Jump to content

Laptop Battery

dio
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Πηρα εναν laptop ACER ASPIRE 1605DLC. Το προβλημα μου ειναι πως να χειριστω την μπαταρια του. Σκοπευω να τον χρησιμοποιω σχεδον αποκλειστικα με ρευμα. ΤΟ θεμα ειναι οτι η μπαταρια ειναι ενσωματωμενη στο καπακι οποτε αν την βγαλω δημηιουργηται ενα κενο στο κατω μερος του laptop. Υπαρχει προβλημα αν εχω την μπαταρια επανω στον laptop και τον laptop στο ρευμα? Εαν βαλω ενα χαρτακι στις επαφες της μπαταριας υπαρχει κινδυνος να δημιουργησω προβλημα στον laptop η στην μπαταρια?

Επισης εχω παρατηρησει οτι οταν εχω τον laptop στο ρευμα με την μπαταρια πληρως φορτισμενη το led της φορτισης αναβοσβυνει. ΤΙ σημαινει αυτο?

Σταματήστε το Internet να κατέβω...

Δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα αν αφήσεις τη μπαταρία πάνω στον notebook όσο δουλεύεις με το ρεύμα. Όσες ώρες και αν δουλεύεις. Ίσα ίσα που δουλεύει και σαν σταθεροποιητής της τάσης αν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα :) .

Ακόμη και όταν είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία συνεχίζει να φορτίζεται με την λειτουργία trickle charging (αν θυμάμαι καλά...). Γιατί ακόμη και όταν είναι σβηστός ένας Η/Υ, η μπαταρία του χάνει λίγο λίγο την αποθηκευμένη ενέργεια.

Andreas Tsouchlaris

autoexec.gr - Η ελληνική κοινότητα των IT Pros

dotNetZone.gr - Η δύναμη των Ελλήνων developers!

Hellenic Mobility Club - The Greek Mobile Computing Community - Πρώην Hellenic Club Pocket PC

Ακόμη και όταν είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία συνεχίζει να φορτίζεται με την λειτουργία trickle charging (αν θυμάμαι καλά...). Γιατί ακόμη και όταν είναι σβηστός ένας Η/Υ, η μπαταρία του χάνει λίγο λίγο την αποθηκευμένη ενέργεια.

Και ακριβώς αυτό καταστρέφει την μπαταρία. Κανονικά η μπαταρία όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πρέπει να αποθηκεύεται γύρω στο μισό φορτισμένη. ΗΡ και fujitsu-siemens που χρησιμοποιώ συνιστούν να βγάζεις την μπαταρία για μόνιμη χρήση με ρεύμα... Το κενό δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα δημιουργεί, εκτός από αυτό που μου είπε ο τεχνικός της fujitsu-siemens... "Θα χάσει την ισοροπία του" ... Α και εγώ ήθελα να το βάλω να κάνει ακροβατικά... :confused:

[imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign]

rigasnic :: The ex-night shift ::

Έτσι ακριβώς, πρέπει να βγαίνει η μπαταρία. Για να καταλάβεις τι ακριβώς μπορεί να συμβεί σε ένα πιο παλιό laptop που έχω Toshiba με μπαταρία λιθίου, επειδή το είχα συνέχεια στην πρίζα στο τέλος (δηλαδή τώρα) η μπαταρία τελειώνει όταν η ένδειξη είναι κοντά στο 50% !!!
Βαρέθηκα με αυτά που ακούω...

Τι λέτε ρε παιδιά. Αυτά τα προβλήματα με τις μπαταρίες υπήρχαν πριν από καιρό. Notebook αγορασμένο το 2003 με μπαταρία που παρουσιάζει φαινόμενο "μνήμης"; Θα τρελλαθούμε εντελώς! Θέλω κείμενο από επίσημο site που να περιγράφει χρήση όπως την περιγράφετε... ;)

Andreas Tsouchlaris

Hellenic Mobility Club - The Greek Mobile Computing Community - Πρώην Hellenic Club Pocket PC

Και για περισσότερες λεπτομέρεις ένα άρθρο του PC Magazine (2002):

Treat Your Batteries Right

The lithium ion batteries used in all but the cheapest notebooks don't suffer from the memory effect that hampered first-generation (nickel cadmium) and, to a lesser extent, second-generation (nickel hydride) batteries. A battery suffering from memory effect is unable to charge fully if it was not completely discharged before being charged previously.

According to some researchers, though, lithium ion batteries also benefit from a full discharge followed by a full recharge every three months. To achieve full discharge, you must disable the triggers that put the system into standby at 10 percent battery life and into hibernation at 3 percent. You want to run the battery down to 0.

Under Windows XP, do this: Click on Control Panel | Performance and Maintenance | Power Options | Alarms. Make sure the actions for both Low Battery Alarm and Critical Battery Alarm are unchecked (set Action to No action). To speed up rundown, you may want to put the system into full-power mode. Set the screen to full brightness and disable screen blanking. Once it's completely drained, recharge the battery overnight and return the alarms to their original settings.

Be sure your notebook is fully charged before you use it for an extended period away from AC power. If you haven't used it for a few days, make sure you recharge it. A lithium ion battery self-discharges over two to three weeks. A system left in suspend mode uses about 15 percent of its battery power daily for tasks like refreshing the memory. That trickle of current kills the battery in about a week. If you want to leave your notebook in a suspended state for long periods, use hibernation, which writes the current system image out to disk, then shuts down the machine. The downside of putting a notebook into hibernation is that it needs more time to wake up. A 384MB IBM ThinkPad T20 we tested required 47 seconds to come out of hibernation, versus only 7 seconds to restore from suspend.

There is no disadvantage to keeping your notebook plugged in all the time; the battery won't wear out any faster. Do check occasionally that the battery isn't overheating. A hot battery won't take a charge readily. If the battery is hot and won't charge, unplug the system, let the battery cool, and try again. If the battery still overheats—meaning it's almost too hot to touch—you may be ready for a replacement.

Batteries wear out eventually. After roughly 500 charge/discharge cycles, you'll probably get only 75 percent of the life it had when it was new.

If you use your notebook on battery power for just a few minutes, it may not recharge when you reattach the power cord. To prevent overcycling the charging circuitry (which could hurt battery longevity), most systems recharge only if the battery is below 95 percent of a full charge. Thus, if your transformer/battery status icon in the tool tray has read 98 percent for the past half day, that's okay. Also, don't stop charging when the charge light goes off. Often, you're only at 80 percent instead of 100 percent.

Andreas Tsouchlaris

Τα παραπάνω προφανώς ισχύουν για μπαταρίες Ιόντων Λιθίου.

Και κάτι ακόμη:

Μην ξεχνάμε ότι οι ιδανικές συνθήκες για τις μπαταρίες είναι πολύ μακριά από τις συνθήκες που επικρατούν συνήθως στην Ελλάδα. Θερμοκρασίες αποθήκευσης μέχρι 15º και χρήσης γύρω στους 20º!

Επίσης αν αφαιρέσεις την μπαταρία για αποθληκευση θα πρέπει να ξέρεις σε τι ποσοστό θα πρέπει να την έχεις φορτίσει (σίγουρα όχι στο 100%, συνήθως 30-40%). Και θα πρέπει να την βάζεις για φόρτιση συχνά ώστε να μην πέσει στο 3%, ποσοστό κάτω από το οποίο λένε ότι αχρηστεύεται εντελώς...

Η IBM είχε δώσει σαν οδηγία την αφαίρεση της μπαταρίας αν δουλεύεις συνεχώς με AC ρεύμα γιατί είχε πρόβλημα με συγκεκριμένες μπαταρίες που όπως αποδείχτηκε ήταν προβληματικές. Για λεπτομέρειες διαβάστε http://www.levien.com/tp600-battery.html

Andreas Tsouchlaris

Δεν πρέπει να πέσει κάτω από το επίπεδο αυτό. Οταν η μπαταρία είναι πάνω στο notebook δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σβύνει αυτόματα ο Η/Υ. Αλλά όταν η μπαταρία είναι εκτός δεν ξέρεις σε τι κατάσταση είναι και μπορεί να αδειάσει εντελώς.

Andreas Tsouchlaris

Αρχικό Μήνυμα από τον johner

Εγώ έχει τύχει να τον αφήσω να δουλεύει μέ μπαταρία μέχρι και 3%

Του κάνω κακό;

Όχι βέβαια. Όσο πιο πολύ αδειάσει η μπαταρία πριν τη φόρτιση τόσο καλύτερα, ακόμα κι αν πρόκεται για λιθίου.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι μια μπαταρία αρχίζει να χάνει απόδοση μετά από 1 χρόνο ακόμα κι αν της κάνουμε την πιο σωστή χρήση ή και αν δεν τη χρησιμοποιούμε καθόλου. Επομένως αν μετά από ένα χρόνο δούμε ότι η μπαταρία δεν κρατούσε όπως στην αρχή, δεν θα φταίει το ό,τι είχαμε συνέχεια το laptop στο ρεύμα, αλλά η φυσιολογική φθορά της μπαταρίας με το χρόνο.

this signature is under heavy construction

Πριν 2 χρονια ειχα παρει το omnibook της HP το XE3. Αφου του εκανα την πρωτη φορτιση οπως επρεπε μετα το ειχαν σχεδον παντα στο ρευμα γιατι το δουλευα σπιτι σαν homePC. Αποτελεσμα μετα απο ενα χρονο η μπαταρια να κραταει μονη της 10λεπτα με 30λεπτα μαξιμουμ(μετα απο conditioning). Και οταν το ειχα πρωτοαγορασει ειχα παρει το επισημο τεχνικο τμημα και ειχα ρωτησει και μου ειχαν απαντησει "μην ανησυχεις, δεν ειναι η μπαταρια σαν αυτη των κινητων. και να το αφηνεις μονιμα στο ρευμα δεν θα σου παθει τιποτα.." τελικα αποδειχθηκε πως ηταν λαθος μεγαλο αυτο...

Πριν 3 βδομαδες πηρα τον Toshiba 1401 series και στο ελληνικο manual λεει ξεκάθαρα να *ΜΗΝ* αφηνουμε την μπαταρια μονιμα στο ρευμα γιατι θα τα κακαρωσει σύντομα. Συγκεκριμένα η δική μου έχει λεει διάρκεια ζωής 500πλήρης αποφορτίσεις ή 300+ όχι πλήρης και μετά άλλη μπαταρία...

Ενδεικτικα η DELL θέλει 300ευρω για να αγορασεις μπαταρία καινούργια (ενω απο Αμερικη 89$)...

Βλέπεις πράγματα και αναρωτιέσαι "Γιατί;"

Αλλά εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και λέω "Γιατί όχι;"

Παντως και στον δικο μου laptop στο manual αναφερει οτι αν σκοπευεις να χρησιμοποιεις κατα βαση το ρευμα ,καλυτερα να βγαζεις την μπαταρια. H μπαταρια ειναι Li-Ion. Οποτε μαλλον καταληγουμε οτι καλυτερα να βγαινει η μπαταρια.

Οταν, ενω ο laptop ειναι στο ρευμα αναβοσβυνει το led της φορτισης της μπαταριας, σημαινει μη σταθερη ταση ρευματος?

Σταματήστε το Internet να κατέβω...

Φίλε atsouch όπως βλέπεις πλέον οι εταιρίες έχουν αλλάξει "γνώμη" για την λειτουργία της μπαταρίας. Ότι και να λέει το PC Magazine εμένα δεν μπορείς να μου αλλάξεις την προσωπική άποψη γιατί μου έχει συμβεί. Και μην κοιτάς μόνο τους φορητούς και στο κινητό αν το φορτίζεις συνέχεια χωρίς να το ξεφορτίζεις που και που χαλάει η μπαταρία. Όσο για αυτά που λένε για ένα χρόνο είναι όλα πολύ σχετικά. Έχω πετύχει κινητό που στον χρόνο πάνω η μπαταρία να τα τεζάρει και άλλο που να βρίσκεται η μπαταρία στο 80% της απόδοσης μετά από ένα χρόνο. Τα πάντα είναι θέμα χρήσης, θέμα προσοχής, όπως λέγεται: "προσέχουμε για να έχουμε".

Και το μεγάλο κόλπο βέβαια είναι ότι οι περισσότερες εταιρείας δεν δίνουν πάνω από 6 μήνες εγγύηση στην μπαταρία! Γιατί άραγε? :whistle:

Βαρέθηκα με αυτά που ακούω...

Πριν 2 χρονια ειχα παρει το omnibook της HP το XE3. Αφου του εκανα την πρωτη φορτιση οπως επρεπε μετα το ειχαν σχεδον παντα στο ρευμα γιατι το δουλευα σπιτι σαν homePC. Αποτελεσμα μετα απο ενα χρονο η μπαταρια να κραταει μονη της 10λεπτα με 30λεπτα μαξιμουμ(μετα απο conditioning). Και οταν το ειχα πρωτοαγορασει ειχα παρει το επισημο τεχνικο τμημα και ειχα ρωτησει και μου ειχαν απαντησει "μην ανησυχεις, δεν ειναι η μπαταρια σαν αυτη των κινητων. και να το αφηνεις μονιμα στο ρευμα δεν θα σου παθει τιποτα.." τελικα αποδειχθηκε πως ηταν λαθος μεγαλο αυτο...

Εγώ είχα το ίδιο laptop. Το φόρτιζα πάντα από 0 στο τέρμα. (αν και ο υπολογιστής σβήνει μόνος στου στο 5%, του έκανα ένα κολπάκι να πάει στα 0%) Ποτέ δεν το άφηνα με τη μπαταρία πάνω όταν δούλευα με ρεύμα. Αποτέλεσμα: Η μπαταρία του σήμερα είναι σε άριστη κατάσταση και κρατάει πάνω από 3 ώρες. ;)

α. Στην εταιρεία μου τουλάχιστον 30 notebooks έχουν χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται και σαν desktop replacements. Κάποια από αυτά στο ρεύμα σε 24ωρη βάση. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με τις μπαταρίες σε Toshiba και Fujitsu-Siemens. Αλλά βέβαια εδώ δεν έχουμε θερμοκρασίες μόνιμα πάνω από 30 (και παραλίες με 35-40 βαθμούς). Η θερμοκρασία καταστρέφει την μπαταρία σε χρόνο dt.

β. Και η hp στην Αμερική προτείνει την αφαίρεση αλλά ρίξτε μια ματιά στο link που έδωσα παραπάνω. Η IBM το έκανε αυτό για να καλύψει κατασκευαστικά προβλήματα που είχε στην φόρτιση. Αφού μπορεί κάποια notebooks να μην δουλεύουν σωστά (έτσι κι αλλιώς 3-4 κινέζικες & ταϊβανέζικες εταιρείες τα κατασκευάζουν όλα εκτός από 2-3 συγκεκριμένες μάρκες όπως Toshiba, Sony) ή κάποιες μπαταρίες να είναι προβληματικές, γιατί να μην τους λέμε να αφαιρούν την μπαταρία; Οταν θα έρθουν στο service με παιγμένη μπαταρία θα ακολουθήσει ο διάλογος:

- Βγάζατε την μπαταρία όταν ο Η/Υ ήταν στο ρεύμα;

- :eek:

- Στο site μας στην σελίδα xyz.htm το γράφαμε ξεκάθαρα. Δεν καλύπτεσθε από την εγγύηση.

- :'(

Έτσι κι αλλιώς με τους 6 μήνες που δίνουν για εγγύηση δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις αν φταίει η μπαταρία από την αρχή και είσαι εκτός όταν πλέον έχεις πιστεί.

γ. Αν κάποιος έχει στο omnibook την F2193-80001, μάλλον φταίει η μπαταρία και όχι ο τρόπος που την χειρίζεται.

δ. Όπως ανέφερα για την αποθήκευση της μπαταρίας θα πρέπει να ξέρεις τις συνθήκες που προτείνει ο κατασκευαστής (της μπαταρίας). Ποσοστό φόρτισης και θερμοκρασία.

ε. Κάποιοι που ανέφεραν ότι έχουν αφαιρέσει τη μπαταρία και έχουν καλά αποτελέσματα, προφανώς δεν ξέρουν τι θα γινόταν αν είχαν αφήσει τη μπαταρία μέσα στον Η/Υ. Μόνο αν είχαν 2 notebooks ίδια (και με την ίδια μπαταρία, γιατί πολλές φορές ίδιο μοντέλο κυκλοφορεί με διαφορετικές μπαταρίες άρα και με διαφορετική συμπεριφορά) και τα χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να έχουν κάποιο συγκρίσιμο στοιχείο. Αν κάνει καλό να μένει μέσα ή να βγαίνει έξω.

στ. Μιας και μας έπιασε ο Αύγουστος πλέον για τα καλά, υπενθυμίζω ότι είναι καλό να το έχεις μέσα αλλά την κρίσιμη στιγμή να το βγάζεις έξω... ;)

Andreas Tsouchlaris

έτσι κι αλλιώς 3-4 κινέζικες & ταϊβανέζικες εταιρείες τα κατασκευάζουν όλα εκτός από 2-3 συγκεκριμένες μάρκες όπως Toshiba, Sony)

μην γενικεύουμε.. ο δικός μου fujitsu siemens είναι made in japan και οι περισσότερες μπαταρίες της hp είναι κατασκευασμένες από την sanyo στην Ιαπωνία και για αυτό πιστεύω ότι πιάνουν τόσο καλούς χρόνους. (η sanyo αν θυμάμαι καλά ήταν από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος που κατασκεύασε μπαταρία λιθίου)

Αυτό που λες για την εγγύηση της μπαταρίας, σε fujitsu siemens και hp που έχω 3 χρόνια εγγύηση ποτέ δεν μου είπαν ή διάβασα ότι για τη μπαταρία είναι λιγότερο.

Κάποιοι που ανέφεραν ότι έχουν αφαιρέσει τη μπαταρία και έχουν καλά αποτελέσματα, προφανώς δεν ξέρουν τι θα γινόταν αν είχαν αφήσει τη μπαταρία μέσα στον Η/Υ. Μόνο αν είχαν 2 notebooks ίδια (και με την ίδια μπαταρία, γιατί πολλές φορές ίδιο μοντέλο κυκλοφορεί με διαφορετικές μπαταρίες άρα και με διαφορετική συμπεριφορά) και τα χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να έχουν κάποιο συγκρίσιμο στοιχείο. Αν κάνει καλό να μένει μέσα ή να βγαίνει έξω.

Και το παράδειγμα παραπάνω με τα 2 omnibooks XE3 που του Panagioth είχε πρόβλημα ενώ το δικό μου όχι;

Ξεφεύγουμε λίγο από το θέμα μας αλλά τέλος πάντων...

Με το 2-3 μάρκες αναφέρθηκα σε εταιρείες που κατασκευάζουν μόνες τους όλα τα μοντέλα. Η Fujitsu κατασκευάζει κάποια μοντέλα (σ'αυτά που δίνει και 3 χρόνια εγγύηση!) στην Ιαπωνία και άλλα φτιάχνονται από την γνωστή ομάδα OEM κατασκευαστών τύπου Winstron κλπ. Γι'αυτό και κάποια μοντέλα διαφορετικών εταιρειών μοιάζουν εκπληκτικά. Το ότι δεν φτιάχνονται στην Ιαπωνία δεν σημαίνει αυτόματα κακή ποιότητα. Απλά κάθε εταιρεία που δίνει παραγγελία πχ. για 10.000 κομμάτια ανάλογα με το budget της ορίζει και τον ποιοτικό έλεγχο που θα γίνει. Εκεί αρχίζουν όλα... ;)

Για τα 2 omnibooks εξήγησα ότι θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα και να δουλεύουν στις ίδιες συνθήκες (από θερμοκρασία μέχρι και ποιότητα ρεύματος) για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα με ακρίβεια. Αγόρασα 2 Compaq Aero μαζί πριν από χρόνια, το ένα δουλεύει ακόμη χωρίς πρόβλημα με την ίδια μπαταρία, το άλλο την πρώτη χρονιά ήταν συνολικά 8 μήνες στο service για διαφορετικά προβλήματα. Οθόνη, μπαταρία, δίσκος, motherboard. Πες μου τι συμπέρασμα να βγάλω. Και μάλιστα σε εποχή που τα notebooks τα πλήρωνες χρυσά, όχι τώρα που έχουν όσο ένα "καλό" desktop.

Andreas Tsouchlaris

Αγόρασα 2 Compaq Aero μαζί πριν από χρόνια, το ένα δουλεύει ακόμη χωρίς πρόβλημα με την ίδια μπαταρία, το άλλο την πρώτη χρονιά ήταν συνολικά 8 μήνες στο service για διαφορετικά προβλήματα. Οθόνη, μπαταρία, δίσκος, motherboard. Πες μου τι συμπέρασμα να βγάλω. Και μάλιστα σε εποχή που τα notebooks τα πλήρωνες χρυσά, όχι τώρα που έχουν όσο ένα "καλό" desktop.

το συμπέρασμα είναι ότι τα μισά compaq είναι προβληματικά :p

Γι'αυτό η hp αντικατέστησε το δικό της τμήμα με το αντίστοιχο της Compaq; Για να "βελτιώσει" την ποιότητα;

Andreas Tsouchlaris

Αρχικό Μήνυμα από τον atsouch

Γι'αυτό η hp αντικατέστησε το δικό της τμήμα με το αντίστοιχο της Compaq; Για να "βελτιώσει" την ποιότητα;

Φαντάζομαι ότι κατάλαβες το χιούμορ στο post μου. Όμως όσον αφορά στη συγχώνευση πιστεύω ότι ήταν λάθος. Και θα φανεί από τις πωλήσεις των compaq laptop σε σχέση με τις προηγούμενες πωλήσεις των compaq και ΗΡ μαζί. :worry:

Μιας και μιλάμε για μπαταρίες θα ήθελα να ρωτήσω κάτι μιας και αρκετά χρόνια τώρα σε διάφορα laptop μου, έχω παρατηρήσει ότι όταν συνδέω τον μετασχηματιστή στην πρίζα .. έχω αρνητικό φορτίο (κάποτε το Omniboox ZX2 μου είχε τινάξει στον αέρα την ασφάλεια του πίνακα & ΔΕΗ !) .. ξέρει κανείς τον λόγο που συμβαίνει αυτό; (μάλιστα βλέπω τα δίπολα ψιλό καμένα καμία φορά)..

*Sorry αν είμαι εκτός topic αλλά πάντα είχα αυτή την απορία οπότε .. «το ρίχνω και ότι βγει»

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Αρχικό Μήνυμα από τον Directx

...έχω αρνητικό φορτίο (κάποτε το Omniboox ZX2 μου είχε τινάξει στον αέρα την ασφάλεια του πίνακα & ΔΕΗ !) .. ξέρει κανείς τον λόγο που συμβαίνει αυτό; (μάλιστα βλέπω τα δίπολα ψιλό καμένα καμία φορά)..

:confused: Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο...

Andreas Tsouchlaris

Αρχικό Μήνυμα από τον rigasnic

Φαντάζομαι ότι κατάλαβες το χιούμορ στο post μου. Όμως όσον αφορά στη συγχώνευση πιστεύω ότι ήταν λάθος. Και θα φανεί από τις πωλήσεις των compaq laptop σε σχέση με τις προηγούμενες πωλήσεις των compaq και ΗΡ μαζί. :worry:

Διαθέτω άφθονο χιούμορ και διάθεση. ;)

Όσο για τις πωλήσεις, μάλλον ζόρισαν τα πράγματα, γι'αυτό και η Fiorina το έριξε στα show. :D

Andreas Tsouchlaris

Αρχικό Μήνυμα από τον atsouch

:confused: Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο...

Δεν είσαι ο μόνος ! :( :( :( :( ως τώρα κανείς δεν έχει βρει άκρη στο θέμα (και έχω ακούσει ένα κάρο «γιατροσόφια») :( :( :( :( :(

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

• Create New...