Jump to content

Φωτοβολταϊκά στοιχεία


thaner
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Θα με ενδιέφερε να μάθω πληροφορίες όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων για ρευματοδότηση. Παρόλο που γνωρίζω τα βασικά, θα ήθελα να βρω πληροφορίες όσον αφορά το κόστος, περιορισμούς στην εγκατάσταση, τις λεπτομέρειες της σύμβασης με τη ΔΕΗ κλπ.

Εμπειρίες από άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

Dulce et decorum est pro sciencia mori.

----------------------------------------------

milan - kountera : 1 - 0

Link to comment
Share on other sites

Κάτι λίγα που ξέρω, μιας και πρίν κανα μήνα ήμουν σε ενα σεμινάριο

 

Κόστος:

Το κόστος εξαρτάται απο το μέγεθος της μονάδας. Υπολόγισε περίπου 500 ευρώ το κάθε πάνελ των 150W. Άρα για π.χ. 50KW θές 333 πάνελ = 165.000 ευρώ.

Εδώ όμως υπάρχει επιδότηση 55~60% άρα σου έρχονται τα μισά λεφτά.

 

Περιορισμοί:

Να μην ειναι κοντά σε δασική έκταση, να μην είναι σε περιοχή υψηλής αποδοτικότητας (πχ σε κάμπο), να μην είναι κοντά σε βιότοπο και περιοχές Natura2000. Να είναι γενικά σε περιοχές που δεν χαλάει το τοπίο και το περιβάλλον. (Και κάποια άλλα που δε θυμάμαι)

 

Σύμβαση με ΔΕΗ:

Μαζί με την επιδότηση, γίνεται και σύμβαση με τη ΔΕΗ για 10 χρόνια, με δικαίωμα απο τη μεριά σου για άλλα 10 χρόνια μετά την πρώτη δεκαετία. Πρακτικά δηλαδή εχεις σύμβαση για 20 χρόνια.

Το κόστος, αν θυμάμαι καλα, που θα αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα σου είναι στα 0,45 ευρώ/KW

 

Απόσβεση:

Αν υπολογίσεις οτι θα δουλεύουν 5 ώρες τη μέρα (λέμε τώρα...), αποδίδοντας το 100%, σε ένα χρόνο εχεις έσοδα 41.000 ευρώ

Άρα έχεις κάνει απόσβεση σε 3~4 χρόνια...! Και τα άλλα 16 χρόνια ειναι μόνο κέρδος 16 x 41.000 = 656.000 ευρώ. Μικτά βέβαια, χωρίς ενδεχόμενες συντηρήσεις/επισκευές/φόρους κλπ.

Δεν είναι και άσχημα!

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να ήταν 0,45€/KW αλλά είναι 0,045€/KW. Και η ονομασία είναι φωτοβολταϊκά στοιχεία. (το τόξο συνήθως παραμπέμπει σε εκκένωση)
Link to comment
Share on other sites

Δεν εισαι καλά ενημερωμένος. 0,45 ευρώ/KWH είναι και είναι για εγκαταστάσεις μέχρι 100KW. (Για εγκαταστάσεις πάνω απο 100ΚW πέφτει στα 0,4 ευρώ/KWH.)

Και φυσικά αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

 

Αυτά ειναι με το νέο νόμο 3468/2006 :!:

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Όντως η τιμή είναι 0,45 ευρώ/ KWp αλλά κατα τα άλλα οι τιμές που αναφέρεις όσον αφορά το κόστος κατασκευής [και άρα απόσβεσης] του Φ/Β πάρκου είναι λίγο χαμηλές...πχ 500 ευρώ/150Wp [νομίζω ότι πολύ πολύ δύσκολα θα βρεις τόσο φτηνά] ή ότι χρειάζονται επίσης βάσεις στήριξης,μετατροπείς,εγκατάσταση αλλά και μελέτες,άδειες,έναρξη εταιρίας που κοστίζουν...βάλε μέσα και οικόπεδο κατάλληλο μορφολογικά να υποδεχθεί κάτιτέτοιο,περίφραξη,ασφάλεια,αντικεραυνική προστασία... ε τότε μάλλον το κόστος ανεβαίνει αρκετά πιο πάνω από αυτό που είπες...άρα και τα χρόνια της απόσβεσης.

Απλά είναι πολύ σύνθετο το θέμα και κρύβει πολλά ...αλλά σίγουρα είναι ελπιδοφόρο και μακάρι να προχωρήσει για το καλό του περιβάλλοντος!

Link to comment
Share on other sites

Μιλαμε για εταιριες η οικιακη χρηση??

Τα μεγεθη ειναι τελειως διαφορετικα...

Παντως κατι παιζει και με μια μικρη επιδοτηση νομιζω...

Link to comment
Share on other sites

Τα μεγέθη που αναφέρονται παραπάνω είναι για εμπορική εκμετάλευση καθώς είναι πολύ μεγάλα και κοστίζουν.

Για ιδιώτες και αυτόνομα συστήματα υπάρχει μια μικρή επιδότηση που είναι κάπου στα 500-700 ευρώ και τίποτα άλλο.

 

 

A και ας αλλάξει κάποιος τον τίτλο...θα μας πάνε μέσα..

Link to comment
Share on other sites

Η αρχική μου σκέψη ήταν για το σπίτι. αλλά αν αξίζει τον κόπο για εκμετάλλευση ίσως να ψάξω και για χρηματοδότηση. η τίμη είναι όντως όπως λέει ο αγιωργίτης, υπάρχει και μια μικρη αύξηση για παραμεθώριες περιοχές. για ιδιώτες φέτος υπάρχει έκπτωση φόρου του 20% της δαπάνης και μέχρι 700 ευρώ οπότε συμφέρει σε άτομα με καποια εισοδήματα και για εγκατάσταση μέχρι 3500 ευρω (βγαίνει 1 ΚW?)

οπότε σε γενικές γραμμές τα έχουμε καλύψει. μένουν μόνο λεπτομέρειες για επιδότηση και εμπειρίες από άτομα που ήδη έχουν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

 

ευχαριστώ

Dulce et decorum est pro sciencia mori.

----------------------------------------------

milan - kountera : 1 - 0

Link to comment
Share on other sites

Ρίξτε μια ματιά και στο παρακάτω thread,περιέχει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 

Νέος νόμος για τα ηλιακά panel

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θέλω να βάλω στο σπίτι μου, για να τροφοδοτώ τον server μου(~100watt). Μη φανταστείτε, έχω και ΔΕΗ, αλλά για να ασχοληθώ με το αντικείμενο θέλω. Πόσο λέτε να πάει το όλο πράγμα; Μένω σε πολύ ευήλια περιοχή!

 

Λογικά θα χρειαστώ 1 πάνελ (500 ευρά) + άλλο τυχόν εξοπλισμό = δε θα πάει κανά 700άρι; Η επιδότηση ισχύει για όλους; (αυτό το 700ευρω που είναι για τους ιδιώτες)

Link to comment
Share on other sites

nai ta 700 eyrw einai gia idwtes. kapou toso tha sou kostisei alla i foroapallagi antistoixei sto 20% tis dapanis kai mehri ta 700 eyrw.

ara 1o prepei na plirwneis foro kai deyteron prepei na ksodepseis 3500 eyrw gia na ta glytwseis ola..

Dulce et decorum est pro sciencia mori.

----------------------------------------------

milan - kountera : 1 - 0

Link to comment
Share on other sites

οπότε σε γενικές γραμμές τα έχουμε καλύψει. μένουν μόνο λεπτομέρειες για επιδότηση και εμπειρίες από άτομα που ήδη έχουν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

 

ευχαριστώ

 

καταρχήν για τη εγκατάσταση σκέφτεσαι? (πόσα κw)

γιατι ανάλογα το σύστημα εχει και αλλες ''προϋπόθεσης'' αδειοδοτήσεις και επιδότησης.

Ειδικά η αδειοδοτήσει δεν ειναι πολλή εύκολη(μπορεί να απορριφθεί)(κυρίως απο πολεοδομία ακομα και αν θέλει απαλλαγής της)& κάποιες φορές αρκετά χρονοβόρες.

το ιδιο ισχύει και για την πώληση προς την δεη που το κόστος της σύνδεσης (με δεη)ξεκινάει απο 4500€ και πανω ανάλογα τα kw

 

 

πρόταση για μια επένδυση στην

Αλεξανδρούπολη 100KW αρχικό κοστος περιπου 600.000€

εχει επιδότηση περιοχής 40% + 20% επιδότηση (μεγέθους επιχειρήσεις)=60% δηλ. 360.000€ επιδότηση

+ΕΛΑΧΙΣΤΑ ιδια κεφάλαια το 25% δηλ.:150.000€

+τα υπολυπα η ιδια κεφάλαια η δανεισμός 15% δηλ.:90.000€

 

ετήσια παραγωγή 1194κwh ανα εγκαταστημένο kw x 0,45€kwh = 53.730€ εσοδα/το χρονο

αρα απόσβεση σε 4-5 χρονια

και στην 20ετια που ειναι ''υποχρεωμένη'' η δεη να αγοράζει το ρεύμα με συνολικό κέρδος 800.000€ (μετά την 5ΕΤΙΑ απόσβεσης)

γενικά κόστος ανα εγκατεστημένο κw ειναι 6000€ αλλα εξαρτάτε απο πολλά

πχ

-κατασκευή συλλέκτη (αμορφο πυρίτιο η πολυκρισταλικο)

-κατασκευή βάσεις (σταθερή - κινητή περιστρεφόμενη )

 

edit:τα νούμερα που γράφω (σε €) ειναι ενδεικτικά αλλα κοντά στην πραγματικότητα. γενικά συμφέρει αλλα δεν ειναι εύκολο!!

Link to comment
Share on other sites

epeidi exw asxoli8ei me adeiodotisi,

oso afora tin poleodomia, arkei na apeu8un8eis

se ena topografo tis perioxis na sou kanei ena

skarifima tis idioktisias sou(me suntetagmenes ktimatologiou)

k na pareis nomimi adeia

:lock:

 

twitter.com/jojoGPS

Link to comment
Share on other sites

και κάποια πράγματα εχει ΕΔΩ

 

EDIT: οχι δεν μένω περαια, αλλά Σταυρούπολη !!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Συμπόσιο με θέμα ‘Το ενεργειακό αύριο της χώρας- Φωτοβολταικά’ πραγματοποιήθηκε στη Κυπαρισσία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και με διοργανωτές την Ν.Α. Μεσσηνίας, τους Δήμους Κυπαρισσίας και Αυλώνος και τους χορηγούς που συνέδραμαν στην προσπάθεια.

Το επιστημονικό πάνελ ήταν πλούσιο όπου καταγράφηκε η ανάγκη για τοποθέτηση σύγχρονών συστημάτων στο Νομό μας τηρώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιώτες απεύθυναν ερωτήσεις για το κόστος και την δημιουργία της επένδυσης η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το 30% ανάλογα με την περιοχή. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χώρα μας με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας μπορεί να ενισχυθεί από τέτοια πάρκα και μαζί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας να συμπληρώσει το ενεργειακό πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι «είμαστε ευτυχείς που το συμπόσιο ξεκίνησε από την πόλη μας και από την πλευρά μας ο Δήμος σχεδιάζει την δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου κοντά στο Δ.Δ. Βρυσών διαβλέποντας τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής με τροποποίηση που θα κάνουμε στην Δ.Ε.ΥΑ.ΚΥ και με βάση οδηγίες της Ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας με σκοπό της παραγωγής ρεύματος μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να δώσει εκτός από την δημιουργία ενός τακτικού εισοδήματος στο Δήμο αλλά περισσότερο να δώσει περισσότερο ένα μάθημα στις επόμενες γενιές ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε τέτοιες μορφές ενέργειας» για να προσθέσει ότι ‘λέμε στοπ στη καταστροφή του περιβάλλοντος και δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα λουσμένη από φως θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η φύση’ για να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής κ. Φιλντίση για την αναλυτική ενημέρωση του συμποσίου που προτίμησε την περιοχή μας. Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ‘τέτοιων μορφών ενέργειας μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας αλλά κυριότερα να θωρακίσουμε το περιβάλλον από την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια’.

ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΔΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Φ. κ. Αγγελόπουλος κάνοντας την εισήγηση του θέματος αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας. Αρχικά ‘η επιλογή της περιοχής είναι ιδανική για το σοβαρό αυτό θέμα που μας αφορά γνωρίζοντας ότι η ενέργεια σήμερα και αύριο είναι ο πρώτος δεσμός ζωής στο πλανήτη μας και η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε αντικατροπτίζει το επίπεδο του πολιτισμού μας η οποία δεν ισομερώς κατανεμημένη, άρα χρειαζόμαστε την ενέργεια για να ζήσουμε’ για να προσθέσει ότι ‘η ενέργεια δεν κατανέμεται το ίδιο στο πλανήτη μας, αλλά η Ελλάδα έχει την αιολική, ηλιακή ενέργεια που μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον μας αρκεί να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο ξέροντας ότι κάποιες μορφές έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον ή μετά από μερικά χρόνια οι πηγές ενέργειας θα εξαντληθούν όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες’. Ακολούθως είπε ότι ‘η ηλιακή ενέργεια είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο σε σύγκριση με άλλες μορφές που καλούμαστε να καλύψουμε τον πληθυσμό της Γης πράγμα που ως παράμετρος δυσκολεύει τα πράγματα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια ώστε να δώσουμε ενέργεια στις επόμενες γενιές’ για να συμπληρώσει ότι ‘η ισορροπία είναι το κλειδί με βάση τους πόρους που καταναλώνουμε και επομένως πρέπει να στραφούμε σε νέα μοντέλα διαχείρισης ιδίως σε χώρες που καταναλώνουν μεγάλους πόρους αλλά η Ευρώπη έχει το μισό ποσοστό από ότι καταναλώνει ολόκληρη η Βόρεια Αμερική, άρα η αλόγιστη χρήση μορφών ενέργειας προκαλεί προβλήματα’. Ο κ. Αγγελόπουλος επέμεινε ‘στην αλλαγή τρόπου κατανάλωσης ενέργειας με νέα μέσα και τεχνικές η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη και οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις παραμέτρους αυτές ως το 2040 τουλάχιστον ελπίζοντας ότι δεν θα φθάσουμε σε ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον’ για να υπογραμμίσει ότι ‘σταδιακά πρέπει να μειώσουμε τα ορυκτά καύσιμα προλαμβάνοντας οικολογική καταστροφή και πρέπει να πούμε ότι η μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελειώνουν σε λίγα χρόνια ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά εργοστάσια όπως το Ουράνιο 235, επομένως οι νέες ερευνητικές μέθοδοι στρέφονται στις νέες πηγές ενέργειας όπως τα Φωτοβολταικά που δείχνει ένα παράδειγμα της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας αξιοποιώντας τον ήλιο’. Δήλωσε ότι από τον ‘Ήλιο παίρνουμε 10.000 Τεραβάτ αλλά δεν τα αξιοποιούμε σήμερα οπότε η ανάγκη για χρησιμοποίηση τέτοιων συστημάτων με τεχνικές προδιαγραφές είναι το ζητούμενο, δεδομένου ότι στην Ευρώπη το νομοθετικό πλαίσιο αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες’.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Αναστάσιος Γκαρής Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γκαρής Αν.από τις ανανεώσιμες πηγές Α.Ε. ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ‘σε ερευνητικό επίπεδο διεξάγονται μεγάλες προσπάθειες που αποδίδουν καρπούς ενώ σήμερα το σημαντικό είναι ότι η ενέργεια από τα Φωτοβολταικά μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια που είναι το θετικό μήνυμα για το ενεργειακό μας μέλλον’ ενώ σε ερώτηση για τις άλλες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. συμφώνησε ότι ο λιγνίτης θα αποτελέσει παρελθόν για να εκτιμήσει ότι ‘σίγουρα με τα φωτοβολταικά πάρκα, το φυσικό αέριο για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση να έρθει στη Πελοπόννησο και αρχικά στη Κόρινθο ιδίως για το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης θα αποτελέσουν την βάση για τις συμπληρωματικές μορφές ενέργειας στον τόπο μας’

Ο Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής κ. Παναγιώτης Φιλντίσης μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε ικανοποιημένος από το συμπόσιο και την προσέλευση του κοινού λέγοντας ότι ‘λάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τους πολίτες σε ένα ζήτημα που τείνει να γίνει κοινωνικό, αφού όλοι οι Έλληνες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη νέα μορφή ενέργειας, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταθέσουμε την επιστημονική μας άποψη και πως κάποιος μπορεί να επενδύσει σήμερα ώστε να είναι επιτυχής επένδυση στον ενδιαφερόμενο’ ενώ σε ερώτηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην χώρα μας υποστήριξε ότι ‘κυμαίνεται σε 2 επίπεδα, το πρώτο αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τη παραγωγή τέτοιας ενέργειας που μπορεί να παραχθεί και να πουληθεί στην Δ.Ε.Η. και το δεύτερο το μη υπάρχουν νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να καλύψει επενδύσεις σε οικίες και εξοχικά το οποίο ελπίζουμε να γίνει σύντομα’. Σε ότι αφορά την επένδυση είπε ότι ‘μπορεί μια πρόταση να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, ενώ η διάρκεια λειτουργίας των Φωτοβολταικών είναι πάνω από 20 χρόνια, εκτιμούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι ωφέλιμη για τον ιδιώτη’. Τόνισε ότι ανάλογες ημερίδες θα διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα και ιδίως των πολιτών της Περιφέρειας αλλά και μια κεντρική στην Αθήνα, καταλήγοντας ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί που υπάρχουν νέες ιδέες και νέοι τρόποι αξιοποίησης.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Αντινομάρχης κ. Παναγιωτόπουλος, οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Δωρίου, Παπαφλέσσα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Ν.Σ. κ. Μαλαπάνης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από επιστημονικούς φορείς της χώρας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Διοικητής της Υπερ περιφέρειας Υγείας κ. Πεντέας συνοδευόμενος από τον κ. Τσερώνη και πλήθος συλλόγων, φορέων, πολιτών ενώ μηνύματα έστειλαν βουλευτές του Νομού μας.

Πηγη: http://www.kyparissianews.gr

Link to comment
Share on other sites

Στην energyRES που είχα πάει στο Ελληνικό, είχα μείνει έκπληκτος απο την συμμετοχή.

Πιστεύω πως έρχεται μία έκρηξη προσφοράς ενέργειας απο φωτοβολταϊκά.

Ο,τι καλύτερο για το περιβαλλον φυσικά! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παρακάτω παραθέτω άρθρο αυτούσιο από το site skai.gr σχετικά με τα φωτοβολταϊκά. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για επένδυση. Παρακαλώ γράψτε τις απόψεις σας.. Τι λέτε αξίζει;

 

"Φωτοβολταϊκά στις στέγες σπιτιών με κίνητρα προς του πολίτες

 

Νίκος Υποφάντης 20/05/2009 | 14:03 Τελευταία Ενημέρωση 09:05 21/05/2009

 

Απαλείφθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις Πολεοδομίες, δίνονται φοροαπαλλαγές και επιδοτείται η αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ

 

Απαλείφθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις Πολεοδομίες, δίνονται φοροαπαλλαγές και επιδοτείται η αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ

προηγούμενο 1 από 1 επόμενο

 

Σχετικά

 

VIDEO

 

* Φωτοβολταϊκά... από σπίτι Φωτοβολταϊκά... από σπίτι 21.05.2009, 00:07

 

AUDIO

 

* Φωτοβολταϊκά με κίνητρα προς του πολίτες

 

Φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών με ισχυρά κίνητρα προς τους πολίτες, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, φοροαπαλλαγές και με ταυτόχρονη επιδότηση στην αγορά της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ, δίνει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ που θα εκδοθεί σε 10 ημέρες

 

Ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει έως 7000 Kwh/χρόνο θα χρειαστεί 70 ημέρες για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 5Kw (1300w) για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το επιπλέον ρεύμα μπορεί μέσω σύνδεσης να το πουλά στη ΔΕΗ.

 

Το κόστος για έναν 5Kw σταθμό ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και η απόσβεση θα γίνει σε διάστημα 6-8 χρόνια αφού η τιμή αγοράς της ενέργειας ανά Kwh θα ανέρχεται σε 0,55 ευρώ από 0,11 ευρώ που την αγοράζει σήμερα ο οικιακός καταναλωτής.

 

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός ενώ οι διαδικασίες για τη σύνδεση και την έναρξη παράγωγης θα κοστίζουν 300 - 500 ευρώ για τη Σύμβαση Σύνδεσης με την ΔΕΗ και 500-1000 ευρώ για το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη.

 

Ωστόσο, η επένδυση κρίνεται ασύμφορη ως προς το κόστος σε αντιδιαστολή με το χρόνο απόσβεσης και το αποτέλεσμα για τις πολυκατοικίες.

 

Το μέτρο θα προχωρήσει προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αφού επαλείφθηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια δόθηκαν φοροαπαλλαγές και επιδοτήθηκε η αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ.

 

Η διαδικασία για όσους ενδιαφέρονται είναι απλή, ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν διπλή αίτηση στη ΔΕΗ και απλή στην πολεοδομία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες είπε ότι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΕΗ, στη γενική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης και από την επόμενη εβδομάδα στη γραμμή καταναλωτή 1520.

 

Ερωτήσεις – Απαντήσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

 

1. Που μπορεί να εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα;

 

Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

 

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.

 

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

 

Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

 

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.

 

Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση – ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.

 

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.

 

3. Πως υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;

 

Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

 

4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;

 

Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

 

5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;

 

Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

 

6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

 

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

 

7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).

 

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς.

 

Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.

 

8. Φορολογικά θέματα.

 

H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

 

Ο πολίτης παραγωγός – καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

 

9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;

 

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

10. Κόστη.

 

Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 € ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 € ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

 

11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;

 

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 € και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.

 

12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.

 

Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

 

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.

 

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

 

Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 

Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:

 

5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως

 

Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.

 

Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.

 

5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.

 

13. Πως θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;

 

Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

 

14. Νησιά.

 

Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

 

15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

 

16. Μπορούν να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την ΚΥΑ;

 

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;

 

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.

 

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;

 

Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

 

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;

 

Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

 

20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;

 

Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

 

21. Υπάρχει επιχορήγηση;

 

Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ. "

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Έχω οικόπεδο εκτός οικισμού και θέλω να τοποθετήσω μια τροχοβίλα ρεύμα όμως δεν μπορώ να πάρω γίνετε να κάνω εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά και αν ναι πόσο θα μου στοίχιση περίπου ; οι τροχοβίλα θα είναι σαν ένα κανονικό σπίτι με οικιακές συσκευές . Συγνώμη για τα κεφαλαία δεν το ήξερα . ευχαριστώ !!
Link to comment
Share on other sites

mpampanas προσπάθησε να μην γράφεις με κεφαλαία γράμματα καθώς είναι δύσκολα στην ανάγνωση και μοιάζει σαν να φωνάζεις. Ευχαριστώ. :)

This blessed plot, this earth, this realm, this England...

William Shakespeare: King Richard II Act 2, Sc 1

 

London is a state of mind

Link to comment
Share on other sites

@μπανανας http://www.google.gr/search?hl=el&source=hp&q=%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82&meta=&aq=1&oq=%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF

 

νεος νομος για φωτοβολταικα

Ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος νόμος που αφορά την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Για έργα με ισχύ πάνω από 10 Μεγαβάτ (ΜW) θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός, ενώ θα υπάρχει επιχορήγηση για όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους.

http://www.skai.gr/articles/news/environment/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC/

Link to comment
Share on other sites

o αδερφος μου ηδη προχωραει τη διαδικασια για φωτοβολταικα σε μισο στρεμμα..δεν τον εχω ρωτησει ακομα, ποια εταιρια κτλ..οτι μαθω θα ενημερωσω:)

[sIGPIC][/sIGPIC]

ΤΗΕΟ in normal mode

Με εκνευρίζουν οι "στόκοι"

Μετά το " Slide Τo Unlock " δεν υπάρχει επιστροφή

Link to comment
Share on other sites

Θα το εκτιμούσα αν μας πληροφορούσες, μόλις μάθεις κάτι απο τον αδερφό σου μιας και με ενδιαφέρει και μένα, άμεσα η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκου πάρκου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Link to comment
Share on other sites

Θα το εκτιμούσα αν μας πληροφορούσες, μόλις μάθεις κάτι απο τον αδερφό σου μιας και με ενδιαφέρει και μένα, άμεσα η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκου πάρκου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ρωτησα καποια πραγματα και εμαθα τα εξης...

καταρχας η εταιρια που μετα απο ερευνα αγορας κατεληξε ειναι αυτη εδω...

 

http://img44.imageshack.us/img44/4978/24102009005.th.jpg

 

http://img190.imageshack.us/img190/6280/24102009008.th.jpg

 

 

Χονδρικα τωρα, τα 30 χιλιαρικα που θα διαθεσεις ειναι καπου στα 10 χιλιαρικα στην αρχη που δινεις στην εταιρια για να τρεξει αυτη για τα χαρτια υπογραφες κτλ που χρειαζεται...μεσα σε 2-3 μηνες περιπου αφου ειναι οκ ερχονται και στεινουν τον εξοπλισμο..επειτα γινεται αιτηση στη ΔΕΗ για τα συμβολαια (καπου στους 1-2 μηνες να γινει οπως λενε στο περιπου) και μετα αμεσως ξεκινα το εισοδημα...επισης το δανειο που θα βαλεις μπορεις να το ξεπληρωνεις αυτοματα αφαιροντας απο το εισοδημα που θα εχεις...επισης μπορεις να ασφαλισεις και τα κατοπτρα και να παιρνεις λιγοτερα χρηματα... ο μεσος ορος ειναι 1000 ευρω και πληρωνεται ανα 3μηνο αν θυμαμαι καλα...επισης με τα κατοπτρα που γυριζουν αυτοματα μαζι με τον ηλιο εχουν καλυτερη αποδοση...αυτα εμαθα ως τωρα ελπιζω να σου εδωσα μια εικονα να καταλαβεις...

[sIGPIC][/sIGPIC]

ΤΗΕΟ in normal mode

Με εκνευρίζουν οι "στόκοι"

Μετά το " Slide Τo Unlock " δεν υπάρχει επιστροφή

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...