Aisopos Δημ. January 11, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 11, 2006 Αυτό δεν είναι δείγμα "ανωτερώτητας". :X Το έπιασα το υπονοούμενο ;) Ας μην το ρίξουμε όμως στον διαγωνισμό ορθογραφικών λαθών, γιατί αν κοιτάξεις προς τα πίσω, έχεις αφήσει κι εσύ μερικά "αναμνηστικά". Όχι τίποτε άλλο, αλλά εσύ είσαι και "Editor" και δεν δικαιολογήσαι... ;) Θα το ξαναπώ και πάλι, ας μην τα "ισωπεδώνουμε" όλα :X ;) (#150) Υ.Γ. Δεν έχω επικαλεστεί την ανωτερότητα (απόλυτη), αν και θα μπορούσα. Έκανες κι εσύ το λάθος να βάλεις αυτή την καραμέλα στο στόμα αυτών που βρίσκονται στο άλλο "στρατόπεδο". Η γνωστή πλέον αφετηρία εκκίνησης... Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Καλά λυπάμαι που το λέω αλλά διακρίνω απο ορισμένους συνομιλητές τάσεις λογοκρισίας:X (για να μην πω κάτι χειρότερο) προς τις απόψεις που εκφράζονται και τυγχάνει είτε εν μέρη είτε καθ'ολοκληρίαν να είναι διαφορετικές απο τις δικές τους..Αν είναι δυνατόν να οδηγούμαστε σε διαχωρισμό "στρατοπέδων" και σε χαρακτηρισμούς τύπου "δεν μας ενδιαφέρει η άποψη σας γιατί έτσι έχει αποφανθεί η επιστήμη" αντι να δούμε επικοδομητικά ένα τέτοιο θέμα όπου ο καθένας θα ενημερώνει και θα ενημερώνεται(στο βαθμο που επιτρέπει η συζήτηση στο forum). Οκ. Ας κάνω μια ανακεφαλαίωση. Είπα: "Η σύγχρονη επιστήμη της γλωσσολογίας έχει αποφανθεί τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει γλώσσα που να είναι ανώτερη από κάποια άλλη." (Έγραψα συνοπτικά και το γιατί.Επανάληψη: ) Είπες: διακρίνω (...) τάσεις λογοκρισίας κτλ (...) Αν είναι δυνατόν να οδηγούμαστε (...) και σε χαρακτηρισμούς τύπου "δεν μας ενδιαφέρει η άποψη σας γιατί έτσι έχει αποφανθεί η επιστήμη" αντι να δούμε επικοδομητικά ένα τέτοιο θέμα όπου ο καθένας θα ενημερώνει και θα ενημερώνεται... Ας το κάνω κέρματα: Λέω: Η επιστήμη της αστροφυσικής έχει αποφανθεί εδώ και αιώνες ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και όχι το αντίστροφο. Λες: Τι λογοκρισία είναι αυτή ρε παιδιά; Αν είναι δυνατόν να γυρίζει η γη γύρω από τον ήλιο επειδή το λέει η επιστήμη! Να το συζητήσουμε επικοδομητικά το πράγμα... _______________________________________________________________ Υπάρχουν γλωσσολογικά ζητήματα στα οποία οι γλωσσολόγοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει. Κλασικό παράδειγμα της εποχής μας η διαμάχη για το αν ο μηχανισμός της ανθρώπινης γλώσσας είναι έμφυτος στον άνθρωπο ή αποκτιέται στην πορεία ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το νήπιο. Αυτό το θέμα ναι, είναι ακόμα ανοιχτό. Το θέμα ανωτερώτητας οποιασδήποτε γλώσσας σε σχέση με κάποια/ες άλλη/ες δεν είναι. Δεν μπορώ να το πιο απλά. Αν το βλέπεις σαν λογοκρισία... πραγματικά δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσω στην άποψη περί ισοτιμίας των γλωσσών για να μην θεωρηθώ "σνομπ"; δες απάντηση στον ρεμπέλιον. Nομίζω ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κάπως αυτή η θεωρία περί ισοτιμίας. Το ότι είναι όλες οι οι γλώσσες ισότιμες από την άποψη ότι όλες προσφέρουν το αγαθό της επικοινωνίας, νομίζω ότι ουδείς το αμφισβητεί. Όπως όμως είπα και σε άλλο σημείο, αυτό δεν είναι κριτήριο για να βάζουμε όλες τις γλώσσες σ' ένα καζάνι. Έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Εγώ δεν είπα ποτέ "ισότιμες", είπα ότι καμία γλώσσα δεν είναι ανώτερη από καποια άλλη. Και το απέδειξα κι όλας σε εκείνο το παλαιότερο θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό σου ξέφυγε... Το να ταυτίζεις όσους έχουν διαφορετική άποψη με σένα, με όλους τους παραπάνω και εμμέσως να τους αποκαλείς φασίστες (Χρυσή Αυγή), το θεωρώ ατόπημα από μέρους σου... Γιατί; αν δεν πιστέψεις αυτό τι άλλο θα μπορούσες να πιστέψεις; Ότι το είπα επίτηδες ίσως; το ενδεχόμενο απλώς να ανέφερα ποιοι υποστηρίζουν την κάθε άποψη δεν παίζει καθόλου, ε; Καλώς ή κακώς η συντριπτική πλειοψηφία σήμερα υποστηρίζει την μια άποψη, ότι δηλαδή όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες, και υπάρχουν και μερικοί γραφικοί τύποι που υποστηρίζουν ακόμα χιτλερικού τύπου απόψεις πέρι ανωτερώτητας γλωσσών ή φυλών. Το ότι κάποιοι υποστηρίζουν την 2η άποψη δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι χρυσαυγίτες. Ούτε εγώ είπα φυσικά κάτι τέτοιο. Απλή σύμπτωση είναι. Απλά η άποψη της μιας πλευράς αποδεικνύεται, της δεύτερης όχι. Πόλεμος γίνεται, η συζήτηση; :rolleyes: Κοίτα, συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εφόσον απλά δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. Όπως είπα το αν η ελληνική είναι "ανώτερη" ή "η ανώτερη" γλώσσα απλά δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Εντελώς πληροφοριακά... Από πότε ακριβώς, που, από ποιους ακριβώς και γιατί; Χωρίς παρεξήγηση, δες συνιστώμενη βιβλιογραφία. Ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά γλωσσικά δεδομένα το αποδεχόμαστε ως έχει. Γιατί πιστεύεις ότι παντού υπάρχει η απόλυτη άρνηση; Το αποδεχόμαστε όμως; Και ολόκληρη εκείνη η λίστα με τις δακτυλοδεικτούμενες λέξεις που δεν είναι ελληνικές; την απόλυτη άρνηση την βλέπω γιατί... υπάρχει. Δεν εννοώ μόνο εδώ στο φόρουμ-δεν ξέρω άλλον λαό που να έχει τέτοια κακώς εννοούμενη "πόρωση" με την γλώσσα του. Εκτός ίσως από τους Γάλλους. Οι γάλλοι όμως είναι υπερδύναμη και τους παίρνει να πουλάνε μαγκιά έστω και αν ο υπόλοιπος κόσμος τους έχει γραμμένους. Επίσης, σε άλλα ελληνικά φόρουμ(ελάχιστα δυστυχώς) που χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους ελληνικούς όρους των moderaror,editor, post, off topic κ.τ.λ. είναι "μπανάλ" κατά την γνώμη σου; Ούτε είναι, ούτε δεν είναι μπανάλ. Το ίδιο μου κάνει. Προσωπικά ένα φόρουμ το κρίνω από το περιεχόμενο, όχι από την εμφάνιση. Εξακολουθείς εντελώς αυθαίρετα, να ακυρώνεις τους διαφωνούντες με σένα συνομιλητές, κατατάσσοντάς τους στην ίδια κατηγορία με τους Λιακόπουλο, Γεωργιάδη και Χρυσή Αυγή. Δεν κατατάσσω κανένα. Την σύμπτωση υπογραμμίζω. Και πλέον το λέω ευθέως: Κοιτάξτε ποιοι υποστηρίζουν την μια άποψη, κοιτάξτε και ποιοι την άλλη και με ποια επιχειρήματα και κάντε την αυτοκριτική σας. Μου είναι αδιάφορο τι κάνει ο άγγλος. Εγώ στην Ελλάδα ζω και δεν θα τον πάρω ως μέτρο σύγκρισης. Ο άγγλος είναι τυχαίο παράδειγμα. Στην θέση του βάλε όποια εθνικότητα θες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλες τις γλώσσες του κόσμου γίνεται αυτό το πράγμα ο δανεισμός δηλαδή ξένων όρων. Απορώ γιατί έχεις την απαίτηση η ελληνική γλώσσα να αποτελεί εξαίρεση. Τι το ιδιαίτερο νομίζεις ότι έχει; Ο Έλληνας με μέση μόρφωση, αγνοεί ότι ένα σημαντικό μέρος του καθημερινού λεξιλογίου του δεν είναι δικό του. Όχι μόνο ο έλληνας, όλος ο κόσμος. Δεν είναι σύνδρομο ειδικά του έλληνα, δεν είναι σύνδρομο γενικώς. Είναι φυσιολογική εξέλιξη της γλώσσας. Κλείνοντας μένω με μια απορία.. Γιατί προσπαθείς να με παρουσιάσεις σαν ένα άτομο με στείρες απόψεις, επειδή μόνο και μόνο έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω σ' ένα θέμα; (και κατ' επέκταση όσους έχουν ίδια γνώμη με μένα, ή διαφορετική με σένα. Πάρτο όπως θες) Λυπάμαι που σχημάτισες αυτήν την εντύπωση. Διευκρίνησα όμως σαφώς ότι ρισκάρω να παρεξηγηθώ γράφοντας κάποια πράγματα ενώ δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Αν δεν είναι αρεστά αυτά που γράφω λυπάμαι βέβαια, πλην όμως ούτε ψέματα είναι ούτε ανακρίβειες, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε καν υποκειμενικές προσωπικές απόψεις. Το έπιασα το υπονοούμενο ;) Αγνοώ τι ακριβώς έπιασες. Το παραπάνω κομμάτι δεν απευθυνόταν ειδικά σε σένα... Ας μην το ρίξουμε όμως στον διαγωνισμό ορθογραφικών λαθών, γιατί αν κοιτάξεις προς τα πίσω, έχεις αφήσει κι εσύ μερικά "αναμνηστικά". Για ποιον λόγο; Είπα εγώ τίποτα για ορθογραφικά; Ποτέ δεν έχω κάνει παρατήρηση για ορθογραφικά σε κανέναν. Ποτέ. Όχι τίποτε άλλο, αλλά εσύ είσαι και "Editor" και δεν δικαιολογήσαι... ;) Τι εννοεί ο ποιητής; :worry: Υ.Γ. Δεν έχω επικαλεστεί την ανωτερότητα (απόλυτη), αν και θα μπορούσα. Έκανες κι εσύ το λάθος να βάλεις αυτή την καραμέλα στο στόμα αυτών που βρίσκονται στο άλλο "στρατόπεδο". Η γνωστή πλέον αφετηρία εκκίνησης... Εγώ ανέφερα γεγονότα Αίσωπε. Τίποτα παραπάνω. Την λέξη "στρατόπεδο" δεν την ανέφερα εγώ. Τέλος πάντων θεωρώ ότι τοποθετήθηκα υπέρ του δέοντος στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστέψτε ό,τι θέλετε. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 δες απάντηση στον ρεμπέλιον. Παραπομπή σε βιβλιογραφία είναι αυτό; :whistle: Για να κλείσω οριστικά αυτό το θέμα, η παραπάνω άποψη,ότι δηλαδή όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες, δεν είναι άποψη του Μπαμπινιώτη και... μερικών άλλων ξένων γλωσσολόγων, είναι άποψη όλης της γλωσσολογικής κοινότητας του πλανήτη. Έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Εγώ δεν είπα ποτέ "ισότιμες", είπα ότι καμία γλώσσα δεν είναι ανώτερη από καποια άλλη. Και το απέδειξα κι όλας σε εκείνο το παλαιότερο θέμα. Γιατί έχω την εντύπωση ότι παίζεις με τις λέξεις; Όταν καμία γλώσσα δεν είναι ανώτερη ή κατώτερη, τότε τι είναι; Γιατί; αν δεν πιστέψεις αυτό τι άλλο θα μπορούσες να πιστέψεις; Ότι το είπα επίτηδες ίσως; το ενδεχόμενο απλώς να ανέφερα ποιοι υποστηρίζουν την κάθε άποψη δεν παίζει καθόλου, ε; Καλώς ή κακώς η συντριπτική πλειοψηφία σήμερα υποστηρίζει την μια άποψη, ότι δηλαδή όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες, και υπάρχουν και μερικοί γραφικοί τύποι που υποστηρίζουν ακόμα χιτλερικού τύπου απόψεις πέρι ανωτερώτητας γλωσσών ή φυλών. Το ότι κάποιοι υποστηρίζουν την 2η άποψη δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι χρυσαυγίτες. Ούτε εγώ είπα φυσικά κάτι τέτοιο. Απλή σύμπτωση είναι. Απλά η άποψη της μιας πλευράς αποδεικνύεται, της δεύτερης όχι. Aπ' ότι καταλαβαίνω, για σένα υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο (όπου προφανώς το "copyright" του άσπρου το έχεις κατ' αποκλειστικότητα). Κανένα άλλο σχόλιο απ' την πλευρά μου επ' αυτού.. Κοίτα, συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εφόσον απλά δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. Όπως είπα το αν η ελληνική είναι "ανώτερη" ή "η ανώτερη" γλώσσα απλά δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Υποθέτω ότι μιλάς για τον εαυτό σου.. Χωρίς παρεξήγηση, δες συνιστώμενη βιβλιογραφία. Αν μη τι άλλο είσαι σαφέστατος και κατατοπιστικός. Τώρα αμέσως, τρέχω στο βιβλιοπωλείο.. Χωρίς παρεξήγηση κι από μένα.. Το αποδεχόμαστε όμως; Και ολόκληρη εκείνη η λίστα με τις δακτυλοδεικτούμενες λέξεις που δεν είναι ελληνικές; Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σ' ενόχλησε... την απόλυτη άρνηση την βλέπω γιατί... υπάρχει. Δεν εννοώ μόνο εδώ στο φόρουμ-δεν ξέρω άλλον λαό που να έχει τέτοια κακώς εννοούμενη "πόρωση" με την γλώσσα του. Εκτός ίσως από τους Γάλλους. Οι γάλλοι όμως είναι υπερδύναμη και τους παίρνει να πουλάνε μαγκιά έστω και αν ο υπόλοιπος κόσμος τους έχει γραμμένους. Πόρωση μπορεί να εννοηθεί και το αντίθετο. Ότι η γλώσσα μας δεν..δεν..δεν.. Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω ότι σκόπιμα συγχέεις την πόρωση με την αγάπη για την γλώσσα. Ούτε είναι, ούτε δεν είναι μπανάλ. Το ίδιο μου κάνει. Προσωπικά ένα φόρουμ το κρίνω από το περιεχόμενο, όχι από την εμφάνιση. "Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις" είναι η απάντησή σου νομίζω. Μόνο που δεν έχεις βάλει το κόμμα, για να καταλάβω αν εννοείς "ναι" ή "όχι". Δεν κατατάσσω κανένα. Την σύμπτωση υπογραμμίζω. Και πλέον το λέω ευθέως: Κοιτάξτε ποιοι υποστηρίζουν την μια άποψη, κοιτάξτε και ποιοι την άλλη και με ποια επιχειρήματα και κάντε την αυτοκριτική σας. Σε παραπέμπω κι εγώ με την σειρά μου στην παραπάνω απάντηση περί "άσπρου μαύρου". Ο άγγλος είναι τυχαίο παράδειγμα. Στην θέση του βάλε όποια εθνικότητα θες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλες τις γλώσσες του κόσμου γίνεται αυτό το πράγμα ο δανεισμός δηλαδή ξένων όρων. Απορώ γιατί έχεις την απαίτηση η ελληνική γλώσσα να αποτελεί εξαίρεση. Τι το ιδιαίτερο νομίζεις ότι έχει; Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Αν δεν κάνω λάθος, έχεις ζήσει ή ζεις στην Αγγλία(αν κάνω λάθος, γράψε λάθος). Γι' αυτό πιστεύω αναφέρεις συχνά πυκνά στα παραδείγματά σου την αγγλική. Σ' αυτό το σημείο έχω παρατηρήσει τα εξής αντιφατικά(όχι εξ' ολοκλήρου δικά σου): 1. Στην αγγλική μπορείς να συννενοηθείς άνετα χρησιμοποιώντας μόνο 500-1000 λέξεις. Συμπέρασμα: Είναι πιο "γρήγορη" και ευέλικτη απ' την ελληνική, η οποία απαιτεί περισσότερους "πόρους"(για να χρησιμοποιήσω και όρους Η/Υ). 2. Στην φιλιππινέζικη ο γραπτός λόγος έχει υποδεέστερη σημασία, μιας και η Φιλιππινέζοι συννενοούνται..."κελαηδώντας" (οι λέξεις αλλάζουν σημασία, αναλόγως την προφορά). Συμπέρασμα: Οι Έλληνες έχουν μείνει πολύ πίσω μιας και επιμένουν να κρατάνε τα 7.000.000 λήμματα και δεν ανεβαίνουν σε κανένα δέντρο ν' αρχίζουν να "τιτιβίζουν". 3. Η αραβική είναι τόσο πολύπλοκη που θυμίζει κινήσεις πάνω σε σκάκι. Συμπέρασμα: Η ελληνική υστερεί( ; ) σε πολυπλοκότητα, άρα και σε αξία. Γενικό συμπέρασμα: H αγγλική και η φιλιππινέζικη υπερτερούν από άποψη ευελιξίας και εκφραστικότητας έναντι της ελληνικής που κρίνεται δαιδαλώδης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κρίνεται ως "λίγη" απέναντι στην αραβική την οποία θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον Γκασπάρωφ για να την χειριστείς. Με λίγα λόγια μήπως έχουμε χάσει τον μπούσουλα; (σ.σ. φυσικά και τα συμπεράσματα είναι δικά μου, τα οποία όμως προκύπτουν απ' αυτά που έχω δει γραμμένα εδώ) Όχι μόνο ο έλληνας, όλος ο κόσμος. Δεν είναι σύνδρομο ειδικά του έλληνα, δεν είναι σύνδρομο γενικώς. Είναι φυσιολογική εξέλιξη της γλώσσας. Η άποψη του DENIOR περί εξέλιξης με αντιπροσωπεύει κατά ένα μεγάλο μέρος. Αγνοώ τι ακριβώς έπιασες. Το παραπάνω κομμάτι δεν απευθυνόταν ειδικά σε σένα... Δύο φορές φρόντισες επιδεικτικά να βάλεις την λέξη ανωτερώτητα σε εισαγωγικά, την οποία εκ παραδρομής την έγραψα λάθος. Θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να μου πεις "μάθε πρώτα ορθογραφία και μετά έλα να μου μιλήσεις για την ελληνική γλώσσα". Σωστά; Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας... Για ποιον λόγο; Είπα εγώ τίποτα για ορθογραφικά; Ποτέ δεν έχω κάνει παρατήρηση για ορθογραφικά σε κανέναν. Ποτέ. Ευθέως ίσως όχι. Με τον παραπάνω τρόπο όμως ναι. Τι εννοεί ο ποιητής; :worry: Ο νοών νοείτω.. Κι εσύ είμαι σίγουρος ότι....εννόησες τι εννοώ ;) Φυσικά. Και ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο. Εγώ ανέφερα γεγονότα Αίσωπε. Τίποτα παραπάνω. Την λέξη "στρατόπεδο" δεν την ανέφερα εγώ. Aν αυτές οι 2 φράσεις δεν ανήκουν σε σένα, τότε μάλλον κάποιος σου έχει κλέψει τον κωδικό και το ψευδώνυμο :whistle: Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Αν δεν κάνω λάθος, έχεις ζήσει ή ζεις στην Αγγλία(αν κάνω λάθος, γράψε λάθος). Γι' αυτό πιστεύω αναφέρεις συχνά πυκνά στα παραδείγματά σου την αγγλική. Nαι κάνεις λάθος. Με λίγα λόγια μήπως έχουμε χάσει τον μπούσουλα; Δεν ξέρω. Τον έχετε χάσει; Δύο φορές φρόντισες επιδεικτικά να βάλεις την λέξη ανωτερώτητα σε εισαγωγικά, την οποία εκ παραδρομής την έγραψα λάθος. Θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να μου πεις "μάθε πρώτα ορθογραφία και μετά έλα να μου μιλήσεις για την ελληνική γλώσσα". Σωστά; Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας... Ξέρεις, ελικρινά, αν δεν το έλεγες τώρα ούτε που θα το είχα προσέξει... :!: Συμφωνώ απόλυτα, ας μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Ευθέως ίσως όχι. Με τον παραπάνω τρόπο όμως ναι. Ούτε ευθέως ούτε τεθλασμένως. Ποτέ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο. Απλά το θεωρώ υπερβολικά ρηχό κριτήριο για να κρίνω κάποιον. Ο νοών νοείτω.. Κι εσύ είμαι σίγουρος ότι....εννόησες τι εννοώ ;) Όχι, δεν κατάλαβα. περιμένω να μάθω, έστω και με πμ. Στα ουσιαστικά προφανώς σταματώ να απαντάω. Έχω πλέον πεισθεί, ο ήλιος γυρίζει γύρω από την γη. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
OveLix Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Δεν κατανοώ την αντιπαράθεση περί ανωτερότητας ή μη. Για μένα δεν είναι θέμα άποψης αλλά γεγονότων. Κανένα χαρακτηριστικό δεν κάνει "ανώτερη" μία γλώσσα από κάποια άλλη. Είναι σαν να πω εγώ ότι η μαύρη φυλή είναι ανώτερη επειδή λόγω κατασκευής υπερτερεί της λευκής σε κάποια σπορ. Ανοησίες. Η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας και τίποτε περισσότερο. Πολλα μπορεις να στηρίξεις πάνω της αλλά από μόνη της δεν λέει τίποτε. "Τη γλώσσα, μου έδωσαν ελληνική" βάζει τίτλο ο δημιουργός του θέματος και στενοχωριέται που εκείνη παραλάσσεται με ξένους όρους και άλλους τρόπους ομιλίας. Ξεχνά ο αρχικός poster ότι η ελληνική γλώσσα έχει λάβει πολλές μορφές από την αρχαιότητα ως σήμερα και ποτέ μα ποτέ δεν έμεινε στάσιμη, "αμιγής" και "καθαρή" από δάνεια και νέους όρους, δικούς της και ξένους. Συνεπώς όποιος θέλει την ελληνική γλώσσα ολόιδια και απαράλλαχτη είναι αφελής. Αλλά πάλι θα έρθει ο Αίσωπος και θα πει "δεν εννούσα αυτό". Καλά, το καταλάβαμε. Δέκα σελίδες όλο άλλο θέλει να πει και άλλο λέει. Πες μας αυτό που θες να πεις να τελειώνουμε. Παράθεση http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Φίλε μου Trobocop®, ο καθένας μας κρίνεται από τα λεγόμενά του και τα γραπτά του. Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να μπω στην διαδικασία λεκτικών εντυπωσιασμών. Παρεπιπτόντως το θέμα είναι άλλο και όχι η ανωτερότητα ή μη της ελληνικής γλώσσας. Αν έκανες έναν κόπο να διαβάσεις την πρώτη σελίδα ίσως να το διαπίστωνες κι εσύ.. Φιλικά και χωρίς να έχω κάτι προσωπικό μαζί σου ;) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Συνεπώς όποιος θέλει την ελληνική γλώσσα ολόιδια και απαράλλαχτη είναι αφελής. Αλλά πάλι θα έρθει ο Αίσωπος και θα πει "δεν εννούσα αυτό". Καλά, το καταλάβαμε. Δέκα σελίδες όλο άλλο θέλει να πει και άλλο λέει. Πες μας αυτό που θες να πεις να τελειώνουμε. Όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει τα λεγόμενά μου, δεν θα πρέπει να δώσω διευκρινίσεις Οβελίξ; Γιατί την συγκεκριμένη φράση την θεωρείς αδυναμία δική μου; Αυτό που θέλω να πω, το λέω στην πρώτη σελίδα θέτοντας προβληματισμούς. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ξέρω ότι ψάχνεσαι τώρα για να γίνει αρένα εδώ μέσα, αλλά δεν θα τσιμπήσω ;) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
OveLix Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Έχω διαβάσει το πρώτο post (oops....το εναρκτήριο μήνυμα ήθελα να πω) ίσαμε τριάντα φορές. Αυτά που ζητάς να απαντηθούν έχουν απαντηθεί πολλάκις. Κάποιοι διαφωνούν με τις ανησυχίες σου, κάποιοι όχι. Άλλοι λένε ότι οι ξένες λέξεις είναι εξέλιξη, άλλοι λένε ότι είναι διάβρωση. Απόψεις. Για την οικονομία της κουβέντας, ωστόσο, ας δεχτούμε ότι όσα λες στο #1 ισχύουν και υπάρχει πράγματι κίνδυνος. Προτείνεις μια λελογισμένη χρήση των ξένων όρων (σωστά, ας μην γίνουμε ακραίοι) και παραθέτεις μια λίστα με ξένες λέξεις που έχουν "πολιτογραφηθεί" ελληνικές. Γιατι τις παραθέτεις; Τι θες να πεις με αυτό; Τις παραθέτεις προς ενημέρωση και μόνο; Υπέροχα. Ε, και; Τις παραθέτεις ως δείγματα διάβρωσης; Μαγκιά σου. Εγώ από όλα αυτά συμπεραίνω ότι έχεις μια ήπια μορφή αγωνίας για το μέλλον της γλώσσας και προσπάθησα να αποδείξω ότι δεν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος μια και η γλώσσα εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν έμεινε ποτέ η ιδια, έμεινε όμως πάντοτε ελληνική. Σαν το παιδί που μεγαλώνει και γίνεται ενήλικας αλλά είναι πάντα ο ίδιος άνθρωπος. Ωριμότερος, μεγαλύτερος αλλά είναι πάντα το ίδιο άτομο. Έτσι και η γλώσσα μας. Αλλάζει, εξελίσσεται, γίνεται αγνώριστη αλλά είναι πάντα ελληνική. Τη γλώσσα που σου έδωσαν λοιπόν έχεις καθήκον να την τιμάς χρησιμοποιώντας την όπως και οι εκατοντάδες γενιές πριν από τη δική μας: Κρατώντας την ζωντανή, "ανοιχτή" και εξωστρεφή, καθόλου άκαμπτη και πολύ πολύ ανεκτική σε εισαγόμενα "δάνεια" και νέες λέξεις. Διαφορετικά δεν θα ήταν γλώσσα αλλά ένας άκαμπτος κώδικας επικοινωνίας όπως εκείνος των στρατιωτικών. Παράθεση http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Έχουν μέλλον οι γλώσσες μας;» Οι γλώσσες που σύμφωνα με τους ειδικούς φτάνουν τις 5.000 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν; Η UNESCO υπολογίζει ότι το 97% του πληθυσμού μιλά το 4% των γλωσσών του κόσμου. Μπορούμε να διορθώσουμε αυτήν την κατασταση που αποτελεί την λιγότερο γνωστή συνέπεια της παγκοσμιοποιήσης; Ο Claude Hagege, καθηγητής γλωσσολογίας στο College de France και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, δυο εξέχοντες γλωσσολόγοι υπέρμαχοι της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας εκθέτουν τις απόψεις τους για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2006 ώρα 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ 210 72 82 333) Είσοδος ελεύθερη. Διανομή των αριθμημένων θέσεων στην είσοδο. Το αναφέρω χάριν πληροφόρησης και μόνο. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Το αναφέρω χάριν πληροφόρησης και μόνο. Πραγματικά για μένα δεν έχει σημασία το πόσες γλώσσες υπάρχουν σήμερα. Αν και πάλι, δεν ξέρω αν το 5000 βγήκε από το στόμα του Μπαμπινιώτη(δεν είναι και τόσο σαφές το απόσπασμα ως προ αυτό). Το λέω όμως και πάλι, μικρή σημασία έχει.. Μην κολλήσουμε εκεί.. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Πραγματικά για μένα δεν έχει σημασία το πόσες γλώσσες υπάρχουν σήμερα. Αν και πάλι, δεν ξέρω αν το 5000 βγήκε από το στόμα του Μπαμπινιώτη(δεν είναι και τόσο σαφές το απόσπασμα ως προ αυτό). Το λέω όμως και πάλι, μικρή σημασία έχει.. Μην κολλήσουμε εκεί.. :blink: Δεν το ανέφερα για να πω πόσες γλώσσες υπάρχουν........... Απλά είδα την πρόσκληση στην σχολή, την θεώρησα ενδιαφέρουσα και την πόσταρα και εδώ. Δεν έλεγε να ανοίξω νέο θέμα ειδικά για αυτό... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Έχω διαβάσει το πρώτο post (oops....το εναρκτήριο μήνυμα ήθελα να πω) ίσαμε τριάντα φορές. Αυτά που ζητάς να απαντηθούν έχουν απαντηθεί πολλάκις. Κάποιοι διαφωνούν με τις ανησυχίες σου, κάποιοι όχι. Άλλοι λένε ότι οι ξένες λέξεις είναι εξέλιξη, άλλοι λένε ότι είναι διάβρωση. Απόψεις. Για την οικονομία της κουβέντας, ωστόσο, ας δεχτούμε ότι όσα λες στο #1 ισχύουν και υπάρχει πράγματι κίνδυνος. Προτείνεις μια λελογισμένη χρήση των ξένων όρων (σωστά, ας μην γίνουμε ακραίοι) και παραθέτεις μια λίστα με ξένες λέξεις που έχουν "πολιτογραφηθεί" ελληνικές. Γιατι τις παραθέτεις; Τι θες να πεις με αυτό; Τις παραθέτεις προς ενημέρωση και μόνο; Υπέροχα. Ε, και; Τις παραθέτεις ως δείγματα διάβρωσης; Μαγκιά σου. Εγώ από όλα αυτά συμπεραίνω ότι έχεις μια ήπια μορφή αγωνίας για το μέλλον της γλώσσας και προσπάθησα να αποδείξω ότι δεν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος μια και η γλώσσα εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν έμεινε ποτέ η ιδια, έμεινε όμως πάντοτε ελληνική. Σαν το παιδί που μεγαλώνει και γίνεται ενήλικας αλλά είναι πάντα ο ίδιος άνθρωπος. Ωριμότερος, μεγαλύτερος αλλά είναι πάντα το ίδιο άτομο. Έτσι και η γλώσσα μας. Αλλάζει, εξελίσσεται, γίνεται αγνώριστη αλλά είναι πάντα ελληνική. Τη γλώσσα που σου έδωσαν λοιπόν έχεις καθήκον να την τιμάς χρησιμοποιώντας την όπως και οι εκατοντάδες γενιές πριν από τη δική μας: Κρατώντας την ζωντανή, "ανοιχτή" και εξωστρεφή, καθόλου άκαμπτη και πολύ πολύ ανεκτική σε εισαγόμενα "δάνεια" και νέες λέξεις. Διαφορετικά δεν θα ήταν γλώσσα αλλά ένας άκαμπτος κώδικας επικοινωνίας όπως εκείνος των στρατιωτικών. Βρε Οβελίξ μην τρελαίνεσαι. Ένα θέμα προς συζήτηση έβαλα, όπου ο καθένας μπορεί να πει την γνώμη του. Μην το προσωποποιείς πάνω μου το θέμα. Ερώτηση σχετικά με το "πρόβλημά" μου, έκανες και παραπάνω και νομίζω ότι απάντησα. Γιατί να επαναλαμβανόμαστε; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
ladybird Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Guys επειδή το ζήτημα της εισβολής ξένων λέξεων στην ελληνική, τη διάβρωση, τον εμπλουτισμό, την ανωτερότητα και την αχρηστία της γλώσσας τα έχουμε εξαντλήσει προ πολλού, έχουμε καταθέσει απόψεις, έχουμε διαφωνήσει και τώρα τρωγόμαστε με τα ρούχα μας ή απαντάμε σε άσχετα posts, βρείτε μου καμιά καινούρια θεματική ενότητα για τη γλώσσα... Φιλικά (εντάξει, θα μου πειτε αν δεν έχεις τι να πεις, έξω από εδώ μωρή...Αλλά είναι ωραία εδώ μέσα, μυρίζει μπαρούτι...) Παράθεση Είναι δώδεκα η ώρα είναι η ώρα των σκιών Κάπου θα σε συναντήσω, κάπου θα σε βρω Λύκε λύκε είσαι εδώ; Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 :blink: Δεν το ανέφερα για να πω πόσες γλώσσες υπάρχουν........... Απλά είδα την πρόσκληση στην σχολή, την θεώρησα ενδιαφέρουσα και την πόσταρα και εδώ. Δεν έλεγε να ανοίξω νέο θέμα ειδικά για αυτό... Γράψε λάθος τότε ;) Νόμισα ότι ήταν απάντηση σε ένα απόσπασμα που είχα παραθέσει κι έκανε λόγο για 2700 γλώσσες. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Snowball Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Φίλε μου Trobocop®, ο καθένας μας κρίνεται από τα λεγόμενά του και τα γραπτά του. Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να μπω στην διαδικασία λεκτικών εντυπωσιασμών. Παρεπιπτόντως το θέμα είναι άλλο και όχι η ανωτερότητα ή μη της ελληνικής γλώσσας. Αν έκανες έναν κόπο να διαβάσεις την πρώτη σελίδα ίσως να το διαπίστωνες κι εσύ.. Φιλικά και χωρίς να έχω κάτι προσωπικό μαζί σου ;) Το θεμα υπεστη διαβρωση και κατεληξε στο σημειο να μιλατε για το αν η ελληνικη ειναι ανωτερη απο τις υπολοιπες. :P Περα απο την πλακα ομως, οπως ειπες και εσυ στην πρωτη σελιδα, το θεμα εχει πολλες πτυχες και δεν ειστε καθολου εκτος θεματος (παραλιγο να γραψω off topic, αλλα με προλαβα). Το θεμα εχει εξελιχθει εντελως φυσιολογικα! Μεχρι στιγμης μονο ο Trobocop® εχει δωσει στοιχεια για να στηριξει τα οσα λεει. Ειλικρινα και χωρις παρεξηγηση δεν εχω δει robust/solid* επιχειρηματα για την ανωτεροτητα της ελληνικης γλωσσας. Νομιζω απο μονος σου απεδειξες το ποσο ανουσιο ειναι να προσπαθεις να βρεις χαρακτηριστικα που κανουν την μια γλωσσα να ξεχωριζει απο την αλλη: Σ' αυτό το σημείο έχω παρατηρήσει τα εξής αντιφατικά(όχι εξ' ολοκλήρου δικά σου): 1. Στην αγγλική μπορείς να συννενοηθείς άνετα χρησιμοποιώντας μόνο 500-1000 λέξεις. Συμπέρασμα: Είναι πιο "γρήγορη" και ευέλικτη απ' την ελληνική, η οποία απαιτεί περισσότερους "πόρους"(για να χρησιμοποιήσω και όρους Η/Υ). 2. Στην φιλιππινέζικη ο γραπτός λόγος έχει υποδεέστερη σημασία, μιας και η Φιλιππινέζοι συννενοούνται..."κελαηδώντας" (οι λέξεις αλλάζουν σημασία, αναλόγως την προφορά). Συμπέρασμα: Οι Έλληνες έχουν μείνει πολύ πίσω μιας και επιμένουν να κρατάνε τα 7.000.000 λήμματα και δεν ανεβαίνουν σε κανένα δέντρο ν' αρχίζουν να "τιτιβίζουν". 3. Η αραβική είναι τόσο πολύπλοκη που θυμίζει κινήσεις πάνω σε σκάκι. Συμπέρασμα: Η ελληνική υστερεί( ; ) σε πολυπλοκότητα, άρα και σε αξία. Γενικό συμπέρασμα: H αγγλική και η φιλιππινέζικη υπερτερούν από άποψη ευελιξίας και εκφραστικότητας έναντι της ελληνικής που κρίνεται δαιδαλώδης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κρίνεται ως "λίγη" απέναντι στην αραβική την οποία θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον Γκασπάρωφ για να την χειριστείς. Με λίγα λόγια μήπως έχουμε χάσει τον μπούσουλα; (σ.σ. φυσικά και τα συμπεράσματα είναι δικά μου, τα οποία όμως προκύπτουν απ' αυτά που έχω δει γραμμένα εδώ) Τα συμπερασματα προφανως ειναι δικα σου, γιατι εγω καταλαβα πως ο Trobocop® απλως ανεφερε καποια γεγονοτα που δεν αποδεικνυουν τιποτα οσον αφορα το ποια γλωσσα ειναι καλυτερη... Φιλε Aisopos, να υποθεσω πως δεν εχεις διαβασει κλασσικα εργα αγγλικης φιλολογιας; Απλα διακρινω μια ταση υποτιμησης των αγγλικων (διορθωσε με αν κανω λαθος). Τελος να εκφρασω μια απορια που εχω: Ειναι δυνατον να μιλαμε για ανωτεροτητα μιας γλωσσας απεναντι σε αλλη απο την στιγμη που δεν γνωριζουμε και τις δυο το ιδιο καλα; Εχω την εντυπωση πως το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να ψαχνουμε για ιδιαιτερα χαρακτηριστικα που μας "βολευουν" για να φτασουμε στο οποιο συμπερασμα θελουμε... *Δεν βρηκα την λεξη που ηθελα στα ελληνικα, δεν το εκανα απο βαρεμαρα... Παράθεση http://www.thesimpsons.com/bios/images/bios_family_snowball2.gif Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 βρείτε μου καμιά καινούρια θεματική ενότητα για τη γλώσσα... http://www.cc.uoa.gr/linguistics/ :spam: :offtopic: :p Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Το θεμα υπεστη διαβρωση και κατεληξε στο σημειο να μιλατε για το αν η ελληνικη ειναι ανωτερη απο τις υπολοιπες. :P Περα απο την πλακα ομως, οπως ειπες και εσυ στην πρωτη σελιδα, το θεμα εχει πολλες πτυχες και δεν ειστε καθολου εκτος θεματος (παραλιγο να γραψω off topic, αλλα με προλαβα). Το θεμα εχει εξελιχθει εντελως φυσιολογικα! Με προβληματίζεις.. Τι από τα 2 ισχύει; Τα συμπερασματα προφανως ειναι δικα σου Φυσικά..το διευκρίνισα άλλωστε.. Φιλε Aisopos, να υποθεσω πως δεν εχεις διαβασει κλασσικα εργα αγγλικης φιλολογιας; Όχι δεν έχω διαβάσει, όπως δεν έχω διαβάσει αραβική και φιλιππινέζικη.. Ελπίζω να με διασώζει το ότι έχω διαβάσει, έστω κι ελάχιστη ελληνική.. Απλα διακρινω μια ταση υποτιμησης των αγγλικων (διορθωσε με αν κανω λαθος). Την ίδια ερώτηση θα μπορούσα να κάνω κι εγώ σε σχέση με την ελληνική.. Όπως έχω πει κι εγώ, καμία γλώσσα δεν θεωρήται υποδεέστερη από την άποψη ότι προσφέρει το αγαθό της επικοινωνίας. Μέχρι εκεί όμως.. Τελος να εκφρασω μια απορια που εχω: Ειναι δυνατον να μιλαμε για ανωτεροτητα μιας γλωσσας απεναντι σε αλλη απο την στιγμη που δεν γνωριζουμε και τις δυο το ιδιο καλα; Εχω την εντυπωση πως το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να ψαχνουμε για ιδιαιτερα χαρακτηριστικα που μας "βολευουν" για να φτασουμε στο οποιο συμπερασμα θελουμε... Για μια ακόμα φορά θα πω, ότι ΔΕΝ έθεσα ΕΓΩ αυτό το θέμα. Σταματήστε να μου το αποδίδετε!!! *Δεν βρηκα την λεξη που ηθελα στα ελληνικα, δεν το εκανα απο βαρεμαρα...[ Δεν πειράζει, βρήκα εγώ. "Στέρεα επιχειρήματα". Νομίζω ότι δεν είναι καινούργιος όρος αυτός. Υ.Γ. Επειδή έχετε μαζευτεί αρκετοί με διαφορετική άποψη με την δική μου, παρακαλώ να μην θεωρηθεί αδυναμία απάντησης ή εύρεσης επιχειρημάτων σε ενδεχόμενη μη απάντησή μου σε κάποιον από σας. Βλέπετε, έχετε μαζευτεί αρκετοί και δεν μπορώ να σας προλαβαίνω. Ένας είμαι. Άνθρωπος είμαι κι εγώ ;) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 12, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 βρείτε μου καμιά καινούρια θεματική ενότητα για τη γλώσσα... Όπως κι αυτή επίσης.. Δεν είναι φόρουμ. Είναι μια έγκυρη πηγή γνώσης. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
OveLix Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Ναι, Αίσωπε. Και εδώ http://abnet.agrino.org/htmls/D/D008.html περιγράφει αυτό ακριβώς που δεν (φαίνεσαι να) θέλεις. Την εξέλιξη της γλώσσας μέσα από τη χρήση ξένων όρων που στην αρχή φαίνονται ξένα σώματα και στη συνέχεια γίνονται σώμα της γλώσσας μας. Παράθεση http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
OveLix Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Θέλω απλώς να καταδείξω την εισβολή των ξένων λέξεων στην ελληνική γλώσσα και την σταδιακή ενσωμάτωση στο καθημερινό μας (και όχι μόνο) λεξιλόγιο. Η εισβολή αυτή γίνεται σε διάφορα επίπεδα. Έχουμε ανάγκη να κάνουμε αυτή, την πολλές φορές «αλόγιστη» εισαγωγή, Τι ευθύνεται άραγε γι' αυτή την ραγδαία διάβρωση; Τι κάνουμε εμείς για να προστατέψουμε την γλώσσα μας; Μια και εσύ ξεκίνησες το θέμα, θα βοηθούσε να μας πεις αν μετά από 11 σελίδες συζήτησης άλλαξε κάτι στον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα από το #1. Κοντολογίς, έχεις την ίδια ακριβώς άποψη ή αρχίζεις και υποψιάζεσαι ότι οι χαρακτηρισμοί σου ήταν (έστω και λίγο) υπερβολικοί; Παράθεση http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Snowball Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Με προβληματίζεις.. Τι από τα 2 ισχύει; Προφανως το δευτερο (αφου σε αυτο επικεντρωθηκα). Ηταν μια αποτυχημενη προσπαθεια για παραλληρισμο (με χιουμορ) με το θεμα της συζητησης... Την ίδια ερώτηση θα μπορούσα να κάνω κι εγώ σε σχέση με την ελληνική.. Όπως έχω πει κι εγώ, καμία γλώσσα δεν θεωρήται υποδεέστερη από την άποψη ότι προσφέρει το αγαθό της επικοινωνίας. Μέχρι εκεί όμως.. Ισως να εννοεις οτι υποτιμω την ελληνικη επειδη την θεωρω ισοτιμη με τις υπολοιπες! Τελος παντων, σε ρωτησα επειδη σε καποια στιγμη ειπες οτι στα αγγλικα μπορεις να συννενοηθεις ανετα με 500-1000 λεξεις. Δεν ειμαι σιγουρος απο που προκειπτει αυτο (και τι ακριβως σημαινει ανετη συννενοηση), αλλα ελπιζω να αναγνωριζεις οτι αυτο δεν αναιρει με τιποτα την σημασια και τον γλωσσικο πλουτο κλασσικων εργων που ειναι στ'αγγλικα. Δεν πειράζει, βρήκα εγώ. "Στέρεα επιχειρήματα". Νομίζω ότι δεν είναι καινούργιος όρος αυτός. Δεν ειναι το ιδιο, γι'αυτο δεν το εβαλα. Υ.Γ. Επειδή έχετε μαζευτεί αρκετοί με διαφορετική άποψη με την δική μου, παρακαλώ να μην θεωρηθεί αδυναμία απάντησης ή εύρεσης επιχειρημάτων σε ενδεχόμενη μη απάντησή μου σε κάποιον από σας. Βλέπετε, έχετε μαζευτεί αρκετοί και δεν μπορώ να σας προλαβαίνω. Ένας είμαι. Άνθρωπος είμαι κι εγώ ;) Εννοειτε! :) Παράθεση http://www.thesimpsons.com/bios/images/bios_family_snowball2.gif Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
rebelion Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 Απολογούμαι εκ των προτέρων για την παρεμβολή αυτή(καθώς η συζήτηση απ'οτι αντιλαμβάνομαι έχει να κάνει πλέον με το΄ρόλο της εκκλησίας στη διδασκαλία της γλώσσας)αλλά νομίζω ότι καλό είναι να "εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε" γιαυτό και τονίζω ότι προσωπικά ούτε έθιξα ούτε θα θίξω θέμα ανωτερότητας της ελληνικής έναντι των υπολοίπων αλλά αντίθετα θεωρώ ότι όλες είναι ισάξιες με βάση το γεγονός ότι όλες προσφέρουν το αγαθό της επικοινωνίας.Απο εκεί και πέρα πιστέυω ότι κάποιες απο τις γλωσσες έχουν Στιγματίσει πολύπλευρα τον ανθρώπινο πολιτισμό και με βάση αυτό το γεγονός δικαιωματικά τοποθετούνται στις ξεχωριστές.Μία απο αυτές είναι και η ελληνική(η αρχαία κατα κύριο λόγο) και το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε τουλαχιστον σεβασμό απέναντι της κάτι που εκδηλώνεται με τη σωστή χρήση της και όχι την κακοποίηση της.Το αν ορισμένοι συγχέουν την έννοια του ξεχωριστού με αυτήν του ανώτερου είναι δικό τους θέμα εκτός και αν θεωρούν ότι η ελληνική Δεν συγκαταλέγεται στις γλώσσες που έχουν στιγματίσει τον πολιτισμό ή ότι ακόμα και π.χ η φιλιπινεζικη έχει δώσει το στίγμα της στον ίδιο βαθμο όπως η λατινική η αγγλική κλπ.;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Diplomat Δημ. January 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 12, 2006 εχω να γραψω για αρκετες σελιδες γιατι δεν ειχα χρονο, αλλα και γιατι μεχρι τωρα με καλυπταν o ovelix και ο trobocop. Απολογούμαι εκ των προτέρων για την παρεμβολή αυτή(καθώς η συζήτηση απ'οτι αντιλαμβάνομαι έχει να κάνει πλέον με το΄ρόλο της εκκλησίας στη διδασκαλία της γλώσσας)αλλά νομίζω ότι καλό είναι να "εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε" γιαυτό και τονίζω ότι προσωπικά ούτε έθιξα ούτε θα θίξω θέμα ανωτερότητας της ελληνικής έναντι των υπολοίπων αλλά αντίθετα θεωρώ ότι όλες είναι ισάξιες με βάση το γεγονός ότι όλες προσφέρουν το αγαθό της επικοινωνίας.Απο εκεί και πέρα πιστέυω ότι κάποιες απο τις γλωσσες έχουν Στιγματίσει πολύπλευρα τον ανθρώπινο πολιτισμό και με βάση αυτό το γεγονός δικαιωματικά τοποθετούνται στις ξεχωριστές.Μία απο αυτές είναι και η ελληνική(η αρχαία κατα κύριο λόγο) και το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε τουλαχιστον σεβασμό απέναντι της κάτι που εκδηλώνεται με τη σωστή χρήση της και όχι την κακοποίηση της.Το αν ορισμένοι συγχέουν την έννοια του ξεχωριστού με αυτήν του ανώτερου είναι δικό τους θέμα εκτός και αν θεωρούν ότι η ελληνική Δεν συγκαταλέγεται στις γλώσσες που έχουν στιγματίσει τον πολιτισμό ή ότι ακόμα και π.χ η φιλιπινεζικη έχει δώσει το στίγμα της στον ίδιο βαθμο όπως η λατινική η αγγλική κλπ νομιζω οτι το θεμα του ανωτερου πραγματικα εξαντληθηκε, αρα ας μιλησουμε για το ξεχωριστο. Απο αυτα που λες καταλαβαινω οτι η ελληνικη γλωσσα ειναι σαν το πατριαρχειο κων/πολης, πρωτη μεταξυ ισων:p Ας μιλησουμε ομως σοβαρα...η διαφωνια που εχω μαζι σου ειναι ουσιαστικη, για εμενα οπως ειπα η γλωσσα ειναι εργαλειο στα χερια μας, και σαν τετοια δεν μπορει να προσφερει στον ανθρωπινο πολιτισμο οπως λες.μπορει ο αρχαιοελληνικος πολιτισμος να προσφερε πολλα σε αλλους πολιτισμους που ανθησαν αργοτερα αλλα η γλωσσα ηταν μονο το μεσον για να γινει αυτο. επισης διαφωνω με τη λογικη του πρεπει να σεβομαστε τη γλωσσα μας κτλ. αν ειναι να γινουμε υπηρετες της γλωσσας νομιζω το εχουμε χασει το παιγνιδι. Παράθεση A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says: "What religion are you?" The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies, "Yeah, but a catholic or protestant atheist?" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 13, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 13, 2006 επισης διαφωνω με τη λογικη του πρεπει να σεβομαστε τη γλωσσα μας κτλ. αν ειναι να γινουμε υπηρετες της γλωσσας νομιζω το εχουμε χασει το παιγνιδι. Ομολογώ ότι βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την διαφωνία σου, από την άποψη ότι μέχρι τώρα δεν έχω ξανακούσει κάτι ανάλογο. Θα ήθελες να γίνεις πιο σαφής πάνω σ' αυτό αν σου είναι εύκολο; Που ακριβώς βασίζεται η δική σου λογική, δηλαδή ότι δεν πρέπει να σεβόμαστε την γλώσσα που μιλάμε; Επίσης, τι εννοείς με τον όρο "υπηρέτες"; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts