Jump to content

Ελληνικά ή greeklish; (Κατάργηση των Greeklish από 01/09)


α2
 Κοινοποίηση

Εσείς τι υποστηριζετε;  

513 members have voted

  1. 1. Εσείς τι υποστηριζετε;



Recommended Posts

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος sigmacom (18 Ιούν. 2004 , 10:40)

 

Υπενθυμίζω ότι η PowerZ είναι ένα (λαμπρό) παράδειγμα χρήστη του myphone που το γύρισε από τα Greeklish στα Ελληνικά κι απο μένα κέρδισε ένα θετικό Karma... :up:

 

Το ξέρω φίλε και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι αυτήν της την προσπάθεια! :) :) :D

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Που καταλήγουμε?

 

Μπορείτε να γράφετε με greeklish όσοι επιμένετε αλλά σας προτρέπουμε να προσπαθείτε να γράφετε Ελληνικά.

 

Να θυμάστε ότι το board έχει τη δυνατότητα να κάνει search με Ελληνικούς χαρακτήρες.

 

Η πλάκα είναι στα phpBB boards που απαγορεύουν τελείως τα greeklish και το board δεν μπορεί να κάνει search με Ελληνικούς χαρακτήρες. :lol:

 

Οσον αφορά στα greeklish λοιπόν , Καλό καλοκαίρι σε όλους. :D :)

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Αν και εχει κουβεντιαστει αρκετες φορες το θεμα, σας προτρεπω να διαβασετε το ακολουθο αρθρο. Παρουσιαζει με πολυ σωστο τροπο το θεμα. Αξιζει 2 λεπτα απο το χρονο σας, ειδικα αν ανηκετε σε αυτους που αρνουνται να γραψουν ελληνικα. Θα προτεινα επισης να το προοθησετε, σε αλλους που επισις γραφουν μονο greeklish. (Οχι σε ολο το Address book σας :p )

 

 

Του Δ.Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

 

 

Οσο κι αν είναι διαστροφή, το ελληνικό αλφάβητο δεν κατέχει πλέον σημαντική θέση στον κώδικα συνεννόησης των Ελλήνων. Οι χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου έπαψαν να είναι εργαλείο στον χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τότε εμφανίστηκαν τα greeklish. Η ελληνική γλώσσα μεταγράφηκε στο λατινικό αλφάβητο, υπακούοντας στη νοοτροπία του «χρηστικού» και του «χαλαρού». Η αντικατάσταση αυτή προσδιορίζει τη νέα πραγματικότητα του ηλεκτρονικού διαλόγου των Ελλήνων.

 

Οι ποταμοί αιμάτων που χύθηκαν από την αρχαία εποχή, τη λατινοκρατία, την τουρκοκρατία, στράγγιξαν τη μνήμη μας και τα ελληνικά γράμματα δεν είναι πια λειτουργικά, είναι δύσχρηστα και άρα κουραστικά. Η λατινόμορφη μεταγραφή, που υιοθετήθηκε υπό το πνεύμα της πολιτικής του «χρήσιμου», φαίνεται ότι σταδιακά θα υποκαταστήσει έναν πολιτισμό τεσσερισήμισι χιλιάδων χρόνων που, ασφαλώς, δεν διατηρείται χωρίς κόπο. Μείωση μαθημάτων για χαρούμενα παιδιά, επιστροφή στις δέσμες για να μην κουράζονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας.

 

Ηανακούφιση της ήσσονος προσπάθειας καλλιεργήθηκε κατά κόρον από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από μια ισχυρή μερίδα του ΠΑΣΟΚ, όπως και της άλλης Αριστεράς. Το περιεχόμενο της έννοιας «Ελλάδα» εγκλωβίζεται στην αξία του σύγχρονου φολκλόρ και στην ανάμνηση του αρχαίου κλέους. Η μυσταγωγία των ελληνικών γραμμάτων και η ορθή γραφή της γλώσσας που αυτά εκφράζουν, αποκτούν πια συμβολική αξία μύθου.

 

200.000 Ελλήνων, κατά μέτριους υπολογισμούς, και 500.000, κατ' άλλους, τη χρησιμοποιούν, χωρίς να υπολογίσουμε την κινητή τηλεφωνία. Η γλώσσα λοιπόν greeklish υπάρχει, χρησιμοποιείται και υποκαθιστά «φυσικά» το ελληνικό αλφάβητο. Τι άλλο μπορεί να είναι αυτή η αποκοτιά για φωνηματική και, ταυτόχρονα, απεικονιστική μεταλλαγή της γλώσσας από τον ορισμό του περιστασιακού και του αυθαίρετου; Δηλαδή σήμερα η ενεργός «παλιά» γενιά χαρακτηρίζεται και προτείνει στη νέα γενιά έναν εύχρηστο βολικό γλωσσικό κώδικα; Η παλιά γενιά, που υπόσχεται στη νεώτερη ανάπαυση, με μόνη απαραίτητη τη βασική γνώση, δεν είναι η αισθητική της Ελλάδας, η αισθητική του άχθους και της λεπτομέρειας, η αισθητική του κάλλους. Αυτός ο κόσμος, με επικρατούσα τη λογική του χρήσιμου και του ελάχιστου κόστους, δεν είναι κατ' ανάγκην ένας κόσμος απαραίτητος. Ο κόσμος, ως μια ευρύτατα πολιτική πραγματικότητα, επηρεάστηκε καταλυτικά από τις δικές μας εκλεπτυσμένες φιλοσοφικές, ιδεατές όσο και υλικές προσεγγίσεις και αναζητήσεις. Και τώρα εμείς ουσιαστικά μεταμορφώνουμε όλα αυτά σε έτερα τινά ιδεογράμματα. Αρνούμαστε την υπόστασή μας και ίσως σύντομα θα κατανοούμε τον εαυτό μας όπως θα μας τον εξηγούν οι άλλοι.

 

Μόνον η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μας επηρεάζει η Ιστορία μας μάς βοηθάει να επιλέξουμε την ποιότητα της ζωής μας. Η ενδεχόμενη καθολική επικράτηση των greeklish (οποία ευφωνία) μάλλον θα πρέπει να οδηγήσει σε συνολικό σφράγισμα των φιλολογικών σχολών και ομαδική αυτοκτονία των φιλολόγων, σε ένδειξη ευθιξίας. Γιατί ποια επιστημονική αναζήτηση για την αξία της γλώσσας και ποια οιμωγή περί της σωτηρίας της έχουν νόημα όταν «φυσικά» υποκαθίσταται από τα greeklish; Η απαξίωση της ελληνικής γραφής οφείλεται ξεκάθαρα στην εποχή και τον χώρο που κοσμήσαμε με «χαλαρά». Μια ιστορία καθολικής ισχύος, όπως η ελληνική, δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη μηχανιστική αντίληψη του ανάσκελου παραμιλητού. Ο Λεωνίδας, αλλά ακόμη και ο Αθανάσιος Διάκος ή ο Καραϊσκάκης, που δεν μιλούσαν και καλά καλά ελληνικά, πάλεψαν για την επιβίωση του έθνους και των ιστορικών καταβολών του, όπως διασώθηκαν μέσα από τη γλώσσα. Και εμείς, προσκολλημένοι στην αποχαυνωτική αντίληψη περί του ελεύθερου χρόνου, θεωρούμε ότι οι διακοπές σε greeklish-τιτλοφορούμενα ξενοδοχεία**** (προς Θεού! Δεν έχουμε τίποτα με τα ξενοδοχεία), τα οποία παρέχουν πολλά περισσότερα από αυτά που αντέχουμε ή έχουμε πραγματικά ανάγκη, είναι αδιάσειστο τεκμήριο ευζωίας και ευδαιμονίας. Και να σημειώσουμε ότι, όπως είναι αντιληπτό, αυτή η λατινόμορφη μεταγραφή, η οποία εμφανίζεται με ποικίλες αποκρουστικές παραλλαγές, είναι κατανοητή μόνο μεταξύ των Ελλήνων. Μεταγράφουμε λατινικά το ελληνικό αλφάβητο για να επικοινωνήσουμε αποκλειστικά μεταξύ μας. Δεν μιλάμε αγγλικά, γράφουμε στα λατινικά τα ελληνικά. Μπροστά στην greeklish, η esperanto μοιάζει λογιωτάτη...

 

«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος», έλεγε ο Πρωταγόρας, εννοώντας φυσικά ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γνωρίσουμε τον κόσμο, παρά μόνο οι αισθήσεις μας. Τώρα οι οφθαλμοί μας αντικρίζουν το λατινικό αλφάβητο. Αναγνωρίζουμε τον διπλανό μας μέσω αυτού. Διαβάζουμε ευκολότερα και γρηγορότερα τους λατινικούς χαρακτήρες. Ας πετάξουμε λοιπόν στον δρόμο τα επιγράμματα στα μνημεία κ.λπ., στα οποία πολυάριθμοι ξένοι και Ελληνες λάτρεις της γλώσσας μας «έδωσαν» τη ζωή τους. Ας φτιάξουμε και μουσεία για τα λουστραρισμένα μάρμαρά μας από την Engleterra.

 

ΟΕλληνισμός δεν είναι ανάμνηση. Το ελληνικό αλφάβητο γράφεται και μιλιέται με κοπιώδη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι χωρίς τη γραφή μας ακυρώνουμε τον πολιτισμό μας και τα όσα πέτυχε ιστορικά. Η ελληνική γραφή αντιμετωπίζεται, σε αυτήν την ακρωτηριασμένη εποχή, με πολιτικές που δεν έσκυψαν στον τόπο με γνήσιο ενδιαφέρον και ευαισθησία απέναντι στον απέραντο κόπο του. Αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική greeklish, γι' αυτό και η γλώσσα υφίσταται τις συνέπειές της. Μια μπάσταρδη κατάσταση που, σαν μουλάρι, δεν γεννά, δεν δημιουργεί πολιτισμό γιατί νέρωσε το αίμα που πότισε τη γραφή των Ελλήνων.

 

Η Ελλάδα δεν είναι μια ουδέτερη χώρα. Δεν ξέρω τι θα γίνει φυσικά μετά την αυτοκτονία των φιλολόγων. Ισως και να ιδρυθούν Greeklishlology σωματεία.

 

Η istoria fainetai na mas ypoka8ista, enw emeis milame me stomfo, ftynontas sta kokkala twn pateradwn mas...

_____________________________________________

Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

Link to comment
Share on other sites

To kourase ligo o tipos...

Gamo ta paidia einai oi greeklish users.Ενταξει?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Μουχαχαχαχαχαχα, σωστός!!!!

 

KostasV τι είναι καλύτερο, greeklish ή Ελληνικά χωρίς τόνους :rolleyes: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη χωρίς να είμαι σίγουρος αλλά τα γκρίκλις δεν αναπτύχθηκαν λόγο έλειψης υποστήριξης ελληνικών στα πισί παλιά?

:confused:

Link to comment
Share on other sites

"Μεταγράφουμε λατινικά το ελληνικό αλφάβητο για να επικοινωνήσουμε αποκλειστικά μεταξύ μας. Δεν μιλάμε αγγλικά, γράφουμε στα λατινικά τα ελληνικά"

 

Σωστός. Αυτό κι αν είναι ορισμός του παραλόγου...

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη χωρίς να είμαι σίγουρος αλλά τα γκρίκλις δεν αναπτύχθηκαν λόγο έλειψης υποστήριξης ελληνικών στα πισί παλιά?

:confused:

 

Ναι once upon a time, αλλα τώρά;

_____________________________________________

Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

Link to comment
Share on other sites

να με συγχωρει ο τυπος αλλα δεν νομιζω οτι του εδωσα το δικαιωμα να ανακατευεται στο πως θα γραφω εγω και ο καθενας.Ειναι προσωπικη υποθεση του καθενος και τι τον βολευει.Εγω ειδικα επειδη συνηθως δεν γραφω ελληνικα καθως ειμαι σε αγγλοφωνο σχολειο εχω να γραψω ελληνικα στο χαρτι εδω και χρονια και δεν μπορω να δεχομαι επικρισεις για τα λαθη που μπορει να κανω.Επισης πολλες φορες σε διαφορα μειλς πολλων υπαρχει προβλημα με τους ελληνικους χαρακτηρες.ΒγΑΙΝΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ!

μην το προσωρισω παραπερα και η συζητηση ξεφυγει.

χρηστης:9210i,3650,GD87,8310,3510i,

P800

παλαιοτερα : 768,V50,Τ28S,T68,7650

Link to comment
Share on other sites

O re mania me to oti me to greeklish xalame ton politismo mas! Na peite auto pou lene merikoi oti den exoun sini8isei sta greeklish kai kourazonte na ta diabazoun entaksei...na to dextw (egw apo thn allh pio grhgora diabazw greeklish...genika omos ta agglika einai h prwth mou glwssa kai meta ta ellhnika)

Opos 8elei o ka8enas epikoinwnei! H glwssa einai epikinonia, kai to greeklish einai ena evolution...opos kai ta nea ellhnika htan sta arxaia, h h ka8areuousa kai ola ta loipa. Apo pou kai ws pou ftinoume sta kokkala progonon? Auth h logikh einai idia me thn logikh pou exoun goneis gia thn mousikh twn paidiwn tous, otan thn idia akribws stash eixa oi dikoi tous goneis palia gia thn dikh tous mousikh. Auto pou isws einai ftisimo sta kokkala progonon einai auto pou ginete me to FYROM/Macedonia kai alla tetoia diafora. To greeklish einai enas neos tropos grafhs pou 8a ekselix8ei. Tis idies lekseis xrisimopoioume, apla me diaforetika grammata. Opos kai sta nea ellhnika den exoun politoniko sistima opos sta arxaia, gia logous aplopoihshs! Pou to problhma? An ola ta keimena pou uparxoun sta ellhnika metagrafoun se greeklish de nomizw na xasoun to noima tous, epomenos h logikh ths katastrofhs tou politismou einai aploustata mpourda pou lene merika kollimena muala!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά τα greeklish δεν τα διαβάζω. Με κουράζουν, βαριέμαι και απλά τα προσπερνώ.

Εκτός βέβαια αν γράφει κάποιος φίλος που μ' ενδιαφέρει οπωσδήποτε η άποψη του... :)

Link to comment
Share on other sites

Εγω το μονο που εχω με τα greeklish ειναι οτι οταν τα κειμενα ειναι μεγαλα δεν μπορω να τα διαβασω λογω του οτι πραγματικα με πιανει το κεφαλι μου.

Aπο εκει και περα ξερω πολλα παιδια που ενω γραφουν greeklish μιλανε πολυ καλα την Ελληνικη.Το κανουν για τον "Α" "Β" δικο τους λογο.

Σιγουρα θα ηθελα ολοι να γραφαμε στα Ελληνικα, μιας και αυτο ειναι το "σωστο".Eιναι η μητρικη μου γλωσα στο φιναλε και πρεπει\θελω να την σεβαστω. ;)

Με το περασμα του καιρου στην Ιταλια ηδη κανω καμια φορα κανα λαθακι ορθογραφικο, εαν παψω να γραφω κι Ελληνικα υπαρχει ο κινδυνος να γινουν περισσοτερα.

Κι εγω π.χ. που δεν βαζω τονους δεν ειμαι απολυτα σωστος.Το κανω απλουστατα γιτι ακομα δεν ειμαι "τοσο" γρηγορος στο γραψμο και αν βαλω και τονους αργω...πολυ!Σιγα σιγα ομως θα το κανω και αυτο. :O

Link to comment
Share on other sites

Den diafwnw pws isws ta greeklish einai "kapws"! Ta proteimw vevaia , apo kapoious pou grafoun me ellinikous xaraktires kai kanoyn POLLA orthografika lathoi, pou polles fores parapoioun kai to noima tis idias tis leksis! Greeklish xreisimopoieis sto pc! Den tha grapseis kati se xarti i den tha kaneis mia dilwsi, grafontas se greeklish!

 

Einai kalutero diladi:

 

Αν και εχει κουβεντιαστει αρκετες φορες το θεμα, σας προτρεπω να διαβασετε το ακολουθο αρθρο. Παρουσιαζει με πολυ σωστο τροπο το θεμα. Αξιζει 2 λεπτα απο το χρονο σας, ειδικα αν ανηκετε σε αυτους που αρνουνται να γραψουν ελληνικα. Θα προτεινα επισης να το προοθησετε, σε αλλους που επισις γραφουν μονο greeklish. (Οχι σε ολο το Address book σας :p )

 

 

 

?????

 

 

Filika...

Black black heart why would you offer more

Why would you make it easier on me to satisfy

I'm on fire I'm rotting to the core

I'm eating all your kings and queens

All your sex and your diamonds.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί είναι προτιμότερα τα greeklish από τα ανορθογραφα ελληνικά; Μήπως αυτός που κάνει λάθη, θα πάψει να τα κάνει όταν γράψει με greeklish;
Link to comment
Share on other sites

Gia emena toulaxiston einai ligotero antiaisthitiko! Grafwntas anorthografa pisteuw pws diapratteis ola osa leei parapanw o k. D.K Papaiwannou.

 

Sta greeklish ti mporeis na oriseis ws lathos kai ti oxi?

Black black heart why would you offer more

Why would you make it easier on me to satisfy

I'm on fire I'm rotting to the core

I'm eating all your kings and queens

All your sex and your diamonds.

Link to comment
Share on other sites

Η ανορθογραφία δεν είναι επιλογή. Μπορεί κάποιος να έχει κάποιο πρόβλημα για παράδειγμα και να μην κατάφερε να μάθει ποτέ ορθογραφία

Τα greeklish όμως θέλουμε και τα γράφουμει γι' αυτό και είναι κατακριτέα.

 

Όσο για την ορθογραφία στα greeklish εκεί κι αν είναι πια... Γράφουμε που γράφουμε greeklish, τα γράφουμε κι ανορθόγραφα επίτηδες :blink: Πραγματικά ο συνδυασμός που σκοτώνει...

Link to comment
Share on other sites

Diladi autos pou ws Ellinas den emathe pote tou orthografia einai kaluteros apo auton pou epilegei sto pc tou na grapsei greeklish?

 

Stin teliki pio eukola diavazeis ta greeklish apo mia anorthografi leksi me ellinikous kata ta alla xaraktires!

Black black heart why would you offer more

Why would you make it easier on me to satisfy

I'm on fire I'm rotting to the core

I'm eating all your kings and queens

All your sex and your diamonds.

Link to comment
Share on other sites

:lol: :lol: :lol:

Μουχαχαχαχαχαχα, σωστός!!!!

 

KostasV τι είναι καλύτερο, greeklish ή Ελληνικά χωρίς τόνους :rolleyes: :lol:

 

Ahahahahaha..... Swstos o Matis... :p Respect... :cool:

[imgalign]http://icons.iconarchive.com/icons/iconshock/social-media/96/twitter-icon.png[/imgalign]"Some hearts are different than others. Like crystal in a world of glass... Even the way they shatter is beautiful..."

 

Wannabe Editor? Reviewer? Columnist?

Join the Unwired Revolution, now!

Link to comment
Share on other sites

Diladi autos pou ws Ellinas den emathe pote tou orthografia einai kaluteros apo auton pou epilegei sto pc tou na grapsei greeklish?

 

Stin teliki pio eukola diavazeis ta greeklish apo mia anorthografi leksi me ellinikous kata ta alla xaraktires!

 

Φυσικά και είναι. Συγκρίνεις δηλαδή έναν δυσλεκτικό που δε μπορεί να μάθει να γράφει σωστά, με κάποιον που βαριέται να γράψει ελληνικά;

Link to comment
Share on other sites

oloi osoi kanoun orthografika lathoi einai duslektikoi? An einai etsi paw passo!!! Den nomizw omws!! Einai megaluteroi killers tis ellinikis glwssas kata tin gnwmi mou!!!

Black black heart why would you offer more

Why would you make it easier on me to satisfy

I'm on fire I'm rotting to the core

I'm eating all your kings and queens

All your sex and your diamonds.

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Αλλά αυτοί που κάνουν τόσα πολλά μαζεμένα, σε σημείο που να μη μπορούν να διαβαστούν, συνήθως είναι.

Από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία όσων γράφουν greeklish, απλά βαριούνται.

Link to comment
Share on other sites

Kαλά,είναι τόσο κακό να κάνει κάποιος ορθογραφικά λάθη;O πρώτος είναι,η ο τελευταίος;Εδω μέσα έχουμε δεί πολύ χειρότερα λάθη απο αυτά.Πιστεύω οτι είναι καλύτερο κάποιος,έστω και αν έχει αδυναμία στο γραπτό λόγο,τουλάχιστον να προσπαθεί να γράφει στα ελληνικά απο το να ακολουθεί την εύκολη λύση των greeklish που στο κάτω κάτω είναι και αντιαισθητικά.
http://img404.imageshack.us/img404/9686/bestiolnv6nd7.gif
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...