songless_bird Δημ. April 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 1.Εγώ σου ανάφερα το λόγο γιατί το λέμε έτσι όχι αν είναι πιο σωστή η λέξη καλαμάκι ή σουβλάκι εσείς πήρατε την λέξη σούβλα εμείς το καλάμι(εκτός και εάν δεν ξέρεις τι είναι καλάμι ). 2.Τυριά είναι όλα και τα λέμε με το όνομα τους. To καλαμι ξερω τι ειναι φιλε μου και πες το ετσι εσυ το σουβλακι.Το θεμα που με ενοχλει εμενα ειναι οτι ονομαζετε "σουβλακι" το σαντουιτς...Εκει ειναι το λαθος σας,οχι στο καλαμακι.Σουβλακι σημαινει κατι σουβλιστο.Το σαντουιτς πως ειναι σουβλιστο και το λετε σουβλακι? :confused: [sIGPIC][/sIGPIC] 24F1A078 Το να κανεις λάθη είναι ανθρώπινο. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στον άλλον ειναι στρατηγική Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Nokkia Δημ. April 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 ε ρε Αθηνα με τα ωραια σου. γελασαμε και παλι.. αν και στην θεσσαλονικη ειχα ζητησει σουβλακι και με ειχε βαλει πιτα γυρο!! ελεος! Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. April 18, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 Τυρί= αυτό που λέτε κάτω φέτα. ( :lol: :lol: ) Κασσέρι = το κίτρινο, αυτό που βάζουμε στο τοστ. Όλα μαζί δε λέγονται "τυριά". Το τυρί είναι ένα και μοναδικό. :rolleyes: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
sofi-k Δημ. April 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 To καλαμι ξερω τι ειναι φιλε μου και πες το ετσι εσυ το σουβλακι.Το θεμα που με ενοχλει εμενα ειναι οτι ονομαζετε "σουβλακι" το σαντουιτς...Εκει ειναι το λαθος σας,οχι στο καλαμακι.Σουβλακι σημαινει κατι σουβλιστο.Το σαντουιτς πως ειναι σουβλιστο και το λετε σουβλακι? :confused: μα δεν λεμε το σαντουιτς σουβλακι...παραπληροφορηση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
PMNEDM Δημ. April 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 Τυρί= αυτό που λέτε κάτω φέτα.( :lol: :lol: ) Κασσέρι = το κίτρινο, αυτό που βάζουμε στο τοστ. Όλα μαζί δε λέγονται "τυριά". Το τυρί είναι ένα και μοναδικό. :rolleyes: Εδω εισαι λιγο λαθος φιλε minovg...Οντως ετσι τα θεωρουμε εδω στην Βορειο Ελλαδα πολλοι απο εμας (και εγω ετσι τα σκεφτομαι για να ειμαι ειλικρινης! :O ) αλλα πραγματι δεν ειναι ετσι!Τυρια ειναι ολα,και "αυτο το κιτρινο που βαζουμε στα τοστ" μπορει να ειναι ενταμ,γκουντα,καπνιστο Βερμιου,κτλ... ;) Απλα εμεις ειμαστε πιο "ρομαντικοι"...για μας τυρι ειναι ενα και ειναι ελληνικο!Η φετα! :p Οσο για την αλλη μεγαλη διαμαχη που μαινεται ( :D ),δεν μπορω να καταλαβω με ποια λογικη στην Αθηνα αποκαλουν τη μπουγατσα με τυρι,τυροπιτα!Δηλαδη,οταν πατε το πρωι και ζητατε στο "μπουγατσατζιδικο" μια τυροπιτα,δεν μπερδευετε ο ανθρωπος;!Ποια απο ολες σας δινει:τη "μπουγατσα με τυρι",τυροπιτα,στριφτη,χωριατικη...;;; :confused: (ασχετως του δεδομενου οτι το φυλλο λεγεται μπουγατσα... :whistle: ) Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
lewton Δημ. April 18, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 18, 2005 Τυρί= αυτό που λέτε κάτω φέτα. ( :lol: :lol: ) Κασσέρι = το κίτρινο, αυτό που βάζουμε στο τοστ. Όλα μαζί δε λέγονται "τυριά". Το τυρί είναι ένα και μοναδικό. :rolleyes: Πάντως εκτός από τη φέτα και το κασσέρι υπάρχουν κι άλλα τυριά, αυτά πώς τα λες με μια λέξη; Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω. [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
