Jump to content

iOS 18


athanaso77
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Administrators

iOS 18

 

Η Apple χθες ανακοίνωσε την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση λογισμικού για τα iPhone, το iOS 18. Η Apple έκανε την ανακοίνωση στο WWDC, με τον Craig Federighi να ανεβαίνει στην σκηνή.

Το iOS φέρνει νέες δυνατότητες παραμετροποίησης, όπως την ελεύθερη διάταξη των εικονιδίων μας, όπου θέλουμε και όπως θέλουμε, κάτι που το Android κάνει από την πρώτη του έκδοση. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τα χρώματα των εικονιδίων του, ώστε να ταιριάζουν με τα χρώματα του background του.

Παράλληλα, θα μας επιτρέπει να βάλουμε ότι toggles θέλουμε στο Control Center, ώστε να μπορούμε από εκεί να ελέγχουμε όσα χρειαζόμαστε. Από ότι φαίνεται η Apple ανακαλύπτει πως οι περισσότερες επιλογές για τον χρήστη, είναι καλύτερη επιλογή. Έτσι, θα μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα διακόπτες, αλλά και συντομεύσεις εφαρμογών τρίτων, όπως για παράδειγμα το Shazam, ώστε να είναι γρήγορα προσβάσιμο από την μπάρα ειδοποιήσεων.

iOS 18

Αλλαγές έχουμε και στην ιδιωτικότητα, με ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Android. Έτσι λοιπόν, ο χρήστης θα μπορεί να κλειδώσει εφαρμογές με βιομετρικά δεδομένα. Όταν θα ανοίγουμε την εφαρμογή, θα μας ζητάει να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας μέσω του Face ID, ώστε να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Τα μηνύματα παίρνουν λειτουργίες όπως τον προγραμματισμό αποστολής μηνύματος, για να μην ξεχνάμε να στείλουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, όταν έχουν γενέθλια για παράδειγμα. Παράλληλα, φέρνουν την δυνατότητα εισαγωγής νέων emojis, ενώ θα υπάρχουν επιλογές για μορφοποίηση κειμένου. Θα υπάρχει και δυνατότητα reactions με emojis, αντί για τα 5 reactions που είχε μέχρι τώρα. Και ναι, επιτέλους θα δούμε υποστήριξη για RCS μηνήματα, με το iOS 18.

ios 18

Αυτό που έχει πραγματικά μεγάλη διαφορά, είναι η δυνατότητα αποστολής και λήψεως δορυφορικών μηνυμάτων, για τους χρήστες με iPhone 14 και νεότερα τηλέφωνα.

Αναβαθμίσεις θα έχουμε και στην εφαρμογή email, με περισσότερες επιλογές κατηγοριοποίησης, όπως κάνει το Gmail, που χωρίζει τα εισερχόμενα emails σε κατηγορίες όπως, βασικό, προωθητικά emails και updates.

H Apple υπόσχεται την μεγαλύτερη αλλαγή στην εφαρμογή των φωτογραφιών με το iOS 18. Η Apple προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Google Photos και πλέον φέρνει νέες επιλογές. Η νέα εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται τις διάφορες libraries, που δημιουργούνται από τις εφαρμογές και από τους τύπους λήψεων. Προσπαθεί να βάλει μια τάξη στις φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις κατηγορίες όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, θα έχουμε ταξινόμηση σε σχέση με το πρόσωπο που εμφανίζεται και την δυνατότητα να επιλέξουμε ποιες κατηγορίες θα εμφανίζονται πάνω πάνω, για πιο γρήγορη πρόσβαση. Η ταξινόμηση των φωτογραφιών με βάση τα άτομα που εμφανίζονται θα γίνεται αυτόματα και θα μπορούμε να τις δούμε από το νέο carousel view.

Σημαντική αλλαγή έχουμε και στο Wallet, που πλέον θα μας επιτρέπει να στείλουμε χρήματα, χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξουμε προσωπικά δεδομένα. Απλά ακουμπάμε το ένα τηλέφωνο με το άλλο, αρκεί φυσικά και τα δύο να είναι iPhones.

Αλλαγές έχουμε και στο Game Mode, που στοχεύει στις καλύτερες επιδόσεις, μειώνοντας την δραστηριότητα των εφαρμογών στο παρασκήνιο. Με αυτό τον τρόπο τα χειριστήρια και τα AirPods θα είναι πιο αποκρίσιμα.

 

Apple Intelligence

 
 

Η Apple επίσης ανακοίνωσε το Apple Intelligence, την σουίτα ΑΙ, που θα φέρει νέα χαρακτηριστικά στα iPhone και τα Mac. Η Apple αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο Artificial Intelligence, για αυτό ονόμασε την σουίτα της Apple Intelligence, που πάλι έχει αρχικά το AI.

Η Apple εδώ και καιρό είχε μείνει πίσω σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, με εταιρίες σαν την Google και την Microsoft να παίζουν μπάλα μόνες τους σε αυτή την κατηγορία. Τώρα όμως, η Apple συνεργάζεται με την Open AI, της οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Microsoft, ώστε να φέρει όλες τις AI λειτουργίες.

Apple Intelligence στις εφαρμογές

Η Apple λέει πως η Apple Intelligence θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν πράγματα μέσα στις εφαρμογές τους. Θα επιτρέπει την διαχείριση των ειδοποιήσεων και να συντάσσει απαντήσεις σε μηνύματα και emails, όπως επίσης και σε άλλες εφαρμογές. Παράλληλα, θα κάνει περιλήψεις σε κείμενα μέσα σε εφαρμογές. Ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η δυνατότητα συνδυασμού εφαρμογών. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε να παίξει ένα αρχείο που μας έστειλαν με email, με την χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής.

Βέβαια, η Apple θέλει να δώσει μεγάλη έμφαση στην ιδιωτικότητα. Για αυτό λέει πως όλες οι λειτουργίες θα γίνονται κατά βάση στην συσκευή και όχι σε κάποιον server, ώστε να παραμένουν οι πληροφορίες ιδιωτικές. Βέβαια, θα χρειαστούμε έναν Apple 17 Pro ή κάποιον Apple M επεξεργαστή, ώστε να μπορεί να τρέξει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν χρειάζεται να σταλούν κάποια δεδομένα στο cloud, η Apple ισχυρίζεται πως θα πηγαίνουν σε κάτι που ονομάζεται Private Cloud. Εκεί δεν θα αποθηκεύονται τα δεδομένα που πηγαίνουν για επεξεργασία και η ίδια η εταιρία δε θα έχει πρόσβαση σε αυτά. Η Apple θα βάλει ανεξάρτητους ειδικούς να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Siri γίνεται πιο έξυπνη με την AI

Η Apple ανακοίνωσε πως οι χρήστες θα μιλάνε πιο φυσικά με την Siri, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, που θα έρθει με το iOS 18. Πλέον θα μπορούμε να γράψουμε στην Siri, αντί να της μιλήσουμε.

Η Siri θα μπορεί πλέον να προγραμματίσει αποστολή μηνυμάτων και να καταλάβει από τα συμφραζόμενα τι εφαρμογές θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Apple Intelligence Siri

Η Siri θα αποκτήσει την δυνατότητα να κάνει πράγματα μέσα στις εφαρμογές για εμάς. Για παράδειγμα θα μπορούμε να ζητήσουμε από την Siri να κάνει μια φωτογραφία πιο ζωντανή, ενώ θα μπορούμε να τις πούμε να στείλει μια φωτογραφία που βλέπουμε σε κάποια επαφή μας. Η εταιρία το ονομάζει “on-screen awareness”.

Την ίδια στιγμή η Siri θα μπορεί να αναγνωρίσει τι δείχνουν οι φωτογραφίες μας και να μας εμφανίσει αυτό που της ζητάμε. Για παράδειγμα, αν της ζητήσουμε να μας πει τις πινακίδες του αυτοκινήτου μας, θα ψάξει στις φωτογραφίες μας για να βρει αυτή που δείχνει το αυτοκίνητό μας.

Εφαρμογές και υπηρεσίες

Η Apple φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλές από τις εφαρμογές της. Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά AI που έρχονται στις εφαρμογές της Apple.

  • Safari: Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο Safari, θα υπογραμμίζει τα σημαντικά σημεία ενός άρθρου ή μιας σελίδας. Θα προσφέρει περίληψη και ένα νέο εργαλείο με το όνομα Web Eraser, που θα κρύβει σημεία μιας σελίδας που μας ενοχλούν.
  • Messages: Η τεχνητή νοημοσύνη θα προτείνει απαντήσεις για τα μηνύματά μας, ενώ η Siri θα παρέχει περίληψη στα μεγάλα μηνύματα που λαμβάνουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει και νέα emojis, που θα δημιουργούνται στην συσκευή, ανάλογα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Θα είναι ξεχωριστά και η επεξεργασία θα γίνεται στην συσκευή.
  • Mail: Η εφαρμογή Mail παίρνει την λειτουργία Smart Replies, που προσφέρει γρήγορές απαντήσεις σε εισερχόμενα emails. Θα προσφέρει περιλήψεις σε μεγάλα emails και καλύτερη αναζήτηση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει και κατηγοριοποίηση των emails, όπως κάνει το Gmail.
  • Photos: Η εφαρμογή των φωτογραφιών της Apple θα λάβει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως την αφαίρεση αντικειμένων και ανθρώπων από τις φωτογραφίες μας. Παράλληλα θα κα΄νει πιο εύκολη την αναζήτηση φωτογαφιών, αφού θα αναγνωρίζει το περιεχόμενό τους. Θα υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε σύντομα βίντεο, περιγράφοντας μια ανάμνησή μας. Η εφαρμογή θα παίρνει φωτογραφίες μας και βίντεο, ώστε να δημιουργήσει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Apple Music: Η εφαρμογή μουσική θα πάρει κάποια χαρακτηριστικά AI. Θα δημιουργεί playlists για εμάς, ενώ θα προσφέρει καλύτερες μεταβάσεις ανάμεσα στα τραγούδια.
  • Notes: Με τις τελευταίες προσθήκες τεχνητής νοημοσύνης, το Notes θα επιτρέπει την ηχογράφηση απευθείας στην εφαρμογή, με την ταυτόχρονη μετατροπή του ήχου σε κείμενο. Μέσα από την εφαρμογή Notes θα μπορούμε να λύσουμε μαθηματικά προβλήματα, καθώς αποκτάει μεγαλύτερο εύρος εξισώσεων που μπορεί να λύσει. Η εφαρμογή θα προσφέρει και εδώ περιλήψεις και δημιουργία key points, τόσο σε κείμενο όσο και σε ηχογραφήσεις.
  • Voice Memos: Παρόμοια με το Notes, θα δημιουργεί περιλήψεις και θα μετατρέπει σε κείμενο τις ηχογραφήσεις μας
  • Ειδοποιήσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει περίληψη των ειδοποιήσεών μας, ενώ τα μηνύματα που θα θεωρεί σημαντικά, θα τα εμφανίζει πρώτα στις ειδοποιήσεις.
  • Image Playground app: Μια εφαρμογή για την απεριόριστη δημιουργία εικόνων, με generative AI. Θα ενσωματώνεται σε εφαρμογές όπως τα μηνύματα και άλλες εφαρμογές της Apple.

Για την Apple Intelligence θα πρέπει να περιμένουμε τον ερχομό του iOS 18 τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν θα είναι όλες οι λειτουργίες αμέσως διαθέσιμες, καθώς θα κυκλοφορούν σταδιακά, όσο τις ετοιμάζει η Apple.

 

H Apple επίσης ανακοίνωσε και ποιες συσκευές της θα αναβαθμιστούν στη νέα έκδοση του λειτουργικού.

 
iOS_18.webp

Συνολικά, όσα iPhones αναβαθμίστηκαν σε iOS 17 θα αναβαθμιστούν και σε iOS 18. Όμως, η διαθεσιμότητα των νέων λειτουργιών ίσως είναι διαφορετική σε παλιότερες συσκευές. Τα πιο πρόσφατα iPhones θα πάρουν όλες τις λειτουργίες. Όταν λέμε πρόσφατα iPhones, εννοούμε τα iPhone 14 και iPhone 15.

Μπορείτε να δείτε την λίστα με τις συσκευές που θα αναβαθμιστούν, παρακάτω.

iPhone generation Ημερομηνία κυκλοφορίας iOS 18 support
iPhone 16 Pro Max, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus, iPhone 16 September 2024 Yes
iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Plus, iPhone 15 September 22, 2023 (8 months ago) Yes
iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus, iPhone 14 September 16, 2022 (1 year and 8 months ago) Yes
iPhone SE 3rd Gen March 18, 2022 (2 years and 3 months ago) Yes
iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13, iPhone 13 mini September 24, 2021 (2 years and 8 months ago) Yes
iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12, iPhone 12 mini October 23, 2020 (3 years and 8 months ago) Yes
iPhone SE 2nd Gen April 24, 2020 (4 years and 2 months ago) Yes
iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 Pro, iPhone 11 September 20, 2019 (4 years and 8 months ago) Yes
iPhone Xs Max, Xs, iPhone XR September 21, 2018 (5 years and 8 months ago) Yes
iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone X  September 22-November 3, 2017 (6 years and 8/7 months ago) No

 

[Πηγή]

Modpic.gif

Link to comment
Share on other sites

Για την εφαρμογη του τηλεφωνου ουτε καν να κανουμε μια αναβαθμιση...δηδ ρε παιδια καπου ελεος...

iPhone 15 Pro Max + Samsung S23 Ultra

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Apple Airpods pro 2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...