Jump to content

Doctor Who (BBC)


just_a_comment
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Επειδή έχω έρθει σε επαφή με τη sci-fi πλευρά μου τώρα τελευταία :p ...

Χάζευα τα θρεντς που αφορούν sci-fi σειρές και συνειδητοποίησα ότι δεν έχουμε χωριστό θέμα για μία απο τις πιο ιστορικές, και -συμφωνα με το βιβλιο Guiness- τη μακροβιότερη, sci-fi σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης! Ντροπή!:O

 

Σε 2 χρόνια από τώρα η σειρά θα συμπληρώσει 50 (!!!) χρόνια ύπαρξης, από τα οποία, τουλάχιστον τα 32 παίζει ανελλειπώς (παραγωγή του BBC): η "κλασική" σειρά ξεκίνησε το 1963 και συνεχίστηκε σε 26 σεζόν μέχρι το 1989. Τη δεκαετία του '90 χάθηκε από τις οθόνες, με εξαίρεση μία τηλεταινία (αποτυχημένη πιλοτική προσπάθεια επανεκκίνησης) που βγήκε το 1996, και επέστρεψε κανονικά το 2005, με την 6η σεζόν της "νέας" σειράς να ξεκινάει φέτος την άνοιξη. Η σειρά και τα κεντρικά χαρακτηριστικά της εχουν αποκτησει εμβληματικό χαρακτήρα για τη Βρετανικη pop-culture και ειναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

 

Για όσους δε γνωρίζουν το "γιατρό" (χάνουν): Ο Doctor (το μόνο όνομα με το οποίο συστήνεται και επιμένει να τον φωνάζουν) είναι ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος του είδους Time lord: κύριος του χωροχρόνου. Ταξιδεύει με το διαστημόπλοιο/χρονομηχανή του που ονομάζεται TARDIS σε όλες τις πιθανές γωνιές και εποχές του σύμπαντος. Το TARDIS (Time and Relative Dimention in Space) απ'έξω είναι ένας μπλε αστυνομικός τηλεφωνικός θάλαμος απο αυτους που υπηρχαν στη Βρετανία της δεκαετιας του 60 (χρησιμευε για επειγουσες κλησεις στην αστυνομία), από μέσα όμως είναι ένα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων σκάφος, κέντρο του οποίου αποτελεί ένα πολύπλοκο πολύγωνο χειριστήριο, το οποίο ο γιατρός και οι εκάστοτε συνεπιβάτες/σύντροφοί του χειρίζονται με μία κάποια δυσκολία και...αυτοσχεδιασμό (επιστρατευοντας σφυριά, μανιβέλες, εσχατως και ενα φλιπεράκι).

 

Το κεντρικό εύρημα που επιτρέπει τη μακροζωία της σειράς είναι ότι ο γιατρός, ως timelord, εχει τη δυνατότητα να αναγενιέται ("regenerate") κάθε φορά που η ζωή του φτάνει στο τέλος της για τον ενα ή τον άλλο λόγο. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 11 γιατροί (7 στην "κλασική" σειρα, 1 στην τηλεταινία και 3 στη "νέα" σειρα), ο καθένας απο τους οποίους είναι η αναγέννηση του προηγούμενου. Παρόλο που είναι ο ίδιος "άνθρωπος" και η μνήμη και συνείδησή του μένει ανέπαφη, η διαδικασία της αναγέννησης δημιουργεί ένα νέο παρουσιαστικό κι ενα διαφορετικό χαρακτήρα, με διαφορετικά διακριτικά χαρακτηριστικά.

 

Τα σταθερά του χαρακτηριστικά είναι η περιεργεια, η όρεξη για περιπέτεια, ο θαυμασμός για κάθε είδους πολιτισμό και οργανισμό αλλά και το υποβόσκον βάρος της ηλικίας (είναι πάνω απο 900 χρονων) και της ευθύνης που ενέχει η ιδιότητά του (καλειται να παιρνει αποφασεις που αλλαζουν τη ροή της ιστοριας, παρόλο που του απαγορεύεται να παρεμβαίνει σε κάποια "σταθεροποιημενα" ιστορικά γεγονότα).

 

Αν και υποτιθεται οτι ταξιδεύει μόνος του, στην πραγματικότητα σχεδόν πάντα καταλήγει με έναν (συνήθως *μία*) συνοδό, είτε για ένα επεισόδιο, είτε για ολόκληρες σεζόν. Ο πρώτος γιατρός το 63 ταξίδευε με μια κοπελα που υποτιθεται οτι ηταν εγγονη του (νομιζω δε μαθαινουμε ποτε αν ήταν πραγματική κορη καποιου παιδιου του ή υιοθετημενη) απο κει κι έπειτα έχουν περασει απο διπλα του πολλες συνοδοι, με τις οποιες κάποιες φορές υποβόσκει και ένας ρομαντισμός, ο οποιος ομως σχεδον ποτε δεν εκδηλωνεται, αφου το εξωγηινο στυλ του γιατρου δεν το επιτρεπει.

 

Παρουσιάζεται να μισει τον πολεμο και ταξιδευει παντα χωρις οπλα, αλλα πολλες φορες αναγκάζεται να καταφύγει σ' αυτά, όταν αποτυχει καθε αλλη προσπαθεια διαπραγματευσης (συνηθως με εχθρικους εξωγηινους). Εχει κάποιους σταθερους εχθρους που επανέρχονται στη σειρά, πιο χαρακτηριστικοι ειναι οι Daleks, εξωγήινοι-πολεμικές μηχανές με μια αναγωρισιμη μονοτονη-κομπιουτεριστικη φωνη που συνηθως λέει το κλασικό πλεον "exteeerminaate". Στη σειρα του 2005, μαθαίνουμε οτι εχει μεινει μονος του απο ολο το ειδος των timelords, εξαιτιας ενος καταστροφικου πολέμου αναμεσα στους timelords και τα daleks, ο οποιος ηταν τοσο μεγαλων διαστασεων που κινδυνεψε να καταστρεψει το συμπαν...αυτό το γεγονός πολλες φορες φαινεται να εχει σημαδεψει το χαρακτηρα του (του δίνει μια σκοτεινοτητα, που ερχεται σε αντιθεση με το συνηθισμένο χαριτωμενο-κωμικό στυλ του) αλλα και τις αποφασεις που παιρνει.

http://www.doctor-who-toys.com/images-files/doctors.jpg

http://dyn4.media.forbiddenplanet.com/products/2131085.tiff.size-300_square-true.jpg

 

Αυτα σαν εισαγωγη (στις εικονες: οι 10 πρωτοι και η αφισα της νεας σεζον με τον 11ο -Matt Smith, για τον οποιο θα ναι η 2η σεζον). Εγω εχω δει λιγα επεισοδια της "κλασικης" σειρας αλλα ολόκληρη τη "νεα" σειρα του 2005 και δηλωνω μεγάλη φαν. Λατρευω το χαρακτηρα του γιατρου και τις 3 τελευταιες του ενσαρκωσεις (αν και ομολογουμενως, οπως και πολλοι, δε νομιζω να ξεπεράσω ποτέ τον υπέροχο David Tennant, γιατρο νουμερο 10 και 2ο για τη νέα σειρά).

 

Το κωμικό, λιγο αδεξιουτσικο, στυλακι, τις χαρακτηριστικές ατακες (το "spectacular!" του 9ου, το "allons-y!" του 10ου και το "geronimo!" του 11ου) απο τη μια, κι αυτή τη δραματικότητα της απέραντης μοναξιας αυτου που γνωριζει οτι ειναι ο τελευταιος του ειδους του, την αδυναμια του να προστατεψει ολους οσους τον βρισκονται στο δρόμο του απο την αλλη...Η σειρα εχει φοβερη φαντασία, ποτε δε στηριχθηκε στα εντυπωσιακα εφε (αν και υπαρχει σαφης αυξηση του budget και βελτιωση τα τελευταια χρόνια) γιατί βασιζεται κυριως στην εξυπναδα των ευρηματων και των διαλογων. Αυτη η ελευθερια κινησης στο χωρο και στο χρόνο δινει την ευκαιρια για απειρα διαφορετικα σεναρια, τα οποια μπορουν χαλαρά να συνεχισουν για άλλα 50 χρόνια, με τους γιατρους και την αξιολατρευτη εξωγηινη "βρεταν..ότητά" τους να διαδέχονται ο ενας τον αλλον...

 

Τιμή μου λοιπον ν' ανοιγω πρωτη (με 48 χρονια καθυστερηση) το θρεντ για τον αιωνιο χρονο-ταξιδιωτη, ελπιζω να χουν κατι να πουν εδω και οι υπολοιποι φαν, για το παρελθον, το παρον και το μελλον του...;)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είμαι fan του Doctor από το 1996.

Άλλαξε 3 φορές.. εκεί που πας να τους συνηθύσεις τους αλλάζουν..

 

κρίμα που δεν πρόβλεψαν το HD και τώρα όλες οι σεζόν πλην της 5ης δεν μπορούν να μεταφερθούν σε Blu-ray.

Link to comment
Share on other sites

Καλή ιδέα για το τόπικ, χρειαζοταν.

 

Καταρχάς να πω πως έχω δει επεισόδια από τη σύγχρονη αναβίωση της σειράς οπότε δεν μπορώ να πω τίποτα για την παλιά. Πρόκειται για μια σειρά που μου προξενεί ανάμικτα συναισθήματα. Το φιλόδοξο του εγχειρήματος είναι ότι έχοντας ένα διαστημόπλοιο/χρονομηχανή το μόνο που συνδέει τα επεισόδια μεταξύ τους είναι το βασικό καστ 2-3 ατόμων και ένα χαλαρό story arc που έχουμε κάθε χρόνο. Πέρα από αυτό κάθε επεισόδιο έχει άλλα σκηνικά, άλλους χαρακτήρες και άλλη ιστορία, συχνά και εντελώς διαφορετικό ύφος. Αν προσθέσεις σε αυτό την εγνωσμένη επιθυμία του BBC να διατηρήσει την απήχηση της σειράς στο παιδικό κοινό δημιουργείται μια περίεργη διχοτομία με μίνι sci-fi αριστουργήματα να διαδέχονται επεισόδια που με κάνουν να σκέφτομαι ότι "δεν είναι δυνατόν να κάθομαι να βλέπω αυτό το πράγμα".

Την έχω καταλάβει πάντως τη δομή του κάθε κύκλου περίπου οπότε ξέρω να φυλάγομαι: ένα καλό συνήθως εισαγωγικό επεισόδιο στο οποίο γνωρίζουμε το νέο Doctor ή/και τη νέα companion, δύο ιστορικά επεισόδια στα οποία ο Doctor πηγαίνει την companion στο παρελθόν για να την εντυπωσιάσει γνωρίζοντάς της μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, ένα dark sci-fi two parter που συνήθως είναι το highlight της σεζόν, ένα άθλιο two-parter με εχθρούς των οποίων τα κουστούμια θυμίζουν αποκριάτικες στολές για να πουλάει το BBC merchandising, ένα επεισόδιο με Daleks (exterminate!!!! :lol:) αν δεν είναι οι εχθροί του άθλιου two-parter που προανέφερα, ένα επεισόδιο στο πολύ μακρινό μέλλον που είναι hit & miss, και ένα διπλό ή τριπλό επεισόδιο φινάλε που απαντάει σε όλα τα hints που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν και το οποίο μπορεί να είναι από άψογο μέχρι άθλιο (τρίτη σεζόν :p).

 

Από τους Doctors θα έλεγα ότι ο Tenant ήταν αυτός που μου άρεσε λιγότερο από τους τρεις. Ο Eccleston ήταν πολύ καλός κατά την πρώτη σεζόν συν το ότι η σειρά ήταν ακόμη πολύ φρέσκια και γεμάτη ιδέες. Ο Tenant ως ο μακροβιότερος είχε την τύχη να παίξει σε απίστευτα classics (επεισόδιο με Weeping Angels & Carey Mulligan, διπλό επεισόδιο στη βιβλιοθήκη με River Song κλπ.) αλλά ποτέ δεν τον συμπάθησα ιδιαίτερα. Ο Matt Smith μου αρέσει πάρα πολύ, είναι πιο αστείος από τον Eccleston αλλά λιγότερο μελοδραματικός και cheesy από τον Tenant.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία παρουσίαση. Χρειαζόταν ένα αποκλειστικό θέμα για μια από τις καλύτερες σειρές και την μακροβιότερη όλων των εποχών.

 

Έχω παρακολουθήσει όλες τις νεότερες 5 σεζόν και την ταινία του 1996. Η ταινία είναι απλά καλή ενώ όλα τα επεισόδια, από το πρώτο με τον φανταστικό Eccleston μέχρι και το τελευταίο με τον επίσης καλό Matt Smith, είναι καταπληκτικά. Ο καλύτερος γιατρός για μένα είναι ο David Tennant. Τον λάτρεψα τόσο για την ερμηνεία του όσο και για τα καταπληκτικά επεισόδια που παρακολουθήσαμε κατά την θητεία του 005–2010). Περιμένω τον 6ο κύκλο.

Link to comment
Share on other sites

(marvin)^^ ναι ναι, όπως τα λες ειναι με τη δομή της καθε σεζον. Και ειναι γεγονος οτι η σειρα διατηρείται family friendly (για τους ενηλικες υποτιθεται υπαρχει το Torchwood)

 

Το ενδιαφερον ειναι οτι καμια σεζον δεν διατηρησε το ιδιο καστ με την προηγουμενη, το οποιο ειχε και θετικα και αρνητικα αποτελέσματα. Με τη Billie Piper -Rose Tyler ως συνοδο είχαμε δεθεί, γιατι ειχε φοβερη χημεία και με τον 9 και με το 10 και η απουσία της την 3η σεζον αντιμετωπιστηκε με μια αμηχανία που υπονομευσε τη Freema Agyeman-Martha Jones που υπο αλλες συνθηκες θα ταν πολύ καλή. Για μενα η πιο απολαυστικη σεζον ηταν η 4η, με τη θεόμουρλη Catherine Tate (respect) που επανεφερε το κωμικό στοιχείο αλλά είχε και τα σκοτεινα της σημεία. Το κανονικο φιναλε της 4ης ήταν νομιζω το πιο λυπητερο happy end που εχω δει σε σειρα.

 

Τωρα για το Matt Smith, εχει 2 βασικα "μειονεκτηματα": διαδεχτηκε τον Tennant που ειχε αρχισει να ταυτίζεται με το χαρακτηρα και ειχε τεραστιο fan base, και είναι πολύ μικρότερος απο το μεσο ορο ηλικιας ολων των υπολοιπων γιατρών, πραγμα που ξενίζει λιγο και δυσκολευει την εμφανιση της "σκοτεινης" διαστασης του χαρακτηρα που κουβαλαει 900 χρονια στην πλατη του. Κατα τα άλλα πιστευω κι εγω οτι θα μπορουσε να χαρακτηριστεί ο τέλειος Doctor. Εχει πιασει αψογα το ρολο και χειριστηκε πανεξυπνα τη μεταβαση (διατηρησε καποια απο τα δυνατα σημεία του 10ου, αλλα εισηγαγε και τα δικα του). Μακαρι να μεινει στο ρολο για αρκετα χρόνια....αν μεινει τοσο ωστε να μεγαλωσει καπως και να παιξει σε κλασικα επεισοδια, τοτε σιγουρα εχει ελπιδες να γινει "ο απολυτος doctor" (τιτλο τον οποιο μεχρι τωρα κατεχει αδιαφιλονικητα ο 4ος γιατρος Tom Baker)

 

Εδιτ: οχι, τελικά το παιρνω πισω αυτο που είπα οτι δεν μπορω να ξεπεράσω τον 10:

Edited by just_a_comment
Link to comment
Share on other sites

(marvin)^^ ναι ναι, όπως τα λες ειναι με τη δομή της καθε σεζον. Και ειναι γεγονος οτι η σειρα διατηρείται family friendly (για τους ενηλικες υποτιθεται υπαρχει το Torchwood)

 

Το Torchwood δε μου αρέσει ιδιαίτερα. Έχω δει μερικά σκόρπια επεισόδια και όλη τη μίνι σειρά "Children of Earth" που υποτίθεται ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει κάνει το Torchwood και δεν με τράβηξε. Ο Captain Jack ενώ μου αρέσει στο Doctor Who εδώ που πρέπει να πάρει τη σειρά πάνω του μου φαίνεται λίγος ενώ η πρωταγωνίστρια είναι τόσο άχαρη που κάνει την Olivia του Fringe να θυμίζει Grace Kelly. :p

 

Το ενδιαφερον ειναι οτι καμια σεζον δεν διατηρησε το ιδιο καστ με την προηγουμενη, το οποιο ειχε και θετικα και αρνητικα αποτελέσματα. Με τη Billie Piper -Rose Tyler ως συνοδο είχαμε δεθεί, γιατι ειχε φοβερη χημεία και με τον 9 και με το 10 και η απουσία της την 3η σεζον αντιμετωπιστηκε με μια αμηχανία που υπονομευσε τη Freema Agyeman-Martha Jones που υπο αλλες συνθηκες θα ταν πολύ καλή. Για μενα η πιο απολαυστικη σεζον ηταν η 4η, με τη θεόμουρλη Catherine Tate (respect) που επανεφερε το κωμικό στοιχείο αλλά είχε και τα σκοτεινα της σημεία. Το κανονικο φιναλε της 4ης ήταν νομιζω το πιο λυπητερο happy end που εχω δει σε σειρα.

 

Το τρέιλερ της έκτης σεζόν δείχνει ότι θα έχουμε ακριβώς το ίδιο καστ με την πέμπτη, δηλαδή εκτός από τον Eleven (Matt Smith) θα έχουμε πάλι Amy Pond, Rory και River Song. Κάτι που προσωπικά πολύ με χαροποιεί γιατί τους συμπαθώ πολύ και τους τρεις.

 

Για τις companions τώρα:

 

Η Rose μου άρεσε πολύ όσο έπαιζε τακτικά στις δύο πρώτες σεζόν. Όταν άρχισαν να την πηγαινοφέρνουν χωρίς λόγο κάθε τρεις και λίγο και την έδειχναν για μισό δευτερόλεπτο και μας έλεγαν πόσο special είναι και πόσο αγαπάει τον Doctor κλπ. το κούρασαν.

Η Martha ήταν η πιο αδιάφορη από τις τέσσερις όντως, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν καλή. Αλλά και αυτόν τον χαρακτήρα τον κατέστρεψαν αφού έφυγε ...κάνοντάς την μέλος της UNIT. What the hell?

Η Donna ήταν καταπληκτική στο πρώτο special που είχε παίξει. Πραγματικά είχε κάνει μια εντελώς αδιάφορη κατά τα άλλα ιστορία σκέτη απόλαυση. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να πάει όλη η σεζόν έτσι αλλά και στα δραματικά κομμάτια που της έδωσαν ήταν πάρα πολύ καλή. Το ότι δεν υπήρχε καμία ερωτική έλξη με τον Doctor ήταν πάντως κάτι που έλειπε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τουλάχιστον την άφησαν (σχεδόν) ήσυχη στη συνέχεια.

Τέλος η Amy Pond νομίζω πως είχε την καλύτερη σεζόν κάποιας companion ως τώρα. Είναι το ίδιο sexy με την Rose, πιο αστεία, πανέξυπνη και έχει φοβερή χημεία με τον Doctor. Από την άλλη δεν της έχουν γράψει ακόμα κάποια iconic στιγμή σαν την πτήση της Rose με το ζέπελιν εν μέσω του γερμανικού βομβαρδισμού.

 

Και επειδή το ξέχασα πριν, τρελαίνομαι για το μουσικό θέμα και τους τίτλους αρχής του Doctor Who.

Edited by marvin

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Doctor Who Minisodes

 

Έτσι για να μας ανοίγει η όρεξη για τον έκτο κύκλο. :)

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μόλις ξεκίνησε ο νέος κύκλος (το πρώτο επεισόδιο μεταδόθηκε πριν 2 ώρες) και είναι πολύυυυ σκοτεινό/μυστηριώδες/τρομακτικό >ε, για τα δεδομένα της σειράς πάντα και στο κάπως παραμυθένιο στυλ που έχει η σειρά από τότε που ανέλαβε ο 11ος και ο Steven Moffat.

 

Το επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Elisabeth Sladen (Sarah Jane Smith) που πέθανε πριν λίγες μέρες. Η εξαιρετική ηθοποιός συνδέθηκε για σχεδόν 40 χρόνια με τη σειρά, ξεκινώντας ως συνοδός του 3ου Doctor το 1973, συνεχίζοντας στη χρυσή εποχή της σειράς με τον 4ο Doctor μέχρι το 1976 και επανερχόμενη στα διάφορα specials μέχρι την αναβίωση της σειράς από την οποία, εκτός από κάμποσα γκεστ, απέκτησε το δικό της spin-off The Sarah Jane Adventures, που απευθυνόταν κυρίως στο παιδικό κοινό (CBBC) και αυτή την εποχή βρισκόταν μεταξύ 4ης και 5ης σεζόν. Ήταν η αγαπημένη συνοδός του Ντόκτορ τριών διαφορετικών γενιών (και η δική μου αγαπημένη)...:(

 

Κατα τα άλλα η σεζόν ξεκινάει πολύ δυναμικά και πιστεύω οτι το λιγότερο θα κρατηθεί στα περσινα στάνταρ και θα μπορούσε και να τα ξεπεράσει, αφού το τιμ των πρωταγωνιστών είναι το μόνο που συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στη νέα σειρά...

 

έχει βγει ήδη στα γνωστα μερη φυσικα, οποτε όσοι πιστοί...;)

 

 

[εεεμ..."όσοι πιστοί" μάλλον τώρα πηγαίνουν στην ανάσταση, αλλα εμείς εδώ στην αγγλία δεν είχαμε easter day, είχαμε doctor who day :p]

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το επεισόδιο. Ουσιαστικά δεν έμοιαζε καθόλου με πρεμιέρα βέβαια, αν εξαιρέσουμε το διάστημα που υποτίθεται ότι πέρασε ο Doctor μακριά από τους Ponds :p

Υποθέτω ότι εξηγείται από το ότι για πρώτη φορά δεν είχαμε αλλαγές στο καστ φέτος αλλά από την άλλη αν κάποιος προσπαθήσει να ξεκινήσει τη σειρά τώρα δε θα καταλάβει τίποτα και θα τον πιάσει πονοκέφαλος.

Κατά τα άλλα ήταν πολύ σκοτεινό, με αρκετό χιούμορ και αγωνία για το επόμενο.

 

Υ.Γ. RIP Elizabeth Sladen.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

Έλεγα να ξεκινήσω και εγώ τη σειρά, αλλά επειδή είναι...ιδιαίτερη σειρά, ήθελα να ρωτήσω πρώτα εσάς που το βλέπετε: από ποιό επεισόδιο/σεζόν να ξεκινήσω ώστε να καταλαβαίνω και τίποτα; :p

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Έλεγα να ξεκινήσω και εγώ τη σειρά, αλλά επειδή είναι...ιδιαίτερη σειρά, ήθελα να ρωτήσω πρώτα εσάς που το βλέπετε: από ποιό επεισόδιο/σεζόν να ξεκινήσω ώστε να καταλαβαίνω και τίποτα; :p

 

3 επιλογές:

 

ή 1x01 (2005) να πάρεις δηλαδή την αναβιωμένη σειρά από την αρχή από τον 9ο Doctor και να τη δεις μέχρι σήμερα...είναι γύρω στα 75 επεισόδια έτσι αλλά αξίζει εντελώς τον κόπο imho.

 

ή 2x00 (The X-mas Invasion)&2x01 Nα την πιάσεις από την περίοδο David Tennant (10ος Doctor)

 

ή 5x01 Nα την πιάσεις από την περίοδο Matt Smith (11ος). Παρόλο που θα μπορούσες άνετα να ξεκινήσεις από κει, πρέπει να χεις δει τα επεισόδια "Silence in the Library"/"Forrest of the Dead" (4η σεζόν) για να καταλαβεις κάποια πραγματα στην πέμπτη και κυρίως στην πρεμιέρα της 6ης σεζόν. Επίσης αν δε σκοπεύεις να δεις ολόκληρες τις πρώτες 4 σεζόν, μη χάσεις με τίποτα το "Blink" (3η σεζον).

 

Για συνδεση με την ιστορία της σειράς, θα πρότεινα την πρώτη ιστορία "An unearthly child" (4 μερη υπάρχει και στο youtube) και τη δεύτερη, όπου θα γνωρίσεις τους πιο ιστορικούς κακους της σειρας. Επίσης οποιοδήποτε απο τον Tom Baker. Εχοντας πάντα υπόψη σου οτι η κλασική σειρά είναι τρελό καλτ, με ελάχιστο μπάτζετ.

 

Εμ...υπάρχει και μία τέταρτη επιλογή που είναι να το πιάσεις από το 1963 και να δεις όλα τα επεισόδια με τη σειρά μέχρι σήμερα, αλλά αυτό συνεπάγεται ανελέητο κάψιμο και δε νομίζω να το χει κάνει ποτέ κανεις :knife:

 

Τελος, ό,τι κι αν κανεις μη δεις την ταινία του 1996. Είναι πολύ άσχημη αμερικανιά.

Edited by just_a_comment
Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα να ξεκινήσεις είτε από την πέμπτη (νέος Doctor, νέα companion και ίσως πάνω απ' όλα νέος showrunner) είτε από την πρώτη. Μην ξεκινήσεις από τη δεύτερη, αφενός γιατί τη θεωρώ σχετικά μέτρια, αφετέρου γιατί αν είναι να πας τόσο πίσω αξίζει οπωσδήποτε να δεις και την πρώτη.

Εγώ είδα πρώτα την πέμπτη και μετά το έπιασα από την πρώτη.

(Για οτιδήποτε παίχθηκε πριν από το 2005 δεν έχω άποψη αλλά αν κάνεις μαραθώνιο 32 σεζόν πες μας οπωσδήποτε τις εντυπώσεις σου :rolleyes:)

 

Αν θες επειδή κάθε σεζόν έχει κάποια επεισόδια που μπορείς εύκολα να τα αποφύγεις (κάποια fillers και κάποια άλλα εντελώς παιδικά) μπορώ ευχαρίστως να σου κάνω μια λίστα με τα επεισόδια που πρέπει οπωσδήποτε να δεις και με αυτά που θα σου πρότεινα να αγνοήσεις.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

3 επιλογές:

 

ή 1x01 (2005) να πάρεις δηλαδή την αναβιωμένη σειρά από την αρχή από τον 9ο Doctor και να τη δεις μέχρι σήμερα...είναι γύρω στα 75 επεισόδια έτσι αλλά αξίζει εντελώς τον κόπο imho.

 

ή 2x00 (The X-mas Invasion)&2x01 Nα την πιάσεις από την περίοδο David Tennant (10ος Doctor)

 

ή 5x01 Nα την πιάσεις από την περίοδο Matt Smith (11ος). Παρόλο που θα μπορούσες άνετα να ξεκινήσεις από κει, πρέπει να χεις δει τα επεισόδια "Silence in the Library"/"Forrest of the Dead" (4η σεζόν) για να καταλαβεις κάποια πραγματα στην πέμπτη και κυρίως στην πρεμιέρα της 6ης σεζόν. Επίσης αν δε σκοπεύεις να δεις ολόκληρες τις πρώτες 4 σεζόν, μη χάσεις με τίποτα το "Blink" (3η σεζον).

 

Για συνδεση με την ιστορία της σειράς, θα πρότεινα την πρώτη ιστορία "An unearthly child" (4 μερη υπάρχει και στο youtube) και τη δεύτερη, όπου θα γνωρίσεις τους πιο ιστορικούς κακους της σειρας. Επίσης οποιοδήποτε απο τον Tom Baker. Εχοντας πάντα υπόψη σου οτι η κλασική σειρά είναι τρελό καλτ, με ελάχιστο μπάτζετ.

 

Εμ...υπάρχει και μία τέταρτη επιλογή που είναι να το πιάσεις από το 1963 και να δεις όλα τα επεισόδια με τη σειρά μέχρι σήμερα, αλλά αυτό συνεπάγεται ανελέητο κάψιμο και δε νομίζω να το χει κάνει ποτέ κανεις :knife:

 

Τελος, ό,τι κι αν κανεις μη δεις την ταινία του 1996. Είναι πολύ άσχημη αμερικανιά.

 

Δηλαδή στο net το 1x01 αντιστοιχεί στα επεισόδια του 2005, έτσι;

Επίσης, φαντάζομαι εννοείς ότι από το 2005 μέχρι σήμερα είναι 75 τα επεισόδια, σωστα; Εντάξει...δεν είναι και πάρα πολλά, και δεν είναι ότι βιάζομαι κιόλας να τα δω οπότε μπορεί να το πάω σιγά σιγά από εκεί.

 

Θα έλεγα να ξεκινήσεις είτε από την πέμπτη (νέος Doctor, νέα companion και ίσως πάνω απ' όλα νέος showrunner) είτε από την πρώτη. Μην ξεκινήσεις από τη δεύτερη, αφενός γιατί τη θεωρώ σχετικά μέτρια, αφετέρου γιατί αν είναι να πας τόσο πίσω αξίζει οπωσδήποτε να δεις και την πρώτη.

Εγώ είδα πρώτα την πέμπτη και μετά το έπιασα από την πρώτη.

(Για οτιδήποτε παίχθηκε πριν από το 2005 δεν έχω άποψη αλλά αν κάνεις μαραθώνιο 32 σεζόν πες μας οπωσδήποτε τις εντυπώσεις σου :rolleyes:)

 

 

Αμα κάνω μαραθώνιο 32 σεζόν δε νομίζω πως θα ζήσω για να σας γράψω εντυπώσεις. Ή και αν ζήσω, νομίζω θα μιλάω σε όρους Doctor Who και δε θα με καταλαβαίνει κανείς :p

 

Αν θες επειδή κάθε σεζόν έχει κάποια επεισόδια που μπορείς εύκολα να τα αποφύγεις (κάποια fillers και κάποια άλλα εντελώς παιδικά) μπορώ ευχαρίστως να σου κάνω μια λίστα με τα επεισόδια που πρέπει οπωσδήποτε να δεις και με αυτά που θα σου πρότεινα να αγνοήσεις.

 

Όχι ρε συ, εντάξει, μη σε βάζω σε κόπο.

Απλά επειδή σκέφτομαι όντως να το πάω από την πρώτη σεζόν του 2005, πείτε μου στο περίπου τα πολύ σημαντικά να ξέρω ότι αυτά πρέπει οπωσδηποτε να τα δω και θα βρω (φαντάζομαι) μια άκρη.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στο net το 1x01 αντιστοιχεί στα επεισόδια του 2005, έτσι;

Επίσης, φαντάζομαι εννοείς ότι από το 2005 μέχρι σήμερα είναι 75 τα επεισόδια, σωστα; Εντάξει...δεν είναι και πάρα πολλά, και δεν είναι ότι βιάζομαι κιόλας να τα δω οπότε μπορεί να το πάω σιγά σιγά από εκεί.

 

Nαι κατά κανόνα το 1x01 αναφέρεται στο 1ο επεισόδιο του newWho το οποίο λέγεται "Rose".

 

Κάθε σεζόν έχει 13 επεισόδια + 1 χριστουγενιάτικο (το οποίο συνήθως δεν πολυαξίζει). Η 4η σεζόν αποτελεί ειδική περίπτωση γιατί μετά το κανονικό φινάλε 4x13 υπήρξαν 4 εξτρα επεισόδια (κάποιοι τα θεωρούν "σεζόν 4 1/2").

 

Αν ξεκινήσεις απο την αρχή της 1ης σεζόν πάντως δε θα χεις απορίες και θα μπεις και στο κλιμα πολύ καλύτερα. Επίσης, να ξέρεις οτι η σειρά είναι του στυλ "δως της αλλη μία ευκαιρια", δηλαδή, το πρώτο επεισόδιο μπορεί να σου φανεί χαζομάρα/παιδικό/κλπ και το δεύτερο οτι έχει αφελή εφέ, αλλά σιγα σιγά μπαίνεις στο νόημα και εκτιμάς τη βαθύτερη αξία της σειράς.

Link to comment
Share on other sites

Όχι ρε συ, εντάξει, μη σε βάζω σε κόπο.

Απλά επειδή σκέφτομαι όντως να το πάω από την πρώτη σεζόν του 2005, πείτε μου στο περίπου τα πολύ σημαντικά να ξέρω ότι αυτά πρέπει οπωσδηποτε να τα δω και θα βρω (φαντάζομαι) μια άκρη.

 

Σιγά τον κόπο. Θα σου γράψω τη γνώμη μου και φαντάζομαι ότι θα σχολιάσει και η just_a_comment γιατί μερικά επεισόδια μου λείπουν και εμένα.

 

Από την πρώτη οπωσδήποτε: 1x01 Rose, 1x06 Dalek, 1x08 Father's Day, 1x09-10 The Empty Child/The Doctor Dances (super classic), και το διπλό φινάλε 1x12-13. Επίσης τα 1x02 The end of the world και 1x03 The Unquiet Dead βλέπονται πολύ ευχάριστα ενώ το 1x07 (The Long Game) είναι αρκετά καλό και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα το φινάλε. Μην δεις τα 1x03-04, ενώ τέλος το 1x11 δεν το έχω δει για κάποιο λόγο.

Το special "The Christmas Invasion" οπωσδήποτε γιατί είναι η πρώτη εμφάνιση του 10ου.

 

Από τη δεύτερη τα τέσσερα πρώτα είναι καλά έως πολύ καλά όπως και τα 2x08-09. Το διπλό season φινάλε είναι κάπως μέτριο κατά τη γνώμη μου αλλά σημαντικό. Το special "The Runaway Bride" αξίζει να το δεις μόνο και μόνο για την Catherine Tate.

 

Από την τρίτη τα τρία πρώτα είναι πολύ καλά, τo 3x07 επίσης, τα 3x08-09 πολύ σημαντικά. Το 3x10 είναι το Blink που είναι ίσως το πιο διάσημο επεισόδιο του New Who και προφανώς ανήκει στα απαραίτητα. To τριπλό season finale ξεκινάει με ένα τρομερό επεισόδιο (3x11) και στα επόμενα 2 χαλάει αρκετά αλλά δεν παύει να είναι φινάλε.

Το Special Voyage of the Damned δεν το έχω δει. Πάντως παίζει η Kylie Minogue.

 

H τέταρτη ξεκινάει και πάλι με τρία πολύ καλά επεισόδια, τα 4x04-05 είναι άθλια, 4x06 και 4x07 πολύ καλά, τα 4x08-09 (Silence in the Library/Forest of the Dead) απαραίτητα, ενώ και το 4x10 είναι πολύ καλό. Μετά έχουμε τριπλό season finale, με το 4x11 να είναι ένα κλασικό what if επεισόδιο που μπορείς να αποφύγεις αλλά δεν είναι άσχημο. Τα 4x12-13 είναι το φινάλε και δεν είναι κάτι σπουδαίο αλλά μαζεύονται οι πάντες οπότε αξίζει να το δεις.

 

Από τα specials του 2009 το μόνο πραγματικά καλό ήταν το τρίτο, "The Waters of Mars". Τα επόμενα δύο (The End of time 1&2) είναι ο αποχαιρετισμός του 10ου (Tennant) και είναι κουραστικά αλλά αρκετά σημαντικά για τη μυθολογία της σειράς.

 

Την πέμπτη σου προτείνω να την δεις την ολόκληρη. Δεν είναι όλα τα επεισόδια απαραίτητα αλλά από την άλλη κανένα δεν είναι άσχημο. Τα καλύτερα είναι το πρώτο (the eleventh hour), τα 5x04-05, το 5x10 (Vincent & the Doctor) και το διπλό φινάλε. Επίσης το special (A Christmas Carol) ήταν πολύ καλό.

Edited by marvin

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

Wow!

Thanks για την ανάλυση, marvin. :)

 

Θα ξεκινήσω με την πρώτη.

Μια ερώτηση μόνο: τα specials που αναφέρεις είναι noncanonical; Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το Doctor Who, αλλά συνήθως τα specials δεν είναι απαραίτητα για την υπόθεση. Απλά π.χ. στα specials του 2009 λες πως είναι ο αποχεραιτισμός του 10ου. Αυτό δεν είναι κάτι που κανονικά μοιάζει με φινάλε σεζόν;

Ή τα έχω μπερδέψει;

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Wow!

Thanks για την ανάλυση, marvin. :)

 

Θα ξεκινήσω με την πρώτη.

Μια ερώτηση μόνο: τα specials που αναφέρεις είναι noncanonical; Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το Doctor Who, αλλά συνήθως τα specials δεν είναι απαραίτητα για την υπόθεση. Απλά π.χ. στα specials του 2009 λες πως είναι ο αποχεραιτισμός του 10ου. Αυτό δεν είναι κάτι που κανονικά μοιάζει με φινάλε σεζόν;

Ή τα έχω μπερδέψει;

 

Δεν είναι non-canonical με την έννοια ότι αυτά που συμβαίνουν είναι σαν να μην υπάρχουν για τις main series αλλά οι υποθέσεις τους είναι self-contained. Το "The End of Time" αποτελεί κατά κάποιο τρόπο εξαίρεση ως προς αυτό και λόγω θέματος αλλά κυρίως γιατί αυτός που θα πάει κατευθείαν από το τέλος της τέταρτης σεζόν στην πέμπτη θα έχει χάσει τον αποχαιρετισμό του 10ου και τη μεταμόρφωση του στον 11ο. Μάλιστα το 5x01 ξεκινά ακριβώς με τη συνέχεια της τελευταίας σκηνής του The End of Time. Αυτή η σκηνή όμως θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προστεθεί (με προσαρμογές) στο 4x13 αν δεν είχαν προγραμματίσει τα εμβόλιμα specials, που όπως είπε και η just a comment δεν ήταν απλά specials αλλά έπαιζαν το ρόλο μιας σεζόν 4,5.

Αντιθετα, στο πέρασμα από τον 9ο στον 10ο αυτός που δε θα δει το Christmas Special δεν θα έχει κανένα πρόβλημα continuity.

Edited by marvin

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Καλά έτσι κι αλλιώς αν μου αρέσει η σειρά στις πρώτες μια-δυο σεζόν πολύ πιθανό να τις δω τις υπόλοιπες ολοκληρωμένες με τα special.

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Σιγά τον κόπο. Θα σου γράψω τη γνώμη μου και φαντάζομαι ότι θα σχολιάσει και η just_a_comment γιατί μερικά επεισόδια μου λείπουν και εμένα.

Ευχαρίστησίς μου να σχολιάσω, τι κόπος, αφού έχει πλάκα! :D Γενικά, δεν μπορώ να πω "να αποφύγεις το τάδε επεισόδιο" γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα βρει ο άλλος ενδιαφέρον, αλλά μπορώ κι εγώ να πω για κάποια επεισόδια να μην περιμένεις πολλά.

 

Μην δεις τα 1x03-04, ενώ τέλος το 1x11 δεν το έχω δει για κάποιο λόγο.

Το special "The Christmas Invasion" οπωσδήποτε γιατί είναι η πρώτη εμφάνιση του 10ου.

Οντως τα 1x03-1x04 είναι λίγο αηδία, τα πιο αδύναμα της σεζόν, αλλά έχουν και πλάκα οπότε εντάξει δεν είναι και "don't even bother". Το 1x11 ουτε εγω το χα δει! Το είδα πολύ αργότερα απο την υπόλοιπη σεζον, νομιζω κατι έφταιγε στο αρχείο που είχα κατεβάσει γι' αυτό. Αλλα, marvin, είναι πάλι ένας από τους χαρακτήρες του 3ου&4ου επεισοδίου, οπότε μάλλον δε θα σ' αρεσει. Παρ' όλα αυτά έχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον γενικό θεμα τύπου ηθικό δίλημμα και το συστήνω στο DesertS γιατί νομίζω κάποτε είχαμε μια σχετική συζήτηση (βλ. θανατική ποινή).

Όσο για το special, είναι must λόγω πρώτης εμφάνισης του 10, αλλά είναι κάπως χοντροκομμένο.

 

Στη δεύτερη ανήκουν κάποια που παραδοσιακά θεωρούνται απο τα χειρότερα της σειράς. Το χειρότερο απ' όλα για μενα είναι το Love and Monsters. Αυτό θα λεγα να μην το δεις καν, αφου ουτε που παιζει ο Doctor και το "τερας" της ιστορίας προέκυψε απο κάποιο παιδικό διαγωνισμό. Τα άλλα που θεωρουνται κακά είναι το The idiot's Lantern (εμενα μ' αρεσε) και το Fear Her (αδιάφορο).

 

Για την τρίτη συμφωνώ με το marvin.

Το Special Voyage of the Damned δεν το έχω δει. Πάντως παίζει η Kylie Minogue.

Ψιλοχάλια είναι...αλλά άμα θες να δεις την Kylie...;)

 

Για την τέταρτη και για την 4.5 (τα extras) επίσης συμφωνώ. Όσο για την 5η, αν είσαι προετοιμασμένος για την αλλαγή ύφους (στο πιο παραμυθένιο, οπως έχω ξαναπει) πιστεύω ότι είναι η πιο απολαυστική (με κάπως πιο αδιαφορα τα 5x08 κ 5x09). [<--εκανα Edit στους αριθμους γιατι τα μπερδεψα! Επισης να προσθεσω οτι μπορει να ναι καπως πιο αδιαφορα αλλα δε γινεται να τα παραλειψεις γιατί δε θα καταλάβεις τι γίνεται μετα]

 

ε, αυτά, καλή απολαυση!

Edited by just_a_comment
Link to comment
Share on other sites

Το 1x11 ουτε εγω το χα δει! Το είδα πολύ αργότερα απο την υπόλοιπη σεζον, νομιζω κατι έφταιγε στο αρχείο που είχα κατεβάσει γι' αυτό. Αλλα, marvin, είναι πάλι ένας από τους χαρακτήρες του 3ου&4ου επεισοδίου, οπότε μάλλον δε θα σ' αρεσει.

 

Ά, μπράβο - δεν είχα ήχο και είδα ότι ήταν πάλι με τους Slitheen και δεν ασχολήθηκα περισσότερο.

 

Στη δεύτερη ανήκουν κάποια που παραδοσιακά θεωρούνται απο τα χειρότερα της σειράς. Το χειρότερο απ' όλα για μενα είναι το Love and Monsters. Αυτό θα λεγα να μην το δεις καν, αφου ουτε που παιζει ο Doctor και το "τερας" της ιστορίας προέκυψε απο κάποιο παιδικό διαγωνισμό. Τα άλλα που θεωρουνται κακά είναι το The idiot's Lantern (εμενα μ' αρεσε) και το Fear Her (αδιάφορο).

 

Ναι, επειδή έκανα και εγώ catch-up κάποια επεισόδια που δεν θεωρούνται καλά τα άφησα απ' έξω επίτηδες ενώ μερικά απλά έτυχε να μην τα δω. Αυτά τα τρία από τη δεύτερη δεν τα έχω δει όπως δεν έχω δει και το διπλό με τους Cybermen.

 

Την τρίτη την έχω δει μισή στον ΣΚΑΪ και μισή από κατέβασμα. Εκτός από το special με την Kylie μου λείπουν επίσης το διπλό των Daleks και το The Lazarus Experiment (3x06).

 

Από τέταρτη, specials και πέμπτη έχω δει τα πάντα. Ακόμα και το διπλό με τους Sontarans, ακόμα και το special με τις υπερφυσικές μύγες :rolleyes:

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

Και μια ερώτηση που ξέχασα να σας κάνω προχθές.

Θυμίζει καθόλου Torchwood η σειρά;

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Και μια ερώτηση που ξέχασα να σας κάνω προχθές.

Θυμίζει καθόλου Torchwood η σειρά;

Δεν εχω δει καθόλου Torchwood, αλλά από το γεγονός ότι πολλοί φαν του DW βρίσκουν το Torchwood ελεεινό θα λεγα πως όχι.

 

Όσο για το σημερινό επεισόδιο...αχ, "με καίει η κεφάλα μου" :heat::shock:

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω δει καθόλου Torchwood, αλλά από το γεγονός ότι πολλοί φαν του DW βρίσκουν το Torchwood ελεεινό θα λεγα πως όχι.

 

Κατάλαβα.:p

Thanks!

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Και μια ερώτηση που ξέχασα να σας κάνω προχθές.

Θυμίζει καθόλου Torchwood η σειρά;

 

Ο Captain Jack ξεκίνησε σαν δευτερεύων χαρακτήρας και η δεύτερη σαιζόν είναι λίγο πολύ βασισμένη γύρω από την ιστορία του Torchwood Institute. Αλλά σαν ύφος δε μοιάζουν καθόλου και προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου το Torchwood.

 

Όσο για το σημερινό επεισόδιο...αχ, "με καίει η κεφάλα μου" :heat::shock:

 

Που ξεφυτρώνουν αυτοί οι Time Lords; :p

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...