android σε ένα πρώτο σημείο ωρίμανσης, με συσκευές που έχουν φτάσει σχεδόν σε σημείο προσωπικών υπολογιστών, έχουμε ένα πρώτο peak.

 

Ομως, αυτό δεν ειναι κάποιο beginning of the end, αλλά θα έλεγα milestone, εχουμε να δουμε πολλά πράγματα ακόμα. Εχουμε εξελίξεις στη χρηση ενέργειας, flexible screens που θα δώσουν περισσότερες inches σε μικρότερο χώρο, εχουμε εξελίξεις στα OS που θα δωσουν interactivity και sharing, κλπ. Ηδη, το μέλλον φαίνεται (κατά τη γνωμη μου) στην εξέλιξη των tabphones/phablets , απλά αυτοί που κοροϊδευουν δεν εχουν καταλάβει που πάει το πράγμα.

 

Οσο για την apple που αναφέρεται, για το 5c, όταν έχει πέσει στο 13 από το 16% globally , λογικό ειναι να κάνει κάτι, χάνει πλέον τραγικά στο market share.

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time -- Thomas A. Edison
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω και ποτέ να άλλαζε κάποιος κινητό κάθε χρόνο(εκτός από τις εποχές που οι επιδοτήσεις δίναν και έπαιρναν και παίρναμε τα πάντα σχεδόν τσάμπα) γενικά ξέρω από τον περισσότερο κόσμο με τον οποίο κάνω παρέα κανείς δεν κρατάει το κινητό του λιγότερο από 2 χρόνια και ειδικά παλιά υπήρχε λόγο να το αλλάξει(κάμερα,βιντεο,φλας κλπ) εγώ πχ σκέφτομαι να αλλάξω μόνο και μόνο λόγω μνήμης(έχω το iPhone 4 8gb αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ουσιαστικός να πάω πχ στο 5ρι αφού την δουλειά μου μια χαρά την κάνω και τώρα.

Και νομίζω πως αυτό είναι λογικό δεν γίνεται κάθε χρόνο να αλλάζουμε κινητά επειδή είναι 5ms πιο γρήγορα από το προηγούμενο μοντέλο, πλέον θα αλλάζουμε όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως πλέον κατα τη γνώμη οι εταιρείες πρέπει να ρίξουνε το βάρος στην αυτονομία(φανταστείτε πχ το iPhone 5s ή το Galaxy V να σου πούνε πλέον τα κινητά μας με φουλ χρήση αντέχουν 4 μέρες και όχι 1 όπως τα προήγουμενα μοντέλα μας) τότε ναι θα γίνει χαμός και πιστεύω θα θέλει πολύς κόσμος να αγοράσει αυτές τις συσκεύες.

Link to comment
Share on other sites

να συνυπολογισουμε πως μετα το χαιπ των νεων σμαρτφοουν,

καποιοι χρηστες σκεπτομενοι πια στραφηκαν σε κινεζικα,χωρις

φορους και

συχνα με κορυφαια περιφερειακα σε καλες τιμες ομως..

....

acid δοκιμασε κινητο με τκ6589,να δεις πως με οικονομικο επεξεργαστη

δεν περιμενεις πια να ανακαλυψουνε μπαταριες οι χαζοι με τους α9 κ τους α15

 

Το τελευταίο μου απόκτημα είναι to THL W100 (6589) και μπορώ να πω ότι έχω μείνει άναυδος με τις δυνατότητες για την τιμή του (περίπου 120 Ευρώ), αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος των αντίστοιχων επώνυμων είναι τουλάχιστον 250. Η μπαταρία του, αν και είχα ακούσει πολλά θετικά σχόλια, μου φαίνεται ότι διαρκεί αρκετά λιγότερο από το Neo V, αλλά θα περιμένω λίγες ακόμα φορτίσεις για να κρίνω. Επίσης, ο χρόνος θα δείξει τι αντοχή έχει αν χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου και πιστεύω ότι δεν υπάρχει νόημα στο να δίνεις πλέον 250+ για "επώνυμα" κινητά, πόσο μάλλον 600+ :blink:.

Ericsson PF 768 -> Sony Ericsson T200 -> Sony Ericsson T300 -> Sony Ericsson T610 -> Motorola V1050 -> Sony Ericsson K550 -> LG KC910 Renoir -> Sony Ericsson J230 -> HTC Wildfire -> Sony Ericsson Xperia neo V -> THL W100 -> LG Optimus G :cool:
Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη η τοποθετηση του αρθρου.Δεν ξερω αν θα ειναι το τελος ή ξεκιναει η καθοδος,ξερω μονο οτι πρεπει να βγει κατι πραγματικα καινουριο για να δουν τις μετοχες τους και παλι ψηλα.Πολυ σωστα οι προλαλησαντες αναφερουν οτι πρεπει να αλλαξει η αυτονομια των smartphones,αυτο θα ηταν κατι καινουριο!Ισως και ηδη να στρεφονται σε αλλ gadgets οι εταιριες κ απλα να ειναι σε πειραματισμους.Πιστευω οτι το ξερουν καλυτερα απο μας οτι πλεον τα εξυπνα κινητα εχουν φτασει ταβανι.Κοιτανε ισως να ξεζουμισουν οτι μπορουν και μετα ειμαι σιγουρος θα διαθεσουν κατι καινουριο.Δεν πιστευω οτι δεν εχουν το επομενο βημα ετοιμο παντως...
Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι η επόμενη αγορά μου αντί για smarphone κάποιων εκατοντάδων ευρώ θα είναι ένα κινητό rugged των ογδόντα ευρώ με τρεις μέρες μπαταρία και ένα ipad mini 4G ή το αντίστοιχο windows tablet με κάρτα SIM για τις ανάγκες Internet και "φορητής" εργασίας. Όσο περνάει ο καιρός τόσο εμπεδώνεται αυτή η λύση στο μυαλό μου. Το smartphone στην παρούσα μορφή είναι μια συσκευή που αντί για προτερήματα μαζεύει συμβιβασμούς, θέλει κάθε μέρα ή δύο φορές την ημέρα φόρτιση, η ανάγνωση ebooks, μακροσkελών e-mail, περίπλοκων ιστοσελίδων είναι στον ένα ή αλλο βαθμό προβληματική και έχεις μονίμως την αίσθηση ότι κάνεις λιγότερα πράγματα λιγότερο καλά από ότι θα μπορούσες. Συν ότι εξακολουθούμε και δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για συσκευές που έχουν προβλήματα ως τηλέφωνα, μέτριο ήχο, μικρή αυτονομία, μέτριο σήμα, λες και και στο hardware αυτό έχει σταματήσει η εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια. Edited by GΚOOL
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τη μπαταρία είναι μεγάλη αλήθεια... Έχουν βγει κατά καιρούς κάποιες τρελές πατέντες, βέβαια, αλλά το θέμα είναι να προχωρήσουν.

 

Γενικά, πάντως, πιστεύω ότι έχει πολύ ζουμί ακόμα το σμαρτφον, είναι πολλά που μπορούν να γίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Όπως πάντα, εξαιρετικό το άρθρο του Ηρακλή και θα συμφωνήσω πως το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν ξέρω αν είναι παρακμή ή κατρακύλα, μιας και αυτά κρίνονται πιο εύκολα και αξιόπιστα μετά από χρόνια, κοιτώντας προς τα πίσω, αλλά το ότι αυτοί που περιμένουν μια «αλλαγή» είναι πολλοί, κάτι δείχνει.

 

Κατά τη γνώμη μου, η αγορά των smartphones, από την πρώτη μέρα, έθεσε εξαιρετικά υψηλά τον πήχη, ακόμη και όσον αφορά το θέμα της καινοτομίας. Τόσο ψηλά που είναι δύσκολο, ακόμη και για την ίδια, να τον περάσει και να τον πάει υψηλότερα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστέψω πως τα πράγματα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα κινηθούν γρηγορότερα.

 

Εντούτοις, μπορεί απλώς και να περιμένουμε πολύ γρήγορα κάτι που δεν είναι ακόμη η ώρα του να έρθει. Άλλωστε, αν δει κανείς τι συμβαίνει και με άλλους τύπους συσκευών, ούτε και εκεί έχουμε δει εξωπραγματικά πράγματα, παρά μόνο βελτιώσεις.

 

Δεν αποκλείεται λοιπόν και η πιθανότητα να βιαζόμαστε και τα πράγματα, εκ φύσεως, να μην μπορούν να κινηθούν στους ρυθμούς που θα θέλαμε. Ίσως όχι στους τόσο «εξωπραγματικούς» που θα επιθυμούσαμε (και θα επιθυμούσα).

Link to comment
Share on other sites

σωστη η τοποθετηση του αρθρου εγω πιστευω οτι απο το παιχνιδι θα φυγει συντομα η htc αφου μονο smartphones κανει και δεν εχει ανοιξει τους οριζοντες της για αλλα προιοντα...

My Mobile Phone History:

Ericsson T18 - NEC N331i - SAGEM X5-2 - MOTOROLA V620 - SE W300 - SE K550im - MOTOROLA V360 - Samsung J600- MOTOROLA V6 - HP 514 IPAQ - MOTOROLA Z10 - LG KU990 -Nokia 5230 - HTC Diamond 2 - ΒΒ 9000 - SE X10 Mini Pro - Motorola Flipout -SE Neo V- iPhone 4 - BB Z10 - SMG SI9505 - HTC M7 - Moto X 2nd - Samsung S6 - Iphone 6s - 1+3T - iPhone 8 Plus - Mix 2S - iPhone XR - iPhone 13

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο ήταν σχεδόν σαν να το πήρες μέσα από κεφάλι μου. Ακριβώς την ίδια αίσθηση έχω εδώ και 2 χρόνια.

 

Η ανυπαρξία της καινοτομίας σε συνδυασμό με την κρίση είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να κάτσει η αγορά.

 

Μπράβο για το άρθρο.

Powered by Cosmote Unlimited + Extrasim, Vodafone Red Unlimited + I4S + Vodafone Red 3 + VDSL 100 ,  F2G. 

Link to comment
Share on other sites

οι κατασκευαστες στην προκειμενη περιπτωση (των κινητων) κυριολεκτικα εβαλαν τα χερια τους και εβγαλαν τα ματια τους... ενα νεο μοντελο ηταν ηδη παλιο γιατι σε διαστημα 6 μηνων παρουσιαζοταν ο αντικαταστατης του... η μεταβαση απο τη μια γενια στην αλλη τα τελευταια 3 χρονια εγινε με ταχυτητα φωτος. ο αγωνας για την κατακτηση της μεριδας του λεοντος στην πιτα των πωλησεων, το μονο που καταφερνει ειναι να τους φερνει ολο και πιο γρηγορα στο τελος
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστό άρθρο. Ελπίζω (χωρίς να δίνω πολλές πιθανότητες λόγω ιστορίας) να δούμε νέες εξελίξεις με το Tizen. Η Samsung πλέον είναι υπερδύναμη και δεν είναι στην θέση που ήταν τότε με το Bada. Εχει υποστήριξη και απο άλλους, έχει brand name, τα φτιάχνει όλα μόνη της ώστε να μην έχει θέματα. Μπορούμε δηλαδή να δούμε ποιοτικές συσκευές με ένα πολύ καλό λειτουργικό που θα προσφέρει πολλά. Μακάρι.
Crazy? I was crazy once. They locked me in a room. A circular room and told me to find a corner. I lived there. I died there. Died? I died once. They put me in a deep dark whole, with worms. Worms? I hate worms, worms make me crazy. A worm tickled my nose. That drove me crazy. Crazy? I was crazy once...
Link to comment
Share on other sites

Υπερκαταναλωση.

Τιποτα λιγοτερο, τιποτα περισσοτερο. Ολα εξαρτωνται απο αυτο.

Οι προσδοκιες που υπαρχουν γυρω απο αυτην και απο τις εταιριες που απλωνονται συνεχεια(πολλα λειτουργικα, πολλες συσκευες, πολλες εταιρειες) και απο τους καταναλωτες που θελουν να αλλαζουν κινητο καθε χρονο διχως να το εχουν αναγκη(εννοω την αλλαγη).

Link to comment
Share on other sites

Tο άρθρο άν και βασίζεται σε υπαρκτά στοιχεία, νομίζω ότι είναι λίγο ''δραματοποιημένο''. Εχουμε επιβράδυνση στην τρελή ανάπτυξη(στο ποσοστό ανάπτυξης απο έτος σε έτος) και όχι κάθισμα της αγοράς. Δέν μειώθηκαν οι πωλήσεις smartphone σε σχεση με το 2010 ή το 2011. Και είναι λογικό να έχουμε επιβράδυνση, είναι άλλο όταν ξεκινάει κάτι και έχει στην αρχή μπροστά του(μόνο) ανάπτυξη να βιώσει, και άλλο όταν έχει επιτύχει ήδη την μέγιστη ανάπτυξη(ρυθμό ανάπτυξης)...

 

Το ότι η Apple και η Samsung δέν είχαν τις αναμενόμενες πωλήσεις στις ακριβές συσκευές τους δεν σημαίνει ότι συρρικνώθηκε(έκατσε) η αγορά. Οι χώρες της Ασίας(αλλά και της Αφρικής σιγά σιγά) και τα κινέζικα προϊόντα μετρούν πολύ μεγάλους αριθμούς που υπερκαλύπτουν αυτές τις κατώτερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις των δυο παραπανω εταιριών.

 

Προσωπικά δέν βλέπω κάποια ''αρχή του τέλους'' γιατί πολύ απλά δέν υπάρχει τέλος σε κάτι όπως το κινητό/smartphone και δέν φαίνεται να μπορεί να αντικατασταθεί απο κάτι άλλο στον τομέα του.

 

Δέν έχει σταματήσει η εξέλιξη ή η καινοτομία απο την πλευρά των smartphone, απλά έχουν καταφθάσει πολύ γρήγορα όλη την υπόλοιπη εξέλιξη και περιμένουν. Εάν δεν εξελιχθεί το δίκτυο και οι υπηρεσίες, δέν μπορούν ''μοναχικά'' να πάνε κάπου πιο μπροστά.

 

Πιστεύω ότι έχουν πολύ μέλλον. Άν όχι περισσότερο, τουλάχιστον εφάμιλλο της αμέσως επόμενης πιο ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας των επικοινωνιών και multimedia.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει μεσα σε ολα αυτα φυσικα και η αλλη εκδοχη. Τα κινητα να βγαινουν στην παραγωγη οπως τα pc απο την αποψη πως θα κυκλοφορουν καποιες ετοιμες συσκευες low, mid και high end μοντελων και απο και και περα θα υπαρχει και η επιλογη να φτιαξεις το δικο σου smartphone επιλεγοντας εσυ τι θες!

 

Με λιγα λογια θα διαλεγουμε το λειτουργικο που μας αρεσει, την οθονη που θελουμε, τον επεξεργαστη και την μνημη ram που επιθυμουμε, το housing της συσκευης που θα επιλεξουμε να εχουμε, την μπαταρια, την χωρητικοτητα της συσκευης και παει λεγοντας.

 

Δεν νομιζω πια με τον κορεσμο που υπαρχει και με τις ιδεες να στερευουν ειδικα στο κομματι του σχεδιασμου, οτι ειμαστε πολυ μακρια απο μια τετοια εκδοχη.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά από εκείνη του Σαμουράι...εκτός, ίσως από την μοναξιά του τίγρη μέσα στη ζούγκλα.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει μεσα σε ολα αυτα φυσικα και η αλλη εκδοχη. Τα κινητα να βγαινουν στην παραγωγη οπως τα pc απο την αποψη πως θα κυκλοφορουν καποιες ετοιμες συσκευες low, mid και high end μοντελων και απο και και περα θα υπαρχει και η επιλογη να φτιαξεις το δικο σου smartphone επιλεγοντας εσυ τι θες!

 

Με λιγα λογια θα διαλεγουμε το λειτουργικο που μας αρεσει, την οθονη που θελουμε, τον επεξεργαστη και την μνημη ram που επιθυμουμε, το housing της συσκευης που θα επιλεξουμε να εχουμε, την μπαταρια, την χωρητικοτητα της συσκευης και παει λεγοντας.

 

Δεν νομιζω πια με τον κορεσμο που υπαρχει και με τις ιδεες να στερευουν ειδικα στο κομματι του σχεδιασμου, οτι ειμαστε πολυ μακρια απο μια τετοια εκδοχη.

Καταλαβαίνεις όμως πόσο τρομερά δύσκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο στον πολύ μικρό χώρο που προσφέρουν τα smartphone για πειραματισμό..

Link to comment
Share on other sites

Παντα οι εταιρίες θα δινουν οσο λιγότερα μπορουνε, στην ακριβότερη τιμη που μπορουν να το πουλήσουν. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχεια και οσα ηδη εχουν ανακαλυψει, τα δινουν λιγο-λιγο στο καταναλωτή. Εαν τα εδιναν ολα με την πρωτη, θα εβγαζαν λιγοτερα κερδη.

 

Πριν αρκετά χρόνια, θυμάμαι ένα ξένο αρθρο που ελεγε οτι ειναι ηδη εφικτο να υπαρχει μπαταρία που κραταει 1 χρονο με μια μονο φορτιση. Απο τη στιγμη ομως που ο κοσμος δινει 700+ για μπαταρία 1 ημερας, γιατι να κανουν κατι καλυτερο;

 

Ο κυριος λογος, κατα τη γνωμη μου, ειναι πρωτα η οικονομικη κριση παγκοσμιως, και μετά η νοοτροπία καθε λαου που αλλαζει λογω της κρισης. Οταν ζουσα στην Αγγλία, ολοι ειχαν μια απλη συσκευη, 2-3 χρονια, την ιδια στιγμη που ο 'ελληνάρας' άλλαζε καθε 6μηνο το νοκια του, επειδή απλα μπορουσε... Λες και ο Αγγλος με το 2πλασιο μισθο δε μπορουσε...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...