nikoskourtis Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Καλαμακι κυριολεκτικα ειναι το μικρο καλαμι. Καλαμι ειναι αυτο το φυτο (με το λεπτο και μακρυ κορμο) που βγαινει στα ποταμια και στις λιμνες. Ο κορμος του φυτου ειναι τρυπιος μεσα οπως τα καλαμακια που πινουμε το χυμο ή τον καφε μας. Τα κομματακια κρεας (χοιρινο, κοτοπουλο κ.τ.λ) τα σουβλιζουμε με ενα ξυλακι που το λεμε καλαμακι επειδη εχει το σχημα του κορμου του καλαμιου (ειναι μακρυ και λεπτο). Καλαμι δε λεμε και αυτο που ψαρευουμε; Επειδη ειναι μακρυ και λεπτο (παλια βεβαια χρησιμοποιουσαν οι ψαραδες πραγματικο καλαμι για ψαρεμα πριν βγουν τα πλαστικα επειδη το καλαμι ειναι πολυ ελαφρυ ξυλο). Το μπαμπου ειναι ειδος καλαμιου. Απο αυτα φταχνουμε επιπλα. Αρα καλαμακι μπορουμε να χαρακτηρισουμε μεταφορικα (αφου δεν ειναι απο το φυτο καλαμι αλλα μοιαζει στο σχημα) το ξυλακι που χρησιμοποιειται για να στηριξουμε πανω τα κομματακια το κρεας. Νομιζω ειναι ξεκαθαρο. Σουβλακι ειναι ενα μικρο σουβλί (σουβλα). Οταν λεμε σε μια ταβερνα οτι θελουμε σουβλακι ενοουμε αυτο το μικρο σουβλι (εννοειται οχι σκετο το σουβλι) με κρεας.Αν κοιταξετε σε εναν τσελεμεντε μαγειρικης θα δειτε τη λεξη "σουβλακι". Εκει εχει πολλα διαφορετικα ειδη. Μπορει να βαλεις χοιρινο σκετο, μοσχαρι, κοτοπουλο κτλ. Ακομα και λαχανικα μπορει να εχει αναμεσα στα κομματια το κρεας. Πως λεμε "τον καρφωσε σα σουβλακι". Σουβλακι δε γινεται σε καμια περιπτωση να λεγεται η πιτα που εχει μεσα πατατες, χοιρινο, ντοματα, τζατζικι κτλ γιατι πολυ απλα η λεξη "σουβλακι" βγαινει απ τη λεξη "σουβλα". Η "σουβλα" ειναι ενα μακρυ και λεπτο αντικειμενο με το οποιο τρυπας (σουβλιζεις) κατι. Σε μια πιτα με γυρο που κολλαει η λεξη "σουβλακι΄"; Αφου δεν εχει σουβλιστει τιποτα. Δεν ξερω πως αλλιως να το εξηγησω. Εξαντλησα ολες τις δυνατοτητες μου. Εμενα μου τη σπαει που μονο στην Αθηνα τα λενε με διαφορετικο τροπο και μαλιστα οχι μονο αρνουνται να μαθουν το σωστο αλλα το θελουν να το αγνοουν κιολας. Βεβαια ειναι γενικο φαινομενο της αθηνας να σνομπαρει την περιφερεια. Αυτοι ειναι σωστοι σε ολα... Τι να κανεις μωρε αφου στην Αθηνα ειναι σαν την Αμερικη. Εχει μαζευτει καθε καρυδιας καρυδι και εχουν κανει δικο τους πολιτισμο. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Itseto Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 """Βέβαια όταν ο Σαλονικιός λέει πίτα με γύρο εννοεί ένα τέρας που το τρως και στανιάρεις ενώ ο Αθηναίος χρειάζεται τρία από τα δικά του για να αρχίσει να χορταίνει.""" :D :D :D Apisteutos!Mou thimises mia fora prin apo ligo kairo otan katevika stin athina, kai meta apo olokliro taksidi,kourasmenosapofasisa na paraggeilw dyo gurous na xortasw...Otan eftasan vevaia apogoiteutika!!!Psiloasxeto auto... Osn afora tin dimoskopisi: i diki mou apopsi einai oti souvlaki ennoume ta xoirina kommatakia se ksulaki.Fusika dieukrinizoume to kotopoulo. ΑΜ: 9936 (ευτυχώς κάτω από 10.000) Εγγραφή στον ΔΣΘ 22-2-2010 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
eNeRGy Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 """Βέβαια όταν ο Σαλονικιός λέει πίτα με γύρο εννοεί ένα τέρας που το τρως και στανιάρεις ενώ ο Αθηναίος χρειάζεται τρία από τα δικά του για να αρχίσει να χορταίνει.""" otan stin athina exei 1.40euro... fisiologiko einai na einai pio mikro... 2 dika mas = 1 diko sas... apo timi? pano kato ta idia... i antikimenikotita sas diakrinei olous sas vlepo!!!! :p Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 otan stin athina exei 1.40euro... fisiologiko einai na einai pio mikro... 2 dika mas = 1 diko sas... apo timi? pano kato ta idia... i antikimenikotita sas diakrinei olous sas vlepo!!!! :p Και σένα. Γιατί ενώ με ένα δικό μας χορταίνεις = 1.90 ευρώ με 2 δικά σας και δε χορταίνεις τελείως και δίνεις και 1.40χ2 = 2.80 ευρώ :rolleyes: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
teokeh Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Οσο για την αλλη μεγαλη διαμαχη που μαινεται ( :D ),δεν μπορω να καταλαβω με ποια λογικη στην Αθηνα αποκαλουν τη μπουγατσα με τυρι,τυροπιτα!Δηλαδη,οταν πατε το πρωι και ζητατε στο "μπουγατσατζιδικο" μια τυροπιτα,δεν μπερδευετε ο ανθρωπος;!Ποια απο ολες σας δινει:τη "μπουγατσα με τυρι",τυροπιτα,στριφτη,χωριατικη...;;; :confused: (ασχετως του δεδομενου οτι το φυλλο λεγεται μπουγατσα... :whistle: ) Είναι απλό φίλε μου. Στην Αθήνα απλά τα περισσότερα μαγαζιά ΔΕΝ έχουν μπουγάτσα όπως την λέμε εμείς-και την βαφτίσαν οι Σερραίοι καλή τους ώρα- αλλά την Κρεμόπιτα την οποία και θεωρούν "μπουγάτσα" λανθασμένα. Για αυτόν τον πολύ απλό λόγο έχουν μπερδέψει τις πίτες με τις μπουγάτσες. Άλλο Κρεμόπιτα, που έχει το ίδιο φύλλο με την Τυρόπιτα, Σπανακόπιτα κλπ κλπ και άλλο Μπουγάτσα. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. April 19, 2005 Author Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Πάντως εκτός από τη φέτα και το κασσέρι υπάρχουν κι άλλα τυριά, αυτά πώς τα λες με μια λέξη; Τυροκομικά. :cool: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Finn Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 ahill2 με κουράζεις.... Ημουν κατατοπιστικότατος νομίζω. Υποστηρίζεις ότι τολέτε καλαμάκι επειδή αυτοπου στηρίζει το κρέας είναι καλάμι. Ωραία στην περίπτωση που είναι σίδερο (πχ σε αρκετές ταβέρνες) τότε το λέμε ΣΙΔΕΡΑΚΙ? Πλιζ απάντησε σ αυτή την ερώτηση. Το σουβλάκι ξαναλέω παίρνει το ονομά του λόγω της διαδικασίας (σούβλισμα) κι όχι λογω του υλικού. Τον Αθανάσιο Διάκο τελικάν τον σουβλίσαν ή τον καλαμώσανε? Παιδία μιλάω με επιχείρηματα.Αναλύω αυτά που λέω κι εσείς λέτε ότι λέτε έτσι επειδή σας ΓΚΑ**ΩΣΕ (λολ) :D Συμφωνώ επίσης ότι μια λέξη μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες.Απλά όταν λες το σουβλάκι, που είναι στηριγμένο σε καλάμι,καλαμάκι τότε θα πεις την σούβλά σιδεριά και πάει λέγοντας. Όσον αφορά τα τυριά και τα κασέρια.Εσείς εκει έχετε την τυρόπιτα.ευτυχώς εννοούμε το ίδιο πράγμα.έχει μέσα κατσικίσιο (ή φετα).Η ζαμπονοτυρόπιτα έχει κι αυτή φέτα (ή κατσικίσιο) και την λέτε έτσι? Γι αυτό το σωστό είναι ζαμπονοκασερόπιτα. Εμείς έχουμε το καλό που ζητάμε τα πράγματα όπως ακριβώς τα θέλουμε.Είμαστε άκρως κατατοπιστικοί. Γι αυτό όταν ένας ζητησε σ ένα φίλο μου εδώ ένα τοστ με ζαμπόν και τυρί του βαλε φέτα και λέει αυτός " τυρί ζήτησα". Γιατί η φέτα τι είναι? κρέας? http://www.miui.gr Τα πάντα για τις MIUI ROMs αλλά και ελληνική μετάφραση! Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Nrg Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 otan stin athina exei 1.40euro... fisiologiko einai na einai pio mikro... 2 dika mas = 1 diko sas... apo timi? pano kato ta idia... i antikimenikotita sas diakrinei olous sas vlepo!!!! :p Εχεις καιρο να φας σαντουιτς μου φαινεται. Με 1.40 παιρνεις δε παιρνεις μια τυροπιτα :lol: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
FREAK_OF_NATURE Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 ego to santouits pantos (pita gyro apo ola xoris kremudi..etsi to zhtao kai me katalabainoun oloi) to perno apo 8essalonikh 1,90 :love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ* Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
songless_bird Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 μα δεν λεμε το σαντουιτς σουβλακι...παραπληροφορηση Και οταν ζητας ενα "σουβλακι καλαμακι" εκει κατω τι εννοεις?? :) Γιατι τετοιο εφαγα οταν ειχα ερθει..Δεν εννοεις το "σαντουιτς με σουβλακι" που λεμε εμεις εδω πανω? :) Και επειδη το σουβλακι το λετε καλαμακι μας μενει οτι το σουβλακι ειναι το σαντουιτς. :rolleyes: [sIGPIC][/sIGPIC] 24F1A078 Το να κανεις λάθη είναι ανθρώπινο. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στον άλλον ειναι στρατηγική Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Kaveiros Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Τυρί= αυτό που λέτε κάτω φέτα. ( :lol: :lol: ) Κασσέρι = το κίτρινο, αυτό που βάζουμε στο τοστ. Όλα μαζί δε λέγονται "τυριά". Το τυρί είναι ένα και μοναδικό. :rolleyes: Υποθέτω την "πίτσα με 4 τυριά" στη Σαλόνικα τη λέτε "πίτσα με 4 κασέρια" :lol: :lol: :lol: Όσο για το καλαμάκι είναι πολύ απλό ρε παιδιά. Ένα σουβλάκι ξύλινο είναι από καλάμι (όπως έχει ξαναειπωθεί), το οποίο λέγεται καλαμάκι (μικρό καλάμι). Καταχρηστικά το πλαστικό σωληνάκι που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά και στον καφέ λέγεται "καλαμάκι". :w00t: Υ.Γ. Τις καλύτερες πίτες με γύρο (γυρόπιτες δηλαδή ;) ) τις έχει το Ηράκλειο (Λιοντάρια rule :!: ) If you can't change the world, change yourself, but if you can't change yourself then change the world Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
BestMan Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Υ.Γ. Τις καλύτερες πίτες με γύρο (γυρόπιτες δηλαδή ;) ) τις έχει το Ηράκλειο (Λιοντάρια rule :!: ) "Η θράκα" rules θελεις να πεις ;) :D NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)... http://www.everythingaboutebooks.com Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
