Jump to content

BioShock


akis_k
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

To Bioshock είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια για PC και xbox360. Είναι από τους δημιουργούς του System Shock και θεωρείται action horror rpg! Όπως δηλώνει ένας από τους developers, η αρχική έμπνευση ήρθε από της ταινία "η μύγα", και παίζει με τον ηθικό προβληματισμό: πότε η γενετική εξέλιξη του ανθρώπου του αφαιρεί της ανθρώπινη υπόσταση και θεωρείται τέρας. Το gameplay έχει πάρα πολλά καινοτομικά στοιχεία και σε όσους άρεσε το System Shock 2 θα τρελαθούν με το bioshock. Τα εντυπωσιακά underwater τοπία αναλαμβάνει η unreal engine 3!

 

http://img257.imageshack.us/img257/4447/bioshockintroqh6.jpg

 

 

Παρουσίαση του BioShock

το παιχνίδι διαδραματίζεται στο 1960 όταν το αεροπλάνο, στο οποίο είναι επιβάτης ο χαρακτήρας μας (ονόματι Jack), πέφτει στον Ατλαντικό ωκεανό λόγω βλάβης. Αφού παρακολουθήσουμε τη σύντομη εισαγωγική κινηματογραφική σκηνή θα χρειαστεί να καθοδηγήσουμε τον Jack (τον μοναδικό επιζών του ατυχήματος) σε ένα κτήριο που θυμίζει έντονα φάρο, το οποίο φαίνεται να είναι χτισμένο στη μέση του πουθενά. Φτάνοντας εκεί, γρήγορα διαπιστώνουμε πως η μόνη επιλογή που έχουμε να κάνουμε εντός του κτηρίου είναι η χρήση ενός βαθυσκάφους. Αφού επιβιβαστούμε, εντός λίγων λεπτών γίνεται μία εντυπωσιακή πρώτη επαφή με την ουτοπική υποθαλάσσια πόλη Rapture. Χτισμένη το 1946 από τον βιομήχανο Andrew Ryan και σίγουρα καλά κρυμμένη από τον έξω κόσμο, η γέννηση της Rapture είχε ως σκοπό την δημιουργία ενός πολιτισμού μακριά από κυβερνήσεις, πολέμους και θρησκείες. Μία αυτοδύναμη πόλη όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να ερευνούν ελεύθερα και ανεπηρέαστα από θρησκευτικές αντιλήψεις και ηθικά ζητήματα. Μία πόλη όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι ενώπιον όλων.

 

Στη διάρκεια του παιχνιδιού επικοινωνούμε συνεχώς μέσω ασυρμάτου προκειμένου να παίρνουμε πληροφορίες για τους διάφορους στόχους που έχουμε. Επίσης, στον κόσμο της Rapture, υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες μαγνητόφωνα, μέσω των οποίων μπορούμε να ακούσουμε μονολόγους ή συζητήσεις διαφόρων πολιτών της πόλης. Αυτά τα μαγνητόφωνα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση της βαθιάς ιστορίας που περιβάλλει την πόλη και στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της. Η δουλειά όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών που ακούγονται στο Bioshock είναι εκπληκτική και από τις καλύτερες που έχουμε δει σε παιχνίδι, καθιστώντας το άκουσμα όλων αυτών των, έτσι κι αλλιώς καλογραμμένων, ομιλιών πραγματικά απολαυστικό. Αξιοσημείωτο είναι, πως η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή χωρίς να βλέπουμε ποτέ τη φιγούρα του. Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που δημιούργησε η Irrational Games είναι πολύ προσεγμένο και με ανατροπές που δεν θα τις περιμένετε. Όντας ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του τίτλου, η ιστορία καταφέρνει να κρατάει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης όπως ακριβώς επιτυγχάνεται σε μία ποιοτική ταινία μυστηρίου.

 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Bioshock και ο πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού δεν είναι άλλος από την ίδια την πόλη. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τον τίτλο από τα υπόλοιπα FPS και τον κάνει να ξεχωρίζει σε μεγάλο βαθμό καθιστώντας τον -σύμφωνα με την μεγαλεπήβολη υπόσχεση των δημιουργών- ως ένα μοναδικό FPS, είναι η πραγματικά εξαιρετικά δομημένη και ατμοσφαιρική υποθαλάσσια πόλη. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων αποτελείται στην πλειοψηφία της από πανέμορφα σχεδιασμένες οικοδομές με το γνωστό στυλ “art deco” των δεκαετιών 1930 και 1940. Τα εσωτερικά των κτηρίων περιέχουν τους απαραίτητους χώρους που απαιτούνται για την ψυχαγωγία και τις διάφορες ανάγκες των ανθρώπων. Κινηματογράφους, εστιατόρια, γραφεία, πάρκα, καζίνο και πολλά άλλα.

 

Το παιχνίδι απαρτίζεται από 10 τεράστιες περιοχές και κάθε μία έχει μοναδικά σχεδιασμένα περιβάλλοντα. Εν ολίγοις, ποτέ δεν θα βρεθείτε σε καινούριες τοποθεσίες με ανακυκλωμένα περιβάλλοντα. Όλα τα δωμάτια είναι ξεχωριστά διακοσμημένα και διαρρυθμισμένα καταφέρνοντας σίγουρα να είναι κάθε άλλο παρά βαρετά στη διάρκεια του παιχνιδιού.Φυσικά, σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός πως βρισκόμαστε σε κτήρια που είναι χτισμένα μέσα στη θάλασσα. Είναι διάχυτη η προσπάθεια των δημιουργών να γίνεται συνεχώς αντιληπτό πως, ουσιαστικά, είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα υποθαλάσσιο περιβάλλον. Λόγω της ελλιπούς συντήρησης της Rapture υπάρχουν παντού διαρροές νερού από ρωγμές τοίχων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρισμένα δωμάτια και υγρές επιφάνειες σε πολλές περιοχές. Η δουλειά που έχει γίνει στην κίνηση του νερού και στην υφή του είναι πιθανότατα η καλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα παιχνίδι. Ωστόσο, όσο όμορφο και αν είναι ένα παιχνίδι αυτό ίσως να μην σημαίνει τίποτα αν δεν έχει και εξίσου λειτουργικό και ενδιαφέρον gameplay. Εδώ είναι ένας άλλος τομέας που το Bioshock επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό. Όχι τόσο επαναστατικά, όπως συμβαίνει με τον πρωτότυπο και ξεχωριστό σχεδιασμό του περιβάλλοντος, αλλά σίγουρα τόσο άρτια ώστε να είναι ευχάριστο από την αρχή και με συνεχείς νέες προσθήκες, ούτως ώστε να παραμένει «φρέσκο» και ενδιαφέρον όσο προχωράμε στην περιπέτεια. Συνολικά το Bioshock προσφέρει 7 διαφορετικά συμβατικά όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων απορρέουν από την τεχνολογία της εποχής.

 

Με πρώτο όπλο τον κάβουρα θα βρούμε σταδιακά και σχετικά γρήγορα τα υπόλοιπα, τα οποία απαρτίζονται από τα εξής: περίστροφο, καραμπίνα, πολυβόλο (το γνωστό tommy gun), crossbow, εκτοξευτή βομβίδων και φλογοβόλο. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση τα όπλα να φαντάζουν λίγα αλλά παίζοντας θα διαπιστώσετε ότι είναι ακριβώς η ποικιλία που απαιτείται. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό αποτελεί η δυνατότητα που έχουμε να “πειράξουμε” το καθένα από αυτά τα όπλα έως και δύο φορές μέσα από τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Με αυτόν τον τρόπο τα όπλα αποκτούν καινούριες δυνατότητες, όπως μεγαλύτερη σταθερότητα ή μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι ρυθμίσεις αυτές μεταφράζονται και οπτικά πάνω στα όπλα. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τους τρεις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών που μπορούν να δεχτούν τα όπλα γίνεται σαφές ότι έχουν ποικίλες δυνατότητες.

 

Ο μοναδικός τρόπος, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς δεν βρίσκεται μόνο στο συμβατικό οπλισμό. Απόρροια της ουσίας ADAM που ανακάλυψαν οι επιστήμονες της Rapture είναι τα προϊόντα plasmids. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερες δυνάμεις, οι οποίες γράφουν από την αρχή το γενετικό κώδικα του ανθρώπου που τα χρησιμοποιεί και που μπορούμε να τα βρούμε από διάφορους αυτόματους πωλητές. Τα plasmids είναι 10 στον αριθμό και, όπως και τα συμβατικά όπλα, δίνονται σταδιακά. Το πρώτο plasmid που βρίσκουμε μας παρέχει τη δύναμη του ηλεκτρισμού. Με αυτό ο χαρακτήρας μας δημιουργεί μία δέσμη ρεύματος από το χέρι του με την οποία μπορεί να χτυπήσει τον εχθρό από απόσταση. Η δυνατότητα να δημιουργήσουμε φωτιά, πάγο και η δυνατότητα για τηλεκίνηση είναι μερικές ακόμα από τις δυνατότητες που χαρίζουν τα plasmids. Το στοιχείο που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό αυτές τις δυνάμεις από άλλους τίτλους που χρησιμοποιούν παρόμοιες «υπεράνθρωπες» ιδιότητες, είναι η ποικιλία τους αλλά και οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους είναι εφικτό να τις χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τους εχθρούς.

 

Έτσι, για παράδειγμα, αν ένα δωμάτιο είναι πλημμυρισμένο μπορούμε να εξαπολύσουμε μία δέσμη ρεύματος και να προκαλέσουμε ηλεκτροπληξία σε όσους εχθρούς βρίσκονται μέσα στο νερό. Σε άλλη περίπτωση μπορούμε να ρίξουμε φωτιά σε πάγους προκειμένου να λιώσουν και να εμφανιστούν κρυμμένα αντικείμενα ή να ξεμπλοκάρουν πόρτες. Επίσης, με λίγη φαντασία μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μπορεί να βάλει φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και έπειτα να τα εκτοξεύσει με τηλεκίνηση στους εχθρούς για μεγαλύτερη πρόκληση ζημιάς. Γενικά, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να εξολοθρεύσουμε τους εχθρούς ή να αποκτήσουμε πρόσβαση σε δωμάτια.

 

Όσον αφορά στον οπτικό τομέα των plasmids έχει γίνει πολύ καλή δουλειά καθώς το αριστερό χέρι του χαρακτήρα αποκτά υφή ανάλογη με τη δύναμη που έχουμε ενεργοποιημένη (π.χ. με τον πάγο το χέρι δείχνει παγωμένο με πολλούς κρυστάλλους επάνω του). Η χρήση των plasmids καταναλώνει την ουσία EVE (ως ένα άλλο mana) την οποία μπορούμε να την αναπληρώνουμε με τις ενέσεις EVE hypo. Οι εχθροί που θα συναντήσουμε στο παιχνίδι απαρτίζονται κυρίως από τους splicers. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο παραφροσύνης έπειτα από υψηλή χρήση της ουσίας ADAM, αποτελώντας ταυτόχρονα και τον κύριο λόγο της παρακμής της Rapture. Οι splicers αναλύονται σε πέντε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν. Οι leadheads είναι οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, οι spiders μπορούν και σκαρφαλώνουν στους τοίχους και τα ταβάνια και είναι οπλισμένοι με γάντζους που μπορούν να τους πετάξουν, οι thugs έχουν σαν όπλα διάφορα αντικείμενα για μάχες σώμα με σώμα, οι houdinis μπορούν να τηλεμεταφέρονται και να εκτοξεύουν φωτιά και, τέλος, οι nitros εξαπολύουν εκρηκτικά.

 

Αυτοί οι βασικοί τύποι εχθρών καταφέρνουν να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση διαφορετικών στρατηγικών για την ευκολότερη εξόντωσή τους. Επίσης τα μοντέλα μεταξύ των κατηγοριών παρουσιάζουν μία σχετικά καλή ποικιλία παρουσιάζοντας γυναίκες και άντρες, οι οποίοι φοράνε διάφορα ρούχα και αποκριάτικες μάσκες. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εντοπίσαμε επανάληψη των ίδιων μοντέλων. Ανεξάρτητα από αυτό το αρνητικό στοιχείο η δουλειά που έχει γίνει στους splicers είναι πολύ καλή. Αν δεν μας έχουν αντιληφθεί θα τους δούμε να περιφέρονται τριγύρω μονολογώντας και συχνά τους βλέπουμε να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Τα κείμενα των μονολόγων έχουν πραγματικά τεράστια ποικιλία και σπάνια ακούσαμε δεύτερη φορά να λέει κάποιος τα ίδια πράγματα.

 

Παρόλο που η Α.Ι. δεν τους επιτρέπει να επιτίθενται ομαδικά ή να χρησιμοποιούν κάλυψη, κάτι τέτοιο είναι μάλλον λογικό, αφού οι splicers υποτίθεται πως είναι άτομα που έχουν χάσει τα λογικά τους. Παρόλα αυτά οι εχθροί που αντιμετωπίζουμε στο Bioshock έχουν ιδιαίτερα ρεαλιστικές αντιδράσεις. Εάν πάρουν φωτιά θα αρχίσουν να τρέχουν φωνάζοντας και ψάχνοντας για νερό ώστε να την σβήσουν, εάν τους τραυματίσουμε αρκετά θα αρχίσουν να ψάχνουν για κάποιο φαρμακείο κ.o.κ. Επίσης, παρά τα κλειστού τύπου κτήρια, που είναι γεμάτα από φυσικά εμπόδια, οι αντίπαλοι δεν φάνηκαν ποτέ να «κολλάνε» ή να μπερδεύονται. Σε γενικές γραμμές, η εργασία που έχει γίνει στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική και ρεαλιστική για τα δεδομένα της παρανοϊκής προσωπικότητά των splicers, επιλογή η οποία στο σύνολο του παιχνιδιού λειτουργεί άψογα. Εκτός από τους splicers, όμως, υπάρχουν και άλλοι εχθροί στην Rapture. Σταθερά όπλα που πυροβολούν αμέσως μόλις μας αντιληφθούν και κάμερες οι οποίες ενεργοποιούν θανατηφόρα ιπτάμενα bots αν παραμείνουμε στο οπτικό πεδίο τους για μερικές στιγμές. Ωστόσο, παρά την εχθρική μορφή αυτών των ηλεκτρικών εποπτικών συσκευών μπορούμε να τα “χακάρουμε” προκείμενου να είναι εχθρικά προς τους splicers παρέχοντάς μας τελικά σημαντική βοήθεια.

 

Το υποπαιχνίδι του hacking το συναντάμε αρκετά συχνά και όποτε χρειαστεί να ξεκλειδώσουμε χρηματοκιβώτια, αυτόματους πωλητές ή όταν χρειαστεί να μετατρέψουμε τις κάμερες και τα αμυντικά μηχανήματα σε όπλα φιλικά προς εμάς. Το hacking του Bioshock βασίζεται εντόνως στο πολύ γνωστό puzzle παιχνίδι Pipes, στο οποίο απαιτείται να τοποθετήσουμε κατάλληλα διάφορους σωλήνες σε μία επιφάνεια, έτσι ώστε το νερό που εξέρχεται από την πηγή να οδηγηθεί σε ένα προκαθορισμένο σημείο μέσω των σωλήνων. Οι επιφάνειες αυτές μπορεί να ποικίλουν σε δυσκολία, με αυτές που αφορούν τα χρηματοκιβώτια και τους αυτόματους πωλητές να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στη λύση τους. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε χάνουμε ενέργεια ενώ υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει ο συναγερμός και να κληθούν τα προαναφερθέντα ιπτάμενα bots.

