jois21 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 @γκρ41: Για το 1ο, δεν ειπα κατι διαφορετικο. Για το 2ο, συμφωνουμε. Για το 3ο, δε παει σε σενα, ειναι γενικη παρατηρηση. Παράθεση █║▌│█│║▌║││█║▌│║▌║© - BEST BEFORE [hopefully] : ███▓▒░░up deʞɔnɟ really░░▒▓███ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Ναι, το ξέρω οτι είπες το ίδιο στο 1. Δεν το έγραψα για να διαφωνήσω. Οκ για το 3. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
eugenios20 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Και αν σου πω οτι για πολλους δεν ισχυει αυτο; Μονο να κοροιδευουμε τους μουσουλμανους για τα σκιτσια ξερουμε...ιδιοι και χειροτεροι ειμαστε μερικοι εδω μεσα. Ωχ,ωχ,ωχ εγινε και εθνικο ζητημα το βιντεο τωρα...:wacko: Επετρεψε μου να διαφωνισω, πολυ σημαντικοτερη η κοινωνικη ευαισθησια απο την εθνικη. Για το πρωτο, και αν σου πω εγω πως για τους περισσοτερους ισχυει.Εγω παντως δεν κοροιδευα τους μουσουλμανους για τα σκιτσα και καλα καναν και διαμαρτηρθηκαν αλλα βεβαια παντα με μετρο! Για το δευτερο,δεν ειναι το βιντεο εθνικο θεμα, ο υμνος ειναι, και δεν σου ειπα οτι ειναι ποιο σημαντικη η εθνικη ευαισθησια απο την κοινωνικη, διαβασε πιο καλα αυτο που εγραψα! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PMNEDM Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Τυπικά, αφού απαγορεύεται από το Σύνταγμα (ΑΝ απαγορεύεται ξαναλέω), προσωπικά συμφωνώ. Όποιος διαφωνεί επικαλούμενος το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης μιλώντας για φασισμό, ουσιαστικά δεν αμφισβητεί το ίδιο Σύνταγμα; :confused: Εγω, λιγο που το εψαξα, δεν ειδα να αναφερεται στο Συνταγμα κατι για προσβολη εθνικου συμβολου. Οποιος το βρει (εδω), ας μας το πει κι εμας. Το μονο που βρηκα σχετικο (για ατομικα δικαιωματα, και οχι για την ελευθερια του Τυπου) ειναι οτι: "Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη." Τωρα με το "χρηστα ηθη", το τι εννοειται το αποφασιζουν τα δικαστηρια συνηθως. Παράθεση Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
7020029 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Περαν του αν ειναι καλλιτεχτνις ή οχι, λες με απλα λογια οτι ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει περιορισμος στον τροπο εκφρασης του καθε ατομου. Οχι;δεν βαζω κανενα πρεπει. απλα η γνωμη μου ειναι σε καποιο λεπτο ζητημα (οπως ενα εθνικο συμβολο), καλο ειναι να επιδεικνυουμε σεβασμο. δεν μπορω να πιστεψω οτι η εν λογω κυρια ειχε σαν μοναδικη εμπνευση τον ελληνικο εθνικο υμνο για να δημιουργησει αυτο το...αποτελεσμα. περισσοτερο το εκανε για να τραβηξει τα βλεματα επανω της και να δημιουργησει ντορο. και προφανως το καταφερε. αυτο ομως ειναι μια κακη χρηση ενος εθνικου συμβολου για να προσελκυσει κοσμο. Παράθεση Desktop: Acer Aspire X-Cruiser, ThermalTake PurePower460W, Core 2 Duo E6400, Gigabyte 965PS3, 2xCrucial 2GB (800MHz, CL4), Gigabyte 9600GT http://www.cardomain.com/ride/2667388 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andrebreton Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Να σημειώσω ότι ουσιαστικά κανένας νόμος [ή και το Σύνταγμα] δεν δικαιώνει τη λογοκρισία της Τέχνης [όσο κακής και αν είναι]. Πριν κάποια χρόνια [3-4] πάλι σε έκθεση μοντέρνας τέχνης στην Αθήνα είχαμε πάλι κάποιο κατέβασμα έργου [αν θυμάμαι καλά με το Χριστό σε αμαρτωλές για κάποιους εικόνες]. Το έργο κατέβηκε,πήγαν στα δικαστήρια οι υπεύθυνοι και μετά βεβαίως αθωώθηκαν. Το ίδιο είχε συμβεί και με βιβλία που κάηκαν στη Σαλόνικα.Αυτό είναι βέβαιο και μπορεί να αποτελέσει ένα μπούσουλα για αυτούς που θυμήθηκαν ξαφνικά την αγία τήρηση των νόμων. Ελευθερία έκφρασης δε λέει το Σύνταγμα [θαυμάζω πάντως το γεγονός ότι υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που το έχει διαβάσει και το θυμάται] πουθενά που τόσο το επικαλείστε ότι είναι είναι η ελευθερία των πολλών έναντι στην ελευθερία των λίγων. Δε λέει πουθενά ότι το πόσο ελεύθερος θα είναι ο λόγος [και η τέχνη] θα το καθορίζει η γνώμη των πολλών. Ελευθερία δεν είναι να υπερισχύει η άποψη των πολλών αλλά να σέβεσαι τη γνώμη των λίγων. Η ελευθρεία έκφρασης έχει νόημα και αξία όταν υπερασπίζεται την ύπαρξη της άποψης που δε μας αρέσει. Τότε έχουμε πραγματική ελευθερία και αυτό λέει το Σύνταγμα αγαπητοί Συνταγματολόγοι. Κατά τα άλλα όπως είπε ο kostas@sl45i : Τελικά τι διαφορά έχουμε από τους Τούρκους; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
telePS Δημ. June 6, 2007 Author Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Κατά τα άλλα όπως είπε ο kostas@sl45i : Τελικά τι διαφορά έχουμε από τους Τούρκους; Μάλλον δεν γνωρίζεις πως ένας απο τους βασικότερους λόγους που η Τουρκία δεν μπαίνει στην Ε.Ε είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία κλπ. Τουρκία δεν ειναι μόνο η Κωνσταντινούπολη... Η Πόλη είναι απλά η βιτρίνα. Τωρα αν θές να θεωρείς οτι εσύ δεν διαφέρεις απο τους Τούρκους, δικαίωμα σου. Cok tesekur ederim:p Παράθεση Πάτρα - Αεροδρόμιο Αράξου Πάτρας - Ειδήσεις από την Πάτρα - Car upholstery cleaner Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Georgios1974 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Κατά τα άλλα όπως είπε ο kostas@sl45i : Τελικά τι διαφορά έχουμε από τους Τούρκους; φαντάζομαι οι κύριες διαφορές είναι πως 1)η εν λόγω κυρία θα ήταν ήδη φυλακή (αν δεν είχαν προλάβει να της πάρουν το κεφάλι οι Γκρίζοι Λύκοι όπως με τους ιεραπόστολους πριν κάνα μήνα, μπρρρ) μαζί με όλους τους υπεύθυνους της έκθεσης, τον ηλεκτρολόγο που έδωσε ρεύμα, όσους τυχόν το είδαν και δεν το σφύριξαν πρώτοι, το γκομενο της και τη γάτα της. 2)εδώ μπορείς να επιχειρηματολογείς για αυτό το θέμα χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε σφυρίξει ο moderator στην αστυνομία, θα βρούν το ΙΡ σου και θα σε κλείσουν μέσα, ενώ θα έπαιρνες απειλές για τη ζωή σου σε ΡΜ. Εδώ απλά μας διασκεδάζεις. :rolleyes: Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
johner Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Είναι παράνομο να κάνεις σεξ ακούγοντας τον εθνικό ύμνο; :eek: Mε τον ελληνικό δεν σου επιτρέπω. Με τον γερμανικό μπορείς ελεύθερα!:D Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pro Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Mε τον ελληνικό δεν σου επιτρέπω. Με τον γερμανικό μπορείς ελεύθερα!:D Εγω προτιμω τον Ρωσικο, ειναι επικος, δινει ρυθμο και στο τελος εχει τρο-με-ρη κορυφωση. Εννοειται η παρτενερ πρεπει να ειναι Ρωσιδα -οχι τιποτα αλλο- αλλα για να μου τον τραγουδαει κιολας (κατα προτιμηση στην κομμουνιστικη βερσιον, εμπρος της γης οι κολασμενοι). Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andrebreton Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Μου αρέσει που απαντάτε μόνο σε όσα βολεύει το έθνος...περι ελευθερίας έκφρασης και όσα υποτίθεται λέει το Σύνταγμα κουβέντα,ε; Οι Τούρκοι είναι οι απολίτιστοι μετά... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pro Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Eίδα το βίντεο της Εύας Στεφανή στο youtube.com. Πρέπει να πω ότι ήταν καμαρωτή π@π@ρια περιωπής. Μέσα από ένα μαύρο χαρτί με τρύπα, που υποτίθεται ότι είναι η κλειδαρότρυπα, βλέπεις μία να το παίζει. Εκτός αν αυτός που την πηδάει τον έχει τόσο μικρό, που μοιάζει με δάχτυλο. Τέλος πάντων, ελπίζω ότι για το γύρισμα η σκηνοθέτρια να κινηματογράφησε το δικό της, γιατί να ταλαιπωρείται ένα μια χαρά μ...νί για τόσο μάπα ταινία δεν το θέλει ούτε ο Θεός, που τέτοιες ταινίες βλέπει και θα μας κάνει όλους αδερφές. Το βίντεο εκεί που το είδα δεν είχε ήχο, αλλά αναφορά ότι σε αυτό το σημείο παιζόταν ο εθνικός ύμνος. Και αυτό το σημείο δεν με εξιτάρει. Εδώ έχουμε ακούσει τον εθνικό ύμνο να τον τραγουδούν γκρο πλαν ο Χαριστέας και ο Βρύζας. Ακόμα και να τον τραγουδούσε το μ...νί της Στεφανή, θα πάθουμε σοκ; Ρε, η Ελλάδα δεν πεθαίνει. Οσα μ...νιά την επιβουλεύονται να σκουριάσουν, ρε, γιατί σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Τώρα πάμε και στην altera pars του παπαδαριού και των οπαδών του Καρατζαφέρη. Για να υπάρχει ουσιαστική πρόκληση της δημοσίας αιδούς πρέπει κάποιος ανύποπτος να παρακολούθησε κάτι που τον σόκαρε τόσο, που δεν θα μπορεί να συνέλθει για την υπόλοιπη ζωή του. Και λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Τι έγινε και αυτός που έκανε την καταγγελία έπαθε τόσο σοκ, που έφτασε στο σημείο να τραβολογιέται σε αστυνομίες και αξιωματικούς υπηρεσίας για να κάνει καταγγελίες; Περνούσε από το Art Athina, είπε να μπει μέσα για να ανάψει ένα κεράκι και όταν αντίκρισε το μ...νί της Στεφανή κατάλαβε ότι, αντί για τον Αγιο Παντελεήμονα, είχε μπει στην έκθεση; Είχε μπει στην έκθεση επί τούτου, αλλά στράβωσε επειδή το μ...νί της Στεφανή ήταν φάλτσο; Τέλος πάντων, μια κοινωνία των δέκα εκατομμυρίων πολιτών πρέπει να έχει ανοχές για να διατηρηθεί. Θέλει η Στεφανή να προβάλλει ένα μ...νί που τραγουδάει τον εθνικό ύμνο, έναν κ**ο που κλάνει θούρια του Ρήγα Φερραίου; Από τη στιγμή που το κάνει σε κλειστό χώρο, δικαίωμά της, δικαίωμα όποιου πάει να πει «τι υμνάρα ή θουριάρα είναι αυτή!» και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα επιζήσει του γεγονότος. Πήγε κάποιος κατά λάθος και έπαθε λαλά που του πρόσβαλαν τον ύμνο; Να κάνει κατακόρυφο και να πάθει αλ αλ για να του περάσει. Σε τέτοιες αβάν γκαρντ εκδηλώσεις παρακαλούν να μπει επισκέπτης. Σιγά που περνούσε ο περαστικός ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ ή η περιπλανώμενη θεούσα του Χριστόδουλου και σοκαρίστηκαν. Μου θυμίζει την ιστορία με τη γεροντοκόρη που είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να πει ότι το απέναντι ζευγάρι πηδιέται και το βλέπει από το παράθυρο της κουζίνας και ενοχλείται. Ενας αστυνομικός τη συνόδευσε σπίτι. Πήγε στην κουζίνα κοίταξε απέναντι και είπε: «Από εδώ δεν φαίνεται τίποτα. Αν όμως ανεβείτε στον νεροχύτη, θα δείτε πόσο ωραία φαίνεται το δωμάτιο», του απάντησε η γεροντοκόρη. Επειδή οι Ελληνες τρελαινόμαστε να πιστεύουμε ότι είτε είμαστε οι μεγαλύτεροι γίγαντες που πάτησαν το πόδι τους στη Γη είτε οι ασημαντότεροι μ@λ@κες που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, πάντα στην αποτίμηση των διοργανώσεων που αναλαμβάνουμε καταλήγουμε στα άκρα. Sportday, Αντωνης Πανουτσος Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
captum Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Επειδή έχουμε κολλήσει στο Σύνταγμα, και σε συνέχεια των όσων είπε ο andrebreton πιο πάνω: Η ελευθερία της έκφρασης στην Τέχνη καλύπτει και τη χρήση συμβόλων. Για παράδειγμα, όταν ο Πανούσης είχε χρησιμοποιήσει την σημαία για μια αφίσα της παράστασής του, και είχε αντικαταστήσει τον σταυρό με την ημισέλινο, το δικαστήριο τον αθώωσε. Για μένα πιο "βάρβαρο" είναι να γιουχάρεις έναν εθνικό ύμνο πριν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, παρά να τον χρησιμοποιήσεις για ένα έργο τέχνης, άσχετα αν αρέσει στον καθένα ή όχι. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Επειδή έχουμε κολλήσει στο Σύνταγμα, και σε συνέχεια των όσων είπε ο andrebreton πιο πάνω: Η ελευθερία της έκφρασης στην Τέχνη καλύπτει και τη χρήση συμβόλων. Για παράδειγμα, όταν ο Πανούσης είχε χρησιμοποιήσει την σημαία για μια αφίσα της παράστασής του, και είχε αντικαταστήσει τον σταυρό με την ημισέλινο, το δικαστήριο τον αθώωσε. Για μένα πιο "βάρβαρο" είναι να γιουχάρεις έναν εθνικό ύμνο πριν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, παρά να τον χρησιμοποιήσεις για ένα έργο τέχνης, άσχετα αν αρέσει στον καθένα ή όχι. Δηλαδή "καλύπτεται" συνταγματικά η καλλιτέχνις; Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
captum Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Δηλαδή "καλύπτεται" συνταγματικά η καλλιτέχνις; Ναι, αν και νομικός δεν είμαι. Το αν είναι αισθητικά ωραίο το έργο της, αν μας αρέσει, ή αν διαφωνούμε με τη χρήση του Ύμνου, είναι άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι ότι η απόσυρση του έργου καταπατεί το δικαίωμα της έκφρασής της, και το δικαίωμα του οποιουδήποτε θέλει να έχει πρόσβαση στο έργο της (θυμίζω ότι το έργο εκτίθετο σε αίθουσα με εισιτήριο) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Georgios1974 Δημ. June 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 6, 2007 Λοιπόν είδα το βίντεο και επιβεβαίωσε 100% τις προσδοκίες μου, πρέπει να έχω δει και ηλιθιότερα έργα που προσδιορίζονται ως τέχνη αλλά ειλικρινά αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται κανένα. Ξεχάστε την απαγόρευση, πρέπει να το παίξει η κρατική τηλεόραση (με ή χωρίς τον ύμνο) και μετά να μοιράζουν ντομάτες για να επιβραβεύσουν την ..δημιουργό. Εύγε Εύα, ήσουν ακόμη χειρότερη από ότι περίμενα.. μια εξήγηση για τα ..Βουλγάρικα / Αγγλικά στους υπότιτλους θα ήταν ενδιαφέρουσα, μάλλον θα είπε "ε αν δεν το συνδέσει κανείς από μόνος του, θα το πω η ίδια, τουλάχιστο οι Μπαοκτζήδες θα μου κάνουν καμμιά μήνυση να γίνω επιτέλους διάσημη like daddy.." :wacko: αν θέλει να δει καποιος το βίντεο ας μου κάνει ΡΜ...αλλά θα το μετανοιώσει :p Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
blackup Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Γειά σας και από μένα παιδιά. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι αδυνατούμε στην πλειοψηφία σαν λαός και ιδιαίτερα οι νέοι να ξεχωρίσουμε τις βασικές αξίες στη ζωή από την υποκειμενική μας άποψη. Αυτές τις μέρες ακούω ειδικά από νεά παιδιά (κι εγώ 29 είμαι) ότι συμφωνούν με την απόσυρση γιατί απλά δεν τους άρεσε το έργο. Είναι επιχείρημα αυτό εν έτει 2007; Δηλαδή για να καταλάβω, ό,τι δεν μάς αρέσει το γκρεμίζουμε; Ειδικά σε επίπεδο τέχνης δεν είναι ανάγκη να μάς αρέσει κάτι για να εκτεθεί. Με την ίδια λογική να κάψουμε και τους πίνακες ζωγραφικής που δεν μάς αρέσουν. Προσωπικά με την ίδια λογική θα έκαιγα αρκετούς ακόμα και από την Modern Tate. Αλλά πρέπει το έργο τέχνης να είναι εκεί για λόγους πολιτισμικής εξέλιξης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το μακροχρόνιο κόστος της λογοκρισίας σε μορφές ελεύθερης έκφρασης δυστυχώς θα αναγκαστεί να χάσει πολλές από τις δικές του ελευθερίες. Διότι πολύ απλά το ίδιο σύστημα που κατεβάζει αυτή τη στιγμή το έργο αυτό, θα περιορίσει το δικαιώμά του στη διαφορετικότητα. Φιλικά πάντα. Παράθεση "The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." George Bernard Shaw Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Ναι, αν και νομικός δεν είμαι. Ok, πάσο τότε :) Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
DesertSMisSRaiN Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Γειά σας και από μένα παιδιά. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι αδυνατούμε στην πλειοψηφία σαν λαός και ιδιαίτερα οι νέοι να ξεχωρίσουμε τις βασικές αξίες στη ζωή από την υποκειμενική μας άποψη. Αυτές τις μέρες ακούω ειδικά από νεά παιδιά (κι εγώ 29 είμαι) ότι συμφωνούν με την απόσυρση γιατί απλά δεν τους άρεσε το έργο. Είναι επιχείρημα αυτό εν έτει 2007; Δηλαδή για να καταλάβω, ό,τι δεν μάς αρέσει το γκρεμίζουμε; Ειδικά σε επίπεδο τέχνης δεν είναι ανάγκη να μάς αρέσει κάτι για να εκτεθεί. Με την ίδια λογική να κάψουμε και τους πίνακες ζωγραφικής που δεν μάς αρέσουν. Προσωπικά με την ίδια λογική θα έκαιγα αρκετούς ακόμα και από την Modern Tate. Αλλά πρέπει το έργο τέχνης να είναι εκεί για λόγους πολιτισμικής εξέλιξης. Προσυπογράφω, άνετα. :) Παράθεση "Our lives are not our own. From womb to tomb, we are bound to others, past and present. And by each crime and every kindness, we birth our future." Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bored01 Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Γειά σας και από μένα παιδιά. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι αδυνατούμε στην πλειοψηφία σαν λαός και ιδιαίτερα οι νέοι να ξεχωρίσουμε τις βασικές αξίες στη ζωή από την υποκειμενική μας άποψη. Αυτές τις μέρες ακούω ειδικά από νεά παιδιά (κι εγώ 29 είμαι) ότι συμφωνούν με την απόσυρση γιατί απλά δεν τους άρεσε το έργο. Είναι επιχείρημα αυτό εν έτει 2007; Δηλαδή για να καταλάβω, ό,τι δεν μάς αρέσει το γκρεμίζουμε; Ειδικά σε επίπεδο τέχνης δεν είναι ανάγκη να μάς αρέσει κάτι για να εκτεθεί. Με την ίδια λογική να κάψουμε και τους πίνακες ζωγραφικής που δεν μάς αρέσουν. Προσωπικά με την ίδια λογική θα έκαιγα αρκετούς ακόμα και από την Modern Tate. Αλλά πρέπει το έργο τέχνης να είναι εκεί για λόγους πολιτισμικής εξέλιξης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το μακροχρόνιο κόστος της λογοκρισίας σε μορφές ελεύθερης έκφρασης δυστυχώς θα αναγκαστεί να χάσει πολλές από τις δικές του ελευθερίες. Διότι πολύ απλά το ίδιο σύστημα που κατεβάζει αυτή τη στιγμή το έργο αυτό, θα περιορίσει το δικαιώμά του στη διαφορετικότητα. Φιλικά πάντα. Προσυπογράφω, άνετα. :) Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία όσων συμφωνούν με την απόσυρση το κάνουν επεδή δεν γουστάρουν το έργο. έχουν αυτή τη γνώμη επειδή θεωρούν ότι το συγκεκριμένο έργο προσβάλλει ένα εθνικό σύμβολο. Ένα εθνικό σύμβολο για το οποίο πολλοί έλληνες πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελέυθεροι. Ένα σύμβολο που ακόμα και σήμερα ορισμένοι το θεωρούν ιερό. Ηθικά λοιπόν και μόνο η δημόσια προσβολή του για να προβληθεί από τα media η κάθε καλλιτέχνις είναι απαράδεκτη... Σε τελική ανάλυση τα συγκεκριμένα σύμβολα δεν είναι απλώς σύμβολα του έθνους αλλά και της ελευθερίας του έθνους. Πώς λοιπόν προασπίζεται η ελευθερία όταν προσβάλλουμε τα σύμβολα της με αυτό το τρόπο? Εξάλλου ελευθερία και δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός. Καλώς ή κακώς άλλο ζούγκλα και άλλο δημοκρατία, και αυτό που τα διαφοροποιεί είναι ακριβώς τα όρια μέσα στα οποία μπορεί η δημοκρατία να λειτουργήσει. Είναι σαν να πάω εγώ στη Βουλή και να κρεμάσω κάποια προκλητική αφίσα. Όσο και αν το θεωρώ τέχνη και έκφραση δεν παύω έτσι να προσβάλλω το κατ'εξοχήν θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος που κάποιοι έδωσαν αγώνες για να μπορούμε σήμερα να το απολαμβάνουμε. Τώρα αν εσείς αυτή την ενέργεια τη θεωρείτε φασιστική, αυτό προσβάλλει ακόμα περισσότερο και τους ανθρώπους που τον έζησαν στη κυριολεξία το φασισμό και έκαναν τα πάντα για να απαλλαγούμε από αυτόν... Ξαναλέω άλλο δημοκρατία και ελευθερία και άλλο ζούγκλα χωρίς κανένα όριο, λίγος σεβασμός δεν βλάπτει ειδικά σε πράγματα που συμβολίζουν την ελευθερία αυτοί και για τα οποία άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους...;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Βασίλης Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Το βασικό επιχείρημα του Πανούτσου και πολλών άλλων εδώ μέσα είναι ότι αφού έγινε η έκθεση σε κλειστό ιδιωτικό χώρο και με εισιτήριο κιόλας αυτόματα σημαίνει ότι όποιος την είδε ήταν συνειδητοποιημένος πάνω κάτω για το τι επρόκειτο ναι δει και ότι δεν ήταν σε κοινή δημόσια θέα για να προκαλέσει τις τόσες αντιδράσεις.Αφού λοιπόν δεν παραβιάζει κανένα νόμο,καμμιά ηθική κανενός,γιατί θα υπήρχε πρόβλημα αν είχε γίνει στην πλατεία Συντάγματος πχ;Η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται μόνο σε κλειστούς χώρους;Σε δημόσιους η κ.Εύα και το έργο της θα είχαν πρόβλημα ή όχι; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
marvin Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Είναι σαν να πάω εγώ στη Βουλή και να κρεμάσω κάποια προκλητική αφίσα. Όσο και αν το θεωρώ τέχνη και έκφραση δεν παύω έτσι να προσβάλλω το κατ'εξοχήν θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος που κάποιοι έδωσαν αγώνες για να μπορούμε σήμερα να το απολαμβάνουμε. Μα είναι διαφορετική η περίπτωση. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να κρεμάσεις την προκλητική αφίσα στη Βουλή αλλά το θέμα είναι ότι μπορείς να την κρεμάσεις αλλού. Στο έργο αυτό απαγορεύτηκε κάθε είδους έκθεση στο κοινό, ενώ ο χώρος στον οποίο είχε τοποθετηθεί ήταν ο κατεξοχήν κατάλληλος. Τώρα αν εσείς αυτή την ενέργεια τη θεωρείτε φασιστική, αυτό προσβάλλει ακόμα περισσότερο και τους ανθρώπους που τον έζησαν στη κυριολεξία το φασισμό και έκαναν τα πάντα για να απαλλαγούμε από αυτόν... Η γνώμη μου είναι ότι τους τιμούμε απολαμβάνοντας την ελευθερία που μας εξασφάλισαν και όχι καταπιεζόμενοι στο όνομα αυτών των αγώνων. Παράθεση -Candygram. -Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it. -Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
captum Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Το βασικό επιχείρημα του Πανούτσου και πολλών άλλων εδώ μέσα είναι ότι αφού έγινε η έκθεση σε κλειστό ιδιωτικό χώρο και με εισιτήριο κιόλας αυτόματα σημαίνει ότι όποιος την είδε ήταν συνειδητοποιημένος πάνω κάτω για το τι επρόκειτο ναι δει και ότι δεν ήταν σε κοινή δημόσια θέα για να προκαλέσει τις τόσες αντιδράσεις.Αφού λοιπόν δεν παραβιάζει κανένα νόμο,καμμιά ηθική κανενός,γιατί θα υπήρχε πρόβλημα αν είχε γίνει στην πλατεία Συντάγματος πχ;Η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται μόνο σε κλειστούς χώρους;Σε δημόσιους η κ.Εύα και το έργο της θα είχαν πρόβλημα ή όχι; Αν είχε πρόβλημα, θα ήταν λόγω του "πορνογραφικού" χαρακτήρα του έργου της. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bored01 Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Μα είναι διαφορετική η περίπτωση. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να κρεμάσεις την προκλητική αφίσα στη Βουλή αλλά το θέμα είναι ότι μπορείς να την κρεμάσεις αλλού. Στο έργο αυτό απαγορεύτηκε κάθε είδους έκθεση στο κοινό, ενώ ο χώρος στον οποίο είχε τοποθετηθεί ήταν ο κατεξοχήν κατάλληλος.. Α δηλαδή έχει σημασία το που... Πάντως η έκθεση δημόσια ήταν έχω την εντύπωση. Τώρα εάν εσείς το δημόσια θεωρείται πως είναι το Σύνταγμα τι να πω. Η γνώμη μου είναι ότι τους τιμούμε απολαμβάνοντας την ελευθερία που μας εξασφάλισαν και όχι καταπιεζόμενοι στο όνομα αυτών των αγώνων. Αυτό φίλε μου είναι κατάχρηση της ελευθερίας. Γιατι η ελευθερία εάν δεν οριοθετείται μπορεί να γίνει το κλουβί με τις τρελές. Και ανάμεσα σε αυτά τα όρια είναι και τα ηθικά όπως ο σεβασμός. Όπως ζητάτε να σεβόμαστε την τέχνη και την εκφραση της κάθε κυρίας έτσι και η κάθε κυρία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη υπό την ιδιότητα του καλλιτέχνη και να προσβάλλει κόσμο και ιδέες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σύμβολα της ελευθερίας του έθνους για τα οποία πολέμησαν τόσοι άνθρωποι, ώστε εμείς τώρα να ζούμε ελέυθεροι, απαλλαγμένοι από τον αληθινό φασισμό και τους δυνάστες... Και δεν νομίζω πως ο στοιχειώδης αυτός σεβασμός αποτελεί καταπίεση. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Βασίλης Δημ. June 7, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 7, 2007 Αν είχε πρόβλημα, θα ήταν λόγω του "πορνογραφικού" χαρακτήρα του έργου της. Μα το πρόβλημα ήταν ο εθνικός ύμνος και όχι όλα τα υπόλοιπα.Δεν πιστεύω να είχε γίνει το παραμικρό αν στην έκθεση δεν υπήρχε ο εθνικός ύμνος. Αυτό που θέλω να πω είναι σε ιδιωτικό χώρο ακόμα και με εισητήριο έχουμε το ελεύθερο να κάνουμε ότι θέλουμε ενώ σε δημόσιο όχι;Πέρα από το πορνογραφικό της υπόθεσης,μιλάμε καθαρά για την προσβολή του εθνικού ύμνου. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts