Jump to content

Περί... Apple products γενικότερα

pperiklis
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Γενικα,τον τελευταιο καιρο διαβαζω ενδιαφερουσες & προοδευτικες αποψεις σε posts απο συγκεκριμενες πηγες εδω μεσα.Και συνειδητοποιω οτι:

-Δεν χρειαζομαστε bluetooth και αλλους τροπους ατελους ασυρματης διασυνδεσης,που μας φερνουν στο νου τις απαρχαιωμενες υπερυθρες διοτι το cloud computing ειναι πλεον μια πραγματικοτητα.Εναλλακτικα υπαρχει παντα το email.

-Στην πραγματικοτητα η υποστηριξη flash ειναι μια περιττη πολυτελεια,καθως η HTML5 οπου να ναι(σημερα-αυριο) εγκαθισταται ως το κυριαρχο προτυπο.

-Το multi-tasking αποτελει μια αυταπατη παραγωγικοτητας και δεν εξυπηρετει σε τπτ.Ισως στο να δεσμευει μνημη.Και ολοι ξερουμε πως ειναι καλυτερο το να βλεπεις αδεσμευτα MB μνημης παρα να τρεχεις δυο και τρεις εφαρμογες ταυτοχρονα και να κανεις τη δουλεια σου ευκολοτερα.

-Το jailbreak δεν ειναι απαραιτητο και δε φερνει τιποτε χρησιμο στο τραπεζι,αντιθετως τρωει πορους και κανει τη συσκευη να σερνεται.Αντιθετως βολευεται καλυτερα(!) καποιος με μια απειραχτη συσκευη.

Και αλλα τετοια,που οσο τα αναλογιζομαι τοσο περισσοτερο με προβληματιζουν και μενα.Αλλα στο απιθανο ενδεχομενο να μην ειναι ορθα τα παραπανω,καλω τους φορεις τετοιων αποψεων σε επαφη με την πραγματικοτητα.

απλά θα σε συμβούλευα να μην είσαι τόσο απόλυτος και να μην θεωρείς τόσο απίθανο το ενδεχόμενο μέχρι και εσύ να κάνεις λάθος.....

Nropic, όταν θα μάθεις να σέβεσαι και να μην προσβαλεις τους συνομιλητές σου τότε μπορεί να αρχίσω να ασχολούμαι μαζί σου. Σε θυμάμαι και από παλιά, η γαιδουρια και η ασχετοσυνη σε όλο της το μεγαλείο. Έκανα ένα εξάμηνο να μπω σε αυτό το forum γιατι δεν αντέχω τυπακια σαν κι εσένα. Ένας Θεός ξέρει πότε θα ξαναμπω πάλι

όταν διάβασα αυτό το μνμα νόμιζα ότι ήταν πλάκα όταν είδα φίλε ότι το εννοείς κατάλαβα ότι δεν είσαι στο νόημα αυτού του thread...

Εγω δε θυμαμαι να εχω ασχοληθει ξανα.Αλλωστε δεν παει πολυ καιρος απο τοτε που τοποθετουμαι στα threads της Apple για να με "θυμασαι και απο παλια".Μαλλον με συγχεεις με καποιον αλλον.

Αν και δε θα μου κανε εντυπωση να χεις δεχθει παρομοια κριτικη για καποιες απο τις αποψεις σου.Οπως κρινομαστε ολοι μας.Θα σε συμβουλευα ομως να εχεις το θαρρος και τις γνωσεις να υπερασπιζεσαι τις θεσεις σου,αντι να απουσιαζεις για εξαμηνα ή να καταφευγεις σε προσωπικες επιθεσεις.Θα ηταν χρησιμοτερο για ολους :)

Θανο δεν εστιασα προσωπικα μονο στο bl και το ποσο η οχι ειναι απαραιτητο σε ολους/μερικους..

αναφερα καποια πραγματα(τα στραβα για μενα της παραλογης για την ελλαδα,λογικης της apple) που με ενοχλουν στο μηλο σε σχεση με το λεο.

τωρα αν καποιοι το ειδαν σαν Vs δεν μπορω να κανω κατι αλλο για αυτο..

αυτοι στους οποιους απευθυνομαι σε αυτο το thread,καταλαβαινουν πως μιλαω και τι ενοω.οπως επισης και τον τροπο σκεψης μου..

οπως και εγω καταλαβαινω ολους οσους ανηκουν σε αυτην την παρεα,που ομοια της,δεν εχει βγαλει τοσα χρονια αυτο το φορουμ :)

τελος απο εμενα και καλο σας απογευμα :)

συμφωνώ απόλυτα!!!!!!!!!

από windows mobile σε iphone 3gs......ανεπιστρεπτί η εποχή των wm....Βαγγέλης.[sIGPIC][/sIGPIC]

msn:giankovits@hotmail.com

• Απαντήσεις 17,9χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

• ktsak

1057

• CarpeNoctum

1174

• zaharakis

1501

• soom

1462

την καλησπερα μου παιδια σε ολους :)

λογω φορτου εργασιας,δεν ποσταρω,αλλα σας παρακολουθω ολους :)

για το bl του μηλου και για το ποσο ειναι η δεν ειναι απαραιτητο,εγω ενα εχω να προσθεσω,

οσοι λενε οτι δεν το χρησιμοποιουν,οπως και εγω δεν το χρησιμοποιουσα στο μηλο μου,ειναι για ενα και μονο λογο...

επειδη ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ αυτη η δυνατοτητα μεχρι σημερα....και για κανεναν αλλον λογο...

οπως και το ραδιοφωνο(που και data plan να εχεις Νικο,δεν μπορεις να εισαι στον δρομο και να αδειαζεις την μπαταρια του κινητου σου σε online streaming...εκτος και αν εχεις και αλλο κινητο μαζι σου,αρα ερχεσαι στα λογια μου) ειναι για οσους το εχουν αναγκη, απαραιτητο.

οπως και η καλη καμερα αλλα και το φλας σε αυτη!!!

δεν τα χρησιμοποιειτε γιατι δεν υπαρχουν!!

και εγω στο ιδιο μηκος κυματος ημουν με το μηλο ...αλλα τωρα με το λεο,εχει αλλαξει η καθημερινοτητα μου....

