t300 Δημοσιεύτηκε February 10, 2007 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε February 10, 2007 Έφτασε η ώρα να κάνω έναρξη επαγγέλματος (πολιτικός μηχανικός) αλλά όσο ψάχνω τόσο χάνομαι μέσα στα λογιστικά-φορολογικά :p Λοιπόν, καταρχάς πρέπει να ανοίξω βιβλία, να θεωρήσω μπλοκάκια αποδείξεων και να κάνω μια κατάσταση πελατών - προμηθευτών όπως μου είπαν. Έπειτα θα πρέπει να καταβάλω 19% Φ.Π.Α. (κάθε πότε; ). Αυτό σημαίνει ότι αν κόψω μια απόδειξη πχ 1000€, τα 190€ θα τα δώσω στη ΔΟΥ; Επίσης άκουσα κάτι για παρακράτηση φόρου 20%. Αυτό τι ακριβώς είναι; Στο παραπάνω παράδειγμα από τα 1000-190=810€ τα 810*20%=162 θα τα δώσω επίσης στη ΔΟΥ; Και τέλος, σχετικά με τις αγορές που εκπίπτουν, τι ακριβώς ισχύει; Τι θα συμβεί αν πχ αγοράσω κάτι που εκπίπτει κατά 25%; Θα μου επιστραφεί το 25% του ΦΠΑ που θα έχω πληρώσει για το προιόν αυτό; Άντε να δούμε αν θα ξεκαθαρίσω τίποτα :p Παράθεση I can't tell you what the Cuore Sportivo is... You have to see it for yourself. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stroggoff Δημ. February 11, 2007 Κοινοποίηση Δημ. February 11, 2007 Κάπως συνοπτικά γιατί δεν είμαι και πολύ σίγουρος για αυτά που έχω καταλάβει εγώ έτσι μπερδεμένα που είναι... Έστω ότι παρέχεις μια υπηρεσία που χρεώνεις 1000 ευρώ. (Αυτό είναι το καθαρό ποσό που θέλεις να χρεώσεις ή αλλιώς τα καθαρά λεφτά που συμφωνείς με τον εργοδότη σου πχ). Σε αυτό το καθαρό ποσό υπολογίζεις το 19% ως ΦΠΑ. Εδώ προκύπτουν 190€, και τελικά χρεώνεις τον πελάτη σου (ή αλλιώς τον εργοδότη σου) 1190€ . Απλά μην υπολογίζεις ότι θα χρησιμοποιήσεις κάπου τα 190€ γιατί είναι λεφτά που θα αποδώσεις στην εφορία. Σχεδόν χαμένα. Επί του καθαρού ποσού υπολογίζεται και το 20% που είναι η παρακράτηση φόρου. Εδώ στο παράδειγμα μας η παρακράτηση είναι 200€. Για το λόγο που γίνεται η παρακρατηση δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτά είναι τα λεφτά από τα οποία θα προκύψει η επιστροφή φόρου που θα έχεις (αφού κάνεις φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος) Στην απόδειξή σου θα φαίνεται κάτι στο στυλ: *Στοιχεία πελάτη και ΑΦΜ πελάτη* Παροχή υπηρεσιών τεχνικλης υποστήριξης..... 1000€ - παρακράτηση φόρου 20% ........................ 200€ ----------------------------------------------------------- Σύνολο: 1000€ ΦΠΑ 19%: 190€ ΟΛΙΚΟ: 1190€ (η παρακράτηση φόρου -αν και γίνεται- δε φαίνεται στο ολικό ποσό). Βέβαια εσυ τελικά θα πάρεις "στο χερι" 1190 - 200 = 890€. Τώρα για καθε έσοδο ή έξοδο που μπορείς να το περάσεις στο ΑΦΜ σου (συνήθως έξοδα επαγγέλματος) κρατάς εγγραφές στα βιβλία εσόδων-εξόδων που έχεις. (β κατηγορίας) Στο τέλος κάθε τρίμηνου (τα τρίμηνα είναι προκαθορισμένα), θα πρέπει να κάνεις την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για το περασμένο τρίμηνο. Τότε είναι που αποδίδεις στην εφορία το ΦΠΑ που χρέωνες στις αποδείξεις σου. Πχ αν η μόνη απόδειξη που έκοψες στο τρίμηνο ήταν τα 1190€, θα δόσεις στην εφορία τα 190€. Και τελικά μετά το τρίμηνο "στο χέρι" έχεις 700€. (Αργότερα, αφού κάνεις φορολογική δήλωση για το έτος, και εκκαθαριστεί η δήλωση σου και εφόσον δεν προκύψει φόρος που πρέπει να πληρώσεις, τότε κάπου προς το καλοκαίρι θα σου έρθει η πλήρης επιστροφή (τα 200€ εδώ). Αλλιώς θα κρατηθεί ο φόρος απο την επιστροφή που θα έπερνες και θα πάρεις ένα τμήμα της ή θα χρωστάς ένα τμήμα του φόρου) Όσο για τα έξοδα απο επαγγελματικές αγορές που εκπίπτουν, αυτά τα περνάς στο βιβλίο εσόδων εξόδων, και μπορείς να αφαιρέσεις το ΦΠΑ τους από το ΦΠΑ που αποδίδεις στην εφορια για ένα τρίμηνο. (Για τα έξοδα αυτά πρέπει να κρατάς αποδείξεις τιμολογίου) Στο πιο πάνω παράδειγμα, αν είχες κάνει αγορά πχ ένα σκληρό δίσκο 200€ καθαρή αξία και 38€ ΦΠΑ (19%) στο ίδιο τρίμηνο με αυτό που έκοψες την παραπάνω απόδειξη τότε θα έδινες στην εφορία 190 - 38 = 152€. Αυτά πανω κάτω Παράθεση patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
