Jump to content

Linux: the power of a penguin

VaradeRo
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Episeis den vriskw poythena pws grafoyme ellinika, paw sto yast rythizw to keyboard ellinika alla, epimenei na grafei agglika, krerei kaneis tpt, mipws kapoio hotkey poy moy ksefeygei?

Epeidh bariemai na ta ksanagrafw des ena palaiotero post mou gia ta ellhnika:

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=599856#post599856

Faith is the great cop-out, the great excuse to evade the need to think and evaluate evidence. Faith is belief in spite of, even perhaps because of, the lack of evidence.

• Απαντήσεις 3χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Epeidh bariemai na ta ksanagrafw des ena palaiotero post mou gia ta ellhnika:

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=599856#post599856

Ευχαριστω.

Να σημειωσω εδω οτι το suse9.3 τρεχει το x.org και το αρχειο ειναι /etc/X11/xorg.conf

Εκανε κανεις εγκατασταση το unreal tournament 2004 απο το dvd?

Ενω εχει αυτοματη(!) εγκατασταση και ξεκιναει μια χαρα καπου μου ζηταει να κανω mount το cd 2! που φυσικα δεν υπαρχει, μαλλον ξεχασαν οτι υπαρχει και εκδοση για dvd και βαλαν installer μονο για την εκδοση για cd!

Kalhspera pedia :) Gia peite mou pia ekdosh linux na balw? Exw eidh ta xp pro eng 8a leitourgei ok to mhxanhma h 8a mou ta kanei kouloubaxata? An mporeite apanthste shmera gia na ta katebasw,episeis ena link 8a boh8ouse eyxaristw :)
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/10396meerjungfrau.gif

Kalhspera pedia :) Gia peite mou pia ekdosh linux na balw? Exw eidh ta xp pro eng 8a leitourgei ok to mhxanhma h 8a mou ta kanei kouloubaxata? An mporeite apanthste shmera gia na ta katebasw,episeis ena link 8a boh8ouse eyxaristw :)

Ξεκίνα από μια εύκολη live έκδοση που να μη χρειαστεί να κάνεις καν εγκατάσταση (είσαι νέος αν κατάλαβα καλά). Δοκίμασε το SuSe Live 9.3 (DVD), το Knoppix ή το Gnoppix.

kai apo pou 8a ta brw? epsaksa se torrents all de ta brhka akoma..

EDIT: Ok brhka thn live ekdosh 8a thn katebasw na thn dw :)

Loipwn ebala thn ekdosh tou cd alla me mi matia pou eriksa 1on de blepei tous HD diladi den tous anoigei,kai kata 2on den exei hxo den n blepei th live mallon,san peribalon mou arese poly :) twra katebazw thn ekdosh pro 6 cd,( alh8eia xreiazome kai ta 6?) ebala to 1 gia arxh pou logika einai kai to install,gia peite mou pedia an kserete apo linux giati de skampazw.

Loipwn ebala thn ekdosh tou cd alla me mi matia pou eriksa 1on de blepei tous HD diladi den tous anoigei,kai kata 2on den exei hxo den n blepei th live mallon,san peribalon mou arese poly :) twra katebazw thn ekdosh pro 6 cd,( alh8eia xreiazome kai ta 6?) ebala to 1 gia arxh pou logika einai kai to install,gia peite mou pedia an kserete apo linux giati de skampazw.

Δε μας λες ποια διανομή βάζεις τελικά, αλλά ΟΚ. Για να δει τους δίσκους πρέπει να τους κάνεις mount, γράψε man mount στο google για περισσότερες πληροφορίες. Τους NTFS δίσκους θα τους βλέπει σε read only. Για την κάρτα ήχου λογικά θα έπρεπε να την βλέπει, αν όχι θα βρεις drivers σίγουρα.

Thn 9.3 live pou mou eipes ebala.Kai katebazw thn 9.3 pro Mporeite na mou peite omws an xreiazome kai ta 5 cd(telika einai 5 kai oxi 6)?Na mhn ta kanw tsampa download...Btw otan katebasw thn ekdosh 8a mou pei kapoios pws na thn balw dual boot me ta windows xwris na mou ginei kamia mamakia?

Μπορείς να την κατεβάσεις σε DVD. Αλλιώς σε CD αν δεν τα έχεις όλα, μπορεί να σου λείπουν μερικά πακέτα και να μη μπορεί να τα εγκαταστήσει.

Για να εγκαταστήσεις τώρα το Linux και να συνυπάρξει με τα Windows θα πρέπει να δημιουργήσεις επιλέον 2 partitions. Αυτό θα το κάνεις σβήνοντας κάποιο partition από τα υπάρχοντά σου, ή αν έχεις ένα μόνο, μικραίνοντάς το με το Partition Magic. Μετά στον ελεύθερο χώρο που δημιουργείται φτιάχνεις το ext3 partition του Linux καθώς και το swap space και ορίζεις το boot loader (LiLo ή Grub) να εγκατασταθεί στο Master Boot Record. Λογικά θα προσθέσει μόνο του τις δύο επιλογές (Linux και Windows), αλλά μπορείς να τις προσθέσεις και αργότερα.

Να είσαι πολύ προσεκτικός και αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, ΜΗΝ το κάνεις. Μπορείς πανεύκολα να χάσεις δεδομένα.

Loipwn exw 2 sklhrous o mikros 6gb exei ta windows,kai o allos 300gb exei ta downloads kai merika programs.Mporw na to balw ston 2?Kai na bgalw ton 1o na mhn ton dei kan?Etsi den 8a einai pio safe? ontws dokimasa na to egatastisw kai den brhke kapoioa paketa kai den ekane egatastash,alla euthxws einai ok ola.Apo oti katalaba gia na doulepsw linux 8a prepei kapoio partition na einai fat32 alliws den exw plirh prosbash etsi?8a prwspa8hsw na brw thn DVD ekdosh....An gbwrizei kapoios apo pou as mou steilh pm parakalw :)

Σε torrent θα βρεις όποια έκδοση θες, ψάξε στα mininova.org και isohunt.org

Αν βγάλεις το μικρό σου δίσκο και βάλεις το linux στο μεγάλο θα πρέπει κάθε φορά που θες να τρέξεις Linux να του ορίζεις να bootάρει από τον μεγάλο (από το BIOS). Εγώ στη θέση σου θα έβαζα το linux όπως είναι σε partition του μεγάλου δίσκου και τον boot loader στο MBR του μικρού (έτσι βασικά το έχω και εγώ).

Για να έχεις πλήρη (R/W) πρόσβαση σε κοινό filesystem με τα Windows πρέπει να φτιάξεις και ένα partition FAT32 (στον μεγάλο δίσκο κατά προτίμηση).

λοιπων την βρηκα την εκδοση σε τορρεντ τωρα την κατεβαζω ειναι τεραστια?Βασικα 8α σου πω τι εχω κανει ως τωρα,Εχω τον 6ρι (ντφσ) και εκανα με το παρτισιον ματζικ στον μεγαλο ενα παρτιτιον 120 γιγα (φατ 32) ο υπολοιπος χωρος στον μεγαλο ειναι σε ντφσ.Αυτο που 8α η8ελα να μου πεις ειναι (μια και δεν γνωριζω απο λινουξ..) πως 8α βαλω τον boot loader στον μικρο?( το λινουξ σκευτομαι να το βαλω στο φατ32 σωστα?) και πως το λινουξ στον μεγαλο? Πρεπει να κα8ορισω παραμετρους πριν απο την εγγατασταση? η 8α μου βαλει απο μονο του τον boot loader στον μικρο?Αν μπορεις ξεκα8αρισε μου το μην κανω καμια πατατα και τρεχω μετα...ευχαριστω για την βοη8εια :)

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Το linux δεν θέλει το δικό του filesystem, που δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν τα windows.

To θέμα με το ntfs/fat32 έχει να κάνει με την πρόσβαση που ενδεχόμενα θα χρειαστεί να έχει το linux πάνω στα filesystems των windows. Και οι δύο τύποι είναι προσπελάσιμοι, αλλά είναι προτιμότερο να είναι fat32 αν θέλεις το linux να βλέπει τα partitions ως read/write. Γενικά το ntfs δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλές ακόμα για να μπορείς να γράψεις σε αυτό από το linux (κατά το κοινώς λεγόμενο: κάντο με δική σου ευθύνη).

Κατά την εγκατάσταση του linux, θα σε ρωτήσει που θέλεις να το βάλεις και θα κάνει τα δικά του partitions. To suse νομίζω πως θα έχει reiserfs.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να αλλάξεις το μεγάλο δίσκο (με το partition magic), ορίζοντας τα partitions που σου χρειάζονται σε ntfs και fat32 και στο τέλος να δημιουργήσεις ένα unformated partition στο οποίο θα ζητήσεις να εγκατασταθεί το linux. Tα αναγκαία partitions θα τα δημιουργήσει το ίδιο το πρόγραμμα εγκατάστασης του suse linux. Κατά την εγκατάσταση, θα σε ρωτήσει πώς θέλεις να μπουτάρει το μηχάνημα (δισκέτα, mbr). Απλά θα δηλώσεις στην εγκατάσταση ότι θέλεις να μπει το lilo στο mbr του πρώτου δίσκου.

Όταν τελειώσουν όλα, στην εκκίνηση θα βλέπεις επιλογές για windows και linux.

Γράφουμε όσα ζούμε: www.pella24.gr

Κατι ψιλοκαταλαβα,λοιπων μολις το κατεβασω 8α ξανα ρωτησω :)

Κανένα μικρό και απλό λειτουργικό σύστημα για να κατεβάσω; Το θέλω μόνο για να ξεκινήσω έναν υπολογιστή από εξωτερικό δίσκο και να πάρω αρχεία απο το σκληρό του.

... όπως το knoppix ας πούμε!
http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Thanks! Κάτι τέτοιο έψαχνα...το έβαλα σε CD και το ξεκίνησα αλλά για κάποιο λόγο δεν μου εμφανίζει τον εξωτερικό δίσκο...

Ευτυχώς όμως βρήκα τα αρχεία στο δίσκο που θέλω που νόμιζα ότι είχαν καταστραφεί καθώς δεν ανοίγουν τα windows.

Τώρα μένει να βρώ άλλο τρόπο να τα πάρω.

Thanks! Κάτι τέτοιο έψαχνα...το έβαλα σε CD και το ξεκίνησα αλλά για κάποιο λόγο δεν μου εμφανίζει τον εξωτερικό δίσκο...

Ευτυχώς όμως βρήκα τα αρχεία στο δίσκο που θέλω που νόμιζα ότι είχαν καταστραφεί καθώς δεν ανοίγουν τα windows.

Τώρα μένει να βρώ άλλο τρόπο να τα πάρω.

Περίεργο, σε μένα βρίσκει τα πάντα. Μπορείς φυσικά να δοκιμάσεις και το Hiren's boot CD 7, με το οποίο μπορείς να κάνεις backup τα αρχεία σου.Είναι δωρεάν και με μέγεθος γύρο στα 50 Mb

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

• 2 weeks later...

Halo! Αποφάσισα και εγώ να δοκιμάσω την τύχη μου στο linux,άσχετη ούσα έχω αρκετές απορίες.

Στο δίσκο μου έχω ήδη τα winXP τα οποία θέλω να κρατήσω προς το παρόν. Με το partition magic δημιούργησα τα εξής partitions.

1. © NTFS status:Active - Pri/log:Primary

2. (*) Extenfed status:none - Primary

3. (F) FAT32 status:none - Logical

4. (*) Unallocated status:none - Primary

Είναι σωστα; το ubintu θα το εγκαταστήσω στο 4ο,right? μήπως θα πρέπει να δημιουργήσω unformatted partition στο unallocated τμημα; αν ναι,θα πρέπει να είναι primary ή logical? (πάντως για primary μου λέει ότι "this partition starts beyond the 1024 cylinder boundary and will not be bootable!"

δηλαδή?

Please, any help? (η διανομή που κατεβάζω είναι το ubintu 5.0.4)

Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας :)

Το unallocated το αφήνεις έτσι όπως είναι, το linux θα δημιουργήσει 2 partition εκεί, ένα ext3 και ένα swap. Φρόντισε μόνο να έχεις αρκετό χώρο.

3 partition,τα 2 που ανέφερε το ματι και το boot που θα εγκαταστήσει τον boot manager. Αλλα αυτό δεν σε αφορά προς το παρόν, θα το κάνει μόνο του.

έφτασα στο σημείο της εγκατάστασης του ubuntu που με ρωτάει πού να εγκαταστήσω το grub. έχει τις εξής επιλογές:

master boot record του 1ου σκληρού (IDE) (γιατί 1ο σκληρο? δεν έχω 2ο...)

δεύτερο τμήμα 1ου σκληρου

1ο εκτεταμενο τμημα 3ου δισκου (SCSI)

δισκέτα (δεν έχει οδηγό δισκέτας το pc)

τί να επιλέξω Please?

Θέλω να αποφύγω το mbr γιατί διάβασα ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα με τα ΧΡ Που έχει ήδη ο σκληρός.

Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας :)

έφτασα στο σημείο της εγκατάστασης του ubuntu που με ρωτάει πού να εγκαταστήσω το grub. έχει τις εξής επιλογές:

master boot record του 1ου σκληρού (IDE) (γιατί 1ο σκληρο? δεν έχω 2ο...)

δεύτερο τμήμα 1ου σκληρου

1ο εκτεταμενο τμημα 3ου δισκου (SCSI)

δισκέτα (δεν έχει οδηγό δισκέτας το pc)

τί να επιλέξω Please?

Θέλω να αποφύγω το mbr γιατί διάβασα ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα με τα ΧΡ Που έχει ήδη ο σκληρός.

Αντίθετα, βάλε MBR αν θες να αποφύγεις προβλήματα. Τον boot loader τον βγάζεις όποτε θες και βάζεις τον default των XP από το CD των XP με FIXMBR.

Σκέφτομαι να κάνω ένα partition στον σκληρό μου δίσκο και να βάλω Linux... Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με Linux στο παρελθόν και περισσότερο από περιέργεια θα κάνω ότι κάνω. Ποιά διανομή προτείνετε? Χρήση κυρίως για Internet, μουσική κλπ... Κατα προτίμηση κάποιο από αυτά που μπορώ να βρώ από την σχολή... http://lib.ece.ntua.gr/logismiko.php?sortby=&showlist=linux&cd_type=all&show_all=