κανω πραγματα που δεν εκανα με το μηλο μου,για ενα και μονο λογο....

επειδη μου δινει η συσκευη την δυνατοτητα να τα κανω!!

-οποτε θελω να στειλω η να μου στειλουν κατι μεσω bl,απλα το κανω,φυσιολογικα και ευκολα οπως σε ΚΑΘΕ αλλη συσκευη....

-οταν θελω να ακουσω ραδιο,ειδησεις η τον αγωνα της αγαημενης μου ομαδας...δεν ψαχνω να δω αν εχω καλυψη 3g και data plan,απλα ανοιγω το ραδιο και ακουω οπως κανει οποιοσδηποτε αλλος με ΚΑΘΕ φυσιολογικο τηλ..

-οταν ειμαι με φιλους/οικογενεια και θελω να βγαλω μια φωτο η ενα πολυ καλο βιντεο(ασχετα αν ειναι μερα η νυχτα)απλα βγαζω το τηλ και το κανω,οπως σε ΚΑΘΕ φυσιολογικο τηλ..

-οποτε θελω να παρω,η να δωσω αρχεια σε καποιον υπολογιστη,απλα συνδεω το τηλ με καλωδιο η βγαζω την καρτα μνημης και με ανα απλο στικακι, ανταλλαζω τα αρχεια απλα και ευκολα οπως σε ΚΑΘΕ φυσιολογικο τηλ..

-οταν θελω να ανοιξω ενα excell/word/pp απλα το κανω χωρις καμια εξτρα πανακριβη εφαρμογη οπως σε ΚΑΘΕ φυσιολογικο wm (και οχι μονο,)τηλ...

-αν ποτε μου πεσει νερο/ποτο/καφες στο τηλεφωνο(σε ποσους δεν μπορει να τυχει η εχει τυχει αυτο??) απλα βγαζω την μπαταρια του κινητου μου και αυξανω κατακορυφα τις πιθανοτητες να "σωσω" την συσκευη μου...αντιθετα με το μηλο,επρεπε να κανω 40 προσευχες,120 μετανοιες και να αν αψω 40 λαμπαδες στο μποι μου μπας και την γλυτωσει και δεν καει....

ειναι πολλα τα πραγματα, που κανεις με το Λεο(αλλα και με πολλες "θνητες" συσκευες) ετσι απλα, χωρις καν να χρειαστει να το σκεφτεις η να θελεις μια εξτρα εφαρμογη για να τα κανεις,κατι που το μηλο θα ηθελε "μαγειρεμα" για καποια απο αυτα,η απλα αδυνατει τελειως να τα πραγματοποιησει...

ακομη και το browsing του μηλου (λογω οθονης και αβολου πληκτρολογιου σε σχεση με το λεο παντα) ειναι μια μακρινη αναμνηση για μενα πια....

το μονο που μου λειπει απο το μηλο,ειναι η ανεση του να βρεις μια εφαρμογη...

απλα σκεφτοσουν τι θελεις και εψαχνες να βρεις την καταλληλη...που συνηθως ολο και κατι θα υπηρχε,οσο περιεργο ηταν αυτο που σκεφτοσουν...

αλλα επρεπε να πληρωσεις για τα παντα....και η ειρωνια ειναι οτι πληρωνες εφαρμογες για να μπορεις να κανεις καποια πραγματα που ολα τα απλα και θνητα κινητα,τα ειχαν δεδομενα....και δωρεαν...

εδωσα πολλα λεφτα για το μηλο μου και τις εφαρμογες του,το μονο καλο ειναι οτι αν αποφασισω να το ξαναπαρω και ειναι συμβατες με το νεο μηλο,δεν θα χασω τα λεφτα μου...

δεν κανω VS,οσοι με ξερετε,γνωριζετε καλα οτι,ως συνηθως,

μοιραζομαι τις σκεψεις μου,φωναχτα, με ανθρωπους που με σεβονται και τους σεβομαι..

απλα,σκεφτειτε λιγο πριν μου απαντησετε,ειναι λογικα ολα αυτα??

παντα φιλικα και με απειρο σεβασμο σε ολην την παλιοπαρεα :)

Δημήτρη θα τα ξαναπώ γιατί μου φαίνεται δε διάβασες τι λέω. Πάμε πάλι λοιπόν. Ξεκαθαρίζω ότι μιλάω για μένα. Δε με ενδιαφέρει σε αυτή τη συζήτηση ποιά συσκευή κάνει σε ποιόν αλλά επειδή αναφέρθηκες σε μένα θα μιλήσω για μένα μόνο.

Ζω στο Βέλγιο. Ράδιο είχα και στο diamond και στο HD. Ε δεν το άνοιξα ποτέ. Να το κάνω τι; Να ακούσω φλαμανδόφωνο, γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο ράδιο; Να ακούσω την αγαπημένη μου ομάδα που; Οπότε ΕΜΕΝΑ το ράδιο μου είναι εντελώς ΑΧΡΗΣΤΟ. Άρα δε μπορώ να αποφασίσω ποιά συσκευή θα πάρω κρίνοντας από αυτό. Ένα το κρατούμενο.

Bluetooth. Δε μου χρειάζεται. Όχι γιατί δεν υπάρχει στο iPhone. Και στις άλλες δύο συσκευές που το είχα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ παρά μόνο μια φορά. Ψέματα νομίζεις ότι σου λέω; Άρα να άλλο ένα στοιχείο το οποίο δε με επηρεάζει όταν αποφασίζω τι συσκευή θα πάρω. Δύο τα κρατούμενα.

Καλώδια και usb. Είχα συνηθίσει στα WM να μεταφέρω αρχεία στη συσκευή με καλώδια όπως το λες. Ναι, όταν αγόρασα το iPhone έκανα JB, πέρασα το iFile και συνέχισα με τον ίδιο τρόπο να το κάνω. Έλα μου όμως που άρχισα να μαθαίνω και άλλα πράγματα στην πορεία. Ρώτα με να σου πω τι αρχεία περνάω πλέον με καλώδια. ΚΑΝΕΝΑ. Έχω το dropbox μου το οποίο με εξυπηρετεί όχι πλέον μόνο του iPhone αλλά και εξαιτίας των 3 υπολογιστών από διαφορετικά λειτουργικά συστήματα που δουλεύω. Έχω όλα μου τα έγγραφα εκεί. Έχω περασμένο στη συσκευή μου και το Readdledocs. Τι κάνω λοιπόν πλέον; Εκτός από τα email attachments μου που τα παίρνω μέσα από την εφαρμογή και μπορώ να τα αποθηκεύω στο iPhone και να τα κάνω edit, ό,τι αρχείο έχω στο dropbox μου μπορώ να το κατεβάσω και να το έχω στο Readdledocs το οποίο είναι εκπληκτικό. Εσύ λοιπόν όταν είσαι στον υπολογιστή σου και θες να περάσεις ένα αρχείο, ανοίγεις την τσάντα σου, βγάζεις το καλώδιο, ανοίγεις το activesync, και το περνάς στη συσκευή (ή ανοίγεις καπάκια για να βγάλεις την κάρτα). Όταν το κάνεις edit στη συσκευή θα ξανασυνδεθείς με καλώδιο, θα ανοίξεις το activesync, θα το κάνεις copy στον υπολογιστή και θα πετάξεις το παλιό. Ε λοιπόν, εγώ δεν κάνω τίποτα από όλα αυτά. Θα πάρω το αρχείο που θέλω και απλά θα το πετάξω στον φάκελό μου στον υπολογιστή στο dropbox. Αυτόματα θα έχει ενημερωθεί και η εφαρμογή του dropbox στο iPhone και το Readdledocs. Και μη μου πεις τι θα γίνει αν δεν έχω δίκτυο. Με το που κάνω το 1 και μόνο copy απλά ανοίγω το Readdledocs και ζητάω από την εφαρμογή να μου κατεβάσει το αρχείο για το έχω διαθέσιμο offline. Και τσουπ, είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Το κάνω και edit αν θέλω και ενημερώνονται όλα αυτόματα. Πολύ πιο γρήγορα, χωρίς καλώδια, χωρίς activesync και από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Αυτά δεν τα ήξερα όταν είχα τα WM. Τα έμαθα λόγω του iPhone. Αν πάρω τώρα WM το dropbox θα μου λείπει. Γιατί δεν υπάρχει. Όπως λες λοιπόν εσύ σε μένα ότι κάποια πράγματα δε μου λείπουν γιατί δεν υπάρχουν μήπως να σε ρωτήσω κι εγώ αν δε σου λείπει το dropbox και το over the air sync απλά επειδή δεν υπάρχουν στα WM ακόμα;

Ναι, δεν έχει φλας το iPhone πάσο. Πρόβλημα αυτό. Αλλά δεν πειράζει. Από το HD που είχα η κάμερα είναι καλύτερη. Άρα αναβαθμίστηκα. Δεν υποβαθμίστηκα.

Εδώ που είμαι έχω παντού ιντερνετ. Οι δουλειές που κάνω γίνονται με το iPhone πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε WM και αυτό λόγω του OTA sync. Έχω πρόσβαση στο mac μου και τα αρχεία του. Remote desktop με όλη τη σημασία της λέξης! Στα WM η εφαρμογή για RD είναι της πλάκας. Τελεία και παύλα. Εσύ γιατί δε χρησιμοποιείς RD; Μήπως απλά δε σου λείπει γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ όπως λες και εσύ; Εγώ πάντως γι' αυτό δε χρησιμοποιούσα. Τώρα το δουλεύω κάθε μέρα.

Φαντάζομαι καταλαβαίνεις που το πάω.

Τέλος, δεν αποφάσισα ποτέ (και ούτε πρόκειται) για το ποιά συσκευή θα πάρω βασιζόμενος στο τι θα κάνω στην περίπτωση που μου πέσει στη λεκάνη της τουαλέτας και αν θα μπορώ να βγάλω τη μπαταρία. Δικά μου κριτήρια και δικός μου τρόπος σκέψης.

Φίλε ζαχαρακη, εγώ δε θα επερνα Leo ακόμα και αν είχε οθόνη ένα στρεμα, επεξεργαστη με 20 πυρήνες και οδηγό blueray απάνω. Ο λόγος είναι ότι οι εφαρμογές στις οποίες αναφερεσαι δεν αποτελούν απλά ένα λόγο για μένα, αλλά χιλιάδες... Για να φτάσουν τα wm να έχουν το εύρος και την ποιότητα των εφαρμογών που εγώ απαιτώ θα περάσουν 2 χρόνια καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Εδώ είμαι απόλυτα σύμφωνος με τον Γιάννη. Οι εφαρμογές που με κρατάνε στο iPhone απλά δεν υπάρχουν στα WM. Έμαθα να κάνω άλλα πράγματα τα οποία και έγιναν καθημερινότητά μου. Έχω με το Simplify Music 500GB μουσικής πάντα στην τσέπη μου. Stream-άρω και κάνω record ραδιόφωνο. Χρησιμοποιώ FB και Twitter από εφαρμογές που σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των WM είναι ακόμα έτη φωτός μπροστά. Μιλάω με τους δικούς μου στην Ελλάδα με δωρεάν texts μέσω του Messi όπως και με πολλά παιδιά εδώ από την παρέα. Έχω έναν εκπληκτικό RSS Reader που κάνει Share με όποιο δίκτυο θέλω και χρησιμοποιεί το Instapaper για να διαβάζω ό,τι θέλω όποτε το θέλω χωρίς να είμαι κάπου με ιντερνετ αν τύχει. Έχω εφαρμογές που μου λένε ανά πάσα στιγμή τι παίζει στο σινεμά της γειτονιάς μου, τι εστιατόρια έχω κοντά μου και αν θέλω να κάνω κράτηση, ένα σωρό παιχνίδια για να σκοτώνω την ώρα μου όταν θέλω, εφαρμογές για να διαβάζω τα αθλητικά μου χωρίς browsing με 2 κλικ και άλλα πολλά.

Και ναι, για χάρη αυτών θυσιάζω το multitasking. Δεν πειράζει. Το έχω με το Jailbreak. Αν δεν είχα με το Jailbreak η μόνη φορά που θα μου χρειαζόταν θα ήταν όταν χρησιμοποιώ το Simplify. Τα Radio Apps πλέον έχουν τρόπους για να παίζουν στο background, τα push notifications με κρατάνε online όπου και όποτε θέλω, οπότε το πρόβλημα μικραίνει εως εξαφανίζεται θα έλεγα.

Όταν πρωτοπήρα το iPhone έλεγα ότι δε θα με βόλευε χωρίς JB. Ο μόνος λόγος που το κρατάω ακόμα είναι γιατί έχω δώσει καμία 30αριά ευρώ σε εφαρμογές στο cydia και τα λυπάμαι ακόμα. Αυτό και τίποτα άλλο. Με 100% ειλικρίνεια.

Όπως λοιπόν κάποιοι θεωρούν τα 550 ευρώ του iPhone πολλά για τις ελλείψεις του όπως λένε, έτσι κι εγώ θεωρώ τα 600(?) του Leo ακόμα περισσότερα γιατί αν τα έδινα δεν θα είχα τίποτα από αυτά που έχω στο iPhone. Τόσο απλά.

Edited by CarpeNoctum

Κάθε φορά που συντελείται μια αλλαγή υπάρχει αντίσταση. Η αντίσταση δε σημαίνει σε καμία περίπτωση κακή πρόθεση ούτε πείσμα, είναι η φυσική αντίδραση του ατόμου στην ανάγκη προσαρμογής (άρα προσπάθειας) στις νέες συνθήκες οι οποίες προϋποθέτουν την υιοθέτηση διαφορετικών τρόπων εργασίας, συμπεριφοράς, σκέψης.

Όσο πιο σημαντική είναι η αλλαγή τόσο πιο μεγάλη είναι η αντίδραση και μάλιστα η ένταση της αντίδρασης μπορεί να είναι τόσο σημαντική ώστε να μην επιτρέψει τελικά να συντελεστεί αυτή η αλλαγή.

Αν και η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες φάσεις / παραδείγματα, ας περιοριστούμε στο κοινό ενδιαφέρον όλων μας που είναι η τεχνολογία.

Ξεκινώντας από τους λουδδίτες του 19ου αιώνα, περνώντας στην αυτοκίνηση, στο αεροπορικό ταξίδι, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στα παραθυρικά περιβάλλοντα, κάθε μία από τις μεταβάσεις σε μια νέα φάση τεχνολογικής εξέλιξης γνώρισε μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίδραση (οι παλιότεροι θα θυμούνται την ειρωνία των σκληροπυρηνικών του CPM / MS-DOS απέναντι στο GEM / Windows και την απόρριψη των δεύτερων απο τους χρήστες των πρώτων).

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξέφραζαν την αντίδραση τους δεν ήταν ούτε κακοί, ούτε κουτοί, ούτε κακοπροαίρετοι, ίσα ίσα που ήταν η εκάστοτε ελίτ του τομέα, όμως το γεγονός ότι ήταν ελίτ τους παγίδευε υποσυνείδητα στη συντήρηση του ελιτισμού τους όπως και στη διαφύλαξη του βάθρου της απόστασης από τους τεχνολογικά "πληβείους", τους νεοφώτιστους. Επειδή ακριβώς όμως διέθεταν όλα εκείνα τα προσόντα που με την επαρκή πάροδο του χρόνου τους επέτρεπαν να διαπιστώσουν τα οφέλη των νέων "τρόπων", όσοι επέτρεψαν στον εαυτό τους να δουν την πραγματικότητα χωρίς ταμπού έκαναν την σχετική μετάβαση, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν πίσω. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει ότι ακόμη και αυτοί που έμειναν πίσω δεν είναι επ ουδενί λόγω κατακριτέοι, αφού τη δουλειά τους την έκαναν με το δικό τους όμως τρόπο.

Βέβαια βλέποντας τα πράγματα του παρελθόντος με την ασφάλεια του παρόντος, είναι εύκολο να απομονώσει κανείς περιπτώσεις που η αλλαγή ήταν ωφέλιμη και ουσιαστική και όχι μια ανούσια "άσκηση επαναστατικής γυμναστικής" και να παράγει θεωρίες όπως η παραπάνω. Το ζήτημα είναι εδώ και τώρα πως αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα που συνεπάγεται η υιοθέτηση διαφορετικών λογικών στον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας.

Εκεί νομίζω ότι ο καθένας μας έχει την άποψη του και αυτή είναι σε κάθε περίπτωση σεβαστή. Αυτό είναι που κάνει και χαρά τη συμμετοχή σε μια τέτοια παρέα "συναδέλφων" όσο διαφορετικές και αν είναι οι απόψεις μας.

iPhone 5, iPad2 WiFi, MacBook Air Rev C, MacMini, iMac, MacPro ...

Προσωπικός ιστοχώρος: kkblog Twitter:kkalog pushme.to:http:\pushme.to\kkalog

Νομιζω οτι επικρατει μια συγχιση σχετικα με τη χρησιμοτητα του Bluetooth.

Ξεκινωντας απο το απλο γεγονος οτι το hardware υπαρχει.Δεν ειναι καποιος αισθητηρας καμερας υψηλοτερης αναλυσης,ή επιπλεον mb μνημης ή κατι αλλο,που περιμενεις να προστεθει σε επομενο μοντελο.Οχι.Υπαρχει και το πληρωνεις κατα την αγορα της συσκευης.Οποτε προκυπτει ευλογα η απορια:Αφου υπαρχει γιατι να μην χρησιμοποιειται στο επακρο?Γιατι να μην υποστηριζονται οσο περισσοτερα proflies γινεται?Εφοσον υποστηριζεται το π.χ το A2DP γιατι να μην υποστηριζεται και το FTP?Out of the box και χωρις να χρειαστει να πληρωσεις καποια εφαρμογη.Αλλα ας το αφησουμε αυτο στην ακρη.

Φυσικα και δεν ηρθε το τελος του κοσμου.Υπαρχουν κι αλλες τεχνικες για να μεταφερεις αρχεια με το iphone.Ομως ειναι το ιδιο απλες και πρακτικες?Φανταστειτε ενα σεναριο οπου βρισκεστε σε μια κεφετερια και συζητατε με την παρεα σας για τις καλοκαιρινες σας διακοπες.Πανω στην κουβεντα γινεται λογος για καποιο ενδιαφερον στιγμιοτυπο που εχετε απαθανατισει με την καμερα του iphone(τι να κανουμε τωρα αφου εχει και καμερα το iphone,τη χρησιμοποιησατε-ας μην ειχε να μην το συζητουσαμε τωρα).Τη δειχνετε στην παρεα σας,και καποιος/καποιοι φιλοι σας ζητανε να τη μοιραστειτε μαζι τους.Και τσουπ!ανοιγουν και το bt του κινητου τους.Μεγαλο φαουλ!Κανονικα πρεπει να τους ενημερωσετε με αυστηρο υφος οτι η φωτογραφια ειναι ανεβασμενη μαζι με αλλες στο f/book,στο flickr κτλ.Αλλα επιμενουν.

"Δωστη τωρα και βλεπω και τις αλλες αργοτερα."

Τι απαντας?

"Θα στη στειλω με mail"?Πως προεξοφλεις οτι αλλος εχει data plan,εχει σεταρισμενη τη συσκευη του κτλ.Το ξερω οτι αργα η γρηγορα αυτο θα ειναι το κατεστημενο αλλα η καθημερινη πρακτικη διδασκει οτι ακομα μεγαλο ποσοστο χρηστων δεν εχει υιοθετησει πληρως το mobile internet.Ακομα κι ετσι ομως δεν μπορεις να υποχρεωσεις τον αλλον να χρεωθει για κατι που μπορει να γινει τζαμπα.

Συνεπως αυτο που προσφερει το "ελευθερο" BT δεν ειναι ενας αναντικαταστατος τροπος μεταφορας αρχειων.Οχι.Και πολλοι εδω μεσα εχουν μαθει να κανουν κι αλλιως τη δουλεια τους,πιο οργανωμενα και πιο αποτελεσματικα.Αυτο που προσφερει το BT,ειναι ενας ευελικτος τροπος μεταφορας αρχειων που καλυπτει επιπλεον περιπτωσεις,κανοντας σου τη ζωη ευκολοτερη.Μπορει να μη σου χρειαζεται σε καθημερινη βαση αλλα τη μια φορα που θα σου χρειαστει θα ειναι εκει.Και η πλακα ειναι πως ειναι παντα εκει-το h/w που λεγαμε.Και γενικα ειναι περιεργο να απουσιαζει μια δυνατοτητα απο μια συσκευη που ευαγγελιζεται την ευκολια χρησης.Τωρα αν συνυπολογισουμε και τις γενιες χρηστων που καλως ή κακως εχουν εκπαιδευτει στη χρηση του BT,δλδ εχουν μαθει να κανουν τη δουλεια τους με αυτο τον τροπο,αντιλαμβανομαστε περισσοτερο την αναγκαιοτητα του.

Παρομοιως και με το ραδιοφωνο.Ειναι κατι που δε χρειαζεται σε ολους.Αλλα ταυτοχρονα χρειαζεται σε πολλους.Και μαντεψτε:υπαρχει στο h/w.Στo τσιπακι της Broadcom στο 3GS,και τελευταια ακουγεται πως θα ενεργοποιηθει στο 4.0 και θα περιλαμβανει ολα τα καλουδια των τελευταιων ipod nano-RDS,Live Pause κτλ.Μεχρι τοτε ομως καποιος που θελει ν'ακουσει ραδιοφωνο αναγκαστικα περιοριζεται στο streaming,και παλι mobile internet και παλι data plan.Εδω θα πει κανεις,και δικαια,"μην εισαι τοσο ματζιρης,ολοκληρο iphone πηρες,το data plan ειναι αυτονοητο".Οκ συμφωνω.Αλλα υπογραμμιζω το εξης:και παλι αναγκαζεσαι να πληρωσεις για κατι που μεχρι τωρα απολαμβανες δωρεαν.'Η μπορει και να το στερηθεις αν δεν υπαρχει επαρκης καλυψη του δικτυου.

Μεσα απο τα 2 παραδειγματα σκιαγραφειται η φιλοσοφια της Apple,αλλα δε θελω να επικεντρωθω εκει.Θελω να εστιασω στη συμπεριφορα του καταναλωτη.Ο οποιος κατα τη γνωμη μου πρεπει πρωτα ν'απαιτει και μετα να συμβιβαζεται.Σιγουρα οι συμβιβασμοι ειναι μεσα στο παιχνιδι,και τελεια συσκευη δεν υπαρχει.Αυτο νομιζω οτι εχει αναλυθει διεξοδικα στο παρον topic.Και θα πρεπει να βρεις τροπο να ξεπερασεις τις οποιες ελλειψεις για να κανεις τη δουλεια σου.Αλλα ειναι αλλο πραγμα να επιστρατευεις ψυχολογικους μηχανισμους πειθους για να αμβλυνεις και να ωραιοποιεις καποιες καταστασεις στο μυαλο σου.Να πειθεις π.χ τον εαυτο σου,οτι σημερα θα στερηθω το περιεχομενο σε Flash,μεχρις οτου επικρατησει καποιο αλλο προτυπο που θα υποστηριζεται απο τη συσκευη μου.

Αυτα απο μενα.Προσπαθησα να μην ειμαι υπερβολικος,να τεκμηριωσω οσα εγραψα και να μην ειμαι προσβλητικος.Δεν εχω εχθρους εδω μεσα,ουτε προσπαθω να κατηγορησω καποια συσκευη.Και γω το 3GS εχω και θελω να το δω να γινεται καλυτερο,συμφνωνα με τις απαιτησεις μου.Ομως υπαρχουν ατομα που προσεγγιζουν διαφορετικα τα ιδια θεματα,και το σεβομαι.Αλλα ταυτοχρονα μου κανουν εντυπωση.Διοτι δραστηριοποιουμαι σε πολλα ελληνικα και ξενα fora που ασχολουνται και με το iphone,και ολα οσα αναφερω ειναι κοινος τοπος.

Edited by NTROPIC
"When grubbing for necessities man is still an animal. He becomes uniquely human when he reaches out for the superfluous and extravagant."- Eric Hoffer.

Φίλε μου Ntropic,

Είναι γεγονός ότι και το ράδιο και το BT υπάρχουν ως δυνατότητες στο iPhone. Το γιατί δεν είναι ενεργοποιημένες δεν το ξέρει κανείς μας. Άλλοι θα πουν για να μας τα δίνει ένα ένα η Apple, άλλος θα πει για ασφάλεια, κ.ο.κ.

Ναι, το BT μπορεί να χρησιμεύσει σε μια τέτοια περίπτωση όπως αυτή που περιγράφεις. Αλλά ξαναλέω, μιλώντας για μένα και μόνο, ότι ενώ δε μου έχει τύχει ποτέ από τη μια, από την άλλη δεν θα διαλέξω εγώ συσκευή σκεπτόμενος ότι οι άλλοι 2-3 μπορεί να μην έχουν data. Τι να κάνω δηλαδή; Με αυτό το σκεπτικό έπρεπε να μην πάρω και Mac γιατί δεν έχει ο συνεργάτης μου και μπορεί αν του στείλω αρχείο pages να μην το δει ή αν του στείλω doc να μην το πάρει με σωστή μορφοποίηση. Ε δε μπορώ να σκέπτομαι έτσι δυστυχώς (ή ευτυχώς).

Τα ίδια ισχύουν και για το ράδιο. Εξήγησα παραπάνω το δικό μου το σκεπτικό. Εμένα η apple δε με περιορίζει σε τίποτα με το κλειστό BT και την έλλειψη του ραδιοφώνου οπότε δε με απασχολεί να δω και γιατί το κάνει. Αν ήθελα BT και ραδιόφωνο θα έπαιρνα άλλη συσκευή. Δεν θα την πάρω και μετά να λέω ότι δεν έχει το ένα και δεν έχει το άλλο και με κοροϊδεύουν και με κάνουν. Παίρνω αυτό που με καλύπτει. Όταν αγόρασα το iPhone ερχόμενος από τα WM ήξερα ποιές από τις ελλείψεις του θα με επηρεάσουν και για αυτό το λόγο το έκανα Jailbreak και έλεγα (πολλές φορές σε αυτό το thread) ότι αν δε μπορούσα να το κάνω θα το πουλούσα. Πλέον δεν είναι έτσι τα πράγματα για μένα. Μπήκα καλύτερα στη φιλοσοφία του λειτουργικού του και χαίρομαι γι αυτό.

Αυτό που εξήγησα παραπάνω με το Readdledocs είναι όλο το ζουμί για τη δική μου περίπτωση. Δεν είναι έλλειψη να δουλεύει έτσι το iPhone. Είναι άλλη φιλοσοφία στην οποία σιγά σιγά βαδίζει και η MS.

Στα πλαίσια μιας γενικής συζήτησης ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε εικασίες γιατί ενώ υπάρχει το hardware δεν υπάρχουν οι εφαρμογές. Εγώ έγραψα αυτά που έγραψα γιατί δε μπορώ να δεχτώ κανέναν να προσπαθεί να με πείσει για το τι μου λείπει και τι όχι. Το γνωρίζω από μόνος μου. Και το BT και το Radio δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Αυτά που θέλω να κάνω με το iPhone τα κάνω ταχύτερα, πλουσιότερα, σταθερότερα και με πολύ καλύτερο UI απ' ό,τι στο παρελθόν.

Το βασικότερο είναι ο καθένας να ξέρει τι κάνει κ γιατί το κάνει ... Δε μπορώ να καταλάβω κάποιον που κάνει μια αγορά οποιασδήποτε αξίας κ δεν ξέρει αν τον βολεύει η αν του κάνει !!!

Σύμφωνω ότι στην αρχή αρκετοί αγορασαν το Μήλο από περιέργεια μούρη κτλ ... Πλέον όμως υπαρχουν τόσοι οδηγοί που ακόμα κ κάποιον άσχετο κ με μηδαμινή εμπειρία σε win/mob σαν κ μένα μπορούν να τον κάνουν να χρησιμοποει το Μήλο σαν εργαλείο. Νομίζω ότι ειναι πιο απλό το οτιδήποτε στο Μήλο αλλά συμφωνώ στο ότι απ την στιγμή που είμαι ασχετος δεν έχει τόση σημασία η γνώμη μου!!! Αλλά κάποιες θεσεις κάποιον πιο εμπειρων χρηστών από μένα με κάνει μπαίνω σε σκέψεις...

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΙΧΑΛΗΣ Mesi.im abalos

dell 10" mac os X 10.6.4 "minimac" thanks to ktsak

the best thread in Myphone Περι ανεμων και υδατων για πρωην κατοχους HD και νυν iPhone Κάντε την παρέα μας πιο οικεία

[sIGPIC][/sIGPIC]

To iphone συνδέεται με κεραία gps μέσω bluetooth;Και αν ναι αυτό γίνεται μέσω κάποιου προγράμματος;

斯塔夫罗斯 :O

To iphone συνδέεται με κεραία gps μέσω bluetooth;Και αν ναι αυτό γίνεται μέσω κάποιου προγράμματος;

Μόνο σε jailbroken iphone:

http://www.navimania.gr/showthread.php?t=18623

Μόνο σε jailbroken iphone:

http://www.navimania.gr/showthread.php?t=18623

:D Ευχαριστώ πολύ,μου κάνει :)

斯塔夫罗斯 :O

ο ανθρωπος χρυσος οδηγος..!!ειλικρινα ο carpe-zaha-kkalog-te_salat ειναι οι ανθρωποι που εχουν για ολα λυσεις..!!

και εχουν βοηθησει αρκετα οταν εχει χρειαστει..!!

@CarpeNoctum

Φυσικα και εχεις χιλια δικια υποστηριζοντας οτι εσενα το iphone σε καλυπτει και οι οποιες ελλειψεις του δε σε απασχολουν.Κι αν αυτο δε συνεβαινε,λογικα θα το χες ξεφορτωθει.Το ιδιο ισχυει και με μενα.Ασχοληθηκα αρκετα πριν το αγορασω,ακριβως για να μην το μετανιωσω.

Αλλα δεν εχει νοημα να αντιμετωπιζουμε τον καθενα που εχει Iphone ξεχωριστα,διοτι με την ιδια λογικη θα πρεπε να αντιμετωπιζουμε και τον καθενα που δεν εχει Iphone.Κι επειδη οι δευτεροι ειναι προφανως περισσοτεροι τοτε θα καταληγαμε,εσφαλμενα,στο συμπερασμα οτι οι ελλειψεις του Iphone απωθουν τους συγχρονους χρηστες.Κατι που αποτελει λογικη πλανη.

Εγω απλα εξεταζω την πολιτικη της Apple μακροσκοπικα και σε σχεση με τους περιορισμους που επιβαλλει.Οι οποιοι,διαβαζοντας τις διαφορες license agreements ειναι πολυπληθεις και περιοριζουν τοσο τους χρηστες οσο και τους developers.Και κατα τη γνωμη μου δεν χρειαζονται ουτε εικασιες,ουτε πολυ σκεψη για το ποια λογικη επιβαλλει αυτη την πρακτικη του "ολα σε ενα,μαντρωμενα".Ειναι το πρωτο και απλουστερο πραγμα που σου 'ρχεται στο μυαλο:το κερδος.

Το κερδος ειναι που θα ενεργοποιησει το ραδιοφωνο

The holdup on this app is that Apple is trying to integrate the Mobile iTunes Store purchases into the functionality of the program. For instance, if you like a song you are listening to on the radio (and that station supports tagging and you are in the US), you will be able to push a button and see the song (and all of the information around it) in the iTunes Mobile store.

http://www.macrumors.com/2009/10/13/apple-developing-fm-radio-application-for-iphone-and-ipod-touch/

Το κερδος ειναι που ωθει ακομα και σε αντιφατικες/αναθεωρητικες κινησεις.Π.χ διαβαζω στο iphone SDK agreement(Rev. 10-20-08):

3.3.12 Applications must not contain any obscene, pornographic, offensive ordefamatory content or materials of any kind (text, graphics, images, photographs, etc.), or other content or materials that in Apple’s reasonable judgment may be found objectionable by iPhone or iPod touch users.

Εντουτοις,αν καποιος πληκτρολογησει "Sex" στο search field του itunes,θα βρει αρκετες "ενδιαφερουσες" apps.Βαζουμε κι ενα parental control filter,και voila!,problem solved.

Ακομη αναλογισου κι αυτο:Αν η Apple δεν ανησυχουσε πως ολοι οι περιορισμοι που επιβαλλει στους developers δε θα καταστουσαν το δικο της επιχειρηματικο μοντελο λιγοτερο ανταγωνιστικο,τοτε θα επετρεπε τη διακινηση εφαρμογων κι απο αλλα καναλια διανομης,περα απο το Appstore της.

Φυσικα,οσο θα υπαρχει το jailbreak ολα τα παραπανω δε θα χουν κανενα νοημα.Θα τα συζηταμε απλως φιλολογικα για να περναει η ωρα.Και το jailbreak θα συνεχισει να υπαρχει για οσο καιρο θα προσφερει στους χρηστες πλεονεκτηματα που η Apple,"απαγορευει".

"When grubbing for necessities man is still an animal. He becomes uniquely human when he reaches out for the superfluous and extravagant."- Eric Hoffer.

Στέφανε, αν χρησιμοποιείς το AutoCAD κοίταξε αν όντως έχει επιλογή για αποθήκευση ως φωτογραφία. Γιατί αν έχει, τότε δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο για να δεις το σχέδιο σου στο iPhone.:);)

Το Autocad σώζει αρχεία σε format dwg, dxf και pdf

iPhone 4 32GB Black iOS 4.0.2 - iPhone 3GS 32GB Black iOS 4.0.1 // MacBookPro 15.4'' - 2.80 GHz

"Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω, να μη μ' αφίσεις μόνο ποτέ" ...είπα κάποτε...

Κώστας @ Εξάρχεια & Αγ. Δημήτριος

Και το jailbreak θα συνεχισει να υπαρχει...

Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σε αυτό!

Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του Νίκου Carpe! :D

@fanko

Να'τος ο μικρός! :lol::lol:

Που είσαι χαμένος Κώστα;

Στέφανε, την πήρες την απάντησή σου για το AutoCad! Σώζεις σε dxf και έχεις το προγραμματάκι στο iPhone και είσαι κομπλέ!!!!!:happy:

Στέφανε, την πήρες την απάντησή σου για το AutoCad! Σώζεις σε dxf και έχεις το προγραμματάκι στο iPhone και είσαι κομπλέ!!!!!:happy:

Ώραία το βρήκαμε το πρόγραμμα. Το iphone μας λείπει τώρα.:lol::lol:

Δεν ξέρω αλλά αυτές τις μέρες τριγυρνάει συνέχεια στο μυαλό μου η ιδέα να μπω και γω στο team των οπωροπήληδων.:X:D

Ώραία το βρήκαμε το πρόγραμμα. Το iphone μας λείπει τώρα.:lol::lol:

Δεν ξέρω αλλά αυτές τις μέρες τριγυρνάει συνέχεια στο μυαλό μου η ιδέα να μπω και γω στο team των οπωροπήληδων.:X:D

Γιατι το λες και δεν το κανεις ? :worry:

Κωστας (Pterarxos)

Μετακομισαμε σε νεο forum, εδω θα βρειτε το νεο "Περι Ανεμων και Υδατων"  We Think Different 

http://img718.imageshack.us/img718/3200/pterarxosmember420120.png

Γιατι το λες και δεν το κανεις ? :worry:

Βρε εγώ θέλω! Το πορτοφόλι μου έχει ενστάσεις την δεδομένη χρονική στιγμή.:cry:

ΟΚ. Τοτε εχεις καθε δικιο ;)

Κωστας (Pterarxos)

Μετακομισαμε σε νεο forum, εδω θα βρειτε το νεο "Περι Ανεμων και Υδατων"  We Think Different 

μολις με προλαβες Στεφανε:)

αυτο ηθελα να πω στον Κωστα,οτι μαλλον τα 650ε ειναι εμποδιο αναμεσα σας σε σενα και το μηλο:)

και μην ξεχναμε οτι ειναι 220.000 δραχμουλες....

""η ικανοποιηση του να μοιραζεσαι και να κανεις τους αλλους χαρουμενους ειναι η καλυτερη πληρωμη""

"""""""Δημητρης¨¨¨¨¨¨¨¨MY YouTube ¨[sIGPIC][/sIGPIC] My blog

αυτο ηθελα να πω στον Κωστα,οτι μαλλον τα 650ε ειναι εμποδιο αναμεσα σας σε σενα και το μηλο:)

Εγω δεν ειπα κατι διαφορετικο ;)

Ασχετο, το Avatar γιατι αλλαξε ? Εσυ ελεγες οτι τιμης ενεκεν δεν θα το αλλαξεις :shock:

Κωστας (Pterarxos)

Ναι φίλε Δημήτρη η τιμή του είναι όντως κάπως ψηλή. Θα χω το νου μου στο buy & sell μήπως βρω τίποτα καλό και βλέπουμε!:)

Εγω δεν ειπα κατι διαφορετικο ;)

Ασχετο, το Avatar γιατι αλλαξε ? Εσυ ελεγες οτι τιμης ενεκεν δεν θα το αλλαξεις :shock:

Κωστη το ειπα και δεν το ξεχασα...

οπως επισης ειπα οτι δεν ηθελα να βαλω το αβαταρ του λεο γιατι εχει αγοραστει απο τον καθε ασχετο...

καπως ετσι αισθανθηκα σημερα μετα την συζητηση εδω μεσα στο thread για το μηλο....

οποτε αναπολησα το παλιο καλο μου καιζερ....

μερικες φορες λεω να μην ξαναγραψω ποτε στο φορουμ...να κοψω καθε παρακολουθηση και συνδρομη σε ολα τα θεματα...

αλλα φιλε μου εσυ και τα παιδια της τρελοπαρεας με κρατατε ακομη και ειμαι εδω και τα λεμε...

ειναι ενα κλιμα που ειναι πραγματικα σε αλλο επιπεδο,απο αλλο διαστημα...

Κωστα,Κωστα,Κωστα,Νικο,Λευτερη,Ηλια,Βαγγελη,Θανο,Μιχαλη,Βασιλη,Παρη,Αλεξανδρε,Μιχαλη,Γιαννη ...

και συγγνωμη σε οποιον ξεχασα...

χαιρομαι και ειναι τιμη μου να θεωρουμαι μελος της παλιοπαρεας μας...

""η ικανοποιηση του να μοιραζεσαι και να κανεις τους αλλους χαρουμενους ειναι η καλυτερη πληρωμη""

"""""""Δημητρης¨¨¨¨¨¨¨¨MY YouTube ¨[sIGPIC][/sIGPIC] My blog

Ntropic μη κολακεύεις τον εαυτό σου, το τελευταίο πράγμα που δυσκολεύομαι να κάνω είναι να υπερασπίζομαι τη γνώμη μου. Αλλα δεν έχω καμια διάθεση να συνεχίσω σε αυτό το μοτίβο, έχω και αλλα πράγματα για να ασχοληθώ. Και για να μη νομίζουν όλοι ότι τρελάθηκα ξαφνικά, ορίστε το τυπικό στυλάκι και πνεύμα του Ntropic:

Και βεβαια στα πλαίσια της ευγενειας και της "καλής παρέας" το προσπερνάς, αλλα αυτό συνήθως δυστυχώς αποθρασύνει αντί να εκτιμηθεί. Έτσι ο NTROPIC επανέρχεται δριμύτερος:

Και φυσικά δε σταματάει εκεί, όπως γίνεται σχεδόν πάντα όταν στα πλαίσια της "καλής παρέας" προσπαθείς να μην του δώσεις σημασία:

Όταν λοιπόν μας εγκαλείς εδώ να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα απλά έριξες τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτά δεν είναι τα μονα παραδείγματα, είναι τυπικά όμως. Sorry δε θα πάρω και βαριέμαι κι όλας να εξηγήσω τους λόγους. Νομίζω ότι είναι αυτονόητοι. Προφανώς και είμαι εκτος κλίματος όπως λέτε οι περισσότεροι, αλλα καθώς αυτό το κλίμα - με τον κάθε NTROPIC να να μας κάνει κάθε τρεις και λίγο ψυχανάλυση - δε με ευχαριστεί και ιδιαιτερα, δεν έχω λόγο να κάθομαι και να χαλάω την ωραία ατμόσφαιρα. Καλή συνεχεια εύχομαι σε όλους :happy:

P.S. Αυτό το post και το προηγούμενο θα τα σβήσω σε μια ημερα. Ελπίζω όμως έστω κι έτσι να πιάσουν τόπο...

Γιαννη θα παρακαλουσα να μην συνεχιστει αυτο ουτε απο σενα ουτε απο τον NTROPIC.

Εχουμε φτιαξει μια ενοτητα για να περναμε καλα, μην μεταφερθουν οι καυγαδες του iPad εδω.

Φιλικά, Κώστας [/b] [ HTC U11, iPad mini 4, iPhone 6, Galaxy S7 Edge, Xiaomi A1, Nexus 5X ,

καλημέρα σε όλους:)

μερικες φορες λεω να μην ξαναγραψω ποτε στο φορουμ...να κοψω καθε παρακολουθηση και συνδρομη σε ολα τα θεματα...

γιατί φίλε; τι συνέβη; πολλή απαισιοδοξία παρατηρώ...κάνω λάθος;...

αλλα φιλε μου εσυ και τα παιδια της τρελοπαρεας με κρατατε ακομη και ειμαι εδω και τα λεμε...

ειναι ενα κλιμα που ειναι πραγματικα σε αλλο επιπεδο,απο αλλο διαστημα...

Κωστα,Κωστα,Κωστα,Νικο,Λευτερη,Ηλια,Βαγγελη,Θανο,Μιχαλη,Βασιλη,Παρη,Αλεξανδρε,Μιχαλη,Γιαννη ...

και συγγνωμη σε οποιον ξεχασα...

χαιρομαι και ειναι τιμη μου να θεωρουμαι μελος της παλιοπαρεας μας...

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία φίλε...;):)

Λευτέρης

iPhone 3GS 32gb back in black

iPhone 4 32gb black, iPhone 4S 16gb black, samsung galaxy note,  iPhone 4S 16gb white, iPhone 5 64gb space grey, Hawai 5-0 P10 lite, iPhone 6 16gb gold, iPhone 8 64gb black

• The title was changed to Περί... Apple products γενικότερα
  • The topic was unpinned
  • The topic was pinned