Jump to content

Τη γλώσσα, μου έδωσαν ελληνική...

Aisopos
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Δεν υπάρχει γλώσσα στην οποία δύο αρνήσεις να μην ισοδυναμούν με μια κατάφαση φίλτατε. Δεν είναι γλωσσικό ζήτημα -- είναι απότοκο των κανόνων της λογικής.

Aκομα δεν καταλαβαινεις.Αλλα βλεπεις ειμαι χαμηλης νοημοσυνης οποτε τι να καταλαβεις απο εμενα

Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών

• Απαντήσεις 213
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

ΥΓ: Περνάει το μήνυμα τον έλεγχο καλής διαγωγής των moderators, ή θα σβηστεί και αυτό χωρίς ίχνος?

Ιχνος μπορούμε να θεωρήσουμε το κλειδωμένο θέμα στην πρώτη σελίδα;

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=93949

Περνάει,αφού δε λέει κανένα συνομιλητή σου χαζό ;)

Plz,μη συνεχίζετε την προσωπική αντιπαράθεση,θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη του θέματος.

Μα που ξέρεις, μπορεί,

να ταξιδέψουμε μια μέρα ή μια νύχτα μαζί.

Ιχνος μπορούμε να θεωρήσουμε το κλειδωμένο θέμα στην πρώτη σελίδα;

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=93949

Περνάει,αφού δε λέει κανένα συνομιλητή σου χαζό ;)

Plz,μη συνεχίζετε την προσωπική αντιπαράθεση,θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη του θέματος.

Σταματαω αμεσως

Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών

Τώρα για τον ισχυρισμό σου ότι "κανένας μέχρι τώρα δεν έθεσε θέμα ανωτερότητας" της Ελληνικής γλώσσας, φαίνεται πως δεν παρακολουθούμε την ίδια συζήτηση.

Θα μου επιτρέψεις να επιμείνω πάνω σ' αυτό. Μπορείς να μου υποδείξεις, έστω κι ένα σημείο, όπου κάποιος σ' αυτήν την συζήτηση επικαλέστηκε τον όρο "ανωτερότητα" με την απόλυτη έννοια (δηλαδή, η μία και μοναδική, η "αρεία γλώσσα", η ανώτερη); To ότι η γλώσσα μας είναι ανώτερη από πολλές άλλες υπονοεί αυτομάτως αυτό που υποστηρίζεις;

Συγνώμη που επιμένω, αλλά πρέπει κάποια στιγμή αυτή η καραμέλα να σταματήσει να μπαίνει με το ζόρι στο στόμα μόνο και μόνο για να έχουμε μια βάση και να αρχίσουμε να πετάμε πυροτεχνήματα.

Όσο για το αν παρακολουθούμε την ίδια συζήτηση, εγώ τυγχάνει να την παρακολουθώ, γιατί....εγώ την άνοιξα.

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes.

Να χαιρετήσω και εγώ όλα τα μέλη του forum και να ευχηθώ μια καλή χρονιά με ό,τι επιθυμεί η ψυχούλα του/της καθενός/καθεμιάς σας. Πρώτα από όλα όμως υγεία σε όλους/ες.

Συγχαρητήρια στο Aisopos για την πρωτοβουλία του. Να προσθέσω και εγώ κάποιες μικρές σκέψεις:

1. Το να εκτιμήσει κανείς την γλώσσα του έχει να κάνει με την παιδεία (σχολειά, οικογένεια, διατήρηση εθήμων). Αλλά και προσωπικό ψάξιμο. Πολύ προσωπικό ψάξιμο.

2. Είναι και θέμα αυτοσυνείδησης. Πρέπει να ξέρεις που και ποιοί ήταν οι πριν από εσένα, τόσο για να εκτιμήσεις τα γονίδιά σου, όσο και για να κρατήσεις τα καλά και να αποβάλεις τα κακά.

Αν ξέρεις ότι αυτό που λέγεται Ελλάδα είναι κάτι που αξίζει τον κόπο και που σε προχωράει λίγο πιό μπροστά, το ψάχνεις με κάθε ευκαιρία. Διαβάζεις, ταξιδεύεις, παρακολουθείς, ξαναζείς τα έθιμα, κλπ.

Μην ξεχνάμε ότι οι αγωνιστές του '21 μόλις άρχισαν να καταλαβαίνουν τι επιπέδου ανθρώποι ήταν οι αρχαίοι και τι είχαν δημιουργήσει, συνειδητοποίησαν ότι δεν τους αξίζει να ζούν στην σκλαβιά. Αυτοί οι σχεδόν αγράμματοι άρχιζαν να σκαλίζουν βιβλία για το παρελθόν, να μαθαίνουν για τους προγόνους και να "ψηλώνουν" πιο πολύ. Σήμερα δεν ήμαστε πιά σκλάβοι, ακόμη και τα μουστάκια ξυρίσαμε, όμως είναι πάντα ζωντανή η ανάγκη να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα μας, την ιδιαιτερότητά μας, να μήν βόσκουμε πάντα μαζί με το κοπάδι.

Και η γλώσσα σε αυτή την διαδικασία της "αποκοπαδοποίησης" είναι μεγάλο εργαλείο, γιατι βοηθάει στην ανάπτυξη του μυαλού.

Παράδειγμα: Χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά και πολλές φορές την λέξη μ@λ@κ@ς. Τι εννοούμε όμως κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε; Άτολμος, χαζός, αυτός που δεν εκμεταλεύεται τις ευκαιρίες, και πόσες άλλες έννοιες αποδίδονται με αυτή την λέξη. Κάθε φορά όμως που χρησιμοποιούμε μόνο αυτή την λέξη, στερούμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να μπεί στην διαδικασία να "ανασύρει" την κατάλληλη λέξη. Η κάθε λέξη όμως είναι σαν μια πέτρα που, πατώντας από λέξη σε λέξη, μπορούμε να περάσουμε από μια έννοια σε μια άλλη και έτσι να πλουτίσουμε σαν άνθρωποι, σαν προσωπικότητες, κλπ. κλπ. Έτσι η πλούσια γλώσσα συμβάλει σε πιό σκεπτόμενα άτομα.

Η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Και κάτι άλλο: το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά, αντιμετωπίζουν όλες οι γλώσσες, ακόμη και τα αγγλικά. Ακόμη και αυτή η παγκόσμια γλώσσα, με τον τρόπο που "κόβεται και ξαναράβεται" σήμερα (βλέπε pro αντί για professional σαν ένα παράδειγμα) σε αυτό το πράγμα συντείνει. Στην αποφυγή δημιουργίας σκεπτόμενων ατόμων.

Θα πρέπει λοιπόν όσο μπορούμε και όταν μπορούμε να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε την σωστή λέξη για το κάθε τι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους τεχνικούς όρους, ελληνικοί όροι θα πρέπει να δημιουργούνται από Μόνιμη Θεσμοθετημένη Επιτροπή από έγκρειτους φιλόλογους, τεχνικούς και λογοτέχνες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν πιό πολλοί όροι που να είναι ακριβείς-σύντομοι-ελκυστικοί. Θα πρόσθετα και λίγο παιχνιδιάρηδες. Έτσι θα μπορέσουν να γίνουν πιό εύκολα αποδεκτοί και να χρησιμοποιούνται.

Συγνώμη (ή μήπως Συγγνώμη Ladybird;) για το μακροσκελές.

Και πάλι ευχές. Καλή Χρονιά.

Eπιπλέον, με ποιό σκεπτικό αντιστοιχίζεται η διπλή άρνηση με πολλαπλασιασμό δύο αρνητικών αριθμών? Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, εξίσου αυθαίρετα, ότι η διπλή άρνηση είναι πρόσθεση δύο αρνητικών αριθμών, οπότε αντιβαίνει στους κανόνες των μαθηματικών. Αν και από μόνο του το γεγονός ότι το μεγάλο επιχείρημα-αποκάλυψη είναι κάτι που συναντάται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, νομίζω ότι αρκεί.

Eπιπλέον, με ποιό σκεπτικό αντιστοιχίζεται η διπλή άρνηση με πολλαπλασιασμό δύο αρνητικών αριθμών? Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, εξίσου αυθαίρετα, ότι η διπλή άρνηση είναι πρόσθεση δύο αρνητικών αριθμών, οπότε αντιβαίνει στους κανόνες των μαθηματικών.

Συνελιξη δυο μιγαδικων ειναι ρε ασχετε :p

Eπιπλέον, με ποιό σκεπτικό αντιστοιχίζεται η διπλή άρνηση με πολλαπλασιασμό δύο αρνητικών αριθμών? Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, εξίσου αυθαίρετα, ότι η διπλή άρνηση είναι πρόσθεση δύο αρνητικών αριθμών, οπότε αντιβαίνει στους κανόνες των μαθηματικών. Αν και από μόνο του το γεγονός ότι το μεγάλο επιχείρημα-αποκάλυψη είναι κάτι που συναντάται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, νομίζω ότι αρκεί.

Φίλε gtlzs, με αναγκάζεις να παίξω έναν ρόλο που δεν θέλω. Του moderator..

Δεν είναι το θέμα μας τα μαθηματικά και οι 2 αρνήσεις.

Φιλικά..

Θα μου επιτρέψεις να επιμείνω πάνω σ' αυτό. Μπορείς να μου υποδείξεις, έστω κι ένα σημείο, όπου κάποιος σ' αυτήν την συζήτηση επικαλέστηκε τον όρο "ανωτερότητα" με την απόλυτη έννοια (δηλαδή, η μία και μοναδική, η "αρεία γλώσσα", η ανώτερη);

Εγώ με την σειρά μου, που ακριβώς διέγνωσα "άρειες" τάσεις και όλα τα άλλα που μου καταλογίζεις? Αυτό δεν είναι διαστρέβλωση των λεγομένων του συνομιλητή σου? Αυτό που επέκρινα εγώ ήταν η επιπόλαια και ισοπεδωτική συμπαράταξη της "γλώσσας των Παπούα" με την Αγγλική, και η σύγκρισή και των δύο με την Ελληνική, σαν να ήταν το ίδιο πράγμα. Ότι εσύ αργότερα θα αναδιπλωνόσουν αποκηρύττοντας αυτό το σαθρό επιχείρημα ως "ακραίο παράδειγμα", είναι κάτι που δεν μπορούσα να προβλέψω όταν απαντούσα.

Όσο για την συζήτηση περί "μαθηματικής δομής" πράγματι δεν είναι δικός σου ο ρόλος του συντονιστή. Μου φαίνεται άλλωστε ότι όταν διατυπώνονται αβάσιμοι ισχυρισμοί για την "ιδιαιτερότητα" της Ελληνικής γλώσσας (σε πράγματα που δεν είναι καθόλου "ιδιαίτερη") δεν ενοχλείσαι καθόλου, και μόνο όταν κάποιος επιχειρεί να τα αντικρούσει, αρχίζεις να φοβάσαι και να διαμαρτύρεσαι μην τυχόν και "εκτροχιαστεί" η συζήτηση...

Εγώ με την σειρά μου, που ακριβώς διέγνωσα "άρειες" τάσεις και όλα τα άλλα που μου καταλογίζεις? Αυτό δεν είναι διαστρέβλωση των λεγομένων του συνομιλητή σου?

Θα παραθέσω το αρχικό σου κείμενο:

Αρχικό Μήνυμα από gtlzs

Τώρα για τον ισχυρισμό σου ότι "κανένας μέχρι τώρα δεν έθεσε θέμα ανωτερότητας" της Ελληνικής γλώσσας, φαίνεται πως δεν παρακολουθούμε την ίδια συζήτηση.

Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι διαστρεβλώνω τα λεγόμενά σου; ή μήπως διαστρεβλώνεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου;

Αυτό που επέκρινα εγώ ήταν η επιπόλαια και ισοπεδωτική συμπαράταξη της "γλώσσας των Παπούα" με την Αγγλική, και η σύγκρισή και των δύο με την Ελληνική, σαν να ήταν το ίδιο πράγμα. Αν εσύ αργότερα αναδιπλώθηκες αποκηρύττοντας αυτό το σαθρό επιχείρημα ως "ακραίο παράδειγμα" είναι δικό σου θέμα.

Που την είδες την αναδίπλωση; Καμία σχέση.. Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι υποστήριζα και πριν. Τα περί αναδίπλωσης, είναι αυθαίρετος δικός ισχυρισμός.

Όσο για την συζήτηση περί "μαθηματικής δομής" πράγματι δεν είναι δικός σου ο ρόλος του συντονιστή. Μου φαίνεται άλλωστε ότι όταν διατυπώνονται αβάσιμοι ισχυρισμοί για την "ιδιαιτερότητα" της Ελληνικής γλώσσας (σε πράγματα που δεν είναι καθόλου "ιδιαίτερη") δεν ενοχλείσαι καθόλου, και μόνο όταν κάποιος επιχειρεί να τα αντικρούσει, αρχίζεις να φοβάσαι και να διαμαρτύρεσαι μην τυχόν και "εκτροχιαστεί" η συζήτηση...

Το αφήνω ασχολίαστο...

Προφανώς δεν καταλαβαινόμαστε..

Δεν έχω παρά να συμφωνήσω..

Κλείνω αυτή την χωρίς νόημα κοκκορομαχία μαζί σου, γιατί διαπιστώνω ότι έχεις χάσει την ψυχραιμία σου και γίνεσαι εριστικός.

• Το να ισχυριζόμαστε ότι η Ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα με πρωτογενή σχέση νοημάτων-λέξεων, ενώ όλες οι άλλες έχουν σχέση συμβατική, δεν σημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η ανώτερη?

• Το να επικαλούμαστε "διαδοκτορικα" για να πείσουμε ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική με μαθηματική δομή, δεν υπονοεί ότι οι άλλες είναι υποδεέστερες?

• Το να παρομοιάζουμε την Ελληνική γλώσσα με την ομορφότερη γυναίκα της οικουμένης, δεν ταυτίζεται με το να επαγγελόμαστε την ανωτερότητά της?

• Το να πετάμε σποντούλες για "ανθρώπους που δεν εκτιμούν την αξία της γλώσσας που ομιλούν" (οι παρόντες εξαιρούνται!) δεν είναι πυροτέχνημα?

Ούτε νοοτροπία "άρειας γλώσσας" δεν καταλογίζω σε κανέναν, ούτε τίποτα άλλο πέραν αυτού που γράφετε. Τα περί "άρειας γλώσσας" είναι επιχείρηματα-πομφόλυγες που σκοπό έχουν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις. Αν θεωρείτε δείγμα "αρείας νοοτροπίας" να επαγγέλεστε την ανωτερότητα της Ελληνικής γλώσσας (εγώ όχι, κι ας διαφωνώ), τότε απλώς μην το κάνετε.

Δυστυχώς, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όχι απλώς στα τελικά συμπεράσματα (που είναι θεμιτό), αλλά και στο ποιές είναι οι θέσεις του καθένα στην συζήτηση, ο διάλογος -- νομοτελειακά -- τελματώνει.

Οπότε, και από την δική μου πλευρά, θα συμφωνήσω να διαφωνώ. :)

ΥΓ: Εκ των υστέρων βλέπω το μήνυμά σου όπου με χαρακτηρίζεις εριστικό. Εγώ απλώς θα ρωτήσω : υπήρξε έστω και ένας συνομιλητής που διαφώνησε με σένα, στον οποίο να μην καταλογίσες "παρερμηνεία" των γραφομένων σου?

Το να ισχυριζόμαστε ότι η Ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα με πρωτογενή σχέση νοημάτων-λέξεων, ενώ όλες οι άλλες έχουν σχέση συμβατική, δεν σημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η ανώτερη?

Σε σχέση με αυτές που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια, ναι ίσως και να είναι.

Που είναι το μεμπτόν;

Το να επικαλούμαστε "διαδοκτορικα" για να πείσουμε ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική με μαθηματική δομή, δεν υπονοεί ότι οι άλλες είναι υποδεέστερες?

Είναι το μοναδικό κριτήριο;

Το να παρομοιάζουμε την Ελληνική γλώσσα με την ομορφότερη γυναίκα της οικουμένης, δεν ταυτίζεται με το να επαγγελόμαστε την ανωτερότητά της?

Δεν έχεις παρά να υποδείξεις και να αποδείξεις την πιο "όμορφη" και ανώτερη κατά την γνώμη σου και να καταρρίψεις αυτή την παρομοίωση. Τόσο απλό..

Το να πετάμε σποντούλες για "ανθρώπους που δεν εκτιμούν την αξία της γλώσσας που ομιλούν" (οι παρόντες εξαιρούνται!) δεν είναι πυροτέχνημα?

Αν την εκτιμούσαν, θα την σέβονταν και περισσότερο..

Προσωπική μου άποψη..

Αν την εκτιμούσαν, θα την σέβονταν και περισσότερο..

Προσωπική μου άποψη..

Κύριε Αίσωπε, ο σεβασμός που δείχνω στην Ελληνική γλώσσα φαίνεται από τον τρόπο που την μεταχειρίζομαι.

Εσείς, προφανώς, έχετε τα δικά σας κριτήρια, όπως κατά πόσο αποδέχεται κανείς τον κάθε αντιεπιστημονικό, μεγαλομανιακό μύθο. Γούστο και καπέλο σας.

Κύριε Αίσωπε, ο σεβασμός που δείχνω στην Ελληνική γλώσσα φαίνεται από τον τρόπο που την μεταχειρίζομαι.

Εσείς, προφανώς, έχετε τα δικά σας κριτήρια, όπως κατά πόσο αποδέχεται κανείς τον κάθε αντιεπιστημονικό, μεγαλομανιακό μύθο. Γούστο και καπέλο σας.

Απορώ για την αντίδρασή σου. Δεν μίλησα προσωπικά για σένα. Αν προσέξεις καλύτερα, χρησιμοποίησα πληθυντικό...

Είπα κάτι για τον τρόπο που χειρίζεσαι την γλώσσα; Ίσα ίσα την χειρίζεσαι πολύ καλά μάλιστα και μπράβο σου..

Διαβάζοντας κάποια από τα παραπάνω μηνύματα, για άλλη μια φορά θέλω να πω πως την αξία και την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας την εκτιμούν και τη γνωρίζουν όσοι έχουν τη θέληση να τη μελετήσουν και αυτό είναι θέμα κυρίως ατομικό (βγάζω έξω σχολεία, οικογένεια για ευνόητους λόγους). Το να προσπαθούμε να πείσουμε, έστω και με επιχειρήματα (βάσιμα ή γελοία) οποιονδήποτε άλλο κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί ή να δώσουμε την ευκαιρία σε έναν άγνωστο να μας ανακυρήξει τον τρελό του χωριού.

Και για να γυρίσω πίσω, στην αρχή του θέματος, πιστεύω πως η γλώσσα δεν κινδυνεύει τόσο από ξενόφερτες εκφράσεις ή ευφάνταστες γλωσσολογικές παρεμβάσεις πιτσιρικάδων, αλλά από την αμορφωσιά δημοσίων, κοινά αποδεκτών, δημοφιλών προσώπων που δεν έχουν βασικές γνώσεις συντακτικού. Αυτό που μου γυρίζει τα μυαλά ανάποδα είναί όταν ακούω δημοσιογράφους (ακόμη και τους πιο "καταξιωμένους"-μη χ**ω:X )που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια ολοκληρωμένη συντακτικά και γραμματικά πρόταση.

Είναι δώδεκα η ώρα είναι η ώρα των σκιών

Κάπου θα σε συναντήσω, κάπου θα σε βρω

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

Αγαπητή μου, είναι καλύτερο να γίνεσαι γραφικός και να εκφράζεις τα πιστεύω σου, παρά να τα κρατάς μέσα σου και να έχεις πρόβλημα με την συνείδησή σου ;)

Αλήθεια, υπάρχει μετρητής γραφικότητας και ποιος τον καθορίζει;:rolleyes:

Αγαπητή μου, είναι καλύτερο να γίνεσαι γραφικός και να εκφράζεις τα πιστεύω σου, παρά να τα κρατάς μέσα σου και να έχεις πρόβλημα με την συνείδησή σου ;)

Αλήθεια, υπάρχει μετρητής γραφικότητας και ποιος τον καθορίζει;:rolleyes:

Καλά αν πρόκειται να σου δημιουργήσει συνειδησιακή σύγχυση βγάλτο από μέσα σου και φώναξέ το να τ'ακούσει ο κόσμος όλος. Και με συνταγή γιατρού...:w00t:

Δεν είναι πιστεύω μου η αξία της γλώσσας, είναι θησαυρός που μόνη μου έσκαψα να βρω. Αν κάποιος θέλει βοήθεια στο να την ανακαλύψει είμαι διαθέσιμη να βοηθήσω, αλλιώς...πάντα υπάρχουν κενές θέσεις για νέους δημοσιογράφους...

Όσο για τον μετρητή έχω τρακάρει έναν στο e-bay κοψοχρονιά. Θα σε φώναζα να τον δοκιμάσουμε αλλά φοβάμαι μη σπάσει το κοντέρ... :p

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

Ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου.

Ανεξάρτητα από το αν η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη ή η ομορφότερη από όλες,αξίζει να αντικαθίστανται πλήρως ελληνικές λέξεις με ξενόφερτες που έχουν την ίδια ακριβώς έννοια;

Για ποιον λόγο να υφίσταται αυτή την αλλοίωση η γλώσσα μας,η οποία μέσα σε τόσα χρόνια ιστορικής διαδρομής κατάφερε να διατηρηθεί όσο πιο <<καθαρή>> γινόταν;

Δεν ξέρω αν είμαι η κατάλληλη να απαντήσω στο ερώτημά σου αλλά η άποψή μου πάει κάπως έτσι:

Σαφώς υπάρχουν ελληνικές λέξεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πολλές ξενόφερτες. Απλά οι αντίστοιχες ελληνικές δε θα ήταν φιλικές προς το περιβάλλον τους. (αφήνω έξω επιστημονικές και τεχνικές ορολογίες γιατί για πρακτικούς λόγους είναι αδύνατη και επικίνδυνη η αντικατάστασή τους).

Παίρνω το παράδειγμα του moderator στο οποίο έχεις αναφερθεί. Να τον πούμε διαχειριστή, μεσολαβητή, μοδεράτορα που λένε και κάποιοι φίλοι...ΟΚ άλλαξε αυτό πάμε παρακάτω. Τhread, post, editor, chat and fun, my playground, my phone, forum.....Ο χώρος του διαδικτύου δε δίνει κ πολλές επιλογές για τέτοιες αλλαγές. Και δεν ισχύει μόνο στο διαδίκτυο αυτό. Θα ΄πρέπει να ξαναεφεύρουμε πολλά πράγματα απ'την αρχή για να γίνει αυτή η αντικατάσταση.Ένα το κρατούμενο.

Τα περί καθαρότητας της γλώσσας δε με συγκινούν λόγω του τρόπου που σκέφτομαι κ αντιλαμβάνομαι τη γλώσσα και έχω αναπτύξει σε άλλα μηνύματα. Η γλώσσα δε μολύνεται από ξενόφερτες λέξεις, μολύνεται από έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γλώσσα.

Και για απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σου:όχι δεν αξίζει να αντικαθίστανται πλήρως ελληνικές λέξεις με ξενόφερτες που έχουν την ίδια ακριβώς έννοια αλλά επίσης δεν αξίζει να δίνουμε τόση σημασία στην παρουσία ξένων λέξεων γιατί δεν αποτελούν τον ουσιαστικότερο κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα.

.

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

δεν αξίζει να δίνουμε τόση σημασία στην παρουσία ξένων λέξεων γιατί δεν αποτελούν τον ουσιαστικότερο κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα..

Σου είναι εύκολο να προσδιορίσεις ποιος είναι ο ουσιαστικότερος κίνδυνος κατά την γνώμη σου, χωρίς να καταφύγεις σε γενικότητες ή διπλωματικές απαντήσεις;

Aν θες βέβαια...

Σου είναι εύκολο να προσδιορίσεις ποιος είναι ο ουσιαστικότερος κίνδυνος κατά την γνώμη σου, χωρίς να καταφύγεις σε γενικότητες ή διπλωματικές απαντήσεις;

Aν θες βέβαια...

Μπα.....:zzz:

Το μετάνιωσα, θα πω:

Δε μ'άρεσε η διατύπωση που έκανα πριν. Αποφεύγω να μιλάω για κινδύνους και εχθρούς και καλλικαντζάρους που ροκανίζουν τις ελληνικές μας ρίζες. Προτιμώ να το αναδιατυπώσω ως "η αιτία του προβλήματος". Και αυτή είναι η αγνόηση και η περιφρόνηση της ελληνικής γλώσσας. Όχι περιφρόνηση σε όφελος κάποιας άλλης γλώσσας αλλά απλά σε βάρος της ελληνικής. Μου είναι δύσκολο να αποφύγω τις γενικότητες και αυτό γιατί καταδικάζω για την κατάσταση αυτή...την κοινωνία, την κυβέρνηση, το εκπαιδευτικό σύστημα και την οικογένεια. Τόσο γενικά, τόσο στερεοτυπικά και τόσο χοντροκομμένα που μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι εννοώ.

Μου μαθαίνουν να αγαπάω την πατρίδα μου, τους κάμπους, τα βουνά της, την τεχνολογία, τις ξένες γλώσσες, τις υψηλές επιδόσεις στο σχολείο, τη μαμά, τον μπαμπά, τα videogames, τα πανάκριβα παπούτσια μου................

κανείς δε μου μαθαίνει να αγαπάω τη γλώσσα. Η γλώσσα μέχρι τα 18 είναι ένα ακόμα κ***ομάθημα που έχω να διαβάσω.

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

κανείς δε μου μαθαίνει να αγαπάω τη γλώσσα. Η γλώσσα μέχρι τα 18 είναι ένα ακόμα κ***ομάθημα που έχω να διαβάσω.

http://djforum.free.fr/smileysmileysmiley/v2/surprises/surprises.smileysmiley.com.54.gif

Tο ακραίο ίσως παράδειγμα με τους Παπούα το έδωσα για να "διαμαρτυρηθώ" για το ισοπεδωτικό της άποψης πως "όλες οι γλώσσες είναι ισότιμες".

Όχι, για μένα δεν είναι όλες ισότιμες.

Iσχύει αυτό. Δεν είναι καθόλου ισωπεδωτικό. Όλες οι γλώσσες του κόσμου είναι ισάξιες. ΔΕΝ υπάρχει καμία γλώσσα που να είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Το γιατί το ανεφέρω αναλυτικά σε ένα από τα θέματα που βρήκες με την αναζήτησή αλλά τα σνόμπαρες. :)

Αν δεν μπορείς ή δεν θες να το καταλάβεις (το λες άλλωστε, "Για μένα...") αυτό είναι φυσικά δικαίωμά σου. Το παραπάνω όμως δεν αποτελεί την προσωπική μου υποκειμενική άποψη.

Φιλικά...

Iσχύει αυτό. Δεν είναι καθόλου ισωπεδωτικό. Όλες οι γλώσσες του κόσμου είναι ισάξιες. ΔΕΝ υπάρχει καμία γλώσσα που να είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Το γιατί το ανεφέρω αναλυτικά σε ένα από τα θέματα που βρήκες με την αναζήτησή αλλά τα σνόμπαρες. :)

Αν δεν μπορείς ή δεν θες να το καταλάβεις (το λες άλλωστε, "Για μένα...") αυτό είναι φυσικά δικαίωμά σου. Το παραπάνω όμως δεν αποτελεί την προσωπική μου υποκειμενική άποψη.

Φιλικά...

Ναι φίλε μου, το είδα αλλά δεν το σνόμπαρα. http://www.foroedonkey.com/vb/images/smilies/eusa_naughty.gif

Ίσα ίσα..

Επειδή όμως απ' ότι θυμάμαι, σε εκείνη την απάντηση επικαλέστηκες και τον Μπαμπινιώτη(μεταξύ άλλων ξένων γλωσσολόγων), έχω βρει ένα άρθρο του που λέει ακριβώς ότι η ελληνική γλώσσα είναι ξεχωριστή. Θα ψάξω να το βρω και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω τροποποίηση του μηνύματός μου παραθέτοντας και το άρθρο του.

Από κει και πέρα, σαφώς και ο καθένας έχει την δική του άποψη περί ξεχωριστού και ανώτερου..

Μέχρι να βρω το συγκεκριμένο άρθρο(ελπίζω δηλαδή, γιατί δεν θυμάμαι που ακριβώς το είχα βρει), παραθέτω ένα σχόλιο για βιβλίο του το οποίο επικαλείται και την εντός του βιβλίου αναφορά του περί ξεχωριστής γλώσσας:

Ο Γ. Μπαμπινιώτης, ο μεγάλος αυτός έλληνας γλωσσολόγος, αναλαμβάνει σε αυτό το βιβλίο του να μας ξεναγήσει σε όλη αυτή τη μακριά πορεία. Και τα καταφέρνει χωρίς ούτε το βιβλίο να γίνει πληκτικό γλωσσολογικό ανάγνωσμα, ούτε στεγνή επιστημονική πραγματεία. Αντίθετα, το βιβλίο απευθύνεται στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει βαθύτερα την «ξεχωριστή ανάμεσα στις 2.700 γλώσσες του κόσμου» ελληνική γλώσσα.

(Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά υποθέτω πως η εντός εισαγωγικών φράση αποδίδεται στον ίδιο τον Γ. Μπαμπινιώτη) Εδώ βρίσκεται ολόκληρο το σχόλιο.

Περί λεκτικού πλούτου τώρα και για να μιλήσουμε και με αριθμούς, ενδιαφέρον βρίσκω κι αυτό εδώ.