Jump to content

Ανοίγεις μικρή επιχείρηση εν μέσω κρίσης;


Hewey
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλησπέρα στο Φόρουμ,

 

Το θέμα είχε συζητηθεί μέχρι πέρυσι αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε και δεν είναι κακό να ζητάμε και γνώμες. :)

Είμαι παντελώς άσχετος από επιχειρήσεις αλλά επειδή κουράστηκα να ψάχνω μέσα και έξω από τη χώρα για επαγγελματική αποκατάσταση, θέτω ευθέως το ερώτημά μου.

 

Έχω στην κατοχή μου ένα μικρό ισόγειο κατάστημα περίπου 30τμ στα Βορειοανατολικά προάστια, πάνω σε κεντρική λεωφόρο, δίπλα σε νοσοκομείο. Κοντά υπάρχει περίπτερο, φούρνος, εστιατόριο, τράπεζα και μερικά καταστήματα εργαλείων και ηλεκτρικών.

Το κατάστημα είναι ξενοίκιαστο εδώ και πολύ καιρό παρόλο που είχα χαμηλώσει πολύ το αντίτιμο γιατί ξέρω καλά πως είναι δύσκολα τα πράγματα και οι καταστηματάρχες τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

 

Έχει κανεις καποια ιδέα για το πώς θα μπορούσα να εκμεταλλευθώ το κατάστημα αν το άνοιγα ο ίδιος; Ιδέες για αντικείμενο, δάνεια, γραφειοκρατίες, εταιρείες κλπ.

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Μια περιοδος κρισης ειναι περιοδος ευκαιρειων. Οτι και να κανεις θα δουλεψεις,αν πουλας ειδος μαζικης καταναλωσης σε χαμηλη τιμη,πραγμα που μπορεις να κανεις εφοσον δεν θα εχεις το βαρος του ενοικιου
Link to comment
Share on other sites

Σε νοσοκομείο δίπλα ,λίγο δύσκολο να μην έχει σκεφτεί κανένας άλλος κάτι χρήσιμο :)

Φαρμακείο ή κάτι με είδη παρα-ιατρικά συνηθίζεται επίσης.

Link to comment
Share on other sites

Γραφείο τελετών. Θα έχεις τρελές δουλειές εν μέσω κρίσης... :secret:

http://media.rockstargames.com/rockstargames/img/global/downloads/buddyiconsconavatars/v_franklin_chop2_80x80.jpg

Automagic * Automation @ Google Play

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη, το θεώρησα τόσο δεδομένο που ξέχασα να το αναφέρω. Ναι, υπάρχει ανθοπωλείο δίπλα αλλά και αρκετά φαρμακεία στην ευρύτερη περιοχή. Έχει κι ένα μικρότερο μαγαζί τύπου καφέ σάντουιτς το οποίο όμως υπολειτουργεί και γενικά δεν είναι κ πολύ δημοφιλές, κλείνει από τις 4 το απόγευμα κλπ.

 

Έστω λοιπόν ότι αποφασίζω να ανοίξω κάτι που ο κόσμος θα ψωνίσει, πχ τυρόπιτες μπουγάτσες και άλλα μυρωδάτα μπουρεκοειδή, μπορεί κάποιος να μου προτείνει πώς να ξεκινήσω; Εννοώ, μόνος μου ή με συνεταιρο, με δάνειο με επιδότηση, κάποια πράγματα must για τέτοιες περιπτώσεις;

 

Όπως είπα και πριν είμαι άσχετος από επιχειρήσεις, αλλά άν ανοίξω κάτι θέλω να το κάνω σοβαρά μαθαίνοντας όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς.

Link to comment
Share on other sites

Mini market?έχει περίπτερό εκεί διπλα;

Γενικά μίνι μάρκετ η τυρόπιτες αν είναι έτσι που τα λες,δε μας λες τι έχει και τι οχι

 

Sent from my Milestone

Motorola m3688,nokia 6110, nokia 6150, nokia 3410, ericsson w700, ericsson w610, samsung g810,nokia n73 m.e., Samsung omnia hd,iphone 3gs,nokia n79, motorola milestone,motorola defy,Motorola Atrix, samsung galaxy note,Samsung Galaxy note 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν μπορεί κανείς να ξέρει όλα τα επαγγέλματα,σαφώς θέλει συνέταιρο που γνωρίζει το αντικείμενο σε ότι αποφασίσει:)
Link to comment
Share on other sites

Mini market?έχει περίπτερό εκεί διπλα;

Γενικά μίνι μάρκετ η τυρόπιτες αν είναι έτσι που τα λες,δε μας λες τι έχει και τι οχι

 

Sent from my Milestone

 

to διανυκτευρευον μινι μαρκετ ειναι καλη ιδεα.το τυροπιταδικο οχι.

εχει ηδη ενα που κλεινει,εχει και το νοσοκομειο κυλικειο,δε μου ακουγεται καλο..

Edited by FREAK_OF_NATURE
:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις προτάσεις, ξαναλέω τι έχει τριγύρω:

Περίπτερο, ανθοπωλείο, φούρνος (όχι τοσο κοντα), μαγαζιά με εργαλεία και ηλεκτρονικά, φαρμακείο, τραπεζικά γραφεία, το μικρό καφε-σαντουιτς που κλεινει στις 4 το απόγευμα, και βεβαίως το νοσοκομείο δίπλα, κι ένα εστιατόριο.

 

Επίσης, το πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημα είναι πλατύ, δηλ. περίπου 6 μέτρα για να φτάσεις μέχρι το δρόμο, και ανήκει στο οικόπεδο, όχι στο δήμο. Δεν θα ήταν καλό να εκμεταλλευθώ αυτή τη δυνατότητα; Πχ. αν ήταν τυροπιτάδικο-καφέ να βγάλω κ μερικά σταντ ή τραπεζάκια έξω;

 

Τέλος να αναφέρω ότι έχει στάση λεωφορείου ακριβως μπροστα από το μαγαζί.

Link to comment
Share on other sites

διπλα απο το νοσοκομειο και μπροστα στη σταση ποιος θα κατσει να πιει καφε/φαει?πιο πολυ στο χερι τα παιρνουν αυτα.

για ταχυφαγειο τι λες?οχι τυροπιταδικο απαραιτητα,κρεπερι,κρυο σαντουιτς κατι τετοιο?

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

Επίσης, το πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημα είναι πλατύ, δηλ. περίπου 6 μέτρα για να φτάσεις μέχρι το δρόμο, και ανήκει στο οικόπεδο, όχι στο δήμο. Δεν θα ήταν καλό να εκμεταλλευθώ αυτή τη δυνατότητα; Πχ. αν ήταν τυροπιτάδικο-καφέ να βγάλω κ μερικά σταντ ή τραπεζάκια έξω;

 

Τέλος να αναφέρω ότι έχει στάση λεωφορείου ακριβως μπροστα από το μαγαζί.

 

Αφού έχει ένα τυροπιτάδικο καφέ, όπως γράφεις, γιατί να ανοίξεις και άλλο? Θα τα φτιάχνεις πιο νόστιμα και πιο φθηνά από τον άλλον?

 

Τα χοτ ντογκ δεν θέλουν γνώσεις μαγειρικής, φτιάχνονται γρήγορα, και έχει που περιμένουν το αστικό θα τσιμπάνε και ένα. ;)

 

Αρκεί φυσικά να τα χεις κάτω από ένα ευρώ.

 

Έχει ανοίξει στην Μπότσαρη Θεσσαλονίκης ένα, το οποίο δουλεύει 24 ώρες και το πουλάει 60 λεπτά, το μονό και 80 λεπτά το διπλό! 70 λεπτά το αναψυκτικό. Είναι υπέροχο, και οπότε παω έχει πάντα κόσμο. Μουστάρδες - μαγιονέζες βάζει ο πελάτης όσο θέλει.

[sIGPIC][/sIGPIC]

dum spiro, spero...

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχει ένα τυροπιτάδικο καφέ, όπως γράφεις, γιατί να ανοίξεις και άλλο? Θα τα φτιάχνεις πιο νόστιμα και πιο φθηνά από τον άλλον?

 

Δεν είπα ντε και καλά ότι θα ανοίξω άλλο, ένα παράδειγμα έφερα και απλά έκανα μια ερώτηση. Από την άλλη μεριά, αυτό υπάρχει ήδη είναι το μισό από το κατάστημα που έχω, είναι ιδιαίτερα παραμελημένο (δεν προσελκύει πολύ κόσμο, σύμφωνα με τους περίοικους), και όπως έιπα και πριν κλείνει από τις 4 το απόγευμα. Γι' αυτό το σκέφτηκα το τυροπιτάδικο, από την άποψη ότι θα είχα , ΑΝ το ανοιγα, μεγαλύτερη ποικιλία, όμορφο και καθαρό χώρο, καλύτερης ποιότητας προϊόντα, καλύτερη βιτρίνα, και περισσότερα τραπεζάκια, ενδεχομένως ανοιχτό περισσότερες ώρες, ως το βράδυ. Υποθετικά μιλάω πάντα και στο πλαίσιο της συζήτησης.

 

Και το χοτ ντογκ που λες μου αρέσει σαν ιδέα γιατί είναι πιο πρωτότυπο και ίσως πιο πιασάρικο. Ευχαριστώ για την πρόταση, δεν το είχα σκεφτει!

 

Γενικά πάντως βλέπω πως μου προτείνετε την κατεύθυνση του φαγάδικου.

Εδώ αναρωτιέμαι το εξής: και τύπος και υπογραμμός να είσαι, άκουσα πως χρειάζεται να "λαδώνεις" το υγειονομικό για να μην σε κλεισουν. Ισχύει κάτι τέτοιο; Γνωρίζετε;

 

Επίσης, αποκλείουμε κάποιο άλλο αντικείμενο; Πχ άκουσα διάφορες προτάσεις, όπως πχ. βιολογικά τρόφιμα, ή μικρό νετ-καφέ με 5-6 υπολογιστες.

 

Θέλω να ξεκαθαρίσω, δε με ενδιαφέρει να γίνω πλούσιος σε μια νύχτα επειδή έχω δικό μου χώρο. Να έχω ένα αξιοπρεπές εισόδημα με ενδιαφέρει να τα βγάζω πέρα χωρίς το άγχος της ανεργίας. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ανέχεια και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει καραβίσια ότι χαζομάρα του πουλάει κανείς. Γι' αυτό το ψάχνω κιολας , ώντας ασχετος με επιχειρήσεις, γιατι αν κανω κάτι θέλω να το κάνω σοβαρά, να έχω μια σταθερή πελατεία που να με εκτιμά για τη σχέση τιμης/αξίας προϊόντων που ενδεχομένως πουλάω.

Link to comment
Share on other sites

νετ καφε με 5 πισι?εξω απο νοσοκομειο?σε εποχη που ολοι εχουμε ιντερνετ σπιτι μας?

κακη ιδεα κατ εμε.

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ντε και καλά ότι θα ανοίξω άλλο, ένα παράδειγμα έφερα και απλά έκανα μια ερώτηση. Από την άλλη μεριά, αυτό υπάρχει ήδη είναι το μισό από το κατάστημα που έχω, είναι ιδιαίτερα παραμελημένο (δεν προσελκύει πολύ κόσμο, σύμφωνα με τους περίοικους), και όπως έιπα και πριν κλείνει από τις 4 το απόγευμα. Γι' αυτό το σκέφτηκα το τυροπιτάδικο, από την άποψη ότι θα είχα , ΑΝ το ανοιγα, μεγαλύτερη ποικιλία, όμορφο και καθαρό χώρο, καλύτερης ποιότητας προϊόντα, καλύτερη βιτρίνα, και περισσότερα τραπεζάκια, ενδεχομένως ανοιχτό περισσότερες ώρες, ως το βράδυ. Υποθετικά μιλάω πάντα και στο πλαίσιο της συζήτησης.

 

Προσωπικά δε νομίζω πως αν έβαζες τραπέζια θα είχε τόση κίνηση όσο νομίζεις.

Κάποια σημεία δεν έχουν κίνηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Να στο θέσω και διαφορετικά: εσύ ως απλός πολίτης θα πήγαινες ποτέ για καφέ με την παρέα σου σε μια καφετέρια που είναι δίπλα ή βλέπει φάτσα ένα νοσοκομείο; Σε πιάνει η καρδιά σου...

Και έπειτα είναι και το άλλο: ως βασική σου πελατεία θα πρέπει να θεωρείς τους συγγενείς των ασθενών οι οποίοι πιθανώς να θέλουν κάτι καλύτερο σε θέμα καφέ/φαγητού τις ώρες που περνάνε με τους δικούς τους ανθρώπους. Τους ίδιους τους ασθενείς φυσικά, δεν τους υπολογίζεις με τίποτα. Αυτό σημαίνει τα εξής:

α) δε θα κάθονται εκεί - θα τα παίρνουν και θα γυρνάνε στους ανθρώπους τους

β) θα πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας από την καντίνα του νοσοκομείου - καλά, αυτό είναι εύκολο...

γ) Ο χώρος που θα δημιουργήσεις να είναι "προσιτός" και σε θέμα οικονομικό αλλά και σε θέμα εμφάνισης από κάθε ηλικία - αν τον κάνεις πολύ trendy οι παπούδες δε θα έρχονται, αν τον κάνεις πολύ παπουδίστικο οι νέοι θα ψιλο-ξενερώνουν. Κάποιοι και από τους δύο θα έρχονται αναγκαστικά αν δεν υπάρχει αλλού να πάρουν π.χ. έναν καφέ αλλά πολλοί άλλοι απλά δε θα έρχονται.

 

Επίσης, γενικά είναι πάντα ευκολότερο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση όταν δεν έχεις πολλές γνώσεις σε ένα αντικείμενο με franchise.

Το franchise (στην περίπτωση που δεν το έχεις ακουστά) είναι ουσιαστικά η χρήση του ονόματος, όλων των σημάτων, της τεχνογνωσίας, των συνταγών και των προϊόντων που διαθέτει μια άλλη επιχείρηση (π.χ. Γρηγόρης Μικρογεύματα). Εσύ ουσιαστικά "αγοράζεις" τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς όλα αυτά και το θετικό με την υπόθεση είναι ότι έχεις α) τσάμπα διαφήμιση β) έτοιμο brand name με σίγουρη πελατεία και γ) συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού σου.

Φυσικά έχεις και αρνητικά (το καθαρό κέρδος σου είναι μικρότερο γιατί ένα ποσοστό συνήθως πάει στην "μαμά εταιρεία", δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις με το μαγαζί γιατί πρέπει να κρατάει κάποια "στάνταρ" κτλ).

Γενικά πάντως, το franchise θεωρείται ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις μια επιχείρηση όταν δεν έχεις το απαραίτητο know-how.

 

Και σκέψου ότι με αυτόν τον τροπο θα προσελκύεις πολύ περισσότερο κόσμο, π.χ. εγώ αν ήμουν στο δρόμο και ήθελα έναν καφέ θα σταμάταγα πολύ πιο εύκολα σε ένα Γρηγόρη από το Χ ανώνυμο κατάστημα.

Edited by DesertSMisSRaiN

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Ξεχασες ν'αναφέρεις τα χρήματα που απαιτούνται για να πάρεις μια φίρμα franchise ,που είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.:X
Link to comment
Share on other sites

Ξεχασες ν'αναφέρεις τα χρήματα που απαιτούνται για να πάρεις μια φίρμα franchise ,που είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.:X

 

Όχι δεν το ξέχασα. Εννοείται πως υπάρχει κόστος. Δε θα σου τα έδιναν όλα όσα προανέφερα δωρεάν. Αλλά εννοείται επίσης ότι πρέπει να έχεις κεφάλαιο όταν ξεκινάς μια επιχείρηση. Η διαφορά ανάμεσα στο να στήσεις μια brand από την αρχή με το να πάρεις "μια έτοιμη" είναι ότι ουσιαστικά έχεις όλο το marketing, το know-how, την εκπαίδευση, την εμφάνιση του καταστήματος και την αναγνωρισιμόητα της μπράντας έτοιμα και αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο θετικό γιατί αν έχεις καλό marketing τα έχεις όλα.

 

Όσο για τα χρήματα που αναφέρεις. Αυτό είναι σχετικό. Κάποιοι συμφωνούν σε ένα ποσό στην αρχή και σε μικρότερο ποσοστό επί των κερδών/εσόδων. Κάποιοι άλλοι όχι. Τώρα αν αναφέρεσαι στο κεφάλαιο που σου ζητάνε δεν το βρίσκω παράλογο: πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό ώστε να καλύψεις όλα όσα χρειάζεται ένα κατάστημα για να γίνει "ίδιο" με τα υπόλοιπα της ίδιας επωνυμίας. Τα έξοδα για αυτό είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Αλλιώς δε θα μιλάγαμε για franchise.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα έξοδα είναι δικά σου για το στησιμο του καταστήματος ,δεν παρέχεται τίποτε έτοιμο με το να πάρεις την φίρμα franchise ,και είναι πλέον έξοδα αυτά για το δικαίωμα χρήσης.Στο παράδειγμα που ανέφερες παραπάνω για συγκεκριμένη φίρμα εστίασης μια μέση επένδυση χωρίς εμπόρευμα ,ανέρχεται για όλα μαζί πάνω από 200.000 ευρώ με το καλημέρα:!:

 

Σαφώς βέβαια μπορεί να συμφωνήσει κανείς φθηνότερα αλλά και να κάνει οτιδήποτε,αλλά η αρχική ερώτηση εννοούσε κάτι οικονομικό, επειδή δεν μπορεί κάν να νοικιάσει το κατάστημα ο κάτοχος, έστω και φθηνά.Λόγω κρίσης της αγοράς δεν το ζητά κανείς,πόσο μάλλον να ξοδέψει κάποιος και αρκετά χρήματα. :)

Edited by Starenios
Link to comment
Share on other sites

Ολα τα έξοδα είναι δικά σου για το στησιμο του καταστήματος ,δεν παρέχεται τίποτε έτοιμο με το να πάρεις την φίρμα franchise ,και είναι πλέον έξοδα αυτά για το δικαίωμα χρήσης.Στο παράδειγμα που ανέφερες παραπάνω για συγκεκριμένη φίρμα εστίασης μια μέση επένδυση χωρίς εμπόρευμα ,ανέρχεται για όλα μαζί πάνω από 200.000 ευρώ με το καλημέρα:!:

 

Σαφώς βέβαια μπορεί να συμφωνήσει κανείς φθηνότερα αλλά και να κάνει οτιδήποτε,αλλά η αρχική ερώτηση εννοούσε κάτι οικονομικό, επειδή δεν μπορεί κάν να νοικιάσει το κατάστημα ο κάτοχος, έστω και φθηνά.Λόγω κρίσης της αγοράς δεν το ζητά κανείς,πόσο μάλλον να ξοδέψει κάποιος και αρκετά χρήματα. :)

 

Nαι, αλλά μεσο/μακροπρόθεσμα στόχος είναι η απόσβεση και το κέρδος.

Αν δεν επενδύσεις τίποτα δε θα βγάλεις και τίποτα.

Και από το να χάσεις ΌΠΟΙΟ ποσό και να επενδύσεις καλύτερα να επενδύσεις κάτι παραπάνω, μειώνοντας το ρίσκο σου.

Δε μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις οποιοδήποτε είδος καταστήματος με μηδενικό budget. Και δεν είναι όλα 200.000 με το καλημέρα, μην είμαστε υπερβολικοί. π.χ στο site του Γρηγόρης Μικρογεύματα αναφέρει ότι ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξεις μπορεί να είναι και από 85.000 ευρώ η επένδυση (δεν αναφέρει βέβαια για τα προϊόντα αλλά αποκλείεται να είναι 115.000 ευρώ) ή στην Pizza Fan αναφέρει ότι είναι από 100.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες-δικαιοπάροχοι βέβαια απαιτούν μεγαλύτερο χώρο από το συγκεκριμένο του φίλου (30 τ.μ.) αλλά τα αναφέρω ως παραδείγματα.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Μην πιστεύεις τις διαφημίσεις των εταιριών ,περιμένεις να σου πουν τα αρνητικά τους ;

Ξέρεις πόσα τέτοιας μορφής συνοικιακά καταστήματα έχουν πλέον κλείσει ,και όλη η επένδυση πάει περίπατο για τον κάτοχο, και ζητάνε

οι εταιρίες και χρήματα σαν αποζημείωση για τον χρόνο που έχουν υπογράψει σύμβαση ;.Η κρίση είναι για όλους για μικρούς, μεγάλους :X

Edited by Starenios
Link to comment
Share on other sites

Μην πιστεύεις τις διαφημίσεις των εταιριών ,περιμένεις να σου πουν τα αρνητικά τους ;

Ξέρεις πόσα τέτοιας μορφής συνοικιακά καταστήματα έχουν πλέον κλείσει ,και όλη η επένδυση πάει περίπατο για τον κάτοχο, και ζητάνε

οι εταιρίες και χρήματα σαν αποζημείωση για τον χρόνο που έχουν υπογράψει σύμβαση ;.Η κρίση είναι για όλους για μικρούς, μεγάλους :X

 

Καλά αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Τέλος πάντων έχουμε ξεφύγει από το θέμα. Για εμένα πάντως ο μοναδικός σωστός τρόπος να εκμεταλλευτείς ένα μαγαζί όταν δεν ξέρεις ή δε θέλεις να πάρεις όλη την ευθύνη επάνω σου είναι το franchise. Σαφώς έχει τα αρνητικά του αλλιώς όλοι αυτό θα επέλεγαν, αλλά κατά την άποψή μου είναι η πιο σχετικά ασφαλής λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκεί κίνδυνοι.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Κανεις λάθος ,και στη λύση του franchise η ευθύνη βαρύνει το μαγαζάτορα και όχι τον αυτόν που του παραχώρησε μια φίρμα κλπ .

Αυτός θα εισπράτει και θα σου παρέχει ότι συμφωνήσατε.Οπότε σε περιόδους κρίσης είναι λογικό να κοιτά κανείς πάντα την πιο οικονομική λύση όπως είναι το ζητούμενο και από αυτόν που έκανε την ερώτηση,για να μην βγαίνουμε εκτός θέματος (αν και σωστά νομίζω τέθηκε σαν υπόψη).:)

Edited by Starenios
Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν έχει ξεφύγει το θέμα, όλα στο τραπέζι είναι και τα συζητάμε.

 

Για να είμαι ειλικρινής το θέμα του franchise το είχα ψάξει πρίν από 2-3 χρόνια αλλά αποθαρρύνθηκα όταν άνθρωποι που το είχαν προσπαθήσει μου είπαν περίπου αυτά που λέει και ο Starenios. Το κεφάλαιο που χρειάζεσαι είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο για να ξεκινήσεις και εξαρτάται πάντα από τους (μικρο)επιχειρηματικούς σου στόχους.

 

Ακόμα κι αν για παράδειγμα ο Γρηγόρης δεν είχε θέμα με το πολύ μικρό μέγεθος του καταστήματος και πληρούσε τις προδιαγραφές, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα πετύχαινε περισσότερο απ' ότι ένα μη franchise μαγαζί σάντουιτς-μπουρεκοειδή καλοφτιαγμένο με καλά προϊόντα και στόχευση σε πελάτες της περιοχής και περαστικούς (και του νοσοκομείου βεβαίως).

 

Επίσης άκουσα, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, ότι τώρα με την κρίση έχουν χειροτερεύσει τους όρους της συμφωνίας με τους αγοραστές franchise, χωρίς να έχει μειωθεί το κόστος.

 

Μετά απ' όλα αυτα είμαι πολύ σκεπτικός στο franchise. Μια φίλη μου έχει παρόμοιο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη μου είπε το εξής: δεν χρειάζεσαι brand μαγαζί για να πετύχεις, αν δεν έχεις άλλο brand ανταγωνιστικό στην περιοχή. Αν έχεις καλό προϊόν, καθαρό και όμορφο χώρο και βρεις έναν άνθρωπο που να ξέρει να σε βοηθήσει με το μάρκετινγκ, προσπερνάς αυτά που υποτίθεται σου προσφέρει το franchise. Θέλει λίγο σκέψη και ψάξιμο γιατί δεν τα έχεις έτοιμα, αλλά τα βρίσκεις: Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος, πώς θα προσεγγίσεις γύρω εταιρείες/γραφεία, πώς και πού θα βάλεις τις ταμπέλες σου, τα χρώματα, τα ψυγεία, τις τιμές σου , το όνομα του μαγαζιού κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...