Jump to content

Ολική έκλειψη ηλίου - Μοναδική φορά από Ελλάδα


voxson
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 190
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Η «σκιά» της έκλειψης (από το Wikipedia):

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Solar_eclipse_animate_%282006-Mar-29%29.gif

 

Πως να παρακολουθήσετε μια μερική έκλειψη με ασφάλεια:

http://skyandtelescope.com/observing/objects/eclipses/article_609_1.asp

 

Οι ασφαλείς τρόποι παρατήρησης: Τις μέρες των εκλείψεων φθάνουν συχνά στην αγορά ειδικά «γυαλιά εκλείψεων» με χάρτινο σκελετό και μικρό κόστος (1~3 €). Τα φίλτρα τους αφήνουν να περάσει μόνο το 0,001% του ηλιακού φωτός και είναι απόλυτα ασφαλή. Συνήθως μπορεί να τα βρει κανείς όλο το χρόνο στα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού (υπάρχουν τρία στην Ελλάδα) ή και σε κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία όταν πλησιάζουν οι μέρες της έκλειψης. Αν κάποιος θέλει να παρατηρήσει τον Ήλιο με κιάλια ή τηλεσκόπιο, πρέπει να τοποθετήσει μπροστά από το οπτικό όργανο φίλτρα που πωλούνται σε μορφή φύλλου Α4 ή ρολού. Αυτά τα βρίσκει κανείς μόνο στα ειδικά αστρονομικά καταστήματα. Υπάρχουν κι άλλοι εξειδικευμένοι τρόποι που δεν έχει νόημα να περιγραφούν εδώ. Η σωστή χρήση των εξειδικευμένων φίλτρων και η κοινή λογική αρκούν για να απολαύσει κανείς με ασφάλεια μια έκλειψη ή και την παρατήρηση του Ήλιου οποιαδήποτε άλλη μέρα. Ωστόσο, αν κάποιος έχει αμφιβολίες για την ασφάλειά του, πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον που έχει τις γνώσεις την εμπειρία της ασφαλούς παρατήρησης.

 

http://www.astronomia.org.gr/pdf/eclipse_kastelorizo.pdf

 

 

Τι μπορείτε να πάθετε αν δε δείτε την έκλειψη με ασφάλεια:

 

There are two main mechanisms of retinal injury from solar radiation. Thermal burn is caused by looking at the sun through a telescope or through other optical aids, which can cause a temperature rise of10-25°C in the retina. But the most common form of solar retinopathy is caused by looking at the sun without eye protection. A retinal temperature rise of as little as 4°C can trigger photochemical injury to the retinal receptor cells. The condition can occur without pain and without being immediately apparent. No treatment has been shown to be effective for solar retinopathy. In some cases the retinal changes seem to be reversible, but in others there is permanent loss of the photoreceptors. In a study after an eclipse in Turkey in 1976, around 10%of those with damage had permanent visual loss to the extent that they were not able to read a car number plate at 25 yards (23 metres) with the affected eye or eyes.

 

Πηγή: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/319/7208/469

 

Στη διάρκεια μιας έκλειψης πρέπει να λαμβάνονται όλα τα παραπάνω μέτρα, αφού στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος του Ηλίου είναι ακάλυπτο από τη Σελήνη. Μόνο αν η έκλειψη είναι ολική, τα φίλτρα μπορούν να αφαιρεθούν στα ελάχιστα λεπτά της ολικότητας, για να επανατοποθετηθούν λίγο πριν τη λήξη της. Η άγνοια ή η απερισκεψία κατά την παρατήρηση του Ηλίου μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και τύφλωση.

 

Πηγή: http://www.astrovox.gr/eclipse2006.html

 

Πως υποδέχονται στην Τουρκία την έκλειψη:

 

http://www.tug.tubitak.gov.tr/tutulma/english/main.html

http://www.2006solareclipse.com/index.htm (τουρισμός... )

 

Ακριβείς λεπτομέρειες για την έκλειψη και animation:

 

http://www.shadowandsubstance.com/

 

Θα ήθελα να βρισκόμουν στο Καστελλόριζο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη το επισκεφθεί εκείνη την ημέρα η πλήρης σκιά της σελήνης. Μέχρι το 2020 τουλάχιστον δεν πρόκειται να μας επισκεφθεί ξανά.

 

http://www.hermit.org/Eclipse/Graphics/maps/SEatlas2001.png

Πηγή: http://www.hermit.org/Eclipse/when_solars.html

 

Εκεί μαθαίνουμε ότι η μέγιστη διάρκειά της ολικής έκλειψης θα είναι 4 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα και το μέγιστο «πάχος» της σκιάς θα είναι 183 χιλιόμετρα.

 

Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα; Στην Αθήνα η έκλειψη θα παρατηρηθεί ως μερική (88% κάλυψη του ήλιου). Στη Θεσσαλονίκη 84%.(Πίνακες κάλυψης στην Ελλάδα: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης - http://www.astronomy.gr/eclipse/useful.cfm?p=tables ). Αν θέλετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο από την Αθήνα βγείτε στις ταράτσες σας στις 12:30:14 και παραμείνετε εκεί έως τις 13:47:00 - όπου και θα επιτευχθεί το μέγιστο της κάλυψης. Το φαινόμενο θα λήξει στις 15:03:28 (πηγή: Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας - http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=428&topic=sun&subtopic= )

 

Φωτογραφίζοντας την έκλειψη:

 

http://www.astronomy.gr/eclipse/useful.cfm?p=photo

 

Ιστορικά αξίζει να αναφερθεί ότι οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις που μπορούσαν να παρατηρηθούν από την Ελλάδα έγιναν το 1936 και το 1870. Το 1999 και το 2005 είχαμε μερικές εκλείψεις.

 

Το καλύτερο για το τέλος:

 

«Μέρα-μεσημέρι», το φως του Ήλιου θα χαθεί σταδιακά, θα «νυχτώσει» με ένα βαθύ σούρουπο, και θα φανούν τα λαμπρότερα αστέρια και οι πλανήτες Αφροδίτη και Ερμής! Παράλληλα, η θερμοκρασία θα μειωθεί αισθητά, η φύση θα ησυχάσει, κι ένα πρωτόγνωρο δέος θα καταλάβει εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Αναπάντεχα, ένα εξαίσιο θέαμα θα κάνει την εμφάνισή του: το λευκό, αέρινο ηλιακό στέμμα! Κοιτάζοντας τον Ήλιο δεν θα φαίνεται παρά ένας μαύρος δίσκος στη θέση του (η σκοτεινή Σελήνη) αλλά γύρω του θα εκτείνεται το στέμμα, και ίσως κάποιες κόκκινες «ηλιακές προεξοχές».

 

 

Το ταξίδι για το Καστελλόριζο γίνεται μέσω Ρόδου με πλοίο ή αεροπορικώς. Για τις ημέρες πριν την έκλειψη έχουν ήδη προγραμματιστεί κάποια έκτακτα ρομολόγια πλοίων από τη Ρόδο, τα εισιτήρια όμως εξαντλούνται γρήγορα και η εύρεση διαμονής στο Καστελλόριζο είναι ήδη πολύ δύσκολη. Θα υπάρξει όμως πλοίο (ή πλοία) που θα κάνουν αυθημερόν το ταξίδι Ρόδου- αστελλόριζου με επιστροφή, οπότε η διαμονή στο μικρό νησί δεν είναι απαραίτητη.

 

Πηγή: http://www.astronomia.org.gr/pdf/eclipse_kastelorizo.pdf

 

Σημειώνεται ότι η επόμενη ορατή από την Ελλάδα ολική έκλειψη Ηλίου θα γίνει το …2088. (2088-1977=111... έχω ελπίδες). Μέχρι τότε ταξίδι στον Καναδά ή στη Σαγκάη... Όσοι τελικά δεν καταφέρουν να πάνε μέχρι το Καστελλόριζο... Τουλάχιστον μπορούν να δουν το στέμμα online: http://solar-eclipse.uoa.gr/ .-

 

υ.γ. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=924

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Πόσο % θα δούμε από την Ρόδο? :D

 

-- Eχμμμ ναι μόλις διάβασα ότι θα είναι 98% ορατή από Ρόδο :happy: :up:

Link to comment
Share on other sites

Περιεκτικοτατο ποστ Μσκ.

Υπαρχει καποια σελιδα οπου μπορω να δω τα δρομολογια καθως και ποσο στοιχιζει το εισητηριο?

Mutilator :shifty:
Link to comment
Share on other sites

ειστε ασχετοι ρε! οι ακτίνες που ανακλώνται απο την αφροδίτη που ειναι κοντά στον Ερμή και θα φέρουν λεφτά τον Μάρτιο στους Σκορπιούς, προσπίπτουν στην επιφάνεια του βορείου ημισφαιρίου υπο γωνία 19,89865646448 π μοιρών διαπερνώντας το στρώμα όζοντος θα καταστρέψουν τον κερατοειδή χιτώνα που βρίσκετε 25mm πίσω απο τα ματόκλαδα, σε όσους έχουν πάνω απο 1.7 βαθμούς μειωπείας και θα τυφλωθούν ολοκληρωτικά. btw, ξέρει κανεις να μας πει γιατί είναι βλαβερό? να πούμε οτι το cd και τα καπνισμένα τζάμια θα κόψουν τη "βλαβερή" ακτινοβολία ώστε να μπορούμε να δούμε την έκλειψη? δεν ειναι μούφα αυτό... :)

καλα καπνισε εσυ κανα γυαλι και αντε δες το και μετα πες μας τις εμπειριες σου με τον γιατρο...:lol:

 

εμεις ημαστε εξυπνοι και ολοι αυτι που εχουν τηλεσκοπια και χωνουν ενα καρο φιλτρα ειναι βλακες.....

Link to comment
Share on other sites

Μην επιτρέψετε στην έκλειψη ηλίου να... εκλείψει την όρασή σας

 

Δρ Ιωάννης Μ. Ασλανίδης επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Cornell Νέας Υόρκης ( i.aslanides@emmetropia.gr )

 

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, όλοι θα είμαστε θεατές ενός από τα πιο φαντασμαγορικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο θα είναι ορατό από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) σε ποσοστό σχεδόν 100%.

 

Ολική έκλειψη ηλίου έχουμε όταν οι τροχιές της σελήνης και του ηλίου συμπίπτουν με αποτέλεσμα να ευθυγραμμίζουν αυτά τα δυο ουράνια σώματα με τη γη. Η σελήνη βρίσκεται για λίγα λεπτά ακριβώς ανάμεσα στη νοητή γραμμή που δημιουργούν ο ήλιος και η γη. Η σκιά της καλύπτει μια ζώνη περίπου 200 χιλιομέτρων η οποία καταλήγει πάνω στην επιφάνεια της γης.

 

Η έκλειψη παρόλο που είναι ένα φαντασμαγορικό αστρονομικό φαινόμενο -όπως πολλά άλλα φυσικά φαινόμενα- κρύβει δυνητικά σημαντικούς κινδύνους για την όραση. Σαν παιδιά, πολλοί από εμάς τα καλοκαίρια, εξερευνούσαμε τα θαύματα της φύσης. Μέσα σ' αυτήν τη εξερεύνηση, πολλές φορές χρησιμοποιούσαμε έναν μεγεθυντικό φακό. Αργά ή γρήγορα, ανακαλύπταμε τη δυνατότητα του φακού να εστιάζει το ηλιακό φως και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να κάψει διάφορα αντικείμενα. Εν συνεχεία, επιδιδόμασταν στο «σπορ» του να καίμε φύλλα, χαρτί η κλωναράκια χρησιμοποιώντας το φακό.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική βλάβη εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας

 

Είναι η ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η καταστροφή των κύτταρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Η βλάβη αυτή είναι γνωστή χιλιετίες τώρα. Εικάζεται ότι ο ίδιος ο Γαλιλαίος υπέστη μερική τύφλωση παρατηρώντας με τηλεσκόπιο την ηλιακή έκλειψη.

 

Ο κίνδυνος που επέρχεται κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, βασίζεται ακριβώς στην παραπάνω αρχή. Πιο συγκεκριμένα, αν κοιτάξουμε τον ήλιο απευθείας, ο φυσικός φακός του ματιού θα συγκεντρώσει το ηλιακό φως και θα το εστιάσει σε ένα μικρό σημείο πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη του ματιού, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμη και τύφλωση. Επιπρόσθετα, αφού δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή, η σοβαρή αυτή βλάβη γίνεται τελείως ανώδυνα . Επομένως όταν κάποιος συνειδητοποιήσει -συνήθως μερικές ώρες αργότερα- την μη αναστρέψιμη αυτή αλλαγή στην όραση του είναι ήδη πολύ αργά.

 

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία;

 

Το υπεριώδες κομμάτι της ακτινοβολίας μπορεί να καταστρέψει κυρίως την επιφανειακή στοιβάδα του κερατοειδούς, αν και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βλάψει και τις βαθύτερες στοιβάδες (στρώμα ενδοθηλίου) του κερατοειδούς .

 

Οι βλάβες αυτές της όρασης είναι συνήθως αναστρέψιμες

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα μάτια;

 

1) Τα μάτια ίσως κοκκινίσουν και υπάρχει εκτεταμένη δακρύρροια

 

2) Δυσκολία στο να διακρίνετε με ευκρίνεια τα αντικείμενα γύρω σας

 

3) Φωτοευαισθησία

 

4) Μια μαύρη κηλίδα στο μέσο του οπτικού σας πεδίου

 

5) Τα αντικείμενα ίσως παρουσιάσουν διαφορετικό χρωματισμό από τον συνηθισμένο

 

6) Το σχήμα των αντικειμένων ίσως παρουσιάσει ελαφρά παραμόρφωση

 

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες σε περίπτωση που τα μάτια εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία;

 

Μόλις καταλάβετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να δείτε οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δυνατές θεραπείες, ωστόσο ο οφθαλμίατρος θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το βαθμό της ζημιάς από την έκθεση στον ήλιο,

 

Αν η βαθμός της βλάβης είναι μικρός, η όραση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι εκτενής, η δυνατότητα αποκατάστασης της όρασης είναι ελάχιστη. Μόνο με τη συνεχή παρακολούθηση από έναν ειδικευμένο οφθαλμίατρο σ' ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων θα είναι δυνατή η εκτίμηση του μεγέθους της βλάβης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

 

Πως μπορούν να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα;

 

Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, το βασικό σκέλος είναι η πρόληψη. Ποτέ μην κοιτάζετε τον ήλιο με γυμνό μάτι ή με κάθε άλλο μέσο μεγέθυνσης όπως τηλεσκόπιο ή κιάλια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης.

 

Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την έκλειψη με ασφαλή τρόπο;

 

Για την ασφαλή παρακολούθηση του φαινομένου, υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι:

 


  •  
  • Έμμεση παρακολούθηση
     
    Πάρτε δυο κομμάτια σκληρό χαρτόνι και βάλτε το ένα ακριβώς απέναντι στο άλλο. Στο ένα ανοίξτε μια πολύ μικρή τρύπα. Έχοντας την πλάτη σας γυρισμένη στον ήλιο, κρατήστε το χαρτόνι ψηλά, έτσι ώστε το ηλιακό φως να περνάει μέσα από την μικρή τρύπα που ανοίξατε με σκοπό να προβάλει το είδωλο ανεστραμμένο στο άλλο χαρτόνι. Σε καμία περίπτωση μην κοιτάξετε τον ήλιο απευθείας μέσα από την τρύπα.
     
     
  • Αμεση παρακολούθηση
     
    Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλιά ή φίλτρα ηλίου ειδικά σχεδιασμένα γι� αυτό το σκοπό. Αυτά τα φίλτρα είναι φτιαγμένα από ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου ή χρωμίου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα, τέτοιου είδους φίλτρα, είναι το φίλτρο Welder's, με νούμερο 14. Τελευταία, τα φίλτρα από αλλουμινοπολυμερή είναι τα πιο διαδεδομένα και φτηνά που κυκλοφορούν στην αγορά μόνο για αυτό το σκοπό.

 

Ποια μέσα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τα οποία δυνητικά μπορούν να επιδεινώσουν ή να αποφέρουν οφθαλμικές βλάβες;

 

Υλικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι:

 

1) Γυαλιά ηλίου

 

2) Καπνισμένο γυαλί

 

3) Πολαροειδή φίλτρα

 

4) Μελανοταινίες

 

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδία;

 

Σαφώς, πολύ σημαντική είναι η προφύλαξη των παιδιών. Καλύτερο θα ήταν τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιήσουν την έμμεση παρακολούθηση ή ακόμη καλύτερα μέσω τηλεόρασης. Όλα τα παιδιά, καθόλη τη διάρκεια της έκλειψης θα πρέπει να επιβλέπονται προσεκτικά.

 

Ποια είναι τελικά η καλύτερη θεραπεία της ηλιακής αμφιβληστροειοδοπαθειας;

 

Η πρόληψη

 

Στις 11 Ιουλίου του 1991, 50 εκατομμύρια Μεξικάνοι παρακολούθησαν την ολική έκλειψη του ηλίου μόνο με 20 θύματα ήπιας ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω μιας εκτεταμένης πολύμηνης ενημερωτικής και επιδημιολογικής καμπάνιας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την πρώιμη ανίχνευση και ασφαλή παρατήρηση.

 

Αντίθετα, στο Πακιστάν, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης του κοινού, το 1995, 36 θύματα προσβλήθηκαν από σοβαρή ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, 10 εκ των με μόνιμη απώλεια της όρασης.

 

Μετά την έκλειψη της Τετάρτης περιμένουμε ακόμα περίπου 226 εκλείψεις σε όλο τον κόσμο τον 21 αιώνα. Αυξάνοντας την παιδεία και επαγρύπνηση του κοινού, ακολουθώντας το Μεξικάνικο μοντέλο ενημέρωσης, οι κίνδυνοι για την όραση δυνητικά να ελαχιστοποιηθούν.

 

 

Η έκλειψη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.

 

Xαρείτε την, παρακολουθώντας την όμως με ασφάλεια.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παίδες ακούστε πρόγραμμα: Τετάρτη 29.03.2006

 

05:30 Αναχώρηση με το πρώτο πρωινό αεροπλάνο της Aegean από Αθήνα για Ρόδο.

06:30 Άφιξη στη Ρόδο.

07:30 Αναχώρηση με Catamaran από Ρόδο για Καστελλόριζο.

10:00 Άφιξη στο Καστελλόριζο.

12:34:45 1η επαφή [αρχή μερικής έκλειψης].

13:51:58 2η επαφή [αρχή ολικής έκλειψης].

13:53:27 Μέγιστο έκλειψης.

13:54:57 3η επαφή [τέλος ολικής έκλειψης].

15:10:46 4η επαφή [τέλος μερικής έκλειψης].

15:30 Αναχώρηση με Catamaran από Καστελλόριζο για Ρόδο.

18:00 Άφιξη στη Ρόδο.

21:55 Αναχώρηση από Ρόδο για Αθήνα με την τελευταία πτήση της Aegean από Ρόδο προς Αθήνα.

22:55 Άφιξη στην με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

 

Πάνω από 18 ώρες ταξίδι για ένα μοναδικό υπερθέαμα που όσοι θα βρεθούμε εκεί, δύσκολα θα το ξανά ζήσουμε αλλου η και στην υπόλοιπη ζωή μας, χαλάλι τα €400 για εισιτήρια, μεταφορικά και φαγητά, πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, αυτα τα ειδικα,χαρτινα, γυαλια που μπορουμε να δουμε την εκλειψη, σε καταστημα οπτικων, ποσο λετε να κοστιζουν;

Ανταλλακτήριο προγνωστικών στοιχήματος ποδοσφαίρου. Από τον παίκτη, για τον παίκτη!

http://www.progno.gr ;)

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, αυτα τα ειδικα,χαρτινα, γυαλια που μπορουμε να δουμε την εκλειψη, σε καταστημα οπτικων, ποσο λετε να κοστιζουν;

 

 

3 ευρω μάξιμουμ απο οτι εχω διαβάσει

το θέμα ειναι να τα βρεις

:X
Link to comment
Share on other sites

Ειναι τα γυαλια που δινει και το περιοδικο που κυκλοφορησε προσφατα και ονομαζεται Ολικη εκλειψη ηλιου?
Link to comment
Share on other sites

06:30 Άφιξη στη Ρόδο.

07:30 Αναχώρηση με Catamaran από Ρόδο για Καστελλόριζο.

10:00 Άφιξη στο Καστελλόριζο.

12:34:45 1η επαφή [αρχή μερικής έκλειψης].

13:51:58 2η επαφή [αρχή ολικής έκλειψης].

13:53:27 Μέγιστο έκλειψης.

13:54:57 3η επαφή [τέλος ολικής έκλειψης].

15:10:46 4η επαφή [τέλος μερικής έκλειψης].

15:30 Αναχώρηση με Catamaran από Καστελλόριζο για Ρόδο.

18:00 Άφιξη στη Ρόδο.

21:55 Αναχώρηση από Ρόδο για Αθήνα με την τελευταία πτήση της Aegean από Ρόδο προς Αθήνα.

22:55 Άφιξη στην με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

 

Πάνω από 18 ώρες ταξίδι για ένα μοναδικό υπερθέαμα που όσοι θα βρεθούμε εκεί, δύσκολα θα το ξανά ζήσουμε αλλου η και στην υπόλοιπη ζωή μας, χαλάλι τα €400 για εισιτήρια, μεταφορικά και φαγητά, πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει!!! :)

 

 

πωπω ταλαιπωρία!!!!! Κάτσε τουλάχιστον 2-3 μέρες Ρόδο να το φχαριστηθείς

Link to comment
Share on other sites

να ρωτησω και εγω κατι ακουσα σε ενα καναλι οτι αν το δεις διχως φιλτρο καταστρεφεται τα ματια αλλα και αλλα ηλεκτρονικα οπτικα μεσα .Για τα ματια το ηξερα οτι μπορει να δημιουργηθει προβλημα αλλα αυτο ισχυει και για καμερες χωρις φιλτρα? γιατι αυριο θελω να το τραβηξω με την καμερα μου
Link to comment
Share on other sites

να ρωτησω και εγω κατι ακουσα σε ενα καναλι οτι αν το δεις διχως φιλτρο καταστρεφεται τα ματια αλλα και αλλα ηλεκτρονικα οπτικα μεσα .Για τα ματια το ηξερα οτι μπορει να δημιουργηθει προβλημα αλλα αυτο ισχυει και για καμερες χωρις φιλτρα? γιατι αυριο θελω να το τραβηξω με την καμερα μου

Μα τι λένε πάλι οι αδαής στα κανάλια.. Μα πώς είναι δυνατόν μέσα απο την οθόνη να προκληθεί βλάβη στα μάτια; Μα τόσο άσχετοι πια; ΕΛΕΟΣ!

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

οχι hostolis δεν ειπαν οτι μεσα απο την οθονη καταστρεφονται τα ματια αλλα καταστρεφονται οι αισθητηρες της καμερας
Link to comment
Share on other sites

Ε, θα πάθει ό,τι βλάβη είναι να πάθει αν τραβήξεις τον ήλιο όταν δέν έχει έκλειψη (Αλήθεια, γιατί μερικοί την λένε έλλειψη/έκθλιψη;).
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Με τα ειδικα γυαλια, μπορουμε να παρακολουθουμε την εκλειψη αρκετη ωρα?

Ανταλλακτήριο προγνωστικών στοιχήματος ποδοσφαίρου. Από τον παίκτη, για τον παίκτη!

http://www.progno.gr ;)

Link to comment
Share on other sites

λες και θα γινει για 10 ωρες :p

Οταν λεω αρκετη ωρα, εννοω ας πουμε ενα 10λεπτο.

Σιγα μην καθομαι 10 ωρες να βλεπω μια μπαλα να μικραινει κ να ξαναμεγαλωνει (αν κρατουσε 10 ωρες. λεμε τωρα) :wacko:

Ανταλλακτήριο προγνωστικών στοιχήματος ποδοσφαίρου. Από τον παίκτη, για τον παίκτη!

http://www.progno.gr ;)

Link to comment
Share on other sites

αγόρασε κανείς αυτά τα γυαλιά??υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα??

κι αν ναί,πού??

Παπασωτηρίου και στον Πάστρα στην Ομόνοια :cool:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα γυαλιά της έκλειψης είναι κάτι που

για φακούς έχουν κάτι σαν αλουμινόχαρτο;

 

Τα πήρα και εγώ αύριο θα δούμε λοιπόν!

:)

Με την Wind κάνεις πράγματι οικονομία...αφού δεν έχεις ποτέ σήμα, δεν μιλάς, δεν στέλνεις μηνύματα, δεν χρεώνεσαι...

Wind Όσα παίρνει ο άνεμος

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...