Jump to content

Mobile OS: Η χρυσή εποχή του jailbreak φτάνει στο τέλος της;

one_tree_hill
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το smartphone σας μπορεί να είναι τόσο δυνατό τεχνολογικά όσο κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, όμως αυτές οι δυνατότητες φτάνουν και μέχρι ενός σημείου. Ο λόγος, πολύ απλά επειδή μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές μόνο από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών του κατασκευαστή. Οι επιλογές σας περιορίζονται σε ένα στενό εύρος «εγκεκριμένων» εφαρμογών, σε αντίθεση των αμέτρητων προσφορών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κι αυτό ακριβώς το κενό στοχεύει ή στόχευε ως μέχρι πρότινος, να καλύψει το jailbreaking.

Είναι σαν η συσκευή σας να προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία σας. Το λειτουργικό σύστημα iOS περιορίζει τις δυνατότητες των third-party εφαρμογών και το Android τις απενεργοποιεί, αν δεν δώσετε τις απαραίτητες άδειες εκτέλεσης κατά την εγκατάσταση. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί, για να αφαιρεθούν, απαιτούν είτε rooting της Android συσκευής, είτε jailbreaking του iDevice σας. Με τα παραπάνω, είστε ελεύθεροι να κάνετε την οποιαδήποτε (και πολλές φορές επικίνδυνη) αλλαγή στη συσκευή σας, που κατασκευαστές και πάροχοι δικτύων δεν επιτρέπουν.

Όσο, όμως, τα λειτουργικά συστήματα ωριμάζουν, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι έναντι των βελτιώσεων και, τελικά, η «τέχνη» του jailbreaking είναι περισσότερο χρήσιμη σε developers και χρήστες που αποκαλούμε «power users». Δεν απαιτείται πλέον jailbreak για μια ευχάριστη εμπειρία χρήσης.

Με το jailbreak, όπως αναφέρθηκε, η συσκευή εκτίθεται σε πολλά malwares και, γενικότερα, προβλήματα που ίσως οι χρήστες δυσκολεύονται να λύσουν. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Sophos, η «έκρηξη» malware στην πλατφόρμα των κινητών τηλεφώνων ακολούθησε ακριβώς το ίδιο μοτίβο με αυτό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μόνο γρηγορότερα, με τα κινητά τηλέφωνα να φτάνουν το ίδιο επίπεδο «μόλυνσης» σε 18 μήνες, με τα ίδια αποτελέσματα οι Η/Υ να σημειώνουν σε 15 χρόνια.

http://content.myphone.gr/photo/full/36534/oaub4owrhdhgwkaqbsxf.png

Ετήσια δείγματα Android Malware σε σύγκριση με malwares H/Y, σύμφωνα με την εταιρία ασφαλείας Sophos

Τα malwares για κινητά τηλέφωνα ποικίλλουν, από SMS trojans που στέλνουν μηνύματα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη σε αριθμούς υψηλής χρέωσης ή malware ειδικά σχεδιασμένα για iOS, που κλέβουν προσωπικές πληροφορίες. Υπάρχει και λογισμικό malware, προφανώς, για Android, που εκμεταλλεύεται την πρόσβαση root για να εγκαταστήσει κακόβουλο κώδικα.

Μια αναφορά μαρτυρά το λόγο που οι ιοί για mobile συσκευές συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών «μιμούνται» τη γνωστή click-and-install διαδικασία του iTunes ή Google Play, αλλά με πολύ λιγότερη επίβλεψη, όσον αφορά το τι ακριβώς αυτές οι εφαρμογές κάνουν. Οι αναπτυκτές malware κώδικα κρύβουν τη «δημιουργία» τους και μόλις εγκαταστήσετε τις εφαρμογές, υπάρχει πλήρης πρόσβαση στα δεδομένα σας. Βέβαια, αν στο smartphone σας δεν έχουν δοθεί δικαιώματα root, η πιθανότητα μόλυνσης είναι μικρότερη.

Το rooting μιας Android συσκευής ανοίγει ακριβώς τον ίδιο… ασκό του Αιόλου, όμως είναι μια πρακτική ακόμη πιο εξαπλωμένη. Σε μέρη όπως η Ρωσία και η Κίνα, που η παρουσία της Google δεν είναι μεγάλη, η αγορά βρίθει pre-rooted συσκευών, που έρχονται στα χέρια του αγοραστή συχνά με ύποπτα καταστήματα εφαρμογών. Και, λόγω της φύσης της διαδικασίας, η Google δεν μπορεί να κάνει πολλά. Υπάρχουν προγράμματα φτιαγμένα ειδικά για την καταπολέμηση malware που μπορεί να βρίσκεται στη συσκευή σας, όμως οι εφαρμογές αυτές δε μπορούν να σας προστατεύσουν από τα πάντα.

Υπάρχει επίσης πλήθος απόψεων αναφορικά με το αν ένας τυπικός χρήστης χρειάζεται να κάνει jailbreak ή root τη συσκευή του πια. Πριν το iOS 8, οι χρήστες δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά πληκτρολόγια χωρίς την ανωτέρω πρακτική. Και πολύ νωρίτερα, το jailbreak ήταν προαπαιτούμενο για λειτουργίες και παροχές τόσο απλές, όσο οι φάκελοι στην αρχική οθόνη ή ένα φόντο για αυτή. Έχοντας όμως, φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που ως και το iOS θεωρείται πλέον ένα ώριμο λειτουργικό σύστημα, θέτεται η ερώτηση αν όντως έχουν ικανοποιηθεί όλες οι βασικές απαιτήσεις για ένα μέσο χρήστη και αν στην εξίσωση χωράνε εξειδικευμένες «δραστηριότητες», όπως το jailbreaking και το rooting.

Στο Android τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ένας από τους βασικούς λόγους rooting είναι η αντικατάσταση των ROM των κατασκευαστών με αυτές που προσφέρουν ένα καθαρό περιβάλλον χρήσης Android. Παρ’ όλα αυτά, οι κατασκευαστές προβαίνουν συνεχώς σε οπτικές βελτιώσεις, που πολλές φορές καθιστούν τα «skins» που χρησιμοποιούν ίσως και περισσότερο θελκτικά από το αρκετά stripped-down περιβάλλον χρήσης της Google. Και δεν είναι μόνο το περιβάλλον. Οι περισσότερες εταιρίες τροποποιούν και τον κώδικα του λογισμικού, προσφέροντας πρόσθετες λειτουργίες που αποδεικνύονται πολύ βοηθητικές στο χρήστη και την καθημερινή του ζωή.

Όπως και να έχει, η επιλογή του jailbreaking/rooting υπάρχει και θα έπρεπε να υπάρχει. Μπορεί οι κίνδυνοι να αυξάνονται καθημερινά, όμως η ικανότητα του να απελευθερώνεις πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής που έχει κάποιος είναι και αυτό που προσδιορίζει αυτές τις συσκευές και το σκοπό που καλούνται να εκπληρώσουν, γιατί έχουμε προ πολλού ξεπεράσει το σημείο που απαιτεί κάποιος από το smartphone του «να παίρνει τηλέφωνα και να στέλνει μηνύματα». Όλες αυτές οι δυνατότητες πολλές φορές είναι μια «ματιά» σε επόμενες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων.

Το ανωτέρω «ξεκλείδωμα» των πλήρους δυνατοτήτων της συσκευής, με το που αυτή έβγαινε από το κουτί, σιγά σιγά γίνεται κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Είτε ο λόγος είναι ο φόβος για malwares που συνεχώς αυξάνεται, είτε επειδή οι developers λογισμικού έχουν αρχίσει να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των χρηστών, είναι γεγονός ότι αυτές οι «παράτολμες» πρακτικές είναι πλέον εργαλείο αυστηρά για τους γνώστες της τεχνολογίας. Απλά είναι σωστό, αν αυτό σας αρέσει, κι αν όντως κάνετε jailbreak ή root τη συσκευή σας, να γνωρίζετε, μαζί με τα οφέλη και τους κινδύνους στους οποίους η συσκευή σας υποπέπτει.

[via]

Edited by one_tree_hill

Θεωρώ ότι με root η συσκευή μου είναι πιο ασφαλής , μπορώ να έχω εργαλεία όπως outgoing firewall για να κλείνω κατά βούληση την επικοινωνία με τον έξω κόσμο μιας εφαρμογής η μιας υπηρεσίας.
Δγιαδόσται !!!11! :https://www.thepressproject.gr/

στο άθρο δεν αναφέρθηκε ο βασικότερος λόγος rooting του android. να αφαιρέσεις την σαβούρα apps του κατασκευαστή και να κάνεις install το adfree/adaway για να μήν βλέπεις το 99% των διαφημίσεων. αυτός είναι αρκετός λόγος για να κάνει root ο καθένας μας... απο κει και πέρα ένα unroot και όλα είναι εντάξει, αν ο άλλος δεν ξέρει τι του γίνεται. τουλάχιστον θα φύγουν οι διαγημίσεις και η σαβούρα απο την συσκευή...

3 χρονια με idevice και αλλα 4 με Android και ουτε μιση μερα χωρις root η Jailbreak γιατι δεν εχω κολλησει κανενα malware...και 70% απο προγραμματα τα βαζω εκτος market...
Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.

Ούτε ρουτ ούτε τίποτε.

Φουλ στοκ εμπειρία.

Άντε να απενεργοποιησω κάποιες system apps που δεν χρησιμοποιώ.

Ούτε ρουτ ούτε τίποτε.

Φουλ στοκ εμπειρία.

Άντε να απενεργοποιησω κάποιες system apps που δεν χρησιμοποιώ.

Έχεις κάνει καμία φορά ρουτ για να δεις τι κερδίζεις; δεν το λέω κακοπροαιρετα

Η ελευθερία πάντα έχει κινδύνους και πάντα προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης. Σε όλα. Ότι κάποιος πρέπει να ξέρει, για να ξανοιχτεί είναι γεγονός που αφορά κάθε τομέα της ζωής. Δεν καταλαβαίνω γιατί γράφτηκε ένα άρθρο που να επαναλαμβάνει και αναλύει κάτι που γράφει κάθε οδηγός root/πειράγματος/διαδικασίας στην αρχή-αρχή του...
Google, Microsoft, Apple... Choοse a color for your chains.

Καλησπέρα ωραίο το θεμα σχετικά με το root για μενα προσωπικά ειναι οτι καλύτερο υπάρχει γιατί μπορείς να κάνεις πολλα πράγματα όπως ο κυριος λογος για εμένα είναι τα παιχνίδια όπου πολλές εταιρείες βάζουν αυτόματα τα παιχνίδια να μπαίνουν στο os tou Android. Κάτι το οποίο σε μια συσκευή με χαμηλή χωρητικότητα ειναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς χρήστες Android.. Με το root έλυσα τα χέρια μου γιατί μπορώ να μεταφέρω τα παιχνίδια στην sd κι ετσι δεν επιβαρύνουν τιν συσκευή ;-) επίσης όπως ειπαν κι τα αλλα παιδια πιο πάνω βγάζεις ολα τα άχρηστα system apps όπως το social news στα Xperia :-P κι άλλα πολλά... επίσης custom roms σου δίνουν πολλά περισσότερα πράγματα δεν το συστήνω σε άτομα που δεν ασχολούνται γιατί μπορει να κάνουν ζημιά στην συσκευή τους.. Πολλα root πρόγραμμα που βοηθάνε στιν καλύτερη λειτουργία στην συσκευή.. Και ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους γνωρίζουν το titanium backup μεγαλη σωτηρία για root χρηστες ;-) κλείνοντας θέλω να πω πώς οποίος θέλει να προστατέψει τιν συσκευή του ξέρει πολλή καλα να το κάνει εφόσον ειναι root χρήστες κι επίσης υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σε προστατεύουν απο ιούς οπότε πιστεύω οτι δν ισχύει αυτο με τους ιούς. :-) Edited by impreza_sti
Απαγορεύεται η γραφή τύπου sms

Έχεις κάνει καμία φορά ρουτ για να δεις τι κερδίζεις; δεν το λέω κακοπροαιρετα

Τόσα χρόνια κουράστηκα με ρουτ. Τίποτε δεν μου προσφέρει εν τέλει. Το touchwiz με καλύπτει απόλυτα ως στοκ.

ios τέρμα ας το φάνε και Android καλά πάει πάντα root και πάντα για μένα cyonogenmod το έβαλα και ηρεμισα η συσκευή σκοτώνει και η μπαταρία κρατεί τρελά όχι θα κάθομαι να βλέπω της

βλακειες της Samsung.

Root εχουν σταματησει να κανουν μονο οι κατοχοι sammy συσκευων επειδη "και καλα" δεν το χρειαζονται. Οχι επειδη απλα αν το κανουν χανουν εγγυηση. Ειναι λιγο flame το post μου το ξερω αλλα ειναι η αληθεια...

Εμενα οταν μου δινει κανενας φιλος κινητο που δεν εχει adaway κανω εμετο... Μεχρι και το skype να ανοιξεις full διαφημισεις...

Μάριος...

Root εχουν σταματησει να κανουν μονο οι κατοχοι sammy συσκευων επειδη "και καλα" δεν το χρειαζονται. Οχι επειδη απλα αν το κανουν χανουν εγγυηση. Ειναι λιγο flame το post μου το ξερω αλλα ειναι η αληθεια...

Εμενα οταν μου δινει κανενας φιλος κινητο που δεν εχει adaway κανω εμετο... Μεχρι και το skype να ανοιξεις full διαφημισεις...

Towelroot.

Για συνέχισε αυτό με την εγγύηση. ..

Πολύ ωραίο θέμα.Έχοντας μια συσκευή περίπου 5 χρόνια το rout από πολλές απόψεις ήταν must.Πρώτον και κύριον,μιας και η συσκευή που έχω (x8) ήταν από τις πρώτες συσκευές με το android 2.1 eclair (ευτυχώς δεν έμεινε στο 1.6) έμεινε σε αυτή την έκδοση με αποτέλεσμα παρά το ότι βαριόσουνα τόσα χρόνια με τα ίδια και τα ίδια,είχες και αρκετά περιορισμένες δυνατότητες.Έτσι το rout σε συνδυασμό με εγκατάσταση μιας custom ROM και kernel,σε έβγαζε από αυτό το αδιέξοδο δίνοντας σου περισσότερες δυνατότητες...

Towelroot.

Για συνέχισε αυτό με την εγγύηση. ..

To towelroot εννοειται εχει σταματησει να ισχυει. Τι εννοεις?

Μάριος...

Σταμάτησα να κάνω root με το Note 2 , αν θυμάσαι ή γνωρίζεις, το Note 2 όταν βγήκε δεν είχε ούτε θέμα εγγύησης αν έκανες root ούτε είχε KNOX, άρα, αυτά που γράφεις απλά δεν ισχύουν.

Αυτά περί αλήθειας που νομίζεις ότι κατέχεις.

Από κει και πέρα, ίσως αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι ειδικά στη σειρά Note, η ROM που δίνεται ειναι αρκετά ισχυρή και σωστά γραμμένη ώστε να μην ενδιαφέρει τη πλειοψηφία του κόσμου να κάνει root , αλλωστε καλό ειναι να θυμόμαστε ότι ο κόσμος που ασχολείται με root / custom roms ειναι πολύ κάτω από το 10% των users που αγοράζουν Android.

----- προσθήκη μηνύματος 112 δευτ. μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Υπαρχουν ανθρωποι που δουλευουν tw...???

΅

Ειπαμε να ειμαστε λιγο σαμσουνακηδες αλλα μεχρι ενός σημείου ρε παιδια.....:lol::lol::lol:

To TW αποτελεί μέρος του Android που βγάζει η Samsung, σε ότι αφορά τα Note προφανώς και είναι non option.

Αν ρωτάς αν χρησιμοποιείς το TW ως launcher, προσωπικά χρησιμοποιώ το Nova.

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time -- Thomas A. Edison

ειτε υπαρχει ρουτ ειτε δεν υπαρχει ,καποιες εφαρμογες παραμενουν << περιεργες...>>

πχ το Mobiwol.

δεν κατεχω και πολλα περι του αθληματος,αλλα οταν αυτη η εφαρμογη δημιουργει virtual network interface “tun0″ με ip 10.2.3.4

και σου βγαζει

Netstat log:

———————————————————————————–

tcp 0 0 ::ffff:10.2.3.4:52322 ::ffff:46.137.93.136:5223 ESTABLISHED

tcp 0 0 ::ffff:10.2.3.4:45558 ::ffff:173.194.78.188:5228 ESTABLISHED

tcp 0 0 ::ffff:10.2.3.4:46828 ::ffff:212.143.133.53:44433 ESTABLISHED

———————————————————————————–

tcp 0 1 ::ffff:10.2.3.4:37388 ::ffff:188.40.111.202:80 CLOSE_WAIT

tcp 0 0 ::ffff:10.2.3.4:39228 ::ffff:74.125.132.188:5228 TIME_WAIT

tcp 0 1 ::ffff:10.2.3.4:42014 ::ffff:173.194.40.196:443 CLOSE_WAIT

tcp 0 1 ::ffff:10.2.3.4:45862 ::ffff:173.194.40.167:80 CLOSE_WAIT

————————————————————————————

tcp 0 0 ::ffff:10.2.3.4:54421 ::ffff:173.194.45.51:443 ESTABLISHED

και αυτες οι ip αντιστοιχουν σε Israel, USA και Ukraine

τι να σκεφτεις παραπανω.. :ninja:

http://img651.imageshack.us/img651/9279/bfreeavatar21024x768102.jpg

Σταμάτησα να κάνω root με το Note 2 , αν θυμάσαι ή γνωρίζεις, το Note 2 όταν βγήκε δεν είχε ούτε θέμα εγγύησης αν έκανες root ούτε είχε KNOX, άρα, αυτά που γράφεις απλά δεν ισχύουν.

Αυτά περί αλήθειας που νομίζεις ότι κατέχεις.

Από κει και πέρα, ίσως αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι ειδικά στη σειρά Note, η ROM που δίνεται ειναι αρκετά ισχυρή και σωστά γραμμένη ώστε να μην ενδιαφέρει τη πλειοψηφία του κόσμου να κάνει root , αλλωστε καλό ειναι να θυμόμαστε ότι ο κόσμος που ασχολείται με root / custom roms ειναι πολύ κάτω από το 10% των users που αγοράζουν Android.

----- προσθήκη μηνύματος 112 δευτ. μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

To TW αποτελεί μέρος του Android που βγάζει η Samsung, σε ότι αφορά τα Note προφανώς και είναι non option.

Αν ρωτάς αν χρησιμοποιείς το TW ως launcher, προσωπικά χρησιμοποιώ το Nova.

Μα εγω δεν μιλησα για κακογραμμενες rom. Μιλησα για ηλιθιοτητες κατασκευαστων για να σε αποτρεπουν να εχεις admin rights στην συσκευη που εχεις αγορασει!!!Απο το gs4 και μετα δηλαδη θελεις να μου πεις οτι αν εχεις προσφατη rom και οχι rom 4.4.2 απο τον ιουνιο του 14 και μετα που εκλεισε η τρυπα του towelroot γινεται να κανεις root και να εχεις εγγυηση? Σε note 4 παντως δεν γινεται. Απο οσο ξερω ουτε σε gs5 επισης γινεται. Εκτος αν ειμαι εκτος τοπου και χρονου τοσο πολυ...Το note 10.1 που εχω να πω οτι σκεφτομαι να το δωσω γιαυτο το λογο. Επειδη δεν θα μπορω να βαλω lollipop και να εχω root. Μεχρι την 4.4.2 του Μαιου περσυ ηταν ΟΚ. Μετα που πατσαραν το κερνελ τελος και το towelroot, καθως ο geohot τωρα βεβαια τα πρατησε αφου του εδωσαν εργασια δεν θυμαμαι που(samsung-motorola-google κατι τετοιο).

Και ξαναλεω για μενα το root δεν ειναι εργαλειο για να βγαζω εφαρμογες συστηματος. Δεν εχω τετοιο κολλημα. Αλλα για να κανω backup ολικο οπως και να μην εχω διαφημισεις που ειναι πραγμα το οποιο δεν αντεχεται...

Μάριος...

android=root!

Απο κει και πέρα όσες περισσότερες γνώσεις και "ανάγκες" έχει ο καθένας, τόσο πιο χρήσιμο του είναι.

Σου δίνει πραγματικά την ελευθερία να κανεις οτι θέλεις.

Όπως προαναφέρθηκε οι βασικοί λόγοι είναι εξής:

- αφαίρεση ανεπιθύμητων εφαρμογών

- αφαίρεση διαφημίσεων

- πλήρης έλεγχος δικαιωμάτων που απαιτεί μια εφαρμογή για να λειτουργεί

- custom rom \ kernel \ xposed \ busybox κτλπ.

Αυτά περί malware τα θεωρώ αστεία, σε όλες μου τις συσκευές έκανα ρουτ και ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα. Δεν λέω οτι δεν υπάρχουν, απλά πρέπει να ξέρεις τι κάνεις!

Μεχρι και το skype να ανοιξεις full διαφημισεις...

Για Microsoft μιλάμε, εννοείται οτι στο Skype θα σε φλομώσουν στη διαφήμιση. :down:

TQi™ 2.4GHz Transmitter and 5-Channel Receiver

Extended chassis, heavy-duty chassis braces, and transmission skid plate

κάτοχος android από το 2010 με όλες τις συσκευές root και το 70% των εφαρμογών μου εκτός Google play ποτέ δεν έχω κολλήσει ιό,Δεν ξέρω κάποιον που να έχει ιό στο κινητό του,μονο κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις μόνο στο iPhone ξέρω

ολες μου τις συσκευες (nokia, apple, samsung) τις "ξεκλειδωνα" μετα απο 2,3 βδομαδες αγορας. Θελω σε αυτο που αγοραζω με δικα μου λεφτα να εχω οσο περισσοτερα δικαιωματα μπορω, να κανω χρηση οπως θελω εγω και οχι η εταιρια που μου το πουλαει.

Προτιμω μια ελευθερια με κινδυνους παρα ενα ασφαλες κλουβι. Επισης χωρις χρηση antivirus δεν εχω κολλησει ποτε τιποτα.

Νομίζω πως οι διαφημίσεις πάνε μαζί με τις Free εφαρμογές οπότε δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Η λύση είναι "αγοράστε την εφαρμογή"!

Σαφώς και τα πράγματα ειδικά στο android παλιότερα ήταν καλύτερα απο πλευράς διαφημίσεων αλλά κακά τα ψέματα, είναι πλέον πολιτική όλων των εταιριών και developer. Εκτός αυτού, η google ανέκαθεν ήταν μια εταιρία που βασίζεται πάρα πολύ στα κέρδη απο τις διαφημίσεις για αυτό και όλα τα προιοντα τους έχουν διαφημίσεις, σε γενικές γραμμές.

Αρα, θα λέγαμε πως το γεγονός πως θέλουμε να κάνουμε root για να μην έχουμε διαφημίσεις είναι παρόμοιο με το να βάλουμε την pro έκδοση μια εφαρμογής πειρατική!

Εγώ αν και πλέον δεν ασχολούμαι ενεργά είτε με root είτε με jb (αν και το S3 είναι root και το nexus s με CM) θεωρώ πως είναι χρήσιμο να μπορούμε να έχουμε admin rights για την συσκευή μας. Θα μπορούσε να γίνετε και απο τις εταιρίες με απλό κλείδωμα ή όπως οι επιλογές για τον προγραμματιστή. Καλή η προστασία του χρήστη απο λανθασμένες κινήσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να "ανέχομαι" διάφορα κουλά ενώ ξέρω πως μπορώ να τα αλλάξω. Οποτε ναι στο root αλλα με μέτρο για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ανάγκες μας όπως πχ το full backup εφαρμογών, το firewall κλπ που ανέφεραν και συμφορουμίτες πιο πάνω.

Απο την άλλη κάθε εταιρία προσπαθεί να προστατευσει τον αδαή ώστε να μην έχει πρόσβαση σε καίρια μέρη του λειτουργικού για να μην κάνει κάποιο λάθος που μπορεί να κοστίσει στην ασφάλεια, στην προστασία ή και εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Pocophone F1 // iPhone X // Nokia N9 64GB

Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω, Android ίσον Root. Έστω ένα Root για να το χαρείς λίγο παραπάνω πιστεύω πρέπει να το κάνεις.

Το Android απαιτει Root, το τραβαει ο οργανισμος του, ειδικα σε καποιες συσκευες με απιστευτο bloatware, δεν γινεται να μην κανεις, σε αυτο φταινε οι κατασκευαστες αλλα και εμεις που αγοραζουμε τις εν λογο συσκευες. Τωρα για iPhone οσο και προχωραει λιγοτερο χρειαζεται το Jailbreak, εκτος απο τον προφανη λογο που κανει το 90% και ας μην το παραδεχεται δημοσια. Προσωπικα βολευτικα απιστευτα τα Windows Phone και δεν μου λειπει ουτε το iOS ουτε το Android, οποτε ολα καλα :)