 

Αρχικά το υποπαιχνίδι είναι διασκεδαστικό αλλά, δυστυχώς, οι πραγματικά πολλές περιπτώσεις που θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με αυτό το καθιστά κουραστικό. Οι επιφάνειες έχουν 4-5 παραλλαγές και οι κινήσεις που απαιτούνται για την επίλυσή τους είναι λίγο πολύ παρόμοιες. Οι εντυπωσιακότεροι εχθροί του παιχνιδιού, οι οποίοι πιθανότατα να μείνουν στην μνήμη σας λόγο της εμφάνισής τους, της υψηλής επιθετικότητάς τους και της μεγάλης τους δύναμης, είναι οι λεγόμενοι «Big Daddies». Πρόκειται για μεγαλόσωμα όντα, παραμορφωμένα από την ουσία ADAM, που φοράνε τεράστιες καταδυτικές στολές. Κάθε ένας από αυτούς έχει ως σκοπό την προστασία μίας Little Sister και είναι ουσιαστικά ουδέτερος χαρακτήρας. Οι Little Sisters είναι μικρά, γενετικά τροποποιημένα κοριτσάκια, που κυκλοφορούν με μεγάλες ενέσεις έχοντας ως σκοπό την συλλογή της ουσίας ADAM από τα πτώματα των splicers. Εάν επιτεθούμε σε Little Sister ή σε Big Daddy τότε ο τελευταίος γίνεται απευθείας εχθρικός προς εμάς.

 

Παρά τον όγκο τους, οι Big Daddies κινούνται εξαιρετικά γρήγορα και όταν καταφέρνουν χτύπημα πάνω μας με το χέρι τους ή με το τρυπάνι που κουβαλάνε, τότε η ένταση του χτυπήματος γίνεται απευθείας εμφανής από το “γονάτισμα” του χαρακτήρα μας και την θολούρα που εμφανίζεται στην οθόνη. Γενικά, οι μάχες μαζί τους είναι πολύ έντονες και σίγουρα θα νοιώθετε ικανοποίηση όποτε εξοντώνετε κάποιον. Το αποτέλεσμα της εξόντωσης κάθε Big Daddy είναι να μένει αβοήθητη η Little Sister που προστάτευε. Από κει και πέρα υπάρχει μία απόφαση που πρέπει να πάρετε. Είτε να σκοτώσετε το κοριτσάκι και να πάρετε 160 μονάδες ADAM είτε να το σώσετε και να πάρετε 80 μονάδες από την πολύτιμη ουσία. Το σίγουρο είναι ότι όταν θα δείτε το κοριτσάκι να κλαίει πάνω από τον Big Daddy και να είναι τρομαγμένο, η πρώτη επιλογή φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Όμως, αυτό το ηθικό δίλημμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξέλιξη της ιστορίας, καθώς ο αριθμός των κοριτσιών που θα σώσετε ή θα σκοτώσετε καθορίζει τον τερματισμό που θα δείτε.

 

Το ADAM που παίρνουμε από τις Little Sisters είναι απαραίτητο για να αποκτήσουμε διάφορα plasmids, tonics, αναβαθμίσεις για την ενέργεια και το EVE, καθώς επίσης επιπλέον θέσεις για να μπορούμε να εξοπλιστούμε με παραπάνω των δύο plasmids και tonics. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα αγοράσουμε από αυτόματους πωλητές. Τα tonics αποτελούν passive ουσίες (είναι δηλαδή πάντα ενεργοποιημένες στον χαρακτήρα μας). Χρησιμεύουν για την αύξηση διαφόρων δυνατοτήτων του χαρακτήρα και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Combat tonics, engineering tonics και physical tonics. Οι πρώτες δύο κατηγορίες έχουν 9 επιλογές και η τελευταία 10. Τα combat tonics αφορούν, όπως είναι προφανές, τις μάχες, με δυνατότητες όπως την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς με τον κάβουρα ή την μεγαλύτερη αντοχή από ηλεκτρισμό κ.τ.λ. Τα engineering tonics αφορούν τους συναγερμούς και το υποπαιχνίδι του hacking ενώ, τέλος, τα physical tonics έχουν να κάνουν, κυρίως, με την υγεία του χαρακτήρα όπως το hackers delight, με το οποίο με κάθε επιτυχημένο hacking κερδίζουμε ενέργεια.

 

Όταν δεν εμπλέκεστε σε μάχες μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι η πόλη του Bioshock διατίθεται για εκτενή εξερεύνηση. Μέσω του εύχρηστου χάρτη μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δούμε που βρισκόμαστε και τα δωμάτια που δεν έχουμε επισκεφθεί. Με εξαίρεση δύο αποστολών, όπου χρειάζεται να ψάξουμε για κάποια αντικείμενα, για όλες τις υπόλοιπες η καθοδήγησή μας είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού ένα βέλος στο πάνω μέρος της οθόνης μας οδηγεί κατευθείαν στο σωστό μέρος. Ως εκ τούτου η εξερεύνηση είναι εντελώς προαιρετική αφού δεν χρειάζεται ποτέ να ψάχνουμε για κλειδιά κάρτες και άλλα αντικείμενα για την εξέλιξη της ιστορίας. Ωστόσο, η δομή της πόλης και η ποικιλία των περιβαλλόντων είναι τέτοια, που εξερεύνηση δεν γίνεται σε καμία περίπτωση από αγγαρεία αλλά, αντιθέτως, η περιήγησή σε συνεχώς καινούριους και μοναδικούς χώρους προκαλεί ευχαρίστηση. Τα αντικείμενα που μπορούμε να εντοπίσουμε σε όλους αυτούς τους χώρους ποικίλουν. Συνεχώς ανακαλύπτουμε καινούρια μαγνητόφωνα και καινούρια tonics ή αναβαθμίσεις τους. Εκτός αυτών μπορούμε να βρούμε αντικείμενα όπως τσιγάρα, ποτά, junk food, μπαταρίες, λάστιχα κ.τ.λ.

 

Μερικά από αυτά χρησιμεύουν για να αυξήσουμε την ενέργειά ή το EVE του πρωταγωνιστή και άλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μηχανήματα προκειμένου να φτιάξουμε ειδικές σφαίρες, εργαλεία για hacking (τα οποία χρησιμεύουν για να προσπερνάμε το ανάλογο υποπαιχνίδι) και άλλα. Τέλος, η εξερεύνηση οδηγεί στην εύρεση χρημάτων που μπορούν να διευκολύνουν κατά πολύ την πορεία στο παιχνίδι, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια. Με αυτά μπορούμε να αγοράζουμε ενέργειες, EVE και σφαίρες από αυτόματους πωλητές ενώ, επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε για να απενεργοποιούμε συναγερμούς ή να ανοίγουμε χρηματοκιβώτια πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο προκειμένου να αποφύγουμε το hacking. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι οι splicers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αντοχή στις σφαίρες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών. Οι σφαίρες που περισυλλέγουμε από τα διάφορα πτώματα, γραφεία κ.τ.λ. δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αγορά τους.

 

Σημαντικό ρόλο στην ευχάριστη εξερεύνηση της πόλης έγκειται στο γεγονός πως loading υπάρχουν μόνο όταν μεταφερόμαστε μεταξύ των δέκα περιοχών της Rapture. Δεδομένου ότι το backtracking είναι ελάχιστο, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι στη διάρκεια του παιχνιδιού είναι λίγες οι φορές που θα αντικρίσει την οθόνη του loading. Μιλώντας για τη διάρκεια του Bioshock, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 12 και 16 ωρών στη μεσαία δυσκολία και ανάλογα με το κατά πόσο κάποιος θα θελήσει να εξερευνήσει την πανέμορφη και κλειστοφοβική πόλη ή να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις αποστολές. Όσον αφορά στα γραφικά τα λόγια είναι πραγματικά περιττά. Δημιουργημένα με την πανίσχυρη δύναμη της Unreal Engine 3 καταφέρνουν να είναι πολύ καθαρά και λεπτομερή. Συγκρινόμενα με τα γραφικά του Gears Of War (ενός παιχνιδιού που από πολλούς θεωρείται ότι έχει τα καλύτερα γραφικά στο Xbox 360) μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο από τα δύο είναι τεχνικά καλύτερα.

 

Αλλά αν τα εξετάσουμε από εικαστικής πλευράς τότε πραγματικά το Bioshock δεν έχει αντίπαλο. Η απαράμιλλη αίσθηση της δεκαετίας του 40, ο μοναδικός σχεδιασμός κάθε χώρου της Rapture και η συνεχής κλειστοφοβική αίσθηση που προσδίδεται από αυτήν την υποθαλάσσια πόλη χάρη στην συνεχή παρουσία του εκπληκτικά σχεδιασμένου νερού, δημιουργούν μία προσωπικότητα και έναν χαρακτήρα στην πόλη που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Πρόκειται για ένα εικαστικό επίτευγμα που δύσκολα θα καταφέρει να το ξεπεράσει άλλο παιχνίδι.Το ίδιο αριστουργηματικός είναι και ο ήχος του παιχνιδιού. Αξίζει να αναφέρουμε για μια ακόμα φορά πως οι ηθοποιοί αποδίδουν εξαιρετικά τους διαλόγους και τους μονολόγους τους, ενώ η ποικιλία των κειμένων που έχουν οι splicers καταφέρνουν να τους δώσουν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.

 

Ένα μάλλον όχι και τόσο σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως οι υπότιτλοι δεν είναι σωστά συγχρονισμένοι με τις ομιλίες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να “ξεφεύγουν” και να προκαλούν σύγχυση στον παίκτη. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού είναι πραγματικά εκπληκτική. Συχνά ακούγονται από τα jukeboxes ή τα ραδιόφωνα κομμάτια της εποχής, τα οποία δένουν τέλεια με το περιβάλλον. Εκτός αυτών, όμως, υπάρχουν και τα μουσικά θέματα που χρησιμεύουν για τη δημιουργία μιας τρομακτικής ατμόσφαιρας τα οποία είναι εξίσου μαγευτικά και ατμοσφαιρικά. Τα διάφορα ηχητικά εφέ βρίσκονται επίσης σε υψηλά επίπεδα. Συνεχώς ακούγονται περιβαλλοντικοί ήχοι όπως τα νερά που κυλάνε από διάφορες ρωγμές, οι splicers που περιφέρονται, ο δυνατός ήχος από τις βαριές μπότες των Big Daddies κ.α.

 

Παρά τα κάποια, ελάχιστα είναι η αλήθεια, προβλήματα που έχει, το Bioshock καταφέρνει τελικά να αποδώσει τα μέγιστα και να τηρήσει τις υποσχέσεις των δημιουργών του για ένα ξεχωριστό και πρωτοποριακό FPS (ο χαρακτηρισμός «First Person Adventure» θα του ταίριαζε ακόμα καλύτερα). Το gameplay του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα προσφέροντας έντονη δράση, ιδιαίτερο βάθος και αξιομνημόνευτους εχθρούς. Παρόλα αυτά, το στοιχείο το οποίο ανεβάζει κατακόρυφα την ποιότητα του παιχνιδιού είναι ο γεμάτος προσωπικότητα κόσμος της Rapture. Μία πόλη που, πραγματικά, είναι άξια θαυμασμού για τον εξαιρετικό σχεδιασμό της. Είναι σίγουρο ότι μετά από χρόνια θα αναφερόμαστε στο Bioshock όπως αναφερόμαστε σήμερα σε πολλά FPS του παρελθόντος που σημάδεψαν προηγούμενες εποχές, παιχνίδια τα οποία κατάφεραν να φέρουν την επανάσταση στο είδος με το δικό τους τρόπο (Goldeneye, Half Life, Halo κ.α.). Αναμφίβολα το Bioshock αποτελεί μέχρι στιγμής το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς και εκτιμούμε ότι πολύ δύσκολα θα χάσει αυτήν τη θέση. Αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να προσθέσετε άμεσα αυτό το αριστούργημα στη συλλογή σας.

 

 

http://img20.imageshack.us/img20/249/h01ja8.th.jpg....http://img214.imageshack.us/img214/3517/h02kp5.th.jpg....http://img251.imageshack.us/img251/6545/h03ec2.th.jpg

 

http://img524.imageshack.us/img524/4120/29226280zm8.th.jpg....http://img524.imageshack.us/img524/5822/17zl6.th.jpg....http://img529.imageshack.us/img529/4813/112ey1.th.jpg

 

 

Official Site: 2kgames.com

Link to comment
Share on other sites

Ακουγεται αρκετα ενδιαφερον παιχνιδι! Μου κινησες το ενδιαφερον, θα το παιξω αμεσα και θα σας πω εντυπωσεις!
Link to comment
Share on other sites

Ξέχασες να αναφέρεις ότι βαθμολογήθηκε με 10 σε ξένα sites και ψηφίστηκε Κορυφαίο παιχνίδι της Χρονιάς. Δηλαδή πέρασε σε ψήφους και το crysis.
Link to comment
Share on other sites

Φοβερό είναι, το παίζω σε Vista με 8800GTS και πάει μια χαρά. Πολύ ατμοσφαιρικό...

Samsung Galaxy A52s 5G (SM-A5288/DS)

Samsung Galaxy Watch5 Pro (SM-R920)

 

★ ★ ★ ★ ★ ★

Link to comment
Share on other sites

koita na deis pou to petyxa sto TL kai den mou fanhke toso kalo apo to nfo... :p

 

Gia na doume...

HTC One X+ || Android Revolution HD 8.0 || Sense 5.0 || TWRP Recovery
Link to comment
Share on other sites

Το εγκατέστησα το Σάββατο και ενεργοποίησα όλες τις επιλογές γραφικών με μία 8800 GTS. Παίζει άψογα και δεν έχω παρατηρήσει κανένα από τα προβλήματα που αναφέρουν sites και περιοδικά. Ελπίζω να μην το ματιάσω :p Με το που βγήκε ο τύπος στην επιφάνεια (στην εισαγωγή) έπαθα πλάκα από τη θάλασσα, τις φωτιές...! Κόντεψε να μου φύγει το gamepad από τα χέρια (ναι, αφού δεν υπάρχει το άγχος του θανάτου, είπα να παίξω αραχτός και σε απόσταση). Μόλις πήρα το πρώτο plasmid χάρηκα, διότι είμεθα και φανατικοί οπαδοί του Rayden, βεβαίως βεβαίως :) Δυστυχώς έπρεπε να σταματήσω γιατί είχα και δουλειές, όμως από σήμερα θα ξεκινήσω πάλι και δεν θα επιτρέψω σε τίποτα να με ξεκολλήσει μέχρι να το τελειώσω...
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Είναι από τους δημιουργούς του System Shock και θεωρείται action horror rpg!

 

Ένας κορυφαίος και πολυαναμενόμενος τίτλος (από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μερικά χρόνια πριν, ήταν από τους λίγους τίτλους που θεωρώ ότι θα έδινα τα πάντα (λέμε τώρα) για να τρέξει στο pc μου).

 

Το παιχνίδι είναι πολυ καλοδουλεμένο και ατμοσφαιρικό. Επίσης είναι πολύ gamer-friendly. Ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε γιατί κατ'όυσίαν χάρις στα vita-chambers γίνεται πανεύκολο. Και αυτός είναι και ο λόγος που ανάμεσα στα πρώτα mods που βγήκαν είναι και ένα που το καθιστά ΠΑΝδύσκολο!!

 

Τέσπα. Είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω πιάσει στα χέρια μου, και άξιος διάδοχος (αν και όχι άμεσος διάδοχος αλλά spirit-sequel) των System Shock. Και έτσι φτάνω και σε αυτό που ήθελα να πω... Όποιος ενθουσιάστηκε με το Bioshock (με την ουσία του παιχνιδιού και όχι μόνο τα ωραία γραφικά), θα λατρέψει imho το System Shock (το 2 κυρίως για το οποίο υπάρχουν και αρκετά αξιοπρεπή mods που του ανανεώνουν τα γραφικά και το κάνουν πιο "προσβάσιμο" σε νέο κοινό. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango
Link to comment
Share on other sites

Το παιχνίδι είναι πολυ καλοδουλεμένο και ατμοσφαιρικό. Επίσης είναι πολύ gamer-friendly. Ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε γιατί κατ'όυσίαν χάρις στα vita-chambers γίνεται πανεύκολο. Και αυτός είναι και ο λόγος που ανάμεσα στα πρώτα mods που βγήκαν είναι και ένα που το καθιστά ΠΑΝδύσκολο!!
Ο Χριστός και η Μάνα Του! Είπαμε να γίνει δύσκολο αλλά όχι και έτσι... :p Έχει και ένα καλό πάντως :D:

Harvesting Little Sisters now gives 400 ADAM while saving them gives 200 ADAM!

Samsung Galaxy A52s 5G (SM-A5288/DS)

Samsung Galaxy Watch5 Pro (SM-R920)

 

★ ★ ★ ★ ★ ★

Link to comment
Share on other sites

σε τι μορφη συμφερει να το κατεβασω απο το νετ?ξερει κανεις καποιο site με new games ελληνικο για κατεβασμα?
Link to comment
Share on other sites

σε τι μορφη συμφερει να το κατεβασω απο το νετ?ξερει κανεις καποιο site με new games ελληνικο για κατεβασμα?

Τι εννοείς "σε τι μορφή"; Αν εννοείς για PC ή για Xbox360, τότε εξαρτάται. Αν έχεις βάλει κάποιο modchip στο X360 σου ή αν έχεις περάσει κάποιο "σπασμένο" firmware στο drive της κονσόλας, τότε μόνο θα δουλέψει. Η έκδοση για PC είναι βέβαια το "σίγουρο στοίχημα", αρκεί το μηχάνημα σου να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού. Μάλιστα υπάρχει και ανεπίσημο patch που επιτρέπει στο παιχνίδι να τρέχει σε Windows XP και με DirectX 9. Μπορείς να τα κατεβάσεις όλα αυτά από διάφορα sites με torrents όπως το MiniNova. Θα χρειαστείς φυσικά ένα torrent client όπως το Utorrent.

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

εννοω οτι σε μερικα torrent το αρχειο ειναι 700 mb,σε αλλα ειναι 6 γιγα πχ κ σε αλλα ειναι 150 mb...ποια η διαφορα?
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς τα μικρότερα (700mb και 150mb) θα είναι ripped, δηλαδή χωρίς video κτλ και πολύ πιθανόν κάποια και χωρίς ήχο. Κατέβασε των 6GΒ για να είσαι σίγουρη!

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

Link to comment
Share on other sites

Απίστευτο παιχνίδι. FPS για σκεπτόμενα άτομα. δεν θα το μετανιώσετε.

 

Αγοράστε το, ειλικρινά αξίζει να δώσετε τα λεφτά και ειδικά για την συλλεκτική έκδοση με το απίστευτο αγαλματάκι Big Daddy και το Soundtrack από τον Moby.

 

Φοβερό. Παρεπιπτόντως φοβερό review στο πρώτο post μπράβο akis_k :respect:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
το παιχνιδι ειναι απλα φοβερο!! ειχα πολυ καιρο να "πορωθω" με ενα FPS! Ακομα και το stalker το οποιο το περιμενα και μου αρεσε στην αρχη δεν με κρατησε οπως αυτο! Η ιστορια του ειναι οντως πολυ πρωτοτυπη και τα γραφικα πολυ εντυπωσιακα! Ευτυχως που δεν εχουμε παλι τρομοκτατες οι εξωγηινους να σκοτωνουμε!!:lol:
Link to comment
Share on other sites

Από τον αρχικό σχεδιασμό του παιχνιδιού κόπηκαν πολλά πράγματα που κάποια τα βλέπαμε στα teaser/trailer βιντεάκια (RPG στοιχεία, καλύτερη αλληλεπίδραση με τις little sisters, extra plasmids, extra big daddy κλπ). Μάλλον αυτά έγιναν για να είναι πιο συμπαγές το gameplay και να διευκολυνθεί ο μέσος gamer. Επίσης ως προς το σενάριο, όντως έχει βάθος και εξηγεί και κάποιες επιλογές στο παιχνίδι που δύσκολα περίμενα να εξηγηθούν (πχ vita chambers). Αλλά έχει αρκετές

ομοιότητες με το σενάριο του System Shock 2. Ειδικά ως προς την κεντρική ανατροπή.

Επίσης έχει και κάποια λογικά κενά, όπως πχ

γιατί επέλεξαν ένα plane hijack/crash για την επιστροφή του Jack και όχι κάτι πιο "ασφαλές" πχ βύθιση βάρκας

.

 

Anyway, το παιχνίδι έχει δύο βασικούς τερματισμούς βάσει των επιλογών του παίκτη

κυρίως το τι θα κάνεις με τις Little Sisters

(ενώ και οι αντιδράσεις κάποιων χαρακτήρων προς τον παίκτη εξαρτώνται από τις επιλογές του).

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango
Link to comment
Share on other sites

Μετα απο πολλες ωρες παιχνιδιου εχω να πω οτι χαιρομαι που ενα παιχνιδι με συγκινησε και παλι! Σπανια κραταω εγκατεστημενο ενα παιχνιδι αφου συνηθως ολα ειναι πλεον κοινοτυπα και τα βαριεμαι ευκολα. Αυτο ομως ειναι αρκετα εθιστικο παιχνιδι το οποιο πραγματικα αξιζει να αφιερωσεις χρονο! Γραφικα απιστευτα, gameplay εξαιρετικα και επιτελους ενα προτοτυπο σεναριο και ιστορια με βαθος.

Το σημαντικοτερο ομως για μενα ειναι οτι δεν εχει τρελες απαιτησεις απο θεμα hardware. Οταν το πηρα πιστευω οτι με το ζορι θα παιζει στα 800x600. Ομως με ενα αρκετα παλιο συστηματακι (athlon 3000+,1,5gb μνημη, GPU: 7800GS) μπορω να πω οτι παιζει αξιοπρεπεστατα σε αναλυση με 1280x1024!

Αξιζει η εταιρια ενα μεγαλο μπραβο για αυτο!

Link to comment
Share on other sites

to pexnidi einai sketh trela se olh thn diarkeia toy!!! egw to exo ftasei meta to Hephaistoys...pio epipedo einai d thymamai..tora exei 2 meres to paratisa den eixa xrono alla poy tha paei paly tha lioso!! exw akomh poly gia termatismo??
Gadgets Is My Life...[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

kamia idea kaneis pos na skotosoyme to teleytaio arxhgo?? ekeinon ton trelo poy tou karfoneis tis eneseis adam ..egw tou karfono mexri kai thn 3h...meta den paleyetai xanw sinexia..eleos!!!:( :( :(
Gadgets Is My Life...[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

kamia idea kaneis pos na skotosoyme to teleytaio arxhgo?? ekeinon ton trelo poy tou karfoneis tis eneseis adam ..egw tou karfono mexri kai thn 3h...meta den paleyetai xanw sinexia..eleos!!!:( :( :(
Η μοναδική συμβουλή είναι να τρέχεις σαν τον τρελό για να μην σε πετυχαίνει με ότι πετάει και να έχεις full health packs μαζί σου. Δες και βιντεάκι
και εδώ (link). [highlight]ΠΡΟΣΟΧΗ, μπορεί να περιλαμβάνει spoiler για το τέλος[/highlight]. Μερικοί στο YouTube βλέπω τον τελείωσαν με το κλειδί (wrench)!!!

Samsung Galaxy A52s 5G (SM-A5288/DS)

Samsung Galaxy Watch5 Pro (SM-R920)

 

★ ★ ★ ★ ★ ★

Link to comment
Share on other sites

Σε medium difficulty δεν είναι και πολύ δύσκολος. Μάλλον εύκολος θα έλεγα. Εγώ συνήθως πάω εκεί με το Grenade launcher, το τοξο, την καραμπίνα, άντε και το machine gun (όλα upgraded φυσικά). Ε και με λίγα plasmids (φωτιά και ice + αυτό που όταν κάποιος σε χτυπάει εσύ κάνεις emit ένα ηλεκτρικό πεδίο) είσαι μια χαρά. (!!)
patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango
Link to comment
Share on other sites

to termatisa prox8es..to epeza sto medium apo thn arxh toy pexnidiou...kai den h3era oti exeis thn epilogh ana passa stigmi apo ta options na to girisis sto easy h sto hard..meta apo poles prospathies sto normal sto medium dld, pada exana meta thn 3h enesh!!! d mporousa na kl@so ginotane xamos den h3eres pion na protoarxiseis sta xastoykia moy thn edine sta neyra, to girnao sto easy kai blepw ola paradisos...sto lepto ton evgala...asxeta poy den exei simasia an tha ton vgaleis sto hard h sto medium..etsi den einai???skotonontas ton atla soy skaei kai 100G !!:) pados o termatismos re pedia poly moyfa d marese katholoy...den 3ero ti pezei kati akoysa oti exei 2 termatismoys??? analoga me tis litle-sisters poy sozeis h skotoneis??emena pados o termatismos deyterolepta kratise moyfa...kai adi na dw meta tpt credits tpt titloys me petaei sthn arxikh tou pexnidioy..sto press start!! poly psyxro!! ti exete na peite???
Gadgets Is My Life...[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Και οι δύο τερματισμοί είναι Videakia.

Ο καλός τερματισμός είναι πολύ καλός και έχει κάπως μεγαλύτερη διάρκεια imho.

Ο κακός είναι πολύ άδοξος γιατί δεν λαμβάνει υπόψη πολλά πράγματα (πχ μπορεί να μεταστράφηκες από κάποιο σημείο και έπειτα και να έσωζες απανωτά LS (κανείς στη Rapture δεν είναι άγιος έτσι κι αλλιώς), και σου την λέει και απο πάνω ότι ΑΥΤΟ θα καταντήσεις.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango
Link to comment
Share on other sites

Το τερμάτισα κι'εγώ το παιχνίδι, απο τα καλύτερα που έχω παίξει τον τελευταίο καιρό. Με κράτησε σε όλη τη διάρκεια αν και μου φάνηκε σχετικά μικρό...

 

ΥΓ. Στο easy το τερμάτισα, στο medium μου φάνηκε σχετικά δύσκολο και μου τη δίνει να χάνω συνέχεια :p

Phantom Of The Opera
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...