Jump to content

Προβλήματα και ερωτήσεις σε παλιό Η/Υ

Kawir
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μόλις χθες άνοιξα μετά από λίγα χρόνια τον παλιό μου υπολογιστή γιατί σκέφτομαι να βάλω windows 98(που ήταν πάνω)και linux μαζί(με ποιο πρόγραμμα γίνεται αυτό?). Αλλά παρουσίασε μερικά προβλήματα:

1)Μόλις το ξεκινάω μου βγάζει μια οθόνη σαν των DOS και εκεί που σε πληροφορεί για κάρτες ήχου, εταιρίες κλπ. λέει:

CMOS ckecksum error- Defaults loaded

CMOS battery failed και για να αρχίσει πατάς F1. Αυτό το πρόβλημα το είχε και όταν μας το πρωτοφέρανε και όταν ένας ξάδερφός μου κατάλαβε ότι είναι πρόβλημα το φτιάξαμε. Μετά από καιρό όμως το ξανάκανε.

2)Μετά πάλι βγάζει μια μεγάλη κατάσταση DOS και λέει "Could not find the device to run Windoww application"(ή κάπως έτσι)και κάτι άλλα.

3)Μόλις βγαίνει το desktop λέει

"Could not load or run adw30.exe(or one of it's components). Make sure the pathand filename are correct and that all required libraries are available."

και μετά

"Could not load or run adw30.exe specified in the WIN.INI file. Make sure the files exists on your computer or remove the reference to it in th WIN.INI file."

Επίσης θέλω να κάνω και format. Αυτό θα γίνει αν κάνω δεξί κλικ στο σκληρό και format? Μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή απλά θα σβηστούν όλα τα αρχεία?

Ευχαριστώ και συγγνώμη που σας κούρασα:)

Το 1ο πρόβλημα θα λυθεί πιθανότατα αν μπεις στο BIOS (συνήθως πατώντας το Del) και κάνεις load default και μετά είτε απευθείας Save and Exit ήπρώτα κάνεις ένα επιπρόσθετο customisation στις ρυθμίσεις αν χρειάζεται (σκληροί δίσκοι, boot order κλπ)

Για τα υπόλοιπα προβλήματα ίσως ευθύνονται κάποιοι προβληματικό drivers, προγράμματα που δεν απ/εγκαταστήθηκαν καλά ή λείπει hardware το οποίο υπήρχε αρχικά στο pc...

Αν θέλεις να κάνεις format σε ένα δίσκο (ή partition δισκου) ΕΚΤΟΣ απο το partition όπου τρέχουν τα windows τότε αυτο μπορεί να γίνει μέσα απο τα Windows.

Στην αντίθετη περίπτωση μπορείς να το κάνεις απο boot cd (πχ απο το cd εγκατάστασης των Windows ή απο Linux cd)

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 (Special Edition & VGA CD Beta II), Indiana Jones 3 και LOOM, Grim Fandango

Για το 1 μάλλον έχει τελειώσει η μπαταρία του CMOS, πάρε μια άλλη από ένα ρολογάδικο.

Τα άλλα θα πάψουν να σε απασχολούν όταν κάνεις format. Φτιάξε λοιπόν μια δισκέτα εκκίνησης, κάνε boot με αυτήν, κάνε format και κάνε εγκατάσταση τα 98. Ακολούθως θα εγκαταστήσεις και το linux.

Τα 2 και 3 τα έλυσα με τη βοήθεια του καθηγητή μου στο φροντηστήριο. Όσα για format μου είπε ότι εκτός από starup disk,πρέπει να βρω όλα τα drivers και τα windows 98. Άρα ας το αφήσουμε καλυτερα. To CMOS batery τι είναι? Α και κάτι άλλο. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ linux. Ποια διανομή να πάρω? Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.

είναι μια μπαταριούλα που έχει πάνω η μητρική... Όπως αυτές που παίρνουν τα ρολόγια χειρός κλπ. Για linux αν έχεις dsl (ή έχεις κάποιον να στα κατεβάσει) δοκίμασε αρχικά κάποια live cd όπως ubuntu, suse κλπ πριν κάνεις εγκατάσταση κάποια διανομή να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.

Γαμώτο. Ξέχασα τη RAM. Μόνο 32 MB έχω.:( Κάνει?

στο cd του ubuntu λέει ότι θέλει τουλάχιστον 128. Ίσως άλλες διανομές να δουλεύουν, δεν ξέρω!

Άστο καλύτερα το linux αφού δεν ασχολήθηκες ποτέ. Βάλε μόνο τα 98 που θα είναι αρκετή η RAM που έχεις. Άσε που σε αυτό το σύστημα θα χρειαστείς και νέο σκληρό. Λογικά θα έχεις σκληρό μικρότερο από 20 giga. Σε τι partitions να τον χωρίσεις αυτόν.

στο cd του ubuntu λέει ότι θέλει τουλάχιστον 128. Ίσως άλλες διανομές να δουλεύουν, δεν ξέρω!

Καλα, και για τα xp λενε οτι δουλευουν απο 256 και πανω αλλα τα εχω βαλει και με 64mb μνημη, κανενα προβλημα απλα αργει παραπανω απο το κανονικο.

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Καλα, και για τα xp λενε οτι δουλευουν απο 256 και πανω αλλα τα εχω βαλει και με 64mb μνημη, κανενα προβλημα απλα αργει παραπανω απο το κανονικο.

Και εγώ τα εγκατέστησα σε υπολογιστή με επεξεργαστή στα 733 και 64 mb RAΜ αλλά δεν αργεί απλά. Ακόμα και αν απενεργοποιήσεις όλα τα οπτικά εφέ ο υπολογιστής είναι υπερβολικά αργός.

Και εγώ τα εγκατέστησα σε υπολογιστή με επεξεργαστή στα 733 και 64 mb RAΜ αλλά δεν αργεί απλά. Ακόμα και αν απενεργοποιήσεις όλα τα οπτικά εφέ ο υπολογιστής είναι υπερβολικά αργός.

Σε αυτό δε φταίει ο επεξεργαστής, αλλά η μνήμη. 64 ΜΒ είναι τραγικά λίγα για οποιοδήποτε λειτουργικό μετά τα 95. Σκέψου ότι τα XP χρειάζονται 64 MB μόνο και μόνο για το σύστημα! Αυτό σημαίνει ότι για να δουλέψει οποιαδήποτε εφαρμογή, αυτή φορτώνεται στην εικονική μνήμη στο δίσκο (=πτώση επιδόσεων). Κι αν υποθέσουμε ότι στο μηχάνημα είναι παλιός και ο δίσκος τότε δικαιολογημένα σέρνεται.

Σε αυτό δε φταίει ο επεξεργαστής, αλλά η μνήμη. 64 ΜΒ είναι τραγικά λίγα για οποιοδήποτε λειτουργικό μετά τα 95. Σκέψου ότι τα XP χρειάζονται 64 MB μόνο και μόνο για το σύστημα! Αυτό σημαίνει ότι για να δουλέψει οποιαδήποτε εφαρμογή, αυτή φορτώνεται στην εικονική μνήμη στο δίσκο (=πτώση επιδόσεων). Κι αν υποθέσουμε ότι στο μηχάνημα είναι παλιός και ο δίσκος τότε δικαιολογημένα σέρνεται.

Το ξέρω φίλε eLeKtriK EyE. Για αυτό ακριβώς το έγραψα. Για τον φίλο που έγραψε ότι τρέχει κανονικά τα xp με 64 mb μνήμης.

Όπως και νά'χει, η μνήμη είναι το σημαντικότερο κομμάτι στον υπολογιστή στον τομέα επιδόσεις. Σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται (RAM, L1/L2/L3 cache στη CPU, buffer σε δίσκους/optical drives) όσο περισσότερη τόσο καλύτερα.

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ... εχεις δει install windows 98 9mb? :cool: :!: Στο λαπτακι μου με τον 150mhz cpu και τα 16mb ram πανε σφαιρα...

(ακομα, εχω τρεξει xp σε 166αρη με 32mb ram... και ομως κινειται :p )

Γενικα τα windows με λιιιιιγη δουλιτσα γινονται πολυ flexible λειτουργικο... ειδικα η 9χ σειρα (οσα δεν εχουν NT kernel)