Jump to content

Σε εσάς μιλάω Γονείς!

porcupine
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Κακή στιγμή για την Ελευθεροτυπία και η επιστολή και η όλη παρουσίαση του θέματος...

Πραγματικά. Και δεν χρειάζεται να είναι αρνητικά προκατειλημμένος κανείς για να σκεφτεί ότι μάλλον πρόκειται για πυροτέχνημα που αποσκοπεί στην κάλυψη της γκάφας που έκανε με τη δημοσιοποίηση του ονόματος της κοπέλας. Κρίμα και για τα δύο.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

• Απαντήσεις 84
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Πω πω, ένα δεκατριάχρονο μικρομέγαλο που ακούει έντεχνο και διαβάζει τους φωτισμένους μηδενιστές αρθρογράφους της Ελευθεροτυπίας. Δεν πειράζει που γράφει απίστευτες κοινοτυπίες, είναι δεκατριών οπότε πρέπει να τον κάνουμε πρωτοσέλιδο και να τον θαυμάσουμε.

ποσο συμφωνω

ποιος γελοιος δημοσιογραφος το εγραψε για να κανει αισθηση και να πάρει καμια αυξησούλα μπας και κλεισει κανα χρεος γιατι 3 χρονια δε τον πληρωναν λογω πρακτικης...

:X

1)

Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.

Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.

Λίγο πιο ζωηρά παιδιά που πιθανόν βίασαν ή σκότωσαν ένα συνομίλικό τους;

Δηλαδή σύμφωνα με τον -όποιο- συγγραφέα του παραληρήματος αυτού, πως θα χαρακτήριζαν αυτά τα παιδιά;

Και ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τους φαντάζομαι θα ήταν να τα δέρνανε με τη ζώνη ή να τα ξυρίζανε γουλί, όπως τότε που υπήρχαν αξίες. Ενώ τώρα έχουμε γεμίσει περίεργους ψυχολόγους που προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες που προκαλούν τις συμπεριφορές αυτές.

2)

Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.

Μάλιστα. Δηλαδή φταίνε για την κατάντια της κοινωνίας μας, οι γονείς, η τηλεόραση, τα παιχνίδια, η καταναλωτική κοινωνία, οι ξένες - άρα και προβληματικές (?)- baby sitter, η μουσική που ακούμε. Ας σκίσουμε λοιπόν τα ρούχα μας και ας τρέξουμε γυμνοί στα στάχια, μακριά από τα δεσμά της ύλης - ο συγγραφέας βρίσκεται ένα βήμα από την ένταξη σε κάποια αίρεση που αυτοκτονεί ομαδικά.

3)

Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.

Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.

Μετά από αυτό πιστεύω ότι δεν το έγραψε 13χρονος, αλλά συνταξιούχος συγγραφέας σεναρίων του Ξανθόπουλου, που έχει σαν ίνδαλμα τον πτωχό πλην τίμιο Βασιλάκη Καϊλα.

Και πραγματικά, πως ξέρει αν γράφανε διηγήματα την ώρα της εργασίας τους τον παλιό καλό καιρό; Όσο κι αν έψαξα, η βιβλιοθήκη μου δεν είναι γεμάτη συλλογές διηγημάτων δημοσίων υπαλλήλων του 1950.

Τέλος πάντων, αφήνω το πληκτρολόγιο να τρέξω στη φύση, μπας και αποφύγω τη σκληρή μοίρα που προδιαγράφει ο προφήτης Αλέξανδρος.

Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be RUNNING AROUND IN DARKENED ROOMS, MUNCHING MAGIC PILLS and listening to REPETITIVE ELECTRONIC MUSIC." Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989

Και ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τους φαντάζομαι θα ήταν να τα δέρνανε με τη ζώνη ή να τα ξυρίζανε γουλί, όπως τότε που υπήρχαν αξίες.

Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τη συγκεκριμένη tabloid, όμως δεν λέει κάτι τέτοιο το άρθρο.Κάθε άλλο μάλιστα...

Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τη συγκεκριμένη tabloid, όμως δεν λέει κάτι τέτοιο το άρθρο.Κάθε άλλο μάλιστα...

Όχι, αλλά όταν μας φέρνει συνέχεια σαν παράδειγμα τον παλιό καλό καιρό που υπήρχαν αξίες, δε μπορεί να αγνοεί το τι γινοταν τότε.

Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be RUNNING AROUND IN DARKENED ROOMS, MUNCHING MAGIC PILLS and listening to REPETITIVE ELECTRONIC MUSIC." Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989

Όχι, αλλά όταν μας φέρνει συνέχεια σαν παράδειγμα τον παλιό καλό καιρό που υπήρχαν αξίες, δε μπορεί να αγνοεί το τι γινοταν τότε.

Στη δεκαετία του '80 ας πούμε?

Δεν θυμάμαι τέτοιου είδους τιμωρίες εκείνη την περίοδο.Ούτε όμως και μαθητές-μπουμπούκια αυτού του επιπέδου.

Καλά ρε πανπαπ, δε μιλάει και για το μεσαίωνα.

Είπαμε λέει βλακείες, αλλά παρ'το απλώς σα να λέει 'τι καλά που ήταν τότε, που διαβάζαμε Παπαδιαμάντη/μακάρι να το κάναμε και σήμερα" όχι σα να προτείνει να ταξιδέψουμε με τη χρονομηχανή και να τα κάνουμε όλα όπως το 1930. Παραμένει ανόητο ωστόσο και δε διαφωνούμε εννοείται:)

Wendy let me in I wanna be your friend

I wanna guard your dreams and visions

Δεν θυμάμαι τέτοιου είδους τιμωρίες εκείνη την περίοδο.Ούτε όμως και μαθητές-μπουμπούκια αυτού του επιπέδου.

Εσύ Αντίοχε θυμάσαι να πολλά παιδιά να διαβάζουν δίπλα στο τζάκι Παπαδιαμάντη τη δεκαετία του 80?

Αν εξαιρέσεις τις βάτες και τα κουρέματα ήταν μια χαρά δεκαετία. :)

Δεν πήγαινα γυμνάσιο κατά τη δεκαετία του 80 αλλά απ' όσο θυμάμαι η Ελλάδα δεν ήταν σε φάση ειδυλλιακής υπανάπτυκτης ευτυχίας σαν αυτή που φαντάζεται ο συγγραφέας. Το ξύλο θεωρείτο ακόμη αξιοσέβαστη μέθοδος ανατροφής των παιδιών πάντως, ειδικά στην επαρχία.

Εν πάση περιτώσει, δε θα διαφωνήσω με ένα πράγμα: η οικογένεια πράγματι περνάει κρίση. Αλλά το να πάμε πίσω δεν είναι λύση. Μπορεί αυτό το παιδάκι να θέλει τη μαμά του στο σπίτι γιατί δε γουστάρει την αλλοδαπή baby sitter αλλά αυτό πρακτικά δεν γίνεται ούτε και το θέλει κανείς λογικός άνθρωπος. Οπότε αντί να ωραιοποιούμε ένα παρελθόν που μόνο ωραίο δεν ήταν προτιμότερο είναι να αναλύσουμε το προβλήματα του παρόντος και να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

να συζητήσουμε τις αλήθειες του.

Οτι οι γονείς δεν δίνουν σημασία στα παιδιά.

Όταν βγείς όμως στην κοινωνία και αντιμετωπίσεις το -επισήμως 10 ,ανεπισήμως πόσο ;% ανεργίας - τότε θα καταλάβεις οτι ευτυχώς που ο μπαμπάς είχε δουλειά και με "έγραφε" παρά να μην είχε και να βασιστουμε στην καλοσύνη του κόσμου (συγγενών και φίλων )για να ζήσουμε

Τα ρομαντικά περί Καβάφη , τι να πώ είναι για το θεαθήναι.

Εμενα που δεν μου διάβασαν Καβάφη δηλαδή βγήκα ελλεπιής στην κοινωνία?

Εσύ Αντίοχε θυμάσαι να πολλά παιδιά να διαβάζουν δίπλα στο τζάκι Παπαδιαμάντη τη δεκαετία του 80?

Φυσικά και όχι :)

Δεν υπερασπίζομαι την εφημερίδα.

Το άρθρο είναι υπερβολικά επιτηδευμένο,θεατρινίστικο και κενό περιεχομένου.

Ήθελα απλά να διευκρινίσω ότι στη δεκαετία του '80 δεν είχαμε ούτε υπερβολικές τιμωρίες ("ξυρισμένα κεφάλια" κτλ) ούτε Παπαδιαμάντη ούτε βέβαια ψυχολόγους.Και όμως φαινόμενα αυτού του τύπου ήταν σχεδόν ανύπαρκτα ή αν προτιμάς (για να μην κατηγορηθώ ως ρομαντικός) "πολύ πιο περιορισμένα".

Φυσικά και όχι :)

Δεν υπερασπίζομαι την εφημερίδα.

Το άρθρο είναι υπερβολικά επιτηδευμένο,θεατρινίστικο και κενό περιεχομένου.

Ήθελα απλά να διευκρινίσω ότι στη δεκαετία του '80 δεν είχαμε ούτε υπερβολικές τιμωρίες ("ξυρισμένα κεφάλια" κτλ) ούτε Παπαδιαμάντη ούτε βέβαια ψυχολόγους.Και όμως φαινόμενα αυτού του τύπου ήταν σχεδόν ανύπαρκτα ή αν προτιμάς πολύ πιο περιορισμένα.

ΟΚ, αλλά ποιος μίλησε για τη δεκαετία του 80? Υποθέτουμε ότι σε αυτήν αναφέρεται το άρθρο? Γιατί εγώ τη δεκαετία του 80 μεγάλωσα και δεν αναγνωρίζω τίποτα από τις περιγραφές του.

Είπαμε, αυτά που περιγράφει δε συνέβαιναν ούτε τη δεκαετία του 30- τουλάχιστον όχι στη γενικευμένη έκταση που υποννοεί το άρθρο. Και αυτό που εννοούσε ο πανπαπ (υποθέτω) είναι ότι έχει καταντήσει γελοίο να εξιδανικεύουμε το παρελθόν (την οποιαδήποτε δεκαετία).

ΟΚ, αλλά ποιος μίλησε για τη δεκαετία του 80? Υποθέτουμε ότι σε αυτήν αναφέρεται το άρθρο?

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει σε ποια δεκαετία αναφέρεται ο "13χρονος" :)

Ήθελα να τονίσω ότι μεταξύ του "απαγορεύεται το απαγορεύειν" που εφαρμόζεται σήμερα και "του ξύλου που βγήκε από τον παράδεισο" υπάρχει και η μέση οδός.

Είστε ή χανεμπού ή εξωγήινοι.

Κολήσατε στο οτι πιθανων το έγραψε 13χρονος ή όχι.

Ε, λοιπόν σας λέω ότι το έγραψα εγώ που είμαι 28. Τι θα πείτε;

Οτι είμαι οπισθοδρομικός και γραφικός;

Τελος πάντων.

Δεν το έγραψα εγώ.

Αλλά σημασία δεν έχει αν το έγραψε ένας 13χρονος ή ένας 44χρονος.

Αλλα ΤΙ έγραψε.

Αν μιλαγε για το πως θα γίνετε εκατομμυριουχος μεσα σε ενα χρόνο όλοι θα τρεχατε να το διαβασετε για το πως θα γίνετε κι εσείς.

Αλλά δυστυχως δεν μοιράζει λεφτά.

Μοιράζει κατι άλλο ποιο σημαντικό το οποιο χάθηκε με τα σημερινα ιδανικά.

Χαθηκε η αγαπη της οικογενειας.

Χαθηκε η αγαπη των γονιων και των παπουδων.

Οχι φυσικα οτι δεν υπαρχει. Τα βρισκουμε.

Απλα τα μηνυματα που περνανε οι γονεις και οι παπουδες ειναι τα λεφτά.

Οχι οι αξίες.

Να πω κι εγω κατι προσωπικο.

Είμαι ποντιος. Και τιμη μου.

Αλλά δεν μπορω να μιλησω ποντιακα.

Δεν μπορω να καταλαβω πολλες ποντιακές λεξεις.

Δεν τις γνωριζω. Ξερω μόνο τα γενικα.

Ακουω ποντιακα τραγουδια. Παρακολουθω τα ποντιακα δρωμενα.

Διαβαζω τις λεξεις σε καποια παραδοσιακα γραμμενα αρθρα.

Κι όμως δεν τολμω να μιλισω ποντιακα διοτι δεν μπορω να τα μιλησω ως Ποντιακι που είμαι.

Τις πταίει;

Οποιος είναι ποντιος θα έχεις ακουσει για το μουχαμπετ', για τα παρχάριε. Γίνονται σημερα.

Πολλά είναι που έχουν χαθεί απο το σκεπτικό του "Ελα μωρε".

Και βλεπεις μερικους που θελουν αλλά δεν ξερουν πως, διοτι δεν τα ζησαμε.

Κι όμως θελουμε.

Γιατί χαθηκαν; Γιατί;

Κι άλλα πολλα στην Ελληνική κοινωνία.

Μπορεί να μην διαβαζαμε Ριτσο διπλα στο τζακι, αλλα με θυμαμαι να ανοιγω την εγκυκλοπαιδεια, να την ξεφυλλιζω και να διαβαζω κατι τις απο εκει μεσα.

Ακομη και σημερα.

Ποσοι έχουν αναρωτηθει σημερα για μια λεξη και ανοιξανε το λεξικο να μαθουν τι σημαινει.

Ξερεις κανεις αραγε σημερα το ποιο απλο πραγμα;

Τι σημαινει "Παστρικος";

Τι σημαινει "παιδεία";

Τι σημαινει "Πατροπαραδοτος";

Τι είναι ο "Εμβριθης";

Ο "Εμβρυοκτόνος";

Τι είναι η "Ησκα";

Βαλτε το μυαλο σας να σκεφτει και μια φορα.

Ο Εγκεφαλος να λειτουργησει.

Μάλιστα. Δηλαδή φταίνε για την κατάντια της κοινωνίας μας, οι γονείς, η τηλεόραση, τα παιχνίδια, η καταναλωτική κοινωνία, οι ξένες - άρα και προβληματικές (?)- baby sitter, η μουσική που ακούμε. Ας σκίσουμε λοιπόν τα ρούχα μας και ας τρέξουμε γυμνοί στα στάχια, μακριά από τα δεσμά της ύλης - ο συγγραφέας βρίσκεται ένα βήμα από την ένταξη σε κάποια αίρεση που αυτοκτονεί ομαδικά.

Κι όμως, όλα ξεκινάν από τους γονείς και την ανατροφή που δίνουν στα παιδιά τους. Και σαφώς έχουν συμβάλλει όλα τα παραπάνω που είπε στην κατάσταση, όχι όμως επειδη υπάρχουν, αλλά επειδή έχουμε μάθει να τα χρησιμοποιούμε αλόγιστα. Σαφώς και δεν εννοούσε να τα καταργήσουμε και να γυρίσουμε στις εξοχές και στα βουνά.

edit

Συμφωνώ με τον απο πάνω. Αντι να προσπαθήσετε να καταλάβετε το τι θέλει να περάσει, σταθήκατε στο ποιός και γιατί το έγραψε και το απορρίψατε με τη μία, ή κολλήσατε σε κάτι λεπτομέρειες όπως ο Ρίτσος και ο Καβάφης. Όντως είναι υπερβολικό αλλά δεν είναι εκεί η όλη ουσία...

Τι είναι η "Ησκα";

Ομολογώ ότι ουδέποτε συνάντησα αυτη τη λέξη. Μια προχειρη αναζήτηση που έκανα στο google, δεν την βρήκα. Λεξικό, δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθώ τώρα να ανοίξω, γι' αυτο σε παρακαλω πολύ λύσε μου την απορία:

Τί είναι τελικά η Ησκα?:confused:

Κι όμως, όλα ξεκινάν από τους γονείς και την ανατροφή που δίνουν στα παιδιά τους. Και σαφώς έχουν συμβάλλει όλα τα παραπάνω που είπε στην κατάσταση, όχι όμως επειδη υπάρχουν, αλλά επειδή έχουμε μάθει να τα χρησιμοποιούμε αλόγιστα. Σαφώς και δεν εννοούσε να τα καταργήσουμε και να γυρίσουμε στις εξοχές και στα βουνά.

edit

Συμφωνώ με τον απο πάνω. Αντι να προσπαθήσετε να καταλάβετε το τι θέλει να περάσει, σταθήκατε στο ποιός και γιατί το έγραψε και το απορρίψατε με τη μία, ή κολλήσατε σε κάτι λεπτομέρειες όπως ο Ρίτσος και ο Καβάφης. Όντως είναι υπερβολικό αλλά δεν είναι εκεί η όλη ουσία...

Ειλικρινής απορία:Πού είναι η ουσία? Στο ότι "χάθηκε η αγάπη"? Στο ότι η "οικογένεια είναι πλέον ένας σάπιος και δυσλειτουργικός θεσμός"?

Εννοείται ότι όλα ξεκινούν από τους γονείς κλπ κλπ, αλλά αυτό ίσχυε πάντα. Δεν ξεκίνησε να ισχύει τώρα ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι. Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει αυτό με το θέμα.

Επίσης: σήμερα χρησιμοποιώ αλόγιστα το Xbox, πριν από 25 χρόνια χρησιμοποιούσα αλόγιστα την ολοκαίνουρια και πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα τηλεόρασή μου, βλέποντας Δυναστεία, Ντάλας, Να η ευκαιρία κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Λέει τίποτα αυτό από μόνο του?

Και όχι, το πρόβλημά μας με το κείμενο δεν είναι ούτε ο Ρίτσος ούτε ο Σεφέρης, ούτε εάν ο συγγραφέας του άρθρου είναι 13 ή 113. Νόμιζα ότι αυτό είχε καταστεί σαφές.

Ean arxisw na grafw keimena alla nti allwn epeidh etsi mou goustarei kai vazw oti ta egrapse o Karamanlis h' o Alavanos tha exei plaka?

Borei na exei kapoia endiaferonta points auto to grama alla sthn dikh mou logikh einai tis plakas eidika me ton tropo pou parousiastike extes kai shmera....!!!

Να πω κι εγω κατι προσωπικο.

Είμαι ποντιος. Και τιμη μου.

Αλλά δεν μπορω να μιλησω ποντιακα.

Δεν μπορω να καταλαβω πολλες ποντιακές λεξεις.

Δεν τις γνωριζω. Ξερω μόνο τα γενικα.

Ακουω ποντιακα τραγουδια. Παρακολουθω τα ποντιακα δρωμενα.

Διαβαζω τις λεξεις σε καποια παραδοσιακα γραμμενα αρθρα.

Κι όμως δεν τολμω να μιλισω ποντιακα διοτι δεν μπορω να τα μιλησω ως Ποντιακι που είμαι.

Τις πταίει;

Οποιος είναι ποντιος θα έχεις ακουσει για το μουχαμπετ', για τα παρχάριε. Γίνονται σημερα.

Πολλά είναι που έχουν χαθεί απο το σκεπτικό του "Ελα μωρε".

Και βλεπεις μερικους που θελουν αλλά δεν ξερουν πως, διοτι δεν τα ζησαμε.

Κι όμως θελουμε.

Γιατί χαθηκαν; Γιατί;

Δηλαδή σου φταίει κάποιος που δε μιλάς Ποντιακά; Σου φταίνε οι γονείς σου που σε μικρή ηλικία προτίμησαν να αφιερώσουν αυτή σου την ώρα στο να μάθεις κάτι πιο χρήσιμο;

Σου φταίει η καταναλωτική κοινωνία ή η τηλεόραση ή κάτι άλλο;

Αν θες να μάθεις ποντιακά μάθε, δε σε εμποδίζει κανείς. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα για να πω κάτι πατροπαράδοτο. Οι επιλογές του καθενός είναι προσωπικές. Και αυτές οι επιλογές ειναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί χάθηκαν κάποιες παραδόσεις. Διότι ατόνησαν, διότι είναι προϊόντα μιας άλλης εποχής που δεν μπόρεσαν να παραμείνουν επίκαιρα και δε σημαίνουν πια τίποτα για τον περισσότερο κόσμο.

Αν δε σου φτάνει ο χρόνος για να μάθεις ποντιακά επειδή εσύ επιλέγεις να κάνεις κάτι άλλο, αναθεώρησε τις προτεραιότητές σου.

-Candygram.

Ομολογώ ότι ουδέποτε συνάντησα αυτη τη λέξη. Μια προχειρη αναζήτηση που έκανα στο google, δεν την βρήκα. Λεξικό, δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθώ τώρα να ανοίξω, γι' αυτο σε παρακαλω πολύ λύσε μου την απορία:

Τί είναι τελικά η Ησκα?:confused:

Ήσκα (η) = έναυσμα (βλ. ύσκα)

ύσκα (η) = η νύσκα, ο μύκης των δένδρων ο χρησιμοποιούμενος ως έναυσμα

λεξικο - ορθογραφικο Κυριακόπουλου

εκδοση: 1968

Ειλικρινής απορία:Πού είναι η ουσία? Στο ότι "χάθηκε η αγάπη"? Στο ότι η "οικογένεια είναι πλέον ένας σάπιος και δυσλειτουργικός θεσμός"?

Ναι. Έχει χαθεί η επικοινωνία.

Εννοείται ότι όλα ξεκινούν από τους γονείς κλπ κλπ, αλλά αυτό ίσχυε πάντα. Δεν ξεκίνησε να ισχύει τώρα ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι. Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει αυτό με το θέμα.

Κολλάει στο οτι πλέον οι γονείς δεν έχουν το χρόνο/ικανότητα/θέληση να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους.

Επίσης: σήμερα χρησιμοποιώ αλόγιστα το Xbox, πριν από 25 χρόνια χρησιμοποιούσα αλόγιστα την ολοκαίνουρια και πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα τηλεόρασή μου, βλέποντας Δυναστεία, Ντάλας, Να η ευκαιρία κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Λέει τίποτα αυτό από μόνο του?

Αποβλάκωση. Αν κάθεσαι όλη μέρα και βλέπεις tv δεν είναι λογικό να χάσεις την επικοινωνία με τα παιδιά σου;

Βέβαια τότε η τηλεόραση είχε λίγο καλύτερο επίπεδο από τότε, αλλά και πάλι η υπερβολή ποτέ δεν κάνει καλό.

Και όχι, το πρόβλημά μας με το κείμενο δεν είναι ούτε ο Ρίτσος ούτε ο Σεφέρης, ούτε εάν ο συγγραφέας του άρθρου είναι 13 ή 113. Νόμιζα ότι αυτό είχε καταστεί σαφές.

Κι όμως κολλήσατε. Εδώ ψάχνατε να βρείτε αν ο παππούς σας σας διάβαζε Καβάφη όταν ήσασταν μικρά, κτλ

ΠΧ

Είπαμε, αυτά που περιγράφει δε συνέβαιναν ούτε τη δεκαετία του 30

Δεν ξέρω αν κόλλησαν άλλοι, εμένα πάντως το πρόβλημά μου με το κείμενο δεν ήταν αυτό και το λέω από το πρώτο ποστ.

Όσο για τα υπόλοιπα:

έχω βαρεθεί να ακούω (και δεν αναφέρομαι στο δικό σου ποστ ειδικά) γενικότητες του τύπου "έχει χαθεί η επικοινωνία". Πριν το πούμε αυτό, σκεφτόμαστε τι ακριβώς σημαίνει? Δεν απαιτώ να είμαστε λεπτολόγοι, αλλά τουλάχιστον να μην καταφεύγουμε σε κοινοτοπίες, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς εννούμε. Ειδικότερα: ξέρει κανείς αν η επικοινωνία γονέων & παιδιών ήταν μεγαλύτερη, καλύτερη ή συχνότερη το 1821, το 1930, το 1972 απ'ό,τι σήμερα? Ρωτάω σοβαρά. Το ότι τα παιδιά σήμερα πάιζουν με το Xbox και όχι με τους βόλους σημαίνει ότι δεν επικοινωνούν με τους γονείς τους ή ότι απλώς σε κάθε εποχή τα παιδιά έχουν άλλα χόμπυ?

Το ότι το 1960 στην Ελλάδα έτρωγες 3 χαστούκια αν η γειτόνισσα μαρτυρούσε στον πατέρα σου ότι έκανες βόλτα (βόλτα!!) στο παρκάκι με έναν΄"μαλλιά/γιεγιέ/τεντυμπόι" ήταν σημάδι καλύτερης και συχνότερης επικοινωνίας?

Λοιπόν, για να μη γράφω έκθεση ιδεών, θα πω απλώς το εξής. Αδιαφορία, ανούσιες σχέσεις, κακή διαπαιδαγώγηση, εγκληματικότητα (και oh yes, ακόμα και παιδική εγκληματικότητα) υπήρχαν πάντα όπως υπάρχουν ΄και σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να τα αποδίδουμε όλα στην ξεπεσμένη εποχή μας και στα άσεμνα ήθη και έθιμα, στα κινητά, το playstation καθώς και στο Haagen Dasz ή δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού.

Όσο για το πότε θα προλάβεις να ασχοληθείς με τα παιδιά σου όταν βλέπεις τηλεόραση..Πρώτη φορά ακούω την τηλεόραση ως λόγο μη ενασχόλησης με το παιδί. Να μου λεγες ότι η καημένη η Isolde που είναι δικηγόρος και δουλεύει μέχρι τις 7 δεν προλαβαίνει να δει τα παιδιά της το καταλαβαίνω. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο σημείο των καιρών ;)

τσιφτετελληνες!

σωστος!

ΖΗΤΩ Η ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΛΑΓΝΕΙΑ

Η Ε. με εκπλησει δυσαρεστα αλλη μια φορα τελευταια.

Κατα τα αλλα, αν το παιδι μου μιλαει ετσι οταν γινει 13 θα συμβουλευτω παιδοψυχολογο. Απο την αλλη, αν εγω μιλαω ετσι οταν το παιδι μου γινει 13, θα πρεπει να με δει νευρολογος γιατι το εμενταλ θα ειναι σε προχωρημενο σταδιο και ουτε ενα αλτζχαιμερ δεν θα μπορω να παραγγειλω.

παντως η isolde ειναι η μοναδικη που εγραψε κατι επι της ουσιας, κ οχι αερολογιες χωρις επιχειρηματα.