Jump to content

Επιτρέπονται τα κατοικίδια σε δημόσιες υπηρεσίες;

billyavl
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

ΟΚ συμφωνώ μαζί σου απόλυτα αλλά επαναλαμάνω πως το κόλλημα μου δεν είναι αν επιτρέπονται ή όχι τα κατοικίδια στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά αν υπάρχει κάποιος νόμος που να αναφέρεται σε αυτό. Και μέρος του κολλήματος μου είναι η συμπεριφορά του εν λόγω υπαλλήλου.

Είπαμε, αν υπάρχει νόμος θα τον τηρήσω είτε μου αρέσει η όχι. Απλώς το κατάστημα οφείλει να βάλει μια σήμανση. Και αν αναφέρεται στο νόμο πως το κατάστημα οφείλει να βάλει μία σήμανση να κάνω τον συγκεκριμένο κύριο να τον τηρήσει το νόμο, και φυσικά να είναι πιο ευγενικός.

Από αυτά που γράφεις, συμπεραίνω ότι στην πραγματικότητα απλά στην έσπασε ο υπάλληλος εκεί και ότι το σκυλί σου είναι απλά η αφορμή. Νομίζω φίλε μου ότι έβαλες λάθος τίτλο στο θέμα σου...

Κατά τα άλλα, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κολλάμε ταμπελάκια και σημάνσεις για αυτονόητα πράγματα. Παράδειγμα: χρειάζεσαι ειδική σήμανση για να ξέρεις ότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να... κάνεις την ανάγκη σου μέσα σε ένα δημόσιο κτιριο; Στο είπα και πριν: δεν γίνεται να υπάρχουν νόμοι για τα πάντα, πολλά πράγματα είναι αυτονόητα, ούτε χρειάζεται να κολλάμε παντού ενδείξεις προσπαθώντας να προβλέψουμε το κάθε απίθανο που θα κάνει ο καθένας και θα ενοχλήσει τους υπόλοιπους.

Φυσικά, θα επαναλάβω ότι αν όλο το θέμα σου είναι να μάθεις αν υπάρχει όντως νόμος όπως σου είπε ο υπάλληλος ώστε να τον κάνεις ρόμπα ή όχι, τότε για μένα αναλώνεσαι σε εντελώς επουσιώδη θέματα. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, έπρεπε να αναφέρεις την αγενή συμπεριφορά του υπάλληλου στον προϊστάμενό του, επί τόπου. Δεν το έκανες, και πλέον δεν γίνεται κάτι.

• Απαντήσεις 65
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Φυσικά και έγιναν εγγράφως τα παράπονα! Αυτονόητο ότι θα έκανα κάτι τέτοιο πρώτα πριν ασχοληθώ με τους νόμους.

Και να πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει αν ο νόμος επιτρέπει ή οχι τα σκυλιά σε δημόσιες υπηρεσίες. Νόμος είναι και οφείλω να τον σεβαστώ. Απλώς θέλω να βρω τι λέει ο νόμος. Και η πληροφόρηση απο το ΚΕΠ αλλά και απο 2 διευθυντές καταστημάτων είναι πως δεν υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος στη Εφημ. Της Κυβερνήσεως. Και οι 2 διευθυντές δεν ανέφεραν κάποιο εσωτερικό κανονισμό. Μόνο πολυ μετέωρα πράγματα. Αυτό που παρέθεσα πιο πάνω δε λέει ξεκάθαρα. Και όπως προανέφερα με ενδιαφέρει να βρώ το νόμο είτε να κάνω το συγκεκριμένο κύριο (που μάλλον δεν ήταν "απλός" υπάλληλος αλλά είτε διευθυντής είτε υποδιευθυντής) να βάλει σήμανση (για όνομα δλδ ένα μικρό σηματάκι είναι!) και σε τελική ανάλυση να ζητήσει συγνώμη για την άσχημη του συμπεριφορά, η οποία ήταν επιθετική, εξευτελιστική και φυσικά ουτε καν δικαιολογημένη! Και αν ο νόμος απαγορεύει τα σκυλιά θα προσαρμόσω το πρόγραμμα μου αναλόγως.

Και συνεχίζοντας το λογισμό μου για το νόμο... μπορεί όντως να μην υπάρχει. Και επειδή πολύ απλά αυτουνού θα του φαινόταν λογικό να υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την είσοδο στα σκυλιά είπε να ρίξει "άδεια για να πιάσει γεμάτα". Και είναι δημόσιος κοινόχρηστος χώρος. Δεν είναι χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος ουτως ώστε να δικαιολογείται κάποια απαγόρευση...

Και σε τελική ανάλυση γιατί να αφήσω το σκυλί μου έξω? Εξω μπορεί να βρέχει, μπορεί να είναι κάποιος "τρελός" που να παίρνει σκυλιά ή να έρθει κάποιος να το κλοτσήσει γιατί έτσι του κάπνισε ή να του δώσει φόλα! Ακραίο το να ασχοληθεί κάποιος σε τέτοιο βαθμό με ένα σκυλί αλλά εδώ στη πόλη μου κλέβουν τα λουράκια που βάζει ο φιλοζωικός στα αδέσποτα...(:x)

Άρα είμαι της άποψης πως τα σκυλιά θα πρέπει να επιτρέπονται σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους υποχρεωτικά με τον ιδιοκτήτη τους και με κοντό λουρί και να έχει το δικαίωμα ο κάθε υπεύθυνος του εκάστοτε χώρου να βλέπει το βιβλιάριο υγείας του σκύλου. Αν η συμπεριφορά του σκύλου είναι ενοχλητική η επικίνδυνδη πολύ απλά να το διώχνουν. Αν πάλι μια υπηρεσία δε θέλει για χ, ψ λόγους τα κατοικίδια να μη συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους να έχουν την κατάλληλη σήμανση και αν η υπηρεσία είναι μεγάλη να υπάρχει ένας μικρός φυλασσόμενος(?) χώρος. Εγώ μπορεί να θέλω να πάω στο ταχυδρομείο, μετά στη ΔΕΗ και μετά στον κτηνίατρο... γιατί να πρέπει να ταλαιπωρηθώ μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει κανένας που να σκεφτεί πως υπάρχουν άνθρωποι με κατοικίδια?

Όσο για το αεροδρόμιο που αναφέρθηκε πιο πάνω... γιατί λάθος του αεροδρομίου να επιτρέπει τα σκυλιά? Κάποιοι ταξιδεύουν με σκυλιά. Και στο check in τα δέχονται συγκεκριμένη ώρα πριν τη πτήση. Στα Mcdonads πάνω προφανώς δεν επιτρέπεται (όπως και οι αποσκευές) αλλά στα κάτω καφέ καμία αντίδραση δεν υπήρχε απο κενένα υπεύθυνο. Και στις πληροφορίες μας είπαν πως έγκειτε στο εκάστοτε κατάστημα... και τουλάχιστον στα Γρηγόρης Μικρογεύματα δεν υπήρχε πρόβλημα.

....αλλά στα κάτω καφέ καμία αντίδραση δεν υπήρχε απο κενένα υπεύθυνο. Και στις πληροφορίες μας είπαν πως έγκειτε στο εκάστοτε κατάστημα... και τουλάχιστον στα Γρηγόρης Μικρογεύματα δεν υπήρχε πρόβλημα.

Ας μπει το υγειονομικο για έλεγχο και θα δεις αμέσως αν υπάρχει πρόβλημα η όχι......

By the way, για τις δημόσιες υπηρεσίες ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχει νόμος που είτε επιτρέπει είτε απαγορεύει την είσοδο. Το θέμα είναι ποιος θα μας τον βρει.... Δεν υπάρχει κανενας νομικός στο φόρουμ ρε παιδια???:lol:

Το μόνο που έχω βρει εγώ, αλλα δεν λεει κατι σχετικό ειναι αυτό ---. http://www.argosgr.org/N3170.pdf

Στο τμημα νομικών υπηρεσιών των ΕΛΤΑ "Δεν έχω ακούσει κάτι για το συγκεκριμένο νόμο, προτείνω να πάτε σε ένα νομικό!". Δηλαδή ως τώρα έχω ρωτήσει 3 άτομα σε καίριες θέσεις στα ΕΛΤΑ και κανένας δε ξέρει κάποιο νόμο! Δηλαδή πείτε μου... για ποιο λόγο να γνωρίζει ο συγκεκριμένος κύριος κάποιο νόμο;

Δηλαδη χρειαζεται νομος για να σεβεσαι τους γυρω σου; Προσωπικα ειμαι σχεδον βεβαιος οτι υπαρχει. Γι'αυτο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι οι ιδιοκτητες πρεπει να μαζευουν τις ακαθαρσιες των ζωων, το κανει κανεις αραγε αυτο;

Πάλι τα ίδια...

επαναλαμβάνω. Είμαι ελληνας πολίτης που θέλω να εξυπηρετηθώ απο μια δημόσια υπηρεσία(που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος) και τυγχάνει να έχω το σκύλο μαζί μου για χ,ψ λόγους. Υπάρχει κάποιος νόμος που μου απαγορεύει την είσοδο ή που μου την επιτρέπει? Η απλώς κοινή πρακτική -άγραφος νόμος, πείτε το όπως θέλετε- ο οποίος βασίζεται στις ιδέες και τις απόψεις του εκάστοτε προιστάμενου υπηρεσίας; Και σε τελική ανάλυση γιατί να σεβαστώ εγώ? Ακολουθώ τους νόμους, το σκυλί μου είναι καθαρότατο και υγιέστατο (το κατα πως επιβάλλει ο νόμος) και είμαι και Έλληνας πολίτης όπως όλους τος υπόλοιπους. Απλώς έχω σκύλο.

EDIT. Να το γράψω καλύτερα... γιατί να σεβαστώ τον διπλάνο μου ο οποίος μπορεί να μη γουστάρει τα σκυλιά για χ,ψ λόγους απο τη στιγμή που ο νόμος μπορεί να μου επιτρέπει ή απλώς να μην αναφέρει απαγόρευση. Είμαι και εγώ έλληνας πολίτης σαν και αυτόν. Και ζητάω να εξυπηρετηθώ, είτε έχω το σκύλο μαζί μου είτε όχι.

Δηλαδη χρειαζεται νομος για να σεβεσαι τους γυρω σου; Προσωπικα ειμαι σχεδον βεβαιος οτι υπαρχει. Γι'αυτο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι οι ιδιοκτητες πρεπει να μαζευουν τις ακαθαρσιες των ζωων, το κανει κανεις αραγε αυτο;

Θα απαντήσω σε αυτό καθαρά σε προσωπική βάση αν και ξεφεύγουμε λίγο απο το θέμα. Εκεί που βγάζω το σκύλο μου βόλτα (οπου και αφήνω ελευθερο) είναι χωράφι. Δεν πατάει κανένας και εξάλλου με λίγη βροχή έχουν εξαφανιστεί. Άρα προφανώς δε μαζεύω. Τώρα αν τύχει και κάνει σε καποιο πεζοδρόμιο(που έχει τύχει μια φορά μέσα σε ένα χρόνο!) εννοείται πως θα μαζέψω. Σέβομαι το συμπολίτη μου.

Στόρι τώρα που μου έτυχε... έβγαλα το σκύλο βόλτα μαζί με μια φίλη πριν λίγο καιρό ένα πρωι. Και τον άφησα ελεύθερο σε ένα παρκάκι. Και καθώς ήταν πρωί το σκυλί ήθελε να κάνει την ανάγκη του. Κάνει την ανάγκη του και βγαίνει ένας κύριος φωνάζοντας "Εδώ παίζουν παιδιά!" Ενημερωτικά... το παρκάκι ήταν γεμάτο σκουπίδια(ακόμα και κωλoχαρτα), δεν υπήρχε κάδος σκουπιδιών και όλη η παιδική χαρά ήταν σπασμένη. Και δεν έτυχε εκείνη την ημέρα... καθε μέρα εδώ και πολύ καιρό έτσι είναι.) Άρα ποιος σέβεται τον συμπολίτη του? Εγώ που σε τελική ανάλυση σκόπευα να τα μαζέψω ή αυτός που δεν έκανε τίποτα για να κάνει το δήμο να βάλει ένα κάδο και να καθαρίσει το μέρος? (Μην αναφερθώ στη σπασμένη παιδική χαρά... θα ξεφύγω ακόμα περισσότερο)

καλα με ορισμενους "παραξενους" δεν βγαζεις νοημα.

ειναι ενας συγκεκριμενος που οποτε μας βλεπει να βγαζουμε βολτα τον σκυλο(που απλα περπαταμε στο πεζοδρομιο,καθως εχουμε συγκεκριμενα σημεια για την ...αφοδευση) αρχιζει να φωναζει...

ο ιδιος μαλιστα πριν απο καποια χρονια πεταξε στον αδερφο μου ΠΑΝΩ ΤΟΥ φλουδες απο αγγουρι και τα κοτσανια ντοματας-μαλλον εκανε σαλατα- και οταν ο αδερφος μου του ειπε να προσεχει του ειπε "ταιζω τα αδεσποτα γατακια"

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*

ναι ρε παιδια μην συγκρίνουμε ανθρώπους με σκύλους. είναι βέβαια δύσκολο για σένα που άφησες το σκυλί σου έξω αλλα τι να κάνουμε για να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία πρέπει να έχει και κάποιους κανόνες οι οποίοι πολούς από έμάς θα δυσαρεστούν.

πουλάω την παλιά-μικρή μου συλλογή: nokia: 3210, 5110, 5140, 5210, 6110, 6111, 6150, 7360, 8850 ericsson: T18, A2618s, R380s

sony ericsson: Z200, K700i, W300i, T650i, F500, K300i

siemens: M45i, M55, S35i, A55, SL55

ναι ρε παιδια μην συγκρίνουμε ανθρώπους με σκύλους. είναι βέβαια δύσκολο για σένα που άφησες το σκυλί σου έξω αλλα τι να κάνουμε για να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία πρέπει να έχει και κάποιους κανόνες οι οποίοι πολούς από έμάς θα δυσαρεστούν.

meletiadis ως τώρα δεν έχει βρεθεί κανένας να μου πει ότι υπάρχει νόμος. 3 άτομα απο ΕΛΤΑ (2 προιστάμενοι καταστημάτων και 1 άτομο απο τη νομική υπηρεσία). ΣΤΑ ΚΕΠ ίδια η απάντηση. Απλώς έτσι συνηθίζεται... και σε τελική αμα υπάρχει νόμος, για εκατοστή φορά θα πω, ότι θα τον δεχτώ. Είτε μου αρέσει είτε όχι.

Σήμερα που ξαναεπικοινώνησα με τα ΚΕΠ μου είπαν πως θα βάλουν μια υπηρεσία να ψάξει τους νόμους και σε 4-5 εργάσιμες το αργότερο θα με ενημερώσουν.

Και για όσους ενδιαφέρονται...

με πήραν τηλέφωνο απο τα ΚΕΠ. βασιζόμενος και μόνο στον νόμο 3170 κάθε έλληνας πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί απο μία δημόσια υπηρεσία (άρα είναι δημόσιος χώρος) που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντως έχει δικαίωμα εισόδου μαζί με το ζώο συντροφιάς* του (κοινώς κατοικίδιο) αρκεί να συμβαδίζει με τους όρους του Ν 3170. Ο ιδιοκτήτης να έχει το σκύλο του με κοντό λουρί και με τη συνοδεία του βιβλιαρίου υγείας.

* Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Στην ίδια κατηγορία είναι και οι σκύλοι-οδηγοί με τους "απλούς" σκύλους. Δεν υπάρχει αμφιβολλία ότι ο νόμος επιτρέπει την είσοδο και στις δύο περιπτώσεις.

Άρα έγινε αυτό που πίστευα απο την αρχή... ο τύπος "έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα" γιατί πίστευε ότι το λογικό σύμφωνα με τις ιδέες του ή τη "κοινή λογική" τα σκυλιά απαγορεύονται ή θα έπρεπε να απαγορεύονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Η κοινή λογική είναι να μη φέρεις ένα βρόμικο γεμάτο τσιμπούρια ή "αιμοβόρο" σκύλο.

Και για όσους ενδιαφέρονται...

με πήραν τηλέφωνο απο τα ΚΕΠ. βασιζόμενος και μόνο στον νόμο 3170 κάθε έλληνας πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί απο μία δημόσια υπηρεσία (άρα είναι δημόσιος χώρος) που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντως έχει δικαίωμα εισόδου μαζί με το ζώο συντροφιάς* του (κοινώς κατοικίδιο) αρκεί να συμβαδίζει με τους όρους του Ν 3170. Ο ιδιοκτήτης να έχει το σκύλο του με κοντό λουρί και με τη συνοδεία του βιβλιαρίου υγείας.

* Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Στην ίδια κατηγορία είναι και οι σκύλοι-οδηγοί με τους "απλούς" σκύλους. Δεν υπάρχει αμφιβολλία ότι ο νόμος επιτρέπει την είσοδο και στις δύο περιπτώσεις.

Άρα έγινε αυτό που πίστευα απο την αρχή... ο τύπος "έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα" γιατί πίστευε ότι το λογικό σύμφωνα με τις ιδέες του ή τη "κοινή λογική" τα σκυλιά απαγορεύονται ή θα έπρεπε να απαγορεύονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Η κοινή λογική είναι να μη φέρεις ένα βρόμικο γεμάτο τσιμπούρια ή "αιμοβόρο" σκύλο.

Ιδού ο νόμος:

http://www.minagric.gr/greek/data/G913F71.pdf

επειδή αυτή την στιγμή δεν μπορώ να τον μελετήσω, που ακριβώς λέει για της δημόσιες υπηρεσίες;

Ιδού ο νόμος:

http://www.minagric.gr/greek/data/G913F71.pdf

επειδή αυτή την στιγμή δεν μπορώ να τον μελετήσω, που ακριβώς λέει για της δημόσιες υπηρεσίες;

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3170 (ΦΕΚ Α 191/29.7.2003)

Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.

Αρθρο 1

Ορισμοί Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται

Aρθρo 2

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

Παρ 3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.

Παρ. 5. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.

Άρα απο τα παραπάνω βγάζεις το συμπέρασμα ότι έχεις το δικαίωμα να έχεις το σκύλο σου σε δημόσιο χώρο (πάρκα, υπηρεσίες, δρόμους κοκ) μαζί σου με κοντό λουρί και εννοείται με το βιβλιάριο υγείας. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκαλέσει το κατοικίδιο σου ο ιδιοκτήτης ευθύνεται και όχι η υπηρεσία που επιτρέπει την είσοδο στους ιδιοκτήτες με τα σκυλιά της.

Βέβαια τα παραπάνω δεν ισχύουν αν είναι χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντως η στο καταστατικό της εκάστοτε υπηρεσίας γράφεται ρητά ότι απαγορεύονται τα ζώα συντροφιάς (και μέσα σε αυτά είναι και σκύλοι-οδηγοί τυφλών). Στη προκειμένη περίπτωση (ΕΛΤΑ) δεν υπάρχει κανένας τέτοιος εσωτερικός κανονισμός σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία.

Αυτά μου είπαν απο το ΚΕΠ (τα ίδια διάβασα και σε άλλο φόρουμ απο παρόμοιες εμπειρίες αλλά ήθελα και πιο επίσημη απάντηση). Τώρα αν θέλεις πάρε και εσύ τηλέφωνο στο ΚΕΠ (1500) και κάνε το ίδιο ερώτημα... να δούμε αν θα σου πούνε κάτι διαφορετικό...

Και επίσης... δε λέω πως θα βγάζω το σκύλο μου βόλτα... σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες γιατί έτσι μου κάπνισε αλλά αν τυχει και περνάω και θέλω να εξυπηρετηθώ ο νόμος με καλύπτει.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3170 (ΦΕΚ Α 191/29.7.2003)

Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.

Αρθρο 1

Ορισμοί Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται

Aρθρo 2

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

Παρ 3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.

Παρ. 5. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.

Άρα απο τα παραπάνω βγάζεις το συμπέρασμα ότι έχεις το δικαίωμα να έχεις το σκύλο σου σε δημόσιο χώρο (πάρκα, υπηρεσίες, δρόμους κοκ) μαζί σου με κοντό λουρί και εννοείται με το βιβλιάριο υγείας. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκαλέσει το κατοικίδιο σου ο ιδιοκτήτης ευθύνεται και όχι η υπηρεσία που επιτρέπει την είσοδο στους ιδιοκτήτες με τα σκυλιά της.

Βέβαια τα παραπάνω δεν ισχύουν αν είναι χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντως η στο καταστατικό της εκάστοτε υπηρεσίας γράφεται ρητά ότι απαγορεύονται τα ζώα συντροφιάς (και μέσα σε αυτά είναι και σκύλοι-οδηγοί τυφλών). Στη προκειμένη περίπτωση (ΕΛΤΑ) δεν υπάρχει κανένας τέτοιος εσωτερικός κανονισμός σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία.

Αυτά μου είπαν απο το ΚΕΠ (τα ίδια διάβασα και σε άλλο φόρουμ απο παρόμοιες εμπειρίες αλλά ήθελα και πιο επίσημη απάντηση). Τώρα αν θέλεις πάρε και εσύ τηλέφωνο στο ΚΕΠ (1500) και κάνε το ίδιο ερώτημα... να δούμε αν θα σου πούνε κάτι διαφορετικό...

Και επίσης... δε λέω πως θα βγάζω το σκύλο μου βόλτα... σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες γιατί έτσι μου κάπνισε αλλά αν τυχει και περνάω και θέλω να εξυπηρετηθώ ο νόμος με καλύπτει.

Χωρίς να είμαι νομικός, από τα παραπάνω δεν συνάγεται απαραίτητα ότι έχεις διακίωμα διά Νόμου να βάζεις; το κατοικίδιό σου μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία. Νομίζω ότι άλλο πράγμα ο «κοινόχρηστος χώρος» (πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμοι κτλ) και άλλο «δημόσια υπηρεσία». Και δεν ξέρουμε εάν υπάρχει άλλος νόμος που επιτρέπει σε δημόσια υπηρεσία να εφαρμόζει εσωτερικό κανονισμό που να απαγορεύει την είσοδο κατοικίδιων ζώων.

Έχω την εντύπωση ότι μόνο ένας νομικός θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

EDIT: Τώρα είδα ότι αναφέρεις ότι όντως μπορεί μια υπηρεσία να εφαρμόζει εσωτερικό κανονισμό που απαγορεύει ή επιτρέπει τα κατοικίδια. Άρα, εφόσον λες ότι για τα ΕΛΤΑ δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείς να ξαναπάς στο υποκατάστημα που πήγες παρέα με τον σκύλο σου, να περιμένεις να κάνει φασαρία ο γνωστός υπάλληλος και να πάρεις το αίμα σου πίσω.

Ε,ρε τι τραβάω ο άνθρωπος....

Είπα να μπώ λίγο στο φόρουμ να ξεχαστώ και πάλι πάνω σε νόμους έπεσα....

Αλλά ο παραπάνω νόμος, από το λίγο που τον κοίταξα μιαλάει γενικά, δεν αναφέρεται σε δημόσιες υπηρεσίες και μάλλον δεν αφορά το θέμα που συζητάμε.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Ε,ρε τι τραβάω ο άνθρωπος....

Είπα να μπώ λίγο στο φόρουμ να ξεχαστώ και πάλι πάνω σε νόμους έπεσα....

Αλλά ο παραπάνω νόμος, από το λίγο που τον κοίταξα μιαλάει γενικά, δεν αναφέρεται σε δημόσιες υπηρεσίες και μάλλον δεν αφορά το θέμα που συζητάμε.

Και επαναλαμβάνω... η επίσιμη απάντηση στο ερώτημα μου στο ΚΕΠ είναι πως μου επιτρέπεται η είσοδος με το σκύλο μου αν τηρούνται όλοι οι όροι. Κοντό λουρί, βιβλιάριο υγείας μαζί και ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Εκτός και αν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος (νοσοκομείο, χώρος εστίασης κοκ) ή αν το καταστατικό της υπηρεσίας το αναφέρει ότι απαγορεύεται(που απο τη νομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει). Τώρα αν εσύ το βλέπεις ότι ο νόμος δε στέκει επειδη δε το ξεκαθαρίζει απόλυτα είτε εσένα σου φαίνεται λογικό να υπάρχει απαγόρευση εγώ απαντώ πως αυτή είναι η επίσιμη απάντηση απο το ΚΕΠ σήμερα απο το χθεσινό μου αίτημα.

Και ας το προχωρήσω... γιατί να απαγορεύονται? :s σκυλί είναι, μπαίνω μέσα 5' πληρώνω ένα λογαριασμό, στέλνω ένα γράμμα και φεύγω. Δηλαδή αν είχα ένα τσέπης που φαίνεται χαριτωμένο και το είχα στην αγκαλιά μου και όχι ένα απλό ημίαιμο γκριφόν... ο κόσμος θα το βλέπει μια χαρά. Καθαρά θέμα αντίληψης είναι

Παιδιά , αν και ομολογώ δεν διάβασα τα προηγούμενα ποστ - ειδικά βλέποντας νόμους , παραγράφους και αριθμούς :p, να πω και γω την ταπεινή μου γνώμη!

Πρώτα απ' όλα να σημειώσω ότι είμαι ζωόφιλος από τότε που θυμάμαι! 'Εχουμε και είχαμε κατοικίδια, πάλι από τότε που θυμάμαι - από σκύλους , γάτες , χελώνες , πτηνά ...:)

Να φανταστείτε ότι όποτε μπορώ , ταΐζω και αδέσποτα στον δρόμο!

Όσο για το αν πρέπει ή όχι να επιτρέπονται τα κατοικίδια σε δημόσιες υπηρεσίες .. η γνώμη μου είναι ΟΧΙ .... με τίποτα ΟΧΙ!!!

1)Υπάρχουν ΑΡΚΕΤΟΙ που τρέμουν τα σκυλιά (π.χ.) - δεν βλέπω τον λόγο να πρέπει να υποστεί κάποιος/α την φοβία του/της και μάλιστα στο άγχος και την πίεση της προσμονής στην συνήθης ουρά αναμονής!

2)Υπάρχουν ΑΡΚΕΤΟΙ που έχουν αλλεργίες σε κατοικίδια, πάλι δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει να πάει να πληρώσει κάποιος έναν λογαριασμό και να γυρίσει με σπυριά στην μούρη!

3)Φανταστείτε ν' αρχίσουν τα σκυλιά να γαβγίζουν ή να μαλώνουν μεταξύ τους - και να γίνεται και χαμός στην υπηρεσία από κόσμο και ζέστη!:rolleyes:

4)Αν για κάποιο λόγο το σκυλί δαγκώσει κάποιον στην ουρά , κάποιο παιδάκι π.χ. (όσο πιστό και εκπαιδευμένο είναι , ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί ν΄αντιδράσει στην ιδέα ότι μπορεί να απειλείτε το αφεντικό του), τότε τι γίνεται?

5)Φανταστείτε να είναι καλοκαίρι , καύσωνας ,χαλασμένο το κλιματιστικό ...(ειδικά στην Ελλάδα οι μισές υπηρεσίες είναι έτσι) και να είναι και τα σκυλιά μέσα - όσο καθαρά και αν είναι ρε αδερφέ ... μυρίζουν τα άτιμα! Δεν μπορείς και κάθε μέρα να τα έχεις μπανιαρισμένα και αρωματισμένα!

6)Είναι αρκετά πιθανόν εκεί που στέκονται τα σκυλιά , ν' αφήσουν και κάτι από πίσω .... http://www.thegt.net/pic/smilies/shit.gif ...... Πόσοι τριγύρω νομίζετε ότι θα το πάρουν ψύχραιμα!

(Πάντως είμαι της άποψης ότι τα σκυλιά είναι καθαρότερα από τους περισσότερους ανθρώπους - αρκετές φορές έτυχε ό δίπλα ή ο μπροστά μου στην ουρά , να βρωμάει ροκφόρ με ρέγγα και παστουρμά με σως μούχλας)

Ίσως να έπρεπε κάθε υπηρεσία να έχει και ειδικό χώρο για τα κατοικίδια .. αλλά φυσικά αυτό είναι όνειρο θερινής νυχτός !

Άρα είμαι της άποψης πως τα σκυλιά θα πρέπει να επιτρέπονται σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους

Έχω αναπτύξει παραπάνω γιατί ΔΕΝ θα πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο.

Βέβαια απόψεις είναι αυτά.

Ίσως να έπρεπε κάθε υπηρεσία να έχει και ειδικό χώρο για τα κατοικίδια .. αλλά φυσικά αυτό είναι όνειρο θερινής νυχτός !

Χασιώτη συμφωνώ με όλα όσα λες (ίσως για πρώτη φορά που συμφωνούμε :lol:) εκτός από αυτό το σημείο.

Γιατί πρέπει εγώ ως φορολογούμενος πολίτης να πληρώνω για να βάζει ο άλλος το σκυλάκι του;:blink:

Μόνο με χρέωση θα ήταν δίκαιη η παραπάνω υπηρεσία.

Υπαρχει καποιος νομος που να μου απαγορευει να....αεριζομαι σε δημοσιους κλειστους ή ανοιχτους χωρους; Αν δεν υπαρχει, σημαινει οτι μπορω να το κανω;

Χασιώτη συμφωνώ με όλα όσα λες (ίσως για πρώτη φορά που συμφωνούμε :lol:) εκτός από αυτό το σημείο.

Γιατί πρέπει εγώ ως φορολογούμενος πολίτης να πληρώνω για να βάζει ο άλλος το σκυλάκι του;:blink:

Μόνο με χρέωση θα ήταν δίκαιη η παραπάνω υπηρεσία.

:lol::p ... ποτέ δεν είναι αργά!

Για το άλλο που λες , συμφωνώ και νομίζω ότι στο εξωτερικό ισχύει κιόλας!

Στην Ιταλία μου φαίνεται το είχα δει σε ένα ταχυδρομείο , είχε μερικά (σαν) κλουβιά , και είχαν και κερματοδέκτη! Αν το έχει δει κάποιος να το επιβεβαιώσει!

Πάντως δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα , να υπήρχαν σε κάθε υπηρεσία μερικά τέτοια κλουβιά , με νερό μέσα και λίγο χώμα ... και να έπρεπε να βάλεις 2 ευρώ (πχ) για ν΄αφήσεις το σκυλάκι σου για κάποιο χρονικό όριο!

Υπαρχει καποιος νομος που να μου απαγορευει να....αεριζομαι σε δημοσιους κλειστους ή ανοιχτους χωρους; Αν δεν υπαρχει, σημαινει οτι μπορω να το κανω;

Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, το να αερίζεσαι σε δημόσιο χώρο είναι κοινώς αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν αποτελεί αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά. Όλοι νομίζω θα συμφωνούσαμε ότι (για να πω το λιγότερο) δεν αποτελεί καλούς τρόπους :D

Στο θέμα των σκυλιών νομίζω δεν νομίζω ότι υπάρχει η ίδια κοινωνική συμφωνία, οπότε πρέπει κάπως να ρυθμιστεί το θέμα.

Παλιά (πχ) νομίζω υπήρχαν πινακίδες "Μη πτύετε" ή κάπως έτσι, που τώρα δε χρειάζονται. ;)

Νομιζω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου ενοχλειται απο τη παρουσια ζωων σε κλειστους χωρους οπως ειναι ενα καφε, τα ΕΛΤΑ, μια υπηρεσια κτλ. Προσωπικα δεν με ενοχλει αρκει να ειναι καθαρο το ζωο, το πιο πιθανο μαλιστα ειναι να "παιξω" μαζι του.

Και επαναλαμβάνω... η επίσιμη απάντηση στο ερώτημα μου στο ΚΕΠ είναι πως μου επιτρέπεται η είσοδος με το σκύλο μου αν τηρούνται όλοι οι όροι. Κοντό λουρί, βιβλιάριο υγείας μαζί και ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Εκτός και αν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος (νοσοκομείο, χώρος εστίασης κοκ) ή αν το καταστατικό της υπηρεσίας το αναφέρει ότι απαγορεύεται(που απο τη νομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει). Τώρα αν εσύ το βλέπεις ότι ο νόμος δε στέκει επειδη δε το ξεκαθαρίζει απόλυτα είτε εσένα σου φαίνεται λογικό να υπάρχει απαγόρευση εγώ απαντώ πως αυτή είναι η επίσιμη απάντηση απο το ΚΕΠ σήμερα απο το χθεσινό μου αίτημα.

Και ας το προχωρήσω... γιατί να απαγορεύονται? :s σκυλί είναι, μπαίνω μέσα 5' πληρώνω ένα λογαριασμό, στέλνω ένα γράμμα και φεύγω. Δηλαδή αν είχα ένα τσέπης που φαίνεται χαριτωμένο και το είχα στην αγκαλιά μου και όχι ένα απλό ημίαιμο γκριφόν... ο κόσμος θα το βλέπει μια χαρά. Καθαρά θέμα αντίληψης είναι

Σου εξήγησα και εγώ και άλλα παιδιά εδώ μέσα - νομίζω - ότι κάποια πράγματα δεν είναι θέμα νόμων αλλά «κοινής λογικής» ή αλλιώς του τί είναι κοινά αποδεκτό. Άσχετα με το τι είπε το ΚΕΠ ή η νομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ ή με το πως ερμηνεύει ο καθένας μας τον σχετικό νόμο (παρεπιπτόντως φίλε billyavl, ο ddr2 είναι νομικός αν δεν απατώμαι) θεωρώ ότι η θέα κατοικιδίων σε δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα του 2009 δεν είναι αποδεκτή. Ανέφερα ήδη μερικούς λόγους, ανέφερε και ο hasiotis_john και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να βρει και άλλους.

Εν ολίγοις, είναι πρακτικό και όχι νομικό θέμα και ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και οι δικαστικοί πολλές φορές δεν ακολουθούν το γράμμα του νόμου. Ως παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε τα ΙΧ στην Αθήνα. Εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος κατά γράμμα, κάθε μέρα θα έπρεπε η Τροχαία να μοιράζει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, χωρίς να σκεφτούμε καν τις υπόλοιπες παραβάσεις. Δεν το κάνει, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί παρά την ύπαρξη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου κάτι τέτοιο είναι «βάρβαρο» σε μια πόλη σαν την Αθήνα.

Το ίδιο ισχύει και με τα ΕΛΤΑ, τις δημόσιες υπηρεσίες κτλ. Ακόμα και αν ο Νόμος το επιτρέπει, για καθαρά πρακτικούς λόγους το να βάζει ο καθένας το κατοικίδιό του μέσα δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Αν και αγαπάω τα σκυλιά, δεν θα παρεξηγούσα κάποιον που περιμένει στην ουρά μία ώρα εάν τον ενοχλούσε το γάβγισμα ενός σκυλιού ή ακόμα χειρότερα τα γαβγίσματα πολλών σκυλιών. Πραγματικά πιστεύω ότι εάν καθιερωνόταν κάτι τέτοιο θα είχαμε σκηνές απείρου κάλλους...

Αν παρόλαυτά εσύ θέλεις να σταθείς στο γράμμα του νόμου, δεν έχεις παρά να παίρνεις μαζί το σκυλί σου στις δημόσιες υπηρεσίες που πηγαίνεις και αν σου κάνει παρατήρηση εργαζόμενος ή πολίτης να προσπαθείς κάθε φορά να βρεις άκρη. Πρόσεξε όμως, γιατί αφενός οι νόμοι πολλές φορές είναι θέμα ερμηνείας και αφετέρου όλο και κάποιος μπορεί να επικαλεστεί κάποιον άλλο νόμο που θα αντικρούει εσένα.

Πάντως δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα , να υπήρχαν σε κάθε υπηρεσία μερικά τέτοια κλουβιά , με νερό μέσα και λίγο χώμα ... και να έπρεπε να βάλεις 2 ευρώ (πχ) για ν΄αφήσεις το σκυλάκι σου για κάποιο χρονικό όριο!

kai γενναται το ερωτημα

ποσο μεγαλα να ειναι τα κλουβια?

γατες διπλα διπλα με σκυλους?

ποιος θα καθαριζει τα κλουβακια πριν μπει το επομενο ζωο?

και αν υπαρχει στενοτητα χωρου?

απο τις αλλεργιες πως προφυλασσεται καποιος?

κτλ κτλ

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*

kai γενναται το ερωτημα

ποσο μεγαλα να ειναι τα κλουβια?

γατες διπλα διπλα με σκυλους?

ποιος θα καθαριζει τα κλουβακια πριν μπει το επομενο ζωο?

και αν υπαρχει στενοτητα χωρου?

απο τις αλλεργιες πως προφυλασσεται καποιος?

κτλ κτλ

Έχεις δίκιο βρε συ ... αλλά και από την άλλη , από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε!:)