songless_bird Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Υποθέτω την "πίτσα με 4 τυριά" στη Σαλόνικα τη λέτε "πίτσα με 4 κασέρια" :lol: :lol: :lol: Όσο για το καλαμάκι είναι πολύ απλό ρε παιδιά. Ένα σουβλάκι ξύλινο είναι από καλάμι (όπως έχει ξαναειπωθεί), το οποίο λέγεται καλαμάκι (μικρό καλάμι). Καταχρηστικά το πλαστικό σωληνάκι που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά και στον καφέ λέγεται "καλαμάκι". :w00t: Υ.Γ. Τις καλύτερες πίτες με γύρο (γυρόπιτες δηλαδή ;) ) τις έχει το Ηράκλειο (Λιοντάρια rule :!: ) Το κασσερι ειναι κιτρινο τυρι φιλε μου.Δεν ειναι κατηγορια/ειδος τυριων.Δεν υπαρχουν πολλα κασσερια.Ενα ειναι το ελληνικο κασσερι... [sIGPIC][/sIGPIC] 24F1A078 Το να κανεις λάθη είναι ανθρώπινο. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στον άλλον ειναι στρατηγική Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Kaveiros Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Το κασσερι ειναι κιτρινο τυρι φιλε μου.Δεν ειναι κατηγορια/ειδος τυριων.Δεν υπαρχουν πολλα κασσερια.Ενα ειναι το ελληνικο κασσερι... Οπότε ένα είναι και το ελληνικό τυρί η φέτα....... :p :p Μια "πίτσα με 4 είδη φέτας" τότε; :p :p Πάντως εμείς εδώ χάμου όταν λέμε "μια φέτα <<γραβιέρα Νάξου>> " π.χ. εννοούμε ένα κομμάτι τυριού από τη Νάξο, που ανήκει στο είδος γραβιέρα και όχι είδος φέτας από τη Νάξο, που λέγεται γραβιέρα. :lol: :lol: :lol: If you can't change the world, change yourself, but if you can't change yourself then change the world Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
O Tifosi Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Ενω το τυρι=κασερι ειναι πιο σωστο? :p :rolleyes: Γιατι πού ακριβως ειδες να λεω εγω αυτο και πού ακριβως ακουσες να το λενε...? οσο λαθος ειναι το τυρι=φετα, αλλο τοσο ειναι και το τυρι=κασερι... Κοτσανες μεγατονων ειναι και τα δυο :w00t: Μιας και τυρι ειναι η στερεοποιημενη μορφη του γαλακτος... Τυρι ειναι και το Gouda, τυρι ειναι και η φετα... Οπως γιαουρτι ειναι και το Total, γιαουρτι ειναι και το Complete, σωστα...? Σωστα... :p Αρα μην λεμε ο,τι να ναι, του στιλ τυρι=φετα.... :blink: http://briefcase.pathfinder.gr/download/O_Tifosi/22469/369781/0/3.JPG Tifosi : Βοηθός Συντονιστή συζητήσεων στο forum της Nokia @ myphone.gr Θες ένα πολύ καλό RCD-MP3 αυτοκινήτου της Sony,σε άψογη κατάσταση και δώρο ένα αυθεντικό Joystick της Sony για εύκολο χειρισμό...? Εαν ναι,ρίξε μια ματιά εδώ! ! Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
FREAK_OF_NATURE Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Το τυρί φέτα παρασκευάζεται στον ελληνικό χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων και θεωρείται κατ' εξοχήν ελληνικό παραδοσιακό τυρί. Η φέτα ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών και παρασκευάζεται από πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο γάλα, σε αναλογία μέχρι 70:30%. Η φέτα πριν δοθεί για κατανάλωση υφίστανται ωρίμανση τουλάχιστον για 2 μήνες, οπότε και αναπτύσσονται όλα τα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από τα άλλα μαλακά τυριά της κατηγορίας της. Είναι τυρί άλμης και συσκευάζεται σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια, σε λευκοσιδηρά δοχεία ή και σε υποσυσκευασίες από υλικά κατάλληλα για τρόφιμα. Είναι τυρί χωρίς επιδερμίδα, με συμπαγή μάζα και λίγες οπές ακανόνιστου σχήματος. Έχει χρώμα λευκό, γεύση ευχάριστη, ελαφρά όξινη, με πλούσιο άρωμα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε δύο ποιοτικές παραλλαγές, τη μαλακή και τη σκληρή φέτα. Η μαλακή φέτα, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε υγρασία, είναι πιο γλυκιά, λιγότερο αλμυρή, με πλούσιο άρωμα και λίγο πικάντικη. Η σκληρή φέτα είναι περισσότερο αλμυρή και πικάντικη, με πιο έντονη γεύση και άρωμα. ΚΑΣΕΡΙ Ανήκει στην κατηγορία των ελληνικών παραδοσιακών τυριών, το οποίο παρασκευάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ημίσκληρο τυρί, που παρασκευάζεται από πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 20% κατά βάρος. Το κασέρι, πριν δοθεί για κατανάλωση, υφίστανται ωρίμανση τουλάχιστον για 3 μήνες σε χώρο με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18ο C, οπότε και αναπτύσσονται όλα τα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα άλλα ημίσκληρα τυριά της κατηγορίας του. Έχει σχήμα κυλινδρικό ή παραλληλεπίπεδο με διάφορα βάρη και συσκευάζεται υπό κενό σε πλαστική συσκευασία κατάλληλη για τρόφιμα. ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ Το τυρί αυτό παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1967. Σήμερα η παρασκευή του έχει βελτιωθεί και θεωρείται ένα πολύ καλό επιτραπέζιο τυρί. Παράγεται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο. Η κεφαλογραβιέρα ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών και πριν δοθεί στην κατανάλωση υφίστανται ωρίμανση για τουλάχιστον 3 μήνες. Έχει σχήμα κυλινδρικό και επιδερμίδα σκληρή και λεπτή, με χρώμα υποκίτρινο έως ανοιχτό καστανό. Η μάζα του τυριού είναι σκληρή, με πολλές οπές και χρώμα υπόλευκο έως υποκίτρινο. Έχει χαρακτηριστική ευχάριστη, αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. ΜΑΝΟΥΡΙ Είναι τυρί τυρογάλακτος, που παράγεται παραδοσιακά σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο μπορεί να προστεθεί πρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους. Το Μανούρι θεωρείται το υψηλότερης ποιότητας τυρί από τυρόγαλα και διατίθεται στην κατανάλωση σε νωπή κατάσταση. ΑΝΕΒΑΤΟ Παράγεται στους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μίγμα αυτών. Είναι μαλακό τυρί, κοκκώδους υφής, με μάζα μαλακή. Έχει λευκό χρώμα, ευχάριστη υπόξινη γεύση και άρωμα. ΜΠΑΤΖΟΣ Είναι παραδοσιακό τυρί άλμης, ημίσκληρο ή σκληρό, που παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μίγμα αυτών μερικώς αποβουτυρωμένο (μέχρι 15%). Ο μπάτζος πριν δοθεί για κατανάλωση ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες σε άλμη σε μεταλλικά δοχεία. Είναι τυρί χωρίς επιδερμίδα με μάζα μαλακή, χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο. Έχει πολλές οπές ακανόνιστες σε όλη τη μάζα του. Έχει ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη γεύση ή και πολύ αλμυρή και καταλώνεται κυρίως ψημένο (σαγανάκι). :love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ* Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Nrg Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 Γιατι πού ακριβως ειδες να λεω εγω αυτο και πού ακριβως ακουσες να το λενε...? οσο λαθος ειναι το τυρι=φετα, αλλο τοσο ειναι και το τυρι=κασερι... Κοτσανες μεγατονων ειναι και τα δυο :w00t: Μιας και τυρι ειναι η στερεοποιημενη μορφη του γαλακτος... Τυρι ειναι και το Gouda, τυρι ειναι και η φετα... Οπως γιαουρτι ειναι και το Total, γιαουρτι ειναι και το Complete, σωστα...? Σωστα... :p Αρα μην λεμε ο,τι να ναι, του στιλ τυρι=φετα.... :blink: Οταν παραγγελνεις ενα τοστ και θελεις γκουντα φανταζομαι δεν λες γκουντα αλλα τυρι! Τυρι=φετα,κασερι,ροκφορ κλπ, οποτε ολοι μας τις λεμε τις κοτσανες :p Απλα σε ορισμενες περιοχες της χωρας με τη λεξη τυρι εννοουν φετα και σε ορισμενες αλλες το κασερι. Anyway εμενα μου αρεσουν αυτα, καθως εχει πλακα να "μαλωνουμε" για κατι τετοια. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
ahill2 Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 ahill2 με κουράζεις.... Ημουν κατατοπιστικότατος νομίζω. Υποστηρίζεις ότι τολέτε καλαμάκι επειδή αυτοπου στηρίζει το κρέας είναι καλάμι. Ωραία στην περίπτωση που είναι σίδερο (πχ σε αρκετές ταβέρνες) τότε το λέμε ΣΙΔΕΡΑΚΙ? Πλιζ απάντησε σ αυτή την ερώτηση. Το σουβλάκι ξαναλέω παίρνει το ονομά του λόγω της διαδικασίας (σούβλισμα) κι όχι λογω του υλικού. Τον Αθανάσιο Διάκο τελικάν τον σουβλίσαν ή τον καλαμώσανε? Παιδία μιλάω με επιχείρηματα.Αναλύω αυτά που λέω κι εσείς λέτε ότι λέτε έτσι επειδή σας ΓΚΑ**ΩΣΕ (λολ) :D Συμφωνώ επίσης ότι μια λέξη μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες.Απλά όταν λες το σουβλάκι, που είναι στηριγμένο σε καλάμι,καλαμάκι τότε θα πεις την σούβλά σιδεριά και πάει λέγοντας. Όσον αφορά τα τυριά και τα κασέρια.Εσείς εκει έχετε την τυρόπιτα.ευτυχώς εννοούμε το ίδιο πράγμα.έχει μέσα κατσικίσιο (ή φετα).Η ζαμπονοτυρόπιτα έχει κι αυτή φέτα (ή κατσικίσιο) και την λέτε έτσι? Γι αυτό το σωστό είναι ζαμπονοκασερόπιτα. Εμείς έχουμε το καλό που ζητάμε τα πράγματα όπως ακριβώς τα θέλουμε.Είμαστε άκρως κατατοπιστικοί. Γι αυτό όταν ένας ζητησε σ ένα φίλο μου εδώ ένα τοστ με ζαμπόν και τυρί του βαλε φέτα και λέει αυτός " τυρί ζήτησα". Γιατί η φέτα τι είναι? κρέας? Συγνώμη δεν τόπιασα αυτό. 1. Δεν ξέρω πότε άρχίσατε να φτιάχνετε σουβλάκια εκεί πάνω αλλά εδώ τότε(πολύυυυυυ παλιά λέμε) χρησιμοποιούσανε ΜΟΝΟ ξύλο (απο καλάμι)και απο εκεί δώσανε την ονομασία δυστυχώς κανείς δεν σκέφτηκε "ρε σεις και άμα αρχίσουνε να φτιάχνουνε το καλαμάκι με σιδερένια σούβλα?" :lol: Εγώ είπα και ξαναλέω με ποια λογική δώθηκε η ονομασία τώρα όπως και να το λέει κανείς όλοι το ίδιο τρώμε. Οσον αφορά τον Διάκο δεν ήταν απο καλάμι η σούβλα για να τον κάνουν καλαμάκι :lol: Btw Σχετικά με τα τυριά ε κάποια πράγματα εννοούνται ας βάλουμε και λίγο το μυαλό μας να δουλέψει κακό δεν κάνει,άκου εκεί τοστ με φέτα :blink: . Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
ahill2 Δημ. April 19, 2005 Κοινοποίηση Δημ. April 19, 2005 To καλαμι ξερω τι ειναι φιλε μου και πες το ετσι εσυ το σουβλακι.Το θεμα που με ενοχλει εμενα ειναι οτι ονομαζετε "σουβλακι" το σαντουιτς...Εκει ειναι το λαθος σας,οχι στο καλαμακι.Σουβλακι σημαινει κατι σουβλιστο.Το σαντουιτς πως ειναι σουβλιστο και το λετε σουβλακι? :confused: Να γιατί δεν πάει και ούτε πρόκειται να πάει ποτέ αυτή η χώρα μπροστά :p μαζί μιλάμε αλλά χώρια καταλαβαινόμαστε :lol: ΠΟΙΟΣ λέει το σάντουιτς σουβλάκι? :w00t: :blink: :wacko: :confused: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts