Jump to content

Σε εσάς μιλάω Γονείς!

porcupine
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Den exw asxolhthei me oute mia gramh tou athliou autou keimenou k arnoume na to kanw dioti prokute gia proin a-pa-ths h'opws alliws thelete na to peite.

Ean auto to paidaki einai toso ksexwristo opws theloun kapioi na pisteuoun h'na parousiazoun (px h mana tou) den tha to edeixne me auto ton tropo..ektos kai ean to onoma tou einai Mesias..opote paw paso.

Ean kapoios thelei mia genikh kouventa me to ti ftaiei shmera (agora, peperasmenoi thesmoi etc) gia to xali auto pou viwnoume teleutea einai allo thema...alla na asxoloumaste me apates nomizw oti mas upovivazei olous!!!

• Απαντήσεις 84
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Den exw asxolhthei me oute mia gramh tou athliou autou keimenou k arnoume na to kanw dioti prokute gia proin a-pa-ths h'opws alliws thelete na to peite.

Ean auto to paidaki einai toso ksexwristo opws theloun kapioi na pisteuoun h'na parousiazoun (px h mana tou) den tha to edeixne me auto ton tropo..ektos kai ean to onoma tou einai Mesias..opote paw paso.

Ean kapoios thelei mia genikh kouventa me to ti ftaiei shmera (agora, peperasmenoi thesmoi etc) gia to xali auto pou viwnoume teleutea einai allo thema...alla na asxoloumaste me apates nomizw oti mas upovivazei olous!!!

to thema den einai to keimeno.einai apla h aformh

[sIGPIC][/sIGPIC]

everything good in life is either illegal, immoral or fattening!!

Να θέσω κάποια πράματα.

Επειδή συνεχώς ακούω τις κατηγορίες για εμάς του δύσπιστους σχετικά με την πατρότητα του κειμένου,έχω να πώ οτι με βάση την εξελικτική ψυχολογία και την ανάλυση της,το κείμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά πέρα απο την περίπτωση που το παιδί έχει εξαιρετικά υψηλό δείκτη IQ και έχει συμπτήξει τις φάσεις της γνωστικής και ηθικής ανάπτυξης του(Cognite theory).Για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν οι περίοδοι ανάπτυξης του ατόμου χωρίζονται σε περιόδους με βάση την νοητική ηλικία. Η σύμπτηξη όμως των φάσεων της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά σπάνια,και σ'αυτές τις περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν πάντοτε η ταχύτητα ανάπτυξης της γνωστικής,της ηθικής και της συναισθηματικής νοημοσύνης,κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα στο τρόπο σκέψης και γραφής.

Τώρα σχετικά πρεπεί να πούμε οτι τα άτομα που κατατάσονται στις περιόδους των τυπικών νοητικών ενεργειών(11-15 ετών), βρίσκονται ακόμα μέσα απο την επιρρόη της συβατικής ηθικής(που καθορίζει η σχολική ηλικία)και όχι της αυτόνομης ηθικής που καθορίζεται απο την ανώτερη εφηβική ηλικία.

Δεν καταλάβατε;

Το παιδί 13 χρονών ακόμα καθορίζει τις πράξεις του με βάση τη στενότερη ηθική έννοια που δεν επιρρεάζεται ακόμα άμεσα απο την κοινωνία αλλά απο τον κλειστό του περίγυρο (το λέμε και οικογένεια).Ανάλογα τις επιρροές που έχει καθορίζεται και η σχέση του με την γενικότερη έννομη τάξη (κοινωνία).

Που κολλάνε όλα αυτά;

Οι έννοιες που αναπτύσονται στην επιστολή βασίζονται στην ειδική θεώρηση τι είναι ηθικό,με βάση τι έμαθε μέσα στην οικογένεια του.Απλά,αν έβλεπε ότι ο πατέρας του ξυλοκοπεί την μητέρα του,θα το θεωρούσε ηθικό και μέρος της καθημερινότητας σ'ενα βαθμό που θα πίστευε ότι το ίδιο συμβαίνει και αλλού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρεί μη συμβατή με την ηθική του ότι τα παιδιά δεν ασχολούνται με τους συγγραφέις και ότι οι γονείς τους δεν δίνουν τον ίδιο χρόνο στα παιδιά τους με το χρόνο που περνάνε οι γονείς του μαζί του.Τα άτομα όμως αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν ακόμα τους ηθικούς κανόνες που διαμορφώνουν ως σταθερούς και αμετάβλητους,δίχως να αναγνωρίζουν την δυναμικότητα και τη ρευστότητα τους.Απλά σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμβατικότητα των απαιτήσεων που θέτει με αποτέλεσμα να είναι απόλυτος:αφου δεν παιρνάνε οι γονείς χρόνο με τα παιδιά είναι λάθος και κατακριτέο.

Ο ίδιος όμως καθορισμός βασίζεται και στις προσδοκίες της στενότερης ομάδας(οικογένεια).Οι απόψεις που καταγράφει είναι αυτές που θα είχαν την επιδοκιμασία των γονέων του.Η ηθικότητα των απόψεων του κρίνεται απο την ευαρέσκια η την δυσαρέσκεια που προκαλούν στους γονείς του.

αυτά για την πατρότητα των απόψεων της επιστολής.

Τώρα για την γλώσσα.

Στην ηλικία των 13 ετών το άτομο βρίσκεται ακόμα στο μεταίχμιο: μόλις έχει διαμορφώσει την βασική ικανότητα της τυπικής λογικής σκέψης δίχως όμως να έχει απεμπλακεί απο τον λειτουργικό τρόπο σκέψης: η χρήση αφηρημένων εννοιών και συλλογισμών είναι ακόμα τυπική. Αυτό φυσικά αντικατοπτρίζεται και στο λεξιλόγιο του που μόλις αρχίζει να διαφοροποιείται ποσοτικά και ποιοτικά.Περίπλοκες έννοιες είναι ακόμα ακατανόητες και φυσικά η αντιστοιχία του λεξιλογίου είναι ανάλογη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;Οτι είτε την επιστολή την έγραψε η μάνα του, είτε η επέμβαση της στο αρχικό κείμενο ηταν τέτοια που έχει πλήρως αλλοιωθεί η πατρότητα του τελικού κειμένου,εκτός και αν το παιδί γεννήθηκε λογοτεχνικός Αινστάιν.Πολύ απλά,πιστεύω,υπαγόρευε τις απόψεις της.

Για να κριθεί αυτό όμως πρέπει να δούμε το αρχικό κείμενο(το αδιόρθωτο με τα ορθογραφικά λάθη κτλ)

Αγαπητέ Prowler7 ελπίζω να δικαιολόγησα αρκετά "επιστημονικά" γιατί αμφισβητώ την πατρότητα του κειμένου του 13χρονου.Τωρα αν θέλεις να συζητήσουμε και τις απόψεις που διατυπώνονται ξαναγράφω μια μίνι διατριβή.:lol:

Πάντως πρέπει να σε ευχαριστήσω για το link για το πώς έγραψε την επιστολή καθώς επιβεβαίωσαν τις σκέψεις μου(δε βλέπει τηλεόραση,θεωρεί κατακριτέο το γεγονός οτι οι άλλοι γονείς δεν κάνουν ότι και οι δικοί του, ενώ φαίνεται οτι η μητέρα του είναι το μέσο ηθικής σύγκρισης)

Κυρίως όμως να σχολιάσω,η επιστολή είναι τοσο έξυπνα γραμμένη,που οποιαδήποτε θέση αντίθεσης να πάρεις θεωρείται οτι έχει προβλεφθεί ως αναμενόμενη απο την επιστολή!!!Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η ηλικία του φερόμενου ως συγγραφέα που τον θέτει στον απυρόβλητο ως προς οποιαδήποτε κριτική προς το πρόσωπο του.

ΥΓ.1 Ωραία που βγήκε η μητέρα του στα κανάλια.Τον ίδιο θα τον δούμε;

ΥΓ.2 Το καλύτερο σχόλιο το δίαβασα στην πάντα ανατρεπτική "Athens Voice":

"KATAΛABA ποιοι οδηγούν μαζικά τους ανθρώπους να ασπαστούν τον «Πεγκοζηνισμό»! Aυτοί που θεωρούν ότι τα παιδιά 13 χρονών πρέπει να διαβάζουν Kαζαντζάκη, να μιλούν σαν καθηγητές της δεκαετίας του '60 (πώς το καταφέρνουν αφού η παιδεία καταρρέει; ) και να καταγγέλλουν τη Bέρα Λάμπρου (πού την έμαθαν; ). Aλλιώς θα πέσουν στην κατάντια των επώνυμων ρούχων και των σπιτιών με τις πισίνες!"

Αυτά τα ολίγα και γράφω κι'αλλα αμα λάχει να'ουμε.....:cool:

Fasten Your Seatbelt Dorothy Because Cansas is going Bye Bye

ε ρε γλεντια τι αλλο θα ακουσω εδω περα......

δηλαδη αμα το παιδι ειναι ξεχωριστο εχει να κανει με την εποχη και οχι με το μυαλο που εχει...

Αγαπητέ Prowler7 ελπίζω να δικαιολόγησα αρκετά "επιστημονικά" γιατί αμφισβητώ την πατρότητα του κειμένου του 13χρονου.Τωρα αν θέλεις να συζητήσουμε και τις απόψεις που διατυπώνονται ξαναγράφω μια μίνι διατριβή.:lol:

Πάντως πρέπει να σε ευχαριστήσω για το link για το πώς έγραψε την επιστολή καθώς επιβεβαίωσαν τις σκέψεις μου(δε βλέπει τηλεόραση,θεωρεί κατακριτέο το γεγονός οτι οι άλλοι γονείς δεν κάνουν ότι και οι δικοί του, ενώ φαίνεται οτι η μητέρα του είναι το μέσο ηθικής σύγκρισης)

Πολύ όμορφα. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές ότι ισχύουν αυτά που ανέφερες για το πως σκέφτεται και λειτουργεί ένα παιδί στην ηλικία των 13. Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτά ισχύουν για ένα μέσο 13χρονο. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, όπως πολύ σωστά παραδέχτηκες κι εσύ:

...με βάση την εξελικτική ψυχολογία και την ανάλυση της,το κείμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά πέρα απο την περίπτωση που το παιδί έχει εξαιρετικά υψηλό δείκτη IQ και έχει συμπτήξει τις φάσεις της γνωστικής και ηθικής ανάπτυξης του(Cognite theory).
Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, η συγκεκριμένη θεωρία (Cognitive Th.) ναι μεν προσεγγίζει ;) τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου μέχρι να ενηλικιωθεί, αλλά δεν πάυει να έχει και διάφορα κενά ως προς το κατά πόσο ορισμένα άτομα αναπτύσουν ξεχωριστά κάποιες ικανότητες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα ή την αντίληψη αφηρημένων εννοιών (π.χ. στα μαθηματικά).

Δεν σου λέω, λοιπόν, να μην είσαι επιφυλακτικός για την πατρότητα των απόψεων της επιστολής ή για το βαθμό στον οποίο αυτή διορθώθηκε/αλλοιώθηκε από τη μητέρα του παιδιού ή το δημοσιογράφο που τη δημοσίευσε (κι εγώ είμαι επιφυλακτικός στο κάτω-κάτω). Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να το πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν την έγραψε ο πιτσιρικάς (όπως πολλοί συμφορουμίτες έκαναν εώς τώρα).

Επίσης, έγραψες ότι:

Οι έννοιες που αναπτύσονται στην επιστολή βασίζονται στην ειδική θεώρηση τι είναι ηθικό,με βάση τι έμαθε μέσα στην οικογένεια του.Απλά,αν έβλεπε ότι ο πατέρας του ξυλοκοπεί την μητέρα του,θα το θεωρούσε ηθικό και μέρος της καθημερινότητας σ'ενα βαθμό που θα πίστευε ότι το ίδιο συμβαίνει και αλλού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρεί μη συμβατή με την ηθική του ότι τα παιδιά δεν ασχολούνται με τους συγγραφέις και ότι οι γονείς τους δεν δίνουν τον ίδιο χρόνο στα παιδιά τους με το χρόνο που περνάνε οι γονείς του μαζί του.Τα άτομα όμως αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν ακόμα τους ηθικούς κανόνες που διαμορφώνουν ως σταθερούς και αμετάβλητους,δίχως να αναγνωρίζουν την δυναμικότητα και τη ρευστότητα τους.Απλά σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμβατικότητα των απαιτήσεων που θέτει με αποτέλεσμα να είναι απόλυτος:αφου δεν παιρνάνε οι γονείς χρόνο με τα παιδιά είναι λάθος και κατακριτέο.

Ο ίδιος όμως καθορισμός βασίζεται και στις προσδοκίες της στενότερης ομάδας(οικογένεια).Οι απόψεις που καταγράφει είναι αυτές που θα είχαν την επιδοκιμασία των γονέων του.Η ηθικότητα των απόψεων του κρίνεται απο την ευαρέσκια η την δυσαρέσκεια που προκαλούν στους γονείς του.

Επομένως, αναγνωρίζεις το σημαντικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στη διαπαιδαγώγηση ενός εφήβου. Συνεπώς, έχει δίκιο όταν λέει πως τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς κι όχι την αλλοδαπή baby-siter ή την τηλεόραση η οποία δίνει λάθος πρότυπα προς τους νέους, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό (βιασμοί, δολοφονία Alex αλλά και άλλα περιστατικά που δεν προβάλλονται πάντοτε από τα ΜΜΕ).

Μήπως, λοιπόν, κοιτάζοντας την ουσία και μόνο αυτή (παραβλέποντας το ποιός έγραψε το κείμενο ή ποια εφημερίδα το δημοσίευσε), έχει απλά δίκιο? ;)

http://www.smileyhut.com/smileys/blob6.gif

ρε παιδια δεν εχετε καταλαβει κατι ενα παιδι δεν ειναι κατι ξεχωριστο απο μικρο ειναι ενα υλικο προς επεξεργασια απο τους γονεις και απο εκει βλεπεις τι θα γινει οταν μεγαλωσει

• 2 weeks later...

Επαναφέρω το θέμα γιατί βρήκα ότι η Ελευθεροτυπία στις 17/11 (κατά σύμτωση σε σημαδιακή ημερομηνία) δημοσίευσε την επιστολή-απάντηση του 13χρονου Αλέξανδρου.

Να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να μετρηθεί τ' αστέρι Καραϊσκάκης

Εχω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που ασχολήθηκαν με ένα ουσιώδες θέμα και μετέφεραν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Ευχαριστώ την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστώ και να δω τις απόψεις μου να δημοσιεύονται και μάλιστα στην πρώτη σελίδα. Ευχαριστώ για τα τόσα συγκινητικά γράμματα που λαμβάνω ακόμα και σήμερα από παιδιά της ηλικίας μου με τις δικές μου ανησυχίες, ευαισθησίες και μου ζητούν να γίνουμε συνοδοιπόροι, να φωνάξουμε όλοι μαζί με τη νεανική φωνή μας για να σταθούν όρθια τα όνειρά μας. Μακάρι. Ευχαριστώ τους καθηγητές - τους γονείς - την εκκλησία - τον Δήμο Βουλιαγμένης - τους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων και ιδιαίτερα τον μοναδικό Λ. Λαζόπουλο και τον αγαπημένο μου μουσικό Δ. Σαββόπουλο που λίγο πριν μπω στο σχολικό μου κάθε πρωί ψιθυρίζω τα τραγούδια του «'κείνο που με σώζει, 'κείνο που με τρώει, είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη» και τους υπόσχομαι πως θα εξακολουθώ να σκαρφαλώνω σε καναπέδες και σε ζεστές αγκαλιές της οικογένειάς μου για να τους χαίρομαι και να με χαίρονται.

Θέλω, όμως, να απαντήσω σε εκείνους που αμφισβήτησαν τον γραπτό μου λόγο που είναι φυσικός αλλά που τον επεξεργάστηκα με προσοχή γιατί απευθύνεται σε μεγάλους που γνωρίζουν την εθνική μας γλώσσα και γιατί ήθελα οι λέξεις να ταξιδεύουν μια μια στα αμπάρια της ψυχής και της συνείδησης, και όχι να χρησιμοποιήσω αντιαισθητική εισαγόμενη βάρβαρη φτωχή γλώσσα που βομβαρδίζεται από εμάς τη νεολαία.

Η οικογένειά μου με δίδαξε πως όταν κάνω κριτική πρέπει να περιμένω και κριτική.

Η Ιστορία που διαβάζω στο σχολείο με δίδαξε πως η Ελλάδα γεννά ευφυΐα αλλά την εξορίζει ή τη φιμώνει.

Ηδυσπιστία - η καχυποψία με βοήθησε να αληθεύσω την πραγματικότητα της επιστολής.

Οτι πράγματι έχουμε πρόβλημα στη ναρκωμένη κοινωνία.

Ευτυχώς, όμως, είναι μικρό το κακό και ίσως αν ασχοληθεί η παραδοσιακή οικογένεια ξανά με το παιδί, με στοργή, ίσως να μη χρειαστεί να αναρωτιέται ευτυχώς μια μικρή μερίδα γονέων για το αν μπορεί να μιλά ή να γράφει κείμενα με τη μητρική του γλώσσα ένας έφηβος, να διαβάζει κλασική λογοτεχνία, να ακούει καλή μουσική, επειδή αυτοί δεν ξέρουν ή αδυνατούν οι ίδιοι να τον διδάξουν.

Τους απαντώ, λοιπόν, πως όταν ένα παιδί της ηλικίας μου 13-14 μπορεί να βιάζει, να σκοτώνει, να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ, να κλέβει (λυπάμαι γι' αυτά τα παιδιά).

Την ίδια στιγμή στο ελληνόφωνο κρατίδιο ένα άλλο παιδί προσπαθεί με σεβασμό, φιλότιμο και αυτοπειθαρχία να μην κατευθύνει την Ελλάδα στην ουρά του πολιτισμού έχοντας υπόψη τη φωνή του Δ. Σολωμού.

Πάντα ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου.

ΜΠΟΡΕΙ να μην αρπάζει τα χρήματα που θα βρει στο δρόμο, να αγαπά τα ζώα, να βοηθά γέροντες και ανάπηρους, να σέβεται τη φύση, να κάνει καλές πράξεις να επιβραβεύεται στο σχολείο, να κρατά ζωντανές τις πνευματικές αξίες που του εφοδίασε η ίδια η οικογένεια και η εκπαίδευση.

ΜΠΟΡΕΙ γιατί έχει θωράκιση, ενθάρρυνση και σεβασμό.

ΜΠΟΡΕΙ, γιατί όταν δώσεις στο παιδί περιβάλλον ζωής αρνείται τα υποκατάστατα.

Αλέξανδρος Ανδρικόπουλος

13 ετών

Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ τον Θεό να μην με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω.

Σεφέρης 1969

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=24876748

Τι να πω - ησύχασα - αφού υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν με Λαζόπουλο, Σαββόπουλο και ευχαριστούν την εκκλησία υπάρχει ακόμη μέλλον στο ελληνόφωνο κρατίδιο....

Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be RUNNING AROUND IN DARKENED ROOMS, MUNCHING MAGIC PILLS and listening to REPETITIVE ELECTRONIC MUSIC." Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989

ευτυχώς που δεν μεγάλωσα όπως αυτός ονειρεύεται.

[sIGPIC][/sIGPIC]

everything good in life is either illegal, immoral or fattening!!