Jump to content

Ορθογραφία [έκδοση 3]

Φίλιππος
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Του Γιώργου Παπαδόπουλου

Τον Γιώργο Παπαδόπουλο

(Ω) Γιώργο Παπαδόπουλε (ομοίως: Ευαγγελάτε κι όχι "κύριε Ευαγγελάτο μου"

Αλλά:

Η Γεωργία Παπαδοπούλου

Της Γεωργίας Παπαδοπούλου

Την Γεωργία Παπαδοπούλου

(Ω) Γεωργία Παπαδοπούλου

Επίσης:

Αφοι Παπαδόπουλοι (ομοίως: Μαρκόπουλοι, Σωτηρόπουλοι κλπ)

Αλλά: Αφοι Κατάκη (εν.: Κατάκης) (κι όχι Κατάκηδες) και ομοίως: Τζίρμπα (εν.: Τζίρμπας), Ιωαννίδη (εν.: Ιωαννίδης) κλπ.

Επίσης, η συνήθης φράση "ήμαστε/πήγαμε στους Παπαδόπουλους προχτές", έχω την εντύπωση ότι δεν είναι σωστή. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

:shifty:

• Απαντήσεις 258
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kotetsi (17 Δεκ. 2004 , 10:06)

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Του Γιώργου Παπαδόπουλου

Τον Γιώργο Παπαδόπουλο

(Ω) Γιώργο Παπαδόπουλε (ομοίως: Ευαγγελάτε κι όχι "κύριε Ευαγγελάτο μου"

Αλλά:

Η Γεωργία Παπαδοπούλου

Της Γεωργίας Παπαδοπούλου

Την Γεωργία Παπαδοπούλου

(Ω) Γεωργία Παπαδοπούλου

Επίσης:

Αφοι Παπαδόπουλοι (ομοίως: Μαρκόπουλοι, Σωτηρόπουλοι κλπ)

Αλλά: Αφοι Κατάκη (εν.: Κατάκης) (κι όχι Κατάκηδες) και ομοίως: Τζίρμπα (εν.: Τζίρμπας), Ιωαννίδη (εν.: Ιωαννίδης) κλπ.

Επίσης, η συνήθης φράση "ήμαστε/πήγαμε στους Παπαδόπουλους προχτές", έχω την εντύπωση ότι δεν είναι σωστή. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

Μαλλον λαθος ειναι αφου τα επιθετα δεν κλεινονται στο πληθυντικο :confused:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Bayern7 (18 Δεκ. 2004 , 19:00)

Και πως θα το λέμε; "Πήγαμε στους Παπαδόπουλοι";

Κάτι δεν πάει καλά.

Μπορουμε να πουμε πηγαμε στον Παπαδοπουλο η στην οικογενεια Παπαδοπουλου...

Βεβαια και αυτο το "Πηγαμε στους Παπαδοπουλους" το ακουω πολυ συχνα...

Τελικα δεν ξερω τι συμβαινει :wacko: ... Μια φιλολογος να μας βοηθησει :eek: :p

Μαθατε για τις ερωτησεις που εβαλαν στο διαγωνισμο της Τρεπεζας Εθνικης; Ειχαν καποιες λεξεις που ακομα και μερικοι φιλολογοι δεν απαντουσαν σωστα. Θα βρω και θα σας πω
:X«'Έλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ό ίδιος μας ο εαυτός» - Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

• 1 month later...

Η ερώτηση υποβάλλεται

Η απάντηση δίνεται ή (στο ιντερνετ) αποστέλλεται. Μπορεί να υποβληθεί απάντηση; Είναι σωστό αυτό το κουμπί;

http://www.pyralopex.de/misc/q.GIF

• 1 month later...

Χμ, ποιό είναι το σωστό; Περιβαλλοντική προστασία ή Περιβαλλοντολογική προστασία;

Ψάχνοντας στο δίκτυο βρήκα και τις δύο εκδοχές, και σε κάποιες περιπτώσεις στην ίδια σελίδα και τις δύο.

Μήπως είναι και τα δύο σωστά και χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις;

Any ideas?

Το "περιβαλλοντική προστασία" αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ το "περιβαλλοντολογική προστασία" αναφέρεται προφανώς στην προστασία των περιβαλλοντολόγων. :)

Επίσης αν διαβάσεις ή ακούσεις τη λέξη "περιβαντολόγος" 'ή "περιβαντολογική προστασία" να ξέρεις ότι αυτός που την έγραψε/είπε είναι αγράμματος. Εκτός αν σκοπός τους είναι να προστατέψουν το περιβάντον. :p

http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac

Ένα ορθογραφικό λάθος που βλέπω συχνά ειναι αυτό:

"Πωλείτε π.χ. Nokia 6600". Το σωστό είναι "πωλείται" (παθητική φωνη).

Επίσης, η κλίση άκλιτων (κυρίως ξένων) ονομάτων . Π.χ. Η Νανσυ, της Νανσυς (το σωστό είναι της Νανσυ)

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Ναι αυτο το γεγονος με τα ξενα ονοματα ακομα και στην ονομαστικη ειναι λιγο ενοχλητικο π.χ. ο Αντυς κ.λπ.
http://i39.tinypic.com/ojjlzk.gif

Και εμένα μου την σπάει που πολλοί λένε "από ανέκαθεν" και νομίζουν ότι όχι απλώς είναι σωστό, αλλά ότι είπαν και φιλοσοφία!....

Μιας και έκανες αυτό το σχόλιο να πω με τη σειρά μου πως με εκνευρίζει κάτι παρόμοιο. Είναι η φράση <<η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα>>. Η εξαίρεση ασφαλώς δεν επιβεβαιώνει ποτέ τον κανόνα, για αυτό και είναι εξαίρεση.

The rewards of tolerance are treachery and betrayal.

Πολύ συχνά ακούγεται η έκφραση "αποχρώσεις ενδείξεις" αλλά έχω την αίσθηση ότι το σωστό είναι "αποχρώσες ενδείξεις" (αποχρώσα ένδειξη στον ενικό). Τι λέτε; :shifty:
If you can't change the world, change yourself, but if you can't change yourself then change the world

Επίσης πολύ συχνά ακούγεται η έκφραση "ως αναφορά" ή αλλιώς "όσον αφορά" ή αλλιώς "όσων αφορά".

Το σωστό είναι "όσον αφορά"

Επίσης πολύ συχνά ακούγεται η έκφραση "ως αναφορά" ή αλλιώς "όσον αφορά" ή αλλιώς "όσων αφορά".

Το σωστό είναι "όσον αφορά"

Να επισημάνουμε και ένα πολύ συνηθισμένο και ενοχλητικό λάθος σχετικό με αυτή τη φράση : Συντάσσεται με την πρόθεση σε + αιτιατική , «όσον αφορά στο/στη».

Υπάρχει μια αναλυτικότατη ανάλυση στο μήνυμα του CarpeNoctum,αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε :)

Μα που ξέρεις, μπορεί,

να ταξιδέψουμε μια μέρα ή μια νύχτα μαζί.

Υπάρχει μια αναλυτότατη ανάλυση στο μήνυμα του CarpeNoctum,αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε

Ο υπερθετικός βάθμός των επιθέτων σχηματίζεται κατά κανόνα από το θέμα τους (δηλ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση της κατάληξης) και την προσθήκη των παραγωγικών καταλήξεων -ότατος, -ότατη, -ότατο, -ύτατος, -ύτατη, -ύτατο κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια ό σωστός τύπος είναι: αναλυτικότατος/-η/-ο

Ακόμη, αν και δεν αποτελεί κανόνα, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση επιθέτου ομόρριζου με το προσδιοριζόμενο ουσιαστικό. Το λάθος δεν είναι γραμματικό αλλά λογικό.

Ως προς τη χρήση του "όσον αφορά" αν και υποστηρίζονται δύο απόψεις, θεωρώ σωστή τη χρήση του χωρίς τη συνοδεία προθέσεως.

Όπως επισημανθηκε ο εμπρόθετος προσδιορισμός "σε+αιτιατική" δηλώνει σκοπό, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την συνηθισμένη χρήση του ρήματος σήμερα. Αυτό που επιδιώκεται να δειχθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αναφορά ή σχέση.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Ναι αυτο το γεγονος με τα ξενα ονοματα ακομα και στην ονομαστικη ειναι λιγο ενοχλητικο π.χ. ο Αντυς κ.λπ.

Συνηθως γινεται επιτηδες :p

Και εμένα μου την σπάει που πολλοί λένε "από ανέκαθεν" και νομίζουν ότι όχι απλώς είναι σωστό, αλλά ότι είπαν και φιλοσοφία!....

Μπα φαση εχει να το παιζεις λιγο βλακας :p εγω λεω συχνα "Εξ' απ' ανεκαθεν" ε Woca? :wink:

Κατά συνέπεια ό σωστός τύπος είναι: αναλυτικότατος/-η/-ο

Eπίσης το άρθρο δεν τονίζεται :p

Τhanx για την ανάλυση αλλά το λάθος ήταν λόγω ταχύτητας και όχι λόγω άγνοιας,αυτό μου έλειπε! ;)

Μα που ξέρεις, μπορεί,

να ταξιδέψουμε μια μέρα ή μια νύχτα μαζί.

Το επίθετο ποιοτικός προέρχεται από το ουσιαστικό ποιότητα, που από μόνο του έχει ουδέτερο νόημα και δεν περιέχει αξιολογική κρίση. Για το λόγο αυτό όταν θέλουμε να επιδοκιμάσουμε ή να αποδοκιμάσουμε κάτι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δίπλα του κάποιο επίθετο, π.χ. καλή/κακή, υψηλή/χαμηλή κ.ο.κ. Κατά συνέπεια η χρήση παραθετικών είναι κατά τη γνώμη μου άστοχη. Για τον ίδιο λόγο και η ίδια η χρήση του επιθέτου είναι κατά τη γνώμη μου οριακή, έχει επικρατήσει όμως (με θετικά φορτισμένη σημασία) και γι αυτό δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι λάθος. Χάριν ακριβολογίας το σωστό πάντως είναι να λέμε: καλύτερης ποιότητος ή καλύτερος ποιοτικά. Αντίστοιχα τα αντίθετά τους διαμορφώνονται ως εξής: χειρότερης ποιότητος ή χειρότερος ποιοτικά. Σε μονολεκτικό τύπο, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται η λέξη μάλλον "απόλυτο" αντίθετο δεν υπάρχει. Ως λύση ανάγκης [ :) ] προτείνω το "πρόχειρος" και τα παραθετικά του.
[sIGPIC][/sIGPIC]

Georget, μιά και μιλάμε για ορθογραφία, αναφορικά με την υπογραφή σου, η ορθή φράση είναι παρούσα ταπετσαρία, μια και η λεξη "ταπετσαρία", είναι γένους θυληκού.

Ο παρών
Η παρούσα
το παρόν

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

• 3 weeks later...

Μια απορία που μου γεννήθηκε σήμερα:

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις λέξεις "χρήση" και "χρησιμοποίηση"; Είναι και οι δύο σωστές; Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η καθεμία;