Jump to content

Θανατική ποινή: Είστε υπέρ ή κατά;

trinyak
 Κοινοποίηση

Θανατική Ποινή: Είστε υπέρ ή κατά;  

462 members have voted

1. 1. Θανατική Ποινή: Είστε υπέρ ή κατά;

• Υπέρ - Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται όπως τους αξίζει.
      136
    • Κατά - Η ζωή είναι ύψιστο αγαθό. Υπάρχουν και άλλες τιμωρίες.
      307
    • Δ.Ξ. / Δ.Α.
      19

Recommended Posts

Ας μην επεκταθούμε. Ο Σαντάμ είχε διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεις του πολέμου Ιράκ-Ιράν.

Γι'αυτό άλλωστε και εκτελέστηκε.

Ευτυχώς που έλαμψε ο ήλιος της διεθνούς δικαιοσύνης γιατί είχα μια φαγούρα:p

Για το Γκουαντανάμο πότε θα κρεμαστούν οι υπεύθυνοι?

ΠΟΤΕ

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

• Απαντήσεις 691
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Ευτυχώς που έλαμψε ο ήλιος της διεθνούς δικαιοσύνης γιατί είχα μια φαγούρα:p

Για το Γκουαντανάμο πότε θα κρεμαστούν οι υπεύθυνοι?

ΠΟΤΕ

To ίδιο σου φαίνεται;

Από τη μία έχουμε τον ηγέτη ενός καθεστώτος που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Από την άλλη μια φυλακή όπου πράγματι γίνονται βασανιστήρια και λογικά μερικοί από τους κρατουμένους είναι αθώοι. Τρομερό ναι, αλλά απέχει έτη φωτός από τα εγκλήματα του Σαντάμ.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

To ίδιο σου φαίνεται;

Από τη μία έχουμε τον ηγέτη ενός καθεστώτος που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Από την άλλη μια φυλακή όπου πράγματι γίνονται βασανιστήρια και λογικά μερικοί από τους κρατουμένους είναι αθώοι. Τρομερό ναι, αλλά απέχει έτη φωτός από τα εγκλήματα του Σαντάμ.

Ακριβώς.

Απλώς η ελληνική κοινή γνώμη ποτέ δεν πρόκειται να κρίνει αντικειμενικά τις Η.Π.Α και τις ενέργειες της.

Οι Αμερικάνοι θα είναι πάντα οι εγκληματίες,οι δυνάστες του πλανήτη και οι παγκόσμιοι τρομοκράτες.

To ίδιο σου φαίνεται;

Δεν είναι το ίδιο, αλλά στην καμπούρα του Μπούς δεν θα πρέπει να φορτωθούν και οι χιλιάδες αθώοι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κλπ.

Ακριβώς.

Απλώς η ελληνική κοινή γνώμη ποτέ δεν πρόκειται να κρίνει αντικειμενικά τις Η.Π.Α και τις ενέργειες της.

Οι Αμερικάνοι θα είναι πάντα οι εγκληματίες,οι δυνάστες του πλανήτη και οι παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Γιατι ρε denior?δεν είναι??

Μήπως απελευθέρωσαν τον Ιρακινό λαό?

Μήπως βρήκαν τα χημικά που έλαγαν?

Μήπως λαμβάνουν υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ?

και στην τελική, μήπως κάνει κανείς άλλος πόλεμο στον πλανήτη εκτός από αυτούς?

(και έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται φιλειρηνιστές)

Δεν είναι το ίδιο, αλλά στην καμπούρα του Μπούς δεν θα πρέπει να φορτωθούν και οι χιλιάδες αθώοι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κλπ.

Έχουμε ξεφύγει.

Ας μείνουμε στο θέμα μας που είναι η θανατική ποινή και όχι οι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ.

Οι Αμερικάνοι έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική,ένα δικό τους σκεπτικό,το οποίο δεν είναι της παρούσης.

Εγω ειμαι κατα τις θανατικης ποινης.
Fiat Coupe:Διαχρονικός έρωτας Η αλλιώς Ferrari του λαού,ετσι χαρακτηριστικε απο τους Ιταλους...:cool:

Ας μην επεκταθούμε. Ο Σαντάμ είχε διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν.

Γι'αυτό άλλωστε και εκτελέστηκε.

Ίσως η χρήση της θανατικής ποινής να μπορεί να δικαιολογηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.

Ωστόσο,κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή του άλλου. Θεωρώ λοιπόν πως η εφαρμογή της είναι αντίθετη με τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ειτε επεκταθουμε ειτε οχι ουτε εσυ εισαι στα πραγματα ουτε κι εγω.

το τι ειχε κανει και τι οχι ας ξερουν αλλοι καλυτερα,ο μπους δεν ειναι καθολου καλυτερος κι οταν ακουω εγκληματα κατα της ανθρωποτητας το πρωτο ατομο που βαζω στο μυαλο μου ειναι ΑΥΤΟΣ.δεν επρεπε να δω το βιντεο,χαλασε η διαθεση μου.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

ειτε επεκταθουμε ειτε οχι ουτε εσυ εισαι στα πραγματα ουτε κι εγω.

το τι ειχε κανει και τι οχι ας ξερουν αλλοι καλυτερα,ο μπους δεν ειναι καθολου καλυτερος κι οταν ακουω εγκληματα κατα της ανθρωποτητας το πρωτο ατομο που βαζω στο μυαλο μου ειναι ΑΥΤΟΣ.δεν επρεπε να δω το βιντεο,χαλασε η διαθεση μου.

Και τι έγινε που σου έρχεται πρώτος ο Μπους στο μυαλό; Σημαίνει κάτι αυτό;

Μήπως έχει διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα και είσαι ο μόνος που το γνωρίζεις;

Έχω μια απορία,η οποία σχετίζεται με το θέμα.

Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να καταργήσει τη θανατική ποινή σε όλες τις πολιτείες ή εκείνες είναι οι μόνες αρμόδιες;

Και τι έγινε που σου έρχεται πρώτος ο Μπους στο μυαλό; Σημαίνει κάτι αυτό;

Μήπως έχει διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα και είσαι ο μόνος που το γνωρίζεις;

Έχω μια απορία,η οποία σχετίζεται με το θέμα.

Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να καταργήσει τη θανατική ποινή σε όλες τις πολιτείες ή εκείνες είναι οι μόνες αρμόδιες;

ναι εχει διαπραξει και πολλα δεν εχουν βγει στην φορα.αμερκη παιδι μου.

αλλα νομιζω οτι το τραβηξαμε λιγο:)

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

ego eimai kata this poinhs auths.O ti kai an exei kanei o alos otan to ekteloun kanoun kai autoi pou ekane autos pou to ekane.Dhladh FONO.Aplos sthn amerikh px skeftontai autoi pou nai uper,oti autos pou exei diapraxei fonous akoma kai na mpene isobia fulakh,mporei me kapio tropo,parathyraki tou nomou,h ena poly kalo dhkigoro ,na nai exo meta apo 5 xronia to poly.na kukloforei eleuthera stous dromous kai na xanaskotosei.Fusika den to dikaiologo giati h thanatikh poinh den einai lush.Kai oso afora gia to santam xoris na thelo na xefugo ap to thema,den me arese katholou etsi pos ton skotosan,h malon ton ektelesan.Thn brika thn skhnh ths ekteleshs tou teleios apokroustikh:confused:
Από 1/9/2009 απαγορεύεται η γραφή σε greeklish και η γραφή τύπου sms.

Mου φαίνεται κουφό να γράφει κάποιος ότι είναι υπέρ της θανατικής ποινής για κάποιους πολύ απάνθρωπους εγκληματίες και να μη συμπεριλαμβάνει σε αυτούς τον Χουσεΐν. Δηλαδή συγνώμη, πόσο περισσότερο κόσμο πρέπει να φάει κάποιος για να μπει στη λίστα με τους χειρότερους εγκληματίες της εποχής μας;

Προσωπικά είμαι γενικά κατά της θανατικής ποινής, οπότε ακόμα και για τον Σουσεΐν, ήμουν κατά της εκτέλεσής του, αλλά θα ήθελα να μπορούμε να κρίνουμε τον κάθε έναν για το ποιόν του και όχι για το ποιόν των αντιπάλων του.

Δηλαδή συγνώμη, επειδή ο Μπους (που είναι επίσης στη λίστα με τους χειρότερους εγκληματίες) είναι εχθρός του Χουσεΐν, και εμείς είμαστε μεγάλοι αντιαμερικάνοι, θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα του Χουσεΐν;

Φτάσαμε σε σημείο να τον αποκαλούμε με το μικρό του, πώς λέμε ο Σάκης, η Καλομοίρα, η Δέσποινα, έτσι λέμε και ο Σαντάμ. Τον έχουμε κάνει σταρ, έναν άνθρωπο που δε δίσταζε να δολοφονήσει ολόκληρο χωριό επειδή σε αυτό έγινε απόποιρα δολοφονίας του.

Ήμαρτον νεοέλληνες.

Καλή χρονιά με καλύτερα μυαλά.

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

sorry yia tin ekfrasi alla ti vlakeies lete? sugrinete auta pou ekane hussein me auta pou kanei o bush? xwris na dikaiologo ton bush kai xwris na fernw antithesi sto oti einai 'egglimatias'. oti ginete en wra polemou kai osoi athwoi skotwnontai einai anapofekto, to oti den eprepe na ginei polemos einai allh istoria, alla o hussein edeine entoles na ekteloun kosmo kathe hlikias kai erixne ta xhmika opou na nai. o hussein skotwne ton idio tou to lao, me vasanistiria kai apokefalilsmous. san ellines misoume ton bush san proedro tis amerikis, an htan proedros allhs xwras tha htan allios ta pragmata. eipame antiamerikanoi alla oxi k etsi..

episis osoi einai anti tis thanatikis poinis tha thela na ksera ti tha ekanan an skotwnan tis manes kai ta paidia tous, tha tous arkouse na empaine isovia odolofonos h tha thelane na plhrwsei ta egglimata me to idio nomisma? kata ti gnwmh mou kai liga tou kanane, eprepe na ton vasanizoun yia kana eksamino kai meta kremasma

tespa, kalh xronia se olous me ugeia!

I don't live in Greece, Greece lives in me...

Mου φαίνεται κουφό να γράφει κάποιος ότι είναι υπέρ της θανατικής ποινής για κάποιους πολύ απάνθρωπους εγκληματίες και να μη συμπεριλαμβάνει σε αυτούς τον Χουσεΐν. Δηλαδή συγνώμη, πόσο περισσότερο κόσμο πρέπει να φάει κάποιος για να μπει στη λίστα με τους χειρότερους εγκληματίες της εποχής μας;

Προσωπικά είμαι γενικά κατά της θανατικής ποινής, οπότε ακόμα και για τον Σουσεΐν, ήμουν κατά της εκτέλεσής του, αλλά θα ήθελα να μπορούμε να κρίνουμε τον κάθε έναν για το ποιόν του και όχι για το ποιόν των αντιπάλων του.

Δηλαδή συγνώμη, επειδή ο Μπους (που είναι επίσης στη λίστα με τους χειρότερους εγκληματίες) είναι εχθρός του Χουσεΐν, και εμείς είμαστε μεγάλοι αντιαμερικάνοι, θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα του Χουσεΐν;

Φτάσαμε σε σημείο να τον αποκαλούμε με το μικρό του, πώς λέμε ο Σάκης, η Καλομοίρα, η Δέσποινα, έτσι λέμε και ο Σαντάμ. Τον έχουμε κάνει σταρ, έναν άνθρωπο που δε δίσταζε να δολοφονήσει ολόκληρο χωριό επειδή σε αυτό έγινε απόποιρα δολοφονίας του.

Ήμαρτον νεοέλληνες.

To oti to lene santam merikoi einai oti etsi pio poly ton exoun mathei ,kai den einai oti theloume gia kapio logo ma to fonazoume me to mikro tou onoma.Kai mhn kanoume HLITHIES sugkrhseis,sakhs despoina.Alo tragoudisths kai alo diktatoras.TESPA

Kai telos emena me peirazei pou oloi pethenan na plhrosei o xousein gia ta egklhmata tou me thanatikh poinh.Giati na mhn ta plhronan kai aloi tote me thanatikh poinh??? BUSH KAI CLINTON GIA TON AISXRO POLEMO STHN YUGOSLAVIA.ekei omos kala htan pou o kalos klinton phge na afanisei ena oloklhro lao,mono kai mono gia na mhn asxolounte oloi pou phdouse thn monika.

Oi kahmenoi oi anthropoi dhl pethanan gia mia BYZOU. E MH LEME OTI THELOUME TOTE.alla oi americanoi proedroi pote den plhronoun gia tis praxeis tous

Από 1/9/2009 απαγορεύεται η γραφή σε greeklish και η γραφή τύπου sms.

Ήμαρτον νεοέλληνες.

Οι αντιρρήσεις μου φίλε μου στο θέμα Χουσείν είναι στο ποιός αποφασίζει και κάτω από ποιές συνθήκες διαφάνειας και δικαστικής δικαιοσύνης την θανατική καταδίκη.

Το ποιόν του Χουσειν το γνωρίζεις μόνο από αυτά που λένε για αυτόν οι αντίπαλοί του.

Καλή μας χρονιά :)

Αυτό που δεν εχω καταλαβει ειναι γιατι ορισμενοι επιμενουν να κρινουν με τα δηθεν ουμανιστικα προτυπα της Δυτικής κοινωνιας καταστασεις και αντιλήψεις αλλων πολιτισμων!!!!

υγ. 1 Οσοι ξερουν θα καταλαβουν γιατι κρεμασαν τον Σανταμ Χουσειν. Για τους αραβες ο απαγχονισμός ειναι ακρως εξεφτελιστικός σαν θανατικη καταδικη.

υγ. 2 Η θανατική ποινη ισχυε και στην κοιτηδα της σημερινης δημοκρατιας αρχαια Αθήνα...

υγ. 3 Οταν ενας ανθρωπος επιλεγει να μην ζει στην κοινωνια ειναι σεβαστο! Οταν ομως επιλεγει να ζει ως παρασιτο και εις βαρος (με την κακη εννοια) αυτης της κοινωνιας τι αλλη λυση υπαρχει? Να τον θρεφω εγω με τα λεφτα μου στον Κορυδαλλο???

To θέμα είναι οτι ότι κι αν έχει κάνει κάποιος, κι ο χειρότερος εγκληματίας να είναι, κανένας δεν έχει το δικαιωμα να αφαιρει τη ζωή κανενός. Μόνο Αυτός που σου τη δίνει μπορεί ίσως να επιλέξει τη στιγμή που θα σου την πάρει. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε το δικαίωμα να μετανοήσει ο καθένας για αυτά που έχει κανει στη ζωή του, όσο τρομερά κι αν είναι αυτά ή ακόμα και η τιμωρία του να είναι αυτή η ιδια που θα τον κάνει να σκεφτεί περισσοτερο ή ακόμα και να βασανιστεί(με τις σκεψεις του)μεσα απο αυτήν.

Και δεν είναι είναι θέμα θρησκείας δικής μας ή άλλης, αλλά γιατί θα πρεπει μέσα απο αυτόν που τιμωρείται να δημιουργηθουν κι άλλοι εγκληματιες, αυτοί που τον σκοτώνουν;; Γιατί είναι, ακόμα κι αν δε φαίνονται τα πρόσωπα τους, ακόμα κι αν αλλοι τους υποχρεώνουν.

Και γιατί θα πρέπει να δημιουργηθει απο αυτό έξαρση μίσους , τετοιες μέρες ειδικα, απο οσους έχουν καταχαρεί με αυτη την εξέλιξη; Είναι αυτό αιτία γιορτής;

Και γιατι σε τελικη αναλυση πρεπει τα παιδακια κι όλοι εμεις να το βλέπουμε αυτό τοσο ανέπαφα απ'το σαλόνι μας, κι ακόμη χειρότερα όσοι θέλησαν να ήταν εκει μπροστά όταν γινόταν;;; Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις που θα δημιουργηθουν απο αυτό ειδικά στις παιδικές ψυχές.

Δε νομίζω οτι μπορουμε καν να σκεφτόμαστε οτι μπορει να υπάρχει κανένας ουσιαστικος λόγος υπερ της θανατικης ποινης εν ετη 2007....

Καλη χρονια, χωρίς άλλες τέτοιες εικόνες.:ninja:

H μουσική μιμείται τον αόρατο χαρακτήρα της ψυχής...

Σωκράτης-απομνημονεύματα του Ξενοφώντος.

Αυτό που δεν εχω καταλαβει ειναι γιατι ορισμενοι επιμενουν να κρινουν με τα δηθεν ουμανιστικα προτυπα της Δυτικής κοινωνιας καταστασεις και αντιλήψεις αλλων πολιτισμων!!!!

+1000 :)

Αυτό είναι ο ορισμός του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού(φτού κακά, μακριά από μας).

Σχετικά με την θανατική ποινή, παρατηρώ ότι πολλοί απαντούν με βάση θρησκευτικές ή άλλες ρίζες.

Το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό αλλά πολιτικό/νομοθετικό.

Με βάση το Χριστιανισμό δεν θα έπρεπε καν να τιμωρούμε τους δράστες(αλλά θα έπρεπε να τους αφήνουμε στην δίκαιη κρίση του Θεού).

Και με βάση αυτήν την θρησκευτική αντίληψη, ούτε την ελευθερία(που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο) μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να στερούμε από άλλους συνανθρώπους μας.

Δυστυχώς, με αυτή τη λογική δεν καταλήγουμε πουθενά....

ΚΑΤΑ!!!!! Τι λετε τωρα;;;; ποιος εχει το δικαιωμα να αποφασισει να αφαιρεσει τη ζωη καποιου αλλου, εστω και ως τιμωρια για δολοφονια;;;; ακομα και οταν αποφασιζεται.... Δε μπορω να σκεφτω πως θα το εκανα -ως "δημιος"- ακομα και αν αυτο θα ηταν η τιμωρια του ενοχου...

Και πειτε πως συμβαινει το απιστευτο και τελικα ειναι αθωος.... Πως αναστρεφεις κατι τετοιο;;;;;; με τιποτα...

Βεβαια η οικογενεια του εκαστοτε θυματος μιας δολοφονιας -γιατι δε νομιζω να υποστηριζει κανεις τη θανατικη ποινη ως τιμωρια για καποιο αλλο εγκλημα- σιγουρα ζητα την παραδειγματικη τιμωρια του ενοχου... Ολοι μιλαμε εκ του ασφαλους... Ωστοσο δεν πιστευω πως αυτο θα βοηθουσε την οικογενεια... Δε θα εφερνε πισω το αγαπημενο προσωπο.... Η φυλακιση ή μαλλον η στερηση της ελευθεριας ειναι τιμωρια και πολυ "βαρια" θα ελεγα.

-sorry για το μεγαλο post...-

Ο έξυπνος παραδέχεται...

Ο πονηρός δικαιολογείται...

Και ο ηλίθιος επιμένει...

Κι εγώ συντάσσομαι βέβαια ΚΑΤΑ της θανατικής ποινής. Η ανθρωπότητα έκανε βήματα πρός τα εμπρός και η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι κατάκτηση με αγώνες και αίμα. Ακόμα και στον χειρότερο δολοφόνο δεν αρμόζει αυτό το απάνθρωπο μέτρο. Οι εποχές του "οφθαλμός αντί οφθαλμού" νομίζω δεν πρέπει να μας καθοδηγούν. Και η παραμικρή, τέλος, αμφιβολία περί ενοχής του κατηγορουμένου πρέπει να εμποδίζει την εκτέλεση τέτοιων ποινών. Εξάλλου έστω και μια μέρα φυλακής είναι τραγική εμπειρία
[sIGPIC][/sIGPIC]

Αυτό είναι ο ορισμός του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού(φτού κακά, μακριά από μας).

Καταρχήν, φυσικά και θα κρίνουμε με τα πρότυπα της πολιτισμένης Δύσης γιατί αυτά έχουμε. Όσο λάθος είναι να επιβάλλεις τον πολιτισμό σου στους άλλους, άλλο τόσο είναι και το να κλείνεις τα μάτια μπροστά στις αγριότητες που μπορεί να είναι αποδεκτές σε κάποια άλλη κουλτούρα.

Υπάρχει πολιτισμικός ιμπεριαλισμός, και υπάρχει και πολιτισμική επιρροή. Το να δείξεις (με λεπτότητα, όχι με βόμβες) στον άλλο ότι υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος τον οποίο δεν έχει ανακαλύψει ακόμα, δεν είναι απλά αποδεκτό κατά τη γνώμη μου, είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Τώρα το εάν ο άλλος στυλώσει τα πόδια επειδή δεν γουστάρει τον ξένο είναι δικό του πρόβλημα, ας μείνει στο μεσαίωνα για μερικές δεκαετίες ακόμα. Δεν μπορεί όμως να του επιτρέπεται να εμποδίζει αυτούς που θέλουν να επωφεληθούν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Σχετικά με την θανατική ποινή, παρατηρώ ότι πολλοί απαντούν με βάση θρησκευτικές ή άλλες ρίζες.

Το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό αλλά πολιτικό/νομοθετικό.

Με βάση το Χριστιανισμό δεν θα έπρεπε καν να τιμωρούμε τους δράστες(αλλά θα έπρεπε να τους αφήνουμε στην δίκαιη κρίση του Θεού).

Και με βάση αυτήν την θρησκευτική αντίληψη, ούτε την ελευθερία(που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο) μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να στερούμε από άλλους συνανθρώπους μας.

Δυστυχώς, με αυτή τη λογική δεν καταλήγουμε πουθενά....

Όταν μπλέκεται η ηθική δεν μπορείς να αποφύγεις τη θρησκεία (και το λέω εγώ που δεν πιστεύω). Η πολιτική και η νομοθεσία δεν υπάρχουν στο κενό, επηρεάζονται κατ' εξοχήν από την ηθική, την επιστημονική γνώση κλπ.

Αν υπήρχαν μελέτες που έδειχναν ότι η θανατική ποινή συμβάλλει στην πτώση του βίαιου εγκλήματος εγώ θα την υποστήριζα. Για κάποιον άλλο το ηθικό βάρος της αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούν ούτε να διανοηθεί τη θανατική ποινή (ή αντίθετα θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος να τιμωρηθεί ο εκ προμελέτης φόνος). Δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μένοντας σε ένα στείρο "νομικίστικο" πλαίσιο.

Όλα αυτά είναι και θέμα συγκυρίας βέβαια. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα υποστήριζε τη θανατική ποινή θα μπορούσε εύκολα να περάσει σχετική νομοθεσία μετά την αποκάλυψη ενός φρικτού εγκλήματος (θεωρητικά πάντα γιατί η Ελλάδα δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Επίσης βάζω στοίχημα ότι αν ξεθάψουμε το παρόν τόπικ σε μια αντίστοιχη συγκυρία η απαντήσεις που θα δούμε θα είναι πολύ διαφορετικές.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

Υπάρχει πολιτισμικός ιμπεριαλισμός, και υπάρχει και πολιτισμική επιρροή. Το να δείξεις (με λεπτότητα, όχι με βόμβες) στον άλλο ότι υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος τον οποίο δεν έχει ανακαλύψει ακόμα, δεν είναι απλά αποδεκτό κατά τη γνώμη μου, είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Ωραία.

Σε αυτό ακριβώς είμαι εντελώς αντίθετος.

Κατ αρχήν ποιός λέει ότι ο δικός μας δρόμος είναι καλύτερος?Επειδή είναι δικός μας?Αμφιβάλλω πολύ για το ποιος είναι πολιτισμένος και ποιος όχι.Εκτός κι αν τα κομπιούτερ και τα κινητά είναι το μόνο κριτήριο πολιστισμού.

Μεσσαίωνα είχε (και εξακολουθεί να έχει)η δύση μόνο.

Η ανατολή δεν βρέθηκε ποτέ σε μεσαίωνα.

Όταν μπλέκεται η ηθική δεν μπορείς να αποφύγεις τη θρησκεία

Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι ηθικής φύσης, αλλά πολιτικής(μη με ρωτήσετε για σχέση πολιτικής και ηθικής γιατί θα χρειαστώ 15 σελίδες για να αποδείξω ότι δεν έχουν καμία σχέση):wink:

Σε όλα τα άλλα με βρίσκεις σύμφωνο:)

Κατ αρχήν ποιός λέει ότι ο δικός μας δρόμος είναι καλύτερος?

Επειδή είναι δικός μας?Αμφιβάλλω πολύ για το ποιος είναι πολιτισμένος και ποιος όχι.Εκτός κι αν τα κομπιούτερ και τα κινητά είναι το μόνο κριτήριο πολιστισμού.

Μεσσαίωνα είχε (και εξακολουθεί να έχει)η δύση μόνο.

Η ανατολή δεν βρέθηκε ποτέ σε μεσαίωνα.

Η καθημερινότητά μας είναι πιο εύκολη, η ποιότητα της ζωής μας καλύτερη, η γνώση μας περισσότερη. Αυτά είναι τα δικά μου κριτήρια.

Αυτό που δεν είχε η Ανατολή ποτέ είναι Αναγέννηση και Διαφωτισμό (και δυστυχώς η Ελλάδα λόγω Τουρκοκρατίας γνώρισε και τα δύο καθυστερημένα και ξώφαλτσα). Όσο για το μεσαίωνα, δεν ξέρω πως αλλιώς να χαρακτηρίσω την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αραβικές κυρίως χώρες.

Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι ηθικής φύσης, αλλά πολιτικής(μη με ρωτήσετε για σχέση πολιτικής και ηθικής γιατί θα χρειαστώ 15 σελίδες για να αποδείξω ότι δεν έχουν καμία σχέση):wink:

Επειδή θεωρώ αδιανόητο το να μην έχουν καμία σχέση, αν υπάρχει σύντομη βερσιόν θα ενδιαφερόμουν να την ακούσω. Την άποψή μου εγώ την έγραψα προηγουμένως.

-Candygram.

Η καθημερινότητά μας είναι πιο εύκολη, η ποιότητα της ζωής μας καλύτερη, η γνώση μας περισσότερη. Αυτά είναι τα δικά μου κριτήρια.

Αυτό που δεν είχε η Ανατολή ποτέ είναι Αναγέννηση και Διαφωτισμό (και δυστυχώς η Ελλάδα λόγω Τουρκοκρατίας γνώρισε και τα δύο καθυστερημένα και ξώφαλτσα). Όσο για το μεσαίωνα, δεν ξέρω πως αλλιώς να χαρακτηρίσω την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αραβικές κυρίως χώρες.

Επειδή θεωρώ αδιανόητο το να μην έχουν καμία σχέση, αν υπάρχει σύντομη βερσιόν θα ενδιαφερόμουν να την ακούσω. Την άποψή μου εγώ την έγραψα προηγουμένως.

Ευκολία φίλε μου είναι όπως το εννοεί ο καθένας.Όταν θέλεις 2 ώρες με το αμάξι για να πάς Κυψέλη-Μαρούσι που είναι η ευκολία?

Όταν καθημερινά εισπνέεις τόσα και τόσα καυσαέρια και δέχεσαι τόση ακτινοβολία που είναι η ποιότητα ζωής?

Ποιές είναι οι αξίες της δύσης?

Το χρήμα?

Η δύναμη?

Η δύση αιματοκύλισε τον κόσμο 2 φορές.

Η δύση εκμεταλλευόταν τους δύσμοιρους αφρικανούς και ασιάτες(με την αποικιοκρατική της πολιτική)Ότι στραβό υπάρχει σήμερα στον κόσμο, η δύση το έχει προκαλέσει.

Η δύση κάνει πυρινικές δοκιμές(όχι βέβαια στα δικά της εδάφη, μακριά, εκεί που ζούν κάτι άλλοι άνθρωποι, υποανάπτυκτοι, των οποίων η ζώη από ότι φαίνεται δεν έχει και μεγάλη σημασία).

Τα αμερικανάκια που πήγαιναν να πολεμίσουν στο ιράκ με βιντεοκάμερες στο χέρι και που βέβαια δεν μπορούν να καταλάβουν με τίποτα τι θα πεί "επίθεση αυτοκτονίας"και τι νόημα έχει κάτι τέτοιο( γιατί γι αυτούς η ζωούλα τους είναι πάνω από όλα και δεν πρόκειται να την θυσιάσουν για τίποτα απολύτως,νομίζουν ότι είναι αυτοί οι πολιτισμένοι και οι ιρακινοί οι ξυπώλυτοι. αλλά δεν όπως καταλαβαίνεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά

Γνώση υπάρχει πολύ στην δύση, αυτό είναι αλήθεια.Το πρόβλημα είναι η διαχείρηση της γνώσης.Από την στιγμή που η επιστήμες αποκόπηκαν από τη φιλοσοφία υπάρχει πρόβλημα.Δεν ξέρουμε πώς να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις μας προς όφελος του ανθρώπου.Αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση....

Όσο για την αναγέννηση που λές, η Ελλάδα δεν την είχε καμία ανάγκη, αφού η αναγέννηση στη δύση έγινε με βάση τον ελληνικό πολιτισμό(που διαδόθηκε από τους λόγιους του Βυζαντίου που πήγαν, λόγω τουρκοκρατίας στην δύση, μετά το 1453.

Όσο για την ηθική και την πολιτική:

Τις περισσότερες φορές η επίτευξη του κοινού καλού(ή του λιγότερου κακού )απαιτεί σκληρές αποφάσεις.Και η παραπάνω επίτευξη μπορεί ναμην γίνεται πάντα με τους πιο ηθικούς και θεάρεστους τρόπους.

Αυτά σε πολύ περιληπτική version:)