Jump to content

Ευρώπη; Ποια Ευρώπη; Που θα οδηγήσει η οικονομική κρίση;

mylogic_x
 Κοινοποίηση

Θα οδηγηθεί η οικονομία/ κοινωνία σε κραχ? (συνθήκες '29)?  

97 members have voted

1. 1. Θα οδηγηθεί η οικονομία/ κοινωνία σε κραχ? (συνθήκες '29)?

• Όχι, η οικονομία είναι εξασφαλισμένη είναι μια παροδική κρίση
      12
    • Είναι κρίση αλλά όχι τόσο σημαντική όσο του 1929
      31
    • Οδηγούμαστε σε οικονομικό κραχ σαν του 1929
      13
    • Η κρίση είναι πιο σύνθετη και με μεγαλύτερα δομικά στοιχεία άρα κ χειρότερη
      35
    • Και τι με νοιάζει εμένα;
      6

Recommended Posts

Μάλλον η Ελλάς δεν θα πάθει τίποτα.

1ον) διότι η Ελλάς ουδέποτε υπήρξε ανεπτυγμένη χώρα. Οι επιχειρήσεις αγοράζουν φθηνά και πουλάν ακριβά εδώ και 10ετίες. Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.

2ον) Ο Παϊσιος στις προφητείες του είχε πει πως Η Ελλάς μόνο μερικές γρατζουνιές θα έχει.

3ον) Οι τράπεζες βγάζουν χρήμα στην Ελλάς ΧΟΝΤΡΟ. Μόνο τα επιτόκια να δείτε και το τι χρωστάνε τα μισά νοικοκυριά θα καταλάβετε. Το 50% των νοικοκυριών χρωστάνε κάτι περισσότερο από τον ΑΕΠ της ίδιας της χώρας.

Φτάσαμε σε σημείο που είμαστε και ζημιωμένοι με 10 δις.

Αν είχε γίνει κραχ πραγματικό, θα ξυπνάγαμε, θα άνοιγε το χρηματιστήριο και στα πρώτα 5 λεπτά θα μαθαίναμε ότι η χώρα οικονομικά καταστράφηκε.

Αλλά στην Ελλάς ουδέποτε είχαμε λεφτά και πάντα αγοράζαμε με αυτά που πουλούσαμε. Άρα όπως προείπα είμαστε ίσα κι όμοια.

Ουδέποτε είμασταν Ευρώπη και ποτέ δεν θα γίνουμε.

• Απαντήσεις 264
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

καλά αυτό για τον παισιο μονο για χιουμορ μπορώ να το εκλαβω

δυστυχώς, δεν εχουμε τη δραχμουλα μας ωστε να κλεισουμε τα οποια σύνορα

Συμφωνώ ότι ο κόσμος αιμορραγεί οικονομικά, και οτι αυτη η κριση δεν θα πρεπε να μας αποσχολεί...αλλά δεν συζητάμε εδώ αυτό

συμφωνώ με την ουσία των λεγόμενων σου chris79 αλλά δυστυχώς της ευρώπηγ σε αυτό το θεμα, αν συμβει, τελικά θα την ακολουθήσουμε

εκθεση σε προιόντα χαμηλης εξασφάλισης, δεν ειχαν οι τράπεζες???? τι λετε καλε?

τζάμπα νομιζετε βαζουν τα disclaimers κάτω απο τα Αμοιβαία?

(τα προιόντα χρηματοοικονομικής ..... μπλα μπλα και καμία προηγούμενη απόδοση δεν εξασφαλίζει τις επόμενες)

Vita Brevis

Για τον Παϊσιο ήταν χιουμοριστικό. Για τα άλλα δεν γνωρίζω αλλά ένα μπορώ να σου πω.

Δεν ξέρω τι να κάνω.

Να πάω και να βγάζω χρήματα από το μηχάνημα της τράπεζας μέχρι να αδειάσει ο λογαριασμός μου και να τα κρύβω εκεί που τα έβαζε η γιαγιά ή να μην κάνω τίποτα γιατί αν γίνει το κραχ, λέμε τώρα, δεν θα έχει καμία αξία κανένα απολύτως τραπεζογραμμάτιο, όπως πάντα δηλαδή απλά παλιόχαρτα είναι αλλά λέμε τώρα.

κοιτα αν καταλήξουμε εκει, και να τα εχεις σηκώσει ηδη όλα, πάλι νόημα δεν θα χει...οποτε :) ολοι μαζι στον κουβα που λενε και στο στοιχημα

να δεις τελικα που οσοι εχουμε δανεια θα την γλυτώσουμε (και μετά ξύπνησα)

Vita Brevis

Μάλλον η Ελλάς δεν θα πάθει τίποτα.

1ον).... Οι επιχειρήσεις αγοράζουν φθηνά και πουλάν ακριβά εδώ και 10ετίες. Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.

αναρωτιεμαι ομως εαν σταματησει ο κοσμος ν αγοραζει λογω οικονομικων προβληματων, σε ποιον και σε τι τιμες θα πουλανε εαν πουλανε? Εαν συνεχισουν την ιδια πολιτικη και μεινουν ανοιχτες, αυτο σημαινει οτι οικονομικα παμε πολυ καλα

2ον) Ο Παϊσιος στις προφητείες του είχε πει πως Η Ελλάς μόνο μερικές γρατζουνιές θα έχει..

@£%X°%%§§

3ον) Οι τράπεζες βγάζουν χρήμα στην Ελλάς ΧΟΝΤΡΟ. Μόνο τα επιτόκια να δείτε και το τι χρωστάνε τα μισά νοικοκυριά θα καταλάβετε.

και η Leehman Brothers που μπροστα της οι Ελληνικες ηταν ......αντε να μη το πω, εβγαζε χοντρα λεφτα επι 150 χρονια που κατεληξε?? και καποιες αλλες μικροτερου μεγεθους αλλα αρκετα μεγαλυτερες απο τις Ελληνικες.......

Αλλά στην Ελλάς ουδέποτε είχαμε λεφτά και πάντα αγοράζαμε με αυτά που πουλούσαμε. Άρα όπως προείπα είμαστε ίσα κι όμοια.

Ουδέποτε είμασταν Ευρώπη και ποτέ δεν θα γίνουμε.

Μακαρι ναταν ετσι δλδ ν αγοραζαμε με αυτα που πωλουσαμε. Θα ειμαστε Εμιρατα. Το προβλημα ηταν και ειναι οτι αγοραζουμε με δανεικα :lol:

[sIGPIC][/sIGPIC]Μη τα βαζεις ποτε με ηλιθιους. Σε κατεβαζουν στο επιπεδο τους και σε κερδιζουν ευκολα λογω εμπειριας

Για τον Παϊσιο ήταν χιουμοριστικό. Για τα άλλα δεν γνωρίζω αλλά ένα μπορώ να σου πω.

Δεν ξέρω τι να κάνω.

Να πάω και να βγάζω χρήματα από το μηχάνημα της τράπεζας μέχρι να αδειάσει ο λογαριασμός μου και να τα κρύβω εκεί που τα έβαζε η γιαγιά ή να μην κάνω τίποτα γιατί αν γίνει το κραχ, λέμε τώρα, δεν θα έχει καμία αξία κανένα απολύτως τραπεζογραμμάτιο, όπως πάντα δηλαδή απλά παλιόχαρτα είναι αλλά λέμε τώρα.

απλα να χεις παντα κι ενα κεφαλαιο μαζι σου,στο σπιτι σου,εγω προσωπικα τα χω σε χρηματοκιβωτιο μου.καποιο ποσο.

θελω ανα πασα στιγμη να χω την ευκολια να κινηθω για οποια κατευθυνση θελω.κι ειδικα αν χτυπα ξυλο γινει κανενα οποιοδηποτε μπαμ.αυτη ειναι η λογικη μου.πρεπει αν υπαρχει η οποιαδηποτε ευκολια να κραταμε κατι στο σπιτι μας.

παντως πανω απο το 50% των νοικορυριων εχουν δανεια δυστυχως.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Εγω παιδια ειμαι φοιτητης Οικονομικων και αυτο που εχω να πω ειναι οτι ακομα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!! Ερχονται πολυ δυσκολες εποχες! Περιοριστε τις δαπανες οσο μπορειτε!

Για αυτους που λενε οτι η κριση δε θα επηρεασει την Ελλαδα, διαφωνω καθετα! Οταν Ελληνικες Τραπεζες εχουν επενδυσει σε ομολογιες ξενων τραπεζων, αμα κλεισει η ξενη τραπεζα η ελληνικη αυτοματως θα χασει το κεφαλαιο που ειχε επενδυσει! Οποτε τι θα κανει?? Θα γινει πιο σκληρη στη χορηγηση δανειων και θα ανεβασει τα επιτοκια! Ανεβαζοντας τα επιτοκια, οι επιχειρησεις θα αναγκαστουν να πληρωνουν περισοτερα στις τραπεζες, αρα θα αυξηθει το σταθερο και λειτουργικο τους κοστος!! Αυτο συνεπαγεται και αυξηση των τιμων! Να τος κι ο πληθωρισμος στα υψη!! Οποτε η πραγματικη αξια του χρηματος μειωνεται! Η αναπτυξη θα παει στο πατο (οικονομικη και γενικη) και η ανεργια στα υψη! Το μονο ενθαρυτικο (λιγο βεβαια) για την Ελλαδα ειναι οτι καποιες ελληνικες τραπεζες ηταν πολυ προσεκτικες στη χορηγηση δανειων τους!!

Αμα οι τραπεζες αρχιζουν και εισπρατουν απο τα δανεια που εχουν χορηγησει το 50% των νοικοκυριων θα βρεθει στο δρομο! Σα χωρα χρωσταμε ουτε λιγο ουτε πολυ το 95% του ΑΕΠ μας ως χωρα, δεν ειναι και μικρο το ποσοστο!!!

Hello !

Όλα αυτά συνεπάγονται σε ένα πράγμα.

Μεταπολεμικές εποχές.

Ο κόσμος μετά από πολλά χρόνια ξεσηκώθηκε και άρχισε να ζητάει τα πραγματικά αυτονόητα πράγματα.

Ένα ψεύτικο κραχ θα καταστρέψει την οικονομία των χωρών και αυτομάτως τα μεροκάματα θα γίνουνε μισθοί, τα ωράρια θα ΅απαλλοτριωθούν΅κι έτσι ο κόσμος θα δουλεύει 12ώρα.

Ο 3ος που δεν μπορούσε να διανοηθεί ο Άινστάιν για ποιόν λόγο θα γίνει ήταν γιατί ήταν ήδη μπροστά του.

Τα λαμόγια της νέας τάξης προσπαθούν να ρίξουν τις ποιό πλούσιες χώρες στο ΅κολπάκι΅τους, κι αυτό το κατάλαβα από μια και μόνο φράση.

΅Η χώρα των 300,000 κατοίκων με το μεγαλύτερο κατά κεφάλην εισόδημα΅ ήταν είναι και πολύ πιθανόν δεν θα είναι ο καθημερινός πονοκέφαλος των λαμογιών.

Τα γεγονότα που έρχονται θα είναι ποιό σκληρά μέτρα. Και φυσικά ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών μέσα σε στις επόμενες ημέρες και μπορεί και βδομάδες.

Το καπιταλιστικό όραμα θα αρχίζει να ακμάζει λίγο πριν τις γιορτές δίνοντας παροχές στις μη πληγείσες χώρες ίσα ίσα για να νομίζει ο κόσμος ότι το ξεπέρασαν το πρόβλημα.

Μην ξεχνάτε πως σε 1,5 μήνα πρέπει να νοιώσει ο κόσμος και πάλι ασφαλής για να βγεί στην αγορά να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων.

Τα κέρδη των γιορτών είναι πολλά περισσότερα από τα κέρδη των καζίνο όλου του κόσμου διότι τα ψώνια των εορτών είναι ο τζόγος ο νόμιμος της Νέας Τάξης Αιώνων.

Αλλά αν όλα αυτά που έγραψα ήταν απλά ένα παραμυθάκι , μια ιστορία της φαντασίας μου μακάρι να ήταν. Δυστυχώς όμως θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτήν την παράλληλη αέναη και φαύλη κοινωνική ανοχή των καθημερινών γεγονότων που οι κυβερνήσεις γνωρίζουν και δεν κάνουν τίποτα και οι πολίτες μένουν ανοχύρωτοι μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Ναϊλί εμάς

απάντηση στον συμφορουμιτη HEO

μολις ειδα το διαγγελμα του προεδρου της Ισλανδίας

Δεν ειναι ράδιο αρβυλα η παρακάτω δηλωση

το νομοσχέδιο αυτό θα βοηθήσει προκειμένου να αποφευχθεί η εθνική χρεοκοπία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τον έλεγχο όλων των τραπεζών της χώρας για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

δυστυχώς

2 λεπτομέρειες που δεν εχουν αναφερθει ακόμα

1. Τα χρηματιστήρια Ρωσσίας και Χονγκ Κονγκ εκλεισαν επ αοριστον επειτα απο συνεχ limit downs

2. O NYSE επίσης είναι κατω 1ων 10000, πραγμα που εχει να συμβει 5 ετη τωρα

Αν θα έπρεπε να προβλέψω πια χώρα θα εχει το μεγαλύεερο προβλημα θα έλεγα μια

Αγγλια

λόγω πολλών παραγόντων

δυστυχώς ο σταθιμοπληθωρισμός ειναι προ των πυλων

johntfsi ελπίζω μονο να μην εχεις δικιο αν και πολυ φοβαμαι πως θα χεις

και ας αφησουμε επιτέλους τα περι παγκόσμιας τάξης και σιωνισμου και τετκονισμου, καταντάνε αστεια

Κανεις, στον σημερινό πολύπλοκο κοσμο που ζούμε, δεν ειναι δυνατον να επηρεάσει καμια κατάσταση, καμια λεσχη μπιλτενμπερκ καμια ομαδα πίεσης...ευτυχως η δυστυχως, τα περι άρχουσας τάξης δεν ισχύουν

Ειπον αδελφοι συμφορουμιτες

Vita Brevis

Κι εγω ρε παιδια δε πιστευω να υπαρχει καποια αρχουσα ταξη που παιζει με το μελλον ολων!! Και μενα μου φαινεται λιγο αστειο!

Οσον αφορα τα χρηματιστηρια κι εγω αυτα ακουω οτι συμβαινουν!! Να δω απο που θα αντλησουν κεφαλαια οι Α.Ε.?? Ειμαι περιεργος!

Για να δειτε ποσο εχουν σφιξει τα πραγματα, απο οτι ακουσα η αυτοκινητοβιομηχανια FORD αποφασισε τη μειωση της παραγωγης κατα 50% των εργοστασιων της στην Αγγλια! Μαλιστα αποφρασιστηκε κι οτι οι εργαζομενοι θα εργαζονται μονο 4 ωρες την ημερα! Σε αναλογες ενεργειες καταφευγει κι η Volvo οσον αφορα τις μοναδες παραγωγης των φορτηγων της!

Hello !

Ρε παιδια με αυτα που διαβαζω τρομαζω. Μπορει να εξηγησει καποιος σε μας τους οικονομικα ασχετους τι εγινε στην Αμερικη και το ντομινο που παρουσιαζετε?

Πολύ ενδιαφέρον thread (είναι από αυτά που θέλουμε να υπάρχουν στο φόρουμ,με τεκμηριωμένες απόψεις,και σωστό διάλογο).Να το συνεχίσουμε έτσι,χωρίς κομματικές τοποθετήσεις και οτιδήποτε άλλο είναι εκτός ΟΠΧ.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως έτσι ξαφνικά προέκυψε όλο αυτό το πρόβλημα;Θέλω να πω τόσο καιρό δεν μπορούσαν να παρθούν μέτρα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα;Είναι σαν να ξυπνήσαμε μια μέρα και να είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης όλων των μεγάλων οικονομιών.. :confused:

Πολύ ενδιαφέρον thread (είναι από αυτά που θέλουμε να υπάρχουν στο φόρουμ,με τεκμηριωμένες απόψεις,και σωστό διάλογο).Να το συνεχίσουμε έτσι,χωρίς κομματικές τοποθετήσεις και οτιδήποτε άλλο είναι εκτός ΟΠΧ.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως έτσι ξαφνικά προέκυψε όλο αυτό το πρόβλημα;Θέλω να πω τόσο καιρό δεν μπορούσαν να παρθούν μέτρα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα;Είναι σαν να ξυπνήσαμε μια μέρα και να είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης όλων των μεγάλων οικονομιών.. :confused:

να συμφωνησω μαζι σου οτι το thread πραγματικα ειναι πολυ ενδιαφερον. Χοντρικα τωρα, η κριση δε προεκυψε ξαφνικα. Σιγοβραζε αρκετους μηνες και ειχαν γραφτει καποιες αναλυσεις σε οικονομικες στηλες περι φουσκας ακινητων στην Αμερικη αλλα και γενικοτερα, περι υπερδανεισμου και υπερκαταναλωτισμου με τις ευλογιες της Αμερικανικης κυβερνησης με σκοπο τη τονωση της Αμερικανικης οικονομιας. Επισης το Αμερικανικο τραπεζικο συστημα δεν ελεγχεται απο τη κεντρικη τραπεζα, η οι ελεγχοι ειναι αρκετα χαλαροι, σε αντιθεση με το Ελληνικο τουλαχιστον, δηλαδη που και με τι κριτηρια γινονται χορηγησεις, και ο λογος χορηγησεων προς τα ιδια κεφαλαια. Αποτελεσμα καποιες τραπεζες να εχουν κανει μεγαλες χορηγησεις κυριως σε στεγαστικα, αδυναμια των δανειοδοτηθεντων να πληρωσουν λογω ανοδου των επιτοκιων και κυριως καποιες καταστροφικες επενδυτικες κινησεις των διαχειριστων, δημιουργησαν προβλημα ταμειακης ρευστοτητας. Και βεβαια επειδη αυτα μαθαινονται, αρχιζει ο κατηφορος η το ντομινο για να μαθαινει και ο dead angel τι σημαινει ντομινο. Βαραει κανονι η Leehman, στη Leehman ομως εχουν επενδυσει σε ομολογα τραπεζες απ ολο το κοσμο και μενουν με τα χαρτια στο χερι. Και ακολουθως αρχιζει η κριση εμπιστοσυνης, δε δανειζει καμμια τραπεζα την αλλη στη διατραπεζικη γιατι δε ξερουν τι τους ξημερωνει και εννοω οτι δε ξερουν αν καποια τραπεζα που θελει δανεικα εχει ομολογα παλιοχαρτα της Leehman η καποιας αλλης τραπεζας που θα επηρεαστει απο τη Leehman και θα την ακολουθησει στο λουκετο, οι επενδυτικοι κλαδοι των τραπεζων και οι διαφοροι χρηματοπιστωτικοι ομιλοι αρχιζουν να πουλανε οσο οσο οτι μετοχες εχουν στα χαρτοφυλακια τους για να αποκτησουν ρευστοτητα, με τις αθροες πωλησεις σε ολα τα χρηματιστηρια του κοσμου οι μετοχες πανε στα ταρταρα και .....εχει ο θεος. Θα μου πεις για να κανουμε και λιγο χιουμορ, ο Θεος εχει αλλα σε λιγο δε θα εχουμε εμεις :lol: Τυχαινει να εχω ξαδελφο χρηματιστη και ειμαι ενημερωμενος για οτι ανεφερα.

PS ενας ακομα παραγων που συνετελεσε στη κριση ηταν και η μεγαλη πτωση της αξιας των ακινητων στην Αμερικη. Εκει το συστημα που εχουν οι τραπεζες λεει οτι εαν καποιος εχει δανειοδοτηθει και η αξια του ακινητου πεσει κατω απο το υψος του δανειου που εχει παρει, τοτε αυτοματα το ακινητο περναει στη κατοχη της τραπεζας. Αν κανω λαθος καποιος που γνωριζει καλυτερα ας με διορθωσει. Προφανως λοιπον η Leehman θα βρεθηκε με πολλα ακινητα αλλα με αδεια ταμεια

[sIGPIC][/sIGPIC]Μη τα βαζεις ποτε με ηλιθιους. Σε κατεβαζουν στο επιπεδο τους και σε κερδιζουν ευκολα λογω εμπειριας

Οι τράπεζες βγάζουν χρήμα στην Ελλάς ΧΟΝΤΡΟ. Μόνο τα επιτόκια να δείτε και το τι χρωστάνε τα μισά νοικοκυριά θα καταλάβετε. Το 50% των νοικοκυριών χρωστάνε κάτι περισσότερο από τον ΑΕΠ της ίδιας της χώρας.

Φτάσαμε σε σημείο που είμαστε και ζημιωμένοι με 10 δις.

Aυτό που λείπει από το συλλογισμό σου είναι ότι οι τράπεζες βγάζουν χρήματα όταν χρωστάμε και έχουμε να πληρώσουμε. Όταν χρωστάω και δεν έχω να τα δώσω ή αν είμαι επιχείρηση και χρεωκοπήσω ή αν τα χρωστάω στην πιστωτική και με τρέχουν στα δικαστήρια, τότε η τράπεζα δε βγαίνει πάντα κερδισμένη.

Και κάτι που έγραψε ο FT:

The problem with bail-outs

If you owe the bank $10, it’s your problem. If you owe the bank $10m, it’s the bank’s problem.

If you and a million others owe the bank $10 each, it’s still your problem – but now it’s also the bank’s problem.

If the bank then sells to an investor the $10 you owe, it ought to be the investor’s problem. But if you have a problem repaying the $10 and the bank insured the investor against your problem, then it’s both the investor’s problem and the bank’s problem.

Your problems and your neighbours’ problems and the investor’s problems mean the bank now owes another bank $10bn. That is both banks’ problem. But if banks can’t or won’t pay the $10bn they owe to other banks, it’s very quickly a $700bn systemic problem.

And if the government then owes the banking system $700bn, it’s your problem.

Aυτό που λείπει από το συλλογισμό σου είναι ότι οι τράπεζες βγάζουν χρήματα όταν χρωστάμε και έχουμε να πληρώσουμε. Όταν χρωστάω και δεν έχω να τα δώσω ή αν είμαι επιχείρηση και χρεωκοπήσω ή αν τα χρωστάω στην πιστωτική και με τρέχουν στα δικαστήρια, τότε η τράπεζα δε βγαίνει πάντα κερδισμένη.

Και κάτι που έγραψε ο FT:

Καλα τα λες gmac, καλα τα γραφει και ο FT, αλλα ποσως αφορουν το Ελληνικο τραπεζικο συστημα. Ο λογος ειναι οτι οι τραπεζες στην Ελλαδα δανειζουν μονο οσους δεν εχουν αναγκη, ετσι αισθανονται σιγουρες, οσο γινεται βεβαια, οτι θα παρουν πισω τα δανεικα. Οσοι εχουν αναγκη και δε πανε με κανα δυο, τρεις εγγυητες και φυσικα με τις φορολογικες τους δηλωσεις ,δανειο δε βλεπουν. Αν τη πατησουν οι Ελληνικες τραπεζες, θα τη πατησουν μονο αν βρεθουν με τιποτα ομολογα σαπακια απο καταρρεουσες αλλες ξενες τραπεζες, χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι δε θα επηρεαστουν ασχημα απο τη διεθνη κριση

gmac kai spyrosdan ναι κάπως έτσι πάει...

επίσης παίζει τεράστιο ρόλο ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες οι οποίες χρησιμοποιουν μονο ενα μικρό κομμάτι των διαθεσίμων τους.

αν και δεν συμφωνώ τελείως μαζί σας...

Δεν πάει καιρός που είναι γνωστό στην ελλάδα ότι 3 τράπεζες δάνειζαν και στις πέτρες και μάλιστα μία από αυτές είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη και ευτυχώς ο εκ λονδίνον βασικός μέτοχος ορμώμενος έχει κεφάλαια.

Απ την άλλη οι ξένοι επενδυτές προβλέπω να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο στην ελλάδα όπως ακριβώς αποχωρούν από το ΧΑΑ, αν η κρίση συνεχιστεί (μαζεύονται και μαζεύουν κ τα κεφάλαιά τους)

Από την άλλη δε νομίζω πως αν σκάσει κάποιο θέμα τράπεζας (επενδυτικές εμεις εδώ αμιγως δεν έχουμε) στην ελλάδα θα μπορέσει το κράτος να την πάρει υπο την σκεπη του. Αν το κάνει, μάλλον μας δουλευει ολους ψιλο γαζι για το ελλειμμα

και μια μικρη αναδρομή για την αρχή του ντόμινο (οποιος ειναι κ δει λάθος το διορθώνει)

Subprimes

στην αμερική υπάρχουν τράπεζες με προιόντα στεγαστικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις. Βέβαια το επιτόκιο εκεί είναι μεγαλύτερο απ τα δάνεια με εμπράγματες ή μη εξασφαλίσεις. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το πρόβλημα κτηματαγοράς εκεί, με υπερτιμήσεις ακινήτων σε κάποια μέρη ή με σταμάτημα της κτηματομεσιτικής δραστηριότητας αλλού. Μια παρένθεση εδώ- Πρώτο ελληνικό θυμα στο us ήταν η ολυμπιακή τεχνική η οποία είχε εξαγοράσει την 6 μεγαλύτερη κτηματομεσιτική εταιρια της αμερικής και άλλες 2 και βάσει προβλέψεων και μεγεθών θα γινόταν η 3 μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα πριν 10 μήνες να δηλώσει πτώχευση στην αμερική και να επιστρέψει ατάκτως στην ελλάδα. Συνεπώς τα σημάδια υπήρχαν ακόμα και για έλληνες, αρκει να μπορούσες να τα διακρίνεις. Τελος με την παρένθεση. Αυτού του είδους λοιπόν οι δανειοδοτήσεις μαζί σε επενδύσεις με ακίνητα συμπερέσυραν όλο το τραπεζικό συστημα που ασχολούνταν με τις εργασίες αυτές. Και επειδή οι τράπεζες δανείζουν η μια την άλλη (διατραπεζικός δανεισμός) άρχισαν να παρασύρονται και οι τοποθετήσεις μεταξύ τους (που σιγά σιγά έγιναν επισφάλειες) και ουτω καθ εξής

Ναι αλλά όλο αυτό δεν θα πρεπε να χει κάποιο μαξιλάρι? ναι, αλλα τη σημερον ημέρα όχι. Γιατί? Γιατι οι Εταιρίες δανείζονται πια για να ικανοποιήσουν τις όποιες επενδύσεις τους. Γίατί πολύ απλά επί πλέον, η «μόχλευση» (leverage) των ιδίων κεφαλαίων με δανειακά κεφάλαια (αυτό προκύπτει απ την δανειοδότηση μιας εταιρίας) πολλαπλασιάζει το ρίσκο και τις ζημίες, ιδιαίτερα αν τα δανειακά κεφάλαια είναι βραχυπρόθεσμα, ενώ οι επενδύσεις είναι σε σύνθετα προϊόντα μειωμένης ρευστότητας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να σταματήσουν ενδεχομένως αν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά σε συνδιασμό με τον στασιμο πληθωρισμό (που ισουται κ μειωμενη αγοραστική δυναμη) τα πράγματα χειροτερεύουν. Δυστυχώς ειμαστε ενα παγκόσμιο χωριό και χωνίζουμε όλοι απ τα ίδια μαγαζιά και γω και συ, και η citibank και η eurobank και η γενική και η αττικής και η ασπις και η μιλενιουμ πχ (τα ονοματα ειναι τυχαια να το ξεκαθαρίσω). Τα ιδια προθεσμιακά συμβόλαια αγοράζουμε, δανειζόμαστε ολοι να επιβιώσουμε με διαφορρτικους ορους βεβαια αλλα τα ιδια προιόντα στην τελική

Για να καταλάβεται τα μεγέθη που μιλάμε δειτε το εξής . Το συνολικό ύψος της ζημίας από τα αμερικανικά δάνεια αποτιμάται σε 400 δισ. ευρώ, από τα οποία πέραν των 150 δισ. εκτιμώνται οι ζημιές των μεγάλων τραπεζών, όπως είναι η Citybank, η UBS, η Merrill Lynch, η JP Morgan, η BNP και άλλες. Το σύνολο των επισφαλών δανείων στις ΗΠΑ φτάνει τα 1.300 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τέσσερις φορές το μέγεθος της οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε για τι μεγέθη μιλάμε?

Και όλο αυτό το πράγμα πέρασε και στις χρηματιστηριακές αγορές.

Το επόμενο βήμα είναι να περάσει και στον "δρομο" αν γινει κ αυτό, τοτε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα

Vita Brevis

απάντηση στον συμφορουμιτη HEO

μολις ειδα το διαγγελμα του προεδρου της Ισλανδίας

Δεν ειναι ράδιο αρβυλα η παρακάτω δηλωση

..ετσι φαινεται τελικα... :wacko:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7651313.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7655227.stm

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

θα προσθεσω και το παρακάτω επώνυμα επί είναι αναδημοσίευση

Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα η μετοχή της Royal Bank of Scotland, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εν μέσω εικασιών ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για πιθανή «ένεση ρευστότητας».

Σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπράουν πιθανόν να επενδύσει ποσό τουλάχιστον 45 δισ. στερλινών (79 δισ. δολάρια) σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Royal Bank of Scotland και Barclays σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κεφάλαιά τους.

Αργά χθες, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ συναντήθηκαν με τους επικεφαλής τραπεζών, από τον Φρεντ Γκούντγουιν της RBS μέχρι τον Τζον Βάρλεϊ της Barclays, αποκάλυψαν οι ανωτέρω πηγές.

Πηγή: http://www.sofokleous10.gr/portal2/diethnoi/diethnoi/%C2%AB%CE%92%CF%85%CE%B8%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%C2%BB-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-rbs-200810076181/

????? κανενα σχολιο? γιατι εμενα μου στερεψαν προσωπικά

πάντως μια σημείωση ρε παιδιά, εδω σε αυτο το φορουμ εχώ βρει πιο καλές και εμπεριστατωμένες απόψεις από αντίστοιχα οικονομικά φορουμς. και χαιρομαι ιδιαιτερα για αυτο

Vita Brevis

Ευκαιρία και για τη Ρωσσία να το παίξει μέγας ευεργέτης. ;)

Russia Lends Iceland 4 Billion Euros to Save Banks

........

"Russia wants to show that it's a financial power and is willing to help solve the global crisis,'' said Beat Siegenthaler, chief emerging markets strategist in London at TD Securities Ltd. ``There are more questions as to why Iceland was not able to get a similar loan from the Nordics or from the European Central Bank or the U.K.''

...........

Πηγή: Bloomberg

καλα η ρωσσία ας κοιτάξει να εξυγιάνει την οικονομία της που εχει μπλέξει τα μπούτια της...πάλι εκλεισε νωρίτερα σήμερα το χρηματιστήριο της :lol:
Vita Brevis

Νταξει παντως η Ρωσια εχει καταφερει πολλα στο θεμα της οικονομιας της!!! Εκει που χρωσταγε τα αντερα της, τωρα εχει μηδενικο εξωτερικο χρεος! Και κοντευει να παρει εξ' ολοκληρου δικο της το παιχνιδι του φυσικου αεριου στην Ευρωπη!! Αλλα υπαρχει μεγαλη ανισοκατανομη του εισοδηματος στη Ρωσια!
Hello !

Ευκαιρία και για τη Ρωσσία να το παίξει μέγας ευεργέτης. ;)

Πηγή: Bloomberg

βλεπω οτι ο Ρωσος υφυπουργος Οικονομικων το διεψευσε.... :wacko:

Νταξει παντως η Ρωσια εχει καταφερει πολλα στο θεμα της οικονομιας της!!! Εκει που χρωσταγε τα αντερα της, τωρα εχει μηδενικο εξωτερικο χρεος! Και κοντευει να παρει εξ' ολοκληρου δικο της το παιχνιδι του φυσικου αεριου στην Ευρωπη!! Αλλα υπαρχει μεγαλη ανισοκατανομη του εισοδηματος στη Ρωσια!

...ναι...καταφερε πολλα αλλα εχει ακομα πολυ δρομο....

ΥΓ...ας διορθωσει καποιος το γκαλοπ....ειναι '29.....24 Οκτ 1929....

http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street_Crash_of_1929

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

νομίζω ότι οι αντοχές των οικονομιών είναι πολύ πιο μεγάλες και απο αυτές του μεσοπολέμου και από αυτές στα τέλη της δεκαετίας του 70 εξάλλου η εμπειρία που έχουμε τώρα βοηθάει στο αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις αποτελεσματικότερα, π.χ. ποιος θα πίστευε ότι θα άγγιζε το βαρέλι του πετρελαίου τα 150 $ την δεκαετία του '80 και δεν θα είχαμε κατάρρευση των οικονομιών?

Βεβαίως η κατανάλωση δεν θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά στο πλαστικό χρήμα και στα δάνεια γιατί αναπόφευκτα θα καταλήγαμε σε αυτές τις καταστάσεις.

ίσως η κρίση να ήταν πιο ήπια (ας μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικοί κύκλοι προβλέπουν και την φάση της καθόδου και την φάση της ύφεσης και στην συνέχεια πάλια άνοδο και κρίση - αυτό είναι αναπόφεκτο) αν το κράτος παρενέβαινε σε κάποιο βαθμό στην λειτουργία της αγοράς γιατί κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι μία χούφτα άνθρωποι δεν επωφελήθηκαν της χρεωκοπίας των τραπεζών.

τρελό παράδειγμα:

ας χρεωκοπήσουν οι τράπεζες και ας κααστράφεί το σύστημα... θα μηδενιστούν τα χρέη όλων, δεν έχουμε κατασχέσεις, εξώδικα ... όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή (αφού βέβαια επικρατήσει το χάος και γίνουμε ζούγκλα για λίγο)