Jump to content

blogging @myphone.gr: Μπαταρίες, το παρόν και το μέλλον


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Οι εποχές αλλάζουν και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ραγδαίας εξέλιξης στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, με συσκευές που πραγματικά εντυπωσιάζουν το καταναλωτικό κοινό. Οι οθόνες αποκτούν ακόμη πιο πλούσια και ζωντανά χρώματα, οι διαστάσεις αυτών μεγαλώνουν και παράλληλα η επεξεργαστική τους ισχύς είναι τόσο μεγάλη που γίνονται ήδη κάποιες πρώτες συγκρίσεις με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τι δεν αλλάζει όμως και μας απογοητεύει; Γιατί κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι παρόλο που κρατάμε «έξυπνα» κινητά στα χέρια μας υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο σε αυτά και σε τι ακριβώς αναφέρονται; Φυσικά μιλάμε για το πιο σημαντικό μέρος μιας φορητής συσκευής, την μπαταρία. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά το πρόβλημα με τις μπαταρίες, αλλά και τι βήματα γίνονται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 

Το πρόβλημα

 

Τα σημερινά τηλέφωνα θα συμφωνήσουμε πως διαθέτουν αν θέλετε μια «ανώτερη ευφυΐα», όμως οι μπαταρίες τους είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο και δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι μεγάλες οθόνες, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές και οι ισχυροί δέκτες Wi-Fi καταναλώνουν υπερβολικά επηρεάζοντας δραματικά την αυτονομία της μπαταρίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι που παραπονιούνται για το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να έχουν μαζί τους φορτιστή όπου και αν τύχει να βρεθούν με τον φόβο ότι θα ξεμείνουν. Η τεχνολογία της μπαταρίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το μέγεθος. Συγκρίνοντας π.χ. δύο τυχαίες συσκευές, όπως το LG Optimus L7 (έτος κυκλοφορίας 2012) και HTC HD 2 (έτος κυκλοφορίας 2009) που έχουν ίδιο μέγεθος οθόνης (4,3 ίντσες) θα διαπιστώσουμε ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας έχει αυξηθεί σε χρονικό διάστημα 3 ετών κατά 35%, κάτι που συνεπάγεται καλύτερη γενική αυτονομία. Ωστόσο, η κατανάλωση των συσκευών έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από αυτό το 35%, με αποτέλεσμα και πάλι η χωρητικότητα της μπαταρίας να μην είναι αρκετή. Υπάρχουν λοιπόν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης;

 

Το μέλλον

 

Σε αυτό το πρόβλημα υπάρχουν κάποιες νέες καινοτόμες λύσεις. Η καθηγήτρια Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, κ. Άμυ Πριέτο, ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας τρισδιάστατης μπαταρίας (αποτελούμενη από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά) με πυρήνα από αφρό χαλκού με διπλάσια χωρητικότητα έναντι των συμβατικών μπαταριών δύο διαστάσεων και με δυνατότητα φόρτισης αυτού του νέου τύπου σε μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη, η νέα αυτή τρισδιάστατη μπαταρία διαρκεί για 5000 κύκλους φόρτισης αντί για 500.

 

Μια διαφορετική προσέγγιση έρχονται να μας δώσουν οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Νότια Κορέα. Ανακοίνωσαν λοιπόν πως ανέπτυξαν και ολοκλήρωσαν την δημιουργία της πρώτης εύκαμπτης και εκτυπωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτό ίσως σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής και επιτυγχάνει την διαδικασία παραγωγής smartphones με ευέλικτες οθόνες . Πιο συγκεκριμένα, για τις μπαταρίες χρησιμοποιούνται νανοϋλικά που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια δημιουργώντας πολυμερικούς ηλεκτρολύτες μεγαλύτερης σταθερότητας από τις συμβατικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ένα σημαντικό βοήθημα για τους σχεδιαστές, όπου δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν εμπόδια ως προς των περιορισμών υλικών του παρελθόντος, ώστε να δημιουργήσουν από εδώ και στο εξής ακόμη πιο εντυπωσιακές συσκευές.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/10408/untitled2.jpg

 

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει παράλληλα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας έναντι των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές, καθώς οι τελευταίες χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες υγρής μορφής που διαχωρίζονται από ένα λεπτό υμένιο, το οποίο μπορεί να διαβρωθεί λόγω υπερθέρμανσης και να υπάρξει επαφή με το αρνητικό ηλεκτρόδιο. Πιθανό αποτέλεσμα αυτού είναι ακόμα και να σημειωθεί έκρηξη.

 

Το παρόν

 

Μια άλλη λύση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή που προτείνεται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες όπως π.χ. την Duracell και την Energizer για συνεχής φόρτιση, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση μπαταριών με αμέτρητα mAh στις φορητές μας συσκευές. Πως όμως θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα συνεχούς φόρτισης για τις αγαπημένες μας mobile συσκευές; Η λύση βρίσκεται στην ασύρματη φόρτιση των κινητών μέσω επιφανειών όπου ακουμπώντας την φορητή συσκευή μας θα φορτίζεται χωρίς την χρήση καλωδίων. Εταιρίες λοιπόν, παίρνοντας αυτή την ιδέα την προχώρησαν ακόμα παραπέρα. Φανταστείτε να έχετε την επιλογή να φορτίσετε το tablet ή το Smartphone σας ακόμη και όταν είστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε μαζί σας κάποιον φορτιστή. Πρακτικά, κάθε επιφάνεια θα μπορεί να μετατραπεί σε charging pad με αποτέλεσμα η συσκευή να βρίσκεται συνεχεία σε φόρτιση. Έτσι θα μπορούμε να βρίσκουμε charging pads σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας: Στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στην καφετέρια, αεροδρόμια κλπ. Απλά θα ακουμπάτε την φορητή σας συσκευή στο τραπεζάκι και το κινητό θα φορτίζει. Έτσι, ενώ το Smartphone/tablet θα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η συνεχή φόρτιση θα του επιτρέπει να βγάζει αβίαστα την ημέρα, λύνοντας τα χέρια μας στο θέμα της μπαταρίας. Και ενώ αυτά φαίνονται όλα πολύ μελλοντικά, ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες η Duracell έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλες εταιρίες (πχ Starbucks) ώστε το PowerMat να βρίσκεται σε πολλά σημεία της πόλης, προσφέροντας δωρεάν φόρτιση σε όλους τους χρήστες.

 

Θα είναι λοιπόν αυτό το μέλλον των μπαταριών; Το σίγουρο είναι ότι είμαστε κοντά σε μια επανάσταση που θα μας λύσει τα χέρια βάζοντας, κάποια στιγμή, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους «μισητούς» φορτιστές.

 

[via] via via

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

αυτονομία.το πιο σημαντικό τεχνολογικό ζήτημα στον χώρο των "κινητών". και το πιο σημαντικό thread στις "Απόψεις".

 

όταν μας δίνουν "απλόχερα" τόσες επίλογες, χωρίς να διαρκούν τι να το κάνεις? κάθε τρεις και λίγο φόρτιση και φόρτιση με αποτέλεσμα σε έναν χρόνο το πολύ η μπαταρία να έχει γίνει ράκος.

 

λύσεις πιστεύω υπάρχουν αλλά εσκεμμένα δεν μας τις δίνουν. με φορτιστές ή χωρίς, το θέμα είναι να έχουμε αυτονομίες ισάξιες των επιλογών που δίνονται.

Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνήσω κι εγώ στο ότι δεν μπορείς να έχεις μια πανάκριβη έξυπνη συσκευή που "κάνει παπάδες" κι όμως να πρέπει να το φορτίζεις κάθε 8 ώρες όσο βαριά χρήση και να κάνεις!!!

 

επίσης, βλέπουμε μια πληθώρα από οικονομικές συσκευές των 100-150 ευρώ με android συνήθως οι οποίες διαφημίζονται σαν πλήρη smartphone, οι οποίες όμως με βαριά χρήση δεν κρατάνε ούτε το 8ωρο...!!! έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ακόμα και από επώνυμες συσκευές όπως το SE Mini Pro X10 που είχα πριν 2 χρόνια που κρατούσε με μέτρια χρήση 1,5 μέρες και το βράδυ κλειστό το GSM!!!!

Link to comment
Share on other sites

Φανταστείτε να έχετε την επιλογή να φορτίσετε το tablet ή το Smartphone σας ακόμη και όταν είστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε μαζί σας κάποιον φορτιστή. Πρακτικά, κάθε επιφάνεια θα μπορεί να μετατραπεί σε charging pad με αποτέλεσμα η συσκευή να βρίσκεται συνεχεία σε φόρτιση.

Αυτή είναι η πιο πιθανή λύση που βλέπω να εφαρμόζεται στο άμεσο μέλλον. Το ερώτημα μου όμως είναι το εξής: Αν όπου πάμε φορτίζουμε το κινητό συνέχεια, δεν θα μειώνεται και πιο γρήγορα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Με την προϋπόθεση ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιείται στην παρούσα τεχνολογία μπαταριών, σαν αυτές που έχουμε ήδη στα κινητά μας!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά προτιμώ το breakthrough, από την παραποίηση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας ....

 

Αν και για να είμαι ειλικρινής, τίποτα δεν θα με εντυπωσιάσει όσο έχω στο μυαλό μου φόρτιση μέσω βιοηλεκτρισμού :O

Nokia N9 & S.E.X. Play User x )

 

Απελπισμένες ρητορικές διαστρεβλώσεις !

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό είναι το μέλλον. Και μάλιστα το άμεσο. Θα πηγαίνω στον Σάββα για σουβλάκι και θα φορτίζει το κινητό στο τραπέζι όσο τρώω το βρώμικο πιτόγυρο. Τι λέμε ρε παιδιά;
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχα βέβαια υπάρχουν εταιρίες που έχουν αρχίσει και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σωστές μπαταρίες (3500mah Li-pol) όπως το παρακάτω

http://www.techgear.gr/lenovo-p770-android-smartphone-announced-57810/

“Don’t expect something for nothing.”
Link to comment
Share on other sites

Εγω πάντως το βλέπω κάπως συνομωσιολογικά... Επειδή δεν μπορώ με τίποτα να πιστέξω πως με τόση εξέλιξη σε ολους τους τομείς ξαφνικά κολλάνε στην μπαταρία, πιστεύω πως το θέμα είναι το εξής.

 

Φανταστείτε τον Mάιο στο unpacked η Samsung να παρουσιάσει ενα Galaxy SIV με τον top CPU/GPU, τις καλύτερες μνήμες, και την καλύτερη οθόνη της αγοράς. Και επιπλέον να του βάλει μέσα μια μπαταρία που θα το κρατάει σε χρήση 4 μέρες! Με δεδομένο πως εκτός απο τους τρελαμένους gadget freaks και τους εντελώς μοδάτους, ποιός θα πάρει το επόμενο Galaxy; Θα εχουμε ενα τηλέφωνο που άνετα βγάζει 2-3 χρόνια και το μόνο πρόβλημά του (η μπαταρία) εξαφανισμένο.

Crazy? I was crazy once. They locked me in a room. A circular room and told me to find a corner. I lived there. I died there. Died? I died once. They put me in a deep dark whole, with worms. Worms? I hate worms, worms make me crazy. A worm tickled my nose. That drove me crazy. Crazy? I was crazy once...
Link to comment
Share on other sites

Εγω πάντως το βλέπω κάπως συνομωσιολογικά... Επειδή δεν μπορώ με τίποτα να πιστέξω πως με τόση εξέλιξη σε ολους τους τομείς ξαφνικά κολλάνε στην μπαταρία, πιστεύω πως το θέμα είναι το εξής.

 

δεν είναι συνομωσίες, είναι πραγματικότητα. δεν κολλάνε, απλά δεν θέλουν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει υποτίθεται δώσει έγκριση o Obama και χρηματοδότηση για έρευνα στις μπαταρίες των smartphone? το είχα διαβάσει πριν απο λίγο καιρο.
Link to comment
Share on other sites

Στο τέλος θα κυκλοφορούμε με φορητούς φορτιστές...

 

Εγώ πάντως ήδη κυκλοφορώ

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει υποτίθεται δώσει έγκριση o Obama και χρηματοδότηση για έρευνα στις μπαταρίες των smartphone? το είχα διαβάσει πριν απο λίγο καιρο.

 

Ναι κι εγω κατι τετοιο θυμαμαι!

Quadra 660av
Link to comment
Share on other sites

Η μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι η ασύρματη (και ελεύθερη) ενέργεια, χωρίς τραπεζάκια, ειδικές επιφανιες κτλπ, απλά η συσκευή θα λειτουργεί όπως οι σημερινές συσκευές που συνδέονται με την παροχή ρεύματος, χωρίς το καλώδιο... :-)
Το τίμημα αυτών που κατέχουν την γνώση, είναι να ζουν έκπτωτοι.....
Link to comment
Share on other sites

Όντως αυτό με τις μπαταρίες είναι μεγάλο πρόβλημα και σπαστικό να το φορτίζεις κάθε μέρα!Και δεν μπορώ να καταλάβω τις εταιρίες γιατί δεν κάνουν κάτι για αυτό!Δεν βλέπουν σχόλια και παράπονα των πελατών τους? Είχα το One X και η μπαταρία του με πολύ καλή χρήση δεν κρατούσε ούτε μέρα!Για αυτό και το πούλησα!Αντί να βάλουν καμιά μπαταρία της προκοπής κάθονται και ασχολούνται με προγράμματα για εξοικονόμηση μπαταρίας.Αψυχολόγητο τελείως το θεωρώ.
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως ήδη κυκλοφορώ

 

Αυτό είναι φορτιστής της μπαταρίας ή σαν μια εξωτερική μπαταρία;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως η συσκευή μου δεν έχει κανένα θέμα αυτονομίας. :D:D

(κάτοχος NOTE 2).

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S9 ~ Asus ZenBook 14

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως η συσκευή μου δεν έχει κανένα θέμα αυτονομίας. :D:D

(κάτοχος NOTE 2).

 

Οτι και να πεις Γιαννη, καποιος που δεν εχει note 2 δεν μπορει ουτε να φανταστει την αυτονομια του ;)

Link to comment
Share on other sites

Οτι και να πεις Γιαννη, καποιος που δεν εχει note 2 δεν μπορει ουτε να φανταστει την αυτονομια του ;)
Είχαν περάσει χρόνια από τότε που δεν χρειαζόταν να φορτίζω το κινητό μου κάθε βράδυ! Εντάξει, και πάλι δεν μιλάμε για αυτονομία 3 ημερών, αλλά 40 ώρες τις έχω, τη στιγμή που με το hox+ ίδρωνα για τις 20 ώρες. (με το htc+).

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S9 ~ Asus ZenBook 14

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα της αυτονομίας συμβαίνουν μεγαλύτερα βήματα απ' ότι νομίζει ένας μέσος χρήστης. Προσοχή: όχι μεγάλα. Απλά μεγαλύτερα από την κοινή γνώμη. Είναι κάπως σαν την ενεργητική και την παθητική ασφάλεια στα αυτοκίνητα, όπου μικρές εξελίξεις και στους 2 τομείς όταν υπολογισθούν μαζί δημιουργούν μια μεγαλύτερη εξέλιξη για την γενική ασφάλεια

 

Έτσι και στην αυτονομία συνήθως κοιτάζουν μόνο τα mAh, όταν θα πρέπει να κοιτάζουν και nm. Όσο περνάει ο καιρός και θα πηγαίνουμε σε μικρότερα nm στις πλακέτες, θα μπλέκουμε με τρισδιάστατα chipsets κτλ. τόσο λιγότερη κατανάλωση θα έχουν. Θα κάνουν πχ. μια μπαταρία των 2300mAh να είναι σαν μια 2600 της προηγούμενης γενιάς κ.ο.κ.

 

Ένα πρόβλημα είναι ότι με κάθε σμίκρυνση όμως έχουμε νέα πιο ενεργοβόρα κομμάτια στις συσκευές που αντισταθμίζουν το κέρδος, πχ. 1080p οθόνες. Αυτό δε πάει να πει πως δεν είχαμε κέρδος ε, πολύς κόσμος βλέπει στο 720p κινητό του την ίδια μπαταρία που είχε με το qHD κινητό του και κάθεται και λέει "πάλι στα ίδια είμαστε ****το;" όταν δεν είναι έτσι. Για να έρθει στην ίδια αυτονομία με πιο ενεργοβόρα κομμάτια, κάτι θα καίει λιγότερο σε σχέση με πριν. Είναι δηλαδή και λίγο θέμα αντίληψης.

 

Από εκεί και μετά φτάσαμε στις 1080 οθόνες. Αμφιβάλλω αν θα περάσουμε μετα σε κάτι πιο μεγάλο στο θέμα της ανάλυσης, οπότε οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καθίσουν λίγο εδώ και να εξελιχθούν στην αυτονομία τους. Είναι βέβαια και μια καλή συγκυρία ότι είμαστε πια στα 28nm που είναι ένα σημείο καμπής για την κατανάλωση.

Από 32nm στα 28nm κερδίσαμε ~30% λιγότερη κατανάλωση, από 28nm στα 22nm μπορεί να υπάρξει μέχρι και άλλο τόσο, ενώ το επόμενο βήμα είναι τα 14nm όπου σε σχέση με σήμερα θα είμαστε στα μισά (μπορεί και παραπάνω).

 

Εκτός και αν κάνουν καμιά βλακεία και αρχίσουν υπερβολές τύπου 1440p οθόνες σε κινητά 5". :p

Edited by ASDF
Όχι.
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι φορτιστής της μπαταρίας ή σαν μια εξωτερική μπαταρία;

 

είναι εξωτερικος φορτιστης.:)

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

είναι εξωτερικος φορτιστης.:)

 

Τέλειο! Φορτίζει τη μπαταρία όπως ο κανονικός φορτιστής πρίζας ή πιο αργά; όπως πχ το usb;

Link to comment
Share on other sites

Τέλειο! Φορτίζει τη μπαταρία όπως ο κανονικός φορτιστής πρίζας ή πιο αργά; όπως πχ το usb;

 

Φανταζομαι θα υπαρχουν διαφοροι τυποι στο εμποριο. Το συγκεκριμενο (δεν εχω κατσει να κοιταξω διεξοδικα) φορτιζει πιο αργα απο τον φορτιστη της πριζας αλλα νομιζω πιο γρηγορα απο το usb.

Οπως και να χει για περιπτωσεις αναγκης (και μη) κανει μια χαρα τη δουλεια του. Τουλαχιστον δεν αγχωνομαι αν θα με βγαλει η νυχτα οταν θαμαι εκτος σπιτιου.(για να μην πω οτι με ευγνωμονουν οι φιλοι μου και τους σωζω καθε φορα που καποιος δεν εχει μπαταρια. Εκτος απο τον εναν που εχει iphone και καταριεται. :rolleyes: :rolleyes: )

Το μονο κακο ειναι οτι φορτιζει σχετικα αργα. Λιγο πιο αργα απο τις συσκευες που το εχω δοκιμασει

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Θα θελα απο περιεργεια να μας πουν καποιοι κατοχοι του iphone 5 , πως ειναι τα πραγματα με τη μπαταρια στον μοντελο αυτο.ο κυριοτερος λογος που εδωσα το 4ς(ενας απο τους πολλους) ηταν η κακιστη αυτονομια.βλεπω στα τεστ, πως στις ωρες σερφαρισματος εχει σχεδον οσο το ipad(wifi surfing), αλλα 7 ωρες ελεγαν και για το 4ς και δεν εβγαζε ουτε τις 4μιση.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...