Jump to content

Ποιο είναι το καλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας; (No2)

Κοινοποίηση

Recommended Posts

29 minutes ago, cmvr said:

Το θέμα είναι ότι η Vodafone έχει απογειωθεί μέσα στις πόλεις με μπόλικα sector (χωρίς να βάζει 1 sector n 78 όπως κάνει η Nova σε αρκετά σημεία στην επαρχία 🤣) αλλά στα έκτος πόλης ακόμα υποφέρει σε αρκετά σημεία.

Τρισάθλια παραμένει η νοβα με τις b20 only  και με αυτό λέει 4g γεωγραφική κάλυψη. Εδώ θα είμαστε η νοβαρα θα αντικαταστήσει τις β20 με n28 για να λέει πανελλαδική κάλυψη 5g. Ξέρουν αυτοί 🤣 

Βάζω συνέχεια κάρτα το παλιό το f2g (που ανανέωσα και τη φυσική sim προσφάτως για τη σιγουριά ότι έχω τελευταίας γενιάς sim) 5€ απεριόριστα για 7 μέρες και βλέπω τα χάλια της. Στις πλατείες όμως δίνει βάρος. Ε τι την ώρα που πίνεις καφέ να μην μπορείς να κάνεις live streaming 🤣

Μόνο δυο συγκεκριμένοι τα βρίσκουν όλα τέλεια. Ας δηλωθούνε επίσημα ότι δουλεύουν στη νόβα να τελειώνουμε 🤣

Γενικά η Vodafone έχει κάνει άλματα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Είναι καλή επιλογή πίσω από Cosmote πλέον και ειδικά στην επαρχία. Μετά τον Σεπτέμβριο είδα πολλές αλλαγές προς το καλύτερο 

• Απαντήσεις 12,7χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Παντελή  δεν άνοιξε η βάρδια ακόμα στη νόβα να μου απαντήσεις και μου χαμογελάς μόνο 🤣 

Άντε και καλή χρονιά με πολλές αναβαθμίσεις στην περιφέρεια εύχομαι και ξεπάτωμα της band 20 στο δίκτυο της καρδίας μας  🤣

Powered by Cosmote Unlimited + Extrasim, Vodafone Red Unlimited + I4S + Vodafone Red 3 + VDSL 100. 

Διαβάζοντας σήμερα κάποια άρθρα και χαζεύοντας λίγο Cellmapper για να περάσει η ώρα μου γεννήθηκαν οι εξής δυο απορίες που πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν από τους ειδικούς  

-Το Bandwidth επηρεάζει την διαπερατότητα του σηματος μιας μπάντας;
Για παράδειγμα έχουν καλύτερη διείσδυση σε εσωτερικους χωρους 10MHz N28 απ ότι έχουν 15MHz N28; 

-Είναι εφικτο το carrier aggregation συχνοτήτων FDD με TDD; 

Edited by panos.k2

1 hour ago, aektzhs 1 said:

Γενικά η Vodafone έχει κάνει άλματα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Είναι καλή επιλογή πίσω από Cosmote πλέον και ειδικά στην επαρχία. Μετά τον Σεπτέμβριο είδα πολλές αλλαγές προς το καλύτερο 

Χωρίς να είμαι ο αρχικός poster, ελπίζω η vodafone να συνεχίσει έτσι. 

Κυρίως στο Βόλο που κινούμαι έχει βελτιωθεί αισθητά θα έλεγα από το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Έχει ακόμα θέματα (κυρίως στο κέντρο της πόλης) έχουν ξεκινήσει όμως σιγά σιγά και βάζουν κάποιες n78 που βοηθούν αρκετά.

Έχει βοηθήσει και η Nova βέβαια, κυρίως με κεραίες σε συνοικίες, όμως δεν έχω δει σχεδόν ποτέ n78 στο δίκτυό της. 

Η εμπειρία μου στο Νότιο Πήλιο πάλι, ακριβώς αντίθετη. Κυρίως με ενδιαφέρει ο οικισμός των Καλών Νερών, όπου ενώ η Cosmote έχει κεραία σε κτήριο ΟΤΕ μέσα στον οικισμό με ~150 mbps (5G N1), Vodafone & Nova οριακό edge. Κλήσεις δύσκολα γίνονται και σε εσωτερικούς χώρους.. εκτός δικτύου! Απ'ότι έχω διαβάσει στο φόρουμ επικρατεί γενικότερα χαλί στο Ν. Πήλιο. 

Για να δούμε πως θα κυλήσει και αυτή η χρονιά για voda & Nova (η cosmοte δε συζητάω, είναι ήδη πολύ μπροστά).

*Συγγνώμη για το κατεβατό!

Διαβάζοντας σήμερα κάποια άρθρα και χαζεύοντας λίγο Cellmapper για να περάσει η ώρα μου γεννήθηκαν οι εξής δυο απορίες που πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν από τους ειδικούς  
-Το Bandwidth επηρεάζει την διαπερατότητα του σηματος μιας μπάντας;
Για παράδειγμα έχουν καλύτερη διείσδυση σε εσωτερικους χωρους 10MHz N28 απ ότι έχουν 15MHz N28; 
-Είναι εφικτο το carrier aggregation συχνοτήτων FDD με TDD; 

Κοίτα, αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι για μια περιοχή συχνοτήτων μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι τόση (τάδε) ισχύ, τότε σε μικρότερο εύρος συχνοτήτων (π.χ. 10MHz αντί για 20MHz) η ισχύς αυτή είναι "συγκεντρωμένη" εκεί. Αν ήθελαν να έχουν την ίδια διαπερατότητα με μεγαλύτερο εύρος, τότε αναπόφευκτα η ισχύς θα αυξανόταν. Έχει να κάνει και με αυτό που λέγεται εδώ μέσα ότι "το συνολικό EIRP μοιράζεται σε όλο το εύρος συχνοτήτων που εκπέμπεται από μια κεραία" (700-3700 MHz) και μια κεραία που μπορεί να εκπέμπει μόνο στις συχνότητες 900, 1800, 2100 μπορεί να διαθέσει όλη την ισχύ (μέσα στο όριο της ΕΕΤΤ) σε αυτές τις 3 συχνότητες. Το όριο της ΕΕΤΤ βασίζεται στην ένταση Η/Μ πεδίου. Δεν ξέρω και κατά πόσο στέκει αυτό που λέω, αλλά έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ (ο ανερχόμενος ειδικός).

Για το άλλο που ρωτάς, σκέψου ότι η γνωστή n78 που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι ήδη TDD

8 ώρες πριν, georgeavl3 said:

Κοίτα, αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι για μια περιοχή συχνοτήτων μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι τόση (τάδε) ισχύ, τότε σε μικρότερο εύρος συχνοτήτων (π.χ. 10MHz αντί για 20MHz) η ισχύς αυτή είναι "συγκεντρωμένη" εκεί. Αν ήθελαν να έχουν την ίδια διαπερατότητα με μεγαλύτερο εύρος, τότε αναπόφευκτα η ισχύς θα αυξανόταν. Έχει να κάνει και με αυτό που λέγεται εδώ μέσα ότι "το συνολικό EIRP μοιράζεται σε όλο το εύρος συχνοτήτων που εκπέμπεται από μια κεραία" (700-3700 MHz) και μια κεραία που μπορεί να εκπέμπει μόνο στις συχνότητες 900, 1800, 2100 μπορεί να διαθέσει όλη την ισχύ (μέσα στο όριο της ΕΕΤΤ) σε αυτές τις 3 συχνότητες. Το όριο της ΕΕΤΤ βασίζεται στην ένταση Η/Μ πεδίου. Δεν ξέρω και κατά πόσο στέκει αυτό που λέω, αλλά έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ (ο ανερχόμενος ειδικόςemoji12.png).

Για το άλλο που ρωτάς, σκέψου ότι η γνωστή n78 που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι ήδη TDD

Ακριβώς , έπισης τα περισσότερα κινητά υποστηρίζουν CA FDD νε TDD στο LTE απλα σε κάποια  mini χωρίς 4Mimo(Κυρίως ναυαρχίδας έχουν τα καλα combo ) . Πχ B38(2600TDD) + κάποιες FDD . B40(2300) η ακόμα και 40C + FDD. 

Ανακατατάξεις για το Q3-Q4 του 2023 στα Speedtest Awards IMG_1339.thumb.jpeg.6ebc65647df716bd6bdb0973cb865814.jpeg

Που πηγαν οι επενδύσεις της Nova στο 5G; 
Φαινεται η δουλειά μου εκανε η Vodafone το περασμένο εξάμηνο. 

Edited by panos.k2

5 minutes ago, panos.k2 said:

Ανακατατάξεις για το Q3-Q4 του 2023 στα Speedtest Awards IMG_1339.thumb.jpeg.6ebc65647df716bd6bdb0973cb865814.jpeg

Έχουμε λοιπόν δύο συμπεράσματα: πρώτον, τη σημαντική πτώση της  Cosmote και δεύτερον τη σημαντική άνοδο της Vodafone.

Επίσης μία μικρή πτώση της Nova.

Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στη Vodafone για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε, η οποία όπως φαίνεται απέδωσε καρπούς.

Η ποίηση δεν θα εξαφανιστεί.

Παύλος Παυλίδης 

Εγώ το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως η Nova πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στα πακέτα της και να γίνει πιο ελκυστική γιατί η Vodafone Έχει πια ένα σχετικά ασφαλες προβαδισμα και παραμένει φθηνότερη στα συμβόλαια και την καρτοκινητή. 

Η πτώση της Cosmote δεν λεει τίποτα όταν ο δεύτερος πάροχος έχει σχεδόν υποδιπλάσιο σκορ. 

Edited by panos.k2

33 minutes ago, panos.k2 said:

Και νικητής....η πράσινη 

Μην περιμενει κανείς να δει χαοτικές αλλαγες σε ένα εξάμηνο. These things take time, για όλους. 

Πάντως , δεν περίμενα να δω πτώσεις , ειδικά αν σκεφτεί κανεις οτι αυξάνεται και ο αριθμός 5G συσκευών σε κυκλοφορία. 

@p_k Η Cosmote έχει τρελαθεί στα απεριόριστα. Ότι έχασε 10 μονάδες σε σχέση με Q1-Q2  που είναι πιο λάσκα περίοδος, δείχνει ότι το δίκτυο έχει πολλά περιθώρια. Σε αντίθεση με άλλους που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστη τσάμπα.. Οπότε:

15f72c63971e5e0eba57d54b06c6171a.gif

Καλύτερα να μη δίνουν.

Το εχω πει πολλές φορές.

Η ποίηση δεν θα εξαφανιστεί.

Παύλος Παυλίδης 

3 minutes ago, johnny_htc said:

@p_k Η Cosmote έχει τρελαθεί στα απεριόριστα. Ότι έχασε 10 μονάδες σε σχέση με Q1-Q2  που είναι πιο λάσκα περίοδος, δείχνει ότι το δίκτυο έχει πολλά περιθώρια. Σε αντίθεση με άλλους που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστη τσάμπα.. Οπότε:

15f72c63971e5e0eba57d54b06c6171a.gif

Και η vf έδωσε απεριόριστα και το καλοκαίρι και στις γιορτές 

1 hour ago, panos.k2 said:

Οι επενδύσεις συνεχίζονται μην ανησυχείς! Μπράβο στην Vodafone για την βελτίωση της το τελευταίο εξάμηνο του έτους. Το θέμα είναι να διατηρήσει αυτήν την θέση βέβαια! Δεν τελείωσαν τα επενδυτικά πλάνα των παροχών! Η NOVA είναι στο 1/4 των επενδύσεων της! Έχουμε δρόμο αρκετό ακόμη... Ένα εξάμηνο που προσπέρασε δεν λέει τίποτα. Φέτος να δούμε και ιδιαίτερα το Q3-Q4 του 2024. 

Edited by Chrischal1908

39 minutes ago, aektzhs 1 said:

Και νικητής....η πράσινη 

Αυτό ήταν no bet. Αλλού έπεσαν οι "φάπες".

Ο "δάσκαλος", ζαίος και με άποψη επί παντός επιστητού και οι "δικαστές" της Vodafone (κατά πρώτο λόγο) και της Cosmote.😅

Τελικά τα 2δις πιάσανε τόπο πάλι τρίτη η νόβα. 🤣 Όταν τα έλεγα εδώ μέσα ότι κάτι δεν πάει καλά με τις αναβαθμίσεις οι νοβακιδες πήγαιναν να με φανέ 🤣

Απλά δικαιωθήκαμε όσοι απλά αναφέραμε αυτά που βλέπαμε σε πολλές περιοχές και οι προπαγανδιστές της νόβα εδώ μέσα για 2 mbps διαφορά στα προηγούμενα αποτελέσματα του speed test λέγανε τις μπαρούφες τους 🤣

Φυσικά δεν έκανα τίποτα άλλο από το να βλέπω αυτό που βιώνω στα σημεία που κινούμαι Νότια και βόρια όπως και άλλα παιδιά εδώ μέσα.

Η νόβα έχει μείνει πίσω και στην Αθήνα και τρέχουν και οι άλλοι με ταχύτητα μεγάλη παρότι θεωρητικά επενδύουν λιγότερα. Το 1 sector n78 της νόβα για να βαράει σε πλατιές με τα 4+ στην επαρχία που βάζει η vodafone  και την Αθήνα άρχισαν να φαίνονται και θα δούμε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στο 1ο τετράμηνο του 2024 και μην ξεχνάμε και την διαφορά συνδρομητών σχεδόν στο 10% παραπάνω στην Vodafone με ένα τσούρμο unlimited συμβόλαια με 15 ευρώ που αραδιάσανε. 

Η Cosmote έχει γεμίσει αλλά ξεχνάτε ότι το 50% των συνδρομητών είναι πάνω στο δίκτυο της. Όσους έχουν οι άλλοι δυο μαζί το έχει μονή της η Cosmote και με μπόλικες extrasim και booster που δίνουν στην σταθερή. Οι άλλοι απλά δεν θα υπήρχαν με τόση παραπάνω κίνηση.

Είναι αναμενόμενο η ψαλίδα να έχει αρχίσει να κλείνει μέσα στις πόλεις όσο αναβαθμίζουν και οι άλλοι και σίγουρα θέλει σταθμούς πρόσθετους αν θέλει να κρατήσει μεγαλύτερη διαφορά Όσο και να αναβαθμιστούν οι παλαιοί δεν φτάνουν σε αρκετές περιοχές. Στο εκτός παραμένει η καλύτερη σε κεντρικούς δρόμους και πολλά τουριστικά σημεία αλλά επαρχία όλες θέλουν βελτίωση και ξήλωμα των b20 ιδιαίτερα στην νόβα αλλά και στην Vodafone σε κάποιες περιοχές.

Cosmote και Vodafone δίνουν και απεριόριστα στις εορταστικές περιόδους που ρίχνει τον μέσο ορό των δικτυών επειδή γεμίζουν και αυτό πρέπει να προσμετρήσει έστω σε ένα μικρό ποσοστό.

Αυτό που βλέπω όμως και είναι πολύ σημαντικό είναι πια η ξεκάθαρη στρατηγική όλων των εταιριών στην πληθυσμιακή κάλυψη και όχι στην γεωγραφική. Υπάρχουν δεκάδες σημεία στην επαρχία που οι τρύπες σε χωριά που έχουν πληθυσμό είναι παρατημένες από όλα τα δίκτυα. Δεν αναφέρομαι στις τουριστικές αλλά στις υπόλοιπες.  

Ξέρω ότι έχουν κολοπιλαλα στο sa και στην μετάβαση σε 5g+ στην Cosmote αλλά και στα αλλά δίκτυα που τρέχουν να κλείσουν τα δύσκολα σημεία μέσα σε πόλεις αλλά και αυτοί οι άνθρωποι της περιφέρειας πρέπει να συν υπολογιστούν στο κόστος αναβάθμισης. Είναι λογικό να θέλεις να ρίξεις χρήμα σε σταθμούς που θα σου φέρουν συνδρομητές σε πόλεις και τουριστικά αλλά πρέπει όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια να έχουν τις ανάλογες υπηρεσίες και όχι 2g ή και καθόλου κάλυψη. Πρέπει επιτέλους το κράτος να φτιάξει ένα μπούσουλα όπως στην σταθερή με τις ταχύτητες και να λέει όταν είσαι σε σημείο με κάτω από 50/5 να παίρνεις ανάλογη μείωση παγίου. Αλλιώς οι γεμάτες 800αρες που μπορεί να καλύπτουν με 2 mbps ή οι απομακρυσμένοι σταθμοί που σε εσωτερικό χώρο δεν δουλεύουν δεν θα σταματήσουν ποτέ. Αυτά είναι τα κακά του να μην έχεις στην ουσία εθνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα για άλλη ώρα.

Edited by cmvr