trapped Δημ. February 11, 2007 Κοινοποίηση Δημ. February 11, 2007 Γιατί δεν προτιμάς να αποταθείς σε εγκεκριμένο λογιστή; Έτσι δεν χάνεις ώρα απο τη δουλειά σου για τα λογιστικά, και είσαι σίγουρος πως τα βιβλία σου θα είναι σε σωστή κατάσταση. Παράθεση It's what you do to me.. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
t300 Δημ. February 11, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. February 11, 2007 @ stroggoff: Μπορώ να πω ότι τα έβαλα σε μια τάξη στο μυαλό μου. Σε ευχαριστώ πολύ! :) @'trapped: Αυτό σκοπεύω να κάνω (τουλάχιστον στην αρχή) αλλά θέλω να έχω και μια προσωπική άποψη. Άλλο να σου βάλει κάποιος adsl, routers κτλ χωρίς να ξέρεις τι είναι αυτό και άλλο να γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος τα βασικά ;) Παράθεση I can't tell you what the Cuore Sportivo is... You have to see it for yourself. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
t300 Δημ. April 7, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. April 7, 2007 Επανέρχομαι για πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις: Ποιά από τα παρακάτω δικαιολογούνται ως δαπάνες μηχανικού; -Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία -Εισητήρια συγκοινωνιακών μέσων -Βενζίνες/διόδια -ΔΕΗ -ΟΤΕ -Λογαριασμοί κινητού Παράθεση I can't tell you what the Cuore Sportivo is... You have to see it for yourself. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
VISMA Δημ. April 8, 2007 Κοινοποίηση Δημ. April 8, 2007 Επανέρχομαι για πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις: Ποιά από τα παρακάτω δικαιολογούνται ως δαπάνες μηχανικού; -Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία -Εισητήρια συγκοινωνιακών μέσων -Βενζίνες/διόδια -ΔΕΗ -ΟΤΕ -Λογαριασμοί κινητού Εξαρταται η έδρα που θα δηλώσεις. ΔΕΗ ΟΤΕ κινητα δικαιολογουνται. Γενικα παντως θα πρεπει να βρεις εναν γατο λογιστη που ειναι και δυσκολο 1 χρονο εκανα να βρω lol Παράθεση Αστεία Video, Ανέκδοτα, αστείες εικόνες & εθιστικά flash Games Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
destiny1983 Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Καλημέρα παιδιά!Θα ήθελα τα φώτα σας!Έκανα τη φορολογική μου δήλωση και μετά πήρα τηλέφωνο στο νούμερο που έχει το υπουργείο για να βλέπεις σε ποιό στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση!Τελικά εκκαθαρίστηκε στις 22 Μαΐου και επειδή έβαλα λογαριασμό τραπέζης δικό μου μου έλεγε οτι την επιστροφή 8α την έπαιρνα χθές 6 Ιουνίου!Χρήματα όμως δεν μπήκαν ποτέ και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο!Παρεπιπτόντως ούτε το εκκαθαριστικό έχει έρθει ακόμα στο σπίτι και μου κάνει εντύπωση ενώ έχει έρθει σε όλους που την έκαναν και πιό μετά από εμένα τη δήλωση!Ξέρει κανείς τι παίζει?Να πάω από την εφορία?Τι λέτε?Εν τω μεταξύ καίγομαι και για το εκκαθαριστικό γιατί το χρειάζομαι για μια δουλειά και για τα χρήματα γιατί είναι πολλά.....:( Παράθεση http://www.lottery24.com/img/horoscope/capricorn.gif Αιγόκερως Είσαι??? Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Panoshr Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 An i epistrofi forou einai megaluteri twn 1500E etoimasou na se kalesoun stin eforia gia elegxo ... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pro Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Εν τω μεταξύ καίγομαι και για το εκκαθαριστικό Γι αυτο την επομενη φορα μεσω taxisnet, για να παιρνεις εγκυρο εκκαθαριστικο 1 δευτερολεπτο μετα την υποβολη της δηλωσης. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
t300 Δημ. June 7, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Εμένα δηλαδή που παρακρατούν το 20% κάθε μήνα (οπότε υπολογίζω επιστροφή πάνω από 3000) θα με καλούν κάθε χρόνο για έλεγχο; Παράθεση I can't tell you what the Cuore Sportivo is... You have to see it for yourself. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Panoshr Δημ. June 8, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 8, 2007 Εμένα δηλαδή που παρακρατούν το 20% κάθε μήνα (οπότε υπολογίζω επιστροφή πάνω από 3000) θα με καλούν κάθε χρόνο για έλεγχο; Min mou to 8umizeis min mou to 8umizeis :( Dystyxws nai, kai upologise kanena mina toulaxiston apo ti mera pou 8a upoballeis ta xartia gia ton (tupiko 8a elega) elegxo mexri tin peraiwsi tou... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
panos23 Δημ. September 9, 2008 Κοινοποίηση Δημ. September 9, 2008 Μιας κ ο πατερας μου ειναι ασχετος με το internet που ειναι τεραστια δεξαμενη πληροφοριων κ βοηθειας μεταφερω μια απορια που εχει κ οσοι ξερουν κ μπορουν θα εκτιμουσαμε πολυ την βοηθεια τους.... (εκτος κ αν ξερετε καποιο εξειδικευμενο forum για τετοιου ειδους ερωτησεις) Ο πατερας μου λοιπον κλεινει τα 60 χρονια τον μαρτιο 09.Εχει εταιρεια ΟΕ κ θελει να την κλεισει τωρα για να μην πληρωνει εισφορες στον ΟΑΕΕ *Ενσημα εχει στο ΙΚΑ 21 χρονια και στο Τ.Α.Ε. 20 χρονια κ 10 μηνες ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ εχει προβλημα στο υψος της συνταξης κ της υγιονομικης ασφαλισης αν την κλεισει οπως ειπαμε απο τωρα?? Παράθεση Η Λυδία όλων μας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gmac Δημ. September 9, 2008 Κοινοποίηση Δημ. September 9, 2008 εκτος κ αν ξερετε καποιο εξειδικευμενο forum για τετοιου ειδους ερωτησεις Για δοκίμασε εδώ: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
panos23 Δημ. September 9, 2008 Κοινοποίηση Δημ. September 9, 2008 Για δοκίμασε εδώ: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php Eυχαριστω πολυ gmac αλλα παραειναι κλειστοι οι τυποι..... Δεν δεχονται mail yahoo,gmail Κτλ για να γινεις μελος Τπτ αλλο ξερετε?? Παράθεση Η Λυδία όλων μας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andreas_dimit Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Αν πας να αγοράσεις κάτι (βλ. ηλεκτρονικό υπολογιστή) και κόψεις τιμολόγιο , τότε γλιτώνεις το ΦΠΑ;:) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bill33 Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Αν πας να αγοράσεις κάτι (βλ. ηλεκτρονικό υπολογιστή) και κόψεις τιμολόγιο , τότε γλιτώνεις το ΦΠΑ;:) Eχεις επιχείρηση; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andreas_dimit Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Έχεις επιχείρηση; Δεν αφορά εμένα. Η θεία μου έχει κατάστημα , και σκέφτεται να αγοράσει φορητό υπολογιστή.:) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Eleni_AEKT Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Όχι δεν το γλυτωνεις...Απλα αν εχεις κοψει πολλα εσοδα το συγκεκριμενο τριμηνο ή μηνα (αναλογα αν η επιχειρηση εχει βιβλια β' ή γ' κατηγοριας) κανοντας καποιες αγορες μειωνεις το φπα που θα πληρωσεις... γενικα να το πω...το ποσο του φπα που πληρωνουν οι επιχ/σεις ισουται με το φπα των εσοδων τους μειον το φπα των εξοδων τους για το δεδομενο χρονικο διαστημα (μήνα ή τριμηνο)... Αν φπα εσοδων>φπα εξοδων...πληρωνεις τη διαφορα Αν φπα εσοδων<φπα εξοδων δημιουργειται ενα πιστωτικο (αρνητικο) υπολοιπο που μεταφερεται στην επομενη περιοδο... Παράθεση http://www.basketforum.gr/forum/uploads/post-1-1166562716.gif Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
johner Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Από expansys μπορείς να αγοράσεις χωρίς ΦΠΑ. Έχει και notebooks. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gmac Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Απλα αν εχεις κοψει πολλα εσοδα το συγκεκριμενο τριμηνο ή μηνα (αναλογα αν η επιχειρηση εχει βιβλια β' ή γ' κατηγοριας) κανοντας καποιες αγορες μειωνεις το φπα που θα πληρωσεις... γενικα να το πω...το ποσο του φπα που πληρωνουν οι επιχ/σεις ισουται με το φπα των εσοδων τους μειον το φπα των εξοδων τους για το δεδομενο χρονικο διαστημα (μήνα ή τριμηνο)... Αν φπα εσοδων>φπα εξοδων...πληρωνεις τη διαφορα Αν φπα εσοδων<φπα εξοδων δημιουργειται ενα πιστωτικο (αρνητικο) υπολοιπο που μεταφερεται στην επομενη περιοδο... Το συμπέρασμα λοιπόν δεν είναι ότι ναι, γλυτώνεις το ΦΠΑ;; Γιατί έγραψες "Όχι δεν το γλυτωνεις...". Γλυτώνει το ΦΠΑ του υπολογιστή με απλά λόγια...Όχι; :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andreas_dimit Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Πάω σε κατάστημα , αντί για απόδειξη ζητάω τιμολόγιο. Τι κερδίζω/Τι χάνω :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
djuan1988 Δημ. October 10, 2008 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2008 Πάω σε κατάστημα , αντί για απόδειξη ζητάω τιμολόγιο. Τι κερδίζω/Τι χάνω :) Μπες στο expansys και θα δεις. Αν βάλεις εταιρικό ΑΦΜ τότε δεν πιστώνει το ΦΠΑ. Παράθεση مفاجأة Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Manos7979 Δημ. March 7, 2009 Κοινοποίηση Δημ. March 7, 2009 Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός και πριν λίγες μέρες έκανα έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ. Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με κάποιες φορολογικές-λογιστικές απορίες που έχω. Στο βιβλίο εσόδων-εξόδων β κατηγορίας που θεώρησα γνωρίζω πάνω κάτω ποιες δαπάνες μπορούν να περαστούν αλλά δεν γνωρίζω τι ποσοστό από κάθε δαπάνη δικαιολογείτε. Παραδείγματος χάριν: • Το ενοίκιο που πληρώνω για το σπίτι που μένω (το έχω δηλώσει στην ΔΟΥ σαν έδρα μου) είναι 500 ευρώ τον μήνα. Στο βιβλίο εσόδων εξόδων θα πρέπει να γράφω όλο το ποσό ή κάποιο ποσοστό? • Οι λογαριασμοί από το πακέτο ιντερνετ-τηλεφωνία που πληρώνω δικαιολογούνται και αν ναι τι ποσοστό από τα 35 ευρώ που δίνω τον μήνα? • Αν αγοράσω ένα PC με 1000 ευρώ, στο βιβλίο τι ποσόν γράφω? • Για τις καταχωρήσεις στο βιβλίο αυτό πρέπει να φαίνεται αναλυτικά και το αντίστοιχο ΦΠΑ ή όχι? Ρωτάω γιατί το βιβλίο που θεώρησα στη ΔΟΥ δεν έχει καμία τέτοια στήλη, ούτε στα έσοδα ούτε στα έξοδα. • Τα service του ΙΧ που έχω στο όνομα μου δικαιολογούνται και αν ναι για ένα service 300 ευρώ τι θα πρέπει να γράψω? • Στην τελική δήλωση εισοδήματος που θα κάνω, από τα συνολικά έσοδα που θα έχω, θα πρέπει να αφαιρέσω όλη την αξία των δαπανών ή κάποιο ποσοστό τους και αν ναι τί ποσοστό? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Nikos_s3 Δημ. March 7, 2009 Κοινοποίηση Δημ. March 7, 2009 μήπως να ρώταγες τον λογιστή σου καλύτερα που ούτως ή άλλως θα χρειαστείς..?? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Manos7979 Δημ. March 7, 2009 Κοινοποίηση Δημ. March 7, 2009 γεια σου νίκος, μάλλον θα χρειαστώ λογιστή το ξέρω απλά θέλω να έχω αρχικά μια εικόνα των πραγμάτων πριν αρχίσω να χτυπάω κουδούνια....:) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts