hostis Δημοσιεύτηκε November 22, 2007 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε November 22, 2007 Ξεκινάω το παρόν θέμα με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του Προέδρου και της πλειοψηφίας των μελών της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η είδηση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου. Ειδικοί κάνουν λόγο για συνταγματική εκτροπή, ενώ ήδη με ψήφισμα της γενικής συνελεύσεώς της έλαβε θέση επί του θέματος και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία καταδικάζει ως ανεπίτρεπτη απαξίωση των δημοκρατικών και συνταγματικώς κατοχυρωμένων θεσμών το γεγονός που στάθηκε αφορμή για αυτή την πρωτοφανή παραίτηση των μελών μίας ανεξάρτητης Αρχής και την περιφρόνηση του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανωτάτου δικαστηρίου της Χώρας για αυτής της φύσεως τα θέματα, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η εν λόγω υπόθεση. Οι δηλώσεις δε του Υπουργού Δικαιοσύνης από τη Ρώμη, λέγεται πως σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής, που θα την χαρακτηρίζει ένας αχαλίνωτος περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ένα μαζικό, γενικό και αμείλικτο φακέλωμα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την συγκεκριμένη σύνθεση επέδειξε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο, ενώ ως τώρα αποτελούσε ίσως τον σπουδαιότερο επίσημο μοχλό αντίστασης εναντίον της κλιμακούμενης απειλής των καιρών κατά της ιδιωτικότητας. Επειδή θεωρώ ότι το παρόν θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά άμεσα το συγκεκριμένο φόρουμ και τα μέλη του, θα παρακαλούσα οποιονδήποτε προβληματίζεται εξ αφορμής του συμβάντος, και αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητά του, να διατυπώσει τη γνώμη του και στην παρούσα συζήτηση. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
xristinoula Δημ. November 22, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 22, 2007 Δεν καταλαβα τελος προστασιας δεδομενων σε πιο τομεα? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
xabai Δημ. November 22, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 22, 2007 Kαλό θέμα.Η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν κάποιες αξίες(άσυλο στο πανεπιστήμιο,προσωπικά δεδομένα κτλ) τα οποία η νέα γενιά(εμείς δηλαδή)όφειλε να τα διατηρήσει.Όμως παρατηρώ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πλέον χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο λόγω πλην του ουσιαστικού.Επιπλέον τα αποτελέσματα των καταλήψεων(φυσικά όχι όλων)τα είδαμε στις τηλεοράσεις...καμένη γη,κλοπές κτλ.Τέλος ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε καταφέρει να προστατέψουμε το μέγιστο προνόμιο,το να διαδηλώνουμε ελεύθερα,καθώςκάθε πορεία αμαυρώνεται από ταραξίες που εισβάλλουν σε αυτές.Μετά λύπης θα πω ότι ΧΑΡΗΚΑ φέτος την 17η νοέμβρη που δε είχαμε επεισόδια(και ας ευθύνονται γι'αυτό οι κάμερες που μας παρακολουθούσαν... Παράθεση :cry: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
shodanjr_gr Δημ. November 22, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 22, 2007 Παρετήθηκε μεγάλο κομμάτι της Α.Π.Π.Δ. σε απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το σύστημα καμερών που έχει εγκατασταθεί στους δρόμους της Αθήνας, για να παρακολουθήσει τις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρόλο που αυτές προορίζονται ΜΟΝΟ για παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Προσωπικά το θεωρώ ΤΕΡΑΣΤΙΟ το λάθος της κυβέρνησης... Παράθεση http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York! Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
xristinoula Δημ. November 22, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 22, 2007 To τελος του ασυλου σημαινει οτι αν κανουν καταληψη οι φοιτητες η διαδηλωση τα σωματια για τα αντιλαικα μετρα που παιρνουν σαν μεταρυθμισεις (φπα ,μειωση συνταξεων ,μειωση χρημνατων για παιδεια) θα μπουν πολυ δημοκρατικα κι θα την δυαλυσουν τα ιδια κανουν κι με τις πορειες ..Οποιος εργαζομενος κατεβει να διαμαρτυρηθει θα τον ξερουν ..Το σε τι χρισημευει αυτο δεν ξερω..Παντως τα χρηματα για την παιδεια μειωθηκαν .Σε λιγο μερχι κι στις σχολες για να βρεις καθαρο χωρο θες ωρες μερχι κι απο την καθαριοτητα κανουν περικοπεσ.Λες κι ζουμε στην Ουγκαντα..Κι βεβαια δεν μπορουμε να διαμαρτυρηθουμε.. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bianca76 Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Να υποθέσω οτι θα βγαινουν στην φόρα τα στοιχεια των απανταχου κακοποιων, παιδεραστων κλπ. που με ευλάβεια τα απέκρυπταν μεχρι σημερα? Παράθεση http://img403.imageshack.us/img403/8225/cae7gdirjo3.jpg http://www.hdgr.eu http://photoxstation.googlepages.com Ο Χρόνος είναι πολύ αργός για όσους περιμένουν, πολύ γρήγορος για όσους φοβούνται, πολύ μακρύς για όσους υποφέρουν, πολύ σύντομος για όσους χαίρονται και αιώνιος για όσους αγαπούν Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 23, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Να υποθέσω οτι θα βγαινουν στην φόρα τα στοιχεια των απανταχου κακοποιων, παιδεραστων κλπ. που με ευλάβεια τα απέκρυπταν μεχρι σημερα? Μέχρι να καταδικαστεί κάποιος από νόμιμο δικαστήριο, θεωρείται αθώος, ακόμα και αν τα καταδικαστικά στοιχεία εναντίον του είναι αδιάσειστα. Αυτό λέγεται «τεκμήριο της αθωότητας» και είναι κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού. Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι αυτό, αλλά η γενικευμένη επιτήρηση που μεθοδεύεται εναντίον όλων μας και σιγά σιγά παγιώνεται, είτε με την παρακολούθηση όλων μας των κινήσεων από τις κάμερες, είτε με την καταγραφή των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μας επικοινωνιών. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bianca76 Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Aυτο με τις καμερες ειναι καινουριο τερτιπι. Οσον αφορα στην καταγραφη των ηλ/κων και τηλ/κων μας επικοινωνιων, θεωρω οτι αυτη εχει ηδη ξεκινησει εδω και αρκετα χρονια εν αγνοια μας... Παράθεση http://img403.imageshack.us/img403/8225/cae7gdirjo3.jpg http://www.hdgr.eu http://photoxstation.googlepages.com Ο Χρόνος είναι πολύ αργός για όσους περιμένουν, πολύ γρήγορος για όσους φοβούνται, πολύ μακρύς για όσους υποφέρουν, πολύ σύντομος για όσους χαίρονται και αιώνιος για όσους αγαπούν Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Νομίζω ότι υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής και της υπερευαισθησίας στο θέμα που λέγεται «Προσωπικά δεδομένα». Προσωπικά δεν με νοιάζει αν επιτηρούμαι-παρακολουθούμαι σε δημόσιο χώρο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θέλω να πιστεύω ότι ζούμε σε μια χώρα με δημοκρατικές αξίες. Όσο για το άσυλο, δυστυχώς έγινε το άσυλο-άλλοθι των ταραχοποιών. Η απλή συλλογιστική μου λέει, πως στο πανεπιστήμιο πας για να μορφωθείς κι όχι για να παρεκτραπείς. Αν διαφωνείς με κάτι, ανοιχτοί είναι οι δρόμοι. Βγες και διαδήλωσε. Μην καταστρέφεις αυτό για το οποίο πληρώνουν οι γονείς σου. Στο κάτω κάτω και η ανοχή-αντοχή έχει κι αυτή τα όριά της. Σε σχέση με την καταγραφή των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών συνομιλιών, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο κακό. Μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές, η δικαιοσύνη βασίζεται σ' αυτές για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Τελειώνοντας, όσον αφορά την παραίτηση της διοίκησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εγώ θα ήθελα μια απάντηση γιατί κάποια στοιχεία θεωρούνται προσωπικά, όταν σ' αυτά εμπεριέχεται και το στοιχείο της παρανομίας (βλέπε φυγόστρατοι). Υ.Γ. Όταν μέσω δορυφόρου υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθείται η κάθε μας κίνηση, τι παραπάνω παραβιάζεται με τις επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nickolas84 Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Aπό όσο ξέρω, για να δει κάποιος τρίτος το ποινικό μητρώο κάποιου χρειάζεται την άδειά του. Κατά συνέπεια ακόμα και στην τέλεση παραβατικών πράξεων το στοιχείο των προσωπικών δεδομένων διατηρείται. Ένας εργοδότης συνήθως ζητά ποινικό μητρώο, "εσύ" όμως έχεις το δικαίωμα να μην του το δείξεις και εκείνος βέβαια να μη σε προσλάβει. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
geoponer Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Kαλό θέμα.Η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν κάποιες αξίες(άσυλο στο πανεπιστήμιο,προσωπικά δεδομένα κτλ) τα οποία η νέα γενιά(εμείς δηλαδή)όφειλε να τα διατηρήσει.Όμως παρατηρώ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πλέον χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο λόγω πλην του ουσιαστικού.Επιπλέον τα αποτελέσματα των καταλήψεων(φυσικά όχι όλων)τα είδαμε στις τηλεοράσεις...καμένη γη,κλοπές κτλ.Τέλος ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε καταφέρει να προστατέψουμε το μέγιστο προνόμιο,το να διαδηλώνουμε ελεύθερα,καθώςκάθε πορεία αμαυρώνεται από ταραξίες που εισβάλλουν σε αυτές.Μετά λύπης θα πω ότι ΧΑΡΗΚΑ φέτος την 17η νοέμβρη που δε είχαμε επεισόδια(και ας ευθύνονται γι'αυτό οι κάμερες που μας παρακολουθούσαν... Ήθελα να γράψω δυο κουβέντες για το θέμα, αλλά αυτά που είπε ο φίλος xabai με κάλυψαν απόλυτα! :up: Στο χέρι μας είναι να βγάλουμε άχρηστες τις κάμερες, όχι καταστρέφοντάς τες αλλά με το να μην έχουν να καταγράψουν κάτι μεμπτό! Παράθεση Ericsson GF768 -> Siemens C35i -> Siemens S35i -> Siemens ME45 -> Siemens M75 / Sony Ericsson K530i -> ETEN Glofiish X600 -> HTC Touch Cruise (Polaris) -> HTC Touch HD (BlackStone) & ZTE Blade -> LG Optimus 7 -> Nokia Lumia 720 -> Nokia Lumia 735 -> Samsung Galaxy A3 (2016) -> Motorola moto g9 plus Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
chris79 Δημ. November 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Θυμάστε τί είχε πει η Μπενάκη όταν ανέλαβε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παπούλιας; Τα δικαιώματα των πολιτών θα προστατεύονται αλλά και θα παραβιάζονται από γνωστές και άγνωστες υπηρεσίες. Ήταν 1 απο τα 3 που είπε. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 23, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 23, 2007 Νομίζω ότι υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής και της υπερευαισθησίας στο θέμα που λέγεται «Προσωπικά δεδομένα». Προσωπικά δεν με νοιάζει αν επιτηρούμαι-παρακολουθούμαι σε δημόσιο χώρο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θέλω να πιστεύω ότι ζούμε σε μια χώρα με δημοκρατικές αξίες. Καθένας έχει το δικαίωμα στην εικόνα του, στην προσωπικότητά του και στην ιδιωτική του ζωή, και αυτά μπορεί σε γενικές γραμμές να τα διαθέτει όπως θέλει. Με το να λέτε ότι δεν φοβάστε τις αστραπές, και ότι δεν έχετε πρόβλημα να σας παρακολουθούν και να σας «επιτηρούν» σε δημόσιο χώρο, εξασκείτε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματά σας αυτά. Σε αντίθεση με σας, όμως, αν κάποιος άλλος δεν θέλει να παρακολουθείται και έχει πρόβλημα με το να καταγράφεται κάθε του κίνηση, στερείται αυτομάτως του δικαιώματος που εσείς εξασκείτε με το να μην έχετε πρόβλημα, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλη επιλογή. Επ αυτού ωστόσο εμφιλοχωρούν πολλές αντιρρήσεις, που περιστρέφονται γύρω από τον άξονα που περιγράφετε στην τελευταία περίοδο της αποστροφής σας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τις αρχές που διέπουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όταν είμαστε εκ των προτέρων όλοι ύποπτοι και εν δυνάμει εγκληματίες; Το «τεκμήριο της αθωότητας», που αναφέρθηκε λίγες γραμμές πιο πάνω, πάει -και αυτό είναι σαφές- περίπατο. Η παρακολούθηση και η καταγραφή, από εξαίρεση, γίνεται κανόνας... Γιατί και σήμερα ακόμα η παρακολούθηση και η καταγραφή δεν απαγορεύεται! Από σήμερα όμως η παρακολούθηση θα είναι δεδομένη. Η ιδιωτική ζωή πάει και αυτή περίπατο. Έχω ιδιωτική ζωή που δεν αφορά κανέναν, ή -καλύτερα- αφορά μόνο αυτούς που θέλω να αφορά. Αν ήθελα να με παρακολουθούν άλλοι, ιδιώτες ή κράτος, θα πήγαινα να παίξω στο big brother ή στη φάρμα. Δεν το θέλω όμως... Και πάνω απ όλα δεν θέλω να έχω την αίσθηση ότι όπου πηγαίνω υπάρχει ένα μάτι που με κοιτάζει αδιάκριτα. Αυτό προοδευτικά θα με αλλάξει ως άνθρωπο, θα με κάνει καχύποπτο και επιφυλακτικό, ίσως ακόμα να με κάνει να χάσω την αυτοπεποίθησή μου - όση θα μου έχει απομείνει. Δεν είμαι «διάφανος άνθρωπος» και απαιτώ από την πολιτεία αυτό να το σέβεται. Μέχρι τώρα, με το ισχύον νομικό καθεστώς, το σεβόταν -όχι απόλυτα, αλλά τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο και τηρώντας πάντως τα προσχήματα. Τώρα; Κανείς δεν ξέρει τί θα ακολουθήσει. Ξέρουμε μόνο ότι υπάρχει ένα Σύνταγμα, ένας Νόμος, μία Ανεξάρτητη Αρχή, ένας Λεωνίδας, κάποιοι Σπαρτιάτες' και μία ηρωική έξοδος. Και από την άλλη όχθη ένα κράτος που θέλει να περάσει από το δίκαιο στην άλλη όχθη, στην αστυνομοκρατία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η μετάβαση αυτή δεν είναι καθόλου ενδεδειγμένος. Και καθόλου κομψός. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. November 24, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 24, 2007 Φίλε μου νομίζω ότι και η ιδιωτική ζωή έχει κι αυτή τα σύνορά της. Δεν έχουμε μόνο ιδιωτική ζωή, αλλά και κοινωνική-δημόσια. Μέσα στην δημόσια ζωή και δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται η δική σου, η δική μου, η δική του, οι δικοί τους κ.ο.κ. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα... Όταν σε ένα γήπεδο ένας ανεγκέφαλος εκτοξεύει εναντίον μου μια φωτοβολίδα, τι προέχει; η προστασία της ιδιωτικότητάς του ή η ζωή μου; Όταν ένα «οργισμένο νιάτο» που έχει φορέσει την κουκούλα του διαδηλωτή καταστρέφει στο πέρασμά του την περιουσία μου, τι πρέπει να πάει περίπατο; η ιδιωτικότητά του ή η περιουσία μου; Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν είναι μόνο μαύρο-άσπρο... Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 24, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 24, 2007 Φίλε μου νομίζω ότι και η ιδιωτική ζωή έχει κι αυτή τα σύνορά της. Δεν έχουμε μόνο ιδιωτική ζωή, αλλά και κοινωνική-δημόσια. Μέσα στην δημόσια ζωή και δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται η δική σου, η δική μου, η δική του, οι δικοί τους κ.ο.κ. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα... Όταν σε ένα γήπεδο ένας ανεγκέφαλος εκτοξεύει εναντίον μου μια φωτοβολίδα, τι προέχει; η προστασία της ιδιωτικότητάς του ή η ζωή μου; Όταν ένα «οργισμένο νιάτο» που έχει φορέσει την κουκούλα του διαδηλωτή καταστρέφει στο πέρασμά του την περιουσία μου, τι πρέπει να πάει περίπατο; η ιδιωτικότητά του ή η περιουσία μου; Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν είναι μόνο μαύρο-άσπρο... Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όλοι γνωρίζουμε ότι κάμερες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν (πχ σε τράπεζες, αεροδρόμια κ.λπ.). Όταν χρησιμοποιούνται περιορισμένα, τότε η ύπαρξή τους είναι ανεκτή. Δεν μπορεί όμως να γίνει κανόνας η παρακολούθηση... Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pythagoras Δημ. November 25, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 25, 2007 Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όλοι γνωρίζουμε ότι κάμερες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν (πχ σε τράπεζες, αεροδρόμια κ.λπ.). Όταν χρησιμοποιούνται περιορισμένα, τότε η ύπαρξή τους είναι ανεκτή. Δεν μπορεί όμως να γίνει κανόνας η παρακολούθηση... Άρα και με το ίδιο σκεπτικό καλά κάνουν και έχουν τις κάμερες όταν στις διαδηλώσεις έχουμε φαινόμενα βανδαλισμού εμάς προστατεύουμε που ο κάθε "..." θα σπάσει βιτρίνες και θα καίει αυτοκίνητα. Η δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται από όλες τις πλευρές και όχι μόνο να προστατεύει αυτούς που την εκμεταλλεύονται. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 25, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 25, 2007 Άρα και με το ίδιο σκεπτικό καλά κάνουν και έχουν τις κάμερες όταν στις διαδηλώσεις έχουμε φαινόμενα βανδαλισμού εμάς προστατεύουμε που ο κάθε "..." θα σπάσει βιτρίνες και θα καίει αυτοκίνητα. Η δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται από όλες τις πλευρές και όχι μόνο να προστατεύει αυτούς που την εκμεταλλεύονται. Πού το βλέπετε εσείς το ίδιο σκεπτικό; Ίδιο είναι ένας ιδιωτικός χώρος, όπως η τράπεζα, με έναν δημόσιο; Αν δεν το έχετε καταλάβει πρόκειται για τους δρόμους, τι γειτονιές και τις πλατείες όπου κυκλοφορούμε όλοι. Στην τράπεζα έχεις επιλογή να μην πας. Στο δρόμο τί επιλογή έχεις; Γίνεται να μην περάσεις από την οδό Πανεπιστημίου, ή από την πλατεία Συντάγματος; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στην φετινή πορεία, εκείνη που καταγράφηκε, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Τουλάχιστον κανένα που να δικαιολογεί καταγραφή από τις κάμερες. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Βασίλης Δημ. November 25, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 25, 2007 Πού το βλέπετε εσείς το ίδιο σκεπτικό; Ίδιο είναι ένας ιδιωτικός χώρος, όπως η τράπεζα, με έναν δημόσιο; Αν δεν το έχετε καταλάβει πρόκειται για τους δρόμους, τι γειτονιές και τις πλατείες όπου κυκλοφορούμε όλοι. Στην τράπεζα έχεις επιλογή να μην πας. Στο δρόμο τί επιλογή έχεις; Γίνεται να μην περάσεις από την οδό Πανεπιστημίου, ή από την πλατεία Συντάγματος; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στην φετινή πορεία, εκείνη που καταγράφηκε, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Τουλάχιστον κανένα που να δικαιολογεί καταγραφή από τις κάμερες. Μα κάποιος πολύ εύστοχα είπε πιο πάνω πως δεν έγιναν επεισόδια επειδή ήξεραν ότι τους γράφουν οι κάμερες.Άρα ποιο το συμπέρασμα,ότι κακώς έγραφαν οι κάμερες αφού δεν έγιναν επεισόδια ή ότι δεν έγιναν επεισόδια επειδή έγραφαν οι κάμερες; ;) Και αυτοί που συμμετείχαν ειρηνικά στην πορεία τι πρόβλημα αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον επειδή κάποιοι τους παρακολουθούσαν;Εσύ αύριο το πρωί που θα διασχίσεις πεζός την Πανεπιστημίου τι πρόβλημα έχεις αν κάποιος σε παρακολουθεί μέσω της κάμερας και δεν κάνεις κάτι μεμπτό; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 26, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 26, 2007 Μα κάποιος πολύ εύστοχα είπε πιο πάνω πως δεν έγιναν επεισόδια επειδή ήξεραν ότι τους γράφουν οι κάμερες.Άρα ποιο το συμπέρασμα,ότι κακώς έγραφαν οι κάμερες αφού δεν έγιναν επεισόδια ή ότι δεν έγιναν επεισόδια επειδή έγραφαν οι κάμερες; ;) Αν ήταν έτσι, ούτε ληστείες σε τράπεζες θα γίνονταν. Και αυτοί που συμμετείχαν ειρηνικά στην πορεία τι πρόβλημα αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον επειδή κάποιοι τους παρακολουθούσαν; Το τί πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον, ουδείς το γνωρίζει, ωστόσο, για να μη τα ισοπεδώνουμε όλα δεν θα σας παραπέμψω μακριά, αλλά λίγους μήνες μόνο πιο πριν, στον φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια! Θυμάστε, ή να σας τα θυμήσω; Εσύ αύριο το πρωί που θα διασχίσεις πεζός την Πανεπιστημίου τι πρόβλημα έχεις αν κάποιος σε παρακολουθεί μέσω της κάμερας και δεν κάνεις κάτι μεμπτό; Έχω πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, και ακόμα μεγαλύτερο είναι το βάρος της υποχρέωσης που αισθάνομαι απέναντι στις προηγούμενες γενιές και στις επόμενες, να διατηρήσω ένα κεκτημένο για το οποίο οι πριν από μένα έχυσαν αίμα. Το κεκτημένο αυτό λέγεται κράτος δικαίου και σεβασμός στην προσωπικότητά μου και του καθενός από μας. Όταν με καταγράφουν μόνο και μόνο επειδή περπατάω στην Πανεπιστημίου, αυτό το κεκτημένο το κουρελιάζουν και το πετάνε στα σκουπίδια, γιατί με αντιμετωπίζουν σαν ύποπτο. Εσείς με αυτό δεν έχετε πρόβλημα, εμένα όμως όχι μονο με ενοχλεί, αλλά με προσβάλλει. Και εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι βαθμηδόν γινόμαστε όλο και πιο ενδοτικοί σε τέτοιες προσβολές των ατομικών μας δικαιωμάτων. Όχι μόνο δεν μας ενοχλούν, αλλά τις επιδιώκουμε κιόλας, στο όνομα του περιουσιακού συμφέροντος και της αόρατης απειλής που πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας, αποτέλεσμα, κατά μία γνώμη, μιας πολύ καλά οργανωμένης προπαγάνδας. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. November 26, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 26, 2007 Έχω πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, και ακόμα μεγαλύτερο είναι το βάρος της υποχρέωσης που αισθάνομαι απέναντι στις προηγούμενες γενιές και στις επόμενες, να διατηρήσω ένα κεκτημένο για το οποίο οι πριν από μένα έχυσαν αίμα. Με κάθε φιλική διάθεση, θα μου επιτρέψεις να πω, πως έχουμε πολλά κεκτημένα. Το ζητούμενο είναι όμως και κατά πόσο τα σεβόμαστε κι εμείς σαν πολίτες. Ως γνωστόν εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα αρχίζουν και οι υποχρεώσεις. Ως συνήθως, στις υποχρεώσεις ζοριζόμαστε λίγο... Το κεκτημένο αυτό λέγεται κράτος δικαίου και σεβασμός στην προσωπικότητά μου και του καθενός από μας. Όταν με καταγράφουν μόνο και μόνο επειδή περπατάω στην Πανεπιστημίου, αυτό το κεκτημένο το κουρελιάζουν και το πετάνε στα σκουπίδια, γιατί με αντιμετωπίζουν σαν ύποπτο. Γιατί θεωρείς ότι η καταγραφή σε προσβάλλει και κουρελιάζει την προσωπικότητά σου; Ποια η διαφορά ανάμεσα στο μάτι της κάμερας και στο μάτι του αστυνομικού που περιπολεί (λέμε τώρα...); Γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό σου, και η έμψυχη αστυνόμευση θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν προσβολή προς τα κεκτημένα και την προσωπικότητά μας. Επιπλέον, απ' όσο ξέρω, πρόσβαση στις καταγραφές της κάμερας μπορούν να έχουν μόνο όσοι έννομο συμφέρον. Οπότε, ως προς τι η ανησυχία; Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου κάνω μια υποθετική ερώτηση. Αν κάποιος ασυνείδητος (στην Πανεπιστημίου π.χ. που αναφέρθηκε) παρέσερνε με το αυτοκίνητό του και άφηνε (ου μη γένητο) να πεθάνει αβοήθητος κάποιον πολύ δικόν σου, θα προσέφευγες στο καταγγεγραμμένο υλικό της κάμερας, όπου ενδεχομένως θα μπορούσες να ανακαλύψεις τον ένοχο, ή θα είχες αναστολές λόγω της πεποίθησης και της γνώμης που έχεις γι' αυτόν τον τρόπο επόπτευσης; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 28, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. November 28, 2007 Με κάθε φιλική διάθεση, θα μου επιτρέψεις να πω, πως έχουμε πολλά κεκτημένα. Το ζητούμενο είναι όμως και κατά πόσο τα σεβόμαστε κι εμείς σαν πολίτες. Ως γνωστόν εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα αρχίζουν και οι υποχρεώσεις. Ως συνήθως, στις υποχρεώσεις ζοριζόμαστε λίγο... Γιατί θεωρείς ότι η καταγραφή σε προσβάλλει και κουρελιάζει την προσωπικότητά σου; Ποια η διαφορά ανάμεσα στο μάτι της κάμερας και στο μάτι του αστυνομικού που περιπολεί (λέμε τώρα...); Γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό σου, και η έμψυχη αστυνόμευση θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν προσβολή προς τα κεκτημένα και την προσωπικότητά μας. Επιπλέον, απ' όσο ξέρω, πρόσβαση στις καταγραφές της κάμερας μπορούν να έχουν μόνο όσοι έννομο συμφέρον. Οπότε, ως προς τι η ανησυχία; Σεβαστή η άποψη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι την συμμερίζομαι. Μία πόλη γεμάτη κάμερες και μικρόφωνα δεν διαφέρει πολύ από μια φυλακή. Γιατί μόνο στη φυλακή βρίσκεται κάποιος υπό συνεχή επιτήρηση. Θέλουμε να ζούμε σε πόλεις φυλακές; Εγώ όχι... Πρόκειται εδώ για δύο ομάδες έννομων αγαθών που συγκρούονται. Σεβαστό και προστατευτέο το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά όταν συγκρούεται με την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο, τότε προηγούνται τα τελευταία. Το όριο που αποτελεί φραγμό στην άσκηση των ανωτέρω δικαιωμάτων είναι η ευθεία προσβολή άλλου δικαιώματος. Η ελευθερία μου, δηλαδή, δεν μου επιτρέπει να θίξω την ιδιοκτησία κάποιου άλλου. Με το να μην ανέχομαι όμως να με καταγράφουν δεν θίγω την ιδιοκτησία κάποιου, προασπίζω, αντίθετα, το δικαίωμά μου στον ιδιωτικό βίο και στην προσωπική μου ελευθερία. Συνοψίζοντας: 1ον, ο συσχετισμός δικαιώματος/ υποχρεώσεως, όπου δικαίωμα νοείται το δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο (ελευθερία-μη παρακολούθηση-αξιοπρέπεια) και ως υποχρέωση νοείται ο σεβασμός του δικαιώματος στην ιδιοκτησία είναι άστοχος. Το πρώτο μέρος του ζεύγους που προαναφέρθηκε, δεν αντιστοιχεί στην υποχρέωση που εξυπονοείται. Σέβομαι το δικαίωμα του άλλου, σημαίνει δεν πάω να τον κλέψω ή να φθείρω την περιουσία του. Δεν σημαίνει ανέχομαι να με καταγράφουν. 2ον, ο περιορισμός του δικαιώματος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι τη ματαίωσή του. Η προληπτική καταγραφή, η παρακολούθηση, το φακέλωμα ματαιώνουν εξ ορισμού πλήρως την πρώτη ομάδα των συγκρουομένων εννόμων αγαθών. Αντίθετα καταγραφή μπορεί να γίνει ανεκτή κατ' εξαίρεση, όταν θίγονται αγαθά υπέρτερα εκείνων που περιορίζονται (πχ το δικαίωμα στη ζωή) ή όταν σε μία δεδομένη στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (στο βαθμό της βεβαιότητας) ότι θα προσβληθεί άμεσα κάποιο άλλο αγαθό. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση της τηρήσεως των όρων του Συντάγματος. Όσον αφορά τα όργανα της τάξεως που περιπολούν, σαφώς και δεν μπορούν να συγκριθούν με την επί 24ώρου βάσεως αδιάλειπτη παρακολούθηση από τις κάμερες. Σκεφτείτε να ζούσαμε σε μια πόλη όπου ανά δέκα μέτρα θα υπήρχε και μία περιπολία. Σίγουρα θα είχαμε μηδενική εγκληματικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχαμε και πολλές ελευθερίες. Εσείς τί λέτε; Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου κάνω μια υποθετική ερώτηση. Αν κάποιος ασυνείδητος (στην Πανεπιστημίου π.χ. που αναφέρθηκε) παρέσερνε με το αυτοκίνητό του και άφηνε (ου μη γένητο) να πεθάνει αβοήθητος κάποιον πολύ δικόν σου, θα προσέφευγες στο καταγγεγραμμένο υλικό της κάμερας, όπου ενδεχομένως θα μπορούσες να ανακαλύψεις τον ένοχο, ή θα είχες αναστολές λόγω της πεποίθησης και της γνώμης που έχεις γι' αυτόν τον τρόπο επόπτευσης; Θα απαντήσω επίσης με μία υποθετική ερώτηση: αν τελικά βρισκόταν ο ένοχος που παρέσυρε (ό μη γένοιτο) τον δικό σας αγαπημένο και μονάκριβο άνθρωπο (τον γιo σας ας πούμε, ό μη γένοιτο) και τον θανάτωνε, αν σας δινόταν η δυνατότητα να τον τιμωρήσετε εσείς ο ίδιος προσωπικά δι απαγχoνισμού ή τυφεκισμού, θα τον εκτελούσατε; Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. November 29, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2007 Θα απαντήσω επίσης με μία υποθετική ερώτηση: αν τελικά βρισκόταν ο ένοχος που παρέσυρε (ό μη γένοιτο) τον δικό σας αγαπημένο και μονάκριβο άνθρωπο (τον γιo σας ας πούμε, ό μη γένοιτο) και τον θανάτωνε, αν σας δινόταν η δυνατότητα να τον τιμωρήσετε εσείς ο ίδιος προσωπικά δι απαγχoνισμού ή τυφεκισμού, θα τον εκτελούσατε; Νομίζω ότι απέφυγες την απάντηση :rolleyes: Στην δική σου ερώτηση, θα απαντήσω πως δεν είμαι σε θέση να ξέρω. Θα έπαιζαν ρόλο αρκετοί παράγοντες και δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την ψυχολογία μου. Το ερώτημά σου όμως σχετίζεται με την αυτοδικία και δεν ξέρω που κολλάει με αυτό που σου έκανα εγώ. Υ.Γ. Ευχαριστώ για την διόρθωση. Κάτι μου έλεγε ότι το «ό μη γένοιτο» δεν το έγραφα σωστά :) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
capacitor Δημ. November 29, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2007 Κανείς δεν γουστάρει να παρακολουθείται είναι ανοήτο και προκλητικό. Η ιδιωτική ζωή κάποιου δεν αφορά κανέναν μα κανέναν άλλο. Η ύπαρξη της κάμερας και μόνο λειτουργεί άκρως εκφοβιστικά και με ταπεινωτικό τρόπο. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pythagoras Δημ. November 29, 2007 Κοινοποίηση Δημ. November 29, 2007 Αυτά τα αντιγράφετε από κανένα site ή σας τα λένε και γράφετε εσείς? :rolleyes: Ποία κεκτημένα και ποιες θυσίες λες τώρα? Πάντα το ρίχνουμε στο γενικό... Και φυσικά δεν απάντησες στην ερώτηση του Aisopos (μάλλον δεν σας έχουν πει τι θα λέτε σε αυτές τις περιπτώσεις), όπως και να έχει ο δημόσιος δρόμος είναι δημόσιος δρόμος και από την στιγμή που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα και οι κάμερες μπορούν να τα αποτρέψουν/μετριάσουν καλώς και είναι, εξάλλου το νόημα της δημοκρατίας είναι "λένε όλοι την γνώμη τους και να γίνεται αυτό που θέλουν οι πολλοί", όχι "αποφασίζουν οι πολλοί κάτι και επειδή μου "έκατσε στραβά"/έχω συμφέροντα δεν το θέλω και πρέπει με το ζόρι να γίνει το δικό μου" έτσι δεν είναι? Και μην ακούσω τίποτα γιατί απ' ότι θυμάμαι ψηφίσαμε κυβέρνηση με πλειοψηφία που αυτά τα είχε στο πρόγραμμά της, οπότε οι πολλοί διαλέξαμε και σε όσους δεν αρέσει μπορούν να περιμένουν μέχρι τις άλλες εκλογές ή να φύγουν. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts