Jump to content

Ελληνικά ή greeklish; (Κατάργηση των Greeklish από 01/09)


α2
 Κοινοποίηση

Εσείς τι υποστηριζετε;  

513 members have voted

  1. 1. Εσείς τι υποστηριζετε;



Recommended Posts

μα δεν εκανα πολιτικη συζητηση.Συγνωμη παντως για την αναφορα που στα πολιτικα πλην ομως αναφερθηκα για να αποδειξω οτι η ελληνικη γλωσσα και ο ελληνικος πολιτισμος εχει φαει πολλες ηττες και δεν νομιζω οτι θιγεται απο μενα η τον ταδε απο τα γρικλισ.αυτο μονο ηθελα να πω και τιποτε αλλο.

lewton δεν νομιζω οτι απαντησα ασχετα.Πανω σε τι επρεπε να απαντησω δηλαδη για να καταλαβω?

χρηστης:9210i,3650,GD87,8310,3510i,

P800

παλαιοτερα : 768,V50,Τ28S,T68,7650

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Το ξαναλέω: στο δικό μου post, εξέθεσα μια σειρά από λόγους βάσει των οποίων κάποιος μπορεί να επιλέξει να μην γράφει στα greeklish. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρακτικοί λόγοι και όποιος συμφωνεί και εφ'όσον το επιθυμεί, μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά και να επιλέξει να γράφει στα ελληνικά.

 

Από εκεί και πέρα, το να λέμε πως ήρθε το τέλος της ελληνικής γλώσσας, είτε να το γυρίζουμε στα πολιτικά (απορώ Tomorrow πως σου ήρθε και αναφέρθηκες σε αυτά), εκτός του ότι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πλατιάζουμε το θέμα, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

 

Ηρεμία λοιπόν. Ούτε το να γράφουμε σε ένα forum στα greeklish σημαίνει καταστρoφή του πολιτισμού μας, ούτε οτιδήποτε άλλο τραγικό. Απλά, εάν θέλουμε να είμαστε καλαίσθητοι, να διαβάζουν με άνεση οι άλλοι τα μηνύματά μας και να βοηθάμε στο να δουλεύει καλύτερα αυτή η... έρημη αναζήτηση, ας κάνουμε τον «γλυκό» κόπο και ας γράφουμε στα ελληνικά. Όλοι κερδίζουμε έτσι, συν του ότι έχουμε ένα πιο περιποιημένο forum. ;)

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη που αναφερθηκα στα πολιτικα αλλα το εκανα επειδη διαβασα οτι ουτε λιγο ουτε πολυ ηρθε το τελος της ελληνικης γλωσσας και με βαση το σκεπτικο οτι περασαμε χιλια μυρια και δεν ηρθε το τελος της ελληνικης γλωσσας.Αυτο ηθελα να πω.Μπορει να μην καταφερα να εκφρασω το μηνυμα μου αλλα ελπιζω οτι με αυτο το ποστ να αποσαφηνισα το τι ηθελα να πω και γιατι αναφερθηκα στα πολιτικα χωρις να εχω προθεση να κανω πολιτικη συζητηση.

χρηστης:9210i,3650,GD87,8310,3510i,

P800

παλαιοτερα : 768,V50,Τ28S,T68,7650

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Αν και θα ήθελα να κάνω πιο περιεκτικό τον τίτλο, εντούτοις ο περιορισμός των χαρακτήρων δεν μου το επέτρεψε.

Η αιτία που ανοίγω αυτό θέμα, είναι η αγάπη μου προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Δεν το κρύβω, ότι νιώθω "φτωχός" που δεν γνωρίζω όλες τις πτυχές του πολιτισμού μας. Δεν κρύβω επίσης, ότι νιώθω "αδύναμος" που δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ και να χειριστώ πλήρως, αυτόν τον πλούτο της γλώσσας μας.

Η αφορμή, είναι διάφορα καθημερινά πράγματα που βλέπω γύρω μου κι ώρες ώρες με κάνουν να "βγαίνω" απ' τα ρούχα μου.

Διαπιστώνω με λύπη μου, ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο "μπάσταρδοι" γινόμαστε κι άλλο τόσο "πιθηκίζουμε", αλλοιώνοντας αυτό που λέγεται ελληνική "κουλτούρα" και "φυσιογνωμία", με ότι εμπεριέχουν αυτές οι έννοιες.

Η ξενομανία εισβάλλει πλέον με ότι μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι ίσως νομίζει κανείς και με πάρα πολλές προεκτάσεις.

Τα πρώτα σημάδια είναι η σταδιακή αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων με αντίστοιχες ξένες(επί το πλείστον αγγλικές), καθώς και η οικειοθελής υιοθέτηση ξένων συνηθειών και κατ' επέκταση, ξένου τρόπου ζωής.

Δεν ζητάμε πλέον συγνώμη, αλλά λέμε "sorry".

Το καφενείο στο χωριό μου, πιτσιρικάς θυμάμαι ότι το έλεγαν "Το στέκι". Τώρα "εκσυγχρονίστηκε" και λέγεται "Τhe corner".

Η νεολαία σήμερα, καμαρώνει όταν το μπλουζάκι έχει χαλκομανία την αμερικανική σημαία. Αντίστοιχο μπλουζάκι όμως με ελληνική σημαία, "καταδέχεται" να φορέσει μόνο στην περίπτωση που ο κος Ρουβάς, μας κάνει εθνικά υπερήφανους, φορώντας το ίδιο μπλουζάκι και τραγουδώντας εις άπταιστον ελληνικήν "Shake it".

Το φόρουμ που μας φιλοξενεί, θεωρεί τους ελληνικούς όρους "εκτός θέματος", "συντονιστής", "συσκευή" κτλ, κάπως "τρε μπανάλ" και χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες αγγλικές λέξεις "off topic", "moderator", "device".

Στον ηλεκτρονικό μας γραπτό λόγο, αρχίζουμε και γράφουμε με συντομογραφίες και γκρίκλις, μιμούμενοι την αντίστοιχη πρακτική των άγγλων. Σε λίγο όπως πάμε, θα συννενούμαστε στην νοηματική.

Όλα αυτά όταν τα αρχαία ελληνικά θεωρούνται ως η πιο κατάλληλη γλώσσα, ως γλώσσα των υπολογιστών και γίνονται κινήσεις για την εισαγωγή της(κι αυτό δεν είναι φήμη, όπως κάποιοι θα βιαστούν να πουν).

Τα ρούχα μας, φροντίζουμε να είναι πάντα μιας γνωστής ξένης εταιρείας, γιατί αν φορέσουμε ελληνικά, μπορεί να μας πουν και βλάχους..

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα ακόμα.

Η απορία μου είναι αν όντως χρειάζεται να κάνουμε τόσο μεγάλη "εισαγωγή" ξένου πολιτισμού, η απλά αναδεικνύουμε ένα σύνδρομο κατωτερότητος απέναντι στους υπόλοιπους λαούς. Ένα σύνδρομο κατωτερότητος που προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε, απλά και μόνο με το να τους μιμούμαστε.

Τι φταίει κι από κει που κάποτε κάναμε μόνο "εξαγωγή πολιτισμού", φτάσαμε στο σημείο να "εισάγουμε" μόνο, και μάλιστα πολιτισμό πολύ κακής ποιότητας τις πιο πολλές φορές;

Πραγματικά θα μ' ενδιέφερε ν' ακούσω και την δική σας άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Όλο αυτό εξηγείται με μια λέξη: Νεοέλληνας. Λυπάμαι που θα το πω αλλά είναι πολύ άχρηστη ράτσα να είσαι νεοέλληνας. Είμαστε περήφανος λαός μόνο για το παρελθόν μας, γιατί από το παρόν μας δε μπορούμε να αισθανόμαστε και ό,τι καλύτερο... Είμαστε ο ίδιος λαός που αράζει από το πρωί ως το βράδυ στις καφετέριες και από το βράδυ ως το πρωί στα κλαμπ και στα ξενυχτάδικα. Κλείνουν μαγαζιά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανοίγουν καφετέριες... Εκεί είναι το ψωμί σου λέει.

 

Βγαίνεις ένα πρωινό μέχρι και πριν το μεσημεριανό φαγητό, εκεί που όλοι πρέπει σε μια νορμάλ κοινωνία να δουλεύουν και βλέπεις όλη τη νεολαία να αράζει στις καφετέριες. Και αυτό δε γίνεται μόνο στις φοιτητουπόλεις να πεις ότι άντε φοιτητές είναι. Γίνεται και στις επαρχιακές πόλεις. Και να σου λέει και από πάνω ότι είμαι πτώμα, πω πω βαρεμάρα κλπ... Αυτή είναι η εργατικότητα του Έλληνα;

 

Θα μου πείτε και τι σχέση έχει αυτό με την ξενομανία; Έχει και πολύ μάλιστα. Γιατί από κει ξεκινάνε όλα. Αν τα περιμένεις όλα έτοιμα, θα νιώθεις κατώτερος από τους άλλους, θα δέχεσαι τα έτοιμα και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιείς και φτωχό λεξιλόγιο. Παρόλο που η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο ξένες λέξεις. Ε βέβαια να μιλάς ελληνικά είναι "ντε μοντέ", βλαχιά. Στην τηλεόραση οι περισσότερες εκπομπές είναι στα αγγλικά...

 

Τα ριάλιτι δίνουν και παίρνουν... Fame Story, Dream show, The Wall, Big Brother... Νομίζω ότι όσο περνάνε τα χρόνια αυτό θα γίνεται και χειρότερα. Δεν μου αρέσει να είμαι απαισιόδοξος αλλά δεν βλέπω φως στο τούνελ. Με την εισαγωγή τόσων οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας, μετά από χρόνια κινδυνεύουμε να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Θα αλλοιωθεί ο πληθυσμός μας. Θα "λερωθεί" το αίμα μας. Βέβαια το φαινόμενο της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης δεν το έχει μόνο η Ελλάδα αλλά εμείς το ζούμε εντονότερα πιστεύω ιδιαίτερα με την ξενομανία.

 

Για παραδοσιακή ελληνική μουσική ποιος να ακούσει; Μακριά από αυτά. Τα ρεμπετάδικα έχουν τη χαμηλότερη κίνηση και προτιμώνται από πολύ λίγους.

 

Ε βέβαια άλλο πράμα να πας σε ρεμπετάδικο και άλλο να πας στο Privilege. :wacko: Πιο μαγκιά είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι φλωρίστικο κατά πολλούς. Αυτή είναι η άποψη των περισσοτέρων που εγώ προσωπικά δεν την ασπάζομαι.

 

Φυσικά και θα προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και θα είμαστε ως ένα βαθμό μοντέρνοι αλλά ως ένα σημείο. Παν μέτρον άριστον. Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει... Αυτά τα ολίγα για τώρα, είναι και περασμένη η ώρα, καλή σας ημέρα... :)

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Μ' έπιασες λίγο πριν κοιμηθώ :)

Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω σε όσα είπες.

Έχω διαφορετική άποψη όσον αφορά τους μετανάστες.

Αν και είναι υπεραρκετοί, για τα ελληνικά δεδομένα, πάρ' όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι αυτοί συμβάλλουν στην αλλοίωση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Για να είμαι πιο ακριβής, θεωρώ ότι δεν είναι σε θέση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτοί καλώς ή κακώς(κακώς κατ' εμέ), οι περισσότεροι ήρθαν λαθραία για ένα κομμάτι ψωμί.

Τον ξένο πολιτισμό όμως, τον εισάγουμε εμείς οι ίδιοι, καθ' όλα νόμιμα..

Link to comment
Share on other sites

Λίγο-πολύ συμφωνώ με την αρχική τοποθέτηση του Θάνου. Παραβλέπω τα περί αλλοίωσεις του αίματος. Τα βρίσκω ανεδαφικά, ρατσιστικά και φοβάμαι ότι θα βγάλουν την κουβέντα εκτός θέματος αν επικεντρωθούμε εκεί.

Το μόνο που με απασχολεί είναι το μπαστάρδεμα και η φτώχεια της γλώσσας. Και αυτό όχι για λόγους εθνικής κληρονομιάς αλλά καθαρά λόγω έκφρασης. Νομίζω πως το μυαλό φτωχαίνει και η επικοινωνία γίνεται δυσκολότερη. Η ανακύκλωση των ίδιων λέξεων και οι συντμήσεις κοντεύουν να μας κάνουν να μιλάμε λες και μουγκρίζουμε.

 

Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η χρήση των αγγλικών σε πολλά πράγματα όπως η πληροφορική, είναι μοιραία αφού οι αμερικάνοι ηγούνται σε αυτό τον τομέα και είναι φρούτο των τελευταίων δεκαετιών. Ανάλογο-αντίθετο παράδειγμα είναι η ιατρική επιστήμη που είναι γεμάτη ελληνικούς όρους. Δεν ξέρω αν οι αγγλόφωνοι λαοί θεωρρούν μπαστάρδεμα της γλώσσας τους όταν τις χρησιμοποιούν.

 

Και τέλος (επειδή είμαι στον πρώτο καφέ και οι συνάψεις δεν λειτουργούν καλά ακόμη), νομίζω πως πάντα εκτιμάται η σωστή χρήση της γλώσσας καθώς και η πιο πλούσια χρήση της. Πέρα δηλαδή από τις χίλιες τόσες λέξεις που εικάζεται ότι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο γραφείο είναι καθημερινό φαινόμενο να με ρωτάνε συνάδελφοι να τους πω-προτείνω εκφράσεις και λέξεις ώστε να επικοινωνήσουν γραπτώς πετυχαίνοντας ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έχουν στο μυαλό τους αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν, γιατί το μυαλό στριφογυρνάει στις ίδιες και τις ίδιες λέξεις συνεχώς. Προσωπικά με θλίβει το γεγονός ότι δεν γνωρίζω καλύτερα ελληνικά. Είναι τρομερή αίσθηση ελευθερίας, έκφρασης και επικοινωνίας να μπορείς να αρθρώσεις τη σκέψη σου με ακρίβεια και όχι συνηθισμένα και χοντροκομμένα.

 

Από την άλλη όπως εύστοχα έγραψε και ο Θάνος, και εγώ πολλές φορές λέω "σόρρυ" αντί για συγνώμη. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί δουλεύω σε εταιρεία που η χρήση της αγγλικής είναι έντονη, γιατί ακούω πολύ ξένη μουσική, βλέπω ως επί το πλείστον ξένες ταινείες, σπούδασα σε αγγλόφωνη σχολή. Δεν ξέρω γιατί. Άλλες φορές πιάνω τον εαυτό μου να με ενοχλεί. Άλλες φορές λέω, έλα μωρέ.

 

Και μεταξύ αστείου και σοβαρού το λέω αυτό, αλλά πιάνει τόπο και στις γυναίκες. Δεν έχω γνωρίσει καμία ηλικιακή ομάδα ή όποια άλλη "κατηγοριοποίηση" γυναικών που να μην εκτιμάει κάποιον που μπορεί να μιλήσει λίγο πιο διαφορετικά και πιο πλούσια την ελληνική.

L' enfer c' est les autres
Link to comment
Share on other sites

Noμιζω οτι υπερβαλετε. Η εισαγωγη ξενων λεξεων ειναι κατι μαλλον φυσιολογικο. Ολοι οι πολιτισμοι δανειζονταν λεξεις απο την κυριαρχη γλωσσα της εποχης. Δηλαδη αλλες γλωσσες που δεν εχουν δωσει τιποτα σε διεθνεις ορους (γιατι η ελληνικη εδωσε και δινει ακομα) τι πρεπει να κανουν; Απο την αλλη, βρισκω αστειες προσπαθειες εξελληνισμου καποιων λεξεων. Ε, τι να κανουμε το μπιτ ειναι μπιτ (μπιτ για μπιτ :w00t: ) οχι δηφιο.

 

Οσον αφορα τον φιλο που ειπε για δουλεια και καφετεριες, θα διαφωνησω καθετα, οριζοντια, εγκαρσια και διαμηκη. Οι ελληνες δουλευουν πλεον περισσοτερο απο τους περισσοτερους ευρωπαιους (υπαρχουν και επισημα στοιχεια γι αυτο). Απο την αλλη θυμαμαι χαρακτηριστικα τα 'μυρμηγκια' αγγλους να σηκωνουν τα μπατζακια και να την πεφτουν στα γρασιδια με το που επιανε 20 βαθμους.

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Επέτρεψέ μου, να διαφωνήσω κι εγώ με την σειρά μου.

Σε "χαλάει" τόσο πολύ η λέξη διφίο που ανέφερες; Που βρίσκεται το παράλογο να χρησιμοποιούμε ελληνικές λέξεις αντί των αγγλικών;

Δεν ξέρω αν παρακολούθησε κανένας χθες, μια εκπομπή στον Άλτερ, που είχε σαν θέμα την ελληνική γλώσσα. Προσωπικά, δεν την πρόλαβα όλη, γιατί ήμουν στην δουλειά.

Σ' αυτήν λοιπόν την συζήτηση, συμμετείχε κι ο πρόεδρος των ελλήνων χρηστών του ίντερνετ. το παλικάρι είπε εκπληκτικά πράγματα, τόσο για τα ελληνικά σε σχέση με το ίντερνετ, όσο και για την ελληνική γλώσσα γενικότερα. Ακούστε κάτι, που ούτε κι εγώ το γνώριζα. Οι Ισπανοί ξέρετε πως λένε την λέξη στυλό; εσφαιρογράφο!

Μια κι έπιασα στο στόμα μου τους Ισπανούς, μου έκανε εντύπωση πριν καιρό, που σε πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας, βρισκόταν με μεγάλα γράμματα η λέξη "Αποθέωσις".

Οι Γάλλοι κι αν δεν κάνω λάθος και οι Γερμανοί, έχουν απαγορέψει δια νόμου, την εισαγωγή ξένων λέξεων, απ' την στιγμή που υπάρχουν οι αντίστοιχες δικές τους λέξεις. Αυτοί λέτε να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τους όρους της;

Η ελληνική γλώσσα, μπορεί να προσαρμόσει τα πάντα στα μέτρα της. Το ότι χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους που αφορούν την τεχνολογία και όχι μόνο, είναι γιατί έτσι συνηθίσαμε, μιας και δεν φροντίσαμε απ' την αρχή, να τους αποδώσουμε με τις ελληνικές λέξεις.

Ρunky, έχεις δίκιο όταν λες ότι χρησιμοποιούμε ένα λεξιλόγιο των 1000 λέξεων. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι ένα ποσοστό απ' αυτές τις 1000 λέξεις, είναι ξένες, φαντάσου σε τι σημείο βρισκόμαστε.

Θα πω κάτι που είχα γράψει και σ' ένα άλλο θέμα. Δεν είναι για γέλια, οι ξένοι να παίρνουν λέξεις από μας κι εμείς να τις παίρνουμε πίσω και να συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε με την αγγλική προφορά, καμαρώνοντας σαν γύφτικα σκεπάρνια αν τις προφέρουμε με τέλεια αγγλική προφορά;

Έχετε προσέξει επίσης, την ορθογραφία των νέων σήμερα. Σκέτη απογοήτευση..

Είμαι περίεργος, για το διδάσκονται σήμερα στα σχολεία, αλλά κυρίως για τον τρόπο. Αλλά όταν οι ίδιοι οι δάσκαλοι σήμερα είναι ανορθόγραφοι, περιμένει κανείς να διδάξουν σωστή ορθογραφία;

Ίσως με κατηγορήσουν κάποιοι σαν σωβινιστή, αλλά θα το πω ξανά. Έχουμε την πιο όμορφη και κυρίως την πιο πλούσια γλώσσα στον πλανήτη. Δεν υπάρχει σκέψη ή συναίσθημα, που να μην μπορεί να περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια.

Κλείνω την απάντησή μου, με κάτι που είπε στην εκπομπή, το παλικάρι που ανέφερα πιο πάνω και για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα. Έχουμε την αρχαιότερη καταγεγραμμένη γραμματική στον κόσμο. Έχουμε την μοναδική γλώσσα, που η κάθε λέξη έχει ετυμολογία και δεν είναι συμβατική, όπως των ξένων.

Link to comment
Share on other sites

Σαφως η γλωσσα μας ειναι πλουσια και εχει χρησιμοποιηθει για πολλους διεθνεις ορους. Γι αυτο και δεν εχει προβλημα αν εισαχθουν ξενες λεξεις σ'αυτη. Εξαλλου αυτο εχει γινει πολλες φορες με λεξεις τουρκικες, ιταλικες, κλπ. Το να βγαλουμε νομο που να απαγορευει τις ξενες λεξεις μου φαινεται αστειο. Οπως αστειο μου φαινεται οτι το ΝΑΤΟ στην Γαλλια λεγεται ΟΤΑΝ και το ΑΙDS SIDA (αυτοι εχουν προβλημα και με τα αρχικα).

 

Κατα τα αλλα, συμφωνω μ'αυτα που γραφεις για την παιδεια. Ας μαθουμε σωστα αυτα που πρεπει, κι ας χρησιμοποιουμε και κανενα μπιτ που και που. Και ναι, το δηφιο με χαλαει. Δηλαδη ολοι οι γιατροι του κοσμου που χρησιμοποιουν κατι ιερογλυφικους (για τους συμπολιτες τους) ελληνικους ορους, τι πρεπει να πουν; Εκτος αν θεωρεις οτι οι αλλες γλωσσες ειναι τοσο φτωχες που δεν μπορουν να περιγραψουν ορους οπως εγκεφαλιτιδα ή αρτηριοσκληρωση.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα πρώτα, συγχαρητήρια για το θέμα, ενδιαφέρον.

 

Καλά, μιλάτε για τους Έλληνες... για τους Κύπριους, εμάς δηλαδή, τι έχετε να πείτε, που το γειά είναι Άλοω, το ευχαριστώ thank you, και γενικά τη γώσσα μας την έχουμε κάνει μακαρονάδα [όταν σμίγεις γλώσσες μαζί].

 

Τέλοσπαντων, αιτία ειναι πάνω απ'ολα η Παγκοσμοιοποίηση. Βλέπουμε το ξενόφερτο, μας αρέσει και προσπαθούμε [ανεπιτυχώς] να το διειδύσουμε στον τρόπο ζωής μας.

 

Γιατί μας αρέσει να δείξουμε το τι έχουμε, τι αγοράσαμε χτές σήμερα, αύριο. Καταναλωτική μανία, κιαυτή συμβάλλει μη νομίζετε. Γιατί όλοι προτιμούν τους εξωτερικούς σχεδιαστές και δεν δίνουν μια ευκαιρία στους εγχώριους;

Γιατί μολις μάθουμε οτι θα ανοίξει Σταρμπακς στη γειτονιά χαζοχαιρόμαστε σαν παλαβά και γινόμαστε οι καλύτεροι τους πελάτες;

 

Πόλυ καλό παράδειγμα η Γαλλία, όλα μα όλα τα μεταφράζουν στα Γαλλικά. Ταινίες, εκπομπές, πινακίδες, τίτλους. Μάλιστα.. και κατάφερε να είναι απο τις λίγες γλώσσες που έχουν μηδαμινούς επηρεασμούς απο την Αγγλική.

 

Τέλος, έτσι που γίναν τα πράγματα δεν υπάρχει επιστροφή. Ή θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο [..] ή θα συνεχίσει ακάθεκτα η καταστροφή της γλώσσας μας και να μακρύνει τη λίστα με τις Νεκρές Γλώσσες που κινδυνεύουν να χαθούν απο προσώπου.... γλώσσας;

 

 

Αυτά..

It's what you do to me..
Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Φίλε pro, το ότι είναι φτωχότερες, το θεωρώ ως δεδομένο. Κάποιος που γνωρίζει στοιχειώδη αγγλικά(μιας κι αυτή είναι η διεθνής γλώσσα σήμερα), το καταλαβαίνει απ' τα πρώτα μαθήματα. Θυμάμαι κάτι που μου είχε πει η καθηγήτρια αγγλικών μου. Επικαλέστηκε την γνώμη ενός άγγλου φιλολόγου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την αγγλική γλώσσα ως "πειρατική". Θέλοντας να πει μ' αυτό, ότι βασίζεται κατά κύριον λόγον σε άλλες γλώσσες, δηλαδή στα ελληνικά και στα λατινικά. Εξ' άλλου καταλαβαίνει κανείς μόνο και μόνο για το τι γλώσσα πρόκειται, αναλύοντας και μόνο την γραμματική τους.

Ούτε κι εγώ αποφεύγω να χρησιμοποιώ ξένες λέξεις, ενώ γνωρίζω ότι μπορώ να πω κάτι και στα ελληνικά. Δεν ξέρω γιατί όμως, αυτό με κάνει και νιώθω "ενοχές". Θεωρώ ότι συμμετέχω στην εκτέλεση της γλώσσας μας.

Συνεχίζοντας, γιατί πιστεύεις ότι γίνεται λόγος για χρήση των ελληνικών, ως γλώσσα των υπολογιστών στο μέλλον; Η απάντηση είναι απλή. Η ελληνική γλώσσα, δεν γνωρίζει όρια.

Όπως προείπα, είναι θέμα συνήθειας. Όταν κάτι έχουμε μάθει να το λέμε στ' αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα, δύσκολα μπορούμε να το αλλάξουμε μετά.

Οι νόμοι χρειάζονται και θα σου αποδείξω αμέσως, γιατί. Για παράδειγμα, σήμερα είτε το θέλουμε, είτε όχι, η τηλεόραση είναι ένα σχολείο. Έχετε προσέξει πως κακοποιούν στα ιδιωτικά κυρίως κανάλια, την ελληνική γλώσσα ή πόσο ασύστολα χρησιμοποιούν ξένους όρους χωρίς να υπάρχει λόγος; Γιατί η "συνέντευξη τύπου" θα πρέπει να λέγεται "press conference"; Θα ήταν άτοπο αν υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα προστάτευε την γλώσσα μας, από τέτοιου είδους χαλκεύσεις; Και για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ κάτι για λογοκρισία.

Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με το παράδειγμα των τουρκικών και ιταλικών λέξεων. Αυτές δυστυχώς τις υιοθετήσαμε, κάτω από καθεστώς σκλαβιάς και και κατοχής. Σήμερα, απλά παίρνουμε με κλειστά μάτια, ότι μας δίνουν.

Ευτυχώς, που στον προηγούμενο αιώνα, οι λόγιοι, προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να εξοβελίσουν ένα σημαντικό μέρος των "αναμνηστικών" που μας άφησαν οι διάφοροι λαοί που πέρασαν απ' την χώρα μας.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά όταν βλέπεις τον άλλον να έχει στην μπλούζα του ένα όνομα γραμμένο στα αγγλικά επειδή είναι πιο μοδάτο,τι να πεις...

 

Εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε την γλώσσα μας,ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν τόσο ζήλο για να μάθουν τα ελληνικά και συγκεκριμένα τα αρχαία ελληνικά τι να πει κανείς...

 

Επίσης όταν ο άλλος στέλνει μυνήματα σε γκρικλις ή χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου Σόρυ ρε,Τσάγια,Νέβερ μάϊντ κτλ κτλ

 

Εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε την γλώσσα μας...

 

Και να φανταστείτε για μία ψήφο δεν έγιναν τα Ελληνικά διεθνής γλώσσα(υπερίσχυσαν τα Αγγλικά)

Link to comment
Share on other sites

για τους Κύπριους, εμάς δηλαδή, τι έχετε να πείτε, που το γειά είναι Άλοω, το ευχαριστώ thank you, και γενικά τη γώσσα μας την έχουμε κάνει μακαρονάδα [όταν σμίγεις γλώσσες μαζί].

Το κινητό είναι... mobile :p

 

Πέρα από την πλάκα, είμαι και εγώ εναντίον της ξενομανίας που μας διακρίνει. Στην Κύπρο για ορισμένους (αρχοντοχωριάτες κατ' εμένα) δυστυχώς η κυπριακή διάλεκτος αποτελεί δείγμα χωριατισμού, ενώ τα φραγκοβλάχικα (ή γλώσσα των hello όπως την χαρακτηρίζει γνωστός δημοσιογράφος) αποτελεί δείγμα ανώτερη κοινωνικής τάξης :mad: Και ας μην μπορούν ούτε να συντάξουν σωστα μια πρόταση στα ελληνικα :X

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Τrapped, το μόνο που θα σχολιάσω απ' αυτά που είπες, γιατί κατά τ' άλλα συμφωνούμε, είναι όσον αφορά τον διαχωρισμό Ελλήνων και Κυπρίων. Ανεξάρτητα με τα όσα έχει περάσει και περνάει το νησί, οι Κύπριοι δεν παύουν να είναι Έλληνες.

Link to comment
Share on other sites

Θάνο, δεν νομίζω ο trapped να διαφωνεί σε αυτό που λές. Έχει επικρατήσει ο όρος "έλληνες" και "ελληνικη" ενώ ίσως ο σωστότερος είναι "ελλαδίτες" και "ελλαδίτικα". Συγγνώμη για το εκτός θέματος μύνημα (ελληνιστι sorry για το off-topic post :p )

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως ήθελα να πώ οι Κάτοικοι της Ελλάδας και έτσι είπα Έλληνες.. για όνομα του Θεού.. ;)

 

"Χαλόω κόρη" .. αρχοντοχωριάτικα. Να μην τα ακούω

It's what you do to me..
Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Θάνο, δεν νομίζω ο trapped να διαφωνεί σε αυτό που λές. Έχει επικρατήσει ο όρος "έλληνες" και "ελληνικη" ενώ ίσως ο σωστότερος είναι "ελλαδίτες" και "ελλαδίτικα". Συγγνώμη για το εκτός θέματος μύνημα (ελληνιστι sorry για το off-topic post :p )

 

Καλό! :)

Πολύ σωστά. Αυτός είναι ο ακριβής όρος.

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορα τον φιλο που ειπε για δουλεια και καφετεριες, θα διαφωνησω καθετα, οριζοντια, εγκαρσια και διαμηκη. Οι ελληνες δουλευουν πλεον περισσοτερο απο τους περισσοτερους ευρωπαιους (υπαρχουν και επισημα στοιχεια γι αυτο). Απο την αλλη θυμαμαι χαρακτηριστικα τα 'μυρμηγκια' αγγλους να σηκωνουν τα μπατζακια και να την πεφτουν στα γρασιδια με το που επιανε 20 βαθμους.

Oι στατιστικες πολλες φορες κανουν λαθος...δε νομιζω στο εξωτερικο πολλοι(ειδικα στο δημοσιο)να σηκωνονται να φευγουν ο,τι ωρα γουσταρουν για να πανε για καφε ή να σχολανε 2-3 ωρες νωριτερα... :rolleyes: :mad:

 

Γενικα στο θεμα της ξενομανιας με καλυψε ο φιλος μινοβγκ...αυτος ο νεοελληνισμος & ο νεοπλουτισμος ειναι που μας εχει φαει ολους & συμπεριφερομαστε σαν αρχοντοχωριατες...

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Εννοείται πως ήθελα να πώ οι Κάτοικοι της Ελλάδας και έτσι είπα Έλληνες.. για όνομα του Θεού.. ;)

 

"Χαλόω κόρη" .. αρχοντοχωριάτικα. Να μην τα ακούω

 

Επειδή δεν είχα την τύχη μέχρι τώρα να επισκεφτώ την Κύπρο, μα σοβαρά μιλάνε έτσι, ή κάνεις πλάκα; Γνωρίζω ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την αγγλική γλώσσα, αλλά υπάρχει σε τέτοιο βαθμό;

Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

 

 

Επειδή δεν είχα την τύχη μέχρι τώρα να επισκεφτώ την Κύπρο, μα σοβαρά μιλάνε έτσι, ή κάνεις πλάκα; Γνωρίζω ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την αγγλική γλώσσα, αλλά υπάρχει σε τέτοιο βαθμό;

 

 

Μα φυσικά. Αν επισκεφτείς το Κολωνάκι της Κύπρου, αλλιώς Λεωφόρος Μακαρίου, Στασικράτους στη Λευκωσία και ανοίξεις τα αυτιά σου θα ακούσεις πολλά τέτοια.. ;)

It's what you do to me..
Link to comment
Share on other sites

Πόλυ καλό παράδειγμα η Γαλλία, όλα μα όλα τα μεταφράζουν στα Γαλλικά. Ταινίες, εκπομπές, πινακίδες, τίτλους. Μάλιστα.. και κατάφερε να είναι απο τις λίγες γλώσσες που έχουν μηδαμινούς επηρεασμούς απο την Αγγλική.

Αυτο δεν ειναι πολυ καλο παραδειγμα,αλλα το αλλο ακρο...κι οποιος εχει ζησει σε τετοιες χωρες(Γαλλια,Ιταλια,Γερμανια,Ισπανια)οπου μεταφραζουν τα παντα(ειδικα η κατασταση στις ξενες ταινιες ειναι τραγικη,αφου τη μεταγλωττιση την κανουν τα ιδια 10-15 ατομα επι 20 χρονια :X :p )& δεν μπορουν να εξυπηρετησουν ουτε με νοηματα εναν ατυχο τουριστα που θα τους ρωτησει κατι,καταλαβαινει...

 

Αλλο να διατηρεις τη γλωσσα σου & αλλο απο σωβινισμο να απομονωνεσαι απ'τον υπολοιπο κοσμο... :!:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έχει εισβάλει αρκετα η αγγλική γλώσσα στη διάλεκτό μας. Αυτό οφείλεται στι γεγονός οτι για πολλοί σπουδάζουν στο ΗΒ ή στις ΗΠΑ,ή σε κολλέγια στην Κύπρο στα οποία η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλικά. Άντε τώρα κάποιος που πήγε σε αγγλόφωνη σχολή μέσης εκπαίδευσης και σπούδασε στην Αγγλία, να μιλήσει ή να γράψει σωστά ελληνικά. Ασχέτως αν η διάλεκτός μας είναι ότι κοντινότερο στη αρχαία ελληνική...

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Link to comment
Share on other sites

Αυτο δεν ειναι πολυ καλο παραδειγμα,αλλα το αλλο ακρο...κι οποιος εχει ζησει σε τετοιες χωρες(Γαλλια,Ιταλια,Γερμανια,Ισπανια)οπου μεταφραζουν τα παντα(ειδικα η κατασταση στις ξενες ταινιες ειναι τραγικη,αφου τη μεταγλωττιση την κανουν τα ιδια 10-15 ατομα επι 20 χρονια :X :p )& δεν μπορουν να εξυπηρετησουν ουτε με νοηματα εναν ατυχο τουριστα που θα τους ρωτησει κατι,καταλαβαινει...

 

Αλλο να διατηρεις τη γλωσσα σου & αλλο απο σωβινισμο να απομονωνεσαι απ'τον υπολοιπο κοσμο... :!:

 

Βέβαια ξέχασα να πώ πως είναι το άλλο άκρο, αλλα για σκέψου, παρα να χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις λόγω επηρεασμού και μόνο [όχι κατοχής και τέτοια] Καλύτερα να ζούσα σε μια χώρα που ξέρει μόνο τι γίνεται εγχώρια, και δεν την νοιάζει τι κάνει η Αμερική και ούτω καθ'εξής.

 

Για να φανταστείτε το πρώτο [ :!: ] Starbucks στο Παρίσι άνοιξε σχετικά πρόσφατα, αφού η εταιρία φοβόταν την αντίδραση των Γάλλων απέναντι σε μια αμερικάνικη αλυσίδα που κάνει καφέ, μιας και οι Γάλλοι προτιμούν τα μικρά και εξυπηρετικά Γαλλικά καφέ στις παριζιάνικες πιάτσες.

It's what you do to me..
Link to comment
Share on other sites

Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0)

 

Πόλυ καλό παράδειγμα η Γαλλία, όλα μα όλα τα μεταφράζουν στα Γαλλικά. Ταινίες, εκπομπές, πινακίδες, τίτλους. Μάλιστα.. και κατάφερε να είναι απο τις λίγες γλώσσες που έχουν μηδαμινούς επηρεασμούς απο την Αγγλική.

Αυτο δεν ειναι πολυ καλο παραδειγμα,αλλα το αλλο ακρο...κι οποιος εχει ζησει σε τετοιες χωρες(Γαλλια,Ιταλια,Γερμανια,Ισπανια)οπου μεταφραζουν τα παντα(ειδικα η κατασταση στις ξενες ταινιες ειναι τραγικη,αφου τη μεταγλωττιση την κανουν τα ιδια 10-15 ατομα επι 20 χρονια :X :p )& δεν μπορουν να εξυπηρετησουν ουτε με νοηματα εναν ατυχο τουριστα που θα τους ρωτησει κατι,καταλαβαινει...

 

Αλλο να διατηρεις τη γλωσσα σου & αλλο απο σωβινισμο να απομονωνεσαι απ'τον υπολοιπο κοσμο... :!:

 

Εδώ θα συμφωνήσω κι εγώ. Ούτε κι εμένα μ' αρέσει αυτό. Θέλω ν' ακούω τις αρχικές φωνές, τουλάχιστον στις ταινίες. Αν λάβετε βέβαια υπ' όψιν τον τρόπο που γίνεται η μεταγλώττιση στην Ελλάδα κι ακούτε και τα τελικά αποτελέσματα, μόνο μειδίαμα μπορούν να προκαλέσουν.

Έχω πάει αρκετές φορές στην Γερμανία. Πάρ' ότι η τηλεόρασή τους, γενικά είναι πραγματικά ποιοτική(χωρίς να λείπουν ωστόσο και τα "σκουπίδια"), πάρ' όλα αυτά, με το να μεταγλωττίζουν τα πάντα(αν και το κάνουν αρκετά καλά), δεν είναι κι ότι το καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...