Directx Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 Η επίσης διαφημιζόμενη "δυσκολία προγραμματισμού" δεν υφίσταται στο βαθμό που υπονοείται και δεν πρόκειται να αποθαρρύνει ένα γνώστη της C++. Απλά, ο native προγραμματισμός σε Symbian εισάγει τη λογική των leaves, που έχει ως σκοπό να αποτρέψε την εμφάνιση memory leaks (τα οποία είναι μη επιθυμητά σε μία συσκευή με περιορισμένα resources, όπως είναι τα smartphones), και το κάνει πολύ κομψά και επιτυχημένα. Ναι, η Nokia αναπτύσει το Maemo παράλληλα με το Symbian, όμως όχι με σκοπό να αντικαταστήσει το τελευταίο. Το Maemo προορίζεται για ισχυρότερες (αλλά και αρκετά μεγαλύτερες) συσκευές, που δεν είναι smartphones αλλά tablets με τηλεφωνικές δυνατότητες. Αν ρίξετε μια ματιά στο επίσημο site της Maemo, στις οδηγίες που δίνονται προς τους developers, θα δείτε πως αναφέρεται κάπου ότι ο βασικός προσανατολισμός των εφαρμογών θα πρέπει να είναι το landscape, όπου και θα εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες, ενώ το portrait θα χρησιμοποιείται ως δευτερεύον, και με ένα κλάσμα μόνο των πληροφοριών που θα εμφανίζονται σε landscape. Αυτό και μόνο αποκλείει το Maemo από τη χρήση του σε τηλέφωνα, καθώς ο βασικός προσανατολισμός ενός τηλεφώνου δεν μπορεί παρά να είναι το portrait. Λάθος, η δυσκολία προγραμματισμού του Symbian είναι εξαιρετικά αυξημένη και τούτο στο λέω ως C++ programmer ο οποίος έχει ασχοληθεί μαζί του. Και επειδή έχεις την τάση να διαφωνείς μαζί μου σε προκαλώ να προγραμματίσεις σε Symbian C++ με την βοήθεια των Natives tools, του Carbide.C++ 2, ύστερα δοκίμασε να γράψεις την ίδια εφαρμογή σε όποιο άλλο framework επιθυμείς (QT, VCL, .NET ακόμα και καθαρό Windows API ή σε καθαρή C++ με δικές σου classes) και ύστερα τα ξανά λέμε (το εννοώ αυτό, αν δεν ξέρεις προγραμματισμό ή αν δεν έχεις δοκιμάσει ΠΟΤΕ Symbian development ΤΟΤΕ μην απαντήσεις!) Όσον αφορά την ποιότητα τους .. ας μην το συζητήσω, όσο πιο δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι τόσο περισσότερες πιθανότητες bugs, τα βλέπετε τα χάλια στο firmware και σε διάφορες εφαρμογές που απλά «σκάνε». Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Nokia ξεκίνησε το port του Qt framework σε Symbian μπας και τραβήξει το ενδιαφέρον των developers – καθώς από εφαρμογές η πλατφόρμα πάσχει. Για να μην αναφέρω πόσες βιβλιοθήκες (OpenC, Open/C++, RGA παλαιότερα κτλ) έκανε port μπας και αυξήσει την δημοτικότητα του Symbian μεταξύ των developers (αλλά βέβαια.. η συντριπτική πλειοψηφία των developers που δεν προτιμά Symbian είναι ηλίθιοι ε; :p). Όσον αφορά το Qt for S60 ναι, παίζει πολύ καλά ακόμα και αν είναι preview και τούτο το λέω έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει ένα παιχνίδι (!) για QT for S60 ώστε να αξιολογήσω τις δυνατότητες της πλατφόρμας για μελλοντική εμπορική εκμετάλλευση (και αν είστε καλά παιδιά και δεν πάω προς HTC Diamond 2, μπορεί να το αφήσω ενδεχομένως και ως freeware εδώ μόλις έχω το release build του Qt for S60 framework και μια S60 5ed. συσκευή φυσικά -κάπου από Οκτώβρη). ;) Υ.Γ. Οι περιορισμοί του Maemo εύκολα διορθώνονται αγαπητέ και μην ξεχνάς ότι είμαστε ακόμα σε φάση ανάπτυξης αυτής της νέας πλατφόρμας που ως τώρα εξυπηρετεί tablets. Όσον αφορά τα περί Symbian^2..3..4 στήνονται σε Qt framework πράμα το οποίο λέει πολλά για την αισχρή ποιότητα του Symbian C++ framework, οπότε μην την ψάχνεις, βρες μου προγραμματιστές εκτός των Symbian Evangelists (που και αυτοί σιγά, σιγά το έχουν βουλώσει :D) που να δούλεψαν με Symbian και να το διασκέδασαν, χα! (όπως λες και εσύ)Τέλος! Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pexths Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 φιλε directx ωραιο το ποστ σοχτ,αλλα προσωπικα δεν καταλαβα τιποτα καθοτι ασχετος με προγραμματισμο.προσφερεται το ατιμο το n97 παντως για τετοιου ειδους συζητησεις. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 φιλε directx ωραιο το ποστ σοχτ,αλλα προσωπικα δεν καταλαβα τιποτα καθοτι ασχετος με προγραμματισμο.προσφερεται το ατιμο το n97 παντως για τετοιου ειδους συζητησεις. Σε ευχαριστώ πολύ! Ασχολούμαι πολλά χρόνια με computer programming (C/C++) και αρκετά με mobile programming οπότε είχα την ευκαιρία να δω εκ των έσω τις 3 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες (J2ME, WM API/MFC/.NET CF και Symbian C++/Qt for S60) και να αναπτύξω ορισμένες mobile εφαρμογές σε αυτές εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για κάθε μια. Η συζήτηση για τα OS φουντώνει αυτή την εποχή διότι θεωρώ (όπως και πολλοί άλλοι) ότι βρισκόμαστε στο «τέλος εποχής» του Symbian και της απόλυτης παντοκρατορίας της Nokia με τους διάφορους ανταγωνιστές να σηκώνουν σιγά, σιγά κεφάλι απέναντι στον αδιαμφισβήτητο μέχρι πρότινος ηγέτη της αγοράς. Η αρχή έγινε από την Apple με το περίφημο iPhone και το αχτύπητο UI του (το οποίο δεν είναι απλά transitions effects για όσους το έχουν δουλέψει) πράγμα που έφερε το παιχνίδι των UI στο προσκήνιο με ένα παράδειγμα επαφής (Touch UI) το οποίο είχε υποβαθμίσει η Nokia (κατάργηση του S90) και το Symbian γενικός (πλην του UIQ το οποίο όμως συγχωρέθηκε) και το οποίο την ανάγκασε για πρώτη φορά να γίνει από Leader, Follower της αγοράς. Μέσα λοιπόν σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο πόλεμος των OS και των UI τους είναι τεταμένος και ως developer που ενδιαφέρεται και διαβλέπει τεράστια περιθώρια κέρδους σε αυτό που λέγεται “mobile software” αναζητώ την καλύτερη μακροπρόθεσμη εκλογή οπότε αναγκαστικά αξιολογώ κάθε νέα πλατφόρμα. Το Symbian ως έχει σήμερα, δεν είναι ελκυστικό για έναν developer λόγο τις αυξημένης δυσκολίας του (όχι επειδή είναι γραμμένο σε C++ αλλά επειδή είναι γραμμένο σε κακία C++ ιδιωματική και ιδιόρρυθμη btw), του κακού documentation του, των εργαλείων του κτλ. Υπάρχει μέλλον για το Symbian; Αν δεν το σκοτώσει σιγά, σιγά η Nokia (διότι γνωρίζει και εκείνη τις αδυναμίες του και προσπάθησε να τις διορθώσει –απλά δεν το κατάφερε ακόμα) ναι, και το μέλλον αυτό είναι το Qt for S60 framework, ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο C++ framework το οποίο επιτρέπει σχετικά εύκολη ανάπτυξη εφαρμογών (λέω σχετικά διότι δεν το συνιστώ σε μη γνώστες C++ |για εμένα τίποτα δεν φαίνεται δύσκολο πια -λόγο τις επαφής με το άθλημα πολλά χρόνια |όμως προσοχή δεν είμαι και μαζοχιστής να βασανίζομαι με τις ιδιορρυθμίες του Symbian ειδικά σε ότι αφορά το UI part του, το περίφημο πολύπλοκο και γέρικο AVKON -μοντέλο ανάπτυξης αρχών του 1990 btw.). Και για να το ξεκαθαρίσω και αυτό, όταν λέω μέλλον, εννοώ μέλλον για να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα εφαρμογών που θα καταστήσει σημαντική την ύπαρξη του OS στην συσκευή. Σήμερα το Symbian επιβάλλεται μόνο από την Nokia λόγο ισχυρής θέσης, δεν είναι ένα Λ.Σ. το οποίο επιβάλλεται διότι μπορείς να βρεις χρήσιμες εφαρμογές ή παιχνίδια κτλ. Εδώ και μια δεκαετία περίπου δεν αναπτύχθηκε οικοσύστημα για αυτό, αντίθετα με το iPhone όπου γέμισε με εφαρμογές. Γιατί δεν αναπτύχθηκε; Λόγο της δυσκολίας προγραμματισμού του, τέλος! Και φυσικά η Nokia όσο δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την βελτίωση του (ούτε προγραμματιστικά ούτε σε επίπεδο UI). Τώρα όμως .. ο στόχος σήμερα είναι διαφορετικός (τον απέδειξε περίτρανα η Apple).. κέρδος μέσο των εφαρμογών, του οικοσυστήματος δηλαδή και ενός on-line μαγαζίου του κάθε κατασκευαστή ο οποίος θα συμμετέχει στα κέρδη (βλέπε OVI Store). Εκεί χωλαίνει το Symbian και αυτό προσπαθεί να αλλάξει η Nokia. Αν δεν τα καταφέρει – ΔΕΝ θα καταστραφεί μαζί με το Symbian παιδία, θα κοιτάξει αλλού. Υ.Γ. 1. Μακράν η ευκολότερη πλατφόρμα προγραμματισμού πάντως, για να λέω την αλήθεια, είναι τα WM σε .NET CF (για όσους δεν προτιμούν C++) οι υπόλοιποι θα βολευτούν άνετα με Qt C++ framework (να προσέχουν το MOC |και να κατεβάσουν το QT Creator είναι όμορφο IDE - το Symbian compilation ας το κάνουν μετά σε Carbide.C++). 2. Επίσης προτείνω σε οποίον ενδιαφέρεται για J2ME να δει την βιβλιοθήκη LWUIT, θα τρίβει τα μάτια του για το UI που προσφέρει. 3. Όποιος διαφωνεί μαζί μου, μπορεί άνετα να κατεβάσει τα SDK της Nokia για Symbian programming, ειδικά το τελευταίο Carbide.C++ προσφέρει Visual Designer για γρήγορο GUI Setup. 4. Για iPhone λόγο Objective-C δεν μπορώ να πω τίποτα, δεν το γνωρίζω. Το ίδιο ισχύει και για το Android προς το παρόν (μέχρι να κατεβάσω το SDK του για να δω τι παίζει!). Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
skiace Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 Υ.Γ. 1. Μακράν η ευκολότερη πλατφόρμα προγραμματισμού πάντως, για να λέω την αλήθεια, είναι τα WM σε .NET CF Αντε τυχερε !!! Μου φαινεται οτι οι επιλογες σου εισακουστηκαν απο την Νοκια, εφοσον υλοποιηθει το παρακατω. ;) Συνεργασία Microsoft – Nokia στα smartphones Υ.Γ. Δεν ειμαι προγραμματιστης, απλα αναγνωστης εφημεριδων. :) Παράθεση Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 Αντε τυχερε !!! Μου φαινεται οτι οι επιλογες σου εισακουστηκαν απο την Νοκια, εφοσον υλοποιηθει το παρακατω. ;) Συνεργασία Microsoft – Nokia στα smartphones Υ.Γ. Δεν ειμαι προγραμματιστης, απλα αναγνωστης εφημεριδων. :) Yep! :) Ο αριθμός των Nokia Symbian συσκευών τραβάει το ενδιαφέρον της Microsoft, πριν κανένα χρόνο είχαν κλείσει μια ακόμη συμφωνία για μερική μεταφορά της Microsoft τεχνολογίας Silverlight (rich web technology) στο Symbian, φαινότανε αυτή η συμφωνία ως ο δούρειος ίππος για να μπει σιγά, σιγά το .NET CLR στο Symbian OS αλλά από τότε μάλλον δεν έγιναν και πολλά πράματα. Τώρα, αν αυτή η νέα συνεργασία ωθήσει την Microsoft σε ένα .NET Symbian port, μόνος κερδισμένος η Nokia/Symbian. * Πιθανόν, η Nokia θέλει κάποιο γερό alternative προς το Quick Office .. το γιατί .. χμ.. μπορεί να έχουν επέλθει προστριβές στα licenses που ζητά η Quick Office λέω τώρα (βέβαια η Nokia είχε τα δικά της -δικά της δεν είναι; anyway..- office tools, σαν αυτά που τρέχουν στο E60 μου αλλά .. και αυτά τα σκότωσε ελέω QOffice). Υ.Γ. .. βέβαια .NET εφαρμογές μπορείς να γράψεις και σήμερα σε Symbian μέσο του Net60 της Red Labs αλλά το εργαλείο αυτό, α)τιμολογείται πάρα πολύ ακριβά και β)σε γενικές γραμμές δεν νιώθω άνετα να εξαρτώμαι από την «Red Labs» που σήμερα υπάρχει και αύριο όχι .. όπως την έπαθαν όσοι προγραμματιστές χρησιμοποιούσαν παλαιότερα το Crossfire της AppForge (ανάλογη προσπάθεια .NET για Symbian όπως το Net60 Της Red Labs) η οποία αφού εξαγοράστηκε από την Oracle έπαψε την υποστήριξη του προϊόντος. .. μια ακόμη εκλογή είναι το Qt for Windows Mobile, αλλά έχει μείνει εδώ και καιρό στην έκδοση 4.3, ενώ υπάρχουν ορισμένες φωνές που αναρωτιούνται για το εάν η Nokia που είναι πια ιδιοκτήτης της Troll-Tech (εταιρία κατασκευής του Qt) θα θελήσει να συνεχίσει το Qt support για ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως τα WM. Γενικά, αυτή την στιγμή είμαι μεταξύ κάποιου Symbian 5th Ed. τηλεφώνου, από Ν97, 5800 ως 5530 (φθηνό αρκετά ώστε να δω την πλατφόρμα δίχως να κλαίω τα λεφτά μου αν βγει φόλα το Qt for S60) και μεταξύ κάποιου Windows Mobile κινητού, όπως του Xperia X1 ή του HTC Diamond 2 τα οποία λίγο πολύ τα ξέρω καλύτερα λόγο Windows programming. Αν η Nokia είχε ήδη έτοιμο το Qt for S60 θα ένιωθα πιο σίγουρος να επενδύσω σε ένα ισχυρό S60 5th Ed. όπως το N97 (τα bugs του θα διορθωθούν δεν με ανησυχεί αυτό). Ίδωμεν. Sorry για το off-topic btw, εδώ κλείνω το θέμα. Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
terrestial Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 Και επειδή έχεις την τάση να διαφωνείς μαζί μου Σε πληροφορώ πως ούτε καν είδα ποιος ήταν ο συντάκτης. Μπαίνω με τον Opera του N97 (που, ως γνωστόν, βελτιστοποιεί τη σελίδα για mobile viewing, σε στήλες), οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν κάθομαι να σκρολάρω για να δω ποιος γράφει τι. Εξάλλου, δε συνηθίζω να διαφωνώ με ανθρώπους αλλά με απόψεις. σε προκαλώ να προγραμματίσεις σε Symbian C++ με την βοήθεια των Natives tools, του Carbide.C++ 2, ύστερα δοκίμασε να γράψεις την ίδια εφαρμογή σε όποιο άλλο framework επιθυμείς (QT, VCL, .NET ακόμα και καθαρό Windows API ή σε καθαρή C++ με δικές σου classes) και ύστερα τα ξανά λέμε Αυτό τώρα τι είναι, homework καλοκαιριάτικα; Και πότε πρέπει να το έχω έτοιμο; Σοβαρά τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά που ανακατέβεις; Τι σχέση μπορεί να έχει το .NET (που παράγει ενδιάμεσο κώδικα) με το Windows API (που παράγει καθαρή και ταχύτατη γλώσσα μηχανής); (το εννοώ αυτό, αν δεν ξέρεις προγραμματισμό ή αν δεν έχεις δοκιμάσει ΠΟΤΕ Symbian development ΤΟΤΕ μην απαντήσεις!) Έχεις την εντύπωση ότι είσαι ο μοναδικός που τα κατέχει αυτά; Ή μήπως νομίζεις πως μόνο στο NY ασχολείστε με τέτοια πράγματα; Θες πραγματικά να σου πω τι "ξέρω" και τι "έχω δοκιμάσει" ή μήπως θα ήταν καλύτερα να μη σου χαλάσω τη φαντασίωση; Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Nokia ξεκίνησε το port του Qt framework σε Symbian μπας και τραβήξει το ενδιαφέρον των developers – καθώς από εφαρμογές η πλατφόρμα πάσχει. Κι όλες αυτές οι εφαρμογές (πολλές από τις οποίες ούτε καν έχουν ονειρευτεί οι κάτοχοι άλλων συσκευών) που έχω στο τηλέφωνό μου τι είναι, οφθαλμαπάτη; Για να μην αναφέρω πόσες βιβλιοθήκες (OpenC, Open/C++, RGA παλαιότερα κτλ) έκανε port μπας και αυξήσει την δημοτικότητα του Symbian μεταξύ των developers (αλλά βέβαια.. η συντριπτική πλειοψηφία των developers που δεν προτιμά Symbian είναι ηλίθιοι ε; :p). Και που είναι το κακό; Είναι κακό να γίνονται port όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες, ώστε ο developer να έχει περισσότερες επιλογές και δυνατότητες; Όσον αφορά το Qt for S60 ναι, παίζει πολύ καλά ακόμα και αν είναι preview και τούτο το λέω έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει ένα παιχνίδι (!) για QT for S60 ώστε να αξιολογήσω τις δυνατότητες της πλατφόρμας για μελλοντική εμπορική εκμετάλλευση (και αν είστε καλά παιδιά και δεν πάω προς HTC Diamond 2, μπορεί να το αφήσω ενδεχομένως και ως freeware εδώ μόλις έχω το release build του Qt for S60 framework και μια S60 5ed. συσκευή φυσικά -κάπου από Οκτώβρη). Δηλαδή, το αν θα πας σε WM (εδώ γελάνε) εξαρτάται από το πόσο "καλά παιδιά" θα είμαστε εμείς; Και τι μας προτείνεις ως δέλεαρ για να μη διαφωνούμε μαζί σου, ένα παιχνίδι που φτιάχνεις για να μάθεις το Qt for S60; :lol: Υ.Γ. Οι περιορισμοί του Maemo εύκολα διορθώνονται αγαπητέ και μην ξεχνάς ότι είμαστε ακόμα σε φάση ανάπτυξης αυτής της νέας πλατφόρμας που ως τώρα εξυπηρετεί tablets. Δε με κατάλαβες. Δε μιλάμε για περιορισμούς αλλά για στρατηγικές επιλογές και στοχεύσεις. Ψάξε τα guidelines για developers (για την καινούρια έκδοση του Maemo) και θα με καταλάβεις. Όσον αφορά τα περί Symbian^2..3..4 στήνονται σε Qt framework πράμα το οποίο λέει πολλά για την αισχρή ποιότητα του Symbian C++ framework, οπότε μην την ψάχνεις, βρες μου προγραμματιστές εκτός των Symbian Evangelists (που και αυτοί σιγά, σιγά το έχουν βουλώσει :D) που να δούλεψαν με Symbian και να το διασκέδασαν, χα! Και η Microsoft πρόσεφερε αρχικά μόνο το Windows API (εκεί να δεις δυσκολία προγραμματισμού), αργότερα την MFC και πρόσφατα το .NET. Το περιβάλλον προγραμματισμού βελτιωνόταν και γινόταν όλο και πιο εύκολο, τα Windows όμως δεν πέθαναν, κάθε άλλο. (όπως λες και εσύ)Τέλος! Θα 'θελες να τελειώσουμε με μόνο τους δικούς σου ισχυρισμούς. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 13, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 13, 2009 Αυτό τώρα τι είναι, homework καλοκαιριάτικα; Και πότε πρέπει να το έχω έτοιμο; Το συντομότερο δυνατόν, αν μπορείς και έχεις τις γνώσεις διότι εικάζω από τα γραπτά σου ότι είσαι ανίδεος. Σοβαρά τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά που ανακατέβεις; Τι σχέση μπορεί να έχει το .NET (που παράγει ενδιάμεσο κώδικα) με το Windows API (που παράγει καθαρή και ταχύτατη γλώσσα μηχανής); Μάλλον δεν διαβάζεις για άλλη μια φορά τι γράφω ή δεν καταλαβαίνεις (στην δεύτερη περίπτωση δεν πειράζει έχεις την συμπάθεια μου). Ομιλώ περί framework αγαπητέ, το Symbian έχει χτισθεί γύρο από μια ιδιωματική εκδοχή της C++ παρέχοντας ένα πλήρες framework (αν δεν ξέρεις τι είναι, ψάξε) για την ανάπτυξη εφαρμογών, αυτό το framework όπως εξηγώ είναι εξαιρετικά περίπλοκο στην χρήση του και εδώ το συγκρίνω τρομάρα σου (!) με διάφορα άλλα framework που υπάρχουν και αν τα έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σου .. γνωρίζεις ότι σαφέστατα είναι ευκολότερα. Μάλιστα για να καταδείξω το βαθμό δυσκολίας του Symbian C++ framework αναφέρω ότι ακόμα και ο καθαρός προγραμματισμός σε Windows API (καθαρή C) ο οποίος για τους περισσότερους σήμερα θεωρείται δύσκολος είναι σαφέστατα ευκολότερος από τον προγραμματισμό του Symbian framework. Τώρα σχετικά με .NET και Windows API όσον αφορά θέματα ταχύτητας (άσχετο με το θέμα αλλά το ανέφερες οπότε..). Να σου κάνω και ένα μικρό μάθημα για το πώς δουλεύει το .NET CLR να μάθεις και κάτι. Η CIL (ψάξε το τι είναι) μετατρέπεται σε native code μέσο JIT-C με την πρώτη εκτέλεση του code path που οδηγεί σε αυτήν, οπότε η όποια καθυστέρηση στην εκτέλεση μεταφέρεται στο πρώτο βήμα του εν λόγο code path ως που να γίνει JIT-C ύστερα τρέχει ως καθαρή assembly (σε σόκαρα; sorry). Αν θες να αποφύγεις μάλιστα το βήμα του JIT-C μπορείς με την βοήθεια της τεχνολογίας (εργαλείου) NGEN να δημιουργήσεις ένα native binary image της .NET εφαρμογής (για να σε βοηθήσω φαντάσου το ως ένα precompiled ή cached JIT-C) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά το run-time εξουδετερώνοντας την ανάγκη για CIL JIT-C. :) Έχεις την εντύπωση ότι είσαι ο μοναδικός που τα κατέχει αυτά; Ή μήπως νομίζεις πως μόνο στο NY ασχολείστε με τέτοια πράγματα; Θες πραγματικά να σου πω τι "ξέρω" και τι "έχω δοκιμάσει" ή μήπως θα ήταν καλύτερα να μη σου χαλάσω τη φαντασίωση; Προφανώς ξέρεις από καλές φαντασιώσεις για αυτό πες μου, περιμένω guru να χλομιάσω από τις γνώσει σου :lol: Και που είναι το κακό; Είναι κακό να γίνονται port όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες, ώστε ο developer να έχει περισσότερες επιλογές και δυνατότητες; Το κακό είναι ότι καμία από αυτές δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της, οπότε για άλλη μια φορά η Nokia προσπαθεί μπας και δει φως αυτή την φορά με το Qt port (τεχνικά καμία δεν μπόρεσε να παρακάμψει ικανοποιητικά το Avkon). Δηλαδή, το αν θα πας σε WM (εδώ γελάνε) εξαρτάται από το πόσο "καλά παιδιά" θα είμαστε εμείς; Και τι μας προτείνεις ως δέλεαρ για να μη διαφωνούμε μαζί σου, ένα παιχνίδι που φτιάχνεις για να μάθεις το Qt for S60; :lol: Τσου! Απλά σε ειρωνεύομαι :) Μπορείς να διαφωνείς όσο θες - ένας είσαι άσε τον πληθυντικό εκτός και αν είναι ευγενείας οπότε πάσο .. :) Και για να μην με λες κακόπιστο.. Θα χαρώ πάντως να δω μια ανάλογη προσπάθεια από την αφεντιά σου, είτε σε Qt ή γραμμένη σε Symbian C++ (με τις γνώσεις σου .. δεν είναι δύσκολο, δες το ως το homework που λέγαμε :p). Δε με κατάλαβες. Δε μιλάμε για περιορισμούς αλλά για στρατηγικές επιλογές και στοχεύσεις. Ψάξε τα guidelines για developers (για την καινούρια έκδοση του Maemo) και θα με καταλάβεις. Το Qt port σε Maemo τι σου λέει άραγε; Γιατί γίνεται τώρα; Τι παίζει μακροπρόθεσμα; ... Θα 'θελες να τελειώσουμε με μόνο τους δικούς σου ισχυρισμούς. Βγάλε την σκούφια σου και βάρα με :p Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
terrestial Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Υποκλίνομαι στις γνώσεις σου φωτεινέ παντογνώστη, και υποβάλω αίτηση για να μου κάνεις μαθήματα όποτε μπορέσεις. Όσον αφορά εμένα, θα ήθελα απλά να σε πληροφορήσω πως έχω πάνω από 10 χρόνια εμπειρία σε προγραμματισμό (σε C++ πάντα) σε διάφορες πλατφόρμες, και μάλιστα σε μεγάλα projects, όχι μόνο σε παιχνιδάκια με την Qt for S60. Προσπάθησα να αποφύγω να μιλήσω για τον εαυτό μου, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να περιαυτολογώ (πιστεύω ακράδαντα πως το μεγαλύτερο θόρυβο τον κάνει πάντα ο άδειος τενεκές), όμως μια και επιμένεις να μου κάνεις μαθήματα πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον τι θα συμπεριλάβεις στη διδακτέα ύλη. Φυσικά και δεν έχω τίποτα άλλο να σχολιάσω, μου αρκεί που αποκαλύφθηκε πλήρως η εμπάθεια, η έπαρση, η κενολογία και η ασχετοσύνη σου. Και μόνο που συγκρίνεις το Windows API (όπου χρειάζεσαι μια σελίδα κώδικα μόνο και μόνο για να ανοίξεις ένα παράθυρο) με τη Symbian C++ δείχνει πόσο σχετικός είσαι με το αντικείμενο. Και που 'σαι, κάνε και καμιά βουτιά μήπως και ηρεμήσεις λίγο. Με ηλεκτρονικές ειρωνίες, ύβρεις και προσβολές δε θα κερδίσεις την επιβεβαίωση και αναγνώριση που προφανώς σου λείπουν στην πραγματική ζωή. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Οκ, Δέχομαι την πρόκληση, πάμε να το δούμε τεχνικά το θέμα και με καλή διάθεση (όσoi έχουν ασχοληθεί με Symbian C++ γνωρίζουν --πρόσεχε εκτίθεσαι!) 1ον) Πόσος κώδικας χρειάζεται για να ανοίξεις ένα «παράθυρο» (ουσιαστικά να στήσεις ένα Container/View) σε Symbian και πόσος σε Windows API; Όπως είπες και ο ίδιος σε Windows API C είναι περίπου μια σελίδα (ουσιαστικά πρόκειται για λιγότερο άμα είσαι μάγκας το κάνεις σε 91 γραμμές + άλλες 15 η δήλωση του Windows Procedure κώδικα εκτός βέβαια .. και αν κάνουμε τρικ δημιουργώντας ένα DialogBox procedure αφήνοντας τον Windows Dialog Manager να κάνει την βρώμικη δουλεία μέσο DialogBox function (μου ζήτησες φροντιστήριο :)) –αλλά ας πούμε ότι θέλουμε ένα κανονικό window για την εφαρμογή μας) το αντίστοιχο σε Symbian δυστυχώς είναι διασπασμένο σε 5 αρχεία .CPP/.H, δηλαδή με το καλημέρα σας έχουμε ένα project που δεν κάνει τίποτα το οποίο όμως εκτείνεται σε 5 διαφορετικές class τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε subclass όπου χρειάζεται για να προσδώσουμε την λειτουργικότητα που επιθυμούμαι. Δεν νομίζεις ότι τόσα αρχεία είναι πολλά με το καλημέρα σας; Σου υπενθυμίζω, διότι μάλλον είμαι παλαιότερος (αφού ασχολείσαι 10+/- χρόνια με C++) στα C++ frameworks ότι ακόμα και το OWL της Borland το οποίο θεωρείται από τα παλαιότερα (προιστορικό) framework σε PC (και είχα την τύχη να το δουλέψω), στις αρχές των ‘90s απαιτούσε πολύ λιγότερα αρχεία για το βασικό στήσιμο της εφαρμογής σε σχέση με το Symbian. Αν διαφωνείς ok. Και εδώ, πρόσεχε, δεν είναι θέμα να μετρήσουμε τις γραμμές αλλά πολύ περισσότερο να μετρήσουμε το τι απαιτεί σε επίπεδο οργάνωσης αυτός κώδικας και σε πόσα επίπεδα θα πρέπει να έχουμε interaction μεταξύ των 5 αυτών classes για να αναπτυχθεί η εφαρμογή μας (τρέχουμε και δεν φτάνουμε με λίγα λόγια να προσθέτουμε και να αφαιρούμε functions αγαπητέ σε ένα σορό αρχεία -not nice!). Δηλαδή, συνοπτικά για να ξεκινήσεις την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο Symbian ξεκινάς με 5 διαφορετικές class, λυπάμαι αλλά αυτό δεν λέγεται ευχρηστία στα 2009, ακόμα και στην C++ (δες το Qt, δες την VCL έστω και αν είναι derived από Object-Pascal, δες το .NET, δες και το MFC --πολύ πιο λογικά οργανωμένο btw. από το Symbian framework (two-phase constructors!! .. θα τα δούμε ύστερα αυτά). 2ον) Ας υποθέσουμε τώρα ότι θες να δημιουργήσεις έναν Timer, απλό είναι, τυπικό είναι, τετριμμένο είναι, πόσος κώδικας χρειάζεται για να γίνει αυτό σε Symbian ανεξαρτήτως των διαθέσιμων Timers (CTimer, CHeartbeat, CPeriodic) και πόσος σε Windows API; Δυστυχώς terrestrial σε Windows API η δήλωση και ενεργοποίηση ενός timer γίνεται σε μια γραμμή είτε σε μορφή message driven είτε σε μορφή procedure callback οπότε στην πρώτη περίπτωση ορίζεις το message που θα διαχειρίζεται το event-loop του παραθύρου σου ή στην δεύτερη μια function που θα καλείται ανά συγκεκριμένα ms. Το ίδιο απλά, η δημιουργία ενός timer, γίνεται σε Qt με την βοήθεια του συστήματος signal / slot. Αλλά σε Symbian, προς μεγάλη απογοήτευση θέλει μια class η οποία γίνεται derived από το CActive (object) το οποίο υλοποιεί την ασύγχρονη αρχιτεκτονική του Symbian. Το κακό φυσικά δεν είναι ότι απλά θέλει μια νέα class (και τα ανάλογα virtual functions της), αλλά ότι θέλει αυτή η class να γίνει constructed σε δυο φάσεις (two-phase constructor άλλα μια ιδιορρυθμία της Symbian C++). Στην πρώτη φάση δηλαδή να δημιουργηθεί η ίδια η class (λογικό) και άλλη μια σε ξεχωριστό κώδικα εντός του constructor της class (με τα περίφημα Leaves |NewL) ώστε να εκκινηθεί η parent class από την οποία προήλθε η δικιά μας ώστε να καταγραφεί από το Active Object Manager και από εκεί και πέρα να λειτουργήσει (αυτό είναι ιδιόρρυθμο). Δεν νομίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι κάτι το ευχάριστο (εύκολο ναι, όταν το χωνέψεις! -voodoo δηλαδή κώδικας που τον γράφεις για να το γράψεις- αλλά οπωσδήποτε βαρετό!). 3ον) Έτσι για τον δρόμο, πόσος κώδικας χρειάζεται σε Symbian για να διαβάσεις το IMEI (ναι, το IMEI) της συσκευή σου; .. Το μόνο που θα σου πω είναι ότι για αυτό το πολύ απλό function, όπως φαντάζεσαι (μην με μισείς τόσο για λίγο), πρέπει να δημιουργήσεις μια νέα class διότι η υπηρεσία IMEI request είναι βασισμένη σε Active Objects δηλαδή ασύγχρονη! Όσος κόπος χρειάζεται για να στήσεις έναν timer σε Symbian άλλος τόσος χρειάζεται για να διαβάσεις το IMEI της συσκευής και το κακό αφορά και άλλες παρόμοιες functions του OS –τώρα ότι το ίδιο γίνεται πολύ πιο απλά σε Windows Mobile.. τι να πω; Δηλαδή εδώ έχουμε το αδιανόητο πως το Symbian C++ framework καταφέρνει να είναι περισσότερο πολύπλοκο από το Windows API δηλαδή από ένα μάτσο συλλογές καθαρών C ρουτινών! Πως το κατάφεραν αυτό οι δημιουργοί του Symbian; Δυστυχώς το κατάφεραν διότι δόμησαν το σύστημα τους επάνω στο PSION EPOC32, το λειτουργικό σύστημα της PSION για τα organizer της. Το EPOC32 ήταν ένα κλειστό σύστημα ως ότου έγινε Symbian με αποτέλεσμα να μην αφορά κανέναν προγραμματιστή PSION organizers το πώς δουλεύει. Βλέπεις οι προγραμματιστές PSION γράφανε σε OPL και έτσι δεν ασχολούνταν με την ασχήμια του EPOC32. Ελπίζω τώρα, να καταλαβαίνεις γιατί δεν ασχολείται πολύς κόσμος με Symbian C++ και γιατί η Nokia προσπαθεί να κρύψει αυτή την ασχήμια με διάφορες βοηθητικές βιβλιοθήκες και τώρα με το Qt; Αυτό σύγκρινα όταν είπα ότι είναι πιο εύκολο να γράψεις σε Windows API από ότι σε Symbian C++ framework και νομίζω ότι στο εξήγησα δυο φορές (γιατί επαναλαμβάνεσαι –πραγματικά δεν καταλαβαίνεις ή δεν έχεις άλλα επιχειρήματα; ..λυπάμαι! -σε πληροφορώ ότι θα μαλώνουμε μέχρι να βγάλει ο Ήλιος κέρατα :)). Επίσης σου παραθέτω 3 τεκμήρια αναίτιας πολυπλοκότητας του συστήματος όπου το Windows API (ή τα WM) είναι ευκολότερo στην χρήση παρόμοιων υπηρεσιών ( τι άλλο μπορώ να κάνω άραγε; ). Επίσης λύσε μου μια απορία, έχεις προγραμματίσει ποτέ το Symbian; Εγώ έχω την διάθεση και ασχολούμαι μαζί του, από αυτά που γράφεις όμως νιώθω ότι δεν έχεις ασχοληθεί με Symbian ιδιαίτερα – μάλιστα είχα την ίδια γνώμη με εσένα σε κάποια σημεία, μέχρι που αποφάσισα να παίξω με το Symbian ο ίδιος, και αυτά που είδα δεν μου άρεσαν καθόλου, δοκίμασε το και μπορεί να με θυμηθείς. Αρχίζουμε με αυτά και αν χρειασθεί λοιπόν συνεχίζουμε. Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα παραπάνω ζητήματα, όπως επίσης θα ήθελα απάντηση στο pm περί του Symbian εκτός και αν αρέσκεσαι απλά σε λιβελλογραφήματα ;) :) Υ.Γ. Η απάντηση – λίβελος σου (δεν μπαίνω στον κόπο να απαντήσω - τι να πω να απαριθμώ τα projects που δούλεψα σε διάφορα αντικείμενα.. get serious! Άσε ότι δεν θα με πιστέψεις οπότε .. αλλά ναι! στον ελεύθερο χρόνο μου γουστάρω να γράφω παιχνίδια είναι το hobby μου btw -sorry!), δείχνει ότι για κάποιον βαθύτερο λόγο χτύπησα φλέβα με τα λεγόμενα μου προηγουμένως, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο μήπως διότι προσεγγίζω την αλήθεια για το άτομο σου; Θα φανεί. Κάτσε να σου πω και ένα ωραίο να γελάσουμε λίγο: Εσύ βρε διακοπές, θάλασσα, παραλίες κτλ. με το Ν97 και το MyPhone; Καλά φαντάζομαι πόσο ωραία περνάς εκεί που είσαι, πω πω μιζέρια -sorry αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ :-) Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
skiace Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Νομιζω οτι η αντιπαραθεση ιδεων σας εχει πλεον τελειως προσωπικο χαρακτηρα και τα γραφομενα σας δεν βοηθουν την ενημερωση των απλων χρηστων. Νομιζω οτι υπαρχουν συγκεκριμμενα φορα οπου μπορειτε να διαγωνισθειτε αναμεσα σας αλλα και με αλλα προσωπα. Ελπιζω να μην παρεξηγηθω. :) Παράθεση Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
terrestial Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Ο skiace έχει δίκιο. DirectX, όσον αφορά τη δυσκολία προγραμματισμού σε Symbian OS, συμφώνησα μαζί σου προηγουμένως, όμως εσύ προτίμησες να το αγνοήσεις και να γράψεις το γνωστό υβριστικό post. Εν πάσει περιπτώσι, το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σημασία, εφόσον η Nokia σκοπεύει να επικαλύψει τη Symbian C++ με την Qt, όπως ακριβώς η Microsoft επικάλυψε το Windows API με την MFC και το .NET, και όπως η Qt (στην έκδοση για Windows) επίσης επικαλύπτει το Windows API, και μάλιστα πολύ πιο πετυχυμένα από την MFC. Η αρχική μου ένσταση (από την οποία πιάστηκες για να δημιουργήσεις όλη αυτή την προσωπική αντιπαράθεση) αφορούσε τον προαναγγελόμενο "θάνατο" του Symbian. Όχι λοιπόν, το Symbian δε θα πεθάνει, όπως δεν πέθαναν και τα Windows. Απλά, η Symbian C++ θα κρυφτεί κάτω από την Qt, όπως ακριβώς το Windows API κρύφτηκε κάτω από την MFC και το .NET. Πάντως, καλό θα ήταν να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα, και όχι ένα mobile OS με ένα PC OS. Δεν ασχοληθεί μαζί τους, αλλά από ό,τι έχω διαβάσει, το MacOSX του iPhone θέλει δική του γλώσσα (objective C), ενώ στο Android δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις C++ παρά μόνο Java (κρατώ μια επιφύλαξη ως προς το τελευταίο καθώς ακούγεται απίστευτο). Τα δε Windows Mobile δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν δημοφιλή ως mobile OS καθώς σχεδιάστηκαν εξαρχής για PDA και αργότερα τους προσέθεσαν δυνατότητες τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, και όσοι κατασκευαστές τα στήριζαν αρχίζουν σιγά σιγά και τα εγκαταλείπουν (η HTC έχει στραφεί στο Android, ενώ η Samsung προωθεί παράλληλα και το Symbian). Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
efthlouk Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Πάντως, παρ΄ολα αυτά, δίνονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες...!:) Well done guys-thanks!;):p Παράθεση http://www.myphone.gr/mp1/support/myphoneuser.jpg Notice to mods!: Γραφω με greeklish MONO οταν ειμαι σε PC χωρις ελληνικα ή για καποιο αλλο σοβαρο λογο. Ευχαριστω! Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Ο skiace έχει δίκιο. DirectX, όσον αφορά τη δυσκολία προγραμματισμού σε Symbian OS, συμφώνησα μαζί σου προηγουμένως, όμως εσύ προτίμησες να το αγνοήσεις και να γράψεις το γνωστό υβριστικό post. Εν πάσει περιπτώσι, το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σημασία, εφόσον η Nokia σκοπεύει να επικαλύψει τη Symbian C++ με την Qt, όπως ακριβώς η Microsoft επικάλυψε το Windows API με την MFC και το .NET, και όπως η Qt (στην έκδοση για Windows) επίσης επικαλύπτει το Windows API, και μάλιστα πολύ πιο πετυχυμένα από την MFC. Η αρχική μου ένσταση (από την οποία πιάστηκες για να δημιουργήσεις όλη αυτή την προσωπική αντιπαράθεση) αφορούσε τον προαναγγελόμενο "θάνατο" του Symbian. Όχι λοιπόν, το Symbian δε θα πεθάνει, όπως δεν πέθαναν και τα Windows. Απλά, η Symbian C++ θα κρυφτεί κάτω από την Qt, όπως ακριβώς το Windows API κρύφτηκε κάτω από την MFC και το .NET. Πάντως, καλό θα ήταν να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα, και όχι ένα mobile OS με ένα PC OS. Δεν ασχοληθεί μαζί τους, αλλά από ό,τι έχω διαβάσει, το MacOSX του iPhone θέλει δική του γλώσσα (objective C), ενώ στο Android δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις C++ παρά μόνο Java (κρατώ μια επιφύλαξη ως προς το τελευταίο καθώς ακούγεται απίστευτο). Τα δε Windows Mobile δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν δημοφιλή ως mobile OS καθώς σχεδιάστηκαν εξαρχής για PDA και αργότερα τους προσέθεσαν δυνατότητες τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, και όσοι κατασκευαστές τα στήριζαν αρχίζουν σιγά σιγά και τα εγκαταλείπουν (η HTC έχει στραφεί στο Android, ενώ η Samsung προωθεί παράλληλα και το Symbian). Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου, απλά θεωρώ ότι το QT είναι η τελευταία ελπίδα για το Symbian και ειλικρινά ευελπιστώ να πάει καλά καθώς μεταξύ των C/C++ και C# / Java ειλικρινά αγαπώ πολύ περισσότερο την C/C++ (η πρώτη γλώσσα που έμαθα C -> C++), από την άλλη πλευρά βέβαια η Nokia κάνει κάποιες κινήσεις και σε άλλα OS, δεν ξέρω που το πάει, ίδωμεν. Νομίζω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος πάντως. Ομοίως η τελευταία ελπίδα για τα WM είναι τα WM 7 όποτε κυκλοφορήσουν βέβαια. Τώρα, ο λόγος της διένεξης μας προήλθε από το σχόλιο που έκανες: Η επίσης διαφημιζόμενη "δυσκολία προγραμματισμού" δεν υφίσταται στο βαθμό που υπονοείται και δεν πρόκειται να αποθαρρύνει ένα γνώστη της C++. Απλά, ο native προγραμματισμός σε Symbian εισάγει τη λογική των leaves, που έχει ως σκοπό να αποτρέψε την εμφάνιση memory leaks (τα οποία είναι μη επιθυμητά σε μία συσκευή με περιορισμένα resources, όπως είναι τα smartphones), και το κάνει πολύ κομψά και επιτυχημένα. Το οποίο θεώρησα απάντηση στον αρχικό ισχυρισμό μου ότι το Symbian C++ είναι υπερβολικά περίπλοκο, καθώς μάλιστα είχαμε μια σχετικά πρόσφατη διένεξη σχετικά με τα AGPS chips/modes στο θέμα του Ν97 ένιωσα ότι υπάρχει «κόντρα στην κόντρα». Από εκεί και πέρα δεν έχω κάτι μαζί σου σε καμία περίπτωση και για εμένα το θέμα τελειώνει εδώ. -- Πράγματι το Android είναι custom-Java έχει μια δικιά του VM και ένα δικό του framework για το GUI. Ο προγραμματισμός σε C++ δυστυχώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμος στο κοινό (από όσο έχω διαβάσει – όλο λέω να κατεβάσω το SDK του αλλά έχω μπλέξει με Qt στον ελεύθερο χρόνο μου και μια επαγγελματική υποχρέωση ... σε C# .NET :(). Για το iPhone δεν μπορώ να πω τίποτα, βλέπεις το SDK του δεν τρέχει σε PC οπότε δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ μαζί του, ακούω όμως ότι είναι φιλικό (αλλά εμπειρία άμεση δεν έχω). Τέλος, δοκιμάζοντας το Qt for S60 στον emulator του N97 SDK είμαι πολύ ικανοποιημένος!! Τα βγάζει πέρα εξαιρετικά αν και είναι ακόμα Technology Preview, προς το παρόν δεν ανιχνεύει τα orientation changes (θέλει μάλλον κάποιες έξτρα βιβλιοθήκες που προσφέρει beta η Nokia) και έχει κάποια οπτικά bugs στους διαλόγους και σε ορισμένα events (πχ. έβαλα ένα thumb scroll effect και ο emulator ζορίστικε λίγο). Όμως το πρόγραμμα τρέχει όπως στο desktop (γράφω πρώτα σε Qt Creator IDE και ύστερα κάνω port το App στο Carbide.C++ ώστε να γίνει Symbian emulator compiled). Ακόμα και το UI που προσφέρει το Qt και τρέχει στο Symbian 5th Ed. είναι πολύ όμορφο (και εδώ μικρά οπτικά bugs -πχ. στην toolbar αν έχεις πολλά icons αλλά είπαμε είναι alpha release ακόμα!). Γενικά νομίζω ότι θα πάει καλά, κρίμα που έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να το προσφέρουν! Καλή συνέχεια. Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
terrestial Δημ. August 14, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 14, 2009 Η πλάκα, φίλε DirectX, είναι πως κοντέψαμε να πλακωθούμε ενώ συμφωνούμε στα βασικά. Παρεξήγηση στην παρεξήγηση και χωρίς το καταλάβεις φτάνεις να ανταλλάσεις ύβρεις και προσβολές. Ανακαλώ λοιπόν σε ότι έγραψα για σένα, εφόσον βλέπω πως και εσύ κάνεις το ουσιαστικά το ίδιο. Φυσικά και δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου και, όπως σου ξαναείπα, ούτε καν είδα ότι έγραψες εσύ αυτό στο οποίο απάντησα. Το ότι διαφωνήσαμε κάποια στιγμή σε κάτι δε σημαίνει πως πρέπει να διαφωνούμε σε όλα, ούτε και ότι πρέπει να σου το κρατάω μανιάτικο. :p Κι εγώ γουστάρω πολύ τη C++ και την προτιμώ μεταξύ όλων των γλωσσών προγραμματισμού. Είναι μακράν η πιο ισχυρή, σου προσφέρει απόλυτο έλεγχο και έχει διαθέσιμο τεράστιο πλήθος βιβλιοθηκών. Αυτός είναι και ο λόγος που δε χωνεύω το .NET και τη managed C++ (που είναι στην ουσία C# μεταμφιεσμένη σε C++). Και χαίρομαι που η Nokia στρέφεται στην Qt, που είναι ένα πάρα πολύ καλό framework και για Windows (αλλά και Linux) programming. Υποθέτω πως θα ισχύει το ίδιο και για την έκδοση για Symbian, παρόλο που ομολογώ πως δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά (θα το κάνω όμως σίγουρα κάποια στιγμή). ;) Το ότι θα έγραφα για προγραμματισμό σε Symbian στις διακοπές μου (μάλιστα κάποια post γράφτηκαν στην παραλία) δεν το περίμενα. Α ρε άτιμο N97, με το QWERTY πληκτρολόγιό σου, τι μας κάνεις... Online ακόμη και στον ύπνο μας είμαστε. :p Καλό βράδυ και καλή διασκέδαση! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
honda22 Δημ. August 15, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 15, 2009 Nokia Denies Reports About Maemo Based Smartphones! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mirrorofsorrow Δημ. August 15, 2009 Author Κοινοποίηση Δημ. August 15, 2009 Η Nokia δεν έχει σκοπό να παρατήσει τo Symbian OS αλλά, από την άλλη, θα παρουσιάσει ισχυρά smartphones με Maemo OS. Από τα γραφόμενα του παραπάνω άρθρου, πολλοί ίσως βγάλουν λάθος συμπεράσματα, όπως το ότι δεν θα βγει συσκευή maemo με λειτουργίες τηλεφώνου. Κάτι που, βέβαια, δεν ισχύει. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 15, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 15, 2009 Η πλάκα, φίλε DirectX, είναι πως κοντέψαμε να πλακωθούμε ενώ συμφωνούμε στα βασικά. Παρεξήγηση στην παρεξήγηση και χωρίς το καταλάβεις φτάνεις να ανταλλάσεις ύβρεις και προσβολές. Ανακαλώ λοιπόν σε ότι έγραψα για σένα, εφόσον βλέπω πως και εσύ κάνεις το ουσιαστικά το ίδιο. Φυσικά και δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου και, όπως σου ξαναείπα, ούτε καν είδα ότι έγραψες εσύ αυτό στο οποίο απάντησα. Το ότι διαφωνήσαμε κάποια στιγμή σε κάτι δε σημαίνει πως πρέπει να διαφωνούμε σε όλα, ούτε και ότι πρέπει να σου το κρατάω μανιάτικο. :p Κι εγώ γουστάρω πολύ τη C++ και την προτιμώ μεταξύ όλων των γλωσσών προγραμματισμού. Είναι μακράν η πιο ισχυρή, σου προσφέρει απόλυτο έλεγχο και έχει διαθέσιμο τεράστιο πλήθος βιβλιοθηκών. Αυτός είναι και ο λόγος που δε χωνεύω το .NET και τη managed C++ (που είναι στην ουσία C# μεταμφιεσμένη σε C++). Και χαίρομαι που η Nokia στρέφεται στην Qt, που είναι ένα πάρα πολύ καλό framework και για Windows (αλλά και Linux) programming. Υποθέτω πως θα ισχύει το ίδιο και για την έκδοση για Symbian, παρόλο που ομολογώ πως δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά (θα το κάνω όμως σίγουρα κάποια στιγμή). ;) Το ότι θα έγραφα για προγραμματισμό σε Symbian στις διακοπές μου (μάλιστα κάποια post γράφτηκαν στην παραλία) δεν το περίμενα. Α ρε άτιμο N97, με το QWERTY πληκτρολόγιό σου, τι μας κάνεις... Online ακόμη και στον ύπνο μας είμαστε. :p Καλό βράδυ και καλή διασκέδαση! Φίλε μου συγνώμη και από εμένα για τους χαρακτηρισμούς, δυστυχώς τα forums είναι μια μορφή επικοινωνίας που επιτρέπει συχνά την δημιουργία λαθεμένων εντυπώσεων, διενέξεων και προστριβών. Εύχομαι, καλές διακοπές!! :) -- Σχετικά με τα μελλοντικά Symbian αναρτήθηκε στο forum του MR το link σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του David Wood ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο Symbian Foundation. Ο Wood δίχως περιστροφές δηλώνει “S60 /Avkon are dead” δηλαδή πάμε ολοταχώς για QT UI framework στα μελλοντικά Symbian, με τελικό προορισμό το ^4 κάπου τέλος του 2010, αρχές του 2011. Τέλος εποχής λοιπόν, για το S60 και το UI του, ειλικρινά νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα νέα όσον αφορά το Symbian η εξέλιξη αυτή! Η πλατφόρμα εικάζω ότι σε λίγους μήνες θα γεμίσει από εφαρμογές! Ολόκληρη η συνέντευξη του D. Wood υπάρχει εδώ. Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
impreza_sti Δημ. August 21, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 21, 2009 Update: Symbian2 spec sheet http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Symbian%5E2 Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] The only time I'm easy's when I'm Killed by death. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
karlesg Δημ. August 22, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 22, 2009 Update: Symbian2 spec sheet http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Symbian%5E2 Αν θυμαμαι καλα ειχα διαβασει οτι αν ενα τηλεφωνο εχει symbian^2 και βγει symbian^3 το λειτουργικο θα μπορει να αναβαθμιστει στην επομενη εκδοση. Αυτο ισχυει? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. August 22, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 22, 2009 Update: Symbian2 spec sheet http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Symbian%5E2 Προγραμματιστικά, βλέπω ότι υποστηρίζει ρητά RGA API το οποίο το είχαν κόψει σε αρκετές S60 συσκευές! Αυτό το API παρακάμπτει το Avkon ώστε να γράφεις άμεσα στην οθόνη να διαβάζεις άμεσα το πληκτρολόγιο κτλ. είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη παιχνιδιών ειδικά για προγραμματιστές C/C++ που δεν θέλουν να μπλέξουν με την Symbian C++, στροφή λοιπόν 180o μοιρών από το SF επ’ αυτού (σωστή κίνηση) αν και η Nokia προτείνει την αντικατάσταση του RGA API από το Qt framework. @karlesg: Πολλά λέγονται, η τελική απόφαση ανήκει στον κατασκευαστή πάντως. Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mirrorofsorrow Δημ. August 22, 2009 Author Κοινοποίηση Δημ. August 22, 2009 Το maemο επιτρέπει κάτι τέτοιο εδώ και πολυυύ καιρό. Πιστεύω ότι και με τις πρώτες symbian^2 συσκευές, θα μας δοθεί η δυνατότητα για αναβάθμιση. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Itchrist86 Δημ. August 29, 2009 Κοινοποίηση Δημ. August 29, 2009 S60.com is now closed The S60 team would like to thank everyone who contributed to the S60 community and took part in discussions on S60 blogs over the years. It was a great experience for us all. Symbian OS and S60 software assets have come together as the Symbian Foundation. Please visit symbian.org and nokia.com for more information. Nokia also offers other services that welcome the participation and contributions of all mobile enthusiasts. Please visit the following sites to read more: Nokia Beta Labs My Nokia Nokia Pilots Nokia blogs Symbian blog Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά. ⦁ Nokia 7650, Nokia 6600, Nokia 7610, Nokia E60, Nokia E51, iPhone 3G, Nokia 5800, iPhone 3GS, iPhone 5, iPhone 6S Plus, iPhone 8 Plus, iPhone 11 Pro Max ⦁ iPad 4th Gen, iPad Pro 10.5″ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Directx Δημ. September 5, 2009 Κοινοποίηση Δημ. September 5, 2009 Η RedFive Labs, η εταιρία κατασκευής του Net60 το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών .NET για Symbian (βασίζεται στην τεχνολογία MONO), ανακοίνωσε την έκδοση 2.2 του εργαλείου το οποίο προσφέρει δωρεάν για μη εμπορική χρήση! Ταυτόχρονα οι εκδόσεις Professional και Premium δεν χρεώνουν πλέον royalty για την εγκατάσταση της υποστήριξης Net60 στην συσκευή (πράγμα που συνέβαινε παλαιότερα). Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια καλή κίνηση που μπορεί να κάνει πιο δημοφιλή αυτή την τεχνολογία - προφανώς η RedFive Labs κατάλαβε ότι αν δεν κάνει πιο ελκυστικό το πακέτο της και υπό το φως το νέων εξελίξεων (Qt S60) δεν θα έχει μακρύ μέλλον στην αγορά ειδικά όσο καιρό χρέωνε την εγκατάσταση της Net60 υποστήριξης στις συσκευές καθιστώντας το πακέτο της πολύ ακριβό για τους προγραμματιστές!. Παράθεση Old programmers never die. They just terminate and stay resident. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stendor Δημ. September 9, 2009 Κοινοποίηση Δημ. September 9, 2009 Qt 4.6 To Bring Multitouch & Gestures Support To Maemo and Symbian Smartphones - http://www.symbian-freak.com/news/009/09/qt_4_6_multitouch_gestures_support_for_s60_maemo.htm - http://qt.nokia.com/developer/qt-4.6-technology-preview Παράθεση iPhone 7 Plus 128GB Black iOS 10.3.1 MacBook Pro 13" macOS Sierra 10.12.4 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stendor Δημ. October 9, 2009 Κοινοποίηση Δημ. October 9, 2009 Ixonos Proposes Significant Change To Symbian^3 Platform http://www.symbian-freak.com/news/009/10/ixonos_proposes_significant_change_to_symbian3_platform.htm Παράθεση iPhone 7 Plus 128GB Black iOS 10.3.1 MacBook Pro 13" macOS Sierra 10.12.4 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts