Jump to content

«Παν μέτρον άριστον»

TN97
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Δεν ξέρω εάν κάνω καλά που ανοίγω αυτό το θέμα. Εάν όχι, οι συνάδερφοι Mods ξέρουν τι να κάνουν. Γνωρίζω πως υπάρχει θέμα για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ωστόσο νομίζω πως ειδικά για αυτή την φράση αξίζει να υπάρχει ξεχωριστό topic.

Ο λόγος είναι ότι η έκφραση αυτή, χρησιμοποιείται κατά κόρον και την βλέπουμε παντού: στις συνομιλίες μας, στα ΜΜΕ, ακόμα και εδώ, στο forum. Ωστόσο... είναι λάθος.

«Παν» σημαίνει «κάθε», άρα όποιος λέει «παν μέτρον άριστον» είναι σαν να λέει «το κάθε μέτρο είναι καλό/άριστο».

Το σωστό λοιπόν, είναι «μέτρον άριστον», δηλαδή «το μέτρο είναι καλό/άριστο».

Εάν κάνω λάθος κάπου, θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος σχετικότερος από εμένα, μιας και δεν είμαι φιλόλογος.

Το «Μέτρον άριστον» είναι από τα πιο όμορφα ρητά

Αποδίδεται μάλιστα στον Κλεόβουλο, ο οποίος ταξίδεψε σε πολλά μέρη. Ήταν σοφός και ποιητής. Συνέθεσε τραγούδια, αινίγματα, γρίφους. Διέπρεπε με αυτά στα συμπόσια. Δικό του λοιπόν το

«Μέτρον άριστον» και όχι το «Παν μέτρον άριστον».

Για πες εσύ όμως την επόμενη φορά στη παρέα σου σε μια συζήτηση "μέτρον άριστον" και αν δεν σε κοιτάξουν με μισό μάτι .......

Θα μπορουσες να κανεις και ενα search στο google πριν ανοιξεις νεο θεμα! :p

Παντα ηθελα να το πω σε εναν mod αυτο! :D :lol:

Περαν της πλακας ,βρηκα τα παρακατω στο διαδικτυο τα οποια συμφωνουν απολυτα με αυτο που λες και εσυ (και που εμενα τουλαχιστον με πειθουν!)

Μετρον Aριστον - Καθημερινη

Μετρον Αριστον - "Τη γλωσσα μου δωσαν ελληνικη"

Στο βιβλιο του Τακη Νατσουλη "Λεξεις και φρασεις παροιμιωδεις" που ασχολειται αποκλειστικα με το θεμα και εχει "ψαξει" αρκετα το περιεχομενο του αναφερεται ως "Παν μετρον αριστον" και λεει τα εξης (τουλαχιστον στην Δ' εκδοση που εχω εγω):

"Δηλαδη,ολα ειναι καλα,οταν γινονται με το μετρο,οχι υπερβολες,η μεση οδος ειναι η καλυτερη.Τη φραση αυτην την ειπε πρωτος ο Κλεοβουλος απο τη Λινδο της Ροδου,που ηταν κι αυτος ενας απο τους επτα σοφους της αρχαιοτητας"

Τα συμπερασματα δικα σας...

EDIT:Postαρα ακριβως μαζι με τον woudoulis οποτε καποια πραγματα αναφερονται και εκει. :O

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Για πες εσύ όμως την επόμενη φορά στη παρέα σου σε μια συζήτηση "μέτρον άριστον" και αν δεν σε κοιτάξουν με μισό μάτι .......

Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά. ;)

Θα μπορουσες να κανεις και ενα search στο google πριν ανοιξεις νεο θεμα! :p

Παντα ηθελα να το πω σε εναν mod αυτο! :D :lol:

Αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει το google, υπόσχομαι να το κάνω την επόμενη φορά... :p

Αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει το google, υπόσχομαι να το κάνω την επόμενη φορά... :p

Με ολα εχει σχεση το google!Ο,τι και να κανεις,πρωτα μπες στο google! :stupid: :p Για να δεις τι σχεση εχει απλα βαλε "μέτρον άριστον " και θα δεις οτι οι πρωτες 5 ιστοσελιδες απαντουν στην απορια σου...Παντως ,επειδη εγω χαιρομαι να βοηθαω,αν δεν θες βαζε εμενα! :w00t: :D

Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά.

Εχεις οντως δικιο,ομως καποιοι αλλοι οχι μονο αρνουνται να δεχτουν κατι αν απλα τους φανει διαφορετικο,αλλα νομιζουν και οτι εσυ εισαι και αμορφωτος! :mad: Τι να πεις;!Τελος παντων...

Καλή η καούκα της κοπελιάς αλλά δεν έχεις καμμία και την Τζούλια ?

Ε μην συγκρινουμε και τα :X :!: με τα λιβανια ... (πλακα κανω!Γουστα ειναι αυτα...) :oops: :offtopic:

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Και όμως, πλάκα-πλάκα, είναι πολλοί εκείνοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) οι οποίοι θέλουν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά. ;)

Ναι εσύ και η Λιάνα Κανέλλη ( χαχαχαχα χιούμορ ε ? ) :lol: :worry:

Με ολα εχει σχεση το google!Ο,τι και να κανεις,πρωτα μπες στο google! :stupid: :p Για να δεις τι σχεση εχει απλα βαλε "μέτρον άριστον " και θα δεις οτι οι πρωτες 5 ιστοσελιδες απαντουν στην απορια σου...Παντως ,επειδη εγω χαιρομαι να βοηθαω,αν δεν θες βαζε εμενα! :w00t: :D

Ωραία όλα αυτά, μόνο που εγώ δεν εξέφρασα κάποια απορία......... ;)

Ας συνεχίσουμε με λάθος εκφράσεις λοιπόν που λέμε και παρερμηνεύουμε κι όλας

Λέμε συχνά "ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ'έχουν"

Το σωστό όμως είναι "ασθενής και η διπόρος" το οποίο σημαίνει η γυναίκα η έγγυος που έχει γάλα στους μαστούς

Προχτές το έμαθα και εγώ :)

Χμμμμ.... άλλη μία λάθος φράση που ακούω συχνά, είναι το «εξ απ' ανέκαθεν» η αλλιώς και «από ανέκαθεν».

Το σωστό είναι «ανέκαθεν». ;)

Πολύ ενδιαφέρον θέμα άνοιξες..Κάποια άλλα λάθη που κάνουμε συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε? :)

Όποιος μπορεί και ξέρει ας τα αναφέρει.Άσχετα μηνύματα θα διαγράφονται κατευθείαν :!:

http://digitalviews.smugmug.com/photos/471912194_RABQF-Th.gif

Δεν βλεπω που ειναι το λαθος στο "Καθε μετρο ειναι καλο". Το "το μετρο ειναι καλο" μου ακουγεται βεβαια πιο σωστο, αλλα δεν σημαινει οτι το "παν μετρον αριστον" ειναι λαθος. Ή μηπως σημαινει? :worry:

νομιζω το 'επικεφαλης' το κανουν πολλοι λαθος γιατι το κλινουν!!

ειναι ουσιαστικα 'ο επι της κεφαλης' αρα επιρρημα και ακλιτο.

του επικεφαλης, τον επικεφαλης

Δεν βλεπω που ειναι το λαθος στο "Καθε μετρο ειναι καλο". Το "το μετρο ειναι καλο" μου ακουγεται βεβαια πιο σωστο, αλλα δεν σημαινει οτι το "παν μετρον αριστον" ειναι λαθος. Ή μηπως σημαινει? :worry:

Στην μία περίπτωση με το παν μαζί :) εγώ καταλαβαίνω ότι λέμε "το μέτρο της κάθε περίπτωσης , δηλαδή όπου μπαίνει μέτρο δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια "

Ενώ το σκέτο "μέτρον άριστον" νιώθω ότι κάτι μου λείπει ( η δύναμη της συνήθειας ) μου κάνει σαν να χάνει την ταυτότητά της η φράση , μάλλον τον ορισμό της

Μέτρον άριστον , μου κάνει πολύ πιο αυστηρό

Το «μέτρον άριστον» είναι κάτι σαν δήλωση, ένα αξίωμα.

Επίσης, το «μέτρο» έχει την έννοια ενός πράγματος που δεν επιδέχεται άλλο προσδιορισμό, δεν υπάρχει πχ «μεγάλο μέτρο», «μικρό μέτρο», «πολύ», «λίγο» κ.ο.κ.

Επομένως το να λέμε «παν μέτρον» είναι πλεονασμός. Υπάρχει ΕΝΑ μέτρο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί παντού.

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός. :)

Οταν λεμε "παν μετρον αριστον" εννοουμε αλλο πραγμα.

ΠΧ ενας φιλος θελει να βαψει τα πισω φωτα στο αμαξι μαυρα

αλλα να μην μειωθει η φωτινοτητα. ε του λεω θα "κανεις κατι συγκεκριμενο

για να μην χασει σε φωτηνοτητα, παν μετρον αριστον"

δηλαδη απο την δικη μου οπτηκη γωνια θα ειναι οκ, σε αλλον θα φαινεται πολυ σκουρο

παν μετρον αριστον, δηλαδη το αποτελεσμα το κρινω με το δικο μου μετρο

το οποιο εμενα καλυπτει αρα ειναι αριστο για μενα.

σε αλλον θα φαινεται αλλιως, κρινοντας το με το δικο του μετρο.

και το δικο του ειναι αριστο (για αυτον)

ο,τι και να εχουμε σαν μετρο συγκρισης ειναι αριστο, αλλα

για διαφορετικο αποτελεσμα ομως ή διαφορετικο ατομο (οπτικη γωνια)

καταλαβατε;;

TN97 : http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=814056#post814056 :tease: :p :p :p

Αντιγραφάκια :p

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

Προσωπικα για εμενα ειναι απο τα λιγα ρητα που ακουσα και συμφωνω 100% (τουλαχιστον 99,99999%). Γιατι οτι και να σκεφτω, το «μετρον αριστον» ειναι η καλυτερη λυση ;) . Ακομα και στις πιο ακραιες καταστασεις. Το μονο που μου ρχεται στο μυαλο που μαλλον δεν ισχυει ειναι τα ναρκωτικα :O

Ανταλλακτήριο προγνωστικών στοιχήματος ποδοσφαίρου. Από τον παίκτη, για τον παίκτη!

http://www.progno.gr ;)

Φυσαρμόνικα λέμε τα διπλά λεοφωρεία αντί για ακορντεόν.

Κινητά λέμε τα τηλέφωνα ενω ειναι φορητά.

Το "δεν ξέρω τίποτα" η το "θές τίποτα"; ειναι λάθος έκφραση. Σωστότερο ειναι να λέγαμε, "δεν ξέρω κάτι", "θες κάτι;"

To thread tis orthografias pou einai???

Apo oti mou eihe pei i filologos sto likeio kai ta 2 einai sosta alla afto me to pan einai metagenesteros tipos.

Opote min vgazoume simperasmata amesos.Nomizo oti o trobocop eihe pei kai aftos kati tetoio sto thread pou leo.

Mutilator :shifty:

"Εγώ προσωπικά"

"Ξαναεπαναλαμβάνεται"

Πλεονασμός και στις δύο περιπτώσεις άρα λάθος..ειδικά το πρώτο τείνει να καθιερωθεί... :X

"Εγώ προσωπικά"

"Ξαναεπαναλαμβάνεται"

Πλεονασμός και στις δύο περιπτώσεις άρα λάθος..

:w00t:

To ότι υπάρχει πλεονασμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος. Η χρήση πλεονασμού είναι πολύ συνηθισμένη όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο νόημα αυτού που θέλουμε να πούμε. Ειδικά στον προφορικό λόγο το κάνουμε όλη την ώρα.

Αλλά και έτσι να μην ήταν, το "σωστό" και το "λάθος" στην γλώσσα είναι ούτως ή άλλως πολύ σχετικές έννοιες. ;)

Κάποτε δούλευα σε ένα τυροπιτάδικο ή αλλιώς κρουασαντερί :p και είχαμε τυρόπιτα με 4 τυριά και είχα πει εγώ σε μια γυναίκα όταν με ρώτησε " έχουμε και αυτή με 4 είδη διαφορετικών τυριών" μου λέει τότε μια υπάλληλος εκεί "δεν μπορείς να λες 4 είδη διαφορετικών , είναι πλεονασμός" και η απάντησή μου αφοπλιστική χαχαχαχα της λέω "ε τι να κάνουμε είμαι Πλεονέκτης" χαχαχαχαχα ( παντελώς άσχετο )