Jump to content

Συγκριτικό καμερών κινητών τηλεφώνων


 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Πολύ δυνατό το G8s, αν και φαίνεται να έχει καλύτερο DR το OP7.

 

Κάτι σχετικό με τους φακούς ζουμ που διαπίστωσα χθες. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το software παρακάμπτει την χρήση του zoom φακού και απλά χρησιμοποιεί τον κύριο φακό με ψηφιακό ζουμ. Αυτό ασφαλώς το διαπιστώνεις από την προβολή λεπτομερειών της φωτογραφίας που τραβάς (και ασφαλώς και καλύπτοντας και με το δάκτυλο σου τον φακό)

 

Για να το εξαναγκάσεις σε χαμηλό φωτισμό να τραβήξει με τον φακό αυτό κρατάς το πάτημα πάνω στο δεντράκι και σου βγάζει το preview για κάθε φακό. Τότε τον επιλέγεις και τραβάει (τουλάχιστον στα lg έτσι λειτουργεί). Ωστόσο το αποτέλεσμα σε χαμηλό φωτισμό δεν είναι καλό, προφανώς και λόγω διαφραγματος.

 

Sent from my LG V40 using Tapatalk

 

Αν μιλας για το συγκριτικό g8s stock vs 1+7 gcam, δεν ειμαι σιγουρος για το dr. Ας πουμε στο πρωτο σετ εχει μεν πιο φωτεινές σκιές το 1+7 αλλα ταυτόχρονα έχει και καμένα highlights στη λάμπα πάνω από τη πόρτα. Οπότε μάλλον σε exposure διαφέρουν.

 

Πάντως ειναι εντυπωσιακό το πως τα πάει το g8s με τη στοκ κάμερα αν σκεφτείς οτι το g8s έχει μικρότερο αισθητήρα και σκοτεινότερο φακό. Και να τονίσω στο 1+7 η gcam που ειχα ήταν ειδικά για νυχτερινα τοπία (είχα άλλες για μέρα και πρόσωπα). Έχω πολύ καιρό να δω τόσο καλη στοκ κάμερα. Νομίζω πως πάντα στις νυχτερινές η lg είχε καλό λογισμικό. Εδώ το v30 με μέγεθος pixel 1.0 μm και την πάλευε.

 

Οσον αφορά τον tele, καλύτερα να αφήσεις το λογισμικό να επιλέξει το καταλληλότερο. Λιγο ο σκοτεινός φακός, λιγο οτι εχει μικρότερο αισθητηρα οπότε χρειάζεται περισσοτερο φως, λίγο ότι δεν εχει ois και μάλιστα με υψηλότερο focal (οπότε χρειάζεται ακόμα πι γρήγορο κλείστρο)... δεν ειναι και ότι καλύτερο για νυχτερινες.

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

Γιατί το OnePlus 7 βγάζει τόσο πολύ iso σε σχέση με το LG;

 

Δεν ειναι σταθερα για να συγκρινεις το ισο ανα κινητα.

 

Για αρχη αν και μικροττερος αισθητηρας ..δεν ειναι και μικρος ο αισθητηρας του lg.

Eιναι 1/2.55" σε σχεση με το 1/2 του οπ.

Μπορει το νουμερο να το υποδηλωνει αλλα στη πραξη εχει ~25% μικροτερη επιφανεια.

 

Πηγαινοντας στο pixel το lg εχει μεγεθος 1.4um ενω το οπ 1.6um (βγαζοντας 12mpx).

Οπερ και σημαινει οτι σε εμβαδον ειναι 30% μεγαλυτερο το πιξελ στο οπ.

 

Αυτα τα νουμερα μας ενδιαφερουν στη συνεχεια.

 

Παμε και στο διαφραγμα.

Το μεν λγ εχει φ/1.8 οπου με εστιακο μηκος 4.36μμ δινει πραγματικο διαφραγμα (true aperture) 2.422μμ

Ενω το οπ με φ/1.75 και εστιακο μηκος 4.745 δινει αντιστοιχα 2,711μμ

Το οπ δλδ εχει μεγαλυτερο εμβαδον διαφραγματος κατα 25% ..το οποιο σχεδον εξισσοροπειται απο τη διαφορα του 1/13 με 1/15 στο κλειστρο.

Δλδ οσο φως περασε απο το διαφραγμα του ενος περασε και απο το διφραγμα του αλλου.

 

Και παμε και για τα αρχικα που βγαλαμε πιο πανω..

Εστω οτι το φως που περασε ειναι 1000 φωτονια.

Λογω της της μεγαλυτερης επιφανειας και του μεγαλυτερου πιξελ σιζε το ισο ειναι ενα στοπ κατω πλεον για να φτασουν στο αντιστοιχο σημειου κορεσμου.

(αν και σημειο κορεσμου ειναι ποσα φωτονια μπορει να δεχθει ενα πιξελ μεχρι να σου δειξει το απολυτο ασπρο -απο κει και μετα ειναι καμμενο- θα χρησιμοποισω την εκφραση απλα για να σου δειξουν ενα 50% γκρι και να σου παρουσιασουν μια εικονα)

 

Οποτε θεωρητικα παντα θα διαφερουν σχεδον ενα στοπ σε ολες τι συνθηκες ...μερα βραδυ.

Πρακτικα μπορει το ενα να υπερεκθεσε και να χαμηλωσει τα highlights ή να υποεκθεσε το αλλο και να ανεβασει τα shadows. (συν οτι αλλο κανουν ..το ανεφερα χονδρικα). Η κατι ενδιαμεσο.

Για αυτο και βλεπεις ισο500 στο lg kai 2000 sto op.

 

 

Το ιδιο συμβαινει και την ημερα αν δεις κλειστρο και ισο...

Κοινως ειναι ενα δειγμα το ισο αλλα περα απο το καθαρο hw κομματι που ειναι ευκολο αντιληπτο (σε μενα τουλαχιστον) στο sw δεν πολυξερουμε τι γινεται..

 

Bottom line αρκετα καλο το lg ουτως η αλλως δεδομενου οτι εχει τη μαμα camera ενω στα quad bayer βαζουμε συνηθως gcam. :-p

 

 

Y.G

Σορυ για το μεγαλο ποστ αλλα ηταν καλες εικονες και καλη ερωτηση

Link to comment
Share on other sites

@xteacher μια μικρή επισήμανση. Έχω την αίσθηση ότι αυτα που λες θεωρητικά θα κατέληγαν στο ότι 1+7 θα ηταν αυτο που κανονικά θα ειχε χαμηλότερο iso και οχι το lg δεδομένου ότι το 1+ τραβάει πολύ περισσότερο φως σε ίδιο shutter speed. Τα specs δηλαδή θα δικαιολογούσαν το ανάποδο.

 

Εγω πιστεύω πως στα κινητά η κάθε εταιρεία παραγωγής smartphone ή/και κατασκευαστής αισθητήρων βάζει ότι νούμερο θέλει. Για αυτό και δεν δίνω τόσο σημασία στο iso (όχι σε συγκριση μεταξύ διαφορετικών συσκευών). Ας πουμε το 1+5t είχε παρόμοιο iso με το 1+7 παρότι έχουν μεγάλη διαφορά σε μέγεθος pixel.

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

Καπου σου βγηκε λαθος η πραξη.

 

Απο τη στιγμη που το κλειστρο ειναι δεδομενο οπως και το πραγματικο διαφραγμα ο μονος τροπος για να καλυψεις τη ελλειψη φωτος στο μεγαλυτερο αισθητηρα ειναι μεσω ισο.

 

Να το πω αλλιως αγνοωντας ολα τα νουμερα.

Το μεγαλυτερο pixel εχει μεγαλυτερο σημειο κορεσμου (ειτε στο 50% ειτε στο πιο σωστο 100%) . Για να φτασει εκει θελει περισσοτερα φωτονια.

Αν αυτα ειναι δεδομενα μονο με το iso φτανει.

 

 

 

εδιτ

Ολα αυτα αγνοωντας παντελως τη διαφορα στη τεχνολογια στους αισθητηρες.

Η ευαισθησια αλλαζει κατα περιοδους με πχ καλο αλμα οταν πηγαμε απο fsi cmos σε bsi cmos ..

Πανω κατω ενα 40% στην ευαισθησια ηταν μονο απο αυτο ακομα και αν ως πιξελ ηταν το ιδιο.

(ευαισθησια ως το ποσα φωτονια χρειαζονται για να φτασουν το pixel στο σημειο κορεσμου. Πχ απο 4000 φωτονια στα 5600).

 

Και ξαναλεω που δεν διαφερει και πολυ απο αυτο που λες..Πλεον η computational φωτογραφια ειναι πολυ βαθια χωμενη στα κινητα για να ξερουμε τι και πως.

Χονδρικα ομως βρισκεις που πως διαφερει το hardware σε φυσικα μεγεθη και απο εκει βλεπεις τις αποκλισεις.

Απο τη στιγμη που ξερεις εστιακο μηκος διαφραγμα και κλειστρο βρισκεις ποσο φως περασε (σε σχεση με καποιο αλλο κινητο) και απο εκει μπορουμε να φανταστουμε τι και πως.

Στο περιπου παντα.

Edited by xteacher
Link to comment
Share on other sites

Καπου σου βγηκε λαθος η πραξη.

 

Απο τη στιγμη που το κλειστρο ειναι δεδομενο οπως και το πραγματικο διαφραγμα ο μονος τροπος για να καλυψεις τη ελλειψη φωτος στο μεγαλυτερο αισθητηρα ειναι μεσω ισο.

 

Να το πω αλλιως αγνοωντας ολα τα νουμερα.

Το μεγαλυτερο pixel εχει μεγαλυτερο σημειο κορεσμου (ειτε στο 50% ειτε στο πιο σωστο 100%) . Για να φτασει εκει θελει περισσοτερα φωτονια.

Αν αυτα ειναι δεδομενα μονο με το iso φτανει.

 

Ο κορεσμός που λες εχει να κάνει με το dr. Οτι μπορει να τραβηξει περισσότερο φως πρωτού αρχίσει το clip των highlights. Εδώ όμως δεν είδαμε κάποια χαοτική διαφορά στο dr. (φυσικά αν δεν τραβήξεις raw δεν μπορείς να κρίνεις σωστά)

 

Αυτό όμως που λες περι πιο γρήγορου φακού (f/1.7 ειναι του 1+) και μεγαλύτερου μέγεθους pixel σημαίνει ότι μπορεί να τραβηξει/κρατήσει περισσότερο φως με ίδιο χρόνο έκθεσης. Να στο πω διαφορετικά. Σε ποιο δρόμο θα περάσουν πιο γρήγορα 1.000 αυτοκίνητα (φωτόνια); Σε ένα στενάκι όπου κάθε φορά θα περνάει ένα μόνο αμάξι ή σε μια πλατιά εθνική οδό των 5 λωρίδων; Εκει που θα περάσουν τα λιγότερα θα χρειαστεί να πουσάρει το iso.

 

Άρα θα περίμενα στο πιο μικρό αισθητήρα, με στενότερο μάλιστα διαφραγμα, να χρειαστεί υψηλότερο iso για να καλύψει τη διαφορά. Και αν δεις συγκριτικά αισθητήρων του dxomark (στις καλές εποχές του) όπου είχαν και ενα πεδίο ονόματι "measured iso vs manufacturers", θα δεις οτι ειναι πιο κοντά αυτά τα δύο νούμερα σε μεγαλύτερους αισθητήρες ενώ στους μικρούς αισθητήρες είχαν μεγαλύτερη ψαλίδα.

 

Εν πάσει περιπτώσει, ακόμα και λάθος να τα λεω, στα κινητά είναι εντελώς άλλη ιστορία. Ό,τι iso θέλουν βάζουν. Και εμπειρικά μπορώ να σου πω οτι οι Κινέζοι (πχ oppo, realme, 1+) βάζουν συνήθως 1 ή ακόμα και 2 στόπ πανω σε iso (διπλάσιο ή τετραπλάσιο) από ότι πιο "ευρωπαικές" εταιρείες (πχ lg, samsung κλπ). Νομίζω μεγάλο iso βάζει και η sony. Γενικά αν δεις το iso που τελικά βλέπουμε στα κινητά είναι μάλλον απλά ένα νούμερο.

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

Ο κορεσμός που λες εχει να κάνει με το dr. Οτι μπορει να τραβηξει περισσότερο φως πρωτού αρχίσει το clip των highlights. Εδώ όμως δεν είδαμε κάποια χαοτική διαφορά στο dr. (φυσικά αν δεν τραβήξεις raw δεν μπορείς να κρίνεις σωστά)

 

Aν και μπερδευεις την αιτια με το αιτιατο ...ας πουμε ναι.

Δεν εχουν dr τα chip. Ευαισθησια εχουν και βαση αυτου βγαινει το εκαστοτε δρ ανα iso δεδομενου χρονου.

Οταν ανεβαζεις ενα στοπ στο ισο χανεις ενα στοπ στο δρ. (ομοιως και στο κλειστρο εχοντας σταθερο το ισο αλλα ας μεινουμε στο πρωτο)

 

Αυτό όμως που λες περι πιο γρήγορου φακού (f/1.7 ειναι του 1+) και μεγαλύτερου μέγεθους pixel σημαίνει ότι μπορεί να τραβηξει/κρατήσει περισσότερο φως με ίδιο χρόνο έκθεσης.

 

Oχι ..ο σενσορας δεν καθοριζει το φως. Μονο το διαφραγμα και το κλειστρο. .- εντελως κατηγορηματικα.

Μονο διαχειρηση κανει ο σενσορας απο οσο φως εχει φτασει σε αυτον. (υποθετουμε οτι δεν διαφερουν τεχνολογικα οι σενσορες ..ανηκουν στην ιδια εποχη ειτε quad bayer ειτε οχι)

Αν πχ εστω τυχαιο νουμερο σημειο κορεσμου 1000 (για να βγαινουν οι πραξεις).

Αν αποφασισει οτι για ενα 10% clipping στα highlights θα ριχνει κλειστρο θα ανεβαζει κλειστρο απο εκει και πανω (ας μεινουμε οτι εχουμε σταθερο διαφραγμα) μενωντας στο base iso.

Το τι θα σου παρουσιασει σαν τελικη εικονα ειναι αλλο κεφαλαιο.

Αν το 10% ειναι παλι 10% για αλλη εταιρια και οχι 20% , αν ειναι στο κεντρο ή ειναι στις ακρες το clipping , αν υπαρχουν προσωπα στο καδρο κλπ.

Πχ βγαζεις φιλους σου και εχεις απο απισω φως/φωτεινη πηγη. Θα προτιμησεις μεση εκθεση , να υποφωτισεις ωστε να μην καψεις ή να βγουν οσο πιο σωστα τα προσωπα χωρις να εχει καει το background (που σημαινει παλι σκοτεινα τα προσωπα οχι οσο πριν αλλα χωρις υπερβολικο καψιμο? Η θα προτιμησεις λιγο καψιμο παραπανω?

Εκ των πραγματως το dr θα τελειωσει καπου ..Ειτε ειναι 10 στοπ ειτε 12 μολις (σε κινητα ουτως ή αλλως δεν παιζει πιο πανω σε base iso.

Απο κει και περα ειναι και τι θα κανει η χ ψ εταιρια και τι θελει ο χρηστης.

(Ο σωστος ο χρηστης θελει ταπ για exposure και ελεγχο στο ev )

 

 

Παμε και στα σκοτεινα.

Ενα κινητο με σημειο κορεσμου 1000 και αλλο ενα με 1500 θα σου παρουσιασουν μια μεσης φωτεινοτητας εικονας στα 500 και 750 φωτονια αντιστοιχα. Την ιδια εικονα με ιδια φωτεινοτητα . Απλα το ενα θα χρειαστει 500 φωτονια και το αλλο 750 και η διαφορα θα φαινεται ειτε στο κλειστρο ειτε στο ισο.

Αν περασουν 250 φωτονια απο το διαφργαγμα (εστω οτι διαφραγμα και κλειστρο το επιτρεπουν οπως περιπου οι εικονες σου) τοτε στο μεν ενα κινητο θα δεις ισο200 και στο αλλο με τη μεγαλυτερη ευαισθησια περιπου iso300. (ας πουμε 320) (....και εστω base iso το 100 )

Παλι για την ιδια τελικη εικονα οπως τη βλεπει το ματι σου με την ιδια ενταση φωτος απλα κατι στις ρυθμισεις θα διαφερει.

 

Βαση hw ετσι βγαινουν και ετσι θα βγαινουν .

Πλεον ως computational παει αλλου για αλλου και εχεις διαφορετικη εκθεση στην ιδια ληψη στην ιδια ρυθμιση που θα δεις και αλλα καλα μιας και το readout του καθε σενσορα το επιτρεπει.

 

[

]

Να στο πω διαφορετικά. Σε ποιο δρόμο θα περάσουν πιο γρήγορα 1.000 αυτοκίνητα (φωτόνια); Σε ένα στενάκι όπου κάθε φορά θα περνάει ένα μόνο αμάξι ή σε μια πλατιά εθνική οδό των 5 λωρίδων; Εκει που θα περάσουν τα λιγότερα θα χρειαστεί να πουσάρει το iso.

Συμφωνω αλλα το "στενο δρομακι" το καθοριζει

α) το πραγματικο διαφραγμα

β) το κλειστρο

Ισοποσο.

 

Στις φωτο που ειδα το εμβαδον στο πραγματικο διαφραγμα ειναι μεγαλυτερο κατα 25% οπως ειχα γραψει στο προηγουμενο ποστ.

Το κλειστρο ομως ευννουσε το lg για ενα αντιστοιχο 25% ( 1/13 με 1/15).

Χονδρικα περναει ισοποσο φως απο το διαφραγμα το οποιο εχει να διαμοιραστει σε μεγαλυτερα σενσορα με μεγαλυτερο πιξελ σιζε σε αυτο.

Αρα το καθε συγκεκριμενο πιξελ πλεον εχει τα μισα φωτονια.

 

Άρα θα περίμενα στο πιο μικρό αισθητήρα, με στενότερο μάλιστα διαφραγμα, να χρειαστεί υψηλότερο iso για να καλύψει τη διαφορά. Και αν δεις συγκριτικά αισθητήρων του dxomark (στις καλές εποχές του) όπου είχαν και ενα πεδίο ονόματι "measured iso vs manufacturers", θα δεις οτι ειναι πιο κοντά αυτά τα δύο νούμερα σε μεγαλύτερους αισθητήρες ενώ στους μικρούς αισθητήρες είχαν μεγαλύτερη ψαλίδα.

 

Aυτα εξαρταται απο τις μετρησεις που εχουν κανει τη καθε ληψη .

Πχ ff εχει συγκεκριμενη διασταση και για nikon kai gia canon με cf =1 (crop factor).

Στους aps-c οι μεν canon εχουν 1.6 (περιπου 1.58 αν και αυτο ποικιλει) και οι νικον 1.5 (1.52)

Οποτε αν βαλεις πχ στις ληψεις 50μμ φ/4 (πχ) ολες οι κανον θα σου δειχνουν 1/3 ev εκτος απο τις nikon .

Οi οποιες με τη σειρα τους διαφερουν κατα 1+1/3 στοπ οι μικρες νικον και ~1+1/2 Εv oi canon.

 

Χωρις να παρουμε υποψιν την διαπερατοτητα του εκαστοτε φακου αλλα ουτε και τις προτιμησεις της εκαστοτε εταιριας.

(σε cine φακους αναφερεται ως Τ . Eνας φακος με Τ3.1 θα περασει ιδιο ποσοτητα φωτος στο ιδιο κλειστρο με αλλον φακο σε οποιο εστιακο μηκος αλλα παλι τ3.1 (για να μην εχουν σκοτεινα φωτεινα πλανα σε καθε εναλλαγη ακομα και αν περνανε απο 28mm σε 50mm).

 

Εν πάσει περιπτώσει, ακόμα και λάθος να τα λεω, στα κινητά είναι εντελώς άλλη ιστορία. Ό,τι iso θέλουν βάζουν. Και εμπειρικά μπορώ να σου πω οτι οι Κινέζοι (πχ oppo, realme, 1+) βάζουν συνήθως 1 ή ακόμα και 2 στόπ πανω σε iso (διπλάσιο ή τετραπλάσιο) από ότι πιο "ευρωπαικές" εταιρείες (πχ lg, samsung κλπ). Νομίζω μεγάλο iso βάζει και η sony.

Και ναι και οχι ..αναλογα τι φορανε ..και οπως συνηθως γραφω αναλογα αν η εκαστοτε εταιρια παει για τα σκοτεινα ή για τα φωτεινα και πως θα εκμεταλευθουν τον σενσορα

 

Γενικά αν δεις το iso που τελικά βλέπουμε στα κινητά είναι μάλλον απλά ένα νούμερο.

 

 

Θα συμφωνησω ..το λεω εδω και χρονια.

Δεν ειναι τυχαιο ομως , στηριζεται καπου.

 

Τυχαιο και απλο νουμερο οταν βλεπεις ισο 500 στη μια και 2000 στη αλλη χωρις να βγαλεις μερικες παραμετρους που ειναι οι ευκολες.

 

----- προσθήκη μηνύματος 19 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

 

Και ενα δευτερο ποστ μιας και δεν εχει να κανει με τεχνικα αλλα αφορα το g8s..με το op.

 

Το δυναμικο ευρος δεν απεχει πολυ ουτως η αλλως. Μισο στοπ και αν..

Αν και μπορει να διαφερουν αλλου και να ευνοειται θεωρητικα το, οp το lg εχει base iso 50. (Δεν ειδα το op να πεφτει κατω απο 100).

Oποτε ενω μπορει να υπολειποταν η δυνατοτα να κατεβει ενα στοπ πιο κατω (στο 50) ισως το κανει ελαχιστα καλυτερο.

Oποτε σε ημερησιες το τελικο dr που θα ιχνηλατησουμε εχει να κανει καθαρα με την προτιμηση της καθε εταιριας σε φωτεινα σκοτεινα και πως παιξει highlights shadows.

 

ΕΙναι καθαρα θεμα προτιμησης αν προτιματε μια λαμπα πιο σκοτεινη για να "φανει το δυναμικο ευρος" (ακομα και ηλιο ουρανο για ημερησιες) εχοντας ενα τικ πιο σκοτεινη εικονα ..που εν συνεχεια μπορει να οδηγησει σε μικροτερο ισο για το ιδιο το κινητο...ή αν θα καψει ενα μικρο ποσοστο προκειμενου να διατηρηθει η φωτεινοτητα σε μεγαλυτερα επιπεδα.

Αν θυμαμαι καλα ο nikos_mpl εχει κανει συγκριτικο παλιοτερα οπου το v40 προτιμουσε τη πρωτη περιπτωση.

Edited by xteacher
Link to comment
Share on other sites

Ρε "τρελέ" (φιλικο) τι ειναι όλο αυτό το κατεβατο; :lol::) Σου απαντάω κάνοντας μόνο διαγώνια αναγνωση.

 

Εννοείται ότι υπολόγισα και τη διαφορά σε shutter (αν θυμάμα καλά ήταν κάπου 3/4 στοπ). Η διαφορά σε iso όμως ήταν 2 στοπ. Οπότε, όπως σωστά επισήμανες, η διαφορά σε iso (αν ειχαν ίδια shutter/aperture) θα ήταν κοντα στο 1 στοπ διαφορά. Αν δεις παντού επισημαίνω ότι μιλάω για ίδιο χρόνο έκθεσης.

 

Αλλά όπως και να χει εσύ δεν μίλησες για τη διαφορά στο shutter αλλά για τη διαφορά διαφράγματος και μέγεθος αισθητήρα. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξες ότι η κάμερα με το μεγαλύτερο διάφραγμα (μικρότερο f) και μεγαλύτερο αισθητήρα θα έχει την τάση να βάζει μεγαλύτερο iso για ίδια χρόνο έκθεσης. Εγω εδώ όμως ξέρω ότι ισχύει το ανάποδο. Ότι όσο πιο γρήγορο φακό έχεις (μικροτερο f) και μεγαλύτερο αισθητήρα τόσο λιγοτερο πουσάρισμα σε iso χρειάζεται.

 

Παρόλα αυτά, επειδή δεν είμαι ούτε φωτογράφος ούτε φυσικός, δεν θα επιμείνω περισσότερο. Δεν έχει και σημασία άλλωστε εφόσον το clue της υπόθεσης, στο οποίο συμφωνούμε, είναι ότι σε διαφορετικά κινητά δεν έχει νόημα να μας προβληματίζει γιατί διαφέρουν σε iso. Και νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα μόνο στα κινητά αλλά γενικότερα στις ψηφιακές συσκευές. Απλά στα κινητά το έχουν εντελώς ξεφτυλίσει.

 

Στο μόνο πράγμα που ισως εχει νόημα να λάβεις υπόψιν την "κλιμακα" iso μιας συσκευής είναι για να εκτιμήσεις τι shutter speed θα βάζει η gcam (αν μια συσκευή δεν ανεβάζει πολύ iso πιθανότατα να εχεις κατα μέσο όρο γρηγορότερο shutter speed λογω των binds που εχει το app σε shutter και iso που επιλέγει). Ας πούμε ο samsung 48ρης (1/2.0) βάζει περιπου 1 στοπ χαμηλότερο iso (για ίδιο shutter) από τον αντίστοιχο 48ρη της sony. Το αποτέλεσμα ηταν να χω μόνιμα πιο γρήγορο shutter στο samsung (μιλαω για rn7/rn8t vs mi a3/mi9/1+7)

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

Ρε με έπιασε πονοκέφαλος... Μόνο εσείς καταλαβαίνετε τι λέτε. Πάμε δυνατά με καμιά φωτογραφία.
Link to comment
Share on other sites

Ρε με έπιασε πονοκέφαλος... Μόνο εσείς καταλαβαίνετε τι λέτε. Πάμε δυνατά με καμιά φωτογραφία.

 

Οκ :lol::lol::lol: :)

 

LG G8s stock auto

 

49626339586_7d04d34813_z.jpg20200304_020906_HDR by Andreas L., on Flickr

Link to comment
Share on other sites

Πωπωωω ολόκληρη επιστήμη είναι για να βγει μια φωτογραφία "τέλεια". Το τέλεια σε εισαγωγικά, γιατί για τον καθένα είναι διαφορετικό!

Ακόμα όλα αυτά που έγραψε ο xteacher πιο πάνω, να μου τα έδειχνε ένα ένα στην πράξη, ούτε τα μισά δεν θα καταλάβαινα! ;)

Γιατί όπως φαίνεται για μια καλή, εστω, φωτογραφία ημερήσια ή νυχτερινή παίζουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες ρόλο, από όσες είχα στο νου μου! :confused:

Παρ' όλα αυτά οι εταιρείες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ποιός θα φέρει τα περισσότερα mp στα κινητά! Που αμφιβάλλω αν έχει φτάσει κάποια DSLR τα 64 ή τα 108mp!!!

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Link to comment
Share on other sites

Πωπωωω ολόκληρη επιστήμη είναι για να βγει μια φωτογραφία "τέλεια". Το τέλεια σε εισαγωγικά, γιατί για τον καθένα είναι διαφορετικό!

Ακόμα όλα αυτά που έγραψε ο xteacher πιο πάνω, να μου τα έδειχνε ένα ένα στην πράξη, ούτε τα μισά δεν θα καταλάβαινα! ;)

Γιατί όπως φαίνεται για μια καλή, εστω, φωτογραφία ημερήσια ή νυχτερινή παίζουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες ρόλο, από όσες είχα στο νου μου! :confused:

Παρ' όλα αυτά οι εταιρείες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ποιός θα φέρει τα περισσότερα mp στα κινητά! Που αμφιβάλλω αν έχει φτάσει κάποια DSLR τα 64 ή τα 108mp!!!

 

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όσα γράφτηκαν και καλό θα ήταν να τα κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας. Πχ εγώ θεωρούσα ότι το μέγεθος αισθητήρα από μόνο του είναι το μόνο που μετράει για το φως που παίρνει άρα και την καλύτερη φώτο το βράδυ..

Όσο για τα πολλά ΜΡ σε dslr, υπάρχουν και εκεί αλλά δεν τα έχουν τόσο ανάγκη, δεν εξυπηρετούν μάλλον τον ίδιο σκοπό με τα κινητά, καμία σχέση θα έλεγα. Αυτές έχουν τον απαραίτητο όγκο για να κάνουν

ότι κάνουν τα mp στα κινητά

Edited by Nikos_Mpl

Xperience: Nokia 3110,3310, EricssonT65, T68,Z600,k700,k750,k810,G900,C905,nokia N79,N8,xperia ARC S,neo V, P, Τ, Z, Z1, Asus padfone infinity 2, xperia Z1c,M,Galaxy tab S, xperia Z3c, Galaxy S6edge, S7edge, HTC M7, xperia Z5c, G5, S8+, G6, U11, Note 8, OP 5T, Μate 10pro, Lg V30, Galaxy S9+, Note 9, S10+,Zenfone 5z,mate 20 pro,op 7 pro,LG v40,note 10+,p30 pro, xperia 1ii, s20 ultra, s20+, note 20 ultra, LG G8, xperia 5ii,iphone 12 pro max,s21 ultra, OP 9 pro, iphone 13 pro, s22 ultra, a52s 5G, xperia 5iv, a53, s23,s23 ultra, iphone 14 pro, a54, xperia 1v

Link to comment
Share on other sites

 

Αλλά όπως και να χει εσύ δεν μίλησες για τη διαφορά στο shutter αλλά για τη διαφορά διαφράγματος και μέγεθος αισθητήρα. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξες ότι η κάμερα με το μεγαλύτερο διάφραγμα (μικρότερο f) και μεγαλύτερο αισθητήρα θα έχει την τάση να βάζει μεγαλύτερο iso για ίδια χρόνο έκθεσης.

 

Oχι για ολα μιλησα .

Ειπα για το πραγματικο διαφραγμα (το αποτελεσμα του f/1.8 πχ) και ποση πραγματικα ειναι η διαμετρος της καθε οπης απο οπου περναει το φως.

Βρηκα τη διαφορα..και ποσοστιαια με το αλλο κινητο ηταν ιδια με την διαφορα στο κλειστρο . 1/13 με 1/15.

Αρα χονδρικα περναει το ιδιο φως.

Τα νουμερα με εφτασαν στο συγκεκριμενο αποτελεσμα οχι οτι ειναι μεγαλυτερος με μεγαλυτερο διαφραγμα πχ ή οτι αλλο.

 

 

Στο μόνο πράγμα που ισως εχει νόημα να λάβεις υπόψιν την "κλιμακα" iso μιας συσκευής είναι για να εκτιμήσεις τι shutter speed θα βάζει η gcam (αν μια συσκευή δεν ανεβάζει πολύ iso πιθανότατα να εχεις κατα μέσο όρο γρηγορότερο shutter speed λογω των binds που εχει το app σε shutter και iso που επιλέγει). Ας πούμε ο samsung 48ρης (1/2.0) βάζει περιπου 1 στοπ χαμηλότερο iso (για ίδιο shutter) από τον αντίστοιχο 48ρη της sony. Το αποτέλεσμα ηταν να χω μόνιμα πιο γρήγορο shutter στο samsung (μιλαω για rn7/rn8t vs mi a3/mi9/1+7)

 

Αφου εχεις 1 στοπ χαμηλοτερο ισο για το ιδιο shutter ..πως θα εχεις πιο γρηγορο shutter?? Το ιδιο θα εχεις και θα διαφερουν στο iso. (ή και στο app αναλογα τα κεφια πως θα παιξει τα curves).

Εκτος αν δεν καταλαβα κατι σωστα λογω ωρας ..

Αν δεν καταλαβα κατι λαθος σε αυτο που λες γενικα μονο το base iso μας νοιαζει..να φτανει χαμηλα και την ταση του κινητου να βγαζει φωτεινες ή σκοτεινες φωτος (ettr / ettl) ..ή και πως διαχειριζεται τα curves εκ των υστερων.

 

Kαι ολα αυτα πανε στραφι αν εχεις τη δυνατοτητα να κανεις ταπ για exposure και εχεις ελεγχο του ev. (την μπαρα που εμφανιζει).

10 στοπ ειναι 10 στοπ και απλα επιλεγεις πως θα τα διαχειριστεις χωρις να μενεις στους αυτοματισμους του κινητου.

Αν ξερω πως τραβαει raw το καθε κινητο (τι προτιμηση εχει περι ettr ettl που ελεγα ) μπορω απο τα ιδια τα κινητα (g8s kai op) να βγαλω το ιδιο αποτελεσμα χωρις να ξερει κανεις απο που προηρθε.

 

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όσα γράφτηκαν και καλό θα ήταν να τα κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας. Πχ εγώ θεωρούσα ότι το μέγεθος αισθητήρα από μόνο του είναι το μόνο που μετράει για το φως που παίρνει άρα και την καλύτερη φώτο το βράδυ..

Όσο για τα πολλά ΜΡ σε dslr, υπάρχουν και εκεί αλλά δεν τα έχουν τόσο ανάγκη, δεν εξυπηρετούν μάλλον τον ίδιο σκοπό με τα κινητά, καμία σχέση θα έλεγα. Αυτές έχουν τον απαραίτητο όγκο για να κάνουν

ότι κάνουν τα mp στα κινητά

 

Τον μεγαλο αισθητηρα τον θες γιατι θα εχει μεγαλυτερα pιxel .

Ψηφιακα ολα εκει καταληγουν ..ποσο ευαισθησια μπορει να εχει.

Μεγαλυτερο πιξελ -> μεγαλυτερη ευαισθησια αναλογικα. Αν καλυφθει εκ νεου τεχνολογικα ακομα καλυτερα.

 

Αν μπορεις να καλυψεις τη διαφορα αυτη στο φακο που χρησιμοποιεις ..δεν εχει διαφορα crop η ff.

Και λιγο πολυ αυτο φαινεται και στο lg me to op. Δεν απεχει το 1.4 με 1.6. 30%

Σε δσλρ crop με ff ειναι 125% ..και αυτο το 125% ειναι ενα στοπ (και ενα τριτο).

 

Τελευταιο ποστ το υποσχομαι ..δεν εχει αλλο.

 

Ωραιο το lg παντως. :)

Edited by xteacher
Link to comment
Share on other sites

Βρε αυτό σου λέω. Ότι δεν με καταλαβαίνεις. :lol::) Συνέχεια λέω αν είχαμε ίδιο χρόνο εκθεσης. Πάντα το λαμβάνω υπόψιν το τελικό shutter. Αυτό σε όλα όσα εγραψα ;)

 

Τώρα για τη gcam, ακολούθησα προφανώς την ίδια λογική. Σύγκριση αισθητήρων σημαίνει ceteris paribus όσον αφορά shutter/aperture. Οπότε για ευκολία λέω πως αν είχαν ίδιο shutter θα διέφεραν 1 στοπ στο iso. Τελικά όμως αυτή η διαφορά μοιράζεται σε ταχύτητα κλείστρου και iso.

 

Δηλαδή μπορεί το ένα να ήταν iso 700 shutter 1/16 και το άλλο iso 1000 shutter 1/11 (περίπου). Οπότε τελικά το πρώτο επωφελείται από πιο γρήγορο shutter speed με ότι οφέλη συνεπάγεται για θεματα τύπου motion blur και camera shake. :)

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

που στον κορακα το γραφει ρε παιδια:confused:

Την ίδια απορία έχω κι εγώ!!!

 

Edit: Το βρήκα. Πρέπει να την κατεβάσεις από πάνω που λέει "κατεβάστε την αρχική εικόνα" και να την ανοίξεις μέσω Google photos ή Συλλογή κλπ.

https://photos.app.goo.gl/vGWGPwr7Ejvxy57v8

Edited by evris2013

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Link to comment
Share on other sites

Πλέον μόνο από έξω θα τα βλέπουμε στην καλύτερη περίπτωση.

 

Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Sony Ericsson k700, samsung wave GT8500

samsung galaxy s3 GTi9300, LG G3 32gb 3gb Ram

LeEco le max 2 x820 6/64gb

Xiaomi mi mix 2s 6/64

Xiaomi mi 9t pro 6/128

Poco F4 8/256

Vivo x80 Pro

Link to comment
Share on other sites

  • The topic was unpinned

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...