Jump to content

Thanos71

Members
  • Δημοσιεύσεις

    191
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

Everything posted by Thanos71

  1. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Περι flavour: Εχουν λεξη για το μυρωδια (smell), για τη γευση (taste) και εχουν ΚΑΙ το flavour, που εξηγησα τι σημαινει. Απορω γιατι επιμενεις, και απλα δεν παραδεχεσαι το αυτονοητο. Αλλωστε, η υπαρξη μιας αγγλικης λεξης που δεν εχει αντιστοιχη ελληνικη δεν σημαινει κατι ιδιαιτερο. Αλλα μαλλον εισαι τοσο φανατισμενος, που ουτε αυτο δεν μπορεις να καταλαβεις. Σχετικα με το ψαξιμο, συγγνωμη, αλλα δεν κραταω λινκς για καθετι που διαβαζω στο ιντερνετ. Εξαλλου, προσωπικα με βρισκουν αδιαφορο γελοιες κοντρες για το ποσες λεξεις εχει η καθε γλωσσα, και ποια ειναι η επιουσια και πιο πλουσια γλωσσα. Αληθεια εσυ που ισχυριζεσαι την ανωτεροτητα της ελληνικης, εχεις καποιο λινκ να παραθεσεις, ή η επιχειρηματολογια σου σταματα στο 'θα μας παρουν με γιαουρτια'; Τώρα να σου πω ψάξε στο google με λέξεις κλειδιά "ελληνική γλώσσα"; δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να μην βρεις αυτό που θες. Όσον αφορά με την αγγλική λέξη που ανέφερες, γιατί λες ότι δεν μπορεί να αποδοθεί, ότι εσύ ο ίδιος φροντίζεις να μου πεις τι σημαίνει;;; Όσον αφορά για τα link ας μην το κουράσουμε άλλο. Γ καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Τώρα το περί φανατισμού, αν κάποιος που αγαπάει την γλώσσα του και τον πολιτισμό του, λέγεται φανατικός, τότε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να με αποκαλείς και "Ταλιμπάν". Μην βάζεις φίλε μου δίπλα δίπλα, 2 τόσο άνισα μεγέθη, όπως είναι τα αγγλικά και τα ελληνικά. Άντε, ώρα για δουλειά τώρα.
  2. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Αν δεν θες να ψαξεις στο γκοογκλ, ψαξε στο μαιφον. Παλι κατι θα βρεις. Το flavour αναφερεται στην αισθηση του αρωματος που αισθανομαστε μεσω της γευσης. Δεν ειναι ουτε αρωμα, ουτε γευση, που ουτως η αλλως ειναι διαφορετικα πραγματα και δεν μπορει να ειναι ταυτοσημα. Ελπιζω τωρα να καταλαβαινεις τη διαφορα. Επειδή υποπτεύθηκα ότι η ερώτησή σου, περιέχει τον κίνδυνο της παγίδας, αν και γνώριζα την γενική σημασία της λέξεως, φρόντισα πριν σου απαντήσω, να συμβουλευτώ και 2 διαφορετικά λεξικά, τα οποία δίνουν κι αυτά τις ίδιες ερμηνείες που προείπα. Τώρα αν σε μια λέξη οι άγγλοι, δίνουν δεκάδες σημασίες ή και την χρησιμοποιούν και σαν ρήμα, αυτό δείχνει αν μη τι άλλο, την φτώχια της γλώσσας τους. Όσον αφορά τα περί ψαξίματος, νομίζω ότι το καταλαβαίνεις κι από μόνος σου ότι υπεκφεύγεις. Διαφορετικά, μια και γνωρίζεις όπως λες, δώσε απ' ευθείας το link με τα "επιχειρήματα", και μην με βάζεις στην διαδικασία να ψάχνω ψύλλο στ' άχυρα.
  3. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Ναι 'σαι καλά, μ' έκανες και γέλασα. Μπορείς να μου πεις ένα μόνο επιχείρημα απ' αυτά που γνωρίζεις, το οποίο αναδεικνύει την αγγλική γλώσσα ως "πλουσιότερη" όχι μόνο της ελληνικής, αλλά κι οποιασδήποτε άλλης γλώσσας; Θα μας πάρουν με τα γιαούρτια, αν συνεχίσουμε να λέμε τέτοιες ανακρίβειες.
  4. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Ρunky, Οvelix, Τinkerbell, Dimitris79, Βestman, γιατί είναι καλοί συζητητές, μετριοπαθείς, έχουν αίσθηση του χιούμορ και χειρίζονται πολύ καλά τα ελληνικά.
  5. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Μου θυμιζεις ποτε χρησιμοποιησα εγώ χαρακτηρισμούς του τύπου "ηλίθιος"? Αλλωστε εφοσον είμαστε σε ενα τετοιο θεμα ειναι λογικό να κρίνουμε και τις απαντήσεις των άλλων. Αν δηλαδη έρθει καποιος και γραψει πχ "θα την πυροβολήσω στο κεφαλι, μετα θα τη βιασω και τελος, θα την κοψω σε φέτες και θα τις κάψω" δεν θα αντιδράσεις? Σου φερνω ενα ακραιο παραδειγμα για να καταλαβεις τι εννοω. Οσο για το δευτερο που αναφέρεις, αν καταλαβα καλα κι εσυ εκ του ασφαλούς μιλας οπότε προς τι το επιχείρημα σου? Τον χαρακτηρισμό "ηλίθιος", δεν τον έκανες εσύ. Όσον αφορά τις απαντήσεις, είδες ότι χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό, άρα βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ότι όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες. Προφανώς δεν έχουμε όλοι τις ίδιες εμπειρίες στις σχέσεις μας. Και να μην ξεχνάμε και κάτι. Ότι ίσως να τα βλέπω κι από διαφορετική οπτική γωνία, εγώ που είμαι στα 34 από κάποιον που είναι στα 20. Όσον αφορά για το αν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις αντιδράσεις των άλλων, απλά διαφωνούμε.
  6. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Τη λεξη ανωτερότητα την έχεις ακουστα? Δεσποινίς, θεωρητικά είναι πολύ εύκολο να λέμε μεγάλα λόγια. Δεύτερον, νομίζω ότι ο φίλος που άνοιξε το θέμα, ρωτά τι θα έκανε ο καθένας προσωπικά και δεν μας βάζει να κρίνουμε το τι κάνουν οι άλλοι με χαρακτηρισμούς του τύπου "ηλίθιος". Τρίτον, θα ήταν ενδιαφέρον νομίζω να απαντήσουν όσοι έχουν βρεθεί σ' ανάλογη θέση(αν και πιστεύω ότι ελάχιστοι θα παραδεχτούν ότι έχουν φάει έστω και μια φορά στην ζωή τους κερατο) κι όχι να κάνουμε μόνο εικασίες εκ του ασφαλούς.
  7. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Η εκδίκηση δεν είναι θέμα επιπέδου, αλλά θέμα εγωισμού. Όποιος τον διαθέτει, πράττει ανάλογα.
  8. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Αν και δεν πρέπει να λέμε μεγάλες κουβέντες, γιατί όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες και για όλα υπάρχει μια αιτία, αυτό που σκέφτομαι τώρα, θα ήταν να της υπογράψω το απολυτήριό της. Πριν της το έδινα όμως, θα φρόντιζα να την πληρώσω με το ίδιο νόμισμα.
  9. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω διαβάσει όλες τις απαντήσεις και ίσως κάποιος να έχει πει πριν αυτό που θα πω εγώ τώρα. Είναι αυτονόητο πιστεύω, ότι γι' αυτό το θέμα μπορούμε να μιλάμε για μέρες ολόκληρες. Οι περισσότεροι που θέλουν να διεισδύσουν στο θέμα όμως, νομίζω ότι κάνουν το εξής λάθος. Χρονολογούν το πρόβλημα απ' το 74 και μετά ή άντε το πολύ απ' το 59. Δεν είναι έτσι όμως. Η πραγματική ιστορία του κυπριακού ξεκινάει εδώ κι έναν αιώνα περίπου. Όποιος την γνωρίζει, γνωρίζει και τις απαντήσεις του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι θα τολμούσαν να εισβάλλουν αν δεν είχαν την απαραίτητη άδεια; Από ποιους; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Όσον αφορά την λύση. Εδώ πλέον που έχουν φτάσει τα πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχουμε λύση που δεν θα είναι οδυνηρή. Κι όσο πιο αργά θα έρθει η λύση, τόσο πιο πολύ θα πονάει. Μεταξύ διχοτόμησης και "επανένωσης", επιλέγω ασυζητητεί την διχοτόμηση.
  10. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Τα εχεις μπερδεψει. Καταρχην τα ιδεογραμματα ειναι περισσοτερα. Αλλα και 1500 να ηταν, αντιστοιχουν στα 24 γραμματα της αλφαβητου μας και οχι σε ολες τις λεξεις τους. Αρα, συμφωνα με τον συλλογισμο σου, οι κινεζικη γλωσσα ειναι πολλαπλως ανωτερη της ελληνικης. Επειδή όπως είπα δεν είμαι σίγουρος, η διόρθωσή σου είναι δεκτή, αν και δεν έχω μελετήσει ούτε επιδερμικα τα της κινεζικής γλώσσας. Κρατάω πάντως, πάντα μια επιφύλαξη.
  11. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Επαφες με το δημοσιο αλλων χωρων, δεν εχω ιδιαιτερες. Για τον ιδιωτικο τομεα παντως, που ειχα και εχω αρκετες επαφες, μαλλον οι στατιστικες τα λενε μια χαρα (μη σου πω οτι και λιγα λενε). Κι αν ξερεις εσυ καποια εταιρεια που σηκωνεσαι και φευγεις 2-3 ωρες νωριτερα, πες μου ποια ειναι να στειλω βιογραφικο. Σωστό. Είναι μέρα με την νύχτα, ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα. Το λέω γιατί έχω δουλέψει και στα 2. Προς όλους: Παιδιά ας μην το πάμε στην πολιτική, γιατί προβλέπω να συμβεί, ότι και χθες με το θέμα της επιστήμης και της θρησκείας. Σίγουρα όλοι έχουμε γνώμη, αλλά στο συγκεκριμένο φόρουμ, ας την κρατήσουμε για τον εαυτό μας.
  12. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Πάντως με τον νόμο των πιθανοτήτων, κάποια απ' αυτές θα ήταν η σωστή. Πονηρός ο βλάχος :)
  13. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Μια κι ανέφερες τα κινέζικα. Πολλοί αντιπαραθέτουν ως αντίπαλο δέος της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, την κινεζική γλώσσα και πολιτισμό αντίστοιχα, με το σκεπτικό ότι είναι αρχαιότερα απ' τα ελληνικά. Δεκτόν αυτό. Είναι αρχαιότεροι. Το ότι εκφράζουν γραπτώς την γλώσσα τους, με μόλις 1500 ιδεογράμματα(δεν είμαι σίγουρος. Αν κάνω λάθος ως προς τον αριθμό, διορθώστε με), σας λέει κάτι;
  14. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Πινακίδες κι επιγραφές καταστημάτων κι όχι μόνο. Μια άλλη "πονεμένη" ιστορία. Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις...
  15. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Αυτο δεν ειναι πολυ καλο παραδειγμα,αλλα το αλλο ακρο...κι οποιος εχει ζησει σε τετοιες χωρες(Γαλλια,Ιταλια,Γερμανια,Ισπανια)οπου μεταφραζουν τα παντα(ειδικα η κατασταση στις ξενες ταινιες ειναι τραγικη,αφου τη μεταγλωττιση την κανουν τα ιδια 10-15 ατομα επι 20 χρονια :X :p )& δεν μπορουν να εξυπηρετησουν ουτε με νοηματα εναν ατυχο τουριστα που θα τους ρωτησει κατι,καταλαβαινει... Αλλο να διατηρεις τη γλωσσα σου & αλλο απο σωβινισμο να απομονωνεσαι απ'τον υπολοιπο κοσμο... :!: Εδώ θα συμφωνήσω κι εγώ. Ούτε κι εμένα μ' αρέσει αυτό. Θέλω ν' ακούω τις αρχικές φωνές, τουλάχιστον στις ταινίες. Αν λάβετε βέβαια υπ' όψιν τον τρόπο που γίνεται η μεταγλώττιση στην Ελλάδα κι ακούτε και τα τελικά αποτελέσματα, μόνο μειδίαμα μπορούν να προκαλέσουν. Έχω πάει αρκετές φορές στην Γερμανία. Πάρ' ότι η τηλεόρασή τους, γενικά είναι πραγματικά ποιοτική(χωρίς να λείπουν ωστόσο και τα "σκουπίδια"), πάρ' όλα αυτά, με το να μεταγλωττίζουν τα πάντα(αν και το κάνουν αρκετά καλά), δεν είναι κι ότι το καλύτερο.
  16. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Επειδή δεν είχα την τύχη μέχρι τώρα να επισκεφτώ την Κύπρο, μα σοβαρά μιλάνε έτσι, ή κάνεις πλάκα; Γνωρίζω ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την αγγλική γλώσσα, αλλά υπάρχει σε τέτοιο βαθμό;
  17. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Καλό! :) Πολύ σωστά. Αυτός είναι ο ακριβής όρος.
  18. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Τrapped, το μόνο που θα σχολιάσω απ' αυτά που είπες, γιατί κατά τ' άλλα συμφωνούμε, είναι όσον αφορά τον διαχωρισμό Ελλήνων και Κυπρίων. Ανεξάρτητα με τα όσα έχει περάσει και περνάει το νησί, οι Κύπριοι δεν παύουν να είναι Έλληνες.
  19. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Φίλε pro, το ότι είναι φτωχότερες, το θεωρώ ως δεδομένο. Κάποιος που γνωρίζει στοιχειώδη αγγλικά(μιας κι αυτή είναι η διεθνής γλώσσα σήμερα), το καταλαβαίνει απ' τα πρώτα μαθήματα. Θυμάμαι κάτι που μου είχε πει η καθηγήτρια αγγλικών μου. Επικαλέστηκε την γνώμη ενός άγγλου φιλολόγου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την αγγλική γλώσσα ως "πειρατική". Θέλοντας να πει μ' αυτό, ότι βασίζεται κατά κύριον λόγον σε άλλες γλώσσες, δηλαδή στα ελληνικά και στα λατινικά. Εξ' άλλου καταλαβαίνει κανείς μόνο και μόνο για το τι γλώσσα πρόκειται, αναλύοντας και μόνο την γραμματική τους. Ούτε κι εγώ αποφεύγω να χρησιμοποιώ ξένες λέξεις, ενώ γνωρίζω ότι μπορώ να πω κάτι και στα ελληνικά. Δεν ξέρω γιατί όμως, αυτό με κάνει και νιώθω "ενοχές". Θεωρώ ότι συμμετέχω στην εκτέλεση της γλώσσας μας. Συνεχίζοντας, γιατί πιστεύεις ότι γίνεται λόγος για χρήση των ελληνικών, ως γλώσσα των υπολογιστών στο μέλλον; Η απάντηση είναι απλή. Η ελληνική γλώσσα, δεν γνωρίζει όρια. Όπως προείπα, είναι θέμα συνήθειας. Όταν κάτι έχουμε μάθει να το λέμε στ' αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα, δύσκολα μπορούμε να το αλλάξουμε μετά. Οι νόμοι χρειάζονται και θα σου αποδείξω αμέσως, γιατί. Για παράδειγμα, σήμερα είτε το θέλουμε, είτε όχι, η τηλεόραση είναι ένα σχολείο. Έχετε προσέξει πως κακοποιούν στα ιδιωτικά κυρίως κανάλια, την ελληνική γλώσσα ή πόσο ασύστολα χρησιμοποιούν ξένους όρους χωρίς να υπάρχει λόγος; Γιατί η "συνέντευξη τύπου" θα πρέπει να λέγεται "press conference"; Θα ήταν άτοπο αν υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα προστάτευε την γλώσσα μας, από τέτοιου είδους χαλκεύσεις; Και για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ κάτι για λογοκρισία. Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με το παράδειγμα των τουρκικών και ιταλικών λέξεων. Αυτές δυστυχώς τις υιοθετήσαμε, κάτω από καθεστώς σκλαβιάς και και κατοχής. Σήμερα, απλά παίρνουμε με κλειστά μάτια, ότι μας δίνουν. Ευτυχώς, που στον προηγούμενο αιώνα, οι λόγιοι, προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να εξοβελίσουν ένα σημαντικό μέρος των "αναμνηστικών" που μας άφησαν οι διάφοροι λαοί που πέρασαν απ' την χώρα μας.
  20. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Επέτρεψέ μου, να διαφωνήσω κι εγώ με την σειρά μου. Σε "χαλάει" τόσο πολύ η λέξη διφίο που ανέφερες; Που βρίσκεται το παράλογο να χρησιμοποιούμε ελληνικές λέξεις αντί των αγγλικών; Δεν ξέρω αν παρακολούθησε κανένας χθες, μια εκπομπή στον Άλτερ, που είχε σαν θέμα την ελληνική γλώσσα. Προσωπικά, δεν την πρόλαβα όλη, γιατί ήμουν στην δουλειά. Σ' αυτήν λοιπόν την συζήτηση, συμμετείχε κι ο πρόεδρος των ελλήνων χρηστών του ίντερνετ. το παλικάρι είπε εκπληκτικά πράγματα, τόσο για τα ελληνικά σε σχέση με το ίντερνετ, όσο και για την ελληνική γλώσσα γενικότερα. Ακούστε κάτι, που ούτε κι εγώ το γνώριζα. Οι Ισπανοί ξέρετε πως λένε την λέξη στυλό; εσφαιρογράφο! Μια κι έπιασα στο στόμα μου τους Ισπανούς, μου έκανε εντύπωση πριν καιρό, που σε πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας, βρισκόταν με μεγάλα γράμματα η λέξη "Αποθέωσις". Οι Γάλλοι κι αν δεν κάνω λάθος και οι Γερμανοί, έχουν απαγορέψει δια νόμου, την εισαγωγή ξένων λέξεων, απ' την στιγμή που υπάρχουν οι αντίστοιχες δικές τους λέξεις. Αυτοί λέτε να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τους όρους της; Η ελληνική γλώσσα, μπορεί να προσαρμόσει τα πάντα στα μέτρα της. Το ότι χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους που αφορούν την τεχνολογία και όχι μόνο, είναι γιατί έτσι συνηθίσαμε, μιας και δεν φροντίσαμε απ' την αρχή, να τους αποδώσουμε με τις ελληνικές λέξεις. Ρunky, έχεις δίκιο όταν λες ότι χρησιμοποιούμε ένα λεξιλόγιο των 1000 λέξεων. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι ένα ποσοστό απ' αυτές τις 1000 λέξεις, είναι ξένες, φαντάσου σε τι σημείο βρισκόμαστε. Θα πω κάτι που είχα γράψει και σ' ένα άλλο θέμα. Δεν είναι για γέλια, οι ξένοι να παίρνουν λέξεις από μας κι εμείς να τις παίρνουμε πίσω και να συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε με την αγγλική προφορά, καμαρώνοντας σαν γύφτικα σκεπάρνια αν τις προφέρουμε με τέλεια αγγλική προφορά; Έχετε προσέξει επίσης, την ορθογραφία των νέων σήμερα. Σκέτη απογοήτευση.. Είμαι περίεργος, για το διδάσκονται σήμερα στα σχολεία, αλλά κυρίως για τον τρόπο. Αλλά όταν οι ίδιοι οι δάσκαλοι σήμερα είναι ανορθόγραφοι, περιμένει κανείς να διδάξουν σωστή ορθογραφία; Ίσως με κατηγορήσουν κάποιοι σαν σωβινιστή, αλλά θα το πω ξανά. Έχουμε την πιο όμορφη και κυρίως την πιο πλούσια γλώσσα στον πλανήτη. Δεν υπάρχει σκέψη ή συναίσθημα, που να μην μπορεί να περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια. Κλείνω την απάντησή μου, με κάτι που είπε στην εκπομπή, το παλικάρι που ανέφερα πιο πάνω και για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα. Έχουμε την αρχαιότερη καταγεγραμμένη γραμματική στον κόσμο. Έχουμε την μοναδική γλώσσα, που η κάθε λέξη έχει ετυμολογία και δεν είναι συμβατική, όπως των ξένων.
  21. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Μ' έπιασες λίγο πριν κοιμηθώ :) Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω σε όσα είπες. Έχω διαφορετική άποψη όσον αφορά τους μετανάστες. Αν και είναι υπεραρκετοί, για τα ελληνικά δεδομένα, πάρ' όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι αυτοί συμβάλλουν στην αλλοίωση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Για να είμαι πιο ακριβής, θεωρώ ότι δεν είναι σε θέση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτοί καλώς ή κακώς(κακώς κατ' εμέ), οι περισσότεροι ήρθαν λαθραία για ένα κομμάτι ψωμί. Τον ξένο πολιτισμό όμως, τον εισάγουμε εμείς οι ίδιοι, καθ' όλα νόμιμα..
  22. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Πάρτε και κανένα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών βρε παιδιά :) Ο αριθμός των συσκευών που δουλεύουν με την συγκεκριμένη υπηρεσία, μεγαλώνει συνεχώς. Θα πρέπει όμως να πάρετε τηλέφωνο για να είστε σίγουροι. Εκτροπή μηνυμάτων δεν γίνεται.
  23. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Αν και θα ήθελα να κάνω πιο περιεκτικό τον τίτλο, εντούτοις ο περιορισμός των χαρακτήρων δεν μου το επέτρεψε. Η αιτία που ανοίγω αυτό θέμα, είναι η αγάπη μου προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Δεν το κρύβω, ότι νιώθω "φτωχός" που δεν γνωρίζω όλες τις πτυχές του πολιτισμού μας. Δεν κρύβω επίσης, ότι νιώθω "αδύναμος" που δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ και να χειριστώ πλήρως, αυτόν τον πλούτο της γλώσσας μας. Η αφορμή, είναι διάφορα καθημερινά πράγματα που βλέπω γύρω μου κι ώρες ώρες με κάνουν να "βγαίνω" απ' τα ρούχα μου. Διαπιστώνω με λύπη μου, ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο "μπάσταρδοι" γινόμαστε κι άλλο τόσο "πιθηκίζουμε", αλλοιώνοντας αυτό που λέγεται ελληνική "κουλτούρα" και "φυσιογνωμία", με ότι εμπεριέχουν αυτές οι έννοιες. Η ξενομανία εισβάλλει πλέον με ότι μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι ίσως νομίζει κανείς και με πάρα πολλές προεκτάσεις. Τα πρώτα σημάδια είναι η σταδιακή αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων με αντίστοιχες ξένες(επί το πλείστον αγγλικές), καθώς και η οικειοθελής υιοθέτηση ξένων συνηθειών και κατ' επέκταση, ξένου τρόπου ζωής. Δεν ζητάμε πλέον συγνώμη, αλλά λέμε "sorry". Το καφενείο στο χωριό μου, πιτσιρικάς θυμάμαι ότι το έλεγαν "Το στέκι". Τώρα "εκσυγχρονίστηκε" και λέγεται "Τhe corner". Η νεολαία σήμερα, καμαρώνει όταν το μπλουζάκι έχει χαλκομανία την αμερικανική σημαία. Αντίστοιχο μπλουζάκι όμως με ελληνική σημαία, "καταδέχεται" να φορέσει μόνο στην περίπτωση που ο κος Ρουβάς, μας κάνει εθνικά υπερήφανους, φορώντας το ίδιο μπλουζάκι και τραγουδώντας εις άπταιστον ελληνικήν "Shake it". Το φόρουμ που μας φιλοξενεί, θεωρεί τους ελληνικούς όρους "εκτός θέματος", "συντονιστής", "συσκευή" κτλ, κάπως "τρε μπανάλ" και χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες αγγλικές λέξεις "off topic", "moderator", "device". Στον ηλεκτρονικό μας γραπτό λόγο, αρχίζουμε και γράφουμε με συντομογραφίες και γκρίκλις, μιμούμενοι την αντίστοιχη πρακτική των άγγλων. Σε λίγο όπως πάμε, θα συννενούμαστε στην νοηματική. Όλα αυτά όταν τα αρχαία ελληνικά θεωρούνται ως η πιο κατάλληλη γλώσσα, ως γλώσσα των υπολογιστών και γίνονται κινήσεις για την εισαγωγή της(κι αυτό δεν είναι φήμη, όπως κάποιοι θα βιαστούν να πουν). Τα ρούχα μας, φροντίζουμε να είναι πάντα μιας γνωστής ξένης εταιρείας, γιατί αν φορέσουμε ελληνικά, μπορεί να μας πουν και βλάχους.. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα ακόμα. Η απορία μου είναι αν όντως χρειάζεται να κάνουμε τόσο μεγάλη "εισαγωγή" ξένου πολιτισμού, η απλά αναδεικνύουμε ένα σύνδρομο κατωτερότητος απέναντι στους υπόλοιπους λαούς. Ένα σύνδρομο κατωτερότητος που προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε, απλά και μόνο με το να τους μιμούμαστε. Τι φταίει κι από κει που κάποτε κάναμε μόνο "εξαγωγή πολιτισμού", φτάσαμε στο σημείο να "εισάγουμε" μόνο, και μάλιστα πολιτισμό πολύ κακής ποιότητας τις πιο πολλές φορές; Πραγματικά θα μ' ενδιέφερε ν' ακούσω και την δική σας άποψη.
  24. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Ίσως να είναι έτσι, αν είναι ο πρώτος σου λογαριασμός. Λόγω μετάβασης στο συμβόλαιο μπορεί να είχαν κάποιο πρόβλημα και δεν στα χρέωσαν. Λογικα θα στα χρεώσουν όλα μαζί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς. Εύχομαι να είναι όπως τα λες φιλαράκο, αν και δεν κάνουν τέτοια σφάλματα αυτοί :)
  25. Wirelessly posted (Vodafone/Sharp902SH/SHG001/1.0 Browser/UP.Browser/7.0.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Ext-J-Profile/JSCL-1.2.2 Ext-V-Profile/VSCL-2.0.0) Χλωμό το κόβω. Μια φιλη μου που έβαλε κάρτα κοσμοτε σε live κινητό, πάντως δεν δούλεψε κι ας της είχαν δώσει ρυθμίσεις απ' την κοσμοτέ για την συσκευή που είχε.
×
×
  • Create New...