TN97 Δημοσιεύτηκε March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε March 18, 2005 Δεν ξέρω εάν κάνω καλά που ανοίγω αυτό το θέμα. Εάν όχι, οι συνάδερφοι Mods ξέρουν τι να κάνουν. Γνωρίζω πως υπάρχει θέμα για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ωστόσο νομίζω πως ειδικά για αυτή την φράση αξίζει να υπάρχει ξεχωριστό topic. Ο λόγος είναι ότι η έκφραση αυτή, χρησιμοποιείται κατά κόρον και την βλέπουμε παντού: στις συνομιλίες μας, στα ΜΜΕ, ακόμα και εδώ, στο forum. Ωστόσο... είναι λάθος. «Παν» σημαίνει «κάθε», άρα όποιος λέει «παν μέτρον άριστον» είναι σαν να λέει «το κάθε μέτρο είναι καλό/άριστο». Το σωστό λοιπόν, είναι «μέτρον άριστον», δηλαδή «το μέτρο είναι καλό/άριστο». Εάν κάνω λάθος κάπου, θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος σχετικότερος από εμένα, μιας και δεν είμαι φιλόλογος. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Dr_Michael Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Δεν κάνεις καθόλου λάθος, έτσι είναι το ορθό. Παράθεση Ψηφίστε και κερδίστε Hosting από το 2005! Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
woudoulis Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Το «Μέτρον άριστον» είναι από τα πιο όμορφα ρητά Αποδίδεται μάλιστα στον Κλεόβουλο, ο οποίος ταξίδεψε σε πολλά μέρη. Ήταν σοφός και ποιητής. Συνέθεσε τραγούδια, αινίγματα, γρίφους. Διέπρεπε με αυτά στα συμπόσια. Δικό του λοιπόν το «Μέτρον άριστον» και όχι το «Παν μέτρον άριστον». Για πες εσύ όμως την επόμενη φορά στη παρέα σου σε μια συζήτηση "μέτρον άριστον" και αν δεν σε κοιτάξουν με μισό μάτι ....... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PMNEDM Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Θα μπορουσες να κανεις και ενα search στο google πριν ανοιξεις νεο θεμα! :p Παντα ηθελα να το πω σε εναν mod αυτο! :D :lol: Περαν της πλακας ,βρηκα τα παρακατω στο διαδικτυο τα οποια συμφωνουν απολυτα με αυτο που λες και εσυ (και που εμενα τουλαχιστον με πειθουν!) Μετρον Aριστον - Καθημερινη Μετρον Αριστον - "Τη γλωσσα μου δωσαν ελληνικη" Στο βιβλιο του Τακη Νατσουλη "Λεξεις και φρασεις παροιμιωδεις" που ασχολειται αποκλειστικα με το θεμα και εχει "ψαξει" αρκετα το περιεχομενο του αναφερεται ως "Παν μετρον αριστον" και λεει τα εξης (τουλαχιστον στην Δ' εκδοση που εχω εγω): "Δηλαδη,ολα ειναι καλα,οταν γινονται με το μετρο,οχι υπερβολες,η μεση οδος ειναι η καλυτερη.Τη φραση αυτην την ειπε πρωτος ο Κλεοβουλος απο τη Λινδο της Ροδου,που ηταν κι αυτος ενας απο τους επτα σοφους της αρχαιοτητας" Τα συμπερασματα δικα σας... EDIT:Postαρα ακριβως μαζι με τον woudoulis οποτε καποια πραγματα αναφερονται και εκει. :O Παράθεση Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TN97 Δημ. March 18, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Για πες εσύ όμως την επόμενη φορά στη παρέα σου σε μια συζήτηση "μέτρον άριστον" και αν δεν σε κοιτάξουν με μισό μάτι ....... Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά. ;) Θα μπορουσες να κανεις και ενα search στο google πριν ανοιξεις νεο θεμα! :p Παντα ηθελα να το πω σε εναν mod αυτο! :D :lol: Αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει το google, υπόσχομαι να το κάνω την επόμενη φορά... :p Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PMNEDM Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει το google, υπόσχομαι να το κάνω την επόμενη φορά... :p Με ολα εχει σχεση το google!Ο,τι και να κανεις,πρωτα μπες στο google! :stupid: :p Για να δεις τι σχεση εχει απλα βαλε "μέτρον άριστον " και θα δεις οτι οι πρωτες 5 ιστοσελιδες απαντουν στην απορια σου...Παντως ,επειδη εγω χαιρομαι να βοηθαω,αν δεν θες βαζε εμενα! :w00t: :D Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά. Εχεις οντως δικιο,ομως καποιοι αλλοι οχι μονο αρνουνται να δεχτουν κατι αν απλα τους φανει διαφορετικο,αλλα νομιζουν και οτι εσυ εισαι και αμορφωτος! :mad: Τι να πεις;!Τελος παντων... Καλή η καούκα της κοπελιάς αλλά δεν έχεις καμμία και την Τζούλια ? Ε μην συγκρινουμε και τα :X :!: με τα λιβανια ... (πλακα κανω!Γουστα ειναι αυτα...) :oops: :offtopic: Παράθεση Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
woudoulis Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά. ;) Ναι εσύ και η Λιάνα Κανέλλη ( χαχαχαχα χιούμορ ε ? ) :lol: :worry: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TN97 Δημ. March 18, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Με ολα εχει σχεση το google!Ο,τι και να κανεις,πρωτα μπες στο google! :stupid: :p Για να δεις τι σχεση εχει απλα βαλε "μέτρον άριστον " και θα δεις οτι οι πρωτες 5 ιστοσελιδες απαντουν στην απορια σου...Παντως ,επειδη εγω χαιρομαι να βοηθαω,αν δεν θες βαζε εμενα! :w00t: :D Ωραία όλα αυτά, μόνο που εγώ δεν εξέφρασα κάποια απορία......... ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
woudoulis Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Ας συνεχίσουμε με λάθος εκφράσεις λοιπόν που λέμε και παρερμηνεύουμε κι όλας Λέμε συχνά "ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ'έχουν" Το σωστό όμως είναι "ασθενής και η διπόρος" το οποίο σημαίνει η γυναίκα η έγγυος που έχει γάλα στους μαστούς Προχτές το έμαθα και εγώ :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TN97 Δημ. March 18, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Χμμμμ.... άλλη μία λάθος φράση που ακούω συχνά, είναι το «εξ απ' ανέκαθεν» η αλλιώς και «από ανέκαθεν». Το σωστό είναι «ανέκαθεν». ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Global moderator Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Πολύ ενδιαφέρον θέμα άνοιξες..Κάποια άλλα λάθη που κάνουμε συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε? :) Όποιος μπορεί και ξέρει ας τα αναφέρει.Άσχετα μηνύματα θα διαγράφονται κατευθείαν :!: Παράθεση http://digitalviews.smugmug.com/photos/471912194_RABQF-Th.gif Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Nrg Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Δεν βλεπω που ειναι το λαθος στο "Καθε μετρο ειναι καλο". Το "το μετρο ειναι καλο" μου ακουγεται βεβαια πιο σωστο, αλλα δεν σημαινει οτι το "παν μετρον αριστον" ειναι λαθος. Ή μηπως σημαινει? :worry: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andreas730 Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 νομιζω το 'επικεφαλης' το κανουν πολλοι λαθος γιατι το κλινουν!! ειναι ουσιαστικα 'ο επι της κεφαλης' αρα επιρρημα και ακλιτο. του επικεφαλης, τον επικεφαλης Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
woudoulis Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Δεν βλεπω που ειναι το λαθος στο "Καθε μετρο ειναι καλο". Το "το μετρο ειναι καλο" μου ακουγεται βεβαια πιο σωστο, αλλα δεν σημαινει οτι το "παν μετρον αριστον" ειναι λαθος. Ή μηπως σημαινει? :worry: Στην μία περίπτωση με το παν μαζί :) εγώ καταλαβαίνω ότι λέμε "το μέτρο της κάθε περίπτωσης , δηλαδή όπου μπαίνει μέτρο δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια " Ενώ το σκέτο "μέτρον άριστον" νιώθω ότι κάτι μου λείπει ( η δύναμη της συνήθειας ) μου κάνει σαν να χάνει την ταυτότητά της η φράση , μάλλον τον ορισμό της Μέτρον άριστον , μου κάνει πολύ πιο αυστηρό Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TN97 Δημ. March 18, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Το «μέτρον άριστον» είναι κάτι σαν δήλωση, ένα αξίωμα. Επίσης, το «μέτρο» έχει την έννοια ενός πράγματος που δεν επιδέχεται άλλο προσδιορισμό, δεν υπάρχει πχ «μεγάλο μέτρο», «μικρό μέτρο», «πολύ», «λίγο» κ.ο.κ. Επομένως το να λέμε «παν μέτρον» είναι πλεονασμός. Υπάρχει ΕΝΑ μέτρο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί παντού. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός. :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Phoenix Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Οταν λεμε "παν μετρον αριστον" εννοουμε αλλο πραγμα. ΠΧ ενας φιλος θελει να βαψει τα πισω φωτα στο αμαξι μαυρα αλλα να μην μειωθει η φωτινοτητα. ε του λεω θα "κανεις κατι συγκεκριμενο για να μην χασει σε φωτηνοτητα, παν μετρον αριστον" δηλαδη απο την δικη μου οπτηκη γωνια θα ειναι οκ, σε αλλον θα φαινεται πολυ σκουρο παν μετρον αριστον, δηλαδη το αποτελεσμα το κρινω με το δικο μου μετρο το οποιο εμενα καλυπτει αρα ειναι αριστο για μενα. σε αλλον θα φαινεται αλλιως, κρινοντας το με το δικο του μετρο. και το δικο του ειναι αριστο (για αυτον) ο,τι και να εχουμε σαν μετρο συγκρισης ειναι αριστο, αλλα για διαφορετικο αποτελεσμα ομως ή διαφορετικο ατομο (οπτικη γωνια) καταλαβατε;; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
vampyre Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 TN97 : http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=814056#post814056 :tease: :p :p :p Αντιγραφάκια :p Παράθεση Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like? Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Ilias1908 Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Προσωπικα για εμενα ειναι απο τα λιγα ρητα που ακουσα και συμφωνω 100% (τουλαχιστον 99,99999%). Γιατι οτι και να σκεφτω, το «μετρον αριστον» ειναι η καλυτερη λυση ;) . Ακομα και στις πιο ακραιες καταστασεις. Το μονο που μου ρχεται στο μυαλο που μαλλον δεν ισχυει ειναι τα ναρκωτικα :O Παράθεση Ανταλλακτήριο προγνωστικών στοιχήματος ποδοσφαίρου. Από τον παίκτη, για τον παίκτη! http://www.progno.gr ;) Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
andreas730 Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 μηπως ξερει καποιος να μας πει αν το 'δεν ξερω τιποτα' 'δεν ειδα τιποτα' κτλ, ειναι επισης πλεονασμοι Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
SakisPlayer Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 Φυσαρμόνικα λέμε τα διπλά λεοφωρεία αντί για ακορντεόν. Κινητά λέμε τα τηλέφωνα ενω ειναι φορητά. Το "δεν ξέρω τίποτα" η το "θές τίποτα"; ειναι λάθος έκφραση. Σωστότερο ειναι να λέγαμε, "δεν ξέρω κάτι", "θες κάτι;" Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
aggelopas Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 To thread tis orthografias pou einai??? Apo oti mou eihe pei i filologos sto likeio kai ta 2 einai sosta alla afto me to pan einai metagenesteros tipos. Opote min vgazoume simperasmata amesos.Nomizo oti o trobocop eihe pei kai aftos kati tetoio sto thread pou leo. Παράθεση Mutilator :shifty: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Βασίλης Δημ. March 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 18, 2005 "Εγώ προσωπικά" "Ξαναεπαναλαμβάνεται" Πλεονασμός και στις δύο περιπτώσεις άρα λάθος..ειδικά το πρώτο τείνει να καθιερωθεί... :X Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
BASSstarlet Δημ. March 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 19, 2005 Και το "πολύ λίγο" είναι λάθος ε?Γιατί περιέχει αντίφαση. Επίσης και το "σαν καθηγητής που είμαι".... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. March 22, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2005 "Εγώ προσωπικά" "Ξαναεπαναλαμβάνεται" Πλεονασμός και στις δύο περιπτώσεις άρα λάθος.. :w00t: To ότι υπάρχει πλεονασμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος. Η χρήση πλεονασμού είναι πολύ συνηθισμένη όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο νόημα αυτού που θέλουμε να πούμε. Ειδικά στον προφορικό λόγο το κάνουμε όλη την ώρα. Αλλά και έτσι να μην ήταν, το "σωστό" και το "λάθος" στην γλώσσα είναι ούτως ή άλλως πολύ σχετικές έννοιες. ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
woudoulis Δημ. March 22, 2005 Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2005 Κάποτε δούλευα σε ένα τυροπιτάδικο ή αλλιώς κρουασαντερί :p και είχαμε τυρόπιτα με 4 τυριά και είχα πει εγώ σε μια γυναίκα όταν με ρώτησε " έχουμε και αυτή με 4 είδη διαφορετικών τυριών" μου λέει τότε μια υπάλληλος εκεί "δεν μπορείς να λες 4 είδη διαφορετικών , είναι πλεονασμός" και η απάντησή μου αφοπλιστική χαχαχαχα της λέω "ε τι να κάνουμε είμαι Πλεονέκτης" χαχαχαχαχα ( παντελώς άσχετο ) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts