Jump to content

Κίνδυνος λειψυδρίας στην Ελλάδα


hasiotis_john
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

http://www.contra.gr/images/water_220308.jpg

 

Η Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, για την καταπολέμηση του οποίου αναμένεται να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κατανάλωση νερού και αύξηση στις τιμές, ιδιαίτερα για τους σπάταλους καταναλωτές.

 

Τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και σε περίπτωση που δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, αναμένεται η λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού εν όψει της θερινής περιόδου, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

 

Ενδεικτικό του προβλήματος που βρίσκεται προ των πυλών είναι το γεγονός ότι εδώ και δυόμιση μήνες η Αθήνα παίρνει νερό από την Υλίκη, που αποτελεί την τελευταία εφεδρεία για την υδροδότηση της πρωτεύουσας, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τα αποθέματα νερού για την Αθήνα ανέρχονται σε 744.033.687 κυβικά μέτρα έναντι 802.821.354 κ.μ. στην αρχή του υδρολογικού έτους, δηλαδή στις 1/10/2007, έναντι 1.095.584.058 κ.μ. πέρυσι στις 18 Μαρτίου 2007 και 1.424.808.983 κ.μ. στις 18/3/2006, που ήταν έτος μέγιστων αποθεμάτων. Παράλληλα, οι διαρροές στο δίκτυο διανομής του νερού υπερβαίνουν το 20%.

 

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί με την υδροδότηση της πόλης από τον Αλιάκμονα ποταμό, ενώ παράλληλα νέες τεχνικές -όπως αφαλάτωση του θαλασσινού νερού- αναπτύσσονται για την υδροδότηση των νησιών του Αιγαίου.

 

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, είναι ορατός ο κίνδυνος μόνιμης λειψυδρίας, εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχειριστικής πολιτικής νερού.

 

Ήδη, πάντως, για τις ανάγκες υδροδότησης και άρδευσης θα κατασκευασθούν περίπου 20 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα (στους ποταμούς Αχελώο, Αλιάκμονα, Αώο, Καλαμά, Αραχθο κ.ά.) και περίπου 250 μικρότερα.

πηγή: cosmo.gr/News/

Link to comment
Share on other sites

Γνωστο το προβλημα αδω και αρκετα χρονια!

καθε φορα που περναμε εναν ηπιο χειμωνα χωρις βροχες,βγαινει το προβλημα στην επιφανια!!

οσο για τα εργα καθε φορα τα λενε και καθε φορα τιποτα δεν γινεται...;)

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Αφου κανεις δεν νοιαζεται ρε παιδια για οικονομια στο νερο!

Παρτε πλυντηρια πιατων που κανουν τρομερη οικονομια...

ΜΗΝ κανετε μπανιο ..καντε ντους ειναι πιο οικονομικο!

τα τζακουζι ειναι καλη μαγκια που ισως να το σκεφτουμε στο μελλον τη μαγκια ηταν!:X

ΜΗΝ πλενεται το αυτοκινητο στο σπιτι.. καντε το στα πλυντηρια που το νερο το ανακυκλωνουν.

Υπαρχουν πολλα παραδειγματα!

Link to comment
Share on other sites

Γνωστο το προβλημα εδω και αρκετα χρονια!

καθε φορα που περναμε εναν ηπιο χειμωνα χωρις βροχες,βγαινει το προβλημα στην επιφανια!!

οσο για τα εργα καθε φορα τα λενε και καθε φορα τιποτα δεν γινεται...;)

 

Σωστά τα λες φίλε chris7 , αλλά όσο περνάει ο καιρός πιστεύω ότι κάποια μέτρα πρέπει να παρθούν , πριν φτάσουμε στο χείλος!!!

Πάντως ο καιρός είναι φανερό ότι δεν θα είναι με το μέρος μας... θα πέσει τρελή ξηρασία!!! ( δεν είναι δικιά μου πρόγνωση , αλλά από διάφορους περιβαλλοντολόγους επιστήμονες σε διεθνή συνέδρια κτλ. )

Link to comment
Share on other sites

στην αυστραλια απ οσο ξερω εχει να βρεξει 2 χρονια...δεν ξερω πως αλλα βρισκουν λυσεις...χτυπανε γεωτρησεις μονοι τους για να ποτιζουν κηπους+νερο σε πισινα
Link to comment
Share on other sites

Στην επαρχία το μόνιμο πρόβλημα είναι οι αγρότες.

 

+1

 

Και γκρινιάζουν κιόλας από πάνω! Κάτσε ρε φίλε δε μπορείς ενώ ξοδεύεις τόνους νερό για τα χωράφια σου να γκρινιάζεις ότι τελειώνει το νερό και να κατηγορείς την πολιτεία που δεν μερίμνησε! Εσύ τι κάνεις; Εσύ δεν είσαι κομμάτι αυτής της πολιτείας; Στην Ολλανδία και σε πολλές ακόμα χώρες, πρέπει να εγκρίνει το κράτος την καλλιέργειά σου πριν την κάνεις! Δεν επιλέγεις ότι σου γουστάρει εσένα χωρίς κριτήρια! Υπάρχουν καλλιέργειες με λιγότερες και περισσότερες ανάγκες σε νερό. Ποιος τα ελέγχει αυτά; Γιατί δε συστήνεται μια επιτροπή γεωπόνων να τους ελέγχει; Τους έχει αφήσει η πολιτεία να κάνουν ότι γουστάρουν, είναι και κομματάκι αμόρφωτοι και ιδού το αποτέλεσμα!

Link to comment
Share on other sites

Όχι απλά δεν ελέγχονται, αλλά για πολλά χρόνια προτιμούσαν τις καλλιέργειες βαμβακιού που έχουν τεράστιες απαιτήσεις νερού. Ακόμη το κάνουν δηλαδή, αλλά όσοι έχουν νερό γιατί η θεσσαλία έχει στερέψει.

Κάνουν γεωτρήσεις όλο και πιο βαθιά (έχουν φτάσει στα 400 μέτρα νομίζω) και υπάρχει πρόβλημα καθιζήσεων. Υπάρχουν σημεία όπου οι δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο.

Γενικά το 95% των αγροτών λειτουργεί σαν ζώα, οπότε μόνο με σοβαρή παρέμβαση του κράτους ίσως προλάβουμε κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Αποτι φαίνεται η σαχάρα επεκτείνετε προς τα μέρη μας. Στη σαχάρα άραγε έχουν νεράκι?
Κλόουν τη Τετάρτη τη Κυριακή νεκρός:cat:
Link to comment
Share on other sites

Stefidis, johner

 

Ποιο κράτος να πάρει μέτρα; Αυτό που θέλει να επιβραβεύσει τη σπαταλη νερού εκτρέποντας τον Αχελώο για να δώσει περισσότερο νερό στο Θεσσαλικό κάμπο;

Link to comment
Share on other sites

Από αυτούς τους αγρότες ζει η ελλάδα όμως, και πάλι δεν σας φταίνε αυτοί που δεν έχει νερό η Αθήνα. Προβλέπω να βγαίνουν πάλι οι κλασσικοί και να πουλάνε τα μπουκάλάκια το νερό 2 και 3 ευρώ.

Leave me alone/Isolation bears hope

There's something else waiting/A promised destiny

Freezing me/I feel restless and low

These days full of sadness/How joyfully changed Into fear

My freakshow will start tonight/Don't miss the right time

Link to comment
Share on other sites

σιγουρα δε φταινε οι αγροτες μια κ οι γεωτρησεις δεν επηρεαζουν τα αποθεματα των πολεων.το προβλημα ειναι οτι το λιγο νερο που καμια φορα

'κατεβαινει' απο τα βουνα ή αλλες πηγες δεν το μαζευουν πουθενα.κ φυσικα παει χαμενο...:mad:

Link to comment
Share on other sites

θα πουμε το νερο νερακι. οταν βλεπετε κυρες να πετανε το νερο επι ωρες για να πλυνουν μπαλκονια και αυλες να τις φωναζετε.!

 

εγω αυτο κανω. φωναξα και την δημοτικη αστυνομια μερικες φορες. και φαγανε την κληση τους!

 

αντε γιατι αντε! αλλοι δεν εχουν νερο να πιουν κι εμεις το πεταμε σε μαλ@κ|€ς :!:

Link to comment
Share on other sites

Να του πουμε και απλα!

Στο χωριο μου στο Πηλιο βλεπω το νερο καθε καλοκαιρι να φευγει ετσι! Γιατι δεν κανουν κατι για να το "συγκεντερωσουν" αντι να χινεται τελικα στην θαλασσα? ;)

Αυτο ειναι ενα μονο παραδειγμα. Σιγουρα σε πολλα χωρια γινεται αυτο. τουλαχιστον στο Πηλιο!

Nokia 3310, 3510, 3510i, n81, n82, n95, Lumia 625 | SE T610, K700i, k750i, M600 | Sony Xperia Z1 | Samsung Galaxy S2, Galaxy S Advance, Note 4F | Apple iPhone 4s | Motorola Atrix 4G | HTC Touch HD, HD 2, Desire, Desire HD, Desire S

Current devices: iPhone 6s, Ipad 2

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Δεν σας καταλαβαίνω ώρες ώρες

 

Δεν βρέχει - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ

Βρέχει – ΠΛΥΜΗΡΗΣΑΜΕ

 

Χιονίζει - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ

Δεν χιονίζει - ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ?

Δεν φυσάει - ΣΚΑΣΑΜΕ

Φυσάει - ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ - ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ?

Κάνει ζέστη - ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ, ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κάνει κρύο - ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ρίχνει χαλάζι - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΗΗΗ

 

Τελικά τι θέλετε? :what:

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

 

 

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Link to comment
Share on other sites

πιστεύω όλοι φταίμε !

 

εμεις με την σπατάλη (χαλασμένες βρυσες-καζανακια) ,πλύσιμο αμαξιου , ξυρισμα κ.α

το κρατος μη επαρκή έργα (π.χ στον Ν.εβρου)

η δεη αντι να κάνει παραγωγή ρευματος με φυσικό αέριο

η ευαθ , κακό παλιό δίκτυο με πολλες υπόγειες απώλειες

παλι εμείς γιατί δεν κάνουμε ανακύκλωση (κυρίως γυαλί και χαρτί) γιατι θέλει πολύ περισσότερους ΤΟΝΝΟΥΣ νερου για να παραχθεί νεο υλικο με σχέση το ανακυκλώσιμο

 

οι αγρότες ΟΧΙ γιατι αν δεν ποτίσουν ΔΕΝ θα έχουν παραγωγή και αρκετοί έχουν δικιες τους γεωτρήσεις (αρα κοστος ΔΕΗ ή γεννήτριας) σε περίπτωση ''σπατάλης''

 

edit: Ανακυκλώνοντας ένα τόνο χαρτί γλιτώνουμε 17 δέντρα, 6953 γαλόνια νερού (1 γαλόνι=σχεδόν 4 λίτρα), 463 γαλόνια πετρελαίου, 587 κυβικά εκατοστά αέρα και 4077 kw ενέργεια.

 

Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους το χρόνο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 350.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού (250.000 τόνοι από μεγάλους παραγωγούς, όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιστροφές εφημερίδων και περιοδικών και άλλοι 100.000 τόνοι από σπίτια, γραφεία, κλπ).

 

ΕΝΑ μικρο παράδειγμα 1.200.000 τόνους θέλουμε -350000τονους ανακυκλ. =850000 τονους χ 28000λιτρα ανα τονο =23800000000 lit./365 μερες =

65.205.500 λιτρα ανα μερα ΜΟΝΟ για ΧΑΡΤΙ !!!

Link to comment
Share on other sites

σιγουρα δε φταινε οι αγροτες μια κ οι γεωτρησεις δεν επηρεαζουν τα αποθεματα των πολεων.το προβλημα ειναι οτι το λιγο νερο που καμια φορα

'κατεβαινει' απο τα βουνα ή αλλες πηγες δεν το μαζευουν πουθενα.κ φυσικα παει χαμενο...:mad:

Δεν ξέρεις πως είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και δεν ξέρεις αν μια γεώτρηση εδώ θα επηρρεάσει και 100χλμ μακριά, άμεσα ή έμμεσα.

Link to comment
Share on other sites

+1

 

Και γκρινιάζουν κιόλας από πάνω! Κάτσε ρε φίλε δε μπορείς ενώ ξοδεύεις τόνους νερό για τα χωράφια σου να γκρινιάζεις ότι τελειώνει το νερό και να κατηγορείς την πολιτεία που δεν μερίμνησε! Εσύ τι κάνεις; Εσύ δεν είσαι κομμάτι αυτής της πολιτείας; Στην Ολλανδία και σε πολλές ακόμα χώρες, πρέπει να εγκρίνει το κράτος την καλλιέργειά σου πριν την κάνεις! Δεν επιλέγεις ότι σου γουστάρει εσένα χωρίς κριτήρια! Υπάρχουν καλλιέργειες με λιγότερες και περισσότερες ανάγκες σε νερό. Ποιος τα ελέγχει αυτά; Γιατί δε

συστήνεται μια επιτροπή γεωπόνων να τους ελέγχει; Τους έχει αφήσει η πολιτεία να κάνουν ότι γουστάρουν, είναι και κομματάκι αμόρφωτοι και ιδού το αποτέλεσμα!

 

Μάθαμε τώρα να κατηγορούμε όλους εκτός από τον εαυτό μας !!!!

 

 

 

Πρώτων Υπάρχουν και καλλιέργειες οι οποίες δεν ευδοκιμούν στο μέρος που ζεις !!!!!! Αρα επιλέγεις μια καλλιέργεια η οποία μπορεί να αντέξει κάποιες Α καιρικές συνθήκες !!!!

(Αυτο εσείς που τα ξέρετε όλα δεν το σκεφτήκατε ???)

 

π.χ (Στο χωρίο μου που έχει 1000 μέτρα υψόμετρο έχω μηλιές...Δεν μπορώ να φυτέψω κάτι άλλο γιατί δεν αντέχει το κρύο !!!)

 

Αρα δεν φυτεύουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι !!!!!! :mad:

 

ΑΑΑ και εκτός αυτού εσείς έχεται το πρόβλημα λειψυδρίας το δικό μας το φράγμα για το πότισμα είναι σχεδόν έτυμο !!!!

Link to comment
Share on other sites

panikk δεν κατηγορούμε αυτούς που έχουν 50-100 μηλιές.

Το πρόβλημα είναι αυτοί που ανοίγουν συνέχεια γεωτρήσεις για να ποτίσουν τα χιλιάδες στρέμματα.

Link to comment
Share on other sites

panikk δεν κατηγορούμε αυτούς που έχουν 50-100 μηλιές.

Το πρόβλημα είναι αυτοί που ανοίγουν συνέχεια γεωτρήσεις για να ποτίσουν τα χιλιάδες στρέμματα.

 

50 μηλιές δεν έχω !!! Εχω 50 στρέμματα Ορεινά μήλα ! :p

 

Απλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το πολύ σε 10 χρόνια ο κάμπος της θεσσαλίας θα είναι άγωνος λόγο νερού !!!

(Εχω πάει σε σεμεινάρια)!!

Τώρα οι περισσότεροι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο έχουν αλλάξει τον τρόπο ποτίσματος αλλα το έκαναν πολύ αργα !!!

Και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται το φράγμα μας σε μία πηγή στα 2500 μέτρα υψόμετρο για να αποφύγουμε τέτοια φενόμενα και εμείς και να μην πάει χαμένο τόσο νερό !!!!

(Ασε που λένε ότι θα κάνει και η ΔΕΗ υδροηλεκτρικό σταθμό):confused:

Link to comment
Share on other sites

1. Δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού...και μείναμε χωρίς ρεύμα. Και τώρα θα μείνουμε και χωρίς νερό !
Link to comment
Share on other sites

Με ποια λογική μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους αγρότες? Η ανεξέλεγκτη χρήση νερού στις αγροτικές εκμεταλλέυσεις είναι γεγονός και δεδομένο δεκαετιών. Οι αγρότες δε φταίνε σε τίποτα όμως, γιατί κανείς δεν τους απαγόρεψε να κάνουν αυτά που κάνουν (βλέπε γεωτρήσεις όπου να ναι, όπως να ναι) και κανείς δεν τους μίλησε ποτέ για τις συνέπειες των πράξεών τους στο περιβάλλον. Δε μιλάω για τη νέα γενιά αγροτών που και σε σεμινάρια πηγαίνει και περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να έχει (άλλο αν η συνείδηση της τσέπης τους είναι ισχυρότερη από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες). Αναφέρομαι στους αγρότες των προηγούμενων γενιών που στην πραγματικότητα αυτοί κάναν τη μεγάλη ζημιά χωρίς κανένας φορέας να έχει τα κότσια ή την οργάνωση να τους περιορίσει. Τώρα πλέον, μετά από κατεστημένα δεκαετιών τι να του πεις του αγρότη? Κι ας είναι μορφωμένος και καταρτισμένος. Άκουγα το πρωί έναν καθηγητή του ΕΜΠ στον Καμπουράκη που είπε πως στην Ισπανία που έχουν παρόμοιο πρόβλημα (απλά αυτοί το κατάλαβαν λίγο νωρίτερα κ όχι όταν έφτασε το αυγό στον κ**ο) με σύμφωνη γνώμη των αγροτών έπαψε για ένα χρόνο η παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων ώστε να μην καταναλωθεί νερό για πότισμα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα αποζημίωνε στο 60-70% της προβλεπόμενης παραγωγής τους αγρότες. Άντε πες το στους δικούς μας αγρότες αυτό που δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων από κρατικούς φορείς.
[sIGPIC][/sIGPIC]"If I had a dollar bill for every time I've been wrong, I'd be a self-made millionaire"
Link to comment
Share on other sites

Άκουσα να λένε σε μία συζήτηση στην τηλεόραση ότι ένας από τους λόγους που έχουν μειωθεί τα αποθέματα νερού είναι ότι η ΔΕΗ το έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από άλλες φορές τους τελευταίους μήνες, ώστε να δείξει καλύτερα αποτελέσματα χρήσης, γιατί η ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει μικρότερο κόστος.

Δεν γνωρίζω πόση αλήθεια υπάρχει στο παραπάνω, αλλά μου ακούγεται λογικό.

Αν κάποιος ξέρει παραπάνω...

Why don't we just take the safety labels off everything and let stupidity sort itself out?
Link to comment
Share on other sites

Άντε πες το στους δικούς μας αγρότες αυτό που δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων από κρατικούς φορείς.

 

Γιατι έχουν άδικο ????????????

Εδω εγώ από πρόπερσι από το χαλάζι και ακόμα να μου βάλουν τα λεφτά !!!!!!!!!!!! :mad::mad:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...