Jump to content

Εγκατάσταση SATA σκληρού

shodanjr_gr
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Επειδή you can never have enough gigabytes, σκέφτομαι να αγοράσω έναν σκληρό δίσκο (κάτι σε 200άρι WD) και μάλλον θα στραφώ προς SATA interface.

Οπότε θέλω να ρωτήσω. Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία εγκατάστασης; Απλά plug & play; Σημειώστε ότι το PC θα χρησιμοποιηθεί με Windows XP.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια :)

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

Μεταφέρεται στο hardware.

Εδώ και αρκετό καιρό ο Serial ATA controller είναι embedded στο chipset και δεν χρειάζονται επιπλέον drivers. Οι δίσκοι φαίνονται κανονικά στο BIOS όπως και οι IDE και η διαδικασία εγκατάστασης λειτουργικού είναι η ίδια. Παλιότερα (όταν το Serial ATΑ είχε πρωτοεμφανιστεί) οι μητρικές είχαν controller κάποιου τρίτου κατασκευαστή και τότε χρειάζονταν drivers για να εγκατασταθεί λειτουργικού σε έναν Serial ATA δίσκο.

Είδα τέτοιο δίσκο στην δουλειά. Είχε μάλιστα και ένα adaptor από molex στο νέο βύσμα. Τέτοιο adaptorάκι που βρίσκω;

SATA με χίλια, είναι πιο γρήγοροι στην πράξη και εύκολοι στην εγκατάσταση.

Τι να προσέξεις:

- Αν ο δίσκος κάνει περίεργους θορύβους και δεν λειτουργεί με το που ανοίγεις το μηχάνημα, βγάλε το jumper. Εγώ στην αρχή δεν το ήξερα και νόμιζα ότι είναι χαλασμένος, μετά το έβγαλα και ησύχασα :)

- Ανάλογα με την "ηλικία" του motherboard σου μπορεί να χρειαστείς drivers για τα Windows (XP). Αν τα Windows δεν τους έχουν ενσωματωμένους, απλά δεν θα βλέπουν τον δίσκο. Τα περισσότερα mobo δίνουν μια δισκετούλα με τους drivers. Έτσι, όταν ξεκινάς το setup των Windows πρέπει να πατήσεις F6 (στην αρχή) και στη συνέχεια, όταν σε ρωτήσει αν θες να βάλεις extra drivers να βάλεις την δισκέτα και να του πεις να ψάξει.

Με γειά :shifty:

Έτσι, όταν ξεκινάς το setup των Windows πρέπει να πατήσεις F6 (στην αρχή) και στη συνέχεια, όταν σε ρωτήσει αν θες να βάλεις extra drivers να βάλεις την δισκέτα και να του πεις να ψάξει.

ektos ki an eisai hardcore kai ftiakseis mono sou ena cdaki windows kai metaksi allon allagon perilaveis kai tous drivers gia sata ;)

nlite

altnews.gr

slang.gr

Τελικά πήρα έναν 200άρι SATA της Seagate στα 109 ευρώ :)

Τον σύνδεσα και τον είδε με την μία το μηχανάκι χωρίς κανένα πρόβλημα. (Ούτε drivers ούτε τπτ).

Τώρα τον φορμάρω σε NTFS και ξεκινάω να τον γεμίσω :Ρ

Τελικά πήρα έναν 200άρι SATA της Seagate στα 109 ευρώ :)

Τον σύνδεσα και τον είδε με την μία το μηχανάκι χωρίς κανένα πρόβλημα. (Ούτε drivers ούτε τπτ).

Τώρα τον φορμάρω σε NTFS και ξεκινάω να τον γεμίσω :Ρ

Με γειά :)

• 1 month later...
δεν ξέρω αν η μητρική μου υποστηρίζει σατα,(από που θα το μάθω?ούτε τι μάρκα είναι η mitherboard δεν ξέρω)..

Προκειμένου να λυθεί η απορία μου και να μην ανοίγω νέο θέμα:

Έχω την Asus A8V Deluxe και θα ήθελα να μάθω αν χρειάζονται 'οδηγοί' ή τίποτα τέτοιο κατά την εγκατάσταση των Windows XP σε SATA σκληρό δίσκο, καθώς σύντομα θα κάνω format και θα αγοράσω ένα νέο σκληρό δίσκο SATA.

Σημείωση: Η motherboard δεν είχε μέσα καμμία δισκέτα και δεν φαίνετε να υπάρχει κάτι στο site της Asus.

Hi!

σκέφτομαι να κάνω μία μικρή αναβάθμιση (μνήμη + 2ο δίσκο) και θέλω να βάλω δίσκο SATA2 που είναι πιο γρήγορος.

όμως η μητρική μου δεν υποστηρίζει ούτε sata ούτε sata2. άρα καταφεύω στη λύση controller, σωστά;. υπάρχουν sata2 controllers? δουλεύουν σε λιγάκι παλίες (2,5 ετών, MSI 6585 v1.x ATI) μητρικές; και τέλος, πόσο περίπου κοστίζουν;

και κάτι άσχετο,αλλά μην ανοίγω νέο θέμα. τί είναι το RAID?

Thanx!

Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας :)

πήγα σήμερα μια βόλτα από το πλαίσιο k αγόρασα ηχεία k μετά πήγα έτσι ενημερωτικά να ρωτήσω για hard disk..ο άνθρωπος μου έδειξε ένα κατάλογο με τιμές κτλ..τον ρώτησα σε μια στιγμή..το pc μου είναι 2 χρονων,sata2 μάλλον δεν θα υποστηρίζει..επειδή θα κάνω αναβάθμιση τα χριστούγεννα k επειδή χρειάζομαι επείγοντος τώρα ένα σκληρό,μου είπε ότι εάν αγοράσω έναν sata2 θα δουλεύει σαν sata1 στο pc..ισχύει κάτι τέτοιο?

Hi!

σκέφτομαι να κάνω μία μικρή αναβάθμιση (μνήμη + 2ο δίσκο) και θέλω να βάλω δίσκο SATA2 που είναι πιο γρήγορος.

όμως η μητρική μου δεν υποστηρίζει ούτε sata ούτε sata2. άρα καταφεύω στη λύση controller, σωστά;. υπάρχουν sata2 controllers? δουλεύουν σε λιγάκι παλίες (2,5 ετών, MSI 6585 v1.x ATI) μητρικές; και τέλος, πόσο περίπου κοστίζουν;

και κάτι άσχετο,αλλά μην ανοίγω νέο θέμα. τί είναι το RAID?

Thanx!

Για τους pci sata controllers έχουμε συζητήσει σε διάφορα topics, ένα από αυτά είναι: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=78826

Το RAID (Redundant Array of Inexpensive or Independent Disks) είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιήσεις πολλούς δίσκους και να φαίνονται σαν ένας. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα ή αυξημένη ασφάλεια δεδομένων ή και τα δύο. Υπάρχουν διάφορα configurations ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Περισσότερα: http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_inexpensive_disks

επειδή θα κάνω αναβάθμιση τα χριστούγεννα k επειδή χρειάζομαι επείγοντος τώρα ένα σκληρό,μου είπε ότι εάν αγοράσω έναν sata2 θα δουλεύει σαν sata1 στο pc..ισχύει κάτι τέτοιο?
Ναι, ισχύει: http://www.fujitsu.com/au/support/hdd/faqs/Serial-ATA.html

Will Serial ATA II be backward-compatible with Serial ATA 1.0?

Yes, they will be fully compatible. Serial ATA II drives will be backward-compatible with Serial ATA 1.0 hosts, and will also run on today's operating systems. Serial ATA 1.0 drives will also work with Serial ATA II hosts.

@mcde, διάβασα και πρίν το θέμα στο οποίο με παραπέμπεις, αυτό όμως που ρωτάω δεν αναφέρεται εκει. το ερώτημά μου είναι αν υπάρχει sata2 controller, ή όλοι οι sata controllers υποστηρίζουν και sata2?

και ένας τέτοιος controller, θα υποστηρίζεται απο μια μητρική 2ετίας και βάλε;

Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας :)

Oλα τα controllers υποστηριζουν SATA2 αλλα θα ειναι με ταχυτητες SATA οχι SaTA2. Aπο οτι εψαξα οταν ηταν να αγορασω κατι τετοιο(την περασμενη εβδομαδα δλδ) δεν ειχε controller που να εκμεταλευεται το SATA2. Aν θες να κοιταξεις και εσυ δες τις ιστοσελιδες των μεγαλυτερων σε αυτoν τον τομεα: q-tec και sunix!

• 4 weeks later...

Αγόρασα ένα καινούργιο μηχάνημα χωρίς λειτουργικό και το εγκατέστησα μόνος μου αλλά έχω το εξής πρόβλημα!Όλα καλά με την εγκατάσταση αλλά κάνει ξαφνικά επανεκκίνηση μόνος του και άλλες φορές κολλάει.

Το μηχάνημα είναι το εξής:

atlhon 64 3500+

1024 ram

120 gb sata maxtor (6y120mo)

jetway 939 turbo

256mb gforce6600

Μήπως φταίει η μητρική ή ο σληρός δίσκος.Ευχαριστώ.

Αγόρασα ένα καινούργιο μηχάνημα χωρίς λειτουργικό και το εγκατέστησα μόνος μου αλλά έχω το εξής πρόβλημα!Όλα καλά με την εγκατάσταση αλλά κάνει ξαφνικά επανεκκίνηση μόνος του και άλλες φορές κολλάει.

Το μηχάνημα είναι το εξής:

atlhon 64 3500+

1024 ram

120 gb sata maxtor (6y120mo)

jetway 939 turbo

256mb gforce6600

Μήπως φταίει η μητρική ή ο σληρός δίσκος.Ευχαριστώ.

Το τροφοδοτικό είναι 400w σε κουτί τις INNOVATOR

έχω έναν σκληρό

Maxtor 2F030J1 (28 GB, IDE)..γύρω στα 3 χρονια..αγορασμένο μαζί με όλο το σύστημα!μπορώ να βάλω αντί για είδε έναν σατα η ακόμα k έναν sata2 ?είναι συμβατό με το σατα1?

το sata2 γνωρίζω ότι δεν το υποστηρίζει αλλα επειδή μάλλον τα χριστούγεννα θα κάνω αναβάθμιση θα προτιμούσα να είχα από τώρα έναν σατα2!

έχω έναν σκληρό

Maxtor 2F030J1 (28 GB, IDE)..γύρω στα 3 χρονια..αγορασμένο μαζί με όλο το σύστημα!μπορώ να βάλω αντί για είδε έναν σατα η ακόμα k έναν sata2 ?είναι συμβατό με το σατα1?

το sata2 γνωρίζω ότι δεν το υποστηρίζει αλλα επειδή μάλλον τα χριστούγεννα θα κάνω αναβάθμιση θα προτιμούσα να είχα από τώρα έναν σατα2!

Άμα το σύστημα σου έχει SATA (1) υποστήριξη, μπρορείς να του βάλεις ακόμα και SATA2. Βέβαια θα δουλεύει σαν 1, αλλά θα τον "έχεις για το μέλλον" :)

από που μπορώ να δω εάν υποστηρίζει σατα 1?

Βρες το μοντέλο της μητρικής σου και πήγαινε στο site της εταιρίας ή πες το μας να πάμε να δούμε εμείς για